Blir Magdalena Andersson en bra partiledare för S?

50
3630
magdalena andersson Regeringen

Kort ingress 6 november: Jag återpublicerar denna artikeln från 28/8, tre dagar efter det att hon bekräftat sin kandidatur. Hon har nu hållit sitt installationstal och utmärker sig med hårdare tag mot invandrare och arbetslösa – Jimmie Åkesson hade knappast kunnat säga det bättre. Inget om minskad jämlikhet eller något för att minska Kapitalets makt. Vem hade väl väntat sig det?


Blir Magdalena Andersson en bra partiledare för S?

 

Magdalena Andersson har bekräftat 25/8 att hon är kandidat som partiordförande genom att hänvisa till att valproceduren måste ha sin gång. Och hon är favorit.

Hon står överst på Unibets vadslagningslista där hennes odds är 1.60. Därefter följer
Mikael Damberg 4.25, Anders Ygeman 5.50 och Lena Hallengren 7.00.

Även BraOdds har Magdalena Andersson som en lågoddsare med oddset 1.30. Sedan följer Mikael Damberg 5.50 och Anders Ygeman 7.50. E-folket.

Magdalena Andersson är dryga 50 år, är gift och har två barn. Hon är civilekonomin och har bedrivit forskarutbildning i bl.a. Harvard. Hon har varit statssekreterare, rådgivare till partiordföranden Mona Sahlin 2007–2009, överdirektör i Skatteverket 2009–2012, ekonomisk-politisk talesperson för socialdemokraterna 2012–2014 och därefter finansminister. Hon är alltså välmeriterad som ekonom och har betydande politisk erfarenhet. Mer privat var hon trevlig i det enda mer ”sociala” TV-programmet där hon medverkade. Hon verkar vara en bra debattör.

Vilken politik står hon för?
Hon står för en prokapitalistisk ganska nyliberal ekonomisk politik. Man måste förstås vara medveten om att den ekonomiska politiken efter 2018 i hög grad påverkats av Centern. Ett avgörande problem är att hon som ekonomiminister ”förstås” bara uttalar sig om ekonomin. Har hon samma uppfattning som sina regeringskollegor då det gäller deras områden (migration, kriminalitet, LAS)? Med all sannolikhet

På regeringens hemsida har hon parollen ”Att tillväxten skapas på ett sätt som är socialt och ekologiskt hållbart och fördelas rättvist är en av vår tids ödesfrågor, men också en fråga där Sverige har goda möjligheter att ligga i framkant”.Regeringskansliet. Det låter ju bra. Men under hennes tid som finansminister har detta knappast skett. Ojämlikheten och antalet miljardärer har ökat. Arbetslösheten är hög och Sveriges insatser inom klimat- och miljöområdet är begränsad. Hon har mig veterligen inte uttalat någon avvikande uppfattning om socialdemkratiska promiperialistiska politik med deltagande i USA:s krigsäventyr i bl.a. Afghanistan, Irak, Libyen eller de olagliga och i t.ex. Venezuela eller Syrien dödliga sanktionerna. Det ska man inte vänta sig heller av en regeringsmedlem.

Statsvetaren Jenny Madestam säger ”Mycket talar för Magdalena Andersson, om partiet vill, men utifrån det läge man är i där vänstern inom Socialdemokraterna kraftsamlar är hon inte en kandidat. Av vissa associeras hon för mycket med en högerorientering. Hallengren är mindre associerad med höger eller vänster i partiet, och har visat sig som en oerhört skicklig politisk ledare under coronapandemin.”

Jonas Elvander skriver om henne i artikeln Löfvens kronprinsessa är Europas snålaste finansminister i Flamman och påstår att Magdalena Andersson själv myntat uttrycket. Hennes aversion mot skattehöjningar har gjort henne populär i borgerliga läger. Å andra sidan presenterade hon förslag om att minska klyftorna i en artikel i DN Debatt 28 maj.”Vi vill beskatta de rikaste med en miljonärsskatt” Det återstår verkligen att se vad som händer med det.

Reformisternas Kalle Sundin skrev i Expressen ”Nästa S-ledare måste föra partiet åt vänster

”Högerpolitiken har skadat S i grunden
Men vi är också väl bekanta med vad det kostade: Januariavtalet. Vi har sett långtgående liberal högerpolitik genomföras av en S-ledd regering på ett sätt vi inte trodde var möjligt. Det har skadat partiets förtroende i grunden. Ska väljarna lita på att socialdemokratiska vallöften inte kommer svikas på samma sätt igen krävs ett nytt förhållningssätt – en annan eller kraftigt modifierad politisk strategi. Kanske finns också insikten om detta med som ett av motiven till att Löfven väljer att avgå nu. Den som tagit del av debatten inom arbetarrörelsen de senaste åren vet var idéerna om förnyelse finns: till vänster. Det krävs stora materiella upprustningar av polis och samhällsinstitutioner i utsatta områden för att bryta kriminalitet och fattigdom. En skattereform måste genomföras för att finansiera välfärden på ett rättvist sätt – där kapitalavkastning inte ges stora fördelar i relation till arbete.”

Jonas Elvander skriver i Flamman ”En fingervisning om Anderssons ideologiska världsbild kom strax efter att hon utnämnts till ekonomisk-politisk talesperson av Löfven. I en tv-debatt om Greklandskrisen 2013 sammanfattade hon sin syn på frågan med orden: ”Den som är satt i skuld är inte fri”. Sensmoralen? Greklands medborgare hade levt över sina tillgångar och behövde nu gå igenom ett stålbad.
Förutom att det vittnade om en cynisk syn på krispolitik, innebar ordvalet att den blivande finansministern skrev in sig i en politisk tradition. Uttrycket myntades av Göran Persson för att motivera de hårda nedskärningarna efter 90-talskrisen, och har därefter blivit populärt bland högersossar som vill utmåla sig som ekonomiskt ansvarstagande.”
Jonas Elvander: Löfvens kronprinsessa är Europas snålaste finansminister.

Magdalena Anderssons ställning förstärks av hennes rapport igår kväll Det ekonomiska läget och inriktningen för budgetpropositionen, som presenterades mera publikinriktat än vanligt, tycker jag. Han menar att ekonomin utvecklas fint och hon lanserar ett reformpaket på 74 miljarder kronor. Detta ska kunna tillfredsställa krav både från C och V, som hon sa. Vad som ingår i reformpaketet är inte känt då detta skrivs.

