USA ut ur Tyskland?!

7
2976
Bild: Shutterstock. License

”Omkring 27 000 av de 52 000 amerikanska soldaterna som Trump hävdar är stationerade i Tyskland kallas hem, meddelar Vita huset.
Beslutet kommer inte oväntat, men markerar ändå en betydande förändring i relationen mellan de två Natoländerna, som länge har varit oense om storleken på den tyska försvarsbudgeten.
– Det kostar enormt mycket för USA. Så vi minskar antalet till 25 000 soldater, säger Trump enligt nyhetsbyrån AFP, och anklagar samtidigt tyska regeringen för att vara försumlig i sina åtaganden till Nato.
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon korrigerar presidentens uppgifter och påpekar att USA bara har omkring 35 000 soldater permanent stationerade i Tyskland, men att antalet vid enstaka tillfällen kan vara drygt 50 000 på grund av att styrkorna byts ut med jämna mellanrum.”

”Tyskland planerar att öka sina försvarsanslag till 1,5 procent av BNP till 2024 och nå 2-procentsmålet 2031. Frågan har varit en het potatis i regeringen i Berlin, där Angela Merkels kristdemokrater drivit på för ökade utgifter medan koalitionspartnern Socialdemokraterna hållit tillbaka, även om motståndet tonats ned.” DN skriver DN: Trump kallar hem stor del av Tysklandsstyrkan.

Även RT rapporterar om detta och skriver bland annat att Berlin är skyldig ”miljarder” till alliansen.
”Trump bekräftar uttåg av amerikanska trupper från Tyskland tills Berlin betalar sina ”delinquent” (brottsligt låga) Nato-räkningar. Han menar att Berlin borde uppfylla sina åtaganden gentemot Nato om de vill att de amerikanska soldaterna ska stanna.”

”Spekulationer om att Polen var deras destination har kvävts av rapporter om att Washington och Warszawa inte hade nått enighet om USA: s baseringsrättigheter, trots den polska regeringens allmänna entusiasm. Nato-medlemmar hade lovat att öka sina militära utgifter till 2 procent av deras BNP, ett mål som man enades om under Obama-administrationen. Endast en handfull har sedan dess levt upp till löften, och det inkluderar inte Tyskland.

Försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer lovade förra året att Berlin skulle uppnå tvåprocentmålet senast 2031. Trump har upprepade gånger påpekat detta som oacceptabelt och anklagat européerna för att åka snålskjuts på USA, som spenderar nästan en biljon dollar varje år på militären – och har sett sina utgifter öka (kraftigt) under president Trump.

Amerikanska trupper har varit stationerade i Tyskland sedan 1945, initialt som ockupationsstyrkor efter slutet av andra världskriget och senare under Natos paraply. Washington fortsatte att upprätthålla denna militära närvaro även efter den tyska återföreningen 1991 och det fullständiga sovjetiska tillbakadragandet från det som tidigare var DDR.”

Kommentar.

Nato satsar ungefär 15 gånger mer än Ryssland, som ingen kan på saklig grund peka ut som en stat med aggressiva avsikter i Europa. Visst, Ryssland återinförlivade Krima fredligt med befolkningen stora stöd, bl.a för att ha kvar kontroll över sin viktiga flottbas i Sevastopol. Ett brott mot folkrätten menar de flesta. Dock måste här ta hänsyn till att detta skedde efter en av USA och EU (inklusive Sverige)stödd statskupp mot demokratiskt vald president i Ukraina. Detta tiger etablerad press och ledande politiker i Väst helt om. Och Ryssland rustar ned något.

I Tyskland har socialdemokraterna varit negativa till ökade militärutgifter. Medan Tysklands försvarsminister framträdde i en Nato-positiv artikel i DN Debatt, där hon också talade om de positiva kontakterna med olyckan Peter Hultqvist.
Jag kommenterade i DN under ”Ifrågasätt” och skrev då

”Ministerns analys är osaklig och farlig. Det är USA och inte Ryssland (med 10 % av USA:s militärbudget) som agerar mycket farligare. Skrotning av internationella kärnvapenavtal, införande av små kärnvapen i den vanliga organisationen, nedflyttning av beslut om kärnvapen.

Placering av kärnvapenmissiler på alltfler ställen vid gränsen till Ryssland. USA:s folkrättsvidriga krig och av ledande politiker & militärer väl belagda stöd till terroristorg. har dödat c:a 3 miljoner efter år 2000, skadat och drivit fler på flykt. I Tyskland finns stor kritik av USA av bl.a. Merkel.

USA vill ha sanktioner mot alla i Nord Stream 2, som ger Tyskland bättre och billigare gas än den från USA. Der Spiegel fann i en enkät att 77 % anser att det inte är farligt för Tysklands säkerhet att lägga ut Nord Stream 2, Angela Merkels talesperson fördömer sanktionerna och säger att det är ett slag mot europeiska och tyska företag och utgör en inblandning i interna angelägenheter.

