Vad tycker Ryssland idag om ett Nato-medlemskap av Sverige och Finland?

15
1509

Av okänt skäl har jag tillgång till RT på datorn – (men inte i mobilen. Sputniknews har jag ej alls tillträde till). RT kommenterar idag Sverige och Finlands närmande till Nato. RT: Nordiska ledare förråder nationella intressen. Kan vara intressant att läsa. Har översatt från engelska. Notera att RT skriver ”Moskvas militära angrepp på Ukraina.”

___________________________________________________________________

Nordiska ledare förråder sina nationella intressen – Ryssland

Genom falska påståenden om ett ryskt hot går Finland och Sverige emot sina egna intressen till förmån för Natos, säger Ryssland.

Ryssland har kritiserat påståenden om att landet utgör ett hot mot Sverige och Finland i samband med deras plötsliga strävan att gå med i Nato. Ledare i de nordiska länderna har nyligen uttryckt en önskan att gå med i det USA-ledda militärblocket efter Moskvas militära angrepp på Ukraina.

”Dessa påståenden [om ett påstått ryskt hot] är ointelligenta. De är inte baserade på fakta. De hör till området för propaganda och provokationer. De går emot dessa länders nationella intressen”, sade det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova till Radio Sputnik på onsdagen. ”Jag anser att det skulle vara fel att betrakta dessa uttalanden som en oberoende åsikt”, tillade hon.

Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

På tisdagen sade Sveriges utrikesminister Ann Linde till journalister när hon besökte Bosnien-Hercegovina att det är oacceptabelt att Ryssland hotar Sverige eller Finland. ”Våra medborgare måste fatta sina egna säkerhetsbeslut”, sade hon med anledning av att Stockholm funderar på medlemskap i det västliga militärblocket.

Zakharova har hävdat att de skandinaviska politiker som förespråkar ett Nato-medlemskap inte tjänar sina medborgares intressen utan snarare USA:s intressen.

Mot bakgrund av Moskvas militära åtgärder i Ukraina har Finlands statsminister Sanna Marin också sagt att det är dags att ompröva Finlands neutrala status. Hon har lovat att landets parlament kommer att diskutera Nato-medlemskap nästa vecka.

Tidigare i veckan rapporterade media att Helsingfors och Stockholm kan komma att ansöka om medlemskap i Nordatlantiska alliansen redan i sommar. Icke namngivna amerikanska tjänstemän bekräftade för The Times att möjligheten till Nato-medlemskap för de båda nordiska länderna diskuterades under alliansens tvådagarsmöte i förra veckan där Finlands utrikesminister Pekka Haavisto deltog tillsammans med sin svenska motsvarighet Ann Linde.

Moskva motsätter sig alliansens expansion, men ser inte Finlands och Sveriges anslutning till blocket som ett existentiellt hot, enligt Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov. Om Nato kryper in på Rysslands norra gränser skulle dock Moskva tvingas göra sin ”västra flank mer sofistikerad när det gäller säkerhet”, sade han till Sky News i fredags.

Nato är ”skräddarsytt för konfrontation och huvudsyftet med dess existens är att konfrontera vårt land”, konstaterade Peskov.

 

Föregående artikelOrsakerna till och farorna bakom kriget i Ukraina
Nästa artikelVem utförde massakern i Butja?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. De är väl bara för den ryska regimen att göra sin ””västra flank mer sofistikerad”. Inga problem med detta så länge de inte genomför ett lika folkrättsvidrigt anfall som av Ukraina.
  Som att jag skulle ha problem om grannen byter ut låset till sin ytterdörr till ett säkrare.

