Assange utlämnas inte: Seger för yttrandefrihet!!

27
2161
Från manifestationen på Mynttorget 15 september.

Nu har domen fallit mot visselblåsaren och kämpen för folkrätt, yttrandefrihet och demokrati.

Julain Assange utlämnas INTE till USA där åtal i 17 punkter väntas. Kunde ge 175 års fängelse.

Det är en stor seger för yttrandefriheten och för det ökande solidaritetsarbetet.

 


Sveriges Radio: Brittisk domstol godkänner inte utlämning av Julian Assange till USA.

Sveriges Radio: Assange har väntat på ett beslut om USA: s utlämningsbegäran i Storbritanniens Belmarsh-fängelse i över ett och ett halvt år. Washington försöker åtala visselblåsaren på anklagelser om konspiration och datorintrång relaterat till WikiLeaks släpp av Pentagons krigsloggar och utrikesdepartementets kablar.

Storbritanniens distriktsdomare Vanessa Baraitser har beslutat att avslå USA:s begäran om att utlämna WikiLeaks grundare och visselblåsare Julian Assange. Baraitser angav att utlämning skulle ha en skadlig effekt på Assanges mentala hälsa och sa att hon dömde mot USA: s begäran på grund av rädsla för att visselblåsaren har en stor risk att begå självmord som ett resultat.

Under utlämningsförhandlingarna indikerade flera vittnen att Assanges fängelseförhållanden utsatte honom för hög risk för depression och självmord, och att detta sannolikt skulle förvärras om visselblåsaren skulle utlämnas till USA.

Assange är efterlyst i USA för anklagelser för att ha konspirerat med Chelsea Manning för att begå datorintrång i Försvarsdepartementets nätverk för att stjäla sekretessbelagda dokument, nämligen afghanska och Irak krigsloggar och hemliga avdelningskablar. Han står också inför totalt 17 anklagelser enligt US Espionage Act 1917 i samband med att han släppte uppgifternakablarna. Assange stod inför straff på upp till 175 år i fängelse om han befinns skyldig i alla delar.

I sitt uttalande var domaren på flera viktiga punkter ”på USA:s sida.”


”Stödkommittén för Julian Assange” manifesterar 4 januari kl. 15:30 på Sergels torg.

Kom och sprid! Vi håller coronaavstånd!

Preliminärt program: 

Arne Ruth, tidigare chefredaktör DN, hälsar
Sören Sommelius, författare och tidigare kulturchef Helsingborgs Dagblad, sänder tal
Stina Bengs, Artister för fred, sjunger ”Frige rätten att tala”
Richard Turpin, regissör och skådespelare, talar
Charlotte Krook, poet och konstnär, talar
Kristina Hillgren, psykolog, talar


Förslag till stöduttalande

-Vid manifestationen på Sergels torg idag kl 15.30/h6>.

Att utlämna Julian Assange till USA
vore ett allvarligt angrepp på pressfriheten i världen

(Skrivet före domen).

”Nu på måndag den 4 januari kommer en brittisk domstol besluta om Julian Assange ska utlämnas till USA. Enligt brittisk lag och internationella konventioner får ingen utlämning ske om orsaken är politisk.

Julian Assange, Edward Snowden och visselblåsaren Chelsea Manning avslöjade genom Wikileaks de grövsta krigsbrotten i modern tid mitt under USA:s och Natos krig i Afghanistan och Irak.

Om Julian Assange skulle utlämnas till och dömas i det land som är ansvarigt för krigsbrotten, skulle en ny och farlig internationell standard etableras. I praktiken skulle det innebära att en stormakt som saknar all legitim jurisdiktion över en journalist från ett annat land kan straffa denne för att stormakten är missnöjd med hans journalistik. Det skulle skapa ett prejudikat som även andra stormakter kan åberopa för att stoppa kritisk journalistik var som helst i världen. Fallet Julian Assange skulle öppna ett nytt dystert kapitel i den globala pressfrihetens historia. Det vore ett förödande slag mot press- och yttrandefriheten globalt.

