USA svarar för 40 % av de globala militärutgifterna, 10 gånger mer än Ryssland och 3 gånger mer än Kina

3
995

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. 

Artikel av Ben Norton https://geopoliticaleconomy.com/2023/05/02/us-military-spending-russia-china/ baserad på artikel av Stephen Semler: https://stephensemler.substack.com/p/us-accounts-for-nearly-40-of-global
https://stephensemler.substack.com/p/us-accounts-for-nearly-40-of-global

Ben Norton

USA spenderade 877 miljarder dollar på militären 2022, nästan 40 % av den globala summan, 10 gånger mer än Ryssland (86,4 miljarder dollar) och tre gånger mer än Kina (292 miljarder dollar). USA:s militärbudget är större än de nästkommande 10 största länderna på listan tillsammans .

Detta innebär att Pentagon spenderade mer än Kina, Ryssland, Indien, Saudiarabien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Sydkorea, Japan och Ukraina tillsammans.

Det visar uppgifter som publicerades i april av Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI).

SIPRI beräknade att planetens totala militära utgifter var 2,24 biljoner dollar 2022.

USA, med 877 miljarder dollar, stod alltså för 39,2 % av de totala globala militärutgifterna.

Den USA-ledda NATO-alliansen spenderade totalt 1,23 biljoner dollar, vilket betyder att den var ansvarig för drygt hälften (55 %) av de globala militärutgifterna.

SIPRI rapporterade att de reala militärutgifterna i Europa, justerat för inflation, är på de högsta nivåerna sedan 1989, mot slutet av det första kalla kriget.

Europa är den region som har de snabbast växande militärutgifterna, visar studien.

Världens militära utgiftsregionsdiagram 2022

Business Insider noterade att den amerikanska federala regeringen endast öronmärkte 76,4 miljarder dollar i diskretionära utgifter för utbildning 2022, vilket betyder att de spenderade över 10 gånger så mycket på militären.

Joe Biden-administrationen har begärt endast 90 miljarder dollar för utbildning 2024, jämfört med 842 miljarder dollar för militären, påpekade Business Insider.

Dessutom kan alla dessa siffror visa sig vara mycket konservativa, med tanke på att det amerikanska försvarsdepartementet är notoriskt ogenomskinlig i sin redovisning.

Bloomberg rapporterade att Pentagon gjorde motsvarande 35 miljarder dollar i ”redovisningsjusteringar” 2019, samt 31 miljarder dollar i justeringar 2018.

Dessa oegentligheter i Pentagons redovisning är större än hela den amerikanska ekonomin. Det amerikanska försvarsdepartementet har misslyckats med varje revision som det någonsin har försökt.


Denna artikel publicerades först i GeoPoliticalEconomy .


Kommentar: Nato spenderar 14 gånger så mycket på militären som Ryssland, så vi måste fördubbla(!)

Relaterat
Minskning av USA: s militära utgifter möter alltid motstånd; Ökning gör det aldrig

Föregående artikel”Inget land bör straffas för sin suveränitet” – Fico i citat
Nästa artikelRyssland och Kina avslöjar sin globala agenda
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Läste såg någonstans att Usa fått låna pengar detta året nu, för att kunna finansiera dessa militära utgifterna. Man skuldsätter sej mera för militära utgifterna som är prioriterat i topp. Vilka sjuka summor. Att spendera dessa otroliga summorna såhär. Så många länder har inte ens dessa summor i BNP. Usa står i en klass för sej själv i överlägsen korkat stil, vad gäller dessa summor årligen. Samtidigt som 5del av egna befolkningen lever i fattigdom. 60miljoner amerikaner lever i fattigdom och man fortsätter slösa dessa summor. Det är synd ärligt talat när man talar såna här monster summor globalt. Många miljoner missnöjda amerikaner har tyvärr ingen makt att kunna bli av med detta. Då båda partierna som finns att rösta på är EXAKT likadana, vad gäller krigsindustrin och dessa brutala summorna. Nu var det längesen sedan amerikanska presidentvalet (är ej säker)men läste såg någonstans att det finns många miljoner av befolkningen som är HELT emot detta,men som är maktlösa pga politiska landskapet. Det är många människor men minns inte hur många ungefär. Varför och hur, kan övriga EU ledare inte undra över detta år efter år. Övriga Nato EU länderna är så pinsamma. Inga granskningar och medierna samma sak. Vore otroligt intressant om medierna hemma i EU granskade krigsindustrin i Usa på SERIÖST sätt

  2. washingtons och hatos gemensamma utgifter skall adderas och det blir till ca 90%. Länderna som deltar i hatos terrorkrig mot omgivningen, lånar/tvingas låna av de två klaner som styr allt i väst.

  3. Råder det någon tvekan om vem eller vilka som är aggressiva? Är det här upptakten till världens undergång. Sinnessjukt är ordet. Är det detta väljarna röstat fram och som inte tillåts diskuteras i våra statliga propagandamedier SVT m.fl.

    Man tillåter politisk propaganda debatt om Energi, invandring och kriminalitet, men inte de livsavgörande frågorna som EU och Nato och konflikten i Ukraina, (varför är det så jävla känsligt) ?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here