För Tysklands, Sveriges och Europas säkerhet är det viktigt att kapa den transatlantiska länken och USA:s inflytande mot en inbillad motståndare. Varför tiga om USA:s tydliga avgörande stöd till statskuppen i Ukraina mot folkvald president 2014? Hur länge ska vi – och en del ledande okritiska/livsfarliga/okunniga politiker låta oss luras av USA-propagandan? För Sveriges, Tysklands säkerhet kapa länken och samarbeta ÄVEN med Ryssland!”

Vidare, USA har beslutat om olagliga sanktioner mot företag för att försöka stoppa Nord Stream 2 till Tyskland, och tvinga

USA har kärnvapen stationerade i Tyskland. Och har sedan länge satsat enorma summor på att framställa mindre kärnvapen som integreras i den vanliga militära organisationen.

När ska Tyskland frigöra sig från USA:s överhöghet och kontroll? När ska andra länder i Europa inom och utom Nato (som Sverige) våga slå in på en självständig, fredsskapande säkerhetspolitik?

Relaterat.
USA omgrupperar i Europa – flyttar 9000 man från Tyskland till Polen.
USA lägger sig i Tyskland politik och får stark kritik där. Tänk om Kina bar sig åt så!

Föregående artikelYoutube skärper censuren.
Nästa artikelUSA startar nya dödliga sanktioner mot Syrien. Vad gör Sverige?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Den tyska gräddan har odlat en vasallmentalitet i förhållande till USA ända sedan krigsslutet. Denna har från början omfattat även socialdemokraterna och senare efter omvandlingen av de gröna från freds- till krigsparti på 90-talet även dem.

  Tyskland är stort med betydande grupper av bildade personer som genomskådar falskheten i den bedrivna politiken. Även stora intressen inom näringslivet vill se en ändring. Men det behövs en kritisk massa för att bollen skall komma i rullning. Tyvärr, verkar det som att det kan dröja ett tag.

  För tyskkunniga finns dock mycket intressant material att ta del av på YouTube, t.ex, KenFM, NuoViso och den i Ryssland boende Thomas Röper som har den informativa sajten anti-spiegel.ru med humoristisk underton. Vill man se hur det går till när en stormakt krälar i stoftet för en annan skall man titta på den tyska regeringens pressinfon, det är så man kan kräkas.

 2. Gillar Donald Trump. Skär ned på onödiga utgifter, kräver in fordringar samt försöker skaffa sig bättre samarbetspartners. Allt som en bra företagare ska göra som tar ansvar. Det går faktiskt göra den jämförelsen.
  Sådana företagsledare tycker jag är värda sin lön men det bör påpekas att Donald Trump inte tar ut ett öre av den amerikanska administrationen. Han jobbar helt gratis.
  Vilken av de andra världsledarna gör det?

  • Stödjer terrorister, skrotar internationella bra avtal, rustar upp och inför små kärnvapen som integreras i vanliga militära organisationen och vars användning kan beslutas längre ned i militära hierarkin. Stödjer statskupper i demokratier, Israels apartheidpolitik, kan tänka sig sätta in militär mot befolkning som protesterar mot rasism. Omfattande sanktioner mot självständiga stater och företag. Det är alltså sådant du accepterar och kanske gillar aktivt. Tag en paus och tänk efter om möjligt.

   • ”Det blir färre och färre vänsterbloggar. Den senaste att lägga ner är Annarkia. Tidigare har Jonas Sjöstedt och Röda Malmö lagt ner liksom en del andra mindre vänsterbloggar. De förr allra största vänsterbloggarna, Esbatis kommentarer och Jinge har går olika öden till mötes. Ali Esbati lade först ner sin blogg men skriver idag sporadiskt och Jinge sålde sin till Anders Romelsjö som gjort den till en propagandablogg för 40-talistmaoister. Den är oläsbar för oss andra.”

    http://blog.zaramis.se/2016/07/07/farre-och-farre-vansterbloggar/

    Jag kanske inte håller med dig om allt Anders, men jag beundrar dig verkligen för att du orkar hålla på.
    Tittar men på de radikala vänsterbloggar som funnits så är de flesta idag döda.
    Apropå döden. Coronadöden fortsätter med över hundra rapporterade dödsfall i Covid-19 idag. Från till exempel Vänsterpartiet har jag inte hört någon kritik. Absolut inte heller från den reformistiska vänstern Socialdemokraterna. De verkar istället svara med ökad propaganda på skattebetalarnas bekostnad förstås.
    Igår läste jag företag som bidragit med gåvor till regionerna i form av frivilligt stöd med material och liknande som det inledningsvis var stor brist på kommer förmånsbeskattas för sina gåvor.
    De får alltså betala skatt för de varit hjälpsamma.
    Det hade alltså varit mer lönsamt för företaget om de lagt all utrustning och skyddsmaterial i sopcontainern.
    Kanske fler än jag som borde ta en paus och tänka efter?
    Den senaste tiden ”protester mot rasism” tycker jag liknar vulgärsocialism.
    Jag tror inte den blir riktigt allmänt accepterad. Risken finns den sortens aktioner skapar motrörelser och i ett redan splittrat samhälle ytterligare bryter sönder solidariteten.
    Den revolution du suktar efter är jag rädd för istället blir ett samhälle i kaos.
    Landets justitieminister Morgan Johansson (s) inviger stolt ett nytt fängelse i Helsingborg (tror jag det var)
    Sverige växer och går framåt 🙂