Redan nu är press- och yttrandefrihet hotad i många länder. Sverige har ett stort ansvar för hotet mot pressfriheten och mot Julians Assange. Genom att hålla tre förundersökningar öppna under nio år har svenskt rättsväsende medverkat till Julian Assanges utsatta position.

Det svenska åklagarväsendet har agerat uppseendeväckande. Därför bör en internationell undersökning genomföras för att bland annat granska om Sverige samarbetat med amerikanska intressen mot Julian Assange.

Julian Assange får inte utlämnas till USA

Sveriges roll i fallet Assange måste klarläggas.

Stödkommittén för Julian Assange
Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange

Bild i The Indicter.

Utdrag ur mitt tal vid manifestationen på Soltorget 19 december.

Om Assange inte utlämnas kan vi konstatera att solidaritetsarbetet av oss i ”Stödkommittén för Julian Assange” och av alla andra grupper och skribenter trots allt varit tillräckligt framgångsrikt. Stödet för Assange kommer nu att öka. Fram kommer nu några av dem som tigit och nu vill vara kämpar för yttrandefrihet. Se det positivt ”Bättre sent än aldrig”!

Ska vi då slå oss till ro? Nej! Vi måste pressa etablissemanget att medge misstag, och media till att tydligt ge stöd åt Julian Assanges arbete för yttrandefrihet och demokrati!
Vårt arbete är aldrig förgäves! Tvärtom! Oberoende av domen!

Dela gärna på sociala medier!

 


Flygblad som utdelats under senare tid.

Från manifestationen på Mynttorget i september.

Julian Assange är en av grundarna av Wikileaks som publicerat  dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning och andra brott. För demokratin är det viktigt att vi får reda på detta!

Efter ett kort besök i Sverige 2010 reste den mångfaldigt prisbelönte journalisten Julian Assange till London där han 2012 fick asyl på Ecuadors ambassad. Förundersökningar för sexuellt ofredande av Assange i Sverige har lagts ned tre gånger av brist på bevis.

När Ecuador valt ny president 2017 fråntogs Assange sitt skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden våren 2019 och sa att han”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” och på grund av  ”borgensbrott”.

 Han plågas nu i fängelse i London, hans hälsa är urusel och behandlingen av honom och hans advokater I domstolen beskrivs som skandalös av åhörare.

Försvarsanalytikern Chelsea Manning som försåg Assange och Wikileaks med dokumenten om krigsbrott dömdes 2013 till 35 års fängelse, släpptes 2017, men greps på nytt i april 2019 när hon vägrade att vittna mot Julian Assange.

FN:s representant mot tortyr menar att Sverige, USA, Storbritannien, och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange för psykisk tortyr.

Hanteringen där han fick vänta sju år på förhör gör att juridiska experter ser rättegångsförfarandet som en stor svensk juridisk skandal.

Behandlingen av Assange visar att yttrandefrihet saknas då den bäst behövs!

Pressen tiger, med enstaka undantag. Både DN och Aftonbladet vägrar att publicera ett svenskt upprop  om stöd för Assange och yttrandefrihet!

Makthavarna vill tysta Assange för att avskräcka andra visselblåsare!

Men ansvariga Svenska politiker och riksdagen tiger som om inget har hänt!

Solidaritetsmöte för Julian Assange. Anders Romelsjö talar.

Men stödet för Julian Assange och yttrandefriheten ökar!

 The International Federations of Journalists, Svenska Journalistförbundet och PEN och alltfler upprop stödjer nu Assange och andra visselblåsare.

 Frihet för Julian Assange & Chelsea Manning!

 Stoppa utlämningen av Assange till USA!

 Försvara yttrandefriheten

 Åtala krigsförbrytarna Bush, Blair, Obama & Trump!

 Stödkommittén för Julian Assange

Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange

 


Relaterat

Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.
160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Rättegången mot Julian Assange: USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare?
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag.
Julian Assange får stöd av mode-ikonen Vivienne Westwood.
Assange får åter ett fredspris.
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Manifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
”Publicisten Julian Assange vid Wikileaks får i juni 2019 det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

Föregående artikelÅrets första manifestation till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten!
Nästa artikelVarför kastade Glenn Greenwald in handduken?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

27 KOMMENTARER

 1. Ytterligare ett inlägg här om Julian Assange.
  Personen verkar synnerligen viktig på den här nyhetsbloggen men för mig personligen betyder han inget särskilt. Det finns så mycket annat jag tycker är desto viktigare.

