Youtube skärper censuren.

19
3549
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Vi har tidigare rapporterat om censur och inskränkning av yttrandefriheten hos bland annat Google, Facebook, Youtube och Microsoft – se den långa artikelförteckningen längst ned.

Och detta har fortsatt. I våras publicerade jag Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter. och Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.

Off-Guardian har publicerat en artikel Off-Guardian: Youtubes senaste utrensning, som är en utgångspunkt för en artikel av Pål Steigan som jag översatt.
Pål Steigan: Youtube med massiv censur.

Nedan ett utdrag ur en artikel som jag publicerade i december 2017.


Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube

Jinge.se

Google eskalerar sin kampanj för internetcensur och meddelar att man kommer att utöka sin arbetsstyrka för mänskliga censorer till över 10 000 personer. Censorernas primära inriktning kommer att vara videor och annat innehåll på YouTube, dess plattform för videodelning , men man kommer att arbeta över hela Google för att censurera innehåll och träna Googles automatiska system, vilket tar bort videoklipp med en hastighet som är fyra gånger snabbare än de mänskliga anställda.
Mänskliga censorer har redan granskat över 2 miljoner videoklipp sedan juni. YouTube har redan tagit bort över 150 000 videoklipp, varav 50 procent togs bort inom två timmar efter uppladdning. Företaget arbetar för att påskynda hastigheten i borttagandet enligt YouTube-vd Susan Wojcicki i en officiell bloggpost.
Denna satsning av Google är ännu ett steg i kampanjen mot uttryck för politisk opposition. Andra jättar på sociala medier har genomfört åtgärder mot ”fake news”. Facebook har ändrat sina algoritmer för att minska synligheten för vissa nyheter, och Twitter har förbjudit de ryska finansierade medierna RT och Sputnik från att annonsera. Med kritik mot extremistiskt innehåll, ”barnutnyttjande” och intresse för ”allmän säkerhet” är det yttersta målet för denna kampanj att undertrycka vänster- och anti-krigsinnehåll.
Google_2013_Official_svg
Varje censur på YouTube kommer utan tvivel att ha en enorm inverkan på aktuell politisk diskurs online. Enligt en vitbok av teknologikonglomerat Cisco kommer videor att svara för 69 procent av all konsumentbaserad internettrafik år 2017, vilket förväntas stiga till 80 procent senast 2019. YouTube har i realiteten närmast ett monopol på förinspelad videodelning och generell monetisering av video, med cirka 1,5 miljarder tittare som ser 1 miljard timmar video varje dag på plattformen informerade 2015 Googles policychef Verity Harding Europaparlamentet, som sedan pressade YouTube för att censurera ”terrorrelaterat” innehåll. 300 timmars video laddades upp på Youtube varje minut.

YouTube började ta bort fotografisk dokumentation och videodokumentation av krigsförbrytelser i Syrien i augusti för 2-3 år sedan.

Youtube avslutade cirka 180 konton och tog bort otaliga videor från andra kanaler, inklusive bilder som laddas upp av Airwars av flygningar av USA-koalitionen som dödat civila, enligt Hadi al-Khatib, grundaren av Syrian Archive. YouTube sa senare att man snabbt skulle ”återinföra” alla videoklipp och kanaler som man ”av misstag tog bort”.

Youtube


Youtube skärper censuren.

(Artikel av Pål Steigan). Pål Steigan: Youtube med massiv censur.

YouTube är världens mest populära tjänst för delning av video. Den är näst störst på internet. Samtidigt har YouTube en aktiv politisk censur. Detta görs antingen genom att radera konton eller videoklipp eller genom att beröva siternas reklamintäkter. Nyligen har bolaget lanserat en ännu skarpare censurpolicy. Den har mött mycket kritik. 5 juni 2019 motiverar företaget denna policy.