  • Moskva, 14 april /Tass.
   Det verkar som allt starkare krafter (NATO) inte längre vill värna om att behålla området Östersjön, med kringliggande länder fritt från kärnvapen.
   Moskva kommer att vidta nödvändiga säkerhets- och försvarsåtgärder om Sverige och Finland går med i Nato, sa Rysslands vice utrikesminister Alexander Grushko till TASS på torsdagen.
   Vår gräns mot Finland är 1 300 km lång. Detta kommer att innebära en radikal förändring av den militära och politiska situationen och det är förståeligt att vi kommer att tvingas vidta säkerhets- och försvarsåtgärder som vi anser nödvändiga sade den ledande ryske diplomaten, som svarade på en fråga om möjligheten för Ryssland att placera ut kärnvapen i den baltiska regionen.
   ”Under årtionden hade dessa staters neutrala status säkerställt en mycket hög nivå av deras säkerhet och generellt säkerheten i den regionen som hade varit en region av fred och samarbete och, viktigare, en mycket pålitlig plattform för att bygga goda grannförbindelser med oss”.
   Som svar på en fråga om Moskvas kontakter med Helsingfors och Stockholm i spåren av pågående diskussioner i dessa länder om deras eventuella anslutning till Nato, påpekade Grushko att ”diplomatiska kontakter alltid upprätthålls och det finns ambassader. Men Sverige och Finland har anslutit sig till sanktionerna och deltar i den anti-ryska kampanjen som släpps lös i väst. Detta är dagens verklighet”.
   Vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev sa på torsdagen att Ryssland skulle stärka sina västra gränser, om Sverige och Finland går med i Nato och i det här fallet ”kan det inte talas om den kärnvapenfria statusen för den baltiska regionen.”

  • Andersl, dina liknelser är verkligen löjeväckande! Men inget annat att förvänta sig av en som inte har något emot varken nynazister eller sionister…Man undrar ju varför du hänger här? Är det för att du egentligen vill veta något av värde i stället för propagandan som MSM basunerar ut? Vad är folkrättsvidrigt i att Ryssland efter 14 tusen döda äntligen tar tag i problemet Ukraina som också är ett problem för sina andra grannländer även om de för tillfället håller tyst om det? Något som verkligen är folkrättsvidrigt är det Israel sysslar med…

 2. Tydligen är det inte bara de skandinaviska politiker som förespråkar ett Nato-medlemskap som inte tjänar sina medborgares intressen utan snarare USA:s intressen, utan det finns en och annan apartheid israels anhängare och lögnimperiets fotsoldat som vill att Sverige ska med i Nato (även om detta går emot Sveriges äkta intressen. Man undrar varför vill skrupulösa typer som försvarar apartheid israels inte Sveriges bästa?

 3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_Medvedev
  Дмитрий Медведев – Dmitrij_Medvedev
  https://t.me/medvedev_telegram/45
  Google översättning:
  Kanske mycket snart, nämligen till sommaren i år, kommer världen att bli ännu ”säkrare”

  Sverige och Finland diskuterar möjligheten att gå med i Nato med djuriskt allvar. Alliansen själv är redo att ta emot dem bokstavligen ”under vita händer” – på kortast möjliga tid och med minimala byråkratiska procedurer. Varsågod! USA sänder nu till representanter för norra Europa bokstavligen från alla järn. Knacka bara försiktigt – låt oss gå direkt. Vad betyder det? Det betyder att Ryssland kommer att få fler officiellt registrerade motståndare.

  Och hur ska vi svara på detta? Svaret är tydligt: ​​utan känslor, med ett kallt huvud. Hur många länder som är med i Nato – trettio eller trettiotvå, för oss som helhet är inte så viktigt. Två mindre, två till – med deras betydelse och befolkning är det inte så stor skillnad. En annan sak är att om Sverige och Finland går med i Nato kommer längden på landgränserna för alliansen med Ryska federationen att mer än fördubblas. Naturligtvis kommer dessa gränser att behöva stärkas. På allvar stärka grupperingen av markstyrkor och luftförsvar, sätta in betydande sjöstyrkor i vattnen i Finska viken. I det här fallet kommer det inte längre att vara möjligt att tala om någon icke-nukleär status för Östersjön – balansen måste återställas. Tills nu har Ryssland inte vidtagit sådana åtgärder och kommer inte att vidta dem. Om vi ​​tvingas – ja: ”observera – vi föreslog det inte”, som hjälten i en berömd gammal film sa.

