Är vapenvila det första steget mot varaktig fred i Ukraina?

25
1499

Denna intervju 9 maj på Democracy Now har upphittats och vänligen översatts av Ingemar Siby https://www.democracynow.org/2023/5/9/ukraine_russia_phyllis_bennis Läs Ingemars och mina kommentarer efter artikeln!

”Kranzatorparn” Ingemar Siby

Gäst: Phyllis Bennis Författare och stipendiat vid Institute for Policy Studies.

När Ryssland markerar Sovjetunionens seger över nazisterna för 78 år sedan förbereder Ukraina sig för att inleda en stor motoffensiv, vilket har tvingat Moskva att utfärda en evakueringsorder för tusentals invånare i områden som ockuperas av ryska styrkor. Samtidigt kräver internationella aktörer förhandlingar, eventuellt medlade av Kina eller Brasilien, för att få slut på kriget. För mer om prognosen för fred i Ukraina får vi i Democracy Now sällskap av Phyllis Bennis, författare och en kollega vid Institute for Policy Studies.

AMY GOODMAN: Rysslands president Vladimir Putin har anklagat väst för att släppa lös ett krig mot Ryssland under segerdagsfirande i Moskva som markerade nazisternas nederlag för 78 år sedan. Putins kommentarer kom över 14 månader efter att Ryssland invaderade Ukraina. Under de senaste dagarna har Ryssland trappat upp attackerna mot Ukraina och lanserat vågor av drönare och missilattacker riktade mot Kiev och andra områden. Putin talade på Röda torget i Moskva 8 maj.

PRESIDENT VLADIMIR PUTIN: [översatt] Idag befinner sig civilisationen återigen vid en avgörande vändpunkt. Ett verkligt krig har återigen utlösts mot vårt hemland. Men vi har slagit tillbaka mot den internationella terrorismen. Vi kommer också att skydda folket i Donbass och garantera vår säkerhet. För oss, för Ryssland, finns det inga ovänliga, fientliga nationer, varken i väst eller öst. Som med den absoluta majoriteten av människor på planeten vill vi se framtiden fredlig, fri och stabil. Vi anser att varje ideologi om överhöghet är motbjudande, ond och dödlig till sin natur…. Den västerländska globalistiska eliten predikar dock fortfarande om sin exceptionalism. De ställer människor mot varandra och delar samhället, provocerar blodiga konflikter och kupper, sår hat, russofobi, aggressiv nationalism, förstör de traditionella familjevärdena som gör människor till människor.

AMY GOODMAN: Ukrainas president Volodymyr Zelensky har också markerat årsdagen för Nazitysklands kapitulation under andra världskriget. På måndagen jämförde Zelensky Putins Ryssland med Nazityskland.

.

PRESIDENT VOLODYMYR ZELENSKYJ: [översatt] Tyvärr har ondskan återvänt. Precis som ondskan rusade till våra städer och byar då, gör den det nu. Ondskan dödade vårt folk då. Så gör det nu. Även om aggressorn nu är annorlunda är målet detsamma: slaveri eller förstörelse. Och precis som under andra världskriget är vi inte ensamma mot ondskan. Vi kämpar mot honom tillsammans på samma sätt med hela den fria världen, med de stater och folk som skapade en gemensam seger vid den tiden…. Vi kämpade då, och vi kämpar nu, så att ingen någonsin mer förslavar andra folk och förstör andra länder, och den gamla ondskan som det moderna Ryssland tar tillbaka kommer att besegras, precis som nazismen besegrades.

AMY GOODMAN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kommentarer kommer när Ukraina förbereder sig för att inleda en stor motoffensiv, vilket har tvingat Moskva att utfärda evakueringsorder för tusentals invånare i vissa områden ockuperade av ryska trupper. Samtidigt tillkännager Biden-administrationen idag ett nytt militärt stödpaket på 1,2 miljarder dollar till Ukraina.

För att prata mer om kriget i Ukraina får vi sällskap av Phyllis Bennis, en kollega vid Institute for Policy Studies.

Phyllis, välkommen tillbaka till Democracy Now! Så låt oss börja där. När denna motoffensiv börjar av Ukraina och Ryssland regnar ner anfall mot Ukraina, tillkännager USA idag ytterligare 1,2 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina. Vart ser du detta är på väg?

PHYLLIS BENNIS: God morgon, Amy. Jag är rädd att det vi tittar på redan är kollapsat i ett utmattningskrig. Analogierna till andra världskriget är farliga på ett antal nivåer, men en av nivåerna är att detta inte är ett krig som kommer att sluta som andra världskriget med kapitulation av en eller annan sida. Jag tror att det finns en utbredd förståelse för att detta inte är ett krig som kommer att vinnas militärt.

Frågan är: Hur länge kommer det att förlängas? Hur många fler ukrainska civila, och även ryska soldater som har tvingats in i militären, kommer att dödas? Hur mycket mer ukrainskt territorium kommer att förstöras? Hur mycket mer av en global uppsättning konsekvenser, inklusive miljökonsekvenserna, den ekonomiska krisen och hungersnöden som attackerar stora delar av det globala syd, på grund av konsekvenserna av detta krig – allt detta och det potentiella hotet om en eskalering till ett kärnvapenutbyte, den farligaste och mest dödliga möjligheten som kan komma från detta? Så allt detta är möjligt.

Och jag tror att när man tittar på frågan om den nya, hotande ukrainska offensiven – det har också talats om en rysk offensiv under våren, även om det inte är lika tydligt som möjligheten till en ukrainsk offensiv – den verkliga frågan är: För hur länge kommer detta krig att pågå? Och vilken ståndpunkt bör våra rörelser, rörelser av progressiva, antikrigskrafter, antiimperiestyrkor, de som stöder Ukrainas rätt till självbestämmande och ändå ser konsekvenserna av detta krig framöver? Om vårt mål, som jag tycker att det borde vara, är att avsluta kriget, inte att förlänga det på obestämd tid – så länge det tar, som president Biden beskriver det, genom att tillhandahålla alla vapen som Ukraina kan be om, alla vapen av något slag mellan USA och dess allierade – detta kommer att göra saker värre och inte bättre. Det kommer att förlänga kriget och inte leda till ett sätt att avsluta kriget, vilket jag tror måste vara vårt mål.

AMY GOODMAN: Vilka nationer tror du kan spela en roll i förhandlingarna?

PHYLLIS BENNIS: Jag tror att det först måste finnas ett möte mellan ett antal nationer för att kräva eldupphör. Ett eldupphör är det omedelbara kravet. Det kommer inte att leda till rättvisa i sig, men om slutet på skjutandet kan ske, om slutet på bombningarna kan hända, om människor inte längre dödas, finns det en mycket bättre chans att seriösa förhandlingar kan komma igång. Jag tror att det finns ett antal länder som skulle kunna spela en roll på ett positivt sätt. Det kinesiska 12-punktsprogrammet som lades fram för en tid sedan tror jag inte i sig är tillräckligt. Det stod till exempel inte att de ryska trupperna måste dras tillbaka. Det erkände inte olagligheten i den ryska invasionen. Det är ett allvarligt problem. Men det innehöll ett antal komponenter, som även den ukrainska ledningen har sagt att de kan acceptera.

När det gäller vem som rör sig runt i världen och försöker lägga fram en ny uppmaning till förhandlingar anser jag att det initiativ som tagits av Brasiliens president Lula är ett av de viktigaste. Att samarbeta potentiellt med den sydafrikanska presidenten, president Ramaphosa och president Lula tillsammans, skulle vara ett mycket formidabelt team. De har båda relationer med både Ryssland och Ukraina. De är båda en del av BRICS-alliansen, men de är den enda av BRICS som inte antingen kämpar eller tillhandahåller vapen eller försöker tillhandahålla vapen till en eller båda sidor. Så de är i en särskilt användbar position när det gäller att kunna förhandla, kunna samarbeta med båda sidor, att fungera som samtalspartner. Vi har ännu inte hört att det finns ett lag i formation, om du vill, mellan Lula och Ramaphosa, men jag anser att framför allt president Lula har varit mycket synlig när det gäller att resa runt i världen och kräva detta. Han är någon med en lång historia av engagemang i internationella frågor utanför Brasiliens egna gränser. Och Sydafrika har gjort mycket tydligt både sitt motstånd mot den ryska invasionen och vägra acceptera de USA-ledda kraven på sanktioner och andra straff, som är kända för att inte fungera för att avsluta krig. Så jag tror att det finns en stor potential där för dessa två ledare att spela en viktig roll.