De motiverar censuren med ”harassment” – trakasserier. Detta är trots allt ett favorittema för den neoliberala ”vänster” som ständigt kräver censur mot sina motståndare, ofta motiverad av anklagelser om trakasserier. YouTube skriver att under första kvartalet 2019 har de tagit bort tiotusentals videor och konton och hundratals miljoner kommentarer, allt för påstådda trakasserier. När företaget ger exempel på vad de tar bort, nämner de standup-komedi som är ”på kanten” (edgy) och ”ett laddat politiskt budskap ” («a charged political rant».) Wikipedia översätter ”rant” med diatribe, som definieras enligt följande:”En dialogisk form av argumentation över ett viktigt ämne där flera genrer ofta används (t.ex. retoriska frågor, apostrof, plötsliga svar, paradoxer och historiska exempel) för att betona argumentationen.” YouTube kommer sålunda att slå till mot ”laddad” politisk retorik. Vidare är censuren motiverad av kampen mot ”hat-tal” och ”supremacism”. I en annan artikel på sin egen blogg skriver YouTube att de vill ”Reducera gränsinnehåll som ligger på gränsen (borderline) och lyfta auktoritativa röster”.

De gör det lätt för sig att använda ”flat earth” anhängare (De som tror att jorden är platt) som ett exempel.

I själva verket är detta en etikett som kan användas mot allt som riktar sig till de aktuella berättelserna eller versionerna från den härskande klassen. Douma, MH17 och Skripal till exempel. Företaget kommer också att främja ”auktoritativa källor” så att ”om en användare tittar på videor som kommer nära att bryta mot vår policy, kan vårt system se till att videoklipp från auktoritativa källor (som stora nyhetskanaler) kommer upp” på ”se nästa panel”.

Människor i den falska vänstern har varit väldigt angelägna över att kräva censur mot ”hatspråk” (inte ens eget) och hävdar att de representerar ”utsatta grupper”, så de har haft en tendens till att hylla internetcensur.

Men den här ”Storebrorsregimen” kommer att äta upp dem själva i nästa omgång. Om de först har accepterat att världens största företag får utöva godtycklig censur är det för sent att skrika på domaren när den här censuren träffar dem själva .

YouTube ägs av Google, en del av Alphabet Group, och har integrerats med CIA och NSA från början. Företaget har till exempel samarbetat med Pentagon för att få fram perfekta mördardrönare. För politisk opposition och alla som vill ha tillgång till kritiska källor finns det anledning att notera censuren från YouTube. Snart blir det omöjligt att publicera systemkritiska videor där. Därför finns det all anledning att leta efter alternativ.

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland stryker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelDen största krisen sedan den stora depressionen för 90 år sedan.
Nästa artikelUSA ut ur Tyskland?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Stämmer rätt bra det. Alternativa berättelser håller på att rensas ut – kvar är den dynga av falsk historia med smått otroliga händelser och siffror presenterade som absoluta sanningar.

  Caitlin Johnstone menar att det är vi och våra hjärnor som är HACKADE av osynliga men alltjämt mäktiga

  https://consortiumnews.com/2019/06/13/propaganda-prospering-far-and-wide/

  Vill du veta mer om bullshit som t ex åsiktsfrihet och tryckfrihet?
  Här är en bra början ”most of the international news coverage in Western media is provided by only three global news agencies based in New York, London and Paris”

  https://swprs.org/the-propaganda-multiplier/?fbclid=IwAR25IlQH8nTnOpDt6ETjQn9ff-5p4kj5L0gc49DQwXVQpiZObGVibMhdEi4

 2. Vimsigt. Du tycks inte veta vad censur är. Det är när en regering beslutar att inskränka sina medborgares möjligheter att uttrycka sig genom media eller på annat sätt. Det gäller alltså mellan en stat och dess medborgare inte mellan ett företag och dess kunder. Företag har rätt att bestämma vem som ska få utnyttja deras tjänster och hur de används. Kunder som inte accepterar det kan publicera sina åsikter någon annanstans, t.ex. på en egen hemsida.