  Och vidare. Det är meningslöst att hävda att om det inte vore för den särskilda operationen i Ukraina, så skulle frågan om dessa länders anslutning till Nato inte alls ha uppstått och situationen skulle ha varit lättare för Ryssland. Det är inte sant. För det första har försök att dra in dem i alliansen gjorts tidigare. Och för det andra, och viktigast av allt, har vi inte territoriella tvister med dessa länder, som med Ukraina. Och så priset för ett sådant medlemskap är annorlunda för oss.

  Den allmänna opinionen i Sverige och Finland i frågan om behovet av att gå med i Nato är ungefär delad på hälften. Och detta är med maximala ansträngningar av inhemska propagandister.
  Ingen vettig person vill ha högre priser och skatter, ökade spänningar längs gränserna, Iskander, hypersonic och fartyg med kärnvapen bokstavligen på armlängds avstånd från sitt eget hem. Låt oss hoppas att sinnet hos våra norra grannar fortfarande vinner.

 4. https://media.fom.ru/fom-bd/d13pi2022.pdf

  Nyckelindikatorer för den allmänna opinionen || Politiska indikatorer
  2
  V. Putin: attityd och utvärdering av arbetet
  Omröstning ”FOMnibus” 1-3 april. 104 bosättningar, 53 administrativa delar av Rysslands Federationen, 1500 personer svarande
  Utvärdering av V. Putins arbete
  Arbetar president V. Putin enligt sin befattning snarare bra eller snarare dåligt? (82%/9% mot 79%/9% förra veckan)
  3
  Tilliten till V. Putin
  Litar du snarare eller litar du snarare inte på V. Putin? (79%/13% mot 77%/13% förra veckan)

  FOM – Foundation ”Public Opinion”

 5. Först ägnar sig det svenska etablissemanget åt att under några decennier provocera Ryssland med allehanda anklagelser. Mest verbalt men även genom beskyllningar om ubåtar, drönare m.m m.m.

  Sedan ingår Sverige avtal med USA, som låter USA använda Sverige som utgångspunkt för ett angrepp på Ryssland.

  Sedan fortsätter de allehanda svenska anklagelserna mot Ryssland.

  Sedan skickar Sverige vapen till ett land som Ryssland är i krig mot.

  Sedan fortsätter de allehanda svenska anklagelserna mot Ryssland.

  Sedan ”måste” Sverige gå med i NATO för att skydda sig mot Ryssland.

  Nu finns det två möjligheter.
  Antingen är våra makthavare idioter med barns förmåga till ansvarsfullt tänkande, dvs de provocerar fram ett slagsmål och när den provocerade reagerar springer de till storebror och ber om hjälp och anser inte att de själva har något ansvar för den uppkomna situationen.
  Eller så var det hit de ville komma hela tiden – till ett NATO-medlemskap. De inväntade bara en möjlighet att vända opinionen så att de skulle våga säga det de klämt på och önskat sig i årtionden. Den långvariga provokationen lyckade skapa en reaktion från Ryssland som med propagandans hjälp vände opinionen till en mer positiv inställning till NATO.

  Något jag lärde mig som lokalpolitiker var salamimetoden. Inte så att jag använde den men jag blev uppmärksam på att den användes mot trilskande opinion. Salamimetoden innebär att man tar ett steg (en salamiskiva) i taget – för då kan opinionen acceptera det lilla steget (vi ska bara…) – sedan tar man steg för steg tills man uppnått det man från börja föresatt sig att uppnå. Inför fullbordat faktum, är det för sent för opinionen att opponera sig.
  Detta är modellen politikerna använder för de flesta, av folket oönskade samhällsförändringar. Det är därför det är viktigt att inte ge politikerna ett lillfinger, utan se vart de/det är på väg, innan det tar hela handen.

