Biden arbetar för att förlänga kriget i Ukraina

22
1659

Vi har publicerat många bra artiklar tidigare av förre brittiske ambassadören Craig Murray. Som vi också höra tala vid ett möte om Julian Assanges situation i London i februari 2020. Länkar till några av Craig Murrays artiklar finns längst ned. Denna artikel https://www.craigmurray.org.uk/archives/2022/06/biden-works-to-prolong-ukraine-war/
publicerades 7 juni på Craig Murrays hemsida.

_________________________________________________

Craig Murray

Biden arbetar för att förlänga kriget i Ukraina

Jag var i Turkiet för att försöka främja fredssamtal, som erfaren diplomat med goda kontakter där och som fredsaktivist. Jag var inte där som journalist och mycket av det jag diskuterade var i förtroende. Det kommer förmodligen att dröja några år innan jag anser att det är rimligt och rättvist att avslöja allt jag vet. Men jag kan ge en översikt.

Turkiet fortsätter att vara centrum för den diplomatiska verksamheten för att lösa kriget i Ukraina. Det är därför särskilt avslöjande, och ett tecken på västvärldens prioriteringar, att jag inte stötte på en enda västerländsk journalist där som försökte följa och bevaka den diplomatiska processen. Det finns hundratals västerländska journalister i Ukraina, vilka i praktiken är inbäddade i de ukrainska myndigheterna och producerar krigspornografi. Det verkar inte finnas någon som på allvar bevakar försöken att skapa fred.

Det skedde en stor förändring för två veckor sedan, när Ukraina övergick till en offentlig ståndpunkt att landet inte skulle avstå något territorium alls i ett fredsavtal. Den 21 maj förklarade Zelenskys kontor att ”kriget måste avslutas med ett fullständigt återställande av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet”. Tidigare hade de visserligen varit bestämda på att inget territorium i ”öst” skulle avträdas, men det hade funnits en tvetydighet om huruvida detta enbart avsåg Donbass eller även Krim.

Den nya ukrainska ståndpunkten, att det inte kommer att bli något fredsavtal utan att Krim återlämnas, har för närvarande gjort slut på alla förhoppningar om ett tidigt eldupphör. Det verkar vara ett militärt ouppnåeligt mål – jag kan inte tänka mig något scenario där Ryssland de facto förlorar Krim utan att det finns en allvarlig risk för ett världsomspännande kärnvapenkrig.

Detta slag mot fredsprocessen var ett bakslag i Ankara, och jag skulle säga att alla källor som jag talade med trodde att ukrainarna agerade enligt instruktioner från Washington till Zelensky, från försvarsminister Lloyd Austin, som öppet förklarade att han ville att kriget skulle nöta ner den ryska försvarsförmågan.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Ett långvarigt krig i Ukraina är naturligtvis av stort intresse för USA:s militärindustriella komplex, som har förlorat sina feta köttstycken i Afghanistan, Irak och Syrien. Det är också ett strategiskt mål att allvarligt skada den ryska ekonomin, även om en stor del av denna skada är ömsesidig. Varför vi lever i en värld där nationernas mål är att förstöra livet för invånarna i andra nationer är en fråga som fortsätter att förbrylla mig.

Turkiet har för tillfället inriktat sig på det mer begränsade målet att se till att spannmålsleveranser kan skeppas ut från Svarta havet genom Bosporen. Detta är viktigt för utvecklingsländerna och viktigt för världens livsmedelsförsörjning, som var under press redan innan detta krig började.

Turkiet erbjuder sig att rensa sjövägarna från minor och att övervaka de fartyg som transporterar spannmål från hamnen i Odessa, vilken fortfarande kontrolleras av Ukraina. Ryssland har gått med på överenskommelsen.

Ukraina motsätter sig denna plan för att exportera sitt eget vete, eftersom landet motsätter sig att minorna avlägsnas, de minor som, för att vara tydlig, lades ut i sjöfartslederna av Ukraina för att förhindra amfibieattacker mot Odessa. Västvärlden visar upp ett monumentalt hyckleri i denna fråga och skyller på Ryssland för att förhindra exporten av spannmålen, samtidigt som den i själva verket blockeras av Ukrainas egna minor, som de för närvarande vägrar att låta Turkiet ta bort.