I ett Pressmeddelande 18/1 2021 från Finansdepartementet skriver man ”Magdalena Andersson tillträder som ordförande för IMF:s högsta rådgivande organ. Idag tillträder finansminister Magdalena Andersson som ordförande för Internationella monetära och finansiella kommittén (IMFC), Internationella valutafondens högsta rådgivande organ.”

USA som världspolis - upplaga 2020
USA som världspolis – upplaga 2020

Frågan väcks då om vad IMF står för? Detta behandlas i boken ”USA som världspolis”, och jag redovisar min syn på saken i olika bloggartiklar:
IMF – USA:s ombud för ekonomisk imperialism.
”Brain drain” och IMF försvagar utvecklingsländer.
Har IMF ändrat policy?

Sammanfattningsvis tror jag att Magdalena Andersson blir en bra partiledare för alla socialdemokrater – och ”borgare” – som vill ha en fortsatt starkt prokapitalistisk nyliberal politik, en politik som slår vakt om privatiseringar, inskränkt strejkrätt, ökande ekonomiska skillnader. Och en tydlig proimperialistisk, USA- och Nato-anpassad politik med hög risk för krig i Sverige och från Sverige.

”Rätta mig om jag har eller får fel”!

Föregående artikelLyssna på Greta Thunbergs tal igår!
Nästa artikelJulian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

50 KOMMENTARER

 1. En sosse som bara har skattehöjningar som ”medicin” mot Sveriges usla ekonomi? Eller som när Göran Greider fick en fråga på hur hög skattesatsen kan bli svarade han helt kallt att 100% är nog gränsen! Hur många som går till jobbet när allt går till skatt får väl Magdalena Andersson fundera på själv. Jag tror inte det är speciellt attraktivt gå till jobbet om man låter statsbyråkrater dela ut allmosor i stället för att själv bestämma över sina pengar.

 2. I artikeln står det att statsvetaren Jenny Madestam säger att vissa personer associerar Magdalena Andersson med en höger orientering. Det är intressant hur man själv beskriver sig och hur väl det stämmer med hur andra uppfattar personen. Inför valet år 2018 fick Magdalena Andersson uppgiften att placera sig själv på en linje där ytterkanterna var vänstern och högern och ett mittstreck för att lättare se var man ville befinna sig. Hon placerade sig mellan mittstrecket och vänsterns ytterkant, så hon tycker själv hon står närmare vänstern än högern. Till skillnad från Löfven som fick samma uppgift och placerade sig på mitten, det såg nästan ut som han skulle velat ställa sig lite mer åt höger, men det blev mitten.   För att man håller igen med skattehöjningar skulle jag inte direkt anse att man är höger som många gör. Jag skulle mer titta på hur man fördelar pengarna i vår gemensamma skattekista, och vem man beskattar mest de rika eller de fattiga. Värnskatten var ju helt galet att ta bort, det tyckte även Ebba Bush Thor, hon tyckte det skulle vara det svåraste att acceptera för att locka centern till deras gemenskap Jag har alltid misstänkt att Löfven egentligen velat vara borgerlig, men när han gjort en karriär som socialdemokrat är det svårt att byta över till den sidan. Nu får jag det bekräftat av Jonas Sjöstedt.. som kommit ut med sina memoarer i dagarna, detta tycker Sjöstedt: Men det var tydligt nästan från första stund att Löfvens politiska mål var att gå högerut. Det blev en rad konflikter som kom ur hans politiska projekt.
  ”Jag fick en mer förtroendefull kontakt med Håkan Juholt på vårt enda möte som ordföranden än under åtta år av möten med Stefan Löfven”, skriver förre V-ledaren.
  Jonas Sjöstedts kontakter med Stefan Löfven blev aldrig bra, besvikelserna staplades på varandra i åtta år. Det berättar nu förre Vänsterpartiledaren i sina memoarer.

 3. Sverige har verkligen ingen usel ekonomi, den tillhör bland de starkaste i Europeiska unionen och OECD-länderna, dessutom har aldrig någonsin så stor andel av befolkningen i procentuella tal varit i arbete i Sverige, och efter en sisådär sex nymoderata så kallade jobbskatteavdrag går det i huvudsak bra för två-tredjedelar av hushållens ekonomi – det som ligger på oroshimlen är väl hushållens höga belåning i egna bostäder -å andra sidan har vi sedan länge underskott på antalet behövda bostäder med stigande befolkning, så de kommer aldrig stå tomma obebodda som USA:s förortsstäders döda och helt utflyttade villaområden, som alla byggdes med fullständigt orealistiska bostadslån till alla och envar som var villiga att ta dem.

  Politik går aldrig att förutsäga, och det ligger i framtiden vad en statsminister Andersson kan gå för. Finansministrar i Sverige har ofta gett goda politiska ledare som satt starka spår efter sig, inte minst Göran Persson.

  Andersson är nog den enda politikern i SAP som kan ge den nya blåbruna borgerligheten en rejäl match. Många borgerliga kvinnor kan inte tänka sig att rösta på konstellationer som innehåller Åkesson och hans Sverige-”demokrater” utan håller förmodligen de vältaliga och välutbildade Annie Lööf och Magdalena Andersson betydligt högre än att behöva härskas över från ett brölande och halvbildat öldrickargäng i den borgerliga drängstugan där Ebba Busch står för frikyrklig moral och rättssäkerhet.

  Det blir kvinnorna som avgör kommande val, och eftersom de alltid är sundare och vettigare än oss män, så får vi anta att de kommer fatta rätt beslut. Som alltid.

  • De borgerliga kvinnorna där jag rör mig på mina promenader vid Västerled i Bromma, tycker väldigt illa om Annie Lööf, beskriver henne som en kvinnlig hitler, maktfullkomlig och fruktansvärd manipulativ. Håller med dem om maktfullkomlig och manipulativ, så jag vet inte vilka borgerliga kvinnor du har lyssnat till. Annie Lööf leker hjälte och låtsas att hon offrat sig för att hålla SD borta från makt, medan hon i själva verket vunnit allt och förlorat inget. Hon har själv sagt att hon aldrig skulle fått igenom så mycket centerpolitik om de varit i en borgerlig regering, som hon fått genom att styra Löfven. Om det viktigaste för Centern är att hålla SD borta från makt, så skall de inte kräva att socialdemokraterna skall bedriva Centerpolitik, utan då bör de ändå släppa fram dem utan dessa orimliga krav som Annie Lööf haft.. .Jag föreslår liberala väljare att istället rösta på Liberalerna då Centern vill ta bort allemansrätten och strandskyddet, vilket varit och är väldigt viktigt för den naturälskande svensken.. Birger Schlaug och MaLou Lindholm skrev en debattartikel om Annie Lööf, där de ansåg att hon bör vara diskvalificerad som såväl statsminister som utrikesminister, att ens vara statsråd i en svensk regering kan ifrågasättas, då hon blivit invald i Trilaterala Kommissionen, som är en global privat elitorganisation. Tanken är att medlemmarna skall träffas i en informell miljö utan insyn från media. Syftet är att påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar. Långt ifrån värden som kännetecknat till exempel socialliberaler. Att som aktiv partiledare låta sig väljas in i denna organisation pekar på extremt dåligt omdöme enligt artikelförfattarna.