  Men SVT Public Service har (för en gångs skull?) en beskrivning både kortfattad och intressant.
  Rubriken är ”Julian Assange, spion eller hjälte?”
  Ja, det verkar vara frågan.
  Spion för vissa men hjälte för några?
  På bilden syns en röd kommunistflagga samt en ”kulturmänniska” med ett musikinstrument.
  En trumma tror jag.

  Jag kan inte motstå frestelsen att citera SVT Public Service faktaruta.
  Jag tycker den talar sitt tydliga språk.

  ”Född 1971 i Townsville, Australien.

  Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

  Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras.

  2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

  2010 släpptes också cirka 75 000 dokument om USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

  2016 släppte Wikileaks läckt e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Intrånget uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.”

  https://www.svt.se/kultur/assanges-ode-avgors-av-brittisk-domstol

  • Det uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst, javisst. Men hur ligger det till med den saken? Julian Assange själv var visserligen noga med att inte lämna ut sina källor men han har ändå antytt att den unge Bernie Sanders-anhängaren Seth Rich, som jobbade på DNC, var den som läckte alla Hillarys e-mails till Wikileaks. Inte alls Rysslands underrättelsetjänst. Det var bara något som amerikanska medier och underrättelsekällor hävdade, och som inom den undersökande journalistiken blev upptakten till russiagate.

   Seth Rich mördades bara några dagar efter att Wikileaks publicerade dessa e-mails, vilket beskrevs i media som ett rånmord. Problemet var bara att han aldrig bestals på något. Varken pengar eller telefon. Däremot var FBI snabbt framme och tog hand om hans dator i hemmet. Dessutom har visselblåsaren och f d NSA-medarbetaren Bill Binney hävdat att e-mailen omöjligt kunde ha hackats av en utomstående. Han borde veta, eftersom han var själva hjärnan bakom NSA:s säkerhetssystem som också var installerade på DNC. Mordet på Seth Rich har varit en av de mest effektivt nedtystade historierna i amerikanska mainstream medier.

   • En nära parallell till fallet Gui Minhai. USA utnyttjade hans dåliga finansiella situation till att värva honom att bli en USA propagandist och att spionera, och belönade honom rikligt med mutor. Sedan arbetade han under hot. Han ville hoppa av, och hade han inte flytt tillbaka till Kina för skydd hade även han sannolikt varit mördad idag, och naturligtvis hade den amerikanska propagandan pekat finger på Kina som skyldig. Uppgifter på Kinas folkmedia gör gällande att han inte alls sitter i fängelse utan har fått en ny identitet. Han samarbetade med Kinas rättsväsende och informationen gjorde att Kina har lyckats släcka ner stora delar av USA mut- och spionsystem i Kina. Han vet för mycket. Det förklarar även den intensiva kampanjen i svenska media att få honom ”släppt”, alltså utlämnade som Assange, så han kan elimineras. En olycka händer så lätt, och sedan pekar man naturligtvis finger på Kina som skyldig. Det är ju inte precis sen bilden propagandamaskinen har målat upp i Sverige.

    • Jag har alltid undrat över skillnaden i hur Sverige agerat i de två fallen Gui Minhai och Dawit Isaak. Båda med dubbelt medborgarskap (Jo jag vet att Kina inte erkänner dubbelt medborgarskap) men medan det varit mycket väsen från UD om Gui har det inte sagt mycket om Isaak. Är det som KW skriver att det är USA:s påtryckningar som gör skillnaden? Jfr också Ola Bini, som det är helt tyst om från UD:s sida.