AMY GOODMAN: Skulle Ukraina acceptera Sydafrika, som inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina, eftersom det genomför marinövningar med de ryska och kinesiska flottorna i Indiska oceanen? Och skulle de acceptera Brasilien, som hävdade att USA stimulerar striderna – och skulle du hålla med om det – och sa att både Ukraina och Ryssland hade bestämt sig för att gå i krig?

PHYLLIS BENNIS: Jag tror att det inte råder någon tvekan om att USA: s tillhandahållande av militär utrustning, vapen, stridsvagnar, stöd av alla slag och amerikanska allierade som tillhandahåller resten, potentiellt till och med inklusive långdistansmissiler, vi hör idag – något USA har vägrat att göra men nu talar Storbritannien om det som en möjlighet – det är ingen tvekan om att det har förlängt kriget.

Jag tror att det finns ett misstag – en felaktig uppfattning där ute som säger att Sydafrika aldrig har fördömt kriget. Det har funnits en kritik mot kriget. Vad Sydafrika inte har varit berett att göra är att rösta för de fördömanden i säkerhetsrådet som följde med krav på specifika sanktioner etc. mot Ryssland, vilket de inte var beredda att göra.

Jag tror att det finns en god chans att det ukrainska ledarskapet skulle acceptera nästan alla seriösa förhandlingar vid denna tidpunkt. En av frågorna är: Kommer deras viktigaste militära uppbackare, särskilt USA, att dra sig tillbaka från sina tidigare ståndpunkter att säga till ukrainarna, i huvudsak, ”Vi vill inte ha en vapenvila ännu. Vi pressar dig inte att förhandla”? Det fanns en period i april förra året, för mer än ett år sedan, i april 2022, då det fanns förhandlingar som – verkade vänta. Det fanns diskussioner om samtal – samtal om samtal, om man så vill. Och vid den tidpunkten, med USA: s inblandning, åkte Storbritanniens dåvarande premiärminister, Boris Johnson, till Kiev för att träffa Zelensky, med president Zelensky, och alla rapporter indikerade att hans budskap var ”Börja inte förhandla än. Vi kommer att förse dig med vad du behöver. Behåll kampen. Håll kampen i gång.” Och det var verkligen vad ukrainarna valde att göra. Det har inte gjort det bättre när det gäller möjligheterna till framtida förhandlingar.

Och naturligtvis står vi också inför en allvarlig utmaning med vår rörelse i skillnaderna mellan dem som stöder en uppsättning legitima rättigheter för Ukraina som de viktigaste aspekterna och andra som stöder andra rättigheter i Ukraina och världen som de viktigare. Och det har varit en sådan spänning inom den rörelsen att det har varit nästan omöjligt att bygga en enad insats för att avsluta detta krig. Så vi står inför ett mycket utmanande ögonblick, när brådskan för en vapenvila, brådskan för att gå mot förhandlingar är avgörande, och ändå finns det problem med en avstannad i vår rörelsenivå. Det finns ett bås på diplomatisk nivå. Det enda som inte stoppas är att skicka fler vapen.

Och jag tror att det är ett mycket allvarligt problem, för vad vi tittar på, Amy, en av de utmaningar som vi står inför, är denna enorma motsägelse i denna historiska period, där det inte bara är komplicerat eftersom det inte längre är det kalla kriget, där det fanns amerikansk imperialism som attackerade länder och undergrävde självbestämmandet för länder runt om i världen, och mycket av resten av världen mobiliserade mot det, och politiska rörelser mobiliserade på samma sida – inte nödvändigtvis överens med vad Sovjetunionen vid den tiden gjorde eller sa, eller vad Kina vid den tiden gjorde eller sa, men tydligt i vårt motstånd mot vad USA gjorde runt om i världen. Vad vi ser nu är att olagliga handlingar, olagliga handlingar, brott mot internationell rätt inte bara kommer från USA; I det här fallet kommer de också från Ryssland.

Jag anser också att vi måste förstå att det pågår två separata krig i Ukraina, varav det ena har förts i årtionden nu, lett av Förenta staterna och Nato som ett geopolitiskt krig mot ryskt inflytande efter det kalla kriget, med Sovjetunionens kollaps. Det inkluderade saker som Natos rörelse till länder mycket närmare Ryssland, trots löften om att inte göra det. Det omfattar positionering av vapen över hela Europa, inklusive strategiska vapen och till och med kärnvapen i delar av Europa. Så allt detta har varit ett slags geopolitiskt krig. Från och med förra året, och med början på vissa sätt 2014 med den ryska invasionen och ockupationen av Krim, har du ett rysklett krig på marken. Och det är det markkriget just nu som så brådskande måste stoppas, för det är där vi ser döden av alldeles för många människor. Alltför många ukrainska civila, äldre och barn och spädbarn, alla, riskerar att dödas eller skadas i detta krig.

Så det finns ett desperat, brådskande behov av att stoppa det kriget, men vi kan inte lägga åt sidan det faktum att det har varit detta andra geopolitiska krig som leds av USA och Nato, som fortfarande pågår. Så vi kan inte bara önska bort det och säga, genom att koncentrera oss på markkriget, vilket jag tror måste vara vår prioritet, ett krig där Ryssland helt klart var angriparen – vi måste fokusera på det, men med tanke på den andra delen av denna mycket komplicerade uppsättning krig som pågår. Så jag tror att uppmaningen till ett omedelbart eldupphör och uppmaningen till seriösa förhandlingar som först kommer att leda till en fred med rättvisa på medellång och lång sikt efter ett omedelbart eldupphör – vi har tyvärr inte råd att säga att vi kan skjuta upp ett eldupphör tills en fullt förverkligad fred med rättvisa är på väg –

AMY GOODMAN: Och vad säger du, Phyllis –

PHYLLIS BENNIS: — för vad det lämnar —

AMY GOODMAN: Vad säger du, Phyllis, till dem som säger att en vapenvila tjänar Ryssland, eftersom de får behålla sitt land som de har ockuperat, från Donbass till Krim?

PHYLLIS BENNIS: En vapenvila är bara steg ett. Ett eldupphör är bara upptakten till förhandlingar, som bör leda till att ryska trupper dras tillbaka. Det är ett mål. Men i nästan alla fall – det finns undantag i historien. USA förhandlade med Vietnam i fem år, medan de värsta striderna fortsatte, mellan 1968 och 1973. Men det är en sällsynthet i historien. I nästan alla situationer sker inte seriösa förhandlingar förrän det finns en vapenvila. Vi pratar inte om att Ryssland på något sätt tillåts behålla territorium som de har gjort anspråk på. Det är ett tydligt brott mot internationell rätt på en mängd olika sätt. Men det är ett steg. Det är ett nödvändigt steg. Vi kan inte utelämna att det bara är steg ett, att nästa steg måste vara att gå mot seriösa förhandlingar.

Det måste också finnas separata förhandlingar, där – Förenta staterna, först och främst, inte har någon rätt att berätta för ukrainarna vad de ska göra i förhandlingarna. Men som sin främsta leverantör av vapen, pengar och alla typer av stöd har landet enligt min åsikt inte bara rätt, utan skyldighet, att driva Ukraina mot förhandlingar, samtidigt som världen driver ryssarna mot förhandlingar.

AMY GOODMAN: Och, Phyllis, i frågan –

PHYLLIS BENNIS: Det måste bli förhandlingar.

AMY GOODMAN: När det gäller frågan om debatt inom länder reser du runt i världen. Hur ser den debatten ut i Europa – anser ni att den är mer robust och öppen än i Förenta staterna? Du arbetar med många kongressledamöter. Frågan om förhandlingar och eldupphör tas sällan upp offentligt här, såvida vi inte talar om att demonstranter på marken arresteras.

PHYLLIS BENNIS: Jag tycker att det är en väldigt komplicerad fråga. Jag har inte rest runt sedan COVID, även om det är på väg att förändras. Men i mitt samtal, via telefon och Skype, med kollegor i antikrigsstyrkor och progressiva människor av alla slag i Europa och på andra håll, finns det debatt och diskussion, men jag tror att stödet för att beväpna Ukraina på ett nästan obegränsat sätt är lika stort eller större i hela Europa än det är här. Det finns en aktiv och livlig fredsmobilisering i Europa, och ändå visar de offentliga opinionsundersökningarna ett stort stöd för ytterligare beväpning, ytterligare vapen som skickas, Natos utvidgning i de nya länderna i – som flyttar in i Nato, Finland och Sverige, där befolkningen i årtionden stoltserade med sin alliansfrihet med krigsskapande styrkor runt om i världen, inklusive USA.

(Översättarens kursivering) In that context, we’re now seeing a complete reversal, where the government decisions to join NATO in both Finland and Sweden, which is now in process, has enormously high levels of public support.

