USA:s konfiskering av Rysslands valutareserver är ett förkrossande slag mot dollarn som reservvaluta!

16
2905
Bild i Pål Steigans nättidning.

 

Denna artikel av Pål Steigan på dennes nättidning har vänligen översatts av Rolf Nilsson. Överraskande titel? Läs vidare!

https://steigan.no/2022/03/usa-konfiskeringa-av-russlands-utenlandsreserver-er-et-knusende-slag-mot-dollaren-som-reservevaluta/

____________________________________________________________

USA:s konfiskering av Rysslands valutareserver är ett förkrossande slag mot dollarn som reservvaluta

Dollar i fritt fall kan bli följden av finanskriget mot Ryssland.

Som en del av det ekonomiska kriget mot Ryssland, efter landets invasion av Ukraina, har USA sett till att ”frysa” cirka 300 miljarder dollar, som Ryssland har i valutareserver utomlands. Förutom att det rakt upp och ner är en stöld, i strid med alla internationella lagar och förordningar, är det också en dramatisk ekonomisk självmordsakt.

Vart går (åt) dollarn?

IMF varnar nu för det som borde vara uppenbart för alla, nämligen att länder nu tappar incitamentet att behålla utländska innehav i dollar. Den enda anledningen till att USA kan skriva ut berg av dollar och ändå få riktiga varor för dem, är att efterfrågan på dollar upprätthålls på konstgjord väg, genom sin status som en global reservvaluta. Utöver det faktiska självmålet, när sanktionerna drabbade råvarumarknaderna, samtidigt som de var till förmån för Ryssland och ryska allierade, demonteras petrodollarn aktivt i förhandlingar mellan saudierna och Kina. Och nu är reservstatusen på väg att falla samman.

Politiker förstår knappt vad de gör, och media är för upptagna av sina hatkampanjer mot Ryssland för att uppmärksamma detta ödesdigra agerande från USA:s sida. Och allmogen, som är hetsade till att hata allt ryskt, tycker nog att det är skönt, oförmögna att förstå att det här är en bomb riktad mot deras eget välstånd och deras egen framtid.

I första hand drabbas förstås Ryssland och man kan fråga sig var den ryska centralbanken befann sig och vems intressen den egentligen tjänade, när den lämnade så mycket ryskt guld i förvaring utomlands. Men i längden är det inte Ryssland som drabbas hårdast, utan västvärlden och USA:s krakelerande imperium.

”Ovänliga länder” måste nu köpa rysk olja och gas i rubel

Den ryska tidningen Kommersant rapporterar:

President Vladimir Putin instruerade att ge Gazprom ett direktiv att konvertera kontrakt med ovänliga länder till rubel. Enligt hans åsikt är det ingen mening för oss att leverera ryska varor till EU, USA och få betalning i dollar och euro. (Ovänliga länder inkluderar USA, medlemmar i EU, Storbritannien, Japan, Kanada, Norge, Singapore, Syd Korea, Schweiz och Ukraina, ö.a.).

 ”Både USA och EU har i princip brutit mot sina skyldigheter gentemot Ryssland. Och nu vet alla i världen att förpliktelser i dollar och euro kanske inte kan uppfyllas. Det är helt uppenbart att det i detta sammanhang inte är meningsfullt för oss att leverera våra varor till både EU och USA och få betalning i dollar, euro och ett antal andra valutor. Därför har jag beslutat att på kortast möjliga tid genomföra en uppsättning åtgärder för att överföra betalningar för vår naturgas, som levereras till ovänliga länder, till ryska rubel, sa Putin vid ett möte med regeringen.

För att betala i rubel måste man först köpa rubel. Putins beslut skapade omedelbart en starkare efterfrågan för rubel, och reaktionerna lät inte vänta på sig. Rubeln, som gick i fritt fall när sanktionerna skärptes, fick ett rejält uppsving. När rubeln föll höjde den ryska centralbanken räntorna från 9 % till 20 %, för att förhindra kapitalflykt. Men Putins besked ledde till att rubeln omedelbart stärktes mot dollarn och euron. Om denna trend fortsätter kommer banken att kunna sänka räntorna igen.