    • Birger Schlaug och MaLou Lindholm skriver:
     ”Organisationen bildades för 45 år sedan av bland annat David Rockefeller, Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski. Man ville samla “de bästa hjärnorna” i Västeuropa, Nordamerika och Japan för att dessa ”med ljus och ledning” skulle fungera som rådgivare för världens formella beslutsfattare. De främsta hjärnorna visade sig finnas hos främst företrädare för monetära intressen såsom transnationella bolag, finansiärer, banker och deras uppbackare i medievärlden. Syftet är inte att värna vare sig demokrati eller demokratiska institutioner. Tvärtom. Att som aktiv partiledare låta sig väljas in i denna organisation pekar på extremt dåligt omdöme. Att sitta i en regering är ett förtroendeuppdrag från oss som bor i Sverige, syftet är att ta tillvara vårt intresse. Inte den globaliserade sentida kapitalismens intresse”.

     • David Rockefeller, på sin tid världens kanske mest inflytelserika kapitalist är känd för bl.a. detta yttrande ”“Vi är tacksamma mot Washington Post, New York Times, Time Magazine och andra stora publikationer vars direktörer har deltagit våra möten och respekterat sina löften om diskretion i nästan 40 år. Det skulle ha varit omöjligt för oss att utveckla vår plan för världen om vi hade utsatts för publicitet under dessa år. Men världen är mer sofistikerad, och förberedd att marschera mot en världsregering.
      Den överstatliga suveränitet hos en intellektuell elit och framträdande bankirer är säkert att föredra framför nationellt självbestämmande som praktiserats i tidigare århundraden.” David Rockefeller vid Bilderbergruppens mötet 1991.
      ”“We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years. . . . It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years. But, the world is more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries.””

      David Rockefeller och Ny världsordning

   • Jag förstår att borgarbrackorna med pärlhalsband och stora svarta handväskor och Svensk Damtidningsläsarinnorna är riktigt sura på Annie Lööw som har äkta anti-fascistiska principer, nu när blåbruna högerblocket avhumaniserar sig själv med Ebba Busch i täten -enkom för att erövra makten. Är inte det girighet så vet jag inte. Har de nya moderaterna inga som helst principer: vad hände med Gösta Bomans ”till höger om mig finns bara avgrunden”? Sverige riskerar att i värsta fall få en av Europas mest reaktionära högerregeringar jämte Polen och Ungern i nästa val -det måste och borde väl ändå oroa de flesta medarbetarna och bidragsgivarna till artiklar på denna sajt?

    Kanske Svensk Damtidnings historiska frågespalt har fel helt enkelt?

    • Jag har aldrig träffat några med pärlhalsband och stora svarta handväskor vid de borgerliga områdena, utan jag har träffat personer som är likadant klädda som på min gata där det mest bor socialdemokrater (och de hatar mest Kristersson och Ebba Bush Thor).Jag promenerar inte bara till affären och tunnelbanan utan jag rör mig över stora områden i Bromma befolkade med olika slags människor, det är så när man har hund, det handlar om timslånga promenader och många möten med människor.
     Jag skulle inte kunna urskilja dem som bor i villorna vid Västerled mot dem som bor i flerfamiljshusen i Abrahamsberg genom klädsel, utan enbart vid en diskussion med dem. I Västerled har liberalerna sitt starkaste fäste i Bromma. Alla jag har talat med är starkt anti-fascistiska och många har egna erfarenheter med föräldrar som flydde till Sverige från baltländerna under andra världskriget. Att Annie Lööf går ut så starkt och försöker marknadsföra sig som anti-fascist, är kanske hennes sätt att försöka göra upp med centerns nazistiska rötter, som de aldrig gjort upp med.. De andra partierna behöver inte göra det för de har inte dessa nazistiska rötter som centerpartiet. Själv kommer jag ihåg hur DN och Peter Wolodarski med jämna mellanrum anklagade Centerpartiet för att vara rasistiskt och ha nazistiska rötter
     Så här lät det i DN-ledare av Peter Wolodarski 10 februari 2006:
     ”…C-riksdagsmannen och akademiledamoten Per Olof Sundman (1922-92) hade ett nazistiskt förflutet. I Sundmans fall handlade det aldrig om något enstaka övertramp … Efter kriget blev han medlem i bondeförbundet, som var centerns namn fram till 1957. Det var knappast en slump … Bondeförbundet var på 1930-talet det mest rasistiskt färgade partiet i riksdagen … Problemet är att centern ännu i dag inte har gjort upp med sitt förflutna … När centern på sin hemsida ska redogöra för 1930- och 40-talen finns inte en stavelse om bondeförbundets dragning till fascismens och nazismens idéer.”
     När Centern var värre än SD, ledare Sydöstran 15 januari 2013/krönika Christian DahlgrenMen dåtidens Centerparti var i särklass när det gällde judefientlighet, rasbiologi och främlingshat. I boken ”Sverige och Förintelsen” (1997) framhåller etnologen Ingvar Svanberg och historikern Mattias Tydén att bortsett från de svenska nazisterna, var det Bondeförbundet ”som sedan 1920-talet starkast tagit till sig de rasbiologiska föreställningarna. Och det är egentligen inte konstigt då den rasbiologiska litteraturen ofta framhöll att en ’sund’ och ’rasren’ bondebefolkning utgjorde svenska folkets grundstomme”. 
     Bland Centerns grundare fanns den antisemitiske propagandisten Elof Eriksson, som hade intima kontakter med nazisterna i Tyskland. Otto Wallén, även han en inflytelserik figur i partiet, talade på nazistiska möten och förklarade 1939 i riksdagen att han var stolt över att vara antisemit. SLU-bladet, ungdomsförbundets tidning, skrev i en typisk kommentar 1938: ”den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan… en utrensningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden.” Och så vidare. Exemplen kan mångfaldigas. 
     Det jag finner svårt att förstå är inte att Centern idag vill vara liberala. Utan att partiet aldrig gjort upp det förflutnas synder och istället skamlöst bluffar om sin mörka historia.

