Biden ljuger om Jemen

1
2090
A boy walks as he collects toys from the rubble of a house destroyed by a recent air strike in Yemen’s northwestern city of Saada May 27, 2015. REUTERS/Stringer – RTX1ET4O

Denna artikel av Caitlin Johnstone, den 29/4 2021 Biden ljög om Jemen har vänligen översatts av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

Här har publicerats ganska många artiklar om kriget i Jemen, senast översiktsartikeln Jemen-kriget 6 år – med svenska vapen!?
Länkar till ett stort antal artiklar finns längst ned.

Lyssna här:  https://soundcloud.com/going_rogue/biden-lied-about-yemen

Biden-administrationen har till slut medgett att USA verkligen ger ett offensivt materiellt stöd till Saudiarabiens folkmordskrig mot Jemen, vilket direkt motsäger Bidens påstående i februari, att han inte längre skulle ge något offensivt stöd i det kriget. Man har ljugit för oss, om ännu ett amerikansk krig av ännu en amerikansk president.

”USA fortsätter att tillhandahålla underhållsstöd till Saudiarabiens flygvapen med tanke på den kritiska roll det spelar i det saudiska luftförsvaret och vårt långvariga säkerhetspartnerskap”, har Pentagons talesman Jessica McNulty informerat Vox-reportern Alex Ward.

”Flera amerikanska försvarstjänstemän och experter erkände att den saudiska regeringen, genom en amerikansk regeringsprocess, betalar kommersiella entreprenörer för att underhålla och betjäna dess flygplan, och dessa entreprenörer håller saudiska krigsflygplan i luften. Vad saudierna gör med dessa stridsflygplan är dock upp till dem,” rapporterar Ward. ”USA kunde när som helst säga upp dessa kontrakt och på så sätt effektivt hålla det saudiska flygvapnet på marken, men om man gör det riskerar man att förlora Riyadh som en viktig regional partner.”

”Försvarsdepartementets nyligen gjorda erkännande, att amerikanska företag fortfarande har tillstånd att underhålla saudiska krigsflygplan … innebär att vår regering fortfarande möjliggör de saudiska operationerna, inklusive bombningar och genomdrivande av en blockad mot Jemens hamnar,” berättade Hassan El-Tayyab, juridisk chef för Mellanösternpolitiken vid Friends Committee on National Legislation lobbying group, för Ward.

El-Tayyab har noterats när han talar efter Bidens bedrägliga tillkännagivande i februari och säger att den här administrationen måste göra helt klart vad den egentligen menar med att ’avsluta det offensiva stödet för kriget mot Jemen’ och faktiskt hålla fast vid det. ”Jag är inte en fullständig pessimist här. Jag välkomnar nyheterna”, sade han till Al Jazeera vid den tiden. ”Men jag försöker bara vara vaksam och inte sluta att ligga på, på grund av påtryckningar. För vi vet inte vad som kommer att hända.”

Nu vet vi det. USA underhåller och servar de krigsflygplan som bombar Jemen och som verkställer en blockad som har dödat hundratusentals och som FN varnar kan döda 400 000 fler bara i år, om förhållandena inte förändras, vilket visar att Joe Biden är en lögnare och ger de experter och aktivister rätt, som varnade för att i blind tro acceptera hans tillkännagivande.

Att nå till den punkt, där frågor äntligen besvaras om den verkliga innebörden i Biden-administrationens Jemen-politik, har varit som att stångas med en bergvägg, med tjänstemän som låtit frågeställningarna snurra runt i flera månader i denna fråga. Se det här klippet med USA:s Yemen-sändebud Tim Lenderking, som undviker frågor som George Bush undviker skor (syftar på den här händelsen, ö.a.) när kongressledamoten Ted Lieu försöker få ett rakt svar på om USA har slutat stödja kriget mot Jemen:

Antiwars Dave DeCamp skriver följande:

Erkännandet kommer över två månader efter att president Biden sa att han avslutade stödet för Riyadhs ”offensiva” operationer i Jemen. Vox-reporter Alex Ward frågade Pentagons talesman John Kirby på måndagen om huruvida de flygplan som USA underhåller kan användas för offensiva operationer i Jemen. Kirby medgav att ”underhållsstöd för system kunde användas för både” offensiva och defensiva operationer.

