Venezuela: Trump frustrerad över Guaidós misslyckande.

36
2155

Denna artikel av John Hudson i Washington Post Washington Posthar uppmärksammats av Resumen Latinoamericano 21/6 och översatts av Eva Björklund. Resumen Americano Hon undrar i mail till mig över hur Sveriges UD kan vara så totalt oinformerad om vad som sker i Venezuela, beror det på att de inte har andra källor än svenska medier? Som verkar vara mer uppbundna till USAs politik än medierna där. Och att svenska ambassaden i Washington inte läser tidningarna där, som är betydligt mer intresserade av vad som verkligen händer än de svenska medierna.


Venezuela: Trump frustrerad över Guaidós misslyckande-

Washington Post publicerade nyligen en artikel av John Hudson med källor i Trumps stab som anonymt läckt vad som sker bakom toppolitikens kulisser. Hudson skriver om Trumps frustration över Venezuelagruppens misslyckade strategi. Washington Post

Den venezolanska oppositionen skulle ha vilselett John Bolton och kompani med uppgifter om att de skulle ha lyckats vinna över regeringsfunktionärer för en kupp mot president Maduro.
Enligt Hudson källor i Vita Huset ansågs säkerhetsrådgivaren John Bolton och chefen för Latinamerikavdelningen Mauricio Claver-Carone ha “litat för mycket på den venezolanska oppositionen”.
Det handlar om händelserna den 30 april. Enligt WP skulle Trump ha “skällt ut sin personal” efter vad som då hände. Vita Huset skulle “ha fått garantier från oppositionen” om att flera höga militärer och ministrar lovat att byta sida och göra en statskupp.

Detta skulle kunna ursäkta Vita Huset som handlade utifrån falska uppgifter och förväntningar på ledarna för den antichavistiska oppositionen. Denna politikerklubb bestående av professionella politiker har med storartade löften under flera år utrustats och finansierats av Venezuelas ekonomiska elit och Vita Huset, men löftena har inte infriats.
Kuppstrategin mot Venezuela har misslyckats och kuppförsöket den 30 april blev avgörande. Trump var “frustrerad över att ingen hörsammande Guaidós uppmaning”

Upplösning och återuppbyggnad av strategin mot Venezuela
Hudson menar att den tillfälliga röra som drabbade kuppstrategin innebar inte att planerna för oljenationens politiska framtid övergavs, utan bara att den fick göras om.
I början av januari trodde alla att president Maduro “bara hade veckor kvar på posten” men idag “finns mycket få tecken på snar avgång, och få tror att Trumpregeringen har någon sammanhängande strategi för att eliminera honom” enligt artikeln i WP.

Men Trumpregeringen kan formulera om sin strategi mot Venezuela, vilket kan anas av USAs säkerhetsråds språkrör Garret Marquis, och andra tjänstepersoner som Hudson citerar: ”USA sa aldrig att insatsen i Venezuela skulle begränsas till en enda rond”, sa en av dem och tillade ”Regeringens politik att utöva så hårt tryck som möjligt grundar sig på sammanhållning och disciplin för att nå slutmålet”.

Strategiförändringen gentemot Venezuela innebär dock fortsatt hård ekonomisk och politisk blockad mot landet.
När det gäller hanteringen av saken kan noteras att språkrören allt mer sällan refererar till Venezuela medan Trump uppdrar åt sina byråkrater att ta fram en ny plan för att avsätta oljelandets president. Det verkar så, som WP antyder i en rubrik: ”Trump förlorar tålamodet och intresset för saken”.

Det är uppenbart att Trump börjat lämna Venezuelatemat åt sidan. Flödet av uttalanden, twitter och referenser om saken har upphört. Presidenten kanske tar ett strategiskt steg tillbaka och försöker begränsa de skador hans språkrör åstadkommit, och koncentrerar sig de senaste dagarna i stället på Iran.

Det är också möjligt att Vita Huset gör om sin utrikespolitiska dagordning, och graderar upp en fiende i Persiska Golfen, koncentrerar hela sina apparat mot Iran inför en möjlig väpnad konflikt och en upptrappning av spänningen som aldrig förr. I förberedelse för valkampanjen 2020.

