USA övar för invasion av Nordkorea

17
1080
Koreakriget. Wikipedia. (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korean_War_Montage_2.png) This work is in the public domain in the United States because it was published in the United States between 1925 and 1977, inclusive, without a copyright notice. For further explanation, see Commons:Hirtle chart as well as a detailed definition of ”publication” for public art. Note that it may still be copyrighted in jurisdictions that do not apply the rule of the shorter term for US works (depending on the date of the author’s death), such as Canada (50 p.m.a.), Mainland China (50 p.m.a., not Hong Kong or Macao), Germany (70 p.m.a.), Mexico (100 p.m.a.), Switzerland (70 p.m.a.), and other countries with individual treaties.

USA övar för invasion av Nordkorea

Måndagen den 22 augusti inledde Förenta staterna och den sydkoreanska krigsmakten sin största gemensamma militärövning på flera år, benämnd ”Ulchi Freedom Shield”.

Övningarna, de första fullskaliga ”krigsspelen” på fyra år, inkluderar fältövningar med flygplan, krigsfartyg, stridsvagnar och potentiellt tiotusentals trupper. De beräknas pågå i södra Korea till och med början av september och ska inkludera simulerade gemensamma attacker, frontlinjeförstärkningar av vapen och bränsle och ”avlägsnande av massförstörelsevapen” – vilket förmodligen betyder angrepp mot Demokratiska Folkrepubliken Koreas strategiska avskräckande kärnvapen.

Washington och Seoul kallar sina övningar defensiva, men de är uppenbart förberedelser för militär aggression mot och invasion av norra Korea. De är särskilt oroväckande i en situation då Förenta Staternas ledare arbetar för högtryck för att skärpa motsättningarna i Ostasien.

Demokratiska Folkrepubliken Korea har varnat USA och den sydkoreanska regimen att de kommer att möta ”oöverträffade” säkerhetsutmaningar om de inte upphör med sina gemensamma militärövningar och andra fientliga militära provokationer.

Svensk-Koreanska föreningen uppmanar alla politiska krafter i vårt land att protestera mot de gemensamma militärövningarna i södra Korea och mot den USA-ledda militära upptrappningen i regionen och att verka för fred och avspänning på Koreahalvön i enlighet med de tidigare nord-sydliga gemensamma uttalandena.

Uttalande från Svensk-Koreanska Föreningen

För Svensk-Koreanska föreningen,

Christer Lundgren
Ordförande

Föregående artikelMagdalena Anderssons tal till sin favorit president Biden
Nästa artikelUSA och Kina kommer allt närmare krig om Taiwan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

  1. Men när Washington utför militärövningar är de ”naturligtvis” alltid fredliga, demokratiska och seriösa, men aldrig andra länders. De är nämligen alltid aggressiva och utgör hot mot diverse världsordningar.

    Orwell kallade detta för ”dubbeltänkande”, d.v.s. man tror på två internt motstående hållpunkter samtidigt.

    Tyvärr kan inte dagens Amerika kasta av sig militarismen.

  2. inte alls

    Sydkorea och USA övar inför nordkoreas anfall på sydkorea, det enda krigsscenario som någonsin varit aktuellt på koreanska halvön.

    • Nordkorea gjorde alledeles rätt i att skaffa kärnvapen. Kärnvapen är bästa garanten mot lögnimperiet. Även lögnimperiet vågar inte egentligen anfalla Nordkorea för den vet att dess 30,00o män stark ockupationsarmé reduceras till aska.

      Men så som lögnimperiet håller på med (provocera i Taiwan, Ukraina och nu Sydkorea) så verkar det som att den längtar efter stryk.

