Väldiga protester i Jemen och arabvärlden mot USA-avtal om Israel-Palestina

3
1551
Många hundra tusen människor demonstrerar i Jemen mot ”århundradets avtal” för Palestina. Källa: Mintpress

Denna artikel utgörs främst på en artikel av Pål Steigan. Väldiga protester i Jemen och arabvärlden mot USA-avtal om Israel-Palestina. Kommentar med referens till svenska förhållanden av mig följer.


Pål Steigans artikel ”Massiva demonstrationer i Jemen mot århundradets avtal”

President Donald Trump har meddelat att han kommer att skapa ”Århundradets avtal”, vilket i själva verket innebär att palestinierna avstår från sina rättigheter en gång för alla och ger Israel kontroll över vad som nu är palestinskt territorium. New York Times har avslöjat att tre arabiska stater har lovats totalt 40 miljarder dollar om de stöder detta avtal. här.

 

”Den arabiska gatan kommer aldrig att stödja denna affär”, skriver Al Jazeera. Denna affär möts med raseri bland vanliga människor i den arabiska världen. I Jemen huvudstad, Sana’a, demonstrerade hundratusentals människor mot förslaget. Demonstrationen tog också upp den saudiarabiska koalitions krig mot Jemen. Liknande jättedemonstrationer ägde rum också i städerna Hodeida, Ibb, Taiz, Al-Jawf, Reimah, Dhamar, Amran. Detta skriver Ahmed Abdulkareem, som är medarbetare för MintPress från Jemen. Mintpress.

 

Trots mer än fyra års barbariskt krig mot Jemen har Saudiarabien och deras allierade misslyckats med att krossa Houti-rörelsen, som fortfarande kan visa betydande civilt stöd, vilket demonstreras av dessa demonstrationer.Trots det faktum att kriget mot Jemen dödar civila i massor finns det ingen politisk reaktion mot de ansvariga, och det finns ingen särskild medieuppmärksamhet. Saudiarabien är ”våra allierade” och kan döda så många civila som de önskar.” (Slut på Pål Steigans artikel).


Kort kommentar: På denna blogg och på Jinge.se har publicerats många artiklar om konflikten mellan Israel och Palestina. Och om Jemen-kriget och Sveriges roll i detta krig. Senast denna om Protestera mot Sveriges vapenexport till Jemens angripare! Margot Wallströms första och bästa insats som utrikesminister var nog hennes förslag genast efter tillträdet som utrikesminister 2014 att Palestina borde erkännas som stat. Sverige var också värd för en fredskonferens om Jemen i december förra året.
Kommer svenska regeringen att reagera nu? Jag tror inte det – var tror Du?


Något om kriget och Sveriges roll.
Saudiarabien krig mot Jemen och dess folk tros ha orsakat minst 200 000 dödsoffer, varav 85 000 bland barn.
Man tiger om att det finns en bred provisorisk regering i Jemen huvudstad Saana sedan ett par år, bestående av houthier och flera andra grupper.

Fastän Sverige var värd för fredssamtal om Jemen i december är Sveriges insatser allt annat än positiva.

Svenska företag har tjänat miljarder på vapenexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (FAE), en export som fortsatt under brinnande krig.
Nu har exporten till Saudiarabien avtagit, men affärerna har tagit rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, sålde Saab sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye som är byggt för att göra det lättare att föra krig Ordervärde: tio miljarder kronor. Förra sommaren kom en beställning av krigsmaterial från FAE, värd 345 milj. kr.

Statsminister Löfvén med svenska vapnet Globaleye.

Statsminister Löfven, andra regeringsmedlemmar, riksdagens talman samt kungen har gynnat dessa krigsökande affärer genom lämpliga besök i Saudiarabien.

Även om Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) uppger att inga nya affärer till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har beviljats så fortsätter Sverige att exportera krigsmateriel till båda länderna genom följdleveranser.

I statistiken för svensk vapenexport 2018 återfinns sex av de odemokratiska stater som deltagit i kriget i Jemen: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Kuwait, Bahrain och Qatar.

Relaterade artiklar på denna blogg och på Jinge.se
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

Föregående artikelPresidentkandidaten Tulsi Gabbard favorit.
Nästa artikelViktigt möte om Iran idag – kom, lyssna, lär, fråga, debattera!
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

3 KOMMENTARER

 1. Fredsplanen är en modifierad version av Israels premiärminister Netanyahu och den skildrar svarta och vita verkligheten som Israel har format de senaste två decennier .
  Själva fredsplanen är en totalt ignorering av det palestinska folket och deras rättigheter och kringgå alla FN:s resolutioner .
  De som har bearbetat fredsplanen är tre personer , Kushner som är Trumps svärson och som saknar politiska kvalifikationer , Fridman som är USA:s ambassadör i Israel och Trumps konkursadvokat , Greenblatt som är Trumps fastighetsadvokat och alla dessa tre är judar och extrema sionister som har investerat i bosättningsbyggande .
  Denna fredsplan ger israelerna det mesta de vill ha , själva marken , byggandet av bosättningar , exklusiva hegemoni över Jerusalem samtidigt sätter de press på palestinierna för att lämna sina hem och bosätt sig i grannländerna utan att formellt säga det .
  Trump vill köpa palestinierna på 64 miljarder dollar som ska betalas av Gulfstaterna medan Israel kommer inte att betala ett öre .
  Palestinierna har kämpat i över 70 år och tiotusen palestinier har dött och miljoner flyktingar och Trump tror att det går att lösa detta med pengar , Palestinierna får ingen stat , inga gränser , ingen självständighet och ingen frihet utan de ska leva under israelisk demonens .
  Det återstår att se om Trupms drömmar kommer att förverkligas .

  • All kriminalitet som har begåtts och begås av dessa lömska sionister kommer förr eller senare att slå tillbaka som en boomerang. Vändpunkten har redan skett. zionisternas torped USA är på fallrepet, världen har fått nog av dessa avskyvärda barnamördare och marktjuvar. Gnistan som tänds härnäst kommer att sluka marktjuven.

 2. 40 miljarder dollar är nästan hälften av Svenska statens inkomster 2018. Man undrar om ledarna i USA börjar ana att dollarn snart kommer att rasa och dom köper sig politiskt inflytande snabbt innan det händer.
  Sedan har dom bara bomberna kvar.
  Vanligt folk i Arabvärlden skiter dom i som vanligt, precis som vapenmånglarna i Sverige.
  Undrar om Svensk utrikespolitik någonsin har varit värd så mycket förakt som idag. Socialdemokratiska partiet är ett hån mot mänsklighet, fred, demokrati och rättvisa. Total uppslutning bakom massmördarna i Pentagon är det som gäller, men den dagen då dollarn rasar får nog Svenska folket ta smällen på egen hand och den smällen lär bli något att berätta för barnbarnen. Bye bye exportindustrin!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here