Så jag tror att vi befinner oss i en liknande situation här, där det finns ett stort stöd för Ukraina, en nivå av stöd som jag tycker är lämplig när det gäller att stödja en befolkning som har attackerats och ockuperats av en extern aggressiv kraft – det är Ryssland – men samtidigt ser vi – vi ser inte samma nivå av stöd för att skicka mängden pengar – det är över 66 miljarder dollar bara På den militära sidan hittills, och det är på väg att bli 67 miljarder dollar, ytterligare 50 miljarder dollar eller så i ekonomiskt bistånd. Det finns mycket motstånd mot det i det här landet. Och jag anser att vi måste vara villiga att utmana dem som säger att en permanent vapen pipeline på något sätt inte kommer att få slut på detta krig. Vi måste vara mycket tydliga med faran. Detta krig hotar möjligheten till en kärnvapenupptrappning på ett sätt som inget krig, ingen situation sedan den kubanska missilkrisen hotade.

AMY GOODMAN: Phyllis —

PHYLLIS BENNIS: Det var inte sant i Irak, Afghanistan eller de andra. Det är ett hot här. Och av den anledningen, de globala konsekvenserna, och de regionala konsekvenserna, av militarisering och hungersnöd och miljökostnaderna, allt detta, toppen av denna pyramid av kostnader är kärnvapenhotet. Och det är därför vi måste avsluta detta krig så snabbt som möjligt.

Översättarens kommentarer. Phyllis Denis glider undan USA:s ansvar för kriget. Press skall sättas på Ryssland och Ukraina för få till stånd vapenvila. Att det inte blev förhandlingar för ett år sedan, var Englands fel. Att Biden och de av Finansmediala komplexet styrda massmedia trummar på för ett ständigt krig förbigås med tystnad. Dinnis har samma ståndpunkt som Jeffrey Sachs,vad gäller risken för kärnvapenkrig, men Dennis förnekar ryssarna i Ukraina rätten att själva välja var de vill höra hemma, samt struntar i att detta  är grunden för att Ryssland skall gå med på förhandlingar. Dennis passar också på att ge de Nordiska länderna en örfil: …, ”Natos utvidgning i de nya länderna i – som flyttar in i Nato, Finland och Sverige, där befolkningen i årtionden stoltserade med sin alliansfrihet med krigsskapande styrkor runt om i världen. I det sammanhanget ser vi nu en helomsvängning, där regeringens beslut att gå med i Nato i både Finland och Sverige, som nu är på gång, har enormt stort folkligt stöd.

 Inte nog med att de Svenska FN insatserna genom åren kallas ”krigsskapande (warmaking forces)”, Dennis har hittat någon obskyr opinionsundersökning som ”har enormt folkligt stöd” för NATO anslutning. Utrikespolitiska Institutet har en helt annan uppfattning: ”Efter invasionen har stödet för medlemskap vuxit, men en stor andel av befolkningen är fortfarande skeptisk.” https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/nato/sverige-och-nato/

 Om Phyllis Dennis åsikt är typiskt för USA:s fredsrörelse, och Jeffrey Schas är den ropande rösten i öknen, är vi illa ute. Men även här i Sverige tycks de av Finansmediala komplexet styrda stormedias förtryckande och duperande agenda påverka dem som vill alla väl.

Redaktörens kommentar: Att även fredsrörelsernas åsikter behöver granskas. Bra att ha kännedom om åsikten av en del av fredsrörelsen. Phyllis Bennis stödjer inte bara fred utan också ”Ryssland ut ur Ukraina” – liksom Nato, USA, Sverige och väst. Tror att det är helt orealistiskt att kräva att Ryssland ska utrymma Ukraina före fredssamtal. Innebär seger för världens i särklass mest krigiska konstellation empiriskt – USA Nato. Och kanske början till slutet för Ryssland. Se även ”Det är ett proxykrig i Ukraina”- Washington Post m.fl. Är parollen ”Ryssland ut ur Ukraina” bra?

Föregående artikelManifestationen – nej till Nato! Ja till alliansfrihet! Se den unika filmen!
Nästa artikelFBI:s Rysslandsutredning sågas även i USA. Bidrog till demonisering av Ryssland.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

  1. Tack redaktionen och medarbetare för en för Global Politics del MODIG PUBLICERING!

    Fredsrörelsen har varit alldeles för tyst dessa 16 månader av illegalt anfallskrig enligt FN-stadgan, och det är bra att deras perspektiv och mål som medel hörs, och som idag också publiceras! TACK!

    Som kvinnorna i dialogen viktigt slog fast så är konflikten citat ”ett rysslett krig sedan 2014”; d.v.s. den tid ryska FSB och GRU i hemlighet började destabilisera Donbass socialt, politiskt och militärt: en första anlagd mordbränning anlagd hos grannlandet Ukraina i en region som förr aldrig haft ”rysk-ukrainsk” grannkris och intolerans; tvärtom. Det uppkom som en ondskefull plan att just destabilisera östra Ukraina, i Moskva, det vet vi alltför väl från den rika internationella litteraturen och journalistiken i ämnet.

    Regionen är smockfylld av rysktalande och ukrainsktalande familjer och släkter ingifta i varandra.

    Förenta nationernas generalsekreterare Antonio Guiterres uttalade sig dock nedslående för en dryg vecka sedan att han och hans synnerligen starka förhandlingskommitte av diplomater på världsnivå, INTE såg några möjligheter till förhandlingar mellan parterna.

    Kriget riskerar dock att nå en nivå där fronterna fryses i och med svårigheter på båda sidor att avancera. Det finns internt politiskt och militärt missnöje i båda läger och en kupp eller fredlig avgång för några höjdare på vardera sidan eller rentav avsättande av en Zelenskyj eller en Putin kan öppna nya möjligheter! Omöjligt är det inte!

    I eftermälet av detta krig måste ju förhandlingar faktiskt börja inledas och genomföras.

    I och med en så pass stor konflikt i Europa, den största militära sammandrabbningen sedan 1945 års krigsslut; borde nu Förenta nationerna kopplas in och upprätta just förhandlingar som gäller de omtvistade områdena: Donbass-länen Lugansk och Donetsk, liksom Zaporozjzjia och Chersons län liksom hur lösningen på Krim skall se ut.

    Likaså måste självklart en uppgörelse nås hur minoriteter skall garanteras social och fredlig politisk säkerhet: för de rysktalande i främst Donbass, krimtatarernas kritiska situation på Krim, övriga rysktalande i Ukraina, översyn av alla politiska partiers jämlika rätt att öppet få sprida opinion i frihet i fredstid och inför val.

    Val och folkomröstningar bör hållas under FN:s fullmäktiga överseende och ledning; de fyra ukrainska länen bör få rösta om under strikt internationell övervakning i fredstid vilket land de vill ingå i och vilket språk regionen skall ha som regionalt huvudspråk o.s.v. Även Krims utsatta minoriteter bör ges röst i processen: de utsatta ukrainska och krimtartariska minoriteterna på Krim och även där bör man för internationell acceptans under FN:s ledning hålla en omröstning om nationstillhörighet, för att få denna säkrad, raticifierad och godtagen av resten av omvärlden. Stora länder och aktörer som Europa, USA, Kina och Ryska federationen bör på förhand bindas till att acceptera utslagen av samtliga omröstningar som hålls under Förenta nationernas ledning.

    Måhända borde FN:s fredsbevarande trupper sättas in i t.ex. Donbass och i den politiska processen diverse milis- och intoleranta militanta och politiska grupper förbjudas i Ukraina; d.v.s. alla politiska grupper som under åren 2014-2025 låtit beväpna sig.

    En god början?

      • Hmmm: ”En god början”?!? Har Putin avskaffat det (redan)? – det visste inte jag…

        Stycket ovanför: om de intoleranta grupper som beväpnat sig i UKRAINA.

        Så Jarosj, Biletskyj och Azovbataljonen ÄR ALLTSÅ då egentligen avlönade av Kreml!

        • Jag menar såklart bildligt, alla dina kommenterar slutar, bildligt, i kritik mot Ryssland tex börjar du redan i tredje stycket med haranger som ingen orkar läsa och dina kommenterarer syftar såklart att vända om debatten här på Globalpolitics till att sluta kritisera ukrainska regeringen attacker på Donbas dvs zelenskys krigsbrott. Vi fattar vad du syftar till, det är uppenbart.