      Vill Sydkorea fortsättningsvis så ska den se till att bli FRI från lögnimperiets grepp. Och det kan Nordkorea gärna hjälpa till med det

      • Oaktat den nordkoreanska politiska regimens natur, som jag inte tar ställning till här, så är märkligt nog strategiska kärnvapen det bästa självförsvaret när Washingtons våldsetablissemang sätter igång nya äventyr mot nya krigsmål. Asien står nog högst på listan numera. (Personligen är jag emot kärnvapen om nu någon skulle få för sig att dra någon förhastad slutsats).

        Inte alla vet att Sverige en gång hade efter andra världskriget fram till 1960-talet ett planerat eget(!!) atomvapenprogram (liksom ett udda projekt på egna hangarfartyg -jag vet inte vilket som var mest tokigt), men då ringde telefonen från…Washington. Sverige ”förbjöds” att inneha egna kärnvapen (eller just atomvapen som det kallades på 1950- och 1960-talen.)

        Kanske vi skulle skaffa några egna raketer ändå att ha ifall Trump rasar in med flygbombningar i Sverige efter amerikanska valet 2024? Helt orimligt kanske det trots allt inte är. Iran har ju insett det för länge sedan. För att inte nämna Israel -om det må vi inte berätta.

        • Jag har läst på annan plats också om att USA skulle erbjuda Sverige skydd under sitt kärnvapenparaply, mot att man avstod från att skaffa egna. Finns detta belagt med någon källa som någon läsare känner till?

          • Det torde finnas i massor av böcker. Maj-Britt Theorin har skrivit mycket om svenska ”atombomben” (boktitlar kan jag ej nu ange), och KANSKE nämns detta tema i Tage Erlanders omfattande dagboksserie? Jag har inte läst på långa vägar alla dessa många dagböcker, bara ett fåtal.

            På internet lär det finnas mycket att åtminstone börja botanisera i, antar jag. Kanske rentav en Wikipedia-sida…!

            ________

            P.s. En korrektion från min sida angående Ivan Serovs bok vi talat om tidigare. Jag erkänner att jag subjektivt FELAKTIGT kallat denna bok för just ”dagbok”. I strikt mening är det en just noterings- eller anteckningsbok han förde under många år i hemlighet för personliga skäl (helt olagligt i förmodligen de flesta länder som underrättelseman) om hans upplevelser i arbetet.

            Boken heter på ryska ZAPISKI iz tjemodana, där ordet Zapiski betyder ungefär anteckningar, noteringar etc. Ordet för skriven egendagbok är som oftast på ryska ”dnevnik”.

            Däremot skrev general Serov ofta datum i dessa anteckningar och dessutom finns fraser i stil med att han börjar att beklaga sig för sig själv i skrift just med en ursäkt att han inte ”skrivit på länge” då han haft mycket att göra; en ofta typisk dagboksfras nog väldigt många dagboksskrivare i denna världen faktiskt använt.

            Rätt skall vara rätt! Men jag har nog det subjektiva intrycket att general Serov själv uppfattade det som en dagbok med luckor i tid mellan anteckningarna, då de är skrivna under många år.

          • Rolf Nilsson har läst ”på annan plats” att USA skulle erbjuda Sverige skydd under sitt kärnvapenparaply.
            Som extra lök på laxen har ju (Enligt Federal News Agency) USA även fler allierade länder än vad Ryssland har. Det måste väl räknas som extra betryggande för Sverige.

            Men.. Ryska federationen har dock sex tusen kärnstridsspetsar som kan förvandla alla Nato-trupper till en tom plats. Detta anges i materialet i den kinesiska utgåvan av Sohu.

            I händelse av en militär konflikt mellan USA och Ryska federationen kommer allierade länder på båda sidor att vara inblandade i den, tror artikelförfattarna.
            Enligt deras åsikt kommer Storbritannien, Australien och Kanada att delta i en sådan kris och agera i USA:s intresse.
            Ryssland kommer att vända sig till Vitryssland för hjälp, skriver PolitRussia.