     • Skillnaden är för mig uppenbar. Jag kan inte mycket om Dawit Isaak men min uppfattning är att han var en lokal Eritrean våldsagitator som tystades genom att interneras. För USA är han ointressant för han har inga kunskaper som kan skada USA. USA vill helst se honom fortsatt internerad och tystad. Fallet Minhai är annorlunda eftersom Minhai har mycket kunskaper om USAs aktiviteter i Kina, USAs tidigare mut- och omfattande spionverksamhet. Minhai samarbetar nu med Kina och har avslöjar hur USAs spion och agentverksamhet fungerar, vilket har lett till att den stängts ner. Det är alltså angeläget för USA att få tag i honom för att tysta och eliminera honom, precis som med Assange, att helst avliva honom. Därför alla dessa intensiva kampanjer för att få loss honom från Kina. Det påstås nu att han inte alls sitter i fängelse, utan har fått en ny identitet och lever i relativ frihet, men samarbetar med säkerhetsmyndigheterna i Kina. Glöm samtidigt inte heller att Sverige är integrerad i det amerikanska systemet och ett av USAs ögon, realiteten en stat under USA kontroll. På samma sätt ärt Ola Bini inget hot mot USA, som nog gärna ser att status quo fortsätter.

  • S.k. ”arbetarklass” begår här till synes medvetet argumentationsfelet associationsskuld till en röd kommunistflagga, fastän jag snarare skulle beskriva Assange som en slags fredlig libertarian, samt att han knappast är en “kulturmänniska”, med tanke på utrikespolitisk grävande journalism.

   Det här handlar inte om höger och vänster, men om att han är en människa med grundläggande rättigheter. Kan s.k. ”arbetarklass” stava till det? Jag är skeptisk.

   Att ”arbetarklass” citerar SVT:s s.k. ”Public Service”/regeringapropaganda är förfärligt. Där jobbar givetvis ingen riktig ”arbetarklass” men en fartblind överbetald fejkad kaviarvänster som är medskapare till 30 års folkförräderi i maskopi med olika regeringar, DN och andra fulmedier. Jag kallar inte det vänster eller kommunism alls, men extremt högervriden monopolkapitalism som ingen vanlig företagare gynnas av det minsta på lång sikt.

   SVT beskriver inte ens varför den amerikanska helikopterattacken i Irak (kallad för ”Collateral Murder ” för den som vill se den) var så anmärkningsvärd. Det var inte det att människor dör av misstag i krig när man beskjuter kombattanter som gömmer sig bland civila, men kommunikationen mellan de som utför det illegala massmordet på helt oskyldiga människor.

   Det är en klar krigsförbrytelse eftersom de som dödas inte bär vapen, inte siktar mot helikoptern, heller inte skjuter på den eller någon annan, samt det faktum att helikopterpiloten som massmördar inte är dömd för krigsförbrytelse i USA, vilket gör USA till en kriminell nation. Istället har det militärindustriella komplexet och dess lakejer valt att tortera hjältejournalisten Assange som exponerar detta faktum.

   Medvetet ignorerar s.k. ”arbetarklass” att den läckta e-posten från krigshöken Hillary Clintons kampanj faktiskt gick ut på att underminera för den kandidat som annars hade blivit vinnare i DNC, nämligen den demokratiske socialisten Bernie Sanders, som sannolikt hade vunnit valet mot Donald Trump enkelt, vilket givetvis hade varit utmärkt för USA:s arbetarklass.

   Läckan som avslöjade den konspirerande Hillary Clinton kom, med all sannolikhet, från en amerikansk demokrat som fick en chock när denne såg konversationen. Men visst är det klart att ryssar hade kunnat ligga bakom också, för bland ryssar finns det givetvis anständiga människor som vill hjälpa demokraterna att avslöja sådana djävulska krigshökar inom deras parti, när demokraterna själva inte lyckas rensa ut krigshökarna ur sitt parti. Ryssarna vill nog undvika världskrig. Är det klandervärt?

 2. Det är en lättnad för oss alla som stödjer visselblåsaren Assange att han inte utlämnas till USA. Men den engelske domaren undviker att uttala sig om yttrandefrihetsaspekten i fallet Assange och motiverar sitt beslut enbart på Assanges dåliga hälsptillstånd. Det är anmärkningsvärt och gör att vi måste fråga oss om och i vilken grad yttrandefriheten som mänsklig rättighet har vunnit på beslutet.

