Vad hände egentligen i Israel den 7 oktober?

3
1334

Detta är från en artikel av Robert Inlakesh och Sharmine Narwani som publicerats på

The Cradle och på INTERNATIONALIST 360 ° , 24 oktober. En rapport om några händelser som ifrågasatte rapporteringen i etablerade medier publicerades här 17/10. Är (vissa av) Israels rapporter om Hamas övergrepp ”fake”?

Bevis motbevisar sionistisk propaganda.

Det dyker nu upp bevis för att upp till hälften av de dödade israelerna var kombattanter, att israeliska styrkor var ansvariga för några av sina egna civila dödsfall och att Tel Aviv spred falska historier om ”Hamas grymheter” för att rättfärdiga dess förödande luftangrepp på civila palestinska i Gaza.

Två veckor efter att Hamas attackerade Israel den 7 oktober börjar en tydligare bild framträda av vad som hände – vem som dog och vem som dödade.

Istället för den fullskaliga massakern på civila, som Israel förklarar, visar ofullständiga siffror publicerade av den hebreiska tidningen Haaretz att nästan hälften av de dödade israelerna den dagen faktiskt var kombattanter – soldater eller poliser.

Samtidigt har två veckors traditionella västerländska medier rapporterat att Hamas påstås ha dödat omkring 1 400 civila israeler under sin militära offensiv den 7 oktober tjänat till att väcka känslor och skapa klimatet för Israels obegränsade förstörelse av Gazaremsan och dess civilbefolkning.

Berättelser om den israeliska dödssiffran har filtrerats och formats för att antyda att en fullskalig massaker av civila ägde rum den dagen, med spädbarn, barn och kvinnor som huvudmålen för en terroristattack.

Nu målar detaljerad statistik över förlusterna, publicerad av den israeliska tidningen  Haaretz,  en helt annan bild. Hittills har nyhetskanalen släppt information om 683 israeler som dödats under den Hamas-ledda offensiven, inklusive deras namn och var de dog den 7 oktober.

Av dessa har 331 döda – eller 48,4 procent – ​​bekräftats vara soldater och poliser, många av dem kvinnor. Ytterligare 13 personer beskrivs som medlemmar i räddningstjänsten och de återstående 339 är av allt att döma att betrakta som civila.

Även om denna lista inte är komplett och bara står för ungefär hälften av Israels rapporterade dödssiffra, är nästan  hälften  av de dödade i det våldsamma kaoset tydligt identifierade som israeliska kombattanter.

Det finns heller inga registrerade dödsfall bland barn under tre år, vilket ifrågasätter den israeliska berättelsen om att spädbarn var en måltavla för palestinska motståndskämpar. Av de totalt 683 dödsfall som hittills rapporterats var sju mellan 4 och 7 år gamla och nio mellan 10 och 17 år gamla. De återstående 667 döda verkar vara vuxna.

Åldersfördelning av de israeler som dödades under operationen den 7 oktober. Grafen har tagits bort från Haaretz hemsida.

Antalet och andelen palestinska civila och barn bland de som dödats av israeliskt bombardement under de senaste två veckorna – över 5 791 dödade, inklusive 2 360 barn och 1 292 kvinnor, och mer än 18 000 skadade – är mycket högre än någon av dessa israeliska siffror från oktober 7 evenemang.

Återbesök brottsplatsen

Den djärva Hamas-ledda militära operationen, med kodnamnet Al-Aqsa-floden, startade med en dramatisk razzia i gryningen ca. på 06:30  (palestinsk tid) den 7 oktober. Detta åtföljdes av en kakofoni av sirener som bröt tystnaden i det ockuperade Jerusalem och signalerade starten på vad som blev en extraordinär händelse i ockupationsstatens 75-åriga historia.

Enligt talesmannen för Hamas väpnade gren, Al-Qassam-brigaderna, korsade omkring 1 500 palestinska soldater den formidabla barriären mellan Gaza och Israel.