    • Man ska nog inte ta ”anti-maoisten” Svensson på Zaramis som det stora sanningsvittnet.

     Jag drev Jinge.se 2012-2018 men gick över till nystartade Globalpolitics.se, som är bättre tekniskt och vars namn ger viss kunskap om innehållet jämfört med ”Jinge”, som är uppkallad av smeknamnet på Jan-Inge som startade Jinge.se

     • Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. 60/70-talsvänsterns största misstag var oförmågan att knyta an till Marx och samtidigt göra sig av med det leninistiska arvet.

    • @arbetarklass

     Klart att det blir färre och färre vänsterbloggar när vänstern opererar bort verkligheten ur hjärnorna genom att ex. stödja massmigration av extrem sekterism, icke-flyktingar och icke-barn, på bekostnad av bistånd, samt använder finanskapitalisternas smygcensurerande, manipulerande spionerande plattformar för sin kommunikation, där bots styr dem genom algoritmer och ”likes”.

     Jag är 70-talist, samt vänsternationell demokratisk socialist för ekologisk hållbarhet, inte 40-talistmaoist, likväl finner jag Romelsjös blogg mer läsvärd än de flesta andra bloggar. Fulmedias demagoger och deras artiklar fyllda med olika former av osanning är inte läsvärda på minsta lilla vis.

     Att Anders tillåter länkningen till en förvillarblogg, driven av en uppenbar höger-PR-konsult, är anmärkningsvärt, men givetvis inte mer märkligt än länkningar till Sveriges största förvillartidning. Förändring är ibland svår, även om intentionen säkert är god.

     Att rapportera om ”Coronadöden” med rapport om dagliga dödsfall utan att jämföra med dödligheten i influensor andra år är ren skrämsel-propaganda, men inte förvånansvärt. Så gör fulmedia och så gör de som efterapar den.

     Vänsterpartiet kritiserar givetvis inte den JÖK som de sitter i, likt en knähund som bjäfser om den ”rasism” som de är medskapare till. Det är givetvis ingen riktig ”vänster” som inte kräver ett utträde ur krigsförbrytarnas EU/Nato-juffsande INNAN de samarbetar.

     Socialdemokraterna är ingen, samt har ingen, ”reformistisk vänster” i sitt parti. Vad är detta för propaganda du kommer med? Man kan givetvis INTE öka klyftorna i samhället genom EU och JÖK och samtidigt kalla sig ”reformistisk vänster”. Sossarna är i maskopi med krigsförbrytare som krossar suveräna stater och demokratier. Den Sosse som inte skapar nytt parti, eller byter parti, har inte lyssnat på Olof Palme.

     ”Historien ger många exempel på att demokratin krossats av människor som sagt sig kämpa för ”verklig demokrati” och ”folkets egentliga mening. Insikten härom kan leda oss till en försvarsposition som döljer att demokratin är ett utomordentligt krävande styrelseskick. Det måste ständigt hittas nya vägar till vitalisering, till att nå ut till människorna och göra dem aktiva. Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
     / Olof Palme

     Varför är du förvånad när JÖK-högern bestraffar hjälp till vården med skatter, medan de är för höga löner till sig själva och sänkta skatter till sig själva? Någonstans måste ju högern ta pengarna.

     Vad gäller demonstrationer mot rasism eller för nazism så är jag delvis enig även om intentionen säkert är god i båda fallen. Den ena sidan vill skydda sina kamrater från rasism. Den andra också, som är emot de våldtäkter som ofta har utförts med rasistiska motiveringar mot svenska kvinnor som de kallar för ”horor”. Dessa konfliktskapare splittrar samhället och bryter sönder solidariteten, människor emellan. De ställer arbetarklass mot arbetarklass, män mot kvinnor, homosexuella mot heterosexuella, medan finanskapitalet kommer undan. Bättre att fokusera på lugn, mod, medkänsla med världens alla barn i alla nationer, ekologisk hållbarhet och världsfred, anser jag.

     Du har rätt i att den ”revolution” som många suktar efter kan leda till exakt det kaos som eliten önskar sig innan de gör om oligarkin till ren diktatur, istället för att skapa demokrati.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here