     • Kära Vivianne – min kommentar var självklart en cynisk sarkasm över när de ”Nya Moderaterna” ansåg under det unga 00-talet att det fick vara slut på pärlhalsband och knytblusar när de intervjuades i media -precis som om kvinnors klädsel skulle vara av någon som helst vikt i politiska sammanhang.

      Alla partier har gamla skelett i sina garderober, ett visst parti så många att de inte ens ramlar ut utan sitter fast i varandra när man öppnar garderoben i fråga. På 1920- och 1930-talen när demokratin och parlamentarismen var en helt ny uppkomling i politiken, så var det många som såg i detta system en svaghet och otillräcklighet och tilltalade inte många. De länder som valde en annan väg hamnade i vad vi idag kallar för minst sagt ociviliserade system, där makt alltid var rätt och alltid hade rätt.

      Alla partier ställs alltid i princip inför samma problem: valet mellan makten och idéerna. Vissa partier klarar detta ganska väl och kan behålla sin själ och värdighet.

      Det är högt tonläge i svensk media eftersom de allra flesta idag inte vill ha idédebatt utan att sitta vid makten anses vara det främsta. Moderater och Kristdemokrater säljer ut sin själ för att bli kloner och dåliga kopior av de så kallade Sverige-”demokraterna” (partiet med de väldigt många skeletten). När de mest högerreaktionära damerna som Sara Skyttedal i värsta mani kallar Centern och Annie Lööf offentligt för quislingar har den giriga maktviljan gått för långt, precis som ett helt annat parti, i detta sammanhang Centern, inte skulle få göra sina egna ideologiska val.

      Förr kunde partier som inte fick som de vill hota med kris genom att säga högt: NU GÅR VI I OPPOSITION!! (För att lämna eländet över till dem som trilskades). Idag är det tvärtom: makten hägrar och då säljer man ut hela sitt humanistiska tankegods för att följa med högerreaktionära populister och demagoger som aldrig i ett endaste land åstadkommit något i social och politisk tillväxt, för att inte nämna ekonomiskt (Ungerns nationalekonomi är idag ett rent konkursbo där ledande Fidesz-ledare, bland annat en murare -och vän till Orbán- blivit miljardärer (i Euro) på EU:s fondbidrag till landet i fråga).

      Jag har svårt att förstå varför alla dessa borgerliga kvinnor på promenad anser att Annie Lööf skulle vara en ny Hitler och i Sara Skyttedals version vara quislingar -vart parti får väl stå för sina vägval och värderingar. Gillar man inte Centern kan man väl rösta på ett annat parti, jag tror knappast en manlig partiledare hade utsatts för samma planerade hatkampanj som Annie Lööf fått utstå (jag röstar inte på Centern), för det är hon som lockar de borgerliga kvinnorna till sig och inte vare sig Sabuni eller Busch(som har tappat nästan två tredjedelar av sina ursprungliga kärnväljare) -så är det ju. Liberalernas vägval kan ju knappast vara avundsvärt eftersom de valt den egna undergången, ingen vet egentligen vad det partiet vill och har för själ numera, och har blivit landets mest undgängliga och rentav överflödiga och snart helt illiberala parti som bara är i vägen när det skall räknas procentandelar och mandat.

      Om promenadkvinnorna hade lite skinn på näsan och mannamod i själ och hjärta skulle de inte kalla Annie Lööf för vare sig quisling eller en ny Hitler, utan se en person som står för sina filosofiska principer -en rödlistad och utrotningshotad sällsynthet i dagens bourgeoisie.

    • Jag kontrollerade valdistrikten vid Västerled, på ena sidan Västerled villorna och på andra sidan flerfamiljshus.
     I det renodlade villaområdet där 82 % i valdistriktet bor i villa som du beskyllde för att gå med stora svarta handväskor, pärlhalsband och läsa Svensk Damtidning, där får Moderaterna 44% av deras röster och Liberalerna 15%, tillsammans 59%. Centern ligger nära Liberalerna, så de röstar på Centern tycker bara väldigt illa om Annie Lööf med rätta. SD får enbart 5% av deras röster. På andra sidan gatan där flerbostadshusen ligger är 67% boende i hyresrätt, där ser det mer likt ut som i rikspolitiken med fördelningen. Socialdemokraterna 20,3% och Moderaterna 20,8% och intar därmed första och andra plats, Vänstern har 11%, SD 13%, och intar därmed tredje och fjärde plats.. En aktiv miljöpartist på min gata tycker väldigt illa om Annie Lööf för att hen anser att hon försöker stjäla det socialdemokratiska partiet, bit för bit, genom att införa extrem högerpolitik hos socialdemokratin. Det sa även Jonas Sjöstedt att Annie Lööf bedrev värre högerpolitik än Moderaterna. Varför vägrar hon tala med vänstern? På vilket sätt är de extrema, de är som gårdagens socialdemokrater i dag.
     Så många fler än de som har råd att köpa pärlhalsband och stora svarta handväskor röstar på SD, men också betydligt fler röstar på V, i flerbostadshuskvarteren.

    • De som tycker illa om Annie Lööf ser den hon är, en maktgalen person som vill bli statsminister i Sverige. Birger Schlaug och MaLou Lindholm skrev också: Att det varit möjligt att lansera just Annie Lööf som ny medlem i Trilateralen lär inte bara bottna i att hon har nyliberalismens moder Margaret Thatcher och dess mest välkända filosof Ayn Rand som förebilder. Hon ses av vissa som en tänkbar blivande statsminister. Vilket bland annat professorn i statsvetenskap Magnus Hagevi betonat när Värnamo Nyheter uppmärksammade att bygdens dotter minsann varit inbjuden till Bilderbergergruppen (en annan privat elitorganisation där samtal om världen förs): “Man ser henne som en blivande statsminister och de vill veta var hon står i vissa frågor”.
     Inget fel i det. Och var och en har rätt att vara med i de organisationer man vill. Även sådana som driver nyliberalismens idéer. Men alla kort bör vändas på. Även det vars framsida visar en glatt leende drottning med vurm för human flyktingpolitik. Sverige behöver inte en statsminister – eller ens ett statsråd – som är medlem i en privat global organisation som bakom stängda dörrar har som syfte att leda världen. ”