          • Nja, det är faktiskt inte sant. Jag har själv bott i gamla Sovjetunionen, blev myndig i landet; jag har sett landet och mött dess människor från totalitära permafrosten släppte med perestrojkan, kaoset under Jeltsins Vilda Östern då landet faktiskt fick i alla fall fri debatt och fri politik och övergången på nytt till den andra oligarkigenerationen av gamla KGB-herrar som roffar åt sig allt och är rädd för precis allt. Jag har definitivt sett detta land som mitt andra andliga hem och anses av många ryssar jag känner vara rentav en sovjetisk patriot (jag gick t.ex. alltid på CSKA:s hockeymatcher, nämligen). Jag känner folk från Kaliningrad ända bort till Providenija vid Alaska. Jag tror jag känner detta folk mycket väl. Jag vill det inte minsta ont utan önskar tvärtom det all lycka och utveckling. Jag skulle gärna se EU strikt och intimt arbeta med Ryssland och hela Centralasien. Jag vill inte sätta upp några murar och järnridåer.

            Men tyvärr drar dagens putinism ner landet i olycka, är oerhört intolerant, våldsamt, kriminellt, korrupt, all politik och all debatt, liksom opposition är död och inlåst.

            Varför i all världen skall en person som jag som älskar detta land och folk så djupt vara som vänstermänniska lojal mot en reaktionär högernationalistisk säkerhetspolisjunta som bara försämrar och förargar sitt folk. Alla ryssar är förbannade, arga, sorgsna och sura.

            Fast det får ni inte och aldrig veta på Youtube och knasbloggarna!

            Ryssland och ryska folket förtjänar något bättre, ljusare och effektivare! Det är att älska ett land och dess folk. Jag kan garantera att ryssen i gemen ser alla västerländska putinister till och med värre än man såg på de tillresta idealisterna till Komintern på Stalins tid. De västerländska putinanhängarna är för ryssen i gemen en ren femtekolonn. Till och med jag får skäll av de flesta ryssar jag talar med för att vara helt enkelt ”soft on putinism” eller till och med ”soft om Russian fascism”. Många unga idag talar om det egna landet som just fascistiskt. Det var en chockerande ögonöppnare även för mig!

            Men om skribenten Lunden kan lämna datorskärmen någon tid och sluta titta på väl självvalda snitt på Youtube och politiska galenbloggar, och bo med mig en väcka i en normal rysk trappuppgång i Tjeljabinsk, så skulle Lunden och alla kritiker här vara än mer kritiska än jag själv över putinismens förstörelse av det Ryssland just ryssarna känner framtiden förloras för. Man imponeras ofta hur grannfolk ukrainarna amputerar bort den förr gemensamma rysk-ukrainska gangster- och oligarkiekonomin styrd av ryska FSB. Som historikern Sergej Plochij uttryckte det: Blir det krig i Ukraina blir det till slut revolution i Ryssland. Måtte han få rätt!

            Vive la Russie libre!

          • De Naucler

            Och så en till kommentar av harang hur fruktansvärt Ryssland är.

            Tänk om du bara kunde lämna din ideologi och diskutera utifrån fakta, tex fakta att Ukraina har beskjutit ryssar i Donbass i årata och att du erkänner att detta är krigsbrott.

            Jag sitter aldrig på Youtube förresten, kanske du själv du pratar om?

  2. Vad då vapenvila? Det behövs inte! Ryssland ska uppfylla sina mål. Inga lönlösa samtal med Ukraina och deras uppdragsgivare. Den enda lösningen är att begrava nuvarande staten Ukraina för gott och se till att inga ogräs slår rot igen för att förpesta Rysslands säkerhet, väl och ve.

  3. En något mer nyanserad artikel är
    -Hur pass redo är den ukrainska sidan att starta en förhandlingsprocess för att lösa konflikten- än den enkelriktade från Democracy Now.
    Bra är att Kina fortsätter sitt fredsuppdrag☮️

    27 april 2023
    Alexey Maslov
    Direktör för Institutet för asiatiska och afrikanska länder, Moscow State University uppkallad efter M.V. Lomonosov, RIAC-medlem

    Telefonsamtalet med deltagande av Kinas president Xi Jinping och Ukrainas president Volodymyr Zelensky var med största sannolikhet en försoning av ståndpunkter, ett försök att ta reda på hur redo den ukrainska sidan var för förhandlingsprocessen i allmänhet. För, som framhölls tidigare vid mötet mellan Xi Jinping och Vladimir Putin i Moskva, om den ryska sidan är redo för förhandlingar, så har Kiev och Washington olika positioner. De är inte redo att förhandla.

    Viktigast av allt var det nödvändigt att ta reda på i vilken utsträckning Ukraina, under vilka förhållanden eller utan villkor, var redo att starta processen för att lösa konflikten. Fram till nu har de villkor som Kyiv lagt fram inte kunnat fungera som en position för förhandlingar. Detta är bland annat en fullständig och automatisk återgång till gränserna 2014, avlägsnandet av den ryske presidenten från makten osv. Därför var det viktigaste för Kina att förstå om den ukrainska sidans position har blivit mer förhandlingsbar.

    Kina fortsätter sitt fredsuppdrag. Trots att många, särskilt Washington, var extremt skeptiska till Kinas initiativ för att lösa situationen i Ukraina, ansåg att Pekings tolvpunktsprojekt var tomma deklarationer, visade det sig att det faktiskt fungerar. Och inte för att projektet i sig är bra, utan för att Kina vet och kan erbjuda både Ryssland och Ukraina några saker som kan bli grunden för ytterligare rörelse framåt.

    Och här uppstår frågan om vad Kina kan erbjuda Ukraina i det här fallet. Jag tror att i händelse av en uppgörelse är Kina redo att erbjuda sina investeringsprojekt, materiellt stöd för att återställa ekonomin och koppla Ukraina till ett antal stora projekt som kommer från Kina som en del av Bältet och vägen. Det vill säga ur ekonomins synvinkel kan det här vara mycket framgångsrika projekt.

    Man bör komma ihåg att Kina och Ukraina hade en svår relation. Å ena sidan har Peking länge varit den största utländska investeraren i Ukraina och förlorade naturligtvis en del kapital i och med den ukrainska krisen. Å andra sidan fanns det en absolut skandalös historia med den ukrainska flygmotortillverkaren Motor Sich. Formellt inträffade konflikten mellan två privata organisationer. För både från den kinesiska och från den ukrainska sidan var det privata aktiebolag. Men staten, representerad av Ukrainas säkerhetstjänst, ingrep i processen, stoppade affären, förstatligade det som Kina redan delvis hade köpt. För Peking var detta ett extremt obehagligt avsnitt. I detta avseende har Kina lyckats övervinna några klagomål och börjat interagera med Ukraina.

    Om Peking lyckas få igång samtalen kommer det att bli den största politiska och diplomatiska segern i det moderna Kinas historia. Kina har bara en sådan klar seger. Det handlar om förhandlingar mellan Iran och Saudiarabien, där Kina har spelat en positiv roll.

    Men som många noterar gick Peking med i förhandlingsprocessen faktiskt i det sista skedet, när framgångssagan redan var en självklarhet. Samtidigt minns många dåliga avsnitt. Till exempel slutade Kinas försök att agera fredsbevarande i den arabisk-israeliska konflikten, i konflikten på Afrikas horn och så vidare i ingenting. Och allt detta var inte särskilt framgångsrikt. Därför, om det blir några framsteg i fallet med Ukraina, kommer det också att vara en allvarlig seger när det gäller att stärka Kinas status.

    Plus, Kina oroar sig naturligtvis för sig själv. Nästan hela tiden måste Peking bestämma sin ståndpunkt i den rysk-ukrainska konflikten. Och marknadsföringen av kinesiska varor och tjänster i Europa och USA beror till stor del på detta. I USA är många kinesiska varor helt blockerade. Kina har anklagats för att vara för mjukt eller neutralt i konflikten. Och därför är förmodligen Kina trött på att svara på, eller snarare, inte svara på dessa frågor.

    Men huvudpoängen är att, enligt Kina, kan absolut alla frågor lösas genom förhandlingar och samtal. Om det i det här fallet lyckas kommer Peking att få en ytterligare chans att lösa problemet med Taiwan. För för Kina är detta ett sådant hot som skymtar över det. Kina kommer att visa att alla dessa problem kan lösas genom förhandlingar. Det vill säga att Kina först och främst löser sina problem. Men i det här fallet är en sådan kinesisk ståndpunkt också fördelaktig för oss.

    Vad mer är viktigt i den här situationen för Ryssland. Kina har inte avvikit ett dugg från de överenskommelser och ståndpunkter som det hade. Till exempel diskuterade Peking inte frågor, i alla fall finns det ingen sådan information om ägandet av vissa territorier. Han pratade inte om nyanserna i samband med lösningen av den territoriella frågan. Peking anser att det här är en fråga om två stater och att tredjeländer inte ska blanda sig i det.  För oss är detta oerhört positivt, eftersom Kina inte vill sätta press på vare sig Ukraina eller Ryssland när det gäller att bestämma ägandet av vissa territorier.