Den 19 maj var detta rubriken på ett pressmeddelande från FN:

Brist på spannmålsexport leder till att den globala hungern når svältnivåer, eftersom kriget i Ukraina fortsätter, varnar talare säkerhetsrådet.

Enligt artikeln står Ukraina och Ryssland tillsammans för en tredjedel av världens spannmålsexport och två tredjedelar av världens export av solrosolja. Många av dem som dör i detta krig kommer troligen att dö i utvecklingsländerna av hunger. EU:s och USA:s beslut att rikta sanktioner mot rysk och vitrysk jordbruksexport visar på en utomordentlig känslokyla mot de allra fattigaste människorna på jorden, vilka inte har råd med stigande livsmedelspriser.

Rubriken här är att USA och EU pressar Ukraina att blockera alla livsmedelsavtal, på grund av ett antal invändningar, däribland minskad säkerhet i Odessa och påståendet att Ryssland kommer att sälja plundrad ukrainsk spannmål. Åsikten i Ankara och i utvecklingsländerna är att huvudsaken, att  miljontals människor hotas av svält, tappas bort.

Erfarenheten har gjort mig så cynisk att jag undrar om den mäktiga jordbrukslobbyns intressen i både EU och USA påverkar politiken. Höga livsmedelspriser på världsmarknaden gynnar vissa mäktiga intressen.

Jag klandrar Putin för att han startade ett krig som inte gör något för att lösa Rysslands långsiktiga säkerhetsproblem. Men sanningen är att politiker i väst är lika angelägna om detta krig. Igår förespråkade Boris Johnson det öppet, för sin egen överlevnad. Alla som anstränger sig för att stoppa dödandet – särskilt presidenterna Macron och Erdogan – fördöms omedelbart och universellt av de ”liberala” medierna.

Henry Kissinger 2009

Men vad är det slutresultat som de liberala krigshetsarna vill uppnå? När vi når det stadium där Henry Kissinger är en jämförelsevis förnuftig röst är den politiska situationen verkligen svår.

Andra artiklar av Craig Murray.

Skripal-historien 4 år. Stor framgång för god journalistik och saklig analys – eller för desinformation och fake?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens

Föregående artikelNej till svenskt Natomedlemskap! Möte lördag 11 juni kl 12 på Medborgarplatsen. Kom med – för fred och Sveriges självständighet
Nästa artikelLeder Kina utvecklingen mot en multipolär värld? Från webbinariet “Kinas plats” i världen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. USA vill inte att kriget i Ukraina ska ta slut i första taget och de kommer att göra allt för att det ska bli så! Helst ska Ryssland först mala ner hela Ukraina innan de tar i med hårdhandskarna mot EU och väl där behöver man inte dra fram med silkesvantarna på utan det blir s a s krig på riktigt. För USA är detta drömscenariot för deras agenda är att ruinera Europa och bli av med besvärliga konkurrenter precis som efter andra världskriget. Ni kan tänka er att USA gärna vill ha alla flyende vetenskapsmän, forskare, läkare, ingenjörer, pengastinna människor m m vilket kommer att bli en vitamininjektion för det stagnerande USA som idag översvämmas av outbildade latinos som bara medför än mer kriminalitet. När det är klart så kommer USA snabbt att skriva på fredsavtalet med Ryssland och det blir ”business as usual”. Skillnaden denna gång är att ett kapitalistiskt Ryssland nog agerar annorlunda än gamla Sovjet…

 2. Lämpligt att ryssarna tog sig en titt på rostburken USS Kearsage, lika som Sverige
  flyger signalspaning i Polen mot Ukraina,
  och utanför Syrien, från Cypern/Malta, som
  en spårvagnslinje. Hur kan man släpa in ett sådant åbäke i badkaret Östersjön.

  Sverige har bytt sin kronjuvel; 200 års alliansfrihet, mot USA-marinens värsta
  rostholk, fy fan vilken dålig affär, vilken riksdag vi har, absoluta skräckslagna nollor
  av sin egen propaganda, går rakt i fällan, finnarna var väl inte coola, jmf med Per Albinlinjen, som gav oss 70 års fred och rikedom, för mycket finnar i riksdagen,
  Hultén och Damberg, ofattbart hur de får påverka, vår framtid, som bricka i USAs
  krig mot Ryssland, inget annat.