Detta genombrott var dock inte begränsat till enbart Hamas styrkor. Många beväpnade krigare som tillhörde andra fraktioner, såsom Palestinian Islamic Jihad (PIJ), bröt senare vapenstilleståndslinjen, tillsammans med några palestinier utan anknytning till någon organiserad milis.

När det stod klart att detta inte var någon vanlig motståndsoperation svämmade snabbt hundratals videor över sociala medier, varav de flesta har setts av  The Cradle , som visar döda israeliska trupper och bosättare, hårda skottlossningar mellan olika parter och israeler som fördes till fånga och fördes till Gaza.

Dessa videor togs antingen på israelers telefoner eller så släpptes de av palestinska soldater som filmade sin egen operation. Det var inte förrän timmar senare som mer kusliga och rent tvivelaktiga påståenden började dyka upp.

Ounderbyggda påståenden om ”Hamas grymheter”

Aviva Klompas, en före detta talskrivare för den israeliska FN-delegationen, var den första framstående israelen som spred påståendet att det fanns rapporter om ” israeliska flickor som våldtogs och deras kroppar släpade genom gatan .”

Hon postade detta på X kl 9:18 (palestinsk tid), den 7 oktober, även om  en artikel Klompa publicerade i Newsweek  kl. 12:28 (palestinsk tid), den 8 oktober, nämnde inget sexuellt våld.

Klompas är också en av grundarna av  Boundless Israel,  en ”tanke-aktionssmedja” som arbetar ”för att vitalisera Israels utbildning och vidta djärva kollektiva åtgärder för att bekämpa antisemitism.” En ”oberoende sionistisk” välgörenhetsgrupp som arbetar för att främja israeliska berättelser på sociala medier.

Det enda fallet som tillkännagavs som bevis på våldtäkt var det av en ung tysk-israelisk kvinna vid namn Shani Louk, som filmades med ansiktet nedåt bak på en pickup och som allmänt antogs död.

Det var oklart om soldaterna som filmades med Louk i det Gaza-ägda fordonet var medlemmar av Hamas, eftersom de inte har uniformer eller insignier från Al-Qassam-trupperna, som kan identifieras i andra Hamas-videor – vissa hade till och med tillfällig civil kläder och sandaler.

Senare påstod sig mamman  ha bevis  för att hennes dotter fortfarande levde men hade fått ett allvarligt huvud sår. Detta stämmer överens med information från Hamas, som tydde på att Louk behandlades för sina skador på ett ospecificerat sjukhus i Gaza.

För att ytterligare komplicera saken, samma dag som dessa våldtäktsanklagelser dök upp, skulle israelerna inte ha haft tillgång till denna information. Deras väpnade styrkor hade ännu inte tagit sig in i många, om inte de flesta, av de områden som befriats av motståndsrörelsen och var fortfarande engagerade i väpnade sammandrabbningar med dem på flera fronter.

Ändå fick dessa anklagelser om våldtäkt sitt eget liv, och till och med USA:s president Joe Biden hävdade under ett tal några dagar senare att israeliska kvinnor ”våldtogs, överfölls, paraderades som troféer” av Hamas- krigare . Det är viktigt att notera att den judiska tidskriften Forwards  artikel den 11 oktober rapporterade att den israeliska militären erkände att de  inte hade några bevis för sådana påståenden  vid den tiden.

När armén senare gjorde sina egna påståenden om halshuggning, fotamputationer och våldtäkt,  påpekade Reuters  att ”militärpersonalen som övervakade identifieringsprocessen inte presenterade några rättsmedicinska bevis i form av fotografier eller medicinska journaler.” Hittills har inga trovärdiga bevis för dessa grymheter presenterats.