    Det bör dock tydligt förstås att vi inte kan förvänta oss framgång eller stora framsteg på kort tid. För visst kommer det fortfarande att finnas ett samtal med USA:s president Joe Biden eller någon annan amerikansk ledare som kommer till makten efter valet, eftersom den här frågan inte är snabb. Uppenbarligen diskuterades dessa frågor av den kinesiska sidan med Frankrikes chef, Emmanuel Macron, och med andra europeiska politiker. Peking försöker arbeta med detta ämne med alla i ett tête-à-tête-format. Uppenbarligen är alla, särskilt Europa, trötta på fientligheterna, och därför får det kinesiska förslaget stöd.

    Peking kommer att skicka en särskild delegation till Ukraina för att lösa krisen, som kommer att ledas av den tidigare kinesiska ambassadören i Ryssland Li Hui. Jag har känt den här diplomaten personligen i årtionden. Han var en av de smartaste och mest professionella kinesiska ambassadörerna i vårt land. Han talar utmärkt ryska, läser ryska klassiker. Han är en kännare av många ryska klassiska verk i original. Detta tyder på att han är mycket väl bevandrad i både Rysslands och Ukrainas psykologi. Li Hui är en mycket erfaren, stilig och försiktig diplomat. Under alla år av hans arbete i Ryssland sades aldrig något överflödigt ord. Samtidigt var han en person som var vänlig mot vårt land. Det här är en mycket stark och respektingivande person.

    Det ryska utrikesdepartementet bedömde förresten samtalet mellan Xi Jinping och Vladimir Zelensky utan optimism. På Smolenskaya-torget betonade de att ”Kiev, som kontrolleras av Washington, kan knappast på ett adekvat sätt acceptera uppmaningar om fred.” Och detta har sin egen betydelse. Det är viktigt att förstå att nu är huvudfrågan vad Zelensky personligen tycker om det kinesiska initiativet. Vad de tycker i Washington är förmodligen klart för alla. Det är extremt olönsamt för USA att föra några förhandlingar nu. Uppenbarligen, för amerikanerna, håller Ukraina på att rivas. Som planerat av Vita huset bör den nuvarande situationen dra så mycket styrka och resurser från Ryssland som möjligt. För detta började faktiskt hela ukrainska historien och uppfanns. Det är viktigt att Zelenskij förstår att det ukrainska folket dör, en hel generation förstörs. Och nu är det dags att ta sig ur situationen med ära. För det är vad Kina erbjuder.

    Jag vet inte hur oberoende Ukrainas president är när det gäller att fatta ett sådant beslut. Men det är klart att han har ett visst trumfkort för vidare samtal med den amerikanska sidan. Självklart blir det ett sådant samtal. Detta är vad du bör räkna med, den goda viljan☮️

    Källa: rysk tidning

    https://www.google.com/amp/s/russiancouncil.ru/amp/analytics-and-comments/comments/kitay-ne-khochet-davit-ni-na-ukrainu-ni-na-rossiyu-v-voprose-territoriy/

  4. Svårt att ta Herr De Naucler på allvar.
    Lika surrealistisk som artikelns Dennis.
    Inställningen till Ryssland är att de bör finna sig i att vara dörrmatta och slav åt västoligarkin.
    Det är vidrigt!
    Om Ryssland kräver ömsesidighet får de i stället den typ av kritik som verkligen bör riktas mot USA och NATOs vedervärdiga aktioner.
    Den till skenet autistiska västoligarkin förstår naturligtvis att de vänder upp och ner på alla begrepp men som de psykopater de är trivs de som fisken i vattnet.

    • För några dagar sedan talade jag med en chefredaktör för en av många tidskrifter i Moskva. Han berättade för mig i och med att jag -som alltid sedan år 1990- skickat hälsningar till Segerdagen den 9 maj. Av formell artighet.

      Han var fullständigt rasande på mig. ”Hur kan du gratulera DAGENS RYSKA FASCISTER (om den egna statsledningen) ÖVER SEGERN ÖVER FASCISMEN ?!?”

      Denne mans artiklar når via internet hela världen, utom Nordkorea tydligen.

      Ryssarna börjar vakna till argt politiskt och från att ha varit tysta i ett år är de numera ofantligt självterapeutiskt talföra och får ibland då reagera av sig emotionellt på utlänningar. Han erkände att det kändes skönt, och bad om ursäkt, och ”för all skit vårt land orsakar i vårt namn mot vår vilja”…

      Jag svarade: ”Du vet att ni har alla vårt andliga stöd. Även ni kommer att få sann frihet och äkta demokrati, för vad skulle europeisk kultur vara utan den ryska. Ingenting. Fascismen segrar inte heller i Ryssland trots att de kapat Segerdagen”.

      • Till J. de Naucler och dennes vän i Ryssland ni 2 som är antifascister, ja till alla er som har intresset av att läsa Ryska Federationens Kommunistiska partis brev till Vladimir Putin, en i högsta grad lärorik text…enkelt sagt, briljant.
             ×××××

        Tisdagen den 25 april 2023

        Zjuganov till Putin: ”Forma en patriotisk front mot det imperialistiska västern!”

        Kommunistledaren uppmanar den ryske presidenten att återförena landets största hjältar med folket.

        Den store sovjetmarskalken Zjukov skrev om den ryggradsgivande segerparaden i juni 1945 på Röda torget: ”Ingenting kunde jämföras med det ögonblick då tvåhundra soldater, krigsveteraner, till trumslag slängde tvåhundra fanor från den tyska fascistiska armén vid foten av Lenin-mausoleet.”
        Gennadij Zjuganov

        Följande brev skickades till den ryske presidenten Vladimir Putin av kommunistpartiets ordförande Gennadij Zjuganov den 13 april 2023.

        *****

        Värde Vladimir Vladimirovich

        För oss alla är den 9 maj ett heligt datum. Segern över den tyska nazismen blev en stor milstolpe i Rysslands tusenåriga historia. Det är en bestående stolthet och andlig stöttepelare för vårt multinationella folk.

        Idag mångdubblas betydelsen av detta datum många gånger. Vårt fosterland lever i svåra tider. Drivna av girighet och dominanslust har conquistadorerna bestämt sig för att förstöra allt ryskt. De förtärs av en demonbesatt önskan att ta hämnd och trampa på arvet från våra förfäder. De planerar att skoningslöst bränna ut lagren av den tusenåriga ryska kulturen.

        Deras hat utbryter våldsamt i långmodig Donbass. Snäckskal exploderar och lågor uppslukar scener av brand. Blod spills på åkrar som hittills använts för fredligt slit. Många en gång livliga städer och byar har förvandlats till tysta ruiner.

        Barbarernas svärd som tror att de är herrar över planeten känner ingen medkänsla. Det slår kvinnor, barn och gamla människor – de vars enda fel är att de inte vill underkasta sig andras vilja, att låta sina ideal och värderingar vanhelgas och att ge upp sina rötter och det ryska språket. Dessa människor avrättas för sin lojalitet mot sina förfäder, de härliga och segerrika hjältar som har räddat världen från den tyska fascismen och japanska militarismen.

        Västerlandets russofobi är aldrig tidigare skådad. Washingtons, Londons och Berlins önskan att lösa den ”ryska frågan” frammanar de grymmaste sidorna från det förflutna: inkvisitionens bränder, nazisternas häxsabbater, Ku Klux Klans handlingar. Globalisterna som har slagit in på terrorns väg känner inga av de ”röda linjer” som normala människor observerar. Deras plan att använda ammunition med utarmat uran är ett direkt bevis på deras imperialistiska politiks kriminella karaktär.

        Vi borde alla förstå att ett förintelsekrig har inletts mot oss. Dess mål är att sönderdela vårt land, att förslava folket och förvandla våra landområden till en zon av kolonialt plundring. Den är fylld inte bara av storskaliga förluster: att förlora i denna situation betyder att försvinna.

        Den nuvarande utmaningen är lika ödesdiger som oroligheternas tid på 1600-talet, det patriotiska kriget 1812, den utländska interventionen 1918-20, sammandrabbningen med fascismen under det stora fosterländska kriget och den förrädiska förstörelsen av Sovjetunionen. USA och dess Nato-medbrottslingar har satt igång att multiplicera sina onda prestationer under det ”vilda 90-talet”.