Moon of Alabama kommenterar detta såhär:

All energiförbrukning i USA och EU får nu en extra kostnad. Detta kommer att pressa EU och USA in i en recession. Eftersom Ryssland kommer att höja priserna på export av varor där landet har marknadsmakt – gas, olja, vete, kalium, titan, aluminium, palladium, neon, etc. – kommer ökningen av inflationen världen över att bli betydande.

För länder som vill handla med Ryssland utan sanktioner är detta inget problem. De går bara över till att köpa rubel istället för dollar och sedan handla med rubel och sin egen valuta. Indien verkar välja denna lösning.

Financial Times skriver att Indiens centralbank kommer att underlätta en sådan rubel-rupee-handel. Kina och Ryssland har redan sådana avtal om handeln med rubel-yuan. Det betyder att världens två största länder med en total marknad på tre miljarder människor kommer att gå ifrån dollar i handel med Ryssland. Det kommer att stärka rubeln och försvaga dollarn i enlighet därmed.

Allt tyder på att Saudiarabien också kommer att frigöra sig från petrodollarn och gå mot petroyuan, som i sin tur kommer att integreras med det eurasiska handelssystem som Ryssland är en del av.

Wall Street Journal skriver att Saudiarabien överväger att acceptera yuanen istället för dollarn i sin oljeförsäljning till Kina.

Europa kommer också att behöva köpa rubel istället för dollar

Rysk gas står för 40 % av Europas förbrukning. Det finns ingen möjlighet för EU att inom överskådlig framtid frigöra sig från detta beroende. EU:s gasimport från Ryssland har varierat mellan 200 miljoner och 800 miljoner euro (880 miljoner dollar) per dag, hittills i år. Möjligheten till en valutaväxling kan skapa oreda i denna handel, och ökade vissa europeiska och brittiska grossistpriser för gas med omkring 15-20 % i onsdags (23/3, ö.a.). Detta skriver CNBC.

President Biden har krävt av sina europeiska vasaller att de ska skärpa sanktionerna mot Ryssland. Det betyder att han beordrar dem att begå ekonomiskt självmord, medan han själv skyddar amerikansk industri. Europa måste inte bara betala priset för det militära kriget med Ryssland, utan i större utsträckning också för det ekonomiska kriget.

De som kommer att drabbas är förstås vanliga människor i Europa. Ryssland kommer sannolikt att kunna stärkas på sikt, eftersom de kommer att tvingas ersätta import från USA och EU med egen produktion och import från Kina.

Men Europa kommer bara att få extrem inflation, brist på varor och en enorm ökning av importkostnaderna. De flesta kommer att märka detta i form av vad som börjar likna hyperinflation och brist på energi och mat.

Det stora paradigmskiftet och slutet på dollarimperiet

Det extrema sanktionskrig västvärlden nu för mot Ryssland verkar alltså kunna få rakt motsatta effekter mot vad som var tänkt. Istället för att slå undan benen på Rysslands ekonomi, slår de undan benen på den europeiska ekonomin och levererar vad som kan visa sig vara ett nådaskott mot dollarimperiet.

Det stora paradigmskifte som vi har varnat för i många år, håller redan på att utspela sig framför våra ögon. I sitt blinda hat mot Ryssland skadar nu västvärlden sig själva mycket mer än vad Ryssland kunde ha gjort. Och det applåderas från media och majoriteten av dem, som snart kommer att bli mycket fattiga på grund av denna politik.

Biden har målat in sig själv i ett hörn

Joe Biden har utropat Vladimir Putin till ”krigsförbrytare”, återigen till stora applåder från media och emo-kratin på sociala medier. Men i all sin självgodhet och hämndlystnad, förstår man inte räckvidden av detta. En sak är att det är sällsynt förekommande i internationell diplomati. En annan sak är att det berövar Biden manövreringsutrymme. Han surrar sig vid masten och förbinder sig att inte kompromissa med Ryssland. Man kompromissar inte med ”krigsförbrytare”! Men eftersom han förr eller senare kommer att behöva en kompromiss, om han inte vill föra ett destruktivt krig mot Ryssland, har han redan förstört sin egen förhandlingsposition. Som många har sagt tidigare: Det finns inga ledare kvar i väst, bara skådespelare, som har lärt sig att läsa upp tal som andra har skrivit för dem.