Andra upprörande påståenden, som historien om Hamas ’ halshuggning av 40 spädbarn ’ , skapade rubriker och framsidorna av otaliga västerländska nyhetskällor. Till och med Biden påstod sig ha sett ” bekräftade bilder av terrorister som halshugger spädbarn ” . Påståendena spåras tillbaka till den israeliska bosättaren och soldaten  David Ben Zion , som tidigare har hetsat till våldsamma upplopp mot palestinier och uppmanat till förstörelse av staden Huwara på Västbanken. Inga bevis presenterades någonsin för att stödja dessa påståenden, och Vita huset bekräftade senare att Joe Biden aldrig hade sett sådana bilder.

Hamas plan

Det finns få eller inga trovärdiga bevis för att palestinska krigare planerade att – eller medvetet försökte – döda eller skada obeväpnade israeliska civila den 7 oktober. Från tillgängliga bilder ser vi att de huvudsakligen engagerar sig med väpnade israeliska styrkor och är ansvariga för dödandet av hundratals ockupationssoldater. Som Qassam Brigades talesman Abu Obeida klargjorde den 12 oktober:

Al-Aqsa översvämningsoperationen syftade till att förstöra Gaza-divisionen (en israelisk arméenhet vid Gazas gränser) som attackerades vid 15 punkter, följt av att attackera ytterligare 10 militära interventionspunkter. Vi attackerade Zikim-området och flera andra bosättningar utanför Gazadivisionens högkvarter.”

Abu Obeida och andra dissidenter hävdar att operationens andra huvudmål var att ta israeliska fångar för att utbyta mot de cirka  5 300 palestinska fångarna  som hålls i israeliska interneringscenter, av vilka många är kvinnor och barn.

Hamas biträdande chef för Saleh Al-Arouris politiska byrå betonade i en  intervju  efter operationen: ” Vi har ett stort och kvalitativt antal och högre tjänstemän. Allt vi kan säga nu är att friheten för våra fångar står utanför dörren.”

Båda sidor spelar det här spelet: Sedan starten av sitt militära anfall på Gaza har Israel  samlat ihop och fängslat  mer än 1 200 palestinier på den ockuperade Västbanken. Hittills har det funnits 38 fångutbytesavtal mellan motståndsfraktionerna och Tel Aviv – avtal som  israelerna ofta motsätter sig  fram till sista minuten.

När sådana vittnesmål sipprar fram dyker det upp rapporter om att israeliska myndigheter har ökat  övergreppen , tortyren och till och med dödandet av palestinska fångar i deras förvar – ett brott mot Genèvekonventionerna, vilket ironiskt nog en icke-statlig aktör som Hamas anser sig ha följt. in i minsta detalj.

När det gäller händelserna den 7 oktober är det tydligt att vissa videor visar möjligen obeväpnade israeler, dödade i sina fordon eller vid ingångarna till anläggningar, vilket tillåter palestinska trupper att komma åt.

Det finns också videor som visar krigarna deltar i skottlossning med beväpnade israeliska styrkor,  med obeväpnade israeler som tar skydd mellan dem, samt  videor av krigare som skjuter mot hus och kastar granater in i befästa områden. Ögonvittnesskildringar tyder också på att  granater kastades  in i bombrum, men av vem är oklart.

Till och med på den israeliska ”Peace Raven”, som har citerats som den dödligaste attacken som begicks av palestinska krigare under operationen, dök det upp videor som såg ut att visa israeliska styrkor öppna eld genom en skara obeväpnade civila, riktade mot mål som de trodde var Hamas-medlemmar . ABC News rapporterade också att  en israelisk stridsvagn  hade kört till festivalplatsen.

En israelisk massaker i Kibbutz Be’eri?

I sin rapport om händelserna vid Be’eri Kibbutz, fotograferade ABC News artillerield  som liknade israeliska vapen  utanför ett utbommat hem. Reportern, David Muir, nämnde att Hamas-krigare, täckta i plastpåsar, hittades efteråt.

Dessutom visar filmer från brottsplatsen hem som verkar ha träffats av ammunition som Hamas-krigare inte hade. Muir rapporterade att omkring 14 personer hölls som gisslan i en byggnad av palestinska soldater.