        Förstå rysk och sovjetisk historia
        Vårt land har stått inför fruktansvärda faror många gånger. Ibland verkade det som att Ryssland aldrig skulle resa sig ur askan. Men gång på gång led de falska och arroganta fienderna ett nederlag. Mot alla odds kom vårt land ur prövningarna – inte besegrat, utan stärkt, mer erfaret och vackrare. Detta förvånade Rysslands illvilliga och verkade ofattbart. Till och med på kanten av en avgrund har vårt folk alltid funnit styrkan att förena sig, att kasta undan alla trivialiteter och stå på sin plats inför livsfara.

        Den sovjetiska ledningen med JV Stalin i spetsen visste exakt vad som behövde göras på tröskeln till konflikten med fascismen. Det gav det bästa svaret på nationalismens uppsving i väst som hade skapat Hitlermonstret. Vårt folks beredskap att avvisa varje fiende baserades på djup sovjetisk patriotism. Varje medborgare uppfostrades i en anda av osjälvisk service till fosterlandet och en beredskap att försvara det till sista blodsdroppen.

        Sovjetstaten ägnade stor uppmärksamhet åt historieundervisningen. I maj 1934 utfärdade rådet för folkkommissarier i Sovjetunionen och CC AUCP(B) ett dekret ”Om undervisning i civil historia i sovjetiska skolor”. Den förklarade att undervisningen i historia i skolan var otillfredsställande och betonade att en sammanhängande presentation av den historiska processen hade ersatts av ”abstrakta sociologiska scheman”. Den betonade vikten av en ”korrekt analys och korrekt generalisering av historiska händelser”.

        Historiska fakulteter återinfördes vid lärosätena. Arbetet började med en enhetlig lärobok, som ersatte ett 60-tal befintliga manualer och presenterade sovjettiden som en logisk fortsättning på vårt statsskap. Den nya läroboken gavs ut i oktober 1937.

        Konsten var alltmer involverad i att främja patriotism. Under det stora fosterländska kriget toppades filmdistributionslistan av sådana mästerverk som Alexander Nevsky, Ivan the Terrible, Peter I, Suvorov och andra. De porträtterade dessa historiska personer som enastående försvarare av fosterlandet.

        Sådana är de verkliga fakta som raserar myterna om bolsjevikisk ”dogmatism” och ”blinkande vision”. När makten i landet gav uttryck för arbetarnas och böndernas intressen, var det som bäst att upprätthålla vårt lands intressen. Den leninistisk-stalinistiska klassstrategin hindrade inte utan hjälpte kommunistpartiet att på djupet se och orubbligt bekräfta det nära sambandet mellan det arbetande folkets intressen och eftertänksam patriotisk uppfostran.

        Framgångar i utvecklingen av det sovjetiska samhället konsoliderades i 1936 års konstitution. Den nya huvudlagen tog bort alla inskränkningar av medborgerliga rättigheter. Detta gällde även sådana kategorier av medborgare som prästerskapet, före detta agenter för tsarpolisen och hemliga polisavdelningen. Enligt RSFSR:s konstitution från 1918 och Sovjetunionens författning från 1924 hade dessa inte fått rösta. Därmed skyddade den fortfarande bräckliga sovjetstaten sig själv och de miljontals arbetande människor vars intressen den uttryckte.

        När den växte sig starkare gjorde sovjetmakten allt för att ena samhället. Detta hjälptes också av sådana till synes triviala beslut som att ta tillbaka firandet av nyårshelgen. Så här förklarade tidningen Pravda kärnan i denna politik i en ledare den 10 februari 1936: ”Partiet har alltid motsatt sig alla manifestationer av den anti-leninistiska ideologin om ’Ivaner som glömmer sina släktskapslänkar’ och skulle svärta ner hela det historiska vårt lands förflutna.”

        Industrialisering, kollektivisering, avskaffande av analfabetismen och den snabba moderniseringen av Röda armén kombinerades med stor uppmärksamhet på frågor om historia och kultur. Allt detta gav en stark grund för vår seger i det stora fosterländska kriget. Det sovjetiska systemets triumf i maj 1945 var höjdpunkten på Rysslands historiska väg.

        Sovjetunionen ärvde allt det bästa. Lenins och Stalins politik svetsade samman socialismens idéer med det månghundraåriga arvet från en stormakt och en stor kultur. Vår världsbild var smidd som en rustning. Fascistiska horder kraschade mot den. Det gjorde Sovjetunionen till ledaren för rörelsen för varaktig fred och sociala framsteg. En kärnvapenmissilsköld restes som än i dag kyler de heta huvudena på Natos ”hökar”.

        Lenins mausoleum: den främsta symbolen för motstånd och seger
        Denna kombination av historiska värden och segrar utgjorde grunden för vår stats suveräna utveckling. Den fick några lysande symboler. Stalin talade från Lenins mausoleum till deltagarna i den legendariska paraden den 7 november 1941: ”Ni för ett rättvist befrielsekrig. Må ni inspireras i detta krig av den modiga bilden av våra stora förfäder Alexander Nevskij, Dmitrij Donskoy, Kuzma Minin, Dmitrij Pozharsky, Alexander Suvorov, Mikhail Kutruszov. Må den store Lenins oövervinnerliga fana flyga över dig.”

        Hjältarnas bedrift som gick direkt från Röda torget till frontlinjen utanför Moskva är odödlig. Det är ingen slump att huvudstadens försvarares historiska handling av exemplariskt mod varje år präglas av 7 november-parader – en tradition du har stöttat.

        En annan symbol var segerparaden den 24 juni 1945. Detta kulminerade i paraden av fanbärare, om vilken GK Zhukov skrev: ”Ingenting kunde jämföras med det ögonblick då tvåhundra soldater, krigsveteraner, i takt med trummor, kastade tvåhundra banderoller från den tyska fascistiska armén vid foten av Lenin-mausoleet. Låt hämndsökare och de som gillar militära äventyr komma ihåg detta!”

        Folket i vårt land har alltid kommit ihåg den stora triumfen. Det är därför som minnesmarscherna ’Immortal Regiment’ snabbt utvecklades till en bred folkrörelse. Familjerna till ryska patrioter ser det som en ära att marschera i dess led.

        Efter segern över fascismen ledde sammansmältningen av socialistiska idéer och sovjetisk patriotism till ytterligare landvinningar. Vårt återuppväckta land utnyttjade atomen och inledde rymdåldern. Sovjetunionen förenade planetens progressiva krafter och bidrog till kollapsen av koloniala imperier. Folkrepubliken Kina dök upp på världskartan. Vietnam, Nordkorea, Kuba, Laos och andra länder valde socialismen. Kina, som vuxit till en supermakt, är Rysslands viktigaste allierade inför allvarliga hot. Det är tydligt att Kina är engagerat i den stora oktober 1917 och den stora segern 1945.

        När Sovjetunionen 1991 led ett nederlag var orsaken inte västvärldens moraliska rätt eller dess oövervinnerliga makt. Det var inte heller den illusoriska karaktären av det ”kommunistiska experimentet”, som listiga förståsigpåare från Solsjenitsyn till Svanidze skulle ha fått oss att tro. Den verkliga orsaken till tragedin var att avstå från kopplingen mellan socialismens segerrika idéer och folklig patriotism. Sovjetmakten var inte ’ett främmande fenomen på rysk mark’ den hade absorberat allt det bästa i rysk historia.

        De som förstörde Sovjetunionen förstörde samtidigt vår kultur och utbildning och våra sociala garantier, vilket satte vårt fosterland på randen. ”Perestrojkans förvaltare” och cyniska ”reformatorer” tvingade våra medborgare att börja hata sitt land och riktade in sig på de saker som höll det enat: kollektivism, rättvisa och folkens vänskap.

        De nuvarande lidandena i Ryssland, Ukraina och andra republiker i Sovjetunionen är en direkt följd av Gorbatjovs och Jeltsins avskyvärda brott. Det var antisovjetismen och russofobin som var direkt skyldiga till Sovjetunionens tragedi. Det var då som broderliga Ukraina började förvandlas till ett antiryskt brohuvud. Efter att ha misslyckats med att hejda denna process skördar vi nu de bittra frukterna av åren då Banderas idéer segrade. Bröder dödar varandra medan Natos arrangörer av slakteriet glatt gnuggar sina blodfläckade händer.

        Ett nytt ”korståg” har deklarerats mot oss. Ondskans imperium har samlat dussintals länder under sina fanor. Deras styrande kretsar är öppet engagerade i att stycka vårt land. De är till och med rädda för att förklara explosioner av Nord Streams pipeline som handlingar av internationell terrorism. Dessutom har våra motståndare börjat ”avbryta” den ryska kulturen. Du, som vår statschef, har konfronterat denna historiska utmaning genom att utlysa den särskilda militära operationen.