 3. Det står: ”Det finns hundratals västerländska journalister i Ukraina, vilka i praktiken är inbäddade i de ukrainska myndigheterna och producerar k r i g s p o r n o g r a f i.”

  Det skall uppenbart vara ”krigspropaganda”. Autokorrekt har spelat ett spratt igen. Den krigspropagandan matas sedan ut via svenska systemmedia som DN, Expressen och Public Service.

  Mellanslagen är för att lura censuren

 4. Vad händer i Ukraina? Landet 404 närmar sig sitt slutgiltiga kollaps. Nu kommer nyheter om att det är brist på ammunition och lögnimperiets skrotvapen når inte ens fram. Därför noterar vi att västpolitikers skytteltrafik till Jokeraina – idag ska Macaroni (Frankrike), Schuster (Tyskland) och Dragone (Italien) resa till landet 404 för att övertyga Yelenski att kapitulera🤗🤗🤗

  ”Nearly all of the Ukrainian ammunition and fuel supplies have been bombed and destroyed. What is trickling in through its western borders has difficulties to reach the eastern front and is anyway not enough to supply an actively fighting and maneuvering army.”

  Hitlåten som blivit västerländska politikers favorit (inklusive Bye-den till Blinka och von der Lügen) har följande refräng: ”Zelensky did not listen to us and he didn’t inform us how bad the war was going,” tralla-la-lala

  https://www.moonofalabama.org/2022/06/ukraine-bits-no-ammo-more-casualties-thin-lines-propaganda-and-passing-the-buck.html#more

 5. ”Ukraina har redan gjort mycket för rättsstatsprincipen”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
  https://t.me/kedmi/18086
  МАРОДЕР – MARODÖR – inskription.
  Fotomontage såklart.
  Sarkasm…

 6. Vad är Kaja Kallas för obehaglig person PM i Estland, som uppmanar till fortsatt krig och vill inte höra talas om fred.
  Hon kräver i en krönika i ”The Telegraph” att fortsätta kämpa mot Ryssland och fred är inte ens att tänka på. ”Europa måste se till att Kremls krig i Ukraina misslyckas, annars följer något ännu värre. Västvärlden bör vara redo för ett långt och fruktansvärt krig och vara försiktiga med för tidiga uppmaningar om  vapenvila och fred”
  ”Kom ihåg att fred efter andra världskriget för halva Europa inte innebar ett slut på grymheter, utan ytterligare förtryck. Västländerna politik bör bygga på det faktum att det ryska hotet kommer inte att försvinna i morgon. Det är omöjligt att återgå till affärsrelationer med Ryssland och det finns ingen anledning att vara rädd för ett fullständigt brott i relationerna. Gas kan vara dyrt men friheten är ovärderlig-”
  Estland har bara en 1,5 miljoner invånare.
  De etniska ryssarna är 8 miljoner invånare i Donbass, som är förtryckta av Ukraina.

  Så lite förståelse har de personer som upplever sig ha varit förtryckta för andra etniska grupper som är förtryckta i dag.

  Jag vet hur de etniska ryssarna blir förtryckta i dag, och ryska får inte ens talas i butiker när man handlar, eller på vårdcentraler och kultur händelser.

  Högst 25% får vara på ryska i TV och radio

  Alla websidor och sociala media sidor måste vara på ukrainska

  .Alla transport navigeringar skall vara på ukrainska

  Alla affärstransaktioner skall enbart vara på ukrainska även internet affärer.

  Minst 50% av böckerna skall vara på ukrainska.

  Ukrainska instituter för böcker skall ta ut minst 100 böcker från tillgången/cirkulationen inkl. rysk klassisk litteratur och sagor på ryska.

  De skolor som fortsatt har ryska som ämne måste ryskan ersättas med annat ämne.