 6. Tack vare Rysslands illegala angreppskrig mot Ukraina har både Sveriges och Finlands befolkning blivit mer positiva till ett medlemskap i NATO. I Finland är en majoritet positiva. NATO-anhängarna är med säkerhet tacksamma för lille Puttes hjälp

 7. (1.) Som om Västeuropa/Sverige tappat respekten för Ryssland, den så haussade rädslan, ersätts av kaxighet, som 1939, men efter tyskryska pakten skämdes Sverige för sin tyskvänlighet, så vilken lättnad när Operation Barbarossa inleddes, 22 juni 194: Äntligen fri ! … då inleddes även den verkliga Holocaust-by-Bullets och gas….därför får vi nu ett Förintelsemuseum i Bonniers konst-museum, säkert med den svenska uppfinningen , J-(jude) stämplade i flyktingpassen, fast nu bakom glas och ram. Nu får ingen pass i Sverige pga av…polishusen är skyddsobjekt.

  (2.) Varför härmar inte Finland, Sveriges flyktingmottagning, utan tar emot bara: en (1) flykting – när Sverige tar tio (10), + alla finländare då som, flyttat till Sverige (500.000) och nog inte vill hamna på finska krigskyrkogårdar med vita kors, tror vi är anledningen. Vi som trodde ”Finland var coola , stämmer ju inte, först i Natokön…Finland kommer att stå för fot gevär, oavsett.

  (3.) Hur går det för Sveriges ”Västbanken”, i Linköping/Norrköping, allmänt upplopp, polisen backar hem. Men är det så viktigt att få bränna Al Quoran boken offentligt ?

 8. Håller med.
  Svenska politiker är fullkomliga idioter, som inte begriper att de är offer för den egna propaganda-hysterin, som ytterst är iscensatt av USA, Nato och den svenska officerskåren (som man välvilligt och okritiskt släppts fram i offentligheten för deltagande och analyser). .Statsmaktens egen SVT, är högsta ansvariga bidragsgivare till hat-propagandan mot Ryssland i medierna. Lögnerna och overifierade påståenden har haglat i dumburken länge.
  Jag vet inte hur många gånger personer eller officersaspiranter från försvarshögskolan släppt fram i TV som fått påstå att ”Ryssland terrorbombar civila” ? Påståenden utan bevis givetvis. Detta utan mista reaktion eller ytterligare frågor från journalisterna på SVT, gång efter gång… Ett grundläggande kardinal fel av journalister, som borde vara angelägna om fakta och kritiskt tänkande, men nej. Självklart är de medvetna lögn-spridare och opinionsbildare. Svenska ”påverkans operationer” som man säger.

 9. Experter på norra Europa berättade hur det kommer att bli för Finland och Sverige att gå med i Nato.
  16 april 2022 13:35
  De finska myndigheterna meddelade att de är beredda att hålla utfrågningar om frågan om medlemskap i Nato. Det sa EU- minister Tyutti Tyuppurainen i en intervju med SkyNews .
  Finland kan välja att gå med i Nato. Detta är mycket troligt, sa ministern. Enligt henne har Finlands folk redan gjort sitt val och opinionsundersökningar visar att mer än hälften av finländarna är redo att gå med i Nato.
  Sverige diskuterar också att gå med i Nordatlantiska alliansen. Statsminister Magdalena Anderssons mål är att Sverige ska gå med i Nato i juni 2022. Samtidigt vägrade regeringschefen att kommentera dessa besked.Oppositionspartierna kräver att regeringen skyndar på förfarandet för att gå med i Nato för att hinna lämna in en lämplig ansökan under Alliansens toppmöte i Madrid i juni och gå med senast i Finland.

  FAN:s internationella redaktion, tillsammans med de europeiska policyexperterna Nikolai Mezhevich och Vladimir Olenchenko , analyserade situationen som har utvecklats kring Finlands och Sveriges eventuella anslutning till Nato, och berörde både skälen till detta beslut och dess möjliga konsekvenser.
  Ostoppbar expansion.. Den ryska specialoperationen i Ukraina ledde till de största geopolitiska förändringarna i världen under de senaste 30 åren, och delade upp staterna i två läger: länder som anklagade Ryssland och länder som inte stödde det kollektiva västerlandets väg att demonisera och isolera ryska federationen.