            Kinesiska observatörer noterade samtidigt att det faktum att USA är medlem i Natos militärpolitiska block, som har nästan 30 medlemmar, och Ryssland är medlem i Collective Security Treaty Organization (CSTO), som har sex medlemmar kommer att spela en viktig roll i detta.
            Därmed drog publikationen slutsatsen att Washington har fler militära partners än Moskva.
            ”Även om USA har många partners, har Ryssland fortfarande så många som sextusen ”allierade” – kärnstridsspetsar”, skrev experterna.
            Sohu tillade att på grund av rysk kärnkraft kommer många av de amerikanska allierade inte att vilja hjälpa USA i en potentiell konflikt med Ryska federationen.

    • Jens påstår
      ”Det enda krigsscenariot som någonsin varit aktuellt?”
      Usas allians bombade ju Nordkorea 1950-1953 med början krigets 4de dag.
      Tom Winston Churchill (med den tidigare Bengalen-svälten på sitt samvete) kritiserade USA för stor grymhet med sitt omfattande bombande med Napalm.

    • @Jens Bomark 25 augusti, 2022 At 16:03 Och hur skulle du bedöma ditt eget uttalande här med vetskap om USAs mycket omfattande aggression och mycket omfattande angrepp genom tiderna på andra nationer. Afghanistan, Vietnam, Korea, listan är ändlös. Hur många länder har Nordkorea angripit militärt hittills?

    • ”Jens Bomark” det man lärt sig av snart 60 år här på jorden är att det finns en nation som hela tiden planerar för nya krig och det är USA…Och det är bara att läsa historia så inser även du att det är sant!

  3. Imperiet behöver tid och pengar för sin vapenutveckling. Dom inriktar sej nog på att inte för kraftfullt men ändå i tillräcklig grad hålla dom övriga sysselsatta med vad imperiet företar sig. Så att dom inte ostört lyckas dra ifrån ekonomiskt och maktmässigt. Under tiden blir USA bara mer och mer sårbara, så dom tar en stor risk men dom är ju pokerspelare.

  4. Lästips om Korea-kriget för de som är intresserade.

    På svenska har vi Jan Lönns ”Nordkorea – Mot välfärd under krigshot” som ännu är den i särklass bästa skildringen på svenska, trots att den är 50 år gammal.

    På engelska har vi Bruce Cumings’ ”The Korean War – A History” samt ”Korea – The Unknown War” som han skrivit tillsammans med Jon Halliday. Den boken innehåller ett rikt bildmaterial. Sen har vi den legendariska ”The Hidden History of the Korean War” av I.F. Stone. Den boken gjorde man allt från amerikanskt håll att förhindra spridning av.

    Sen har vi det som skrivits om den amerikanska bakteriologiska krigföringen – ett ämne som är skrämmande negligerat, även i vänsterkretsar. Vi har framförallt Needham-kommissionens rapport ”Report of the International Scientific Commission for the Investigation of the Facts Concerning Bacterial Warfare in Korea and China”. Vi har också ”The United States and Biological Warfare” av Stephen Endicott och Edward Hagerman. Slutligen också Dave Chaddocks ”This Must be the Place”.

      • Andrea Andréen ingick i Needham-kommissionen. Antar du menar ”Bakteriekrig i Korea och Kina”. Det är inte hennes egen rapport utan Needham-kommissionens rapport översatt till svenska. Själva rapporten är på endast 60-70 sidor. Den stora delen är appendixen som är på över 600 sidor.

  5. Är det inte så att Nordkoreas (DPRK) har både försäkrat och garanterat att dess kärnvapen INTE skall sättas in mot Sydkorea, utan enbart mot en angripande militärmakt (gissa vilken?). Då det koreanska missilprogrammet tagit fram raketer som nu tydligen kan nå in i det amerikanska hjärtlandet, så är väl det antagligen inte avsedda just för de tiotals milen in i till bröderna i södra Korea?

    Rätta mig gärna om jag har fel!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here