  • Begreppet är vidare. Wikipedia skriver ”Även privata institutioner och företag kan utföra censur.[3]”. Youtube når många fler än skrivelser från myndigheter…

  • citat: ”Vimsigt. Du tycks inte veta vad censur är. Det är när en regering beslutar att inskränka sina medborgares möjligheter att uttrycka sig genom media eller på annat sät”

   Oj så många gånger man har hört det argumentet av folk som stödjer CENSUR.

   • Alltför inskränkt definition återigen. ”Censur (av latinets censere, granska) är en av offentlig myndighet utövad förhandsgranskning av litteratur, film, teater, brev etcetera.[1][2] Tidningar och andra massmedier kan censurera sig själva, så kallad självcensur, men ofta syftar ordet censur på statlig censur, som i regel är lagstadgad. Även privata institutioner och företag kan utföra censur.[3]” (Wikipedia).

 3. Google, Youtube m.fl. är privata företag och som sådana gäller den naturliga kampen om överlevnad. Eller ska göra, om inte staten gör ingripanden som till exempel att förstärka företagets kassa med resurser från skattebetalare om företaget råkat i knipa. Kund är den som köper något. För företagets Youtubes del är det annonsörerna då användandet istället är helt gratis. Det kostar inget att använda Youtube och därför kan svårligen användaren ställa specifika krav. Det kan däremot annonsörerna göra som har möjligheten att bojkotta Youtube om de inte motsvarar kundens förväntningar. Sett ur företagets Youtubes perspektiv tror jag inte det handlar om censur. Det handlar istället att vårda sina kunder (som betalar verksamheten) och i förlängningen den naturliga kampen om överlevnad.

  • citat: ” Sett ur företagets Youtubes perspektiv tror jag inte det handlar om censur. Det handlar istället att vårda sina kunder (som betalar verksamheten) och i förlängningen den naturliga kampen om överlevnad.”

   Vilket är vad censur handlar om. Logiken som youtube anammar är: Du får inte skriva här för de åsikter du har gillar inte vi.
   Fundera på vilka åsikter det gäller, det är inte så svårt.

 4. ”Logiken som youtube anammar är: Du får inte skriva här för de åsikter du har gillar inte vi.
  Fundera på vilka åsikter det gäller, det är inte så svårt.”

  Vilka åsikter? Inte så svårt? Jag tycker det är svårt. I så fall får du berätta.
  Jag gjorde en Youtube snabbsökning på Sveriges Kommunistiska Parti och fick upp en rad filmer. Sedan gjorde jag dito på Nordfront och fick inte upp någon enda film från dom tror jag. Men det var som sagt snabbsökning.

  För min del tror jag inte saken handlar om åsikter. Jag tror istället det handlar om stötande material som kan störa annonsörerna. Hellre mamma bakar bullar än blodiga stympade krigsoffer liksom. Naket och sex är också totalförbjudet på Youtube. Förresten får man inte skriva vad man vill på den här sidan heller även om redaktören är mycket tolerant. Men Youtube kan vara toleranta dom också. Vissa filmer kan man inte se utan inloggning. Det påminner lite om ”barnförbjudet” som fanns förr. Men jag har ingen inloggning så jag vet inte precis vad det är för filmer.

  • Av artikeln framgår bl.a. att Youtube tidigare tagit bort uppgifter om krigsförbrytelser i Syrien…

   • Det säjer inte så mycket. Man måste se videon för att kunna göra en bedömning av innehållet. Tanken med Youtube var från början ”broadcast yourself”. Alltså man kunde bli sin egen filmregissör. Helt gratis. Och med ”biograf” över hela världen. Internationellt och totalt gränslöst. Utom hos somliga diktaturer. Sedan rullade det på med musik- och filmdelning som någon annan skapat. Där tror jag problemen började. Folk insåg inte allvaret i ägande och immateriella rättigheter. Men det som gäller här är politisk aktivism som också verkar blivit stort på Youtube. Man kan tycka det vilar ett stort ansvar på de som ska hantera allt de här. Men det är inte bara Youtubes personal själva. Som tittare och användare kan man också anmäla en film man tycker är olämplig. Jag tänker också Youtube är ett privat företag och då bör det också ha någon rätt att bestämma över sin verksamhet. Du vill väl också ha ett visst inflytande över din blogg?