  Vi tolkar beslutet som en seger för opinionen och det är mycket möjligt att det stämmer. Men det binder inte på något sätt beslutande myndigheter att välja att stödja yttrandefriheten i fortsättningen – eller en annan gång.

 3. Det här var förstås den möjliga utvägen för dem. Att inte utlämna pga hälsoskäl, medan man fortsatt inte godkänner de juridiska skälen att inte utlämna. Opinionen var väl för stark.
  Samtidigt kan man fortsätta att hota pressfrihet och framtida visselblåsare. Nu är frågan om någon väljer att överklaga pga principiella skäl? Knappast troligt dock.

 4. https://sputniknews.com/news/202101041081639583-judge-rejects-every-argument-against-extraditing-assange-other-than-on-health-grounds/

  Enligt den länkade artikeln har beslutet fattats av hänsyn till fångens hälsa, alla andra argument som försvaret har åberopat har avvisats av domaren. Om det enbart hade gällt pressfriheten hade domaren tydligen inte sett några skäl till att hindra utlämning.

  Det viktigaste vore att få ut Assange ur isoleringen för om ett överklagande från USA:s sida innebär att han förblir inspärrad är han fortsatt utsatt för stor hälsorisk. Och försvaret som gärna skulle överklaga domen delvis, måste givetvis först beakta att han kommer ut från fängelset.

 5. Lättnad!
  En seger för yttrandefriheten och journalistiken!
  Wikileaks visar världen att
  Amerikanskt helikopteranfall genomför anfallet
  där dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters.
  USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

 6. Ett alldeles utmärkt domstolsbeslut. Nu återstår endast att Julian släpps fri och nominieras till Nobels fredspris.

 7. Enligt den välinformerade Alexander Mercouris är det mest sannolika att Julian Assange släpps fri på onsdag eller kort därefter. Däremot tvingas han stanna kvar i Storbritannien om inte det osannolika skulle inträffa att Australien välkomnade honom hem.

  Domen är minst sagt tveeggad. Att domaren baserade sin dom på hälsoskäl är en fördel vid ett överklagande eftersom högre rättsinstanser knappast är villiga att häva en sådan slutsats. Däremot öppnar resten av domen både direkta och indirekta hot. Eftersom domaren i huvudsak accepterade åklagarsidans argument gällande Assanges arbete om illegal hackning och andra olagligheter kan varken Assange själv och inte heller journalister i hans ställning känna sig trygga i fortsättningen. Redan en snabb rehabilitering av Assanges hälsa skulle i princip ge USA motiv att slå till på nytt, och åtminstone hindra hans fortsatta arbete, liksom grävande journalisters överhuvudtaget.

  Några intressanta detaljer har framkommit under processens gång, som Mercouris påpekade. Urspunget till åtalet ligger inte hos Trumpadministrationen utan hos Obamas. Vidare framkom att Jeffrey Epsteins död fått oväntade konsekvenser. Epstein som vid sitt själmord eller hävdade självmord borde ha varit den mest bevakade fången i hela USA. Och ändå kunde han ta livet av sig. Denna händelse åberopas tämligen oväntat av domaren som ett vägande skäl till att vägra utlämning. ”Kunde ni inte bevaka Epstein kan ni knappast bevaka någon annan heller”. Det bör ha lett till ett antal röda nunor hos det amerikanska rättsväsendet.
  Och vad gäller den brittiska ”fångvården” säger George Galloway idag att han har de bästa kontakter till folket innanför murarna. Han har från början vädjat till personalen om humanare behandling men fått veta att order utgått från högre ort att Assange skall utsättas för största möjliga pina.

  • Australien som USA:s värsta lakej kommer inte att lyfta ett finger för att hjälpa Assange! Australien är en så förblindad USA-lakej att de bråkar med Kina för USA:s räkning trots att Australiens ekonomi till stor del är beroende av handeln med Kina! Man offrar alltså det egna folkets väl och ve för att få vara en servil lakej i gangsterimperiets tjänst! Jag har en känsla av att när den ekonomiska verkligheten snart kommer ifatt folket i Australien och de inser kostnaden att vara lakej blir det politiska oroligheter i Australien. Frågan är hur politikerna kommer att agera? Fortsatt självmordspolitik eller tillnyktring?