Ett militariserat Tyskland är tillbaka som den dominerande makten i Europa

Och som om detta inte vore nog har kriget mot Ryssland äntligen gett tyska imperialister den öppning de har letat efter alltsedan andra världskriget. Kansler Olaf Scholz meddelade att Tyskland kommer att öka sina militära utgifter till 100 miljarder euro under 2022. Det är den mest massiva upprustningen av Tyskland sedan 1930-talet och kommer att göra Tyskland till den helt dominerande militärmakten inom EU, vilket Paris säkerligen är olyckligt för.

Föregående artikelGer Lavrov  hyckleriet étt fasansfullt ansikte (Aftonbladet)?
Nästa artikelUkraina-ambassadör: Azov-bataljonen ingår i vår armé.
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

16 KOMMENTARER

 1. Högst intressant artikel och bra skrivet. Ska läsa igen och sedan kommentera. På tal om Bidens VIDRIGA ord,kan jag snabbt nämna att så fort han tog över har han kallat Putin det ena och det andra helt KORKADE. Först att Putin är en mördare förra året där även Turkiets Erdogan protesterade. Sedan kallat han för en krigsförbrytare utan att tänka på sej själv, och nu sist igen att Putin inte kan sitta kvar i makten bland annat

 2. Har läst om dollarns undergång på den här bloggen under flera års tid… jag tvivlar (återigen) på att det är nu det händer.

  Rysslands BNP är ungefär 2,5x Sveriges. Kina är förvisso Rysslands största handelspartner, men Ryssland är inte topp 10 bland Kinas största handelspartners. En övergång till rubel kommer påverka en mycket liten del av världshandeln, helt enkelt.

  Faktum är att Ryssland är minst lika beroende av att sälja gas och olja till Europa som vi är av rysk gas och olja. Visst kan Ryssland sälja mer till Kina och Indien, men infrastruktur kommer ta tid att bygga ut och dessa länder betalar mindre än vad vi i Europa gör. Den stora vinnaren på det här blir Kina, inte Ryssland. Europa blir en förlorare på kort sikt, men en omställning har redan inletts (Tyskland köper gas från Qatar och USA, Belgien verkar vänta med att stänga kärnkraft, osv).

  Om det här fortsätter kommer Europas beroende av Ryssland vara obefintligt, samtligt som Kinas inflytande över Ryssland bara ökar. Inget kul läge för någon med stormaktsambitioner.

  • Det cirkulerar många liknande utsagor om Rysslands ekonomi jämfört med andra länder. Nästan allaa sådan jämförelser är missvisande. Det ligger en politisk agenda bakom m a o

   Ryssland ligger på sjätte plats globalt vad gäller BNP med köpkraftsparitet (PPP mått mätt) medan Sverige ligger på 39 plats – detta gäller för året 2017.

   1. Kina
   2. USA
   3. Indien
   4. Japan
   5. Tyskland
   6. Ryssland
   .7 Brasilien
   .( Indonesien
   9. lilla-Britannien
   . Frankrike.
   11. Mexiko
   .
   .
   .
   39. Sverige

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_länder_efter_BNP_(PPP)

   • Lars Bern kommenterade i SwebbTV det där är om Rysslands låga mängd luftpengar (värden som vi i den kapitalistiska västvärlden svänger oss med, som är baserade på stor del lättflyktiga goodwill-värden) och förklarar att Ryssland däremot har en stor mängd reella tillgångar (naturresurser). https://swebbtv.se/w/p9MdVLD5ZvkPAWFnhVD6n8
    I Nya Tider finns en graf som visar att Ryssland är nummer ett när det gäller naturresursvärden. Dessa uppskattas till 75 biljoner (75 miljon miljoner) medan världstvåan USA har naturresursvärlden på 45 biljoner (45 miljon miljoner). https://www.nyatider.nu/ryssland-inte-sa-isolerat-som-vasts-etablissemang-vill-fa-det-att-verka/

    Och vad gäller att tappa stenar på tårna läser jag nu Carl Hamiltons nyutkomna bok ”De ofelbara : historien om tre decennier som förändrade Sverige” som studerar några av de senaste decenniernas politiska löften som slutat i ett för medborgarna kostsamma kaos. Carl Hamilton analyserar varför det blev så, varför så korkade beslut tas av politikerna. En av slutsatserna är:
    ”När konsensuskulturen är tillräckligt stark och konsensus upprättas kring ett utpräglat ideologiskt program eller synsätt, riskerar det att leda till riskabla chanstagningar och stora misslyckanden. Konsensus skadar också samhällets förmåga att lära.”
    https://www.bokus.com/bok/9789180021876/de-ofelbara-historien-om-tre-decennier-som-forandrade-sverige/

 3. USA kommer att försvara Dollars dominans till varje pris så det är bara önsketänkande att dollars ställning kommer försvagas.