En  artikel i Haaretz på hebreiska  som publicerades den 20 oktober, som endast hittas på engelska i en mycket sevärd  Mondoweiss-artikel , berättar en helt annan historia om vad som hände i Be’eri den dagen. En man som bor i kibbutzen, som varit borta från sitt hem – vars partner dödades i de kaotiska striderna – avslöjar fantastiska nya detaljer:

Hans röst darrar när hans rumskamrat, som då var belägrad i sitt hem, kommer att tänka på. Enligt honom, först på måndagskvällen (9 oktober) och först efter att befälhavarna på fältet fattat svåra beslut – inklusive beskjutning av hus med alla deras invånare inuti, för att eliminera terroristerna tillsammans med gisslan – fullbordade IDF övertagandet av kibbutz. Kostnaden var fruktansvärd: minst 112 Be’eri-människor dödades. Andra kidnappades. I går, 11 dagar efter massakern, hittades kropparna av en mamma och hennes son i ett av de förstörda husen. Man tror att flera kroppar fortfarande ligger i ruinerna.

Fotografiska bevis på förstörelsen i Be’eri bekräftar hans berättelse. Endast den israeliska arméns tunga ammunition kunde ha förstört bostadshus på detta sätt.

Efterdyningarna, eller Be’eri Kibbutz efter att eldkraften från de två sidorna upphörde

Hamas beteende: bevis vs anklagelser

Yasmin Porat, en överlevande från Kibbutz Be’eri, sa i en intervju för ett israeliskt radioprogram som arrangerats av statliga programföretaget Kan att israeliska styrkor ” eliminerade alla, inklusive gisslan”,  och fortsatte med att säga att ”det var väldigt, väldigt tungt crossfire” och till och med noterade tankbeskjutning.

Porat hade deltagit i Nova-rave och vittnat om den humana behandlingen genom olika intervjuer hon gjort med israeliska medier. Hon förklarade att när hon hölls fången ”vaktade Hamas-krigarna oss” och sa till henne på hebreiska: ”Ta hand om mig, vi kommer inte att döda dig. Vi vill ta dig till Gaza. Vi kommer inte att döda dig. Så oroa dig inte, du kommer inte att dö.” Hon lade också till följande:

”De ger oss något att dricka då och då. När de ser att vi är nervösa lugnar de oss. Det var väldigt skrämmande, men ingen behandlade oss våldsamt. Lyckligtvis hände ingenting med mig som det jag hörde i media.”

I allt högre grad, och till vissa israeliska tjänstemäns och nyhetskällors fasa, vittnar israeliska ögonvittnen och överlevande från blodsutgjutelsen att de behandlades väl av palestinska krigare. Den 24 oktober  beklagade  den israeliska statliga TV-kanalen  Kan  det faktum att fången Yocheved Lifshitz, som släpptes av Hamas dagen innan, fick tala live i sändningen:

När hon överlämnades till Röda Korsets medlare fångades den äldre israeliska kvinnliga fången på kamera när hon vände sig om  för att skaka handen på  sin Hamas-vakt i sitt sista farväl. I Lifshitz livesändning, där hon berättade om sin två veckor långa prövning, ”humaniserade hon” sina Hamas-fångare ännu mer när hon berättade om sitt dagliga liv med kämparna:

”De var väldigt vänliga mot oss. De tog hand om oss. Vi fick medicin och behandlades. En av våra män skadades allvarligt i en motorcykelolycka. Deras (Hamas) sjukvårdspersonal tittade på hans sår, han fick medicin och antibiotika. Människor var vänliga. De höll platsen mycket ren. De var mycket oroliga för oss.”