  Många världsledare fördömde USA:s och Natos aggressiva agerande – utvidgningen av militärblocket österut har blivit ett centralt modernt problem, och provocerade faktiskt Moskvas militära svar på de aggressiva planer som Kiev, med stöd av alliansen strukturer, höll på att utvecklas angående Donbass. Redan i början av den speciella operationen blev det känt att den hade förhindrat offensiven från de väpnade styrkorna i Ukraina och de nationella bataljonerna mot Luhansk och Donetsk, och fakta om den pågående utvecklingen av biologiska vapenkomponenter i Ukraina under ledning av Pentagon avslöjades.
  Ett antal auktoritativa västerländska analytiker medger att Rysslands militära svar främst är kopplat till Natos oansvariga politik för expansion österut. Denna politik stred mot de överenskommelser som nåddes mellan Sovjetunionens ledning och ledarna i väst under förhandlingarna om Tysklands enande.

  Verkligheten av löftena från väst dokumenterades i början av 2022 av den amerikanske statsvetaren Joshua Shifrinson. Det var han som upptäckte i Storbritanniens nationella arkiv rapporten från en högt uppsatt tysk diplomat efter mötet med de politiska direktörerna för det tyska utrikesministeriet, Storbritannien, USA och Frankrike, som ägde rum den 6 mars 1991 i Bonn. Dokumentet bekräftar den ryska sidans ord om att Natos ledning åtog sig att inte inkludera länder som var medlemmar i Warszawapaktsorganisationen i blocket.

  Det senaste försöket att förhindra en väpnad upptrappning var Rysslands krav på säkerhetsgarantier som landets ledning framförde till Nato och USA i slutet av 2021. Väst svarade på dessa krav med ett trotsigt avslag. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, kommenterade de ryska förslagen, betonade att alliansens dörrar ”förblir öppna”.
  Det nuvarande beslutet att acceptera de hittills neutrala staterna i Nordeuropa i alliansen ser ut som en öppen väg mot konfrontation med Ryssland.
  Den ryska politiska ledningen har uttalat sig extremt hårt om de nya planerna på att utöka Nato i omedelbar närhet av Rysslands gränser.
  ”Om Sverige och Finland går med i Nato kommer längden på landgränserna för alliansen med Ryska federationen att mer än fördubblas. Naturligtvis kommer dessa gränser att behöva stärkas. Allvarligt stärka grupperingen av markstyrkor och luftförsvar, sätta in betydande sjöstyrkor i vattnen i Finska viken. I det här fallet kommer det inte längre att vara möjligt att tala om någon icke-nukleär status för Östersjön – balansen måste återställas. Tills nu har Ryssland inte vidtagit sådana åtgärder och kommer inte att vidta dem. Om vi ​​tvingas, ja: ”Observera att vi inte föreslog detta”, som hjälten i den berömda gamla filmen sa, ”sade Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd.
  Dessa överväganden stoppar dock inte ledarskapet i Sverige och Finland. Nordiska experter påpekar att både Helsingfors och Stockholm länge har gått i riktning mot Nato.

  Nikolai Mezhevich , professor vid institutionen för europeiska studier vid St. Petersburg State University, noterade i en intervju med MFAN att det inte finns något nytt i Stockholms och Helsingfors försök att formalisera förbindelserna med Nato. Både Finland och Sverige har en lång historia av interaktion med Alliansen och deklarerar med jämna mellanrum sin önskan att bli dess fullvärdiga medlemmar.
  ”Finland och Sverige började prata om möjligheterna att gå med i Nato för mer än 30 år sedan, redan under sovjettiden. Därför har vi inte hört något i grunden nytt.
  För det andra kommer vi att skilja mellan medlemskap i Nato, som i en internationell militär-politisk organisation, de jure och de facto medlemskap. De facto har de varit i den här organisationen länge, så jag kan inte se att de erbjuder oss en fundamentalt ny. Vi har fått beskedet att de vill se till det sista.
  Men det finns en nyans. Tills nu, även om du inte är juridiskt medlem i Nato, är du inte juridiskt ett legitimt mål och relativt sett är ditt skepp ett skepp från ett neutralt land. Och efter att du har gått in är ditt skepp exakt detsamma som vilket NATO-fartyg som helst – varken bättre och inte sämre.