Sammanfattningsvis, medan chavismen och oppositionen sammanträder i Norge och ett nytt närmande har bekräftats i Sverige, har Washington föredragit att dra bort uppmärksamheten från Venezuela och koncentrerar sig på de senaste USA-regeringarnas favoritställe för destabilisering.

Föregående artikelInternationell manifestation till stöd för Julian Assange idag 3 juli på Assanges födelsedag.
Nästa artikelFrån solidaritetsmanifestationen till stöd för Julian Assange 3 juli.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

36 KOMMENTARER

 1. Inget verkar gå vägen för samling neokonservativa blodhundar, sionister och krigshetsare som tagit ett lömskt grepp om USAs utrikespolitik. Återstår bara att flämta, stånka, och flåsa. Denna melodi har blivit så återkommande i USAs utrikespolitik från Nordkorea till Venezuela och Iran att folk har börjat tro att flämta, stånka, och flåsa melodin är i själva verket USAs nationalsång.

 2. Fokus har flyttats över på Iran där två alarmerande separata händelser inträffat efter varandra. Enligt moonofalabama har USA gjort en överflygning av iranska öar i Persiska viken i ett uppenbart försök att provocera iranierna till en nedskjutning av ett bemannat amerikanskt plan. Planet flög med falska transponderkoder, enligt moonofalabama ett i sig störande dilettantiskt drag, men avsikten var tydligen att antingen med eller utan Trumps godkännande tvinga presidenten till vedergällning på självaste 4th of July.

  Utanför Gibraltar har brittiska specialstyrkor kapat ett supertanker som under panamansk flagg fraktade olja från Iran till Syrien. Uppenbarligen är Suezkanalen stängd för detta ändamål så fartyget hade seglat runt Afrika. EU har nu att förklara sig och de enfaldiga ursäkterna har redan börjat komma. Det syriska raffinaderiet dit oljan skulle är föremål för EU:s sanktioner. Order hade därtill kommit från USA till britterna att de måste stoppa transporten. Det är nu upp till bevis för EU huruvida man faktiskt vill att kärnenergiavtalet med Iran fortsatt skall gälla. Om man gör sig till hantlangare för USA är det tydligt vems intressen som kommer först.

  Dessutom är kapningen av en oljetransport givetvis olaglig mätt med alla mått. EU fortsätter sitt krig mot det syriska folket som skall svälta och tvingas emigrera till Europa. Under förespegling av att bomba IS har USA ända sedan Syrienkrigets början bombat Syriens infrastruktur i den oljeproducerande regionen. Syrien som kunde försörja sig självt har därmed tvingats till import.
  USA motiverar ständigt marinens omotiverade närvaro runtom i världen och speciellt i Asien med att de tryggar öppna farleder. Hela världen kan nu se att det är motsatsen som gäller.

 3. Även om sionisterna vill att Venezuela ska förstöras så är ändå deras prio nummer ett förstörelsen av Iran. Inte att undra på att fokus återigen flyttat till just Iran. Sionisterna få vara försiktiga med vad de önskar för attackeras Iran så jämkas marktjuvarnas enhet apartheid israel med marken – och det vill världen se!

 4. ”The opposition leader Guaido went into a square, turned his eyes up and, addressing God, proclaimed himself a president. But God did not tell us how he reacted to this address, no signal was sent.” Vladimir Purin

  https://www.rt.com/news/463404-putin-guaido-god-presidency/

  Kan det vara så att Gud har meddelat köttberget Pompeo, psykopaten Bolton och blodhunden Abrams? Är det därför just dessa tre är högljudda i att hävda att quislingen är den rätta presidenten av Venezuela?

 5. Har länge träffat venezolaner med egna erfarenheter av övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i Venezuela och har också läst rapporter om säkerhetsstyrkornas mordräder i Caracas fattigområden. Skälen påstås vars att man vill minska brottsligheten i Caracas som är världsledande när det gäller mord per 100 000 invånare. När Malmö hade sitt värsta år någonsin med drygt 3/100 000 låg Caracas på 100/100 000 alltså 33 gånger fler mord än i Malmö. Att bekämpa denna brottslighet är givetvis nödvändigt. Men vad Venezuelas säkerhetsstyrkor gör är att kopiera Brasiliens och Colombias metod att urskiljningslöst döda unga fattiga killar för att statuera exempel. Under åtminstone 2 år har c:a 4 till 5000 årligen mördats på detta sätt. Nu har FNs sändebud den förra chilenska presidenten Michelet Bachelet presenterat en rapport som bekräftar de siffror som varit i omlopp sedan förra året. Rapporten finns till nedladdning här:

  https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/RegularSessions/Session41/Documents/A_HRC_41_18.docx