     Det finns fler än Birger Schlaug och MaLou Lindholm som tycker att hon är olämplig som regeringskandidat för att hon är med i Trilaterala Kommissionen.
     Även Christer Nilsson, historiker och författare som skriver:
     Kommissionen tillåter ingen insyn i verksamheten, mötena är hemliga och vad som diskuterats rapporteras inte i medierna, vilket har öppnat för konspirationsteorier.
     Man har anklagat Kommissionen för att följa en antidemokratisk agenda och kritiserat deras manifest ”The Crisis of Democracy”.
     Närmast ökänt är att kommissionen i manifestet ansåg folkets politiska engagemang som icke önskvärt. Kommissionen talar om ”mer måtta i demokratin”, dvs. få medborgarna mer lydiga och passiva och inte bråka med statsmakterna.
     Kommissionen anser också att man har en viktig uppgift att indoktrinera skolor, universitet och kyrkan med ett tydligt globalt budskap och att verka för en global centralregering som en vidareutveckling av FN, där även EU:s makt bör centraliseras på bekostnad av nationell identitet, självkänsla och klara gränser.
     Jag tror att de flesta svenskar inte skulle gilla en sådan världsordning – och skulle inte heller gilla att ha en tydligt maktlysten Annie Lööf som en sådan global förespråkare i en regering

  • En av de starkare ekonomierna i EU? Ja, om man ställer kraven så lågt…hela västvärlden har genomusel ekonomi så det är ingen merit!

   • Sverige har i år 74 miljarder kronor i nytt reformutrymme till medborgarna, det vill säga plus i budgeten. Många länder, även i OECD, skulle vara klart avundsjuka på det.

    • Betyder ju inget när statsskulden skenar och befolkningens skulder ökar…De här 74 miljarderna är bara lånepengar och ska användas som valfläsk i nästa val…Inget nytt! Skattehöjningarna kommer att hagla efter nästa val och vallöftena är som vanligt glömda. Västvärlden är de facto bankrutt även om man inte låtsas om det!

     • Sveriges statsskuld sjunker ständigt sedan många år tillbaka och vi har budgetöverskott. Vi går med andra ord med plus i budgeten. Sverige fick till och med skäll av OECD häromåret för att vi alltför flitigt betalade av utlandsskulden och inte prioriterade inrikes strukturella reformer.

 4. Liksom alla (parti)ledare i väst kommer hon att hörsamma ”her marching orders” från bankirvampyr maffian som styr väst.

 5. Var fanns Socialdemokraternas framtidstro under Stefan Lövens 10 år som partiordförande?
  Kanske är Magdalena Andersson den som bäst besitter en visionär känsla och kan leda partiet för att göra samhället rättvisare och då inte utan det arbetande folkets stöd i riktning mot en välfärdsutveckling med solidarisk omfördelningspolitik, från rik till fattig. Så kan ske om ingången består av ett tydligt och trovärdigt program som vill leverera en skola för alla, moderna bostäder och trygga arbetsplatser. Därtill och inte minst, bryta ned den förödande segregationen i alla dess former.
  Illa nog befann sig denna tilltänkta vision i minst sagt bräckligt tillstånd när Löven tillträdde som partiordförande Trots detta valde Socialdemokraterna att nedprioritera viktigt reformarbete, som partiet egentligen finns till för.
  Detta blev ett vägval mot en inriktning vars resultat kom att innebära tydliga avsteg från sitt idépolitiska jämlikhetsideal och istället inleddes en dragning mot borgerliga marknadsliberala Centerpartiet och Liberalerna. Att dessutom utlova ofinansierade välfärdsreformer som aldrig genomförs och samtidigt göra skattelättnader, framförallt till det välbeställda folket får nog anses som ett rejält självskadebeteende och detta sker samtidigt som partiet lägger mycket kampanjenergi på att bekämpa högerkonservativa krafter.
  Sammantaget ett ”genidrag” i den högre skolan som inte ens den av alla borgerliga ledarskribenter lovprisade och smarta taktikern Stefan Löfven kan förklara, för sina väljargrupper-arbetarna.
  Resultatet, ett ledarskap utan mål och mening som öppnat möjligheter för Sverigedemokraterna att ta allt större plats i ett politiskt vakuum, vars innehåll består till stor del av besvikna arbetarväljare . Och nu har detta SD-parti uppnått ca;20% av riksdagens röstandel, samt är väletablerade i politiska församlingar landet runt. Något har gått sönder är ett ganska träffande och väl igenkännande uttryck sagt av Stefan Löfven.
  Möjligen har vägs ände uppnåtts och partistrategerna på Sveavägen 68 inser att politik inte enbart består i att ”byta grejor” vid förhandlingsbordet med borgerliga partier, utan framförallt handlar det om att ingjuta en plan med adress till tilltänkta väljargruppers som vill tro på samhällets utveckling i en jämlik och solidarisk riktning.
  Ser vi en kursändring och ljusning vid horisonten?
  Oavsett , efter cirka 10 år av idépolitisk ökenvandring, allt längre bort från kraftkällan blir uppförsbacken rejält brant för det nytillträdda Socialdemokratiska ledarskiktet.

  • I Europa så byter högern och vänstern i stort sett väljargrupper med varandra. Arbetarrösterna går till högerpopulister och vänstern drar till sig akademiker och stadsbor. Få storstäder idag styrs av högern i Europa (bara det är ett genant attribut för vilken huvudstad som helst) – det är en ny ideologisk ordning helt enkelt. För min egen del tror jag det beror på en hård individualism som gör att ”gamla arbetarväljare” känner av detta klimat hårdare och söker sig till de nya gemenskaper som högerpopulister erbjuder. Tyvärr har inget högerpopulistiskt parti i den berömda västvärlden åstadkommit några konkurrenskraftiga sociala reformer för sina jobbare, vilket är ett ödesdigert facit för dessa väljargrupper, inte minst för republikanska väljare i Amerika som inte haft löneutveckling på över 40 år.