  • Att vilja försvara något jämfört med att lyckas med dett är två helt olika saker. USAs framtid är utför – ingenting som USA gör (utom kärnvapenkrig) kan rädda den från den avgrund som väntar. Det roliga är USAs oumbärliga eliter håller på att knuffa landet i stupet ännu hårdare/snabbare 😂🤗😝

 4. @czinn 27 mars, 2022 At 09:57
  …Tyskland köper gas från Qatar

  En stor ANKA!!

  Qatar kan inte ersätta Rysslands resurser

 5. Det finns knappast vettiga skallar kvar inom massmedierna. Dom fåtal modiga som finns,får tyvärr inte utrymme att höras och synas. Och skulle någon sticka ut,blir denne GENAST grillad och attackerad. Det är bara fullt fokus på ryss hat inom massmedierna över ALLA aspekter. ALLT som har med Ryssland att göra,från historiska händelser och allmänt historia,till historiska personer,görs om och baktalas. ALL rysk kultur, konst,medier och idrott med sporten är under VIDRIGA attacker som saknar motstycke dessa decennier. Jag ställer ALDRIG upp på detta. Man är ju på korsningståg mot Ryssland och dess befolkning på ALLA sätt och har utplåna som mål. Över en månad nu har det funnits NOLL vuxen i västvärlden ihop med dess VIDRIGA propagandan och desinformation. Det sägs ofta att vi riskerar 3e världskriget denna månad nu,MEN skillnaden nu är att brutala kärnvapen finns. Så hur kan det inte finnas någon som helst vuxen i västvärlden efter en hel månad ihop med dess VIDRIGA propagandan och desinformation. Vi tar några av dessa större länderna och tittar läget. Lill-brittanien styrs av korkskallen Johnson som före denna kris höll på få sparken för alla sina skandaler. Usa styrs av Biden och krigshökarna i Washington. Ingen av massmedier granskar korruptionen som Biden och sonen haft i Ukrainas Berisma härvan,när denne var vice president under Obamas år. TROTS alla bevis. Då nämner jag inte krigen och övriga krigshandlingar denne begick under dom åren och nu senast i Afghanistan och Syrien exempel. Tyskland rustar upp som ALDRIG förr med hisnande 100miljarder euro. Vi här i Sverige med ryssofobiska och anti-ryska politiken med denna regering,från2014 har ENDAST varit bedrövliga från 1a dagen. Vi gav upp vår”alliansfrihet”när vi kunde varit en självständig och stark röst för nedrustning och fredsbevarande insatser/möten/träffar gentemot stora grannen. Vi även skickade vapen som vi gjorde,efter ENDAST par dagars media drev ihop med oppositionens ständiga skrik dessa dygn. När vi inte ens gjorde detta på över 80år,sist var under2a världskriget när vi hjälpte finnarna år1939. Det tog ENDAST par dagar att skicka dessa vapen,när regeringen gav upp för oppositionen som skrek i media. Det räckte inte med ALLA pengarna och allt det övriga politiska och diplomatiska stödet vi hjälpte Ukraina med i över 8år. Plötsligt har denna månaden också varit helt okej för frivilliga att ansluta sej till Ukraina och fronten,från Sverige och övriga västvärlden för att kriga. Hur kan detta vara bra? Så det räcker inte med ALLA tunga vapen som pumpats och pumpas in,som även senila Biden skröt om häromdagen. Frivilliga från dessa länder uppmuntras och är välkomna också. När Svt intervjuade några av dessa,kunde jag inte tro mina ögon över frågorna och hur Svt glorifierade intervjun som något positivt. Säpo kom idag med uppgifterna att uppemot 600 högerextremister är bland dessa så kallade frivilliga. Vad fan trodde man? Det finns ingen som helst vuxen i rummet att hitta i västvärlden över månad nu,och det blir bara värre för varje dag,då västvärlden förlängt detta krig i sitt gemensamma hat mot Ryssland och ALLT som har med Ryssland och dess befolkning att göra. Massmedierna är mer än KORKADE och VIDRIGA med samma SKITSNACK och inget annat över månad nu. Måste säga att detta fula hatet och korsningståget mot ALLT som har med Ryssland och dess ekonomi, kultur, konst, medierna, kändisar,idrottare och sporten med mera får mej att må så ILLA. Man har bara förlängt och förvärrat denna kris,från 1a dagen. Massmedierna och alla KORKADE ledare i västvärlden har ENDAST förvärrat och förlängt detta,utan någon som helst vuxen i rummet. Men om man tror att jag tänker ställa upp på detta VIDRIGA hatet som varit mot Ryssland och dess befolkning,då har dessa korkskallarna fel. Jag ställer ALDRIG upp på detta,och västvärlden borde fan skämmas ihjäl för detta VIDRIGA som fortsatt är pågående i detta nu