Efter att Hamas släppt henne från Gaza intervjuas 85-årige Yosheved Lifshitz om sina upplevelser i fångenskap. pic.twitter.com/MOTEJ82BmB

# Al-Qassam-brigader släpper fångarna ”Nurit Yitzhak” och ”yochvad Lifshitz” på tvingande humanitära skäl genom egyptisk medling # Gaza # Palestina #den stora revolutionen #Al-Aqsa-floden pic.twitter.com/p5pDh62yyv

— Al-Mayadeen Channel (@AlMayadeenNews) 24 oktober 2023

Fler frågor än svar

Det är viktigt att inse att i många rapporter från västerländska journalister på plats kommer det mesta av informationen om Hamas-krigares handlingar från den israeliska armén – en aktiv deltagare i konflikten.

Nya bevis tyder nu på att det är högst troligt, särskilt på grund av omfattningen av skadorna på infrastrukturen, att israeliska militära styrkor medvetet kunde ha dödat fångar, skjutit mot fel mål eller misstagit israeler för palestinier i sina vapenstrider. Om den enda informationskällan om en allvarlig anklagelse är den israeliska armén måste man ta hänsyn till att de har anledning att dölja fall av så kallad friendly fire.

Israelisk eld var hård, även under dagarna som följde, från en armé med väldigt lite verklig stridserfarenhet. I staden Ashkelon (Askalan) den 8 oktober sköt och dödade israeliska soldater och skrek förolämpningar mot kroppen av en man som de trodde var en Hamas-krigare, men insåg senare att de hade avrättat en annan israel. Detta är bara ett av  tre sådana exempel på vänlig eld på en dag, som resulterade i dödandet av israeler av deras egna trupper.

Mitt i krigsdimman har parterna i konflikten olika perspektiv på vad som hände under den första razzian och dess efterdyningar. Det är inte ifrågasatt att palestinska väpnade grupper tillfogade den israeliska militären betydande offer, men det kommer att finnas massor av pågående debatter om allt annat under de kommande veckorna och månaderna.

Det finns ett akut behov av en oberoende, opartisk, internationell utredning, en som har tillgång till information från alla sidor som är inblandade i konflikten. Varken israelerna eller amerikanerna kommer att gå med på detta, vilket i sig tyder på att Tel Aviv har mycket att dölja.

Samtidigt utstår civila palestinska i Gaza pågående, urskillningslösa attacker med de mest sofistikerade tunga vapnen som finns och lever under det ständiga hotet om påtvingad och potentiellt oåterkallelig förflyttning. Denna israeliska luftblixt möjliggjordes endast av floden av ogrundade ”Hamas grymheter” som media började cirkulera på och efter den 7 oktober.


 

Föregående artikelOffentligt samtal med Clare Daly – Europaparlamentets tuffaste politiker
Nästa artikelGreta Thunberg kritiseras för stöd till Palestina mot Israels folkmordspolitik. Så hemskt!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Israel-Palestina konflikten
  Skiftande politik gör Indien till en grogrund för desinformation om kriget mellan Israel och Hamas
  Konton på sociala medier sprider pro-israeliskt innehåll när Indiens premiärminister Narendra Modi söker närmare band med Israel.
  Publicerad den 27 oktober 2023

  Den 7 oktober, inom några timmar efter att den väpnade gruppen Hamas inledde en överraskningsattack mot Israel, var sociala medieplattformar fulla av stöd för Israel – och även falska nyheter.

  Det som stack ut i ropet var det faktum att en hel del av det producerades och distribuerades av konton från Indien.

  Experter säger att Israel-Hamas-kriget har gett en enorm räckvidd till konton på sociala medier i Indien – både stora och små – som har lyckats rida på en våg av antimuslimsk och pro-israelisk glöd.

  Apoorvanand, en professor vid Delhi University som går under ett namn, ser en koppling mellan nuvarande ”antimuslimska känsla” och framväxten av hindunationalistiska ideologier som Hindutva, särskilt under premiärminister Narendra Modis regering.

  Hindutva-anhängare, sade han, ”håller muslimer över länder ansvariga för alla sjukdomar och allt ont. De har börjat se på Israel som ett ideal, som en modell att följa eftersom Israel gör vad de vill göra mot muslimer”.