  Och det är nog hela förändringen. Eftersom Finland och Sverige tillhandahåller sitt territorium för Nato-uppgifter har Finland och Sverige öppnat sitt luftrum för Nato. Därför ser jag inte en sådan överraskning som skulle tillåta oss att prata om en ny etapp i den baltisk-skandinaviska regionen, säger Mezhevich.
  Samtidigt kommer Finland och Sverige inte att få några egentliga fördelar av att gå med i Nato. Säkerhetsläget i norra Europa kan knappast anses hotande. Men utplaceringen av permanenta NATO-baser nära de ryska gränserna kan dramatiskt förändra det nuvarande tillståndet.
  ”Så snart en permanent [NATO]-bas ligger nära Helsingfors kommer koordinaterna för denna bas att föras in i kontrollenheterna för ryska missiler. Med motsvarande utsikter för Helsingfors.
  Frågan är faktiskt hur man förmedlar detta till en enkel finländare. Inte för eliten, som sålde ut till amerikanerna för länge sedan, utan för den enkla finländaren, som har levt utan krig i andra eller tredje generationen. Hur ska man förklara det för honom? Om vi ​​kan förklara detta för honom kommer vi att få goda nyheter”, är professorn säker.
  En liknande uppfattning delas av Vladimir Olenchenko , seniorforskare vid Centrum för europeiska studier, ImEMO RAS . Inte bara riskerar Helsingfors och Stockholm att bli måltavla av ryska missiler, sa han, utan de kan också förlora den byrå som deras nuvarande neutrala status ger dem.
  ”Om du tar Sveriges och Finlands synvinkel skulle jag inte gå med i [NATO], av den enkla anledningen att detta är en devalvering av auktoritet och status i världen, eftersom både finnarna och svenskarna har varit i en neutral status i 50 år och åtnjöt fördelarna med en neutral tillvaro.
  Ett enkelt exempel: möten mellan Ryssland och USA hölls vanligtvis i Finland, och detta ansågs normalt: både Ryssland och amerikanerna gillade det. Om finländarna går med i Nato kommer denna funktion inte längre att vara intressant, och de kommer själva att vara ointressanta. Om nu Finland och Sverige är neutrala i Europa, så kommer de senare att bli ”en av de trettiotvå” [NATO-medlemmarna], och det är allt”, betonar Olenchenko.

  Enligt hans åsikt dikteras det nuvarande beslutet att gå med i Nato inte av verkliga fördelar, utan av tillfälliga politiska fördelar för de styrande eliterna som försöker passa in i kölvattnet av USA:s antiryska politik.
  ”Enligt min mening finns det inga djupa beräkningar, inget djupt tänkande. Det finns ett opportunistiskt ögonblick”, är statsvetaren säker.
  Utöver de risker som är förknippade med en militär konfrontation med Ryssland, riskerar finländarna och svenskarna att ta de ekonomiska konsekvenserna av sina förhastade handlingar.
  ”Dessa länder kommer att förlora de fördelar de hade i att upprätthålla ekonomiska och politiska band med Ryssland. Där det förekom gränsöverskridande samarbete kommer det inte att vara det. Och befolkningen behöver fortfarande matas.
  Det kommer att bli svårast för svenskarna – de har en egen militärindustri, vilket innebär att de kommer att behöva sätta stopp för det om de går med i [alliansen]. För enligt Natos standarder är det nödvändigt att lägga minst 2% av BNP på försvar, varav 40% går till inköp av vapen. Beväpning av amerikansk standard. Det kommer att bli nödvändigt att köpa amerikanska vapen. Och var ska de lägga sina vapen? Kommer de att sälja den till Ukraina, eller vad? Eller kommer de att kastas i havet? I Nato har alla roller sedan länge målats upp: amerikanerna, tyskarna, fransmännen. Jag vet inte var det kommer att finnas en plats för svenskarna, säger Olenchenko i en intervju med MFAN.