        Det är tidens bud att försvara vårt gemensamma hem mot den fascistiska riffen, de nutida germanska riddarna och vansinniga anhängare av Hitler. En särskild börda ligger på den nuvarande ryska generationens axlar: att stoppa glidningen mot avgrunden. Den enda garantin är nationens makt och dess nationella suveränitet. För att få en ny historisk seger behöver Ryssland en effektiv ekonomi, högklassig vetenskap och utbildning, en robust militär potential och stöd från allierade över hela världen.

        Nyckelvillkoret för seger är folkets ståndaktighet och deras ideologiska styrka i varje konfrontation. Vi har erfarenhet av våra förfäder, som skulle kunna reagera på dödlig fara genom att förenas. Ryssland behöver konsolidera de sunda patriotiska krafterna för att försvara, utveckla och blomstra i vårt älskade fosterland. Vårt land behöver ett ”socialt kontrakt” av en ny typ, vars grund är en respektfull inställning till folket, det arbetande folkets solidaritet och djup respekt för massornas ställning.

        En patriotisk front mot det imperialistiska västerlandet kan inte växa fram ur vissas rätt att förtrycka och råna andra. För att bilda en sådan front är det nödvändigt att kasta bort alla de vanföreställningar som har påtvingats vårt land i slutet av 1900-talet. Nyliberal dogm har kostat vårt folk dyrt. Det är hög tid att inse att det är en skadlig och kriminell praxis att uppfostra hat mot sovjettiden.

        För att uppnå seger och lösa de stora historiska uppgifterna behöver Ryssland enas kring kreativa idéer och inspirerande symboler. Under dessa majdagar hyllar vårt folk våra förfäders stora bedrift med tårar i ögonen och med stolthet i hjärtat. Det är inte en bra idé att vid sådana speciella ögonblick dölja den viktigaste symbolen: drapering av Lenins mausoleum sänder en helt felaktig signal.

        Vi bör se firandet av Segerdagen som en nyckelakt för människors enhet. Budskapet och innehållet i denna händelse är heligt. Så är alla dess symboler. Det skamliga bruket att drapera Lenins mausoleum är frätande och kan inte tolereras.

        Militärparaden på Röda torget i maj 2023 bör bära ett speciellt budskap inriktat mot framtiden. Deltagarna i denna parad förtjänar att hälsas välkomna från Lenins mausoleums monter. En sådan betydelsefull händelse skulle vara en mäktig symbol för vår andliga styrka. Det är ofattbart utan att i våra medborgares hjärtan stärka den eviga längtan efter sanning, mänsklighet och rättvisa!

        Det är bara från sådana fakta, sådana händelser och sådana uppenbarelser som den ryska historiens bälg kan skapa nya segrar!

        Länge leve vårt fosterland, ett suveränt, stolt och rättvist land!
        Gennadij Zjuganov

        Ordförande för CC CPRF, chef för CPRF vid statsduman för RF:s federala församling.

        https://cprf.ru/2023/04/the-lenin-mausoleum-is-witness-to-the-greatest-triumph-in-our-history/

  5. Rysslands precisionsbomber har reducerat ett Patriot försvarssystem till en stor metallklump. Det är Rysslands sätt att säga nejdå, vi har ammunition så det räcker, var så säker👌

    ”A precision strike by a Russian hypersonic Kinzhal missile has destroyed a Patriot air defense system in Kiev, the Defense Ministry in Moscow reported on Tuesday. The Ukrainian government previously claimed that Kinzhal missiles had been intercepted by the US-made weapons platform.

    The Russian military did not provide further details about the strike, which was the first time Moscow claimed to have hit the long-range system supplied to Ukraine by its Western backers.

    Kiev reported that it had withstood a massive missile attack by Russian forces on Monday night. The Ukrainian military claimed to have intercepted six Kinzhal missiles, in addition to various other aerial targets.

    The Russian ministry confirmed the attack in a daily briefing on Tuesday, stating that it had used long-range precision weapons to hit military targets, including “Ukrainian troops positions and places of storage of munitions, weapons and military hardware delivered from Western nations.”

    https://www.rt.com/russia/576372-kinzhal-strike-patriot-kiev/

    • Oj, vad roligt 🤣🤣🤣
      Ett Patriot försvarssystem som inte kan försvara sig självt!!! Vem vågar köpa denna värdelösa 4% träffsäker system med stämpel ”made in USA” (skrotgaranti med andra ord🤭)

    • Mycket talande video! En svärm med billiga drönare tvingar ”Patriot” att avslöja sin position och Kinzhal gör sedan sitt jobb… Enligt ryska analytiker uppskjutningen av alla Patriot-missiler kan ha kostat ca 700 miljoner dollar. Och det är uppenbart att missilerna skjuter mot drönare, därför att Kinzhal i slutfasen landar vertikalt mot mål.

      • Och dagens Clobber Report (17 maj 2023) är utmärkt

        ”The Ministry of Defence of the Russian Federation launched a combined attack with long-range precision-guided air- and sea-based weapons against the AFU units, as well as depots of ammunition, weapons and military equipment supplied by Western countries.

        The goal of the attack has been reached. All the assigned targets have been neutralised.

        U.S.-manufactured Patriot surface-to-air missile system has been struck by Kinnzhal hypersonic glide vehicle in Kiev.

        In Kupyansk direction, the attacks, launched by aviation and artillery of the Zapad Group of Forces, have resulted in the neutralisation of the AFU manpower and hardware close to Novomlynsk and Kislovka (Kharkov region).

        The actions of five Ukrainian sabotage and reconnaissance groups have been suppressed close to Timkovka, Masiutovka, Kotlyarovka (Kharkov region), and Novosyolovskoye and Stelmakhovka (Lugansk People’s Republic). The enemy losses were up to 60 Ukrainian servicemen and four motor vehicles.”

        TILL DAGS DAT SÅ HAR OPERATION Z ÅSTADKOMMIT FÖLJANDE🤗🤗🤗

        ”427 airplanes, 233 helicopters, 4,178 unmanned aerial vehicles, 422 air defence missile systems, 9,176 tanks and other armoured fighting vehicles, 1,100 fighting vehicles equipped with MLRS, 4,828 field artillery cannons and mortars, as well as 10,233 special military motor vehicles have been destroyed during the special military operation.”

        https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12467464@egNews

    • Ha ha ha.

      Trams. Ett Patriotsystem består av flera på olika ställen grupperade enheter: eldledningsradar, en stridsledningscentral, radiolänkfordon, kraftverksfordon och typiskt 6 – 8 robotlavetter, varav varje kan ha upp till sexton robotar laddade.

      Ryssarna har troligen skadat eller förstör någon del av detta. Det kommer att lagas och anpassas så att det blir ännu svårare att träffa det i framtiden.

      Ryssarnas sk ostoppbara Khinzalmissler skjuts ner på löpande band. De kan också bära kärnvapen vilket förklarar paniken i kreml nu.

      • Den så hypade Patriot kunde inte skydda sig självt, låt vara Kiev. General Kinzhal lämnade sitt visitkort på Ryska manér s a s och KABOOM👋🏾👋🏾👋🏾. Patriot was vaporized heter det på jänkarnas tungomål. Fyrverkeriet hördes över hela Kiev. Det finns minst två bra videor om detta

        1. https://www.youtube.com/watch?v=NolLPi5kthI&t=2s

        och

        2. https://www.youtube.com/watch?v=3aqFNcsmx3Q&t=19s

        Njut🐽

        PS: Peter ”oacceptabelt” Hultqvist gjorde en mycket dålig affär då han kastade skattebetalarnas pengar i sjön för att köpa den mycket dyrbara skroten ”Patriot” (made in USA🤭)

      • Ryskt luftangrepp mot misstänkt NATO-depå i Khmelnitsky Ukraina – vad vi vet hittills

        ”Mängden radioaktivt damm i staden Khmelnitsky i västra Ukraina skjutit i höjden efter ett framgångsrikt ryskt luftangrepp mot en vapendepå. Det handlar om bland annat alfa- och gammastrålning. Kiev förnekar situationen, trots fotografier och videor på dosimetrar tagna i området som säger motsatsen.

        Värdet på det förstörda krigsmaterialet sägs motsvara 200-220 miljoner euro, drygt två miljarder svenska kronor och innefattar även avancerade luftvärnssystem från NATO-länder samt system för satellitkommunikation, militära surfplattor och datakryptering. (MUCIOs DENAROS! Mamma Mia!)

        Förutom Lilla-britannien uppges länderna vars krigsmaterial förstördes ha inkluderat Danmark, Italien, Japan och Tyskland.”

        https://newsvoice.se/2023/05/forhojda-stralningsnivaer-efter-ryskt-luftangrepp-mot-nato-depa-i-vastra-ukraina/

      • Trettondagsaftonens bästa skämt 😂😂😂
        Patriot ”kommer att lagas och anpassas så att det blir ännu svårare att träffa det i framtiden.”