  Ett ”generationsskifte” har ägt rum i Indien, sa Nicolas Blarel, docent i internationella relationer vid Leiden University i Nederländerna.

  Under det senaste decenniet har Blarel observerat att landet har blivit mer fascinerat av Israel, inklusive hur det försvarar sig mot attacker från sina grannar.

  Den situationen har särskilt resonans i Indien, enligt Blarel. Förutom gränsintrång från Kina i öst har Indien också utsatts för attacker på sin västra flank av vad de säger är statligt stödda väpnade grupper i Pakistan. De två kärnvapenbeväpnade nationerna har låsts in i en pågående konflikt om kontroll över det omtvistade territoriet Kashmir.

  Dessa spända internationella relationer har delvis lett till att Modis Bharatiya Janata Party (BJP) strävar efter varmare relationer med Israel.

  ”Terrorism är det som har fört BJP närmare Israel under de senaste åren – hur man bättre kan hantera terrorismbekämpning”, sa Blarel.

  Som ett resultat har Indiens politiska sfär förvandlats från ”ett exklusivt pro-palestinskt ekosystem till det totala motsatsen och till ett som är fullständigt empatiskt med [den] israeliska ståndpunkten” idag, förklarade han.

  Föränderliga relationer
  Faktum är att Indien hade stött Palestinas rätt till stat sedan 1947, när det blev självständigt från Storbritannien.

  Vid den tiden hade FN föreslagit en ”delningsplan” för att skapa separata israeliska och palestinska stater, något Indien motsatte sig.

  Planen trädde dock aldrig i kraft. Redan nästa år förklarade Israel sig självständigt, vilket utlöste en konflikt som skulle leda till massfördrivning av palestinier.

  Ändå, 1974, blev Indien det första icke-arabiska landet att erkänna Palestina Liberation Organization (PLO) som den ”enda och legitima representanten” för det palestinska folket, och fortsatte sitt stödmönster.

  Och medan New Delhi formellt erkände Israel 1950, normaliserade de diplomatiska förbindelserna först i början av 1990-talet. Även då förblev den engagerad i den palestinska saken och fortsatte att vårda sina förbindelser med nationerna med muslimsk majoritet i Mellanöstern.

  Men under de senaste åren har Indien och Israel börjat komma närmare. Attackerna i Indiens finanshuvudstad Mumbai den 26 november 2008 bidrog till att stimulera förändringen.

  Mer än 160 människor dödades och
  över 300 skadade. Ett judiskt centrum, Nariman House, var bland målen. Indien skyllde attackerna på en Pakistan-baserad väpnad grupp.

  Handel och innovation har också fört de två länderna samman. När Modi var chefsminister i Gujarat visade han sin fascination för israelisk teknik inklusive droppbevattning och vattenavsaltning, båda användbara för hans stat.

  Israel har också varit vapenleverantör till Indien, inklusive under dess skärmytsling med Pakistan 1999 i Kashmiri-regionen Kargil. Israeliska övervakningsdrönare och granatkastare hjälpte Indien att gå segrande i den konflikten.

  På senare tid var Indien ett av länderna som anklagades för att ha köpt Pegasus spionprogram från den israeliska cyberintelligensfirman NSO Group. Kritiker anklagar Modis regering för att sprida spionprogram mot bland annat domare, journalister, aktivister och politiska ledare.

  I kölvattnet av Hamasattacken den 7 oktober har Modi utfärdat starka uttalanden till stöd för Israel men nämnde inte palestiniernas svåra situation.

  Experter är överens om att den största förändringen i Indiens utrikespolitik gentemot Israel har skett sedan Modi kom till makten 2014. Han blev den första indiske premiärministern som besökte Israel 2017.

  I kölvattnet av Hamas-attacken den 7 oktober har Modi utfärdat starka uttalanden till stöd för Israel. Han twittrade inledningsvis: ”Våra tankar och böner går till de oskyldiga offren och deras familjer. Vi står i solidaritet med Israel.”