 8. Att röja obekväma ur vägen verkar vara det normala i USA, medan man intensivt beskyller Ryssland för samma sak. Bernie Sanders-anhängaren Seth Rich, Udo Ulfkotte, Jeffrey Epstein eller 911 besvärliga vittnen som Henryk Siwiak, Barry Jennings, Beverly Eckert, Kenneth Johannemann, Kenneth Johannemann, Paul Smith, Deborah Palfrey, Major General David Wherley, Salvatore Princiotta, alla som dog mystisk, oförklarligt och gåtfullt utan att deras död någonsin utretts.
  http://www.mujahidkamran.com/articles.php?id=45
  Sök på ”Clinton body count”, konspiration eller inte, jag har inget klart svar.

 9. Jag kan inte säga annat än att jag är lättad. men att hotet mot honom kommer att fortsätta för all framtid. Han kommer att behöva en livvakt mot USA:s lönnmördare. Men det är som med kampen mot USA imperialismen, att kampen måste fortsätta. De återkommande protestmötena i bland annat Stockholm visar på stor uthållighet. Även kampen för yttrandefriheten måste fortsätta. Fortfarande är det sådant folk inte förstår vikten av.

  • Assanges enda chans är att smita iväg och söka asyl i Ryssland, det enda land som kan ge honom frihet! I Ryssland är man medvetna om att skulle Assange få fristad där så ökar hatet från globalistmaffian och gangsterimperiet USA ytterligare men Ryssland är vana vid detta numera och parerar lätt gaphalsarna i Washingtons patetiska försök!

    • Du har höga förväntningar 🙂

     Jag tror det är så här att ju fler människor på jorden desto färre förutsättningar till världsfred.
     Jag har hört kommunister tala om en ur-kommunism i människans begynnelse.
     Den bild jag får liknar gängse bilden av Adam och Eva i något paradis.
     Där människor levde lyckliga tillsammans.
     Men hur vet man det? Några dokument lär inte finnas.
     Hur som helst var människorna så fåtaliga att det naturen gav räckte väl åt alla.
     Ej heller lär det utvecklats några etniska grupper likväl som konkurrerande religioner.
     Eller för den delen konkurrerande politiska ideologier.
     Så förutsättningar borde funnits för ett liv i fred.
     Men kan vi lita på de första människorna levde i fred ändå?
     När jag ser alla djuren i naturen så tvivlar jag.
     Fred och frihet hör ihop.
     Problemet med frihet är bara den kan betyda något visst för den ene och något helt annat för den andre.

     • Det finns faktiskt en möjlighet nu till världsfred. Låt vara en väpnad sådan. Åtminstone till en början. Det finns ett klassiskt exempel i historien, Tahiti. Runt ön fanns flera kungadömen. Om en kung blev stroppig och erövringslysten glömde alla andra sina meningsskiljaktigheter och hotade att tillsammans förinta honom. Under hundratals år medförde denna dynamiska balans att inga krig utbröt. Den som började skulle ju bli övermannad och sönderslagen. Vi se en liknande utveckling idag, med USA som den stroppiga och erövringslystne, medan större delen av världen nu samlas inom Kinas filosofi och hotar USA, eller bara ignorerar dom.