      • Läs och hör mer här om hur det gick då Generalissimo Kinzahl lämnade sitt visit kort och reducerade Patriot till SKROT. Ett av FÖRLORARNA från detta är Raytheon – ett av de stora i USA militärindustriella komplex – ingen kommer att köpa PATRIOT SKROT. Larry Johnson sätter ord på det: SÄLJ DIN AKTIER I RAYTHEON (i fall du har några)

        ”If you own Raytheon stock, sell. Russia has proven that the Patriot Missile is a dud when confronted by a peer military.”

        ”In case you have not seen the video of the Patriot batteries that Russia hit with at least two Kinzhal missiles please take a look and count for yourself the number of Patriot missiles fired. Ukraine and many in the Western media are lying about the “success” of the Patriot in shooting down the Kinzhals. The Patriot system failed and I mean completely. As you watch the video you will see that 16 missiles are fired from a position adjacent to the letter “e” on the video. Then you will see some more Patriot missiles fired from a position slightly left of the first volleys (look at the spot near the letter “B”). Finally, you can see the approximate location of the third battery, which is to the left of the second battery.

        Finally, you can see the explosion at the 2:14 mark in the video, which damaged and/or destroyed two of the Patriot batteries. It is important to understand that his is not an isolated, one-off attack. Russia initiated its own aerial offensive on 6 May and has been decimating Ukrainian military supply bases, tanks and artillery, and troops. I do not see how Ukraine will be able to mount a credible counter offensive to dislodge Russia from territory Ukraine covets because of Russia’s devastating preemptive aerial strikes.”

  6. Något om Zelenskys krossade Bakhmutdrömmar.
    https://www.vtforeignpolicy.com/2023/05/zelenskys-shattered-bakhmut-dreams/

    Ryska styrkor slog tillbaka en serie massiva attacker från Kievregimen på flankerna av staden Bakhmut.
    Trots betydande mobilisering av både arbetskraft och utrustning för denna operation, uppnådde Kiev inga genombrott i frontlinjen.

    Häftiga sammandrabbningar ägde rum söder om byn Krasnoe där ryssarna stoppade en taktisk grupp av bataljonsstorlek från den ukrainska väpnade styrkan.
    Enligt det ryska försvarsministeriet förlorade Kiyv 3 stridsvagnar, 4 infanteristridsfordon och 2 pansarfordon. Detta med cirka 200 personer dödade eller skadade.

    Befälhavaren för den 4:e motoriserade gevärsbrigaden i de ryska väpnade styrkorna, överste Vyacheslav Makarov, som låg i spetsen runt Krasnoe, ledde personligen striden. Han skadades allvarligt och dog under sin evakuering från slagfältet.
    På en annan flank av Bakhmut ledde överste Jevgenij Brovko, ställföreträdande befälhavare för en armékår, truppernas agerande som avvärjde den ukrainska attacken. Han dog också heroiskt efter att han hade fått flera splitter sår.

    Öster om Bogdanovka slog 3:e bataljonen av den 200:e motoriserade gevärsbrigaden tillbaka sex attacker från Kievregimen. Attackerna involverade anfallsgrupper med över 100 personer med sju stridsvagnar, 14 infanteristridsfordon samt annan militär utrustning. Sju stridsvagnar, 11 infanteristridsfordon och mer än 50 ukrainska militärer miste livet på slagfältet i detta engagemang.
    Över 30 ukrainska militärer, två stridsvagnar och tre infanteristridsfordon förstördes i ansvarszonen för den 6:e divisionen.

    Från och med första halvan av den 15 maj verkar det som om Kiyv-regimens motoffensiva handlingar kring Bakhmut den 13 och 14 maj resulterade i totalt misslyckande.
    Under tiden fortsätter enheter som tillhör PMC Wagner sin frammarsch inne i staden. De huvudsakliga striderna pågår runt områdena kända som ”Konstructor” och ”Gnezdo”. Av den senaste utvecklingen ser det ut som att en av framryckningens nuvarande uppgifter är att helt skära av vägen till Khromovo.

    Samtidigt utvecklas panik på ukrainska sociala medier över rapporter om att under detonationen av en ammunitionsdepå i Khmelnytsky, även ett stort parti brittisk ammunition för utarmat uran, som nyligen fördes in till Ukraina tillsammans med Storm Shadow-missiler, förstörd. Som ett resultat av den enorma explosionen kan partiklar av utarmat uran ha spridits på hela Khmelnytsky-regionens territorium.

    Rapporter hävdar att bakgrundsstrålningen har ökat i området. En topp i gammastrålningen upptäcktes runt den 12 maj, med utsläpp som fortsatte att öka följande dag och förblev på den förhöjda nivån därefter.
    Med hänsyn till hur lite gammastrålning som kommer från utarmat uran, indikerar denna spik att lagret av ammunition med utarmat uran förstördes där. Av de sorgliga erfarenheterna från både Jugoslavien och Irak kan man dra slutsatsen att ett cancerutbrott bör förväntas i regionen i framtiden.

  7. RF Armed Forces förstörde Patriots luftförsvarssystem med en ”Dagger” i Kiev: det viktigaste på kvällen den 16 maj.
    Den ryska väpnade styrkan (AF) med hjälp av hypersoniska missilen Kinzhal förstörde Patriot-luftvärnsmissilsystemet i Kiev. Den högsta tätheten av luftförsvarsarbete sedan starten av den särskilda operationen noterades i den ukrainska huvudstaden.
    Den ryska armén attackerade baserna för Ukrainas väpnade styrkor i Kiev. Under operationen träffades ett Patriot-luftförsvarssystem med en Kinzhal-missil , uppger det ryska försvarsministeriet.
    Borgmästare i Kiev Vitali Klitschko rapporterade explosioner i den ukrainska huvudstaden . Senare sa Vladimir Rogov, en medlem av huvudrådet för administrationen av Zaporizhzhya-regionen, att det aldrig hade förekommit ett så stort antal explosioner som denna natt i Kiev under hela den särskilda operationsperioden.

    RF Armed Forces satte ut förstärkningar till Bakhmuts flanker (Artemovsk). Enligt den tillförordnade chefen för DPR, Denis Pushilin, borde detta stabilisera den spända situationen runt staden.
    Ukrainska trupper inledde ett angrepp med förbjudna fosforskal i Belgorod-regionen. Ingen skadades till följd av beskjutningen.

    Pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov kallade användningen av sådana bomber oacceptabelt .
    Den ryska armén förstörde en bro nära byn Krasnoe i Folkrepubliken Donetsk. Denna väg användes av Ukrainas väpnade styrkor för att skicka förstärkningar till Bakhmut, rapporterade försvarsministeriet.

    En av de ukrainska stridsflygplanen sa att Wagner PMC:er sätter stark press på Ukrainas väpnade styrkor i Bakhmut. Dessutom sa han att PMC-krigare stormade sina positioner ” som galna ”.
    Sannolikt kommer Kiev att börja attackera från Zaporozhye-riktningen, varefter det kan inleda en attack mot Mariupol genom Volnovakha.
    En sådan prognos gjordes i en intervju med URA.RU av en officer från People’s Militia i DPR med anropssignalen ”Sith”. Han sa också att den ukrainska armén måste hålla ett högt tempo under operationen.
    Ryska luftförsvaret fångade sju Storm Shadow långdistanskryssningsmissiler på en dag, uppger försvarsministeriet. Även i Kherson-regionen förstörde de ryska väpnade styrkorna tre HARM-antiradarmissiler, sju HIMARS-granater och 22 drönare, rapporterar Channel Five .

  8. De sju ”Strom Shadow” missiler som lill-Britanniens ”skänkte” till ukrozionazi enheten blev omintetgjorda då de träffades av Rysslands luftvärn missiler. Detaljerna kring dessa sju Shadow missiler, plus drönare och HIMARS shells sorgliga öde ges nedan

    “Seven Storm Shadow long-range cruise missiles, three HARM anti-radar missiles and seven HIMARS multiple rocket launcher shells were intercepted,” the ministry’s spokesman, Lieutenant General Igor Konashenkov, announced during a briefing on Tuesday. He didn’t say where the intercepts had taken place. According to Konashenkov, 22 Ukrainian drones were also destroyed over Russia’s newly incorporated territories: the People’s Republics of Donetsk and Lugansk, and Zaporozhye and Kherson Regions.

    Russia’s overnight missile barrage on Ukrainian military formations, hardware, and depots of ammunition and equipment that had been provided by the West had “achieved its goal. All intended targets were hit.

    https://www.rt.com/russia/576373-storm-shadow-missile-ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here