  I ett uppföljande uttalande senare samma dag tillade Modi att ”Indien fördömer starkt och otvetydigt terrorism i alla dess former och manifestationer”.

  Men inget av uttalandena hänvisade till palestiniernas liv eller svåra situation. Först fem dagar senare tog hans regering upp frågan om palestinska förbindelser: Som svar på en fråga under en rutinmässig mediebriefing sa en talesperson för utrikesministern att Indiens inställning till Palestina inte hade förändrats.

  ”Jag slogs av Modis svar att uttrycka solidaritet med Israel och inte säga något om Palestina alls”, säger Michael Kugelman, chef för South Asia Institute vid Wilson Center tankesmedja i Washington, DC. ”Eftersom Indiens politik har varit balanserad hittills.”

  Uttalandena visade på ”totalt stöd för Israel att försvara sig”, enligt Ashok Swain, chef för avdelningen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet i Sverige.

  Medan New Delhi nu försöker bibehålla en mer balanserad position, visade dessa tidiga uttalanden att Modi är mer intresserad av att få röster och att vädja till sin högervalkrets, tillade Swain.

  De sänder budskapet att muslimer är ”förövarna av alla slags brott och mindre som människor. De pratar inte om situationen i Gaza eller ens vem som skapade Hamas”.

  Swain ser också uttalandena som en demonstration av den gemensamma grund som Modi delar med högerextrema politiker i Israel.

  ”Hindunationalister och sionister har en ideologisk likhet: de vill ha en stark stat och en stark ledare”, förklarade han. ”De har också en gemensam faktor – islamofobi – som också binder dem samman.”

  Stödförhållande på 5:1
  Dessa spänningar utspelade sig på sociala medier omedelbart efter utbrottet av Israel-Hamas-kriget.

  På Al Jazeeras begäran skannade Narrative Research Lab i New Delhi igenom trendiga hashtags och fraser i Indien på den sociala medieplattformen X, för att bättre förstå hur politiska berättelser om kriget formats.

  Frasen ”Vi indier” stack ut delvis på grund av det pågående Cricket-VM men också på grund av konflikten, sa Sarabjot Singh, labbets medgrundare.

  ”Vi indier” är ett uttryck som ofta åberopas för att väcka nationalistisk stolthet. Med det som nyckelord använde Singhs medgrundare Sundeep Narwani artificiell intelligens för att analysera totalt 4 316 tweets, varav 2 200 inkluderade ord om Israel-Hamas-kriget.

  Mer än 1 250 var pro-Israel, och cirka 250 var pro-Palestina, vilket tyder på en fem-till-ett-kvot till fördel för Israel.

  I ett försök att mäta chatt i sociala medier analyserade labbet också två hashtags: ”#IstandwithIsrael” och ”#IsraelPalestineWar”. Den förra användes globalt, men labbet hittade ett ”betydligt” antal indiska konton som använde det.

  ”Frågor som för Modi och Netanyahu samman är samma frågor som gör att valkretsen Hindutva i Indien dras mot Israel – beundrar hur Netanyahu har förhandlat om grannskapet med en stark hållning”, sa Kugelman.

                   OCH

  Vad säger Putin om
  Israel-Palestina konflikten.

  26 oktober 2023
  Rysslands president Vladimir Putin varnade för ”allvarliga” konsekvenser om Israel-Palestina-konflikten eskalerar.

  Rysslands president Vladimir Putin har varnat för att Israels krig i Gaza kan sprida sig långt bortom Mellanöstern och sagt att det var fel att oskyldiga kvinnor, barn och gamla människor i den palestinska enklaven straffas för andra människors brott.

  ”Vår uppgift i dag, vår huvuduppgift, är att stoppa blodsutgjutelsen och våldet”, sa Putin vid ett Kremlmöte med ryska religiösa ledare av olika trosriktningar på onsdagen, enligt en avskrift från Kreml.