 6. Om som många tror Magdalena Andersson blir statsminister, blir det upp till bevis om hon kommer att samarbeta och tala med Nooshi Dadgostar. Hon placerade sig närmare Vänstern än högern på en vänster och högerskala när hon fick uppgiften att placera sig på denna, till skillnad från Löfven som placerade sig på mitten. Hon borde tala med Vänsterpartiet, jag lyssnade på Nooshi Dadgostars tal för några dagar sedan i majorna i Göteborg, och hon lät som en socialdemokrat. Hon talade om ABF och Olof Palme, nämnde bruksorterna och var stolt över det fossilfria stål som togs fram i förra veckan. Hon hyllade världens mest kvalificerade industriarbetare som gör det möjligt.
  Hon sa att vi har de flesta fattigpensionärer i Norden. (Då vet jag att ändå betalar både låglöneinkomsttagare och höginkomsttagare mycket högre skatt i Sverige
  än övriga nordiska länder)
  Hon försäkrade att det skall ha betydelse vem man röstar på, aldrig mera skall vänstern vara passivt stöd till socialdemokraterna utan att få påverkan på deras politik.
  Väljarna har blivit lurade de röstade på socialdemokratisk politik men fick centerpolitik.
  Kraven vänstern har är fullt rimliga för att släppa fram en socialdemokratisk budget, nämligen återställa sjukersättningen och även a-kassan. För detta borde vara nära socialdemokratins själ.
  Annie Lööf har helt orimliga krav när hon krävt att socialdemokraterna skall bedriva Centerpolitik för att hon skall stödja dem, trots att hon påstår att hon vill förhindra en borgerlig regering med stöd av SD. Menar hon någonting av vad hon säger borde hon tala med Vänstern och dessutom inte ha större krav på högerpolitik än vad Moderaterna har,. Kristersson sa att han aldrig skulle vågat ta bort värnskatten. Reinfeldt regeringen försökte inte heller införa marknadshyror som Annie Lööf gått all in för, men stoppades av Dadgostar.

 7. Nej, jag vill inte att någon av riksdagssossarna blir partiledare. De är alla färgade av nuvarande politik som mer handlar om rättigheter hit eller dit men inte om ekonomisk jämlikhet. Det fanns en annan som var på tal när Löfven valdes men som aldrig fick chansen att visa vad han gick för nämligen Anders Lago, då kommunalråd i Södertälje, som visade vad HAN gick för när han åkte till kongressen i Washington och berättade för dem vad alla amerikanska krig hade för konsekvenser, inte bara för de drabbade länderna utan också för hans kommun och för Sverige. Han visade mod precis som Dadgostar gjorde när hon gav Löfven sparken i riksdan. En modig partiledare som har modet att se verkligheten och agerar efter den önskas för sossarnas räkning.

  • Till Karolina!
   Jo, du har en viktig poäng med vad du skriver och håller med dig i stort.
   Men att ensam med en klok ide komma utifrån och påverka
   detta djupt traditionsbärande parti är nästintill en omöjlig operation att genomföra.
   Håkan Juholt- trots att han var riksdagsman-är exempel på hur partiet mobbar ut
   dem som inte är ”representativa”
   Så för att vända på detta betongberg krävs såväl mod som metodiskt listighet.
   En sådan person kan befinna sig inom etablissemanget. Vem vet

  • Fast idealism och frasmakeri i partiprogrammen räcker inte på långa vägar numera att locka arbetarväljarna. Tvärtom. Dessutom måste man också VINNA val och få igenom sina reformer i parlament och gentemot statsbudgeten.

   I de flesta av västvärldens länder väljer idag arbetarväljarna högerpopulistiska partier som ger dem en (falsk) stolthet med flaggviftande och patriotiska slagord: ett arv från Amerika, där arbetarklassen sedan många decennier (som det brukar kallas lite vanvördigt) röstar emot sina naturliga intressen: man får ingen reell löneökning sedan 1980-talet, ingen social- och sjukförsäkring eller ens lagstiftad semester. Och så röstar den amerikanska arbetarklassen decennium efter decennium, och det börjar spridas än fortare i Europa.

   Tidvis brukar man kalla dagens reaktionära högerpopulistiska partier för nya men rasistiska socialdemokratiska partier där rasism och ren apartheid-politik fått ta över idéer om att hålla ihop för att få gemensamma sociala fördelar i politik och samhälle.

   Ingen Håkan Juholt eller Anders Lago skulle överhuvudtaget kunnat vända på denna sorgliga trend. Det är dessvärre så verkligheten ser ut, och inte verkar vi se nåt slut på detta elände heller. Arbetarväljarna i västvärlden har helt enkelt fullständigt börja rösta emot sina egna objektiva sociala, ekonomiska och politiska intressen.

  • Kaolina,
   Jag tror inte på strävanden för ekonomisk jämlikhet.
   Och att alla ska ha lika mycket.
   Eller lika lite som det blir med kommunismen.
   Jag tror på ekonomisk mångfald.
   Det ser jag som naturens egen skapelse.
   Eller från Gud om du så vill.

   Författarinnan och poeten Karin Boye beskriver ganska så väl hur jag tänker.
   Vi måste ha något att sträva efter, annars blir vi passiviserade precis som tamdjuren med sin herre och ägare som bestämmer allt över deras huvuden.

   I rörelse

   Den mätta dagen, den är aldrig störst.
   Den bästa dagen är en dag av törst.

   Nog finns det mål och mening i vår färd –
   men det är vägen, som är mödan värd.

   Det bästa målet är en nattlång rast,
   där elden tänds och brödet bryts i hast.

   På ställen, där man sover blott en gång,
   blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

   Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
   Oändligt är vårt stora äventyr.

   https://www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/i-rorelse.shtml

   Det talas ofta om Ryssland på den här sajten.
   Mest i form av Sovjetunionen.
   Men tror du kommunister ännu en gång kan tillträda makten?
   Eller i Östra Europa?
   Jag tror kommunismens försök är en engångsföreteelse.
   En gång sedan aldrig mer.
   Men närmast ligger dock alternativet ingen gång alls.

   För övrigt har jag tagit paus från politiken.
   Följer bara lite ytligt just nu trots det händer mycket.
   Jag saknar studietradition men har fått en del ”studie-kickar” genom livet.
   Egentligen borde jag kunna engelska språket bättre men gör det inte.
   Problemet tror jag är avsaknat intresse.
   Engelska språket lockar mig inte trots sin popularitet.
   Lockar mig gör däremot språken från Öst.
   Främst ryska men som är komplext och komplicerat.
   Har också kollat på rumänska som verkar lättare med sitt i grunden latinska alfabet.
   Men nu har jag lånat böcker i nybörjar-ryska på biblioteket.
   Jag ska försöka på egen hand och ta det i min egen takt när jag känner för det.
   Det finns kurser men sådana är mer krävande och man måste hänga med för att inte bli efter.
   Var på Biltema i söndags och köpte ett kollegieblock.
   I det ska jag träna på att skriva och samtidigt lära mig det kyrilliska alfabetets bokstäver och tecken.
   Det får bli början.