  Förhoppningsvis fungerar rapporten som en press på Maduro att söka en politisk lösning på landets problem. Det är fortsatt viktigt att bekämpa alla de krafter som nu får ytterligare skäl att förespråka en invasion. Venezolanerna måste själv lösa Venezuelas problem, allt annat leder till ytterligare katastrof.

  • Man ska inte ta för givet att detta är en objektiv eller opartisk rapport. Flera exempel på partiska ställningstaganden finns från FN. Venezuelas regering har en hel del invändningar. Varken du eller jag sitter inne med sanningen ”Venezuela said the report ”privileges negative testimonies to the extreme, while hiding or minimizing measures adopted to advance human rights.” It added that the research was ”not objective or impartial.”

   Maduro’s government went on to call the document ”openly biased” for not also addressing visits to hospitals, jails, and medicine and food distribution centers by UN observers.

   ”There are countless inaccuracies, errors, facts taken out of context and false assertions,” the government said.

   Venezuela has been gripped for years by a humanitarian and political crisis, brought on by Maduro’s economic policies, power grabs, and declining oil revenues. Maduro has blamed the crisis on US sanctions aimed at forcing Maduro to resign.Deutsche Welle.

  • Beskrivningen kunde lik gärna varit av läget i USA – landet med det i särklass största fängelsebefolkning i världen. Sven Andersson skriver i syfte att svartmåla Maduro, Venezuelas folk och regeringen. Kan det vara typisk för en garderobs kontrarevolutionär?

 6. Intressant att inte Telesur protesterar mot de siffror som visar hur många som dödas av säkerhetsorganen. Så Michelet Bachelet går bara att lita på när hon presenterar rapporter om sanktionernas effekter men inte när hon kritiserar brott mot de mänskliga rättigheterna i Venezuela?
  Själv sätter jag stor tilltro till den venezolanske marxistiska ekonomen Manuel Sutherland, samt mina samtal med ett 20 tal venezolaner som alla berättar samma historia oberoende av varandra.
  FNs siffror kommer till en del från OVV Observatorie de Violencia de Venezuela en NGO som bildades och har arbetat i Venezuela sedan 2005. De har lokala avdelningar som administreras av Venezuelas största universitet t.ex
  Universidad Central de Venezuela
  Sucre
  Universidad de Oriente, Cumaná
  Universidad Católica del Táchira, San Cristóbal
  Universidad Católica Andrés Bello
  Lara,
  Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado de Barquisimeto

  De publicerar varje år en rapport tex:
  https://observatoriodeviolencia.org.ve/ovv-lacso-informe-anual-de-violencia-2018/

 7. Anders, undrar lite över detta i ditt inlägg: ”Man ska inte ta för givet att detta är en” objektiv eller opartisk rapport”
  Istället hänvisar du till Telesur som en objektiv och opartisk” källa.
  Låt mig påminna om att Telesur ägs av Venezuelas, Cubas, Bolivias, Nicaraguas och Uruguays regeringar. Såvitt jag kan minnas efter att ha följt Telesur mer än 10 år så har jag aldrig sett ett kritiskt reportage mot ägarländerna.

  • Jag har inte påstått att Telesur är en objektiv källa, men anser att det finns skäl att även ta hänsyn till dess bedömning.

 8. http://www.unz.com/mhudson/the-world-bank-and-imf-2019/

  I en lång men helt suverän textad intervju förklarar ekonomen Michael Hudson hurdant upplägget för den ekonomiska politiken och handelspolitiken varit för världen utanför USA och Västeuropa sedan 1945. Speciellt gäller detta givetvis Latinamerika, USA:s bakgård. Det går att i oändlighet tvista om personliga brister hos enskilda ledare i Latinamerika. De kämpar mot den starkaste makten i världen, Wall Street och State Department samt det egna landets miljardärer.
  Eller för att citera den ekonomiska hitmannen, John Perkins: ”gör som jag råder dig, jag bär inte på vapen – men om du vägrar kommer det män som är beväpnade”.