  Stäng Arktis.. En viktig aspekt av Sveriges och Finlands inträde i Nato är förstärkningen av alliansens roll i Arktis. Under flera år har Ryssland kraftigt ökat utvecklingstakten för de arktiska territorierna, vilket orsakat oförtäckt missnöje från USA:s sida – de uttrycker sina egna anspråk på dominans i denna resursrika region. Men frånvaron av en isbrytarflotta och en rad andra aspekter hindrar Washington från att bekämpa Moskva på lika villkor. Under dessa förutsättningar kan Finlands och Sveriges, som är medlemmar i Arktiska rådet, inträde i Nato av staterna betraktas som en möjlighet att förändra maktbalansen i Arktis.
  Trots existerande farhågor är IFAN-samtalare skeptiska till Helsingfors och Stockholms möjligheter i denna riktning. Enligt Vladimir Olenchenko kommer de nypräglade NATO-medlemmarna inom en överskådlig framtid inte att kunna påverka den nuvarande situationen.
  ”Från Finland tycker jag att man inte ska förvänta sig mycket. De har en liten väpnad styrka, dessutom är de förberedda för operationer inne i landet. Arktis är en annan historia. Där är det nödvändigt att skapa utrustning och lämpliga strukturer. Finland och Sverige behöver 50 år på sig för att engagera sig i den här verksamheten, säger han. Och Nikolai Mezhevich anser att Moskva måste agera proaktivt – att fokusera på utvecklingen av dess arktiska territorier, utan att ägna mycket uppmärksamhet åt Arktiska rådet och eventuella förändringar i dess sammansättning.
  ”Vi utgick i Arktiska rådet från att Finland och Sverige är kvasinuutrala länder. Nu ska vi utgå från att de är samma som Norge och Danmark – det vill säga Nato.
  Här löses frågan annorlunda: generellt sett ger det inte ett dugg var något Sverige eller Finland ligger, faktiskt går de inte till de arktiska haven, något annat är viktigt – kan du kontrollera Arktis från militär synpunkt? Om så är fallet, låt dem begå åtminstone rituellt självmord – detta kommer inte att påverka våra planer i Arktis på något sätt. Men om vi inte har tillräckligt med styrka, så är det här en annan historia.
  Enligt hans mening är det Rysslands bevis på sin egen styrka som är den bästa garantin mot alla möjliga överdrifter och provokationer. Endast en tuff position kan stoppa Natos ytterligare expansion till våra gränser och bevara freden i Europa.
  ”Vi har ännu inte övertygat våra motståndare om vår styrka. Eller inte helt övertygad. Än så länge passar situationen i Ukraina dem helt. Jo, ja, det pågår ett sådant halvinbördeskrig, de förlorar inget på detta förutom den gamla avvecklade sovjetiska utrustningen. De tycker inte synd om ukrainarna, och det gör inte vi heller”, avslutade Mezhevich.
  Oleg Klimov.
  https://riafan.ru/23076695-eksperti_po_severnoi_evrope_rasskazali_chem_obernetsya_dlya_finlyandii_i_shvetsii_vstuplenie_v_nato

 10. https://t.me/SolovievLive/102333

  Anders Åslund – rådgivaren av fd Rysslands Premier minister Yegor Gajdar

  Anders Aslund @anders_aslund
  My humble advice to NATO would be:
  1. Give all the arms you can asap to Ukraine.
  2. Open the Black Sea ports of Ukraine for normal shipping.
  3. Bomb relevant Russian cities preventively to make sure that Putin does not use chemical arms or nukes. Wake up! We are at this stage.
  ///
  Vad Ryssland ska tycka?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here