   Ha så bra!
   Kanske tittar in här någon gång ibland men inte så ofta som tidigare.

   Några ting i Ryssland som imponerar på mig
   Den storslagna naturen.
   Det stolta folket.
   Det rika kulturlivet.
   Samt inte minst
   Den nationella gemenskapen.

   • Om alla tjänar ungefär lika mycket skapar det mindre motsättningar. Samma med den nationella gemenskapen. Vi slipper EU och Nato och jobben stannar i Sverige. Saker och ting blir mer meningsfulla. Lycka till med ryskan!

  • Anders Borg sa ju i USA it´s a ”Win – win situation” om USA som startade krigen och Sverige och fick ta emot flyktingarna https://www.youtube.com/watch?v=zYChQXDg4Wk (Uttrycket Win-Win verkar inte gå att hitta på Youtube mer, men exakt det sa Anders Borg.) Och var det inte så att kommunalrådet Anders Lago från Södertälje berättade i USA att Södertälje tog emot fler irakiska flyktingar än hela USA? Sen är det ju så, att om någon socialdemokrat börjar göra som Olof Palme, dvs öppet börjar ta ställning mot USA:s politik…då riskerar hen att mötas av en lejd CIA-agent i en gränd en mörk kväll.

 8. Rätt intressant det här med medias bevakning av stormen Ida som svept fram i Mexikanska Golfen de senaste dagarna. De svårt drabbade områdena i Mexiko är tydligen totalt ointressanta för regimens SVT att göra inslag om utan man väntar spänt på att Louisana i USA ska bli drabbat…Ja, se då blir det reportage på längden och tvären vill jag lova och inte ens den mest meningslösa detalj kommer att missas. Nyhetsuppläsarna kommer riktigt att frossa i hur orkanen rullar fram…Men som det var någon som för länge sedan konstaterade, ett dödsfall i EU/USA är intressantare än tusen döda i Indien eller Afrika. En sorts dold rasism även om dessa nyhetsmurvlar självklart förnekar det…

  • Ja, det är språket och de oftast enda engelska språkkunskaperna. Svensk journalistkår tittar på engelskspråkiga -och ofta helt amerikanska- nyhetskanaler och vidareför helt enkelt denna amerikanskcentrerade nyhetsverklighet.

 9. Jag tror att Magdalena A kommer att bli en briljant ledare för ett kollapsat SAP, dock knappast i nivå med den verbalt kärnfulle Stefan L.

  • Ja, men fast inte är väl SAP ändå ’kollapsat’? – Man är ännu största partiet sedan herrans massa decennier.

   Många anser ju att Stefan Löfven inte var (är) en särskilt slagkraftig talare, men anser att kamrat Andersson är betydligt syrligt vassare. Problemet med Löfven är att vi egentligen aldrig vetat eller fått reda på vad hans ideologiska inställning är till vad som helst: innan han blev vald var han väldigt starkt för kärnkraft; som vald ordförande och senare statsminister läggs kärnkraften långsamt ned av ekonomiska skäl. Vi vet inte heller hans visioner för hur landet skall se ut om låt säga 10 år o.s.v. Vet någon egentligen vilka de socialdemokratiska visionerna är överhuvudtaget för framtiden…? Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå (av alla statsstödda exempel!) är det enda större projekt jag vet att de stödjer…

   Magda Andersson kan nog bli en hård match för borgerligheten (minus Centern), misstänker jag. Strategiskt är hon nog det klokaste valet.

 10. Det spelar väl ingen roll vem som blir ny partiledare i S, inte ens om det så blev någon i Reformisterna eller ens Göran Greider, alla tror dom att det finns en slags ”snäll kapitalism”, och ingen av dem, och inte heller något enda parti i hela riksdagen vill ändra på det absurda och för vår planet och hela mänskligheten så hotfulla kapitalistiska system… som förutsätter den privata äganderätten.
  Läste en så fin och självklar kommentar på Facebook ”…….”Från en högre ekonomisk samhällsforms ståndpunkt”, skrev Karl Marx, ”kommer enskilda individers privata äganderätt till jordklotet att framstå som något lika osmakligt som att den ena människan äger den andra. Inte ens ett helt samhälle, en nation, ja inte ens alla samtida samhällen tillsammans är ägare till jorden. De är bara dess besittare, dess nyttjanderättsinnehavare och har att som boni patres familias efterlämna den förbättrad till följande generationer.” (citerat från boken ”Humanisten Karl Marx” av Werner Schmidt)”

  • Men fast ändå, Catarina – nog har väl modern Natur Gaia ändå börjat klart signalera med extremväder och naturkatastrofer vem som bestämmer här i världen, trots allt… Rejält med oväder och bränder i Amerika är inte trevligt för någon individ, men bra för det politiska klimatet då de måste förhålla sig till det inrikes därborta. Det bästa vore ju om vi fick ut de amerikanska politikerna i naturen och lära dem att uppskatta den – amerikaner lär vara de västerlänningar som har sämst och närmast obefintlig kontakt med naturen. Dessvärre.

   • Johan, du har rätt i att “moder Natur Gaia börjar signalera med extremväder”…och att det påverkar det politiska klimatet. Men sen är det ju så att om produktionen i vårt land och i vår värld styrs av vinst och tillväxtbehov, kommer den att ta död på vår moder Jord Gaia. Så egentligen skulle man kunna kalla vartenda parti i riksdagen som inte vill ändra på detta system för Gaias dödgrävare.
    Ifall du inte känner till det:
    ”Fem huvudbudskap från IPCC:s rapport
    1.Läget är mycket allvarligt och vi kommer att uppleva stora klimatförändringar.
    2.Vi riskerar att passera 1,5-gradersmålet inom 10-20 år.
    3.Människans utsläpp av fossilgaser är huvudorsaken som driver på extremvädret.
    4.Vi närmar oss tröskeleffekter med större risker och oåterkalleliga effekter. Det kan förstärka klimatförändringarna ytterligare. Exempel på tröskeleffekter är smältandet av Arktis istäcke och glaciärer, havsnivåhöjningar på 1-2 meter till år 2100, att Amazonas börjar läcka mer koldioxid än den tar upp och smältande permafrost som frigör stora mängder metan.
    5.Kraftiga, snabba utsläppsminskningar behövs nu för att minimera temperaturökningen och är avgörande för miljön, biologisk mångfald, liv på jorden och luftkvaliteten.”
    Läs mer här:Vad säger den senaste IPCC-rapporten? – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