 9. Jan Nybonda förutom några enstaka undantag har latinamerikas ledare inte kämpat mot miljardärerna utan för, och med Wall Streets och State Departments hjälp. De har inte bara kämpat för miljardärerna, de har själv blivit miljardärer, åtminstone efter en tid i regeringen. Där har vi ett av problemen med Venezuela. Kretsen kring Maduro av byråkrater och toppmilitärer har gjort sig stormrika på sina affärer med olja, valuta och droger. Här är några exempel:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Narcosobrinos_affair

  https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2018/11/23/world/americas/venezuela-andrade-corruption-bribes.amp.html

  https://www.google.com/amp/s/amp.miamiherald.com/news/nation-world/world/americas/venezuela/article232049892.html

  https://www.swissinfo.ch/eng/corruption_venezuelan-ex-minister-hoarded-money-in-switzerland/44612456

  https://www.google.com/amp/s/www.univision.com/amp/univision-news/latin-america/venezuelan-tv-magnate-indicted-in-miami-for-high-level-bribery-and-money-laundering

  De gamla miljardärerna har däremot i stor utsträckning lämnat Venezuela.

  Jag kan bara ta ställning för det venezolanska folket. Det är nu 6 år sedan Venezuelas ekonomi började ett fritt fall mot avgrunden. I min stad bor tiotusentals venezolaner på gatan där de äter, sover och gör sina behov. Bl.a vid porten till mitt hus. Det är sjukt av regimen att förneka den mänskliga katastrofen.

 10. Så slutsatsen är att FN är trovärdiga när de stödjer Anders Romelsjös åsikter men partiska när de går emot? Som forskningsmetodik kanske något bristfällig men tyvärr ofta tillämpad.
  Givetvis finns det en skillnad, De Zayas är oberoende expert medan Bachelet är chef för OHCHR.

  • Jag tror inte att Anders Romelsjö har sådan betydelse som vattendelare. Tack för bedömningen, men du överskattar nog dennes betydelse.

 11. Jan Nybondas, Colombias och Venezuelas korrumperade och kriminella eliter är mer lika lika varandra än olika.
  Nyligen, för en vecka sedan, blev ytterligare venezolanska militärer gripna med 1,3 miljoner USD, troligtvis drogpengar i Dominikanska republiken. Medlemmar i Maduros familj blev dömda till 18 års fängelse i New York för 1,5 år sedan efter att ha tagits med 800 kilo kokain på Haiti:
  https://www.theguardian.com/us-news/2017/dec/14/venezuela-maduro-cilia-flores-nephews-drug-deal-prison
  Andra som Hugo Carvajal har sluppit straff enbart pga sin roll som venezolansk diplomat.
  Förutom narkotika, pengaväxling och olja har man nu börjat syssla med guld. Till sin hjälp har man den colombianska gerillagruppen ELN, bildade på Cuba 1964. ELN finansierar sina mord och sprängningar av oljeledningar i Colombia (med allvarliga konsekvenser för regnskog och ursprungsbefolkningarna) med kokainsmuggling via Venezuela och nu också illegal guldutvinning i Venezuela (och Colombia) med hjälp av kvicksilver. https://www.theguardian.com/world/2019/jun/08/venezuela-gold-mines-rival-armed-groups-gangs
  Tekniken att bekämpa brottslighet bland unga i fattigområdena är nästan identisk lik mellan de två länderna.
  Populismen lika så, tex genom att dela ut gratis bostäder inför val. Synen på demokrati är också snarlik, på båda sidor om gränsen manipuleras lagstiftningen för att tillåta den politiska eliten att för evigt stanna kvar vid makten. Extrem fattigdom har däremot kraftigt minskat i Colombia från 22 till knappt 5 % medan den i Venezuela ökat till otroliga 90% medan medellivslängden minskat 3,5 år! Här nära gränsen märktes den tilltagande krisen redan 2017 då 550 000 fattiga venezolaner tog sig till Colombia. Nu är siffran troligtvis 2 miljoner. De rika och medelklassen hade redan innan i stor utsträckning lämnat Venezuela. Vilka problem har då Trump med Venezuela? Inledningsvis fram till januari så var USA Venezuelas största handelspartner. Oljeindustrin utmed Gulfkusten i USA spärrade länge effektivt alla försök till sanktioner. 2019 svängde det alltså. Varför? Kanske fick Trump kalla fötter pga det ökande ryska och kinesiska inflytandet över Venezuelas olja?