   • Jag har också funderat på varför Assange inte valde Ryssland vid något tillfälle, han kunde lätt ha flugit till Moskva istället för till London när han var i Sverige, eller tagit sig in i Ryssland landvägen, bilat upp till Kirkenes i nord-Norge och rakt in i Ryssland och sökt asyl. Flera av de som fick asyl i Norden hade tagit sig igenom Ryssland och in i nordNorge och sökt .asyl. En knagglig resa men lönande för de som tar sig fram.
    Putin har sagt i en intervju när han blivit tillfrågad om han kommer utlämna Snowden, att till denna dag har Ryssland aldrig lämnat ut någon asylsökande och vi tänker inte börja nu. Snowden själv säger att han är mest rädd för CIA som finns infiltrerade i Ryssland, möjligtvis i ryska maffian. Max Blumenthal sa i sin senaste intervju med Jared Ball att USA hatar Putin så mycket för att han har stabiliserat Ryssland, innan han kom till makten så dödade ryska maffian dubbelt så många journalister i Ryssland mot hur många som blir dödade i dag. Max tycker det är löjligt att anklaga Putin personligen för alla mord och mordförsök som sker i Ryssland, eftersom det var mycket mer instabilitet med Jeltsin innan Putin kom till makten, men då klagade inte USA för de vill ha ett Ryssland i kaos. Snowden som hela tiden måste försvara sig för varför han bor kvar i Ryssland och nu för att han sökt ryskt medborgarskap, säger att han sökt ryskt medborgarskap för att hans fru som inte har asyl skall vara trygg i Ryssland och att hans barn inte skall växa upp utan medborgarskap i ingenmansland. Han har med sin fru rest runt i Ryssland och upptäckt hur enormt vackert landskapet är och blivit väldigt vänligt bemött av folket.
    Kazem en iransk asylsökande i Norge fick avvisningsbeslut och åkte till Svalbard, där han öppnade en kebab försäljning, där har alla rätt att bo och man behöver inget visum. Där bor 51 nationaliteter på 2500 invånare totalt.
    Denna iskalla och mörka plats där kylan är mellan -16 och -35 större delen av åren, krävs det en stor motivation för att flytta dit. Kazem säger att för att stå ut här måste man ha ett arbete och det har han, annars skulle man nog falla ned i depression.
    Mitt val skulle ändå vara Svalbard framför tortyr i ett fängelse någonstans i världen, och hoppas att i sinom tid skulle jag finna en annan lösning.

    • Ryssland fanns inte i tankarna ens hos Assange av två skäl. Dels för att han ständigt var mån om Wikileaks neutralitet och en bas i Ryssland skulle ha lett till våldsam smutskastning. Det andra skälet var att han underskattade den omedelbara faran och Sveriges svekfullhet som ledde till att fällan slog igen.

     Assange visste nog att han var bevakad men anade inte att planerna skulle sättas i verket så fort som skedde. Hade han vetat det kanske han hade insett att Moskva var det enda säkra stället. Men det är en slutsats som mognat först långt senare med Edward Snowden. Som ju även han inte hade några planer på att stanna i Ryssland utan var på flykt till Sydamerika. Ren tur då han mellanlandade i Moskva och CIA hade dragit in hans pass.

     Ryska RT har för övrigt kört 20 minuters nyhetsinslag till stöd för Assange efter domen i London medan BBC World samma dag hade 2 minuter. Under dessa två minuter betonade den intervjuade ”sakkunnige” hur domaren faktiskt gav USA rätt på alla punkter men av hälsoskäl inte ville utlämna honom.

    • USAs grundläggande strategi för att kontroller andra länder är att skapa kaos och lidande, se bara på Sverige. USA har även försökt i Hong Kong, Xinjiang och Tibet, men har misslyckats. Själv tror jag att Assange inte förväntade sig vad som senare kom att hända. Han må vara en skicklig IT person, men för mig framstår han som lite naiv, och inte som någon strateg. Precis som Jan säger, jag tror han aldrig förstod hur opålitligt och svekfullt Sverige är, och i vilken utsträckning Sverige i realiteten kontrolleras och styrs av USA.

