Vad sas vid Folk och Freds konferens som så skrämde Nato-entusiasterna? Första passet: ”Vilka hot finns det mot Sverige?”

1
1311

Nätverket Folk och Fred bildades i våras och genomförde en alternativ konferens till Folk och Försvar 10-11 januari.

Syfte

Verka för fred. Kritisk granska centrala budskap som framförs av Folk och Försvar och allierade aktörer samt presentera alternativ baserat på alliansfrihet, avspänning och fred. Påverka svensk opinion i dessa frågor.

Mål

Att nå ut brett med ett fredsbudskap via fysiska möten, sociala medier, press, radio och TV. Att visa på andra strategier än de som förs fram på Folk och Försvars möten för att minska risken för krig och öka möjligheten till säkerhet för människors liv och hälsa i Sverige och utomlands, såsom stärkande av civilsamhället, aktivt fredsarbete, alliansfrihet och dialog.

Budskap

Plattform för Nätverket Folk och Fred:

 • För freden, miljön och välfärden – stoppa militära upprustningen!
  • Försvara alliansfriheten och stärk civila beredskapen!
  • För fredskultur mot skapande av fiendebilder!
  • Fred på Jorden och Fred med Jorden!
Folk och fred foton på några av deltagarna av Folk och Freds webbinarium ”Nato,Nato överallt” 3 december.

Konferensen fick en ovanlig start dagen innan den startade genom att Nato-ivraren Patrik Oksanen i en ledare i SvD smutskastade Folk och Fred och dess konferens oh deltagarna Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe, Fridays for Future, Sveriges Fredsråds tidigare mångåriga ordföranden Agneta Norberg, initiativtagaren till ”Folk och Fred” och ”Aktivister för Fred Tord Björk, Jordens vänner och mig Anders Romelsjö i en ledare i SvD: Patrik Oksanen: De som lånar ut sina namn till Kreml.

Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe publicerade en mycket bra replik i SvD.Folk och Fred: Replik på debattartikel i SvD.

Expressen gav ett bra utrymme åt deras synpunkter Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml och presenterade korrekt Folk och Fred som en fredsorganisation som konkurrerar med Folk och Försvar.


Expressen skrev:

”KONKURRERANDE FÖRSVARSORGANISATIONER
Folk och Försvar

Centralförbundet Folk och Försvar bildades 1940 för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar. Medlemmar är organisationer.

Sedan 1946 anordnar förbundet en rikskonferens i fjällmiljö. Den hålls sedan 1993 på Högfjällshotellet i Sälen.

Rikskonferensen är ett centralt forum för svensk säkerhets- och förvarsdebatt.

Folk och Fred

Nätverket Folk och Fred bildades i april 2020 i syfte att anordna årliga möten i Sälen i samband med Folk och Försvars konferenser.

Det är ett nätverk för individer och organisationer, som också ska ägna sig åt folkbildning och aktioner.

Bland parollerna märks ”Stoppa den militära upprustningen!” och ”Förvara alliansfriheten!”. Samt ”Fred på Jorden och Fred med Jorden!”


Kampanjgruppen i ”Folk och Fred” har också skrivit en replik.

Jag besvarade kritiken främst mot mig SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer.


Web-konferensen hade som mest omkring 120 deltagare på nätet. Föredragen var generellt väl förberedda och hade hög klass. Logistiken med tidhållning och tid för debatt fungerade mycket bra.

Nedan följer föredrag och debatt från första passet i Youtube.

Vilka hot finns det mot Sverige?, kl. 10:30-12:00
• Svensk försvarspolitik och närmandet till Nato. Sven Hirdman, fd statssekreterare och Moskvaambassadör.
• Militära styrkeförhållanden och hotbild. Lars Drake, Folket i Bild/K.
• Rymdens nyttjande i krig, Agneta Norberg, Sverige Fredsråd.
• Andra hot än militära. ​Janine O’Keeffe, ​Fridays for Future.

Föregående artikelPutins tal vid World Economic Forum
Nästa artikelVarför gick Leninpriset till Kajsa Ekis Ekman?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Det största hotet till världsfreden barnamördarnas och marktjuvarnas enhet israel vill starta ett krig mot Iran. Smaka på det faktumet: apartheid israel begär 1,2 miljarder dollar från USA för det ändamålet. Hör och häpna begära 1, 2 miljarder dollar av USA för marktjuvarnas krig mot Iran.

  http://thesaker.is/israeli-military-asks-1-2billion-to-prepare-for-strike-on-iran/

  The Saker skriver syrligt: USA gör klokt i att hålla i de 1,2 niljarder tills allt är över. Varför? Jo, för att då kommer det inte att finnas ett apartheid israel som ens kan kvittera. Två flugor i ett 1) bli av med blodigeln som suger ut USA och 2) klirr i kassan pengar som går istället till de miljontals behövande USA medborgare

  Iran för sin del har redan tidigt meddelat USA: om Iran attackeras så är israels livslängd en timme. Världen säger måtte det hända!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here