 12. De Zayas, fd oberoende FN expert och expert på att förneka tyskarnas deltagande i förintelsen har nu inte oväntat levererat sin kritik mot Michelet Bachelets rapport om Venezuela där venezolanska myndigheter anklagas för tortyr och summariska avrättningar av över 7000 ungdomar under 1,5 år. Det intressanta med De Zayas är att han inte med ett ord ifrågasätter FN-rapportens anklagelser. Istället vill han att det mer lyfts fram de 123 fall av lynchningar som oppositionen är skyldiga till sedan 2013, samt att USAs sanktioner skall betonas som orsak till problemen.

  https://www.telesurtv.net/news/venezuela-de-zayas-informe-bachelet-derechos-humanos-20190706-0015.html

  Om ingen tillbakavisar FNs siffror skall man då betrakta dessa som sanna? I så fall är det verkligen allvarligt! Tortyr är ett brott mot konstitutionen och avrättningar av över 7000 utan rättegång är t.om värre än den colombianska ”falsos positivos” skandalen där 4000 arbetslösa oskyldiga ungdomar kläddes ut i gerillakläder och sen sköts. Finns det något land just nu som i fred begår liknande övergrepp?

  • Olika uppfattningar finns ”Venezuela har rapporterat inför FN att betänkandet helt och hållet utesluter den officiella informationen och elementen som tillhandahålls av myndigheterna i den venezuelanska staten under FN:s besök 19 juni och dess tekniska team mellan 11 och 22 Mars 2019. Telesurtv I.

   ”Offren för oppositionsvåld i Venezuela fördömer Bachelets rapport” Telesurnet II.

   Har inte läst rapporten. Har du?

   • Har inte själv läst den. Men länken finns i den här artikeln.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jul/04/venezuela-un-report-nicolas-maduro-violations-against-dissenters
    Den som har skrivit rapporten heter Michelle Bachelets. På 70-talet tvingades hon att fly från diktaturen i Chile och fick en fristad i DDR. Hon är socialdemokrat – precis som vad Maduro säger att han är.
    Så det är ganska förvirrande – Vem ska man tro på, en socialdemokrat som fick läkarutbildning i DDR? Eller en konservativ förintelseförenekare, som de Zaya är? Och har någon analyserat Maduros regering som socialistisk? Dödspatruller är inte socialism utan fascism.
    Eller är det ett försök av USA att destabilisera och splittra den värdsliga opinionen? Jag tänker på Boltons tal i höstas om att USA skall fokusera angreppet på trojkan – Kuba, Nicaragua och Venezuela. Han nämnde inte det för att Trump skulle få nya väljare. Han menade allvar med hotet. Är de Zaya endast ett av USAs verktyg – som förintelseförnekare – för att Maduro och den socialdemokratiska regeringen ska få ett dåligt rykte om sig? Då gör Telesur Venezuela en björntjänst när de publicerar en positiv artikel om de Zaya. Vem organiserar dödspatrullerna? Enligt en artikel är det maskerade svartklädda unga män som drar runt i förorterna i Venezuela. Ingen har identifierat dom. De kan lika gärna vara organiserade av Guaido och hans män. Men som sagt, jag vet inte …
    Jag är nyfiken på vad Venezuelas Kommunist parti säger.