     • Naiv det kan man säkert säga då han inte förstod vad hans beteende kan få för konsekvenser. Han är i Sverige, där det är väldigt låg tröskel för våldtäkter, och borde varit extra försiktig med vilka kontakter han tar och vad de kan resultera i. Jag kan inte släppa att CIA på något sätt var inblandad i dessa, kvinnorna har kanske fått en enorm summa pengar för att göra dessa anklagelser. Assange verkar vara en man som många kvinnor direkt faller för, det dröjde inte länge innan hans egen advokat fick två barn med honom, jag antar att hon inte kände honom innan.
      Det märkliga är också att en av kvinnorna som anklagade honom för våldtäkt, blev övertalad av polisen att göra det och sedan tog hon tillbaka sin anmälan. Så många misshandlade och våldtagna kvinnor jag mött som handläggare i socialtjänsten, min erfarenhet är att man får jaga polisen för att de skall engagera sig och inte att polisen försöker övertyga dem att anmäla, om de själva inte tagit kontakt med polisen.
      Då blev intresset i svenska media istället att USA sökte våldtäktsmannen Assange, och därmed förlorade han mycket sympatier bland svenska allmänheten.
      Strateg verkar han inte heller att vara, då borde han aldrig ha valt England, som han måste veta att NSA och FRA och engelska underrättelsetjänsten har nära samarbete med varandra. England och USA har alltid ställt upp för varandra, som USA mot sin egen vilja blev övertalad av England att störta Mosaddeq den demokratiska ledaren i Iran.
      Dessutom anser jag att man måste stå emot russofobin, annars kan det aldrig bli ändring på hur man ser på Ryssland. Det är dags att betrakta Ryssland, likvärdigt med många andra länder och att deras nyhetskanaler som RT och Sputnik News inte sprider mer propaganda än BBC, CCN och andra erkända nyhetskanaler.
      De modiga personer som tar ställning för RT är Max Blumenthal genom att ge dem bidrag och dessutom ställa upp i många intervjuer med dem, han får skit för det men står rakryggad fast. Även senator Richard Black som sa i live intervju med ”The Herland Report” med rubrik ”Deep state/American corruption” att han ansåg att RT hade mer oberoende nyheter än CNN m.fl. stora kanaler i USA.
      Fler måste utan rädsla ställa upp på att ta bort den helt vansinniga svartlistning av Ryssland, som pågår i vårt samhälle, denna svartmålning som gör att man hellre riskerar tortyr i USA än vågar befinna sig i Ryssland.

     • Vi vet idag att den äldre av de kvinnor som anklagade honom tidigare var betald CIA agent och stationerad på Kuba. Alltså hade hon goda kontakter inom CIA. Hon föll för Assange och mycket aktivt jagade Assange och ville komma i kontakt med honom, uppenbar med emotionella avsikter. Hon fångade in honom och fick till stånd ett sexuellt umgänge. Sedan dumpade Assange henne för en yngre kvinna. Då utnyttjade hon sina kontakter med CIA och blev prisjägare. Så snart Assange var i förvar i USA skulle priset betalas ut. Det blev hennes hämnd för att ha blivit dumpad. Hon övertalade den yngre kvinnan att stödja henne, hur vet vi inte. Den yngre kvinnan drog sig senare ur komplotten. Alla bitar faller på plats mycket tydligt.

     • Det är kunskap, inte en enda ensam källa kopierad, inhämtad över flera år och från åtskilliga artiklar, bloggar, uttalanden, osv under lång tid. Att hon, Anna Ardin, var CIA agent på Kuba vet vi, då utmålad som röd kommunist entusiast men i verkligheten spionerade för CIA, att hon jagade och stalked Assange har hon själv berättat på sin blogg (som tycks nu raderad), likaså att hon blev förbannad på Assange när han visade mer intresse för sin dator än henne, och hennes ilska när Assange dumpade henne för en yngre kvinna, som senare backade från anklagelserna och flyttade till Israel. Tyvärr hade jag inget system för att dokumentera allt detta, varav mycket mu är raderat. Den andra kvinnan hette Sofia Wilen. Lite info nedan jag hittade.

      https://www.rawstory.com/2010/12/assange-rape-accuser-cia-ties/
      https://shadowproof.com/2010/12/04/assanges-chief-accuser-has-her-own-history-with-us-funded-anti-castro-groups-one-of-which-has-cia-ties/
      https://www.vox.com/identities/2019/4/12/18306901/julian-assange-arrest-wikileaks-rape-sweden-embassy
      https://www.craigmurray.org.uk/archives/2012/09/why-i-am-convinced-that-anna-ardin-is-a-liar/
      https://www.smh.com.au/technology/victims-jilted-lovers-or-undercover-agents-20101218-191ae.html
      http://themillenniumreport.com/2019/04/every-points-to-julian-assanges-accuser-being-a-cia-directed-liar/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here