  Den ryske presidenten, som har lett ett heltäckande krig i grannlandet Ukraina sedan februari förra året, sa att han berättade för andra världsledare i telefonsamtal att om Israels militära kampanj i Gaza inte upphör, finns det en risk för en mycket bredare brand. .

  ”En ytterligare upptrappning av krisen är kantad av allvarliga och extremt farliga och destruktiva konsekvenser. Och inte bara för Mellanösternregionen. Det kan sprida sig långt utanför Mellanösterns gränser, tillade han.

  I kommentarer som kritiserade västvärlden sa han att vissa icke namngivna krafter försökte provocera fram ytterligare eskalering och att dra in så många andra länder och folk i konflikten som möjligt.

  Syftet, sa han, var att ”starta en verklig våg av kaos och ömsesidigt hat inte bara i Mellanöstern utan också långt utanför dess gränser. För detta ändamål, bland annat, försöker de spela på miljontals människors nationella och religiösa känslor.”

  Vapenvila
  På torsdagen sa Kreml att ansträngningarna att komma överens om en ”balanserad” resolution från FN:s säkerhetsråd om Israel-Hamas-konflikten bör fortsätta. Detta en dag efter att Ryssland och Kina lade in sitt veto mot en resolution som utarbetats av Förenta staterna som krävde en ”humanitär paus” för att ge tillgång till hjälp, skydd av civila och ett stopp för att beväpna Hamas, gruppen som styr Gaza, och andra väpnade grupper i enklav.

  Diplomater har noterat att en humanitär paus inte är detsamma som en vapenvila, som har backats av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. En paus kan bara vara några timmar.

  Ryssland lade fram ett rivaliserande FN-förslag som förespråkade en bredare vapenvila – ett alternativ som det säger är ”mycket mer balanserat” – men förslaget lyckades inte vinna det minsta antalet röster.

  ”Vi måste uppmana till vapenvila och vi kan inte fördöma endast en sidas agerande”, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov till reportrar på torsdagen. ”Resolutionen bör vara balanserad och diplomatiska ansträngningar bör fortsätta här.”

  Israel har motstått både en vapenvila och en humanitär paus.

  Under natten på onsdagen inledde den israeliska armén en riktad markräd i Gaza som en del av ”förberedelserna för nästa stridsskede”, som allmänt förväntas bli ett fullskaligt markangrepp.

  Israeliska flyganfall mot Gaza har redan dödat mer än 6 500 människor på nästan tre veckor, sedan Hamas-attacken den 7 oktober på Israel som dödade minst 1 400 människor i Israel.

  ”Brott begångna av andra”
  På onsdagen framförde Putin sina kondoleanser till familjerna till israeler och medborgare i andra länder som dödats eller skadats av Hamas.

  Han sa att Moskva fortsatte att förespråka en tvåstatslösning på den palestinsk-israeliska frågan, något han sa var det enda sättet att nå en långsiktig lösning.

  Han gjorde det dock klart att han tyckte att Israel hade fel att fortsätta bomba Gaza som vedergällning för Hamas attack mot israeliska medborgare.

  ”Det är också tydligt för oss att oskyldiga människor inte ska hållas ansvariga för brott som begåtts av andra”, sa Putin.

  ”Kampen mot terrorism kan inte bedrivas enligt den ökända principen om kollektivt ansvar när gamla människor, kvinnor, barn, hela familjer och hundratusentals människor lämnas utan tak över huvudet, mat, vatten, elektricitet och sjukvård.”

  https://www.google.com/amp/s/www.aljazeera.com/amp/news/2023/10/26/israels-war-in-gaza-could-spread-beyond-middle-east-russias-putin

  https://www.aljazeera.com/economy/2023/10/27/shifting-politics-make-india-a-hotbed-for-israel-hamas-war-misinformation

 2. Svaret på frågan ”Vad hände egentligen i Israel den 7 oktober?” är ”INTE det sionisterna och deras västerländska hundar säger har hänt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here