  • Att Zelaya ”inte emotsäger komissionens rapport” är en ren lögn. Läs här: https://www.globalresearch.ca/venezuela-bachelet-lie/5683019

   Att låta bli nämna USAs kriminella sanktioner mot landet som den viktigaste orsaken till krisen är talande för de som motsätter sig den Bolivarianska revolutionen – kvittar det om det från höger, vänster eller mitten

   ”One of the main points of contention is that out of the 558 interviews carried out, 460 of them involved people not currently in Venezuela.”

   https://www.globalresearch.ca/venezuelan-government-slams-biased-un-human-rights-report/5682993

   • Ja varför nämner inte denna rapport om ”Mänskliga rättigheter” att ”The Washington based Center for Economic and Policy Research issued a few weeks ago a report co-authored by Jeffrey Sachs and Mark Weisbrot, concluding that more than 40,000 people have died in Venezuela since 2017 as a result of sanctions. ”

    • Dessutom och med tanke på hur talet om ”mänskliga rättigheter” används för att legitimera imperiekrig, regime change och andra lömskheten blir man spyfärdig så fort man hör tal om ”mänskliga rättigheter” från Amnesty eller något annat bullshit rights watch organisation. En värld där barnamördare som Netanyahu anses vara ledare av demokratier, är väldig sjuk minst sagt!

 13. Fenomenet ”colectivos” i Venezuela
  Byrån för FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter har beskrivit colectivos som ”pro-government armed groups” som ”bestämmer vem som mottar statligt stöd och utövar övervaknings- och underrättelsetjänster för myndigheterna och har hotat och hotat och angripit personer som uppfattades som motsats till regeringen ”.
  Colectivos-fenomenet skapades under Chavez efter iransk modell. De är ett komplext fenomen i bästa fall en typ av grannsamverkan i värsta fall beväpnade kriminella gäng som regimen beslöt sig för att samarbeta med istället för att bekämpa. I de områden som kontrolleras av ”colectivos” ger sig inte polisen in. Caracas rent generellt har en mordstatistik på 100 mord per 100 000 invånare (Sverige 1 mord per 100 000 invånare) men i fattigområdena är nivån mycket högre. Så frågan är varför säkerhetsstyrkorna nu gör räder och avrättar främst unga pojkar. Att det är säkerhetsstyrkorna tvivlar ingen på. Dels finns det vittnesmål från avhoppade medlemmar och dels har inrikesministern i indirekta ordalag berömt deras arbete och hävdat att den vanliga mordstatistiken förbättrats. Guaidó saknar med all säkerhet resurser för operationer av den omfattningen.
  Detta kan givetvis vara sant, skjuter man ihjäl 7000 unga pojkar och en del av dessa verkligen är kriminella så får det en effekt. Metoden användes bla i Medellin i Colombia i slumområden som Comuna 13 och fick en omdelbar effekt. Frågan är varför säkerhetsstyrkorna nu sedan ett par år ger sig in i de slumområden som tidigare kontrollerades av ”colectivos” enligt överenskommelse med regeringen? Ett möjlighet är att flera ”colectivos” inte längre är lojala med regeringen Maduro. Det skulle i så fall vara logiskt, flera av dessa ”colectivos” har ju kontrollerat allt inom sina områden, droghandel, distribution av mat och bostad och politiska aktiviteter. Om regeringens kassa är tom så kanske lojaliteten minskar?

 14. Den styrka som anklagas för 7000 utomrättsliga avrättningar, FAES bildades på order av Maduro i juli 2017. Här en video från invigningen. OBS denna styrka är inte skapad för att försvara Venezuela utan för att bekämpa ”kriminalitet och terrorism” alltså den egna befolkningen. Frågan är varför man behöver den typen av vapen som ses i videon mot den egna befolkningen. Terrorism används för övrigt synonymt med oppositionen.

  https://youtu.be/Egeg1TIR5oE

  FAES arbetar inte enligt en logik med medborgarsäkerhet där en förövare måste förhindras eller stoppas inom ramen för Venezuelas lagstiftning i syfte att anhålla, dömma och straffa kriminella. Istället går instruktionerna ut på att eliminera ”element” som inte betraktas som människor utan som fiender.
  För de som kan spanska så finns rekommenderar jag en artikel från en jurudikprofessor vid universitetet i Caracas som beskriver problemet med FAES mer ingående:
  http://efectococuyo.com/opinion/la-faes/

 15. Har till slut hittat Venezuelas 70 punkts kritik av FNs rapport. Under punkt 57 kommenteras FN rapportens anklagelser om att säkerhetsorganen tagit livet av över 7000 personer under 1,5 år. Venezuela kommenterar inte antalet utan redogör bara för hur många inom FAES som blivit anklagade och dömda för brott. Skall man tolka Venezuelas svar som att man erkänner antalet skjutna av FAES? Längst ner en länk till Venezuelas svar i 70 punkter.