  Endast ukrainska filmer får visas

  Jag vet inte hur man kan jämföra det med det förtryck som Estland ansåg sig ha under Sovjet.
  Jag har svårt att tro att det var värre, än vad de etniska ryssarna lever under i Ukraina i dag.Den friheten som PM i Estland anser vara ovärderlig varför vill hon gå ut i tredje världskriget för att ryssarna i Ukraina inte skall ha rätt till samma frihet,

 7. Estland drabbades svårt av ryskimperialistisk sovjetockupation, precis som Ukraina. Där finns många människor i fd sovjetockuperade länder som minns hur det var att leva under det ryska herrefolket, med deras matbrist, rättsliga övergrepp och underlägsna tekniska lösningar. Herr Putler har satt igång den vanliga ryska imperialismen igen, och det får det förväntade utslaget, Rysslands offer sluter sig samman. Detta är också anledningen till att det finns baser runt hela Ryssland; varje litet land med amerikansk bas ser det som ett investering i trygghet. Det är vad Sverige också försöker göra nu.

  • Jo mer lyckat Operation Z jo mer svenska ryssofober spyr galla. Skribenten ovan är ett typiskt exempel på det. Ingen analys. Inga fakta. Ren skör hat.

   Under tiden som ryssofober är upptagna med sin rappakalja så går Operation Z mot nya landvinningar. Borta är mediebruset om ”Ukraina vinner”, ”Ryssland sitter fast”, och dylik påhitt från lögnimperiets medier anfört av Lindberg(ski), Winiarski och Wolodarski samt Oksanen(ski). Numera kan den krassa verkligheten inte förnekas. Alla fattar att Ryssland snart vunnit. Nu gäller det att inte tappa det lilla ansiktet man har kvar. Vi är inne i hitta syndabock fasen.

   Vad värre är att det kanske inte slutar med Ukrainas sammanbrott utan efterskalvet kan var så förödande att t o m EU rämnar.

   Läs senaste nytt om Operation Z här: http://thesaker.is/sitrep-operation-z-the-great-walkback/

   OBS: Estland, Lettland och Litauen få ta det lugnt med sin löjliga svansföring – annars är risken att de tar hem åtlöjes priset ganska stor.

  • @Arvid Carleman 13 juni, 2022 At 09:53
   ”Русские варвары врывались в кишлаки, аулы, стойбища, оставляя после себя города, библиотеки, университеты и театры” (c)
   ”Ryska barbarer bröt sig in i byar, auler, nomadläger och lämnade efter sig städer, bibliotek, universitet och teatrar” (c)

   ”ryskimperialistisk sovjetockupation” – vad är det för kvasi polit-ekonomiska konstruktionen? Sovjetunionen har alltid varit mycket antiimperialistisk!

   ”Estland drabbades svårt” ”med deras matbrist” och hade det så jobbigt att Estlands befolkningen har gått upp från ca 1 mln till ca 1.55 mln på 50 år dvs med mer än 50%!
   Jag är ingen försvarsadvokat för Sovjetunionen som hade visst sina brister och nakdelar men man ska ju inte överdriva dem!
   ”under det ryska herrefolket” – Kan du förklara vad exakt det påstås innebära?

   Gällande Sverige och vad den försöker göra …
   ”Det är inte Sverige behöver NATO för fred det är NATO behöver Sverige för krig”

  • En ”amerikansk” bas för trygghet? En sådan blir bara ett mål för angrepp i krig! Nu drabbades väl även ryssar av Sovjetväldet och svamlet om ”herrefolk”?? Många Sovjetledare var ju inte ryssar, typ Stalin som var georgier, Chrustjov var ukrainare, Lenin tysk, rysk, judisk. svensk m m. Uppenbart har ”Arvid Carleman” inte läst historia för då skulle han veta att Ukraina är en skapelse av just Sovjet.

   • Chrustjov var inte ukrainare. Han var etnisk ryss, men född inte så långt från gränsen till Ukraina. Chrustjovs fru var dock ukrainare. Ukraina har ibland genom historien varit en självständig stat, och ibland mycket mäktig stat, men under perioder en del av ryska, lithuanska eller ottomanska imperiet. Ukraina var en provins i Sovjet. När Sovjet föll söder deklarerade Ukraina sig som självständig stat. Ryska delar som Donbass och Krim följde bara med av farten.

 8. Det är intressant att wokepartiet demokraterna alltmer framstår som det parti som för USA´s roll i världen framåt, medan republikanerna lutar en anings aning mot isolationism. Bara en iakttagelse.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here