5G har också en militär dimension

9
6192

 

Bild: Shutterstock via licens.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Denna artikel av Lea Launokari, Kvinnor för fred, Elisabeth Nordgren, Svenska fredsvänner i Helsingfors har 16 september publicerats i Huvudstadsbladet.

Här har tidigare publicerats ett par artiklar som kritiskt granskat 5G. Denna artikel adderar en mycket viktig aspekt på 5G.


5G har också en militär dimension

Enligt militära experter kommer 5G att vara avgörande vid utvecklingen av hypersoniska vapen, inklusive kärnvapen och den nya tekniken kommer att spela en nyckelroll i stridsnätverk.

HBL (Debatt 7.9) beskriver Christian Blom hur mobilstrålningen hittills täckt bara vissa sektorer i vår omgivning, men att 5G:s mål är att ingen radioskugga längre skall finnas. Han nämner även coronaappen som starkt ökar strålningen i närmiljön och inomhus.

Men det som inte alls har diskuterats är att 5G inte bara har en geoekonomisk utan också en geomilitär dimension. 5G skall användas för att försnabba militära operationer. Som en del av den globala ”5G Protest Day” (26.9) anordnades i Rom den 12 september en ”Stop 5G”-demonstration som inriktade sig just på militära aspekter – det budskapet måste föras vidare.

5G byggs inte enbart för coronaappar och supersnabba civila förbindelser.

5G är starkt förankrat i krigsindustrin. Bevis på detta hittas.

I september 2018 hölls vid tyska arméns cyberinnovationscentrum i Berlin-Charlottenburg ett evenemang angående möjlig användning av 5G-teknik inom intern och extern säkerhet.

Evenemangets öppnare Andreas Gegenfurtner, president för den federala agenturen för digitala funktioner som berör myndigheter och organisationer med säkerhetsuppgifter (Bundesanstalt für den Digitalfunk der Behörden und Organisationen mit Sicherheitsaufgaben, BDBOS) konstaterade att ”frekvenserna är framtidens makt”.

I en rapport om startsignalen för digitalisering av landstyrkorna, publicerad i december 2018 på hemsidan ”deutschesheer”, delges att soldaterna i Munster (Panzerlehrbataillon 93, DF) kommer att använda de nya digitaliseringsmöjligheterna med omedelbar verkan. Testbataljonen är aktivt involverad i den digitala världen för att testa vad branschens nya produkter faktiskt kan prestera och hur de förändrar landstyrkornas centrala verksamhet.

I den 5G-strategi som godkändes i USA (maj 2020) konstaterades att ”försvarsdepartementet måste utveckla och använda nya operativa koncept som utnyttjar den allestädes närvarande anslutning som 5G-funktionerna erbjuder för att öka våra styrkors effektivitet, motståndskraft, snabbhet och förmåga att döda”. Pentagon har redan experimenterat med 5G:s militära applikationer på fem luft-, marin- och marktruppsbaser i USA. Ytterligare skall 5G:s militära applikationer testas vid sju baser.

Naturligtvis är även Nato involverat. Vid decembertoppmötet i London 2019 förpliktade sig Natoländerna att ”garantera säkerheten för vår kommunikation, inklusive 5G”.

Enligt militära experter kommer 5G att vara avgörande vid utvecklingen av hypersoniska vapen, inklusive kärnvapen och den nya tekniken kommer att spela en nyckelroll i stridsnätverket eftersom man kan koppla ihop miljontals tvåvägs radioutrustning i ett begränsat område på mycket kort tid. Dessutom kommer 5G att vara ypperligt för hemliga tjänster och specialstyrkor för att skapa effektivare spionagesystem och öka drönarnas kapacitet att döda.

Kina och andra länder utvecklar dessa och andra militära tillämpningar. Därför är den pågående 5G Huawei-rumban inte bara ett handelskrig. I maj 2019 utlyste Trump-administrationen ”Huawei-förbudet” och i augusti 2020 utlystes ytterligare sanktioner som betecknats som ett dödligt slag mot Huawei. Också europeiska USA-allierade har uteslutit Huawei och andra kinesiska företag som leverantörer för 5G-utrustning.

Det kommersiella 5G-nätverket, utvecklats av privata företag, utnyttjas till fullo av Pentagon och andra länders militära institutioner, till en mycket lägre kostnad än ifall nätverket endast byggdes för militära ändamål. En av 5G-smarttelefonernas största attraktioner kommer att vara möjligheten att delta i krigsspel med imponerande realism och spelare i hela världen. Användarna, barn och vuxna, till vilka 5G-multinationella företag säljer sina tjänster, skall betala för en teknik som utnyttjas för att skapa en ny generation av vapen för krig som kan förinta kommande generationer.

EU och Finlands regering avser att använda pengar ur corona-återhämtningsfonden för digitala ändamål.

Kommer våra skattepengar att användas för att snabbare ta livet av våra medmänniskor?

Relaterat
Utrullandet av 5G – kapitalets megaskifte inte folkets.
Nedvärderar EU faran av 5G för hälsan och för miljön?