  ”57. Enligt de uppgifter som skickas till OHCHR känner åklagarmyndigheten till 292
  fall där 388 FAES tjänstemän anslutna till Bolivarianska polisen, under åren 2017 till 2019
  är anklagade för brott som mord,
  grym behandling och hemfridsbrott. Hittills har 5 FAES tjänstemän dömts för att ha begått brott som försök till mord, felaktig användning av vapen
  och simulering av brott.”

  I följande video där FAES introduceras:
  https://youtu.be/Egeg1TIR5oE
  Så sägs det att antalet poliser i FAES uppgår till 641 stycken. Venezuelas 70 punkts kritik av FN – rapporten uppger att
  “388 FAES tjänstemän anslutna till Bolivarianska polisen, under åren 2017 till 2019 är anklagade för brott som mord, grym behandling och hemfridsbrott”
  Det innebär att över 60% av FAES poliser är anmälda för mord och andra övergrepp. Låter som om FN-rapportens krav på att FAES skall avvecklas låter som i allra högsta grad rimligt.

  http://www.radiomundial.com.ve/sites/default/files//A_HRC_41_18_Add.1-4-2.pdf

 16. Michelet Bachelet har flera gånger kritiserat sanktionerna mot Venezuela. Här t.ex ett citat från Global Politics (https://www.globalpolitics.se/usa-bedriver-krig-med-olagliga-sanktioner-mot-en-fjardedel-av-jordens-befolkning-margot-wallstrom-spelar-med-acceptera-inte-det/)

  ”FN: s mänskliga rättighetschef Michelle Bachelet varnar för att de “kan bidra till att förvärra den ekonomiska krisen” och ha “återverkningar på människors grundläggande rättigheter och välbefinnande”.

  Även i den senaste rapporten kritiserar Bachelet sanktionerna:
  ”Recent economic sanctions
  are exacerbating the economic crisis, which will ultimately increase the negative impact on
  the population’s enjoyment of economic and social rights.”

  När jag tidigare sagt att ingen motsäger Bachelets rapport så menar jag att ingen, vare sig De Zayas eller Venezuelas officiella kritik av rapporten har särskilt många invändningar mot de påstående som rapporten innehåller. Kritiken går istället ut på att man inte nämner sanktionerna eller Venezuelas framgångsrika sociala program. Att sanktionerna inte nämns är ju fel. Att Venezuelas framgångsrika sociala program inte nämns beror ju på att det inte finns några framgångsrika sådana program längre. Medelåldern hsr ju sjunkit 3,5 år på kort tid.
  Om de funnits begriper jag inte varför det bor en venezolansk familj med barn under min balkong med några soppåsar som tak. Varför väljer de extrem fattigdom i Colombia istället för Venezuelas framgångsrika sociala program? Nu håller dessutom situationen på att ytterligare försämras eftersom konkurrensen om jobben hårdnar. Igår dödades en venezolan i kvarteret intill pga av konkurrensen mellan gatuförsäljare.

  Jag uppmanar alla att verkligen läsa Bachelets rapport här på engelska:

  https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/A_HRC_41_18.pdf

  Venezuelas senaste reaktion på rapporten är att Bachelet inte skrivit den utan bara signerat. Den verkliga författaren skulle enligt Diosdano Cabello, (Venezuelas starke man och president för den konstituerande församlingen) vara Elliott Abrams, USAs ambassadör i Venezuela. Det säger kanske lite om nivån på propagandan i Venezuela.

 17. Rapporten har en metoddel, läs den! Jag tror det är att underkänna Bachelets kapacitet att påstå att hon inte klarar av att med hjälp av FNs team författa en rapport. Abrahams skulle kanske inte heller vara överförtjust över Bachelets kritik mot sanktionerna. Snarare så tror jag att Trump omdelbart gjort honom arbetslös om han skrivit något sådant. Vad tror du själv Anders, är det Abrams som skrivit rapporten och Bachelet bara skrivit under?

  • Troligen inte. Men om hur han och andra påverkat texten vet vi inte. Sannolikt har en medarbetare till Bachelet skrivit en text som hon läst och kanske ändrat i.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here