    Det är lite skillnad med det som är gemensamt- och samhällsägt. För då har man som delaktig plötsligt en rätt att kräva. Men det är en sak att kräva och en helt annan sak att få sin vilja igenom. Det är heller inte alltid helt enkelt. En makt är alltid en makt vare sig den är gemensam eller privat.

    En fördel med den privata makten är att den medger en viss valfrihet då den oftast inte är ensam. Till skillnad mot den gemensamma makten som oftast är envåldshärskare så det inte finns något annat val.

  • Jag förstår att du inte kan så mycket om ämnet, ingen fara du får börja läsa artikeln som Anders Romelsjö skrev.
   Om du inte förstår att ta bort politiskt innehåll är censur då kan inte jag hjälpa dig, tror denna site inte är för dig förövrigt. Du verkar ofta förvirrad över vad som står här.

   • ”Du verkar ofta förvirrad över vad som står här.”

    Jag ställer mig på Youtubes sida. De måste få bestämma över innehållet på sin användargenererade webbsajt. Jag ser du länkar till flashback forum ”yttrandefrihet på riktigt”. Där tillåts de flesta ”åsikter” men jag tror inte Youtube vill ha det ryktet. Ett avlopp att få framföra vad man vill. Filmer är dessutom långt mer känsligare än en text. Jag kan lätt förstå att Youtube vet vad dom bör göra för att inte annonsörerna ska svika. Höger-nationella Alternativ för Sverige vägrades köpa annonsering i tidningar och på bussar nyligen i EU-valet. Det är förvisso att strypa politiska åsikter men när det gäller affärsdrivande bolag så tycker jag de har rätt att göra så. Bussbolagen sa själva att de fått klagomål från sina kunder, alltså resenärerna som tvingats konfronteras med budskapet.

 5. Vårda kunder? Vilket skitsnack. Det här kommer från den lilla klubb som kontrollerar i stort sett all information. Ni har blivit varnade, men ni skiter i det. Det är hela sanningen. Ni frotterar er med deras medier och blir sedan förvånade när de tystar ned er.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/05/10/oversattning-paul-craig-roberts-hur-informationen-kontrolleras-av-washington-israel-och-troll-vilket-leder-till-var-forodelse/

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/05/10/oversattning-paul-craig-roberts-hur-informationen-kontrolleras-av-washington-israel-och-troll-vilket-leder-till-var-forodelse/

  Jag har därför listat alternativ till deras inskränkta och spionerande plattformar i min högerspalt. Den här sidan försöker f.ö. köra Facebook skripts … fortfarande. Bisarrt.

 6. Hej J-son
  Nu finns det hopp för dej och alla andra som tycker de har något viktigt att berätta för omvärlden. Den amerikanska psykologiprofessorn Jordan Peterson (svenskättling?) kommer lansera en censur-fri socialmedier-plattform på nätet. Plattformen kommer endast stänga av användare utifrån krav från domstolar. ”Thinkspot” heter webbtjänsten och du kan redan nu anmäla dig som beta-testare. Men baka bullar kan du fortfarande göra på Youtube 🙂

  https://www.ts.today/

 7. talkRADIO Banned by YouTube After Airing Criticisms of COVID-19 Lockdown
  16:37 GMT 05.01.2021 (updated 16:47 GMT 05.01.2021) https://sptnkne.ws/ESRN
  by James Tweedie

  En till händelse som pekar mot att covid-19 är troligen mer Covid-1984 än enkom ett medicinskt problem.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here