Föregående artikelHur presenteras ryske Nobelpristagaren Muratov som är ansedd, förmögen och ibland rådgivare åt Rysslands regering! Yttrandefrihetskämpe?
Nästa artikelDagens DN – Kommentar om dödlighet i COVID-19, och privatisering
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. I artikeln av Christian Blom, i HBL, som den här artikeln länkar till skriver Christian:
  ”Amerikanen Elon Musk har redan nu sänt upp hundratals med 5G-sändarsatelliter i omlopp runt jorden och fler är på väg. Ingen radioskugga skall längre finnas.”
  Dessa satelliter kommer att ligga på ett avstånd av 600 km från jorden. Finns det någon som tror på att satelliterna kommer att vara utrustade med basstationer för 5G så att vi därifrån kommer att vara ”bestrålade”? Finns inte en möjlighet.

  Nästa citat: ”…även coronaappen som starkt ökar strålningen i närmiljön och inomhus.”
  Den så kallade ”coronaappen” använder Bluetooth för att kommunicera med andra mobiltelefoner. Alla som använder trådlösa hörlurar till sina mobiler, kopplar in dem i bilens audiosystem och många som använder trådlösa högtalare har redan idag Bluetooth igång hela tiden. Så det här att det är just ”coronaappen” som ”starkt ökar strålningen” är en sanning med stor modifikation.

  Nu till huvudfrågan som artikeln tar upp, att 5G också har en militär dimension. Finns det någon ny teknik som INTE har en militär dimension? Man skulle kunna skriva en lika alarmerande artikel om valfri ny teknik. Låt mig föreslå ”Solceller har också en militär dimension”, ”Elbilar har också en militär dimension”, ”Genkniven CRISPR-Cas9 har också en militär dimension”, etc, etc

  • Huvudfrågan var ”5 G också har en militär dimension”
   Skriv gärna en alarmerande artikel om hur, ”Solceller har också en militär dimension”, eller ”Elbilar har också en militär dimension”?

   • Det behöver jag inte lägga min tid på. Det finns tillräckligt många virrhjärnor som kan skriva den sortens artiklar.

  • Jag skulle gärna vilja ha Linux baserad dator men har konstaterat det inte är alldeles enkelt.
   Det är ett helt annat system och man måste ha vissa förkunskaper om programmering och liknande för att kunna bemästra proceduren.
   När man en gång lärt kanske man kan tycka det är enkelt men som helt grön är saken annorlunda.

   Linux versioner är inte alls som att ladda ett Windows där allt i princip sköter sig själv och du endast måste göra några enkla val.
   Linux ställer krav på användaren och du måste vara mer aktiv.
   För något tiotal år sedan tittade jag på en LapTop som hade Linux versionen OpenSuse.
   Layouten och ”skalet” såg väldigt trevligt ut och logotypen var en kameleont.
   Någon gång har jag försökt mig på Linux och någon version men insåg ganska snart att mina förkunskaper inte riktigt räckte till för att göra en lyckad installation.
   Det skulle säkert kunna gå men då måste jag studera mig till kunskaperna plus att göra lite praktiska prov med nedladdningar för diverse installationsprogram som fordras innan man ens kan börja med Linux versionen man tänkt sig.
   Något man absolut måste kunna är vissa delar av datorspråket DOS, något som försvann helt och hållet när Microsoft började med de s.k. fönsterprogrammen (Windows) i mitten av 1990-talet.

 2. Kinesiskt 5G förbjuds nu i Sverige läser jag på SVT idag.
  Den här omtalade Sidenvägen nådde aldrig Sverige.
  Ej heller kommunistdiktaturen tänkte jag då.
  Sverige förblir troget väst och det angloamerikanska inflytandet över landet.
  Kanske inte dagens mest uppmuntrande nyhet på Global Politics?
  Jag har kinesiskt Huawei modem i min dator. En liten tröst kanske?

  Själv är jag tveksam till 5G överhuvudtaget.
  Strålningen är flerdubbel 4G sägs det.
  Man kan undra hur mycket strålning människan (men även djuren) tål?
  Kan också vara människor tål olika.
  Men varför ska man då utsätta en viss grupp?

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/klart-idag-kinesisk-5g-forbjuds-i-sverige

  • Att det är flerdubbel strålning är nog sant men ändå inte nödvändigtvis så farligt som det låter. Det kan vara så att strålningen går att fördela på ett annat sätt än med tidigare typ av sändarnätverk.
   Idealet dom vill uppnå tror jag är att kunna addressera rumsliga element separat av storlek ungefär en våglängd. Och då blir strålningen starkast precis där den behövs medan runt omkring ett sånt utvalt område blir det försumbar strålning.
   Om det är så som jag beskriver behöver dom i gengäld lägga till samma signal i många sändare så att dom kan fasskifta dessa kopior så att dom samverkar i den avsedda rumspunkten.
   Det blir alltså en redundans av signaler på sändarsidan men inte därmed så starkt utanför addresserade punkter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here