Förutom att fortsätta underhålla det saudiska flygvapnet, har Biden-administrationen gett Riyadh det politiska skyddet för att fortsätta att vidmakthålla sin blockad mot Jemen. Biden-tjänstemän har hävdat att Jemen inte är satt under blockad, även om saudiska krigsfartyg förhindrar bränsletransporter från att komma in i hamnen i Hodeidah, vilket gör det omöjligt att leverera mat till Jemens svältande civila befolkning.

Förenta nationerna gör en försiktig uppskattning att cirka 233 000 jemeniter har dödats i kriget mellan houthierna och den Saudisk-ledda koalitionen som USA stöder, mestadels från vad de kallar ”indirekta orsaker”. Dessa indirekta orsaker torde vara sjukdomar och svält som härrör från vad FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallar ”den värsta hungersnöd som världen har sett på decennier”.

När människor hör ordet ”hungersnöd” tänker de vanligtvis på masshungersnöd, orsakad av torka eller andra naturligt förekommande fenomen, men i själva verket orsakas  svältdöden, som vi ser i Jemen, (en stor andel av dem är barn under fem år) av något som inte är mer naturligt än de svältdödar du skulle se i en medeltida belägring. De är resultatet av den saudiska koalitionens användning av blockader och dess avsiktliga inriktning på gårdar, fiskebåtar, marknadsplatser, matlagringsplatser och kolera-behandlingscentra med luftangrepp, som syftar till att göra de Houthi-kontrollerade delarna av Jemen så svaga och eländiga att de bryter samman.

USA ljuger om alla sina krig med hjälp av massmedia, men fram till i år har dess lögner om Jemen till stor del bestått av lögner genom utelämnande: helt enkelt att inte prata om Jemen (som när det gick ett helt år utan att MSNBC nämnde det en enda gång, under den period när hysterin kring Russiagate hade sin höjdpunkt), rapporterar om hungersnöden som om den är resultatet av en tragisk naturkatastrof, eller utelämnar Amerikas roll i slakten. Den här gången var det bara en rak lögn: Biden sa att USA skulle upphöra med offensivt stöd, och det gjorde man inte.

Som vi har diskuterat tidigare, när folket kräver något av sin regering är det mycket lättare att helt enkelt berätta för dem att du står på deras sida och sedan leda dem i en annan riktning, än att säga nej till dem. Demokrater är särskilt bra på detta.

När medvetenheten växer om att Jemen är den mest fruktansvärda grymheten som äger rum i vår värld idag, ökar trycket på den amerikanska regeringen att använda sitt enorma inflytande över Saudiarabien för att upphöra med den mänskliga slakten. Hellre än att öka detta tryck genom att säga nej, tog Biden-administrationen udden av det genom att falskt låtsas ge efter för kraven. Eftersom risken att ”förlora Riyadh som en viktig regional partner” ansågs vara för stor.

Och under tiden fortsätter slakten, oavbrutet från Obama till Trump och från Trump till Biden. Namnen ändras, berättelserna ändras, men imperiets mördande krigsmaskin rullar på utan avbrott.

Några andra artiklar om Jemen

Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Saudiarabien anfaller Jemen, med stöd av Obama, al-Qadia och IS m.fl.

https://efolket.eu/varfor-ar-utrikesminister-ann-linde-sa-tyst-om-att-svenska-vapen-anvands-i-kriget-i-jemen/

Föregående artikelPartiet har alltid rätt!
Nästa artikelSamarbetet mellan Israel och kurderna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here