  • Jag tycker det är frustrerande att möta de här människorna i vardagen.
   Det är precis som de skulle vara besatta av en masspsykos.
   Så här irl tycker jag det är bäst att ligga lågt men eftersom jag inte slutit upp i psykosen så kanske bekanta anar. De som bryr sig alltså.
   Av dem har jag mött både leenden, misstänksamhet samt rent av ilskna miner.
   Svårt att kategorisera men det verkar inte ha något med ”klass” att göra.
   Snarare en blandning av medvetenhet och åsikter.
   Sen får man inte glömma det finns många ”partitrogna” i det här landet.
   De som förr kallades hade ”partibok”.
   Alla fasta vid det s.k. ”arbetarepartiet”.
   Jag vet inte vad man ska kalla dem idag?
   Därför så mycket förändrades när industrisamhället övergick till tjänstesamhället.
   Regimtrogna kanske?
   PK-folket?
   ”Demokrater”?
   De verkar i alla fall sluta upp bakom det mesta som sägs från media, Public Service, ”experterna”, regeringen etc.
   Precis som söner och döttrar av den ”Svenska Modellen”.
   Fast så särskilt svensk verkar den modellen inte längre vara?
   Svenska politiker öppnade Sverige för världen.
   Mest åt söder och även åt väster.
   Samtidigt som de aldrig öppnade Sverige mot Ryssland.
   Eller Kina.
   I vart fall så länge de länderna vill vara sig själva.
   Men vem vill inte vara sig själv?

   Tänk dig själv.
   Skaffa en fru och säg till henne bli som jag vill annars får du en rejäl örfil.
   Vilken kvinna vill ha det så?
   Men jag tycker det är en passande jämförelse med den liberala demokratin.
   En fred som upprätthålls med hot.
   Jag läste tidigare idag på SVT Hyckleri-nyheter att Joe Biden hade sagt att NATO är en försvarsallians.
   Må så vara men var finns då friheten om den måste upprätthållas med hot och våld och inte med samtal och förståelse?

  • Man undrar ju vilka som styr socialdemokraterna nuförtiden? Ja, inte är det medlemmarna och inte partiledaren men kanske partistyrelsen? Efter att Palme röjts ur vägen har sossarna blivit alltmer likt ett globalist-parti vars agenda inte gynnar svenska medborgare. S-partiet är numera EU/USA:s hantlangare i Sverige och använder sin makt att tysta oppositionella…Morgan Johansson vill ha mer kontroll över vad folk får säga och vill ha faktagranskning och censur….Man undrar bara vems ”fakta” som får komma fram och vem som bestämmer vad som är fakta? Väldigt tyst om lille ”Mogges” förehavanden i fulmedia utan man får gå till alternativmedia för att få information. Men fulmedias uppgift numera är att granska folket i stället för makten!

 6. Artikeln bara bekräftar hur okunnig Steigan är när det gäller ekonomi. Tvärtemot hans spekulationer har dollarn stärkts rejält. Euron har tappat 20% på ett år mot dollarn och det handlas nu 1:!. Med svenska pesetas ser det ännu sämre ut. -30% på ett år!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here