   • Statistiken visar väl att det inte är mer bränder och oväder än tidigare utan det är misskötsel av skogar där man lämnar kvar brännbart material som gjort att bränderna tagit fart, ja med hjälp av de pyromaner som frekvent härjar. Kollar man på orkanstatistiken så visar den heller ingen ökning så det är nog bara medias propaganda som du har gått på John. Läs nedan!
    https://klimatupplysningen.se/ny-studie-tropiska-orkaner-blir-inte-fler-eller-intensivare/
    Jag litar inte på fulmedia alls och det förvånar att många här köper klimatpropagandan som MSM driver…

    • Ja problemet med dig, Benny är att du litar på Klimatupplysningen som du ofta refererar till. I länken “Om oss” presenterar dom sina skribenter:
     Ingemar Nordin är professor vid avdelningen för filosofi, Linköpings universitet.
     Sten Kaijser är professor emeritus i matematik vid Uppsala Universitet. Han har varit intresserad av klimatfrågan i över 10 år.
     Lena Krantz är utbildad arkeolog, religionshistoriker och ekonom (har även läst grundkursen i Geovetenskap).
     Peter Stilbs är professor i fysikalisk kemi vid KTH i Stockholm.
     Per Welander var civilingenjör i elektroteknik från KTH samt fil. kand. i fysik, numerisk analys (Stockholms Universitet).
     Ann Löfving-Henriksson, f.d lärare i naturkunskap
     Magnus Cederlöf är programmerare till yrket
     Mats Zetterberg, ekonom, klimatföreläsare och revisor för föreningen.
     Lars Kamél har doktorerat med en avhandling om vad som går få fram ur kometers ljuskurvor. Därefter har han bytt till att bli systemutvecklare/programmerare.
     Elsa Widding är civilingenjör och har jobbat i Vattenfall och i regeringskansliet.
     Johan Montelius, Lektor KTH, Skolan för Elektroteknik och Datavetenskap.
     Pehr Björnbom Professor emeritus i kemiteknik från KTH
     ———————————–
     Själv föredrar jag att lita på IPCC som ”står för ”Intergovernmental Panel on Climate Change” och är FN:s vetenskapliga klimatpanel. IPCC utför ingen egen forskning, utan sammanställer världens ledande klimatforskning och med experter från en stor del av världen som granskare.”

     • Det är nog så att det är sajter som klimatupplysningen som kommer med sanningen. Fulmedias skrämselkampanjer om klimatet ger jag inte mycket för och att lita på regim-media slutade väl alla vettiga med för länge sedan.

    • Klimatupplysningen.se verkar ju ärligt talat mest vara någon slags åsiktssajt för naturvetare som fallit ur det egna vetenskapliga synfältet.

  • Fast vad har detta dyrbara och säkert tjusiga kryssningserbjudande med den kommande nye ordföranden i SAP att göra?!? Är det skrivet i fel ämne och svarskategori?

   • Det har byggts upp ett privat ägande på bekostnad av det kollektiva ägandet, som är monumentalt. Detta har sossarna bidragit till.
    Nej precis, vad har sossarnas partiledarbyte över huvud taget för intresse när det gäller oss som vill ändra detta svineri.
    Ta det som en bonusinformation…

 11. För övrigt,
  Vi det styresskick vi förtjänar
  och Sossarna,
  hur man än vänder på problemet,
  har under lång tid
  med tanke på rådande omständigheter
  skött sig ganska bra.
  Och landet måste styras
  av dugliga förtroendevalda.

  En tanke god som någon;
  När S länge vandrat i ingenmansland
  och förlorat många arbetare band
  som de så gärna önskar att återfinna
  vore det kanske dags att välja en duktig kvinna
  som i många avseende verkar kompetent o bra
  Varför då inte välja den bästa de har -Magdalena A

 12. Nu aviseras ”skattesänkningar” för 10 miljarder av Magdalena Andersson vilket ju bara är nys då ju tidigare skattehöjningarna redan uppgår till långt mer än det beloppet. Sedan påstår hon, visserligen helt korrekt, att Sveriges BNP ökat, vilket är en sanning med modifikation då den egentligen minskat om man räknar på rätt sätt, BNP per capita. Troligtvis, om nu inte Magda är helt okunnig om ekonomi, känner väl till detta men som alla vet, politiker lever på att slira med sanningen och skönmåla. Alltid lurar det någon..

 13. Betr. centern och bondeförbundet: det var justitieminister K.G. Westman, bondeförbundaren, som beredde
  transportförbudet mot vänsterpress,1940-1943, som drabbade Ny Dag, före attentatet mot Norrskens-flamman, 4 mars 1940. Tidningar kunde dras in, ansvarig utgivare kastas i fängelse, som flera av Ny Dags (k) redaktörer, upplagor dras in. Att Annie Lööf glömt dessa övergrepp, som hon borde påminnas om, är besynnerligt. Åtal och böter kunde även utdelas om någon sålde Ny Dag på stan, om bara en liten del av tidningen syntes.

  Folkpartiets minister för kommunikationerna, var Andersson i Rasjön, en relativt benign folkpartiledare, men handlade den tyska permittenttrafiken, 1940-1943, 2 miljoner tyska trupper, 10 % av SJ:s kapacitet, i förstaklass kupéer, när värnpliktiga fick åka på vintern 30° kallt, i boskapsfinkor, med halm och kamin. Tyskarna betalade nog med guld från KZ, 80 miljoner, idag penningvärde ca 2 miljarder. En förfärlig historia av förtryck och sattyg Sverige består av.

  Men aldrig att liberalerna pratar om detta, såna falska typer som Per Svensson, som nu värvats till DN, om Per-Olof Sundman skrev han, men inte om Paul Wretlind som var folkpartiordf. och ordf. i kommunfull-mäktige, som var inblandad i attentatet mot Flamman, 1940, värsta terrordådet, i Sverige, annars är pressfriheten vital för folkpartisterna, summan alla dessa dåd och svek, gör förstås att liberalerna kommer att försvinna i Sverige, något att se fram emot. De vill alltid väl, men tar aldrig ansvar, det är liberalism,
  skuldkänslor är smart nog omöjliga i den positionen, tänk på Björklund. T.o.m Ulf Adelsohn tyckte illa om alla folkpartister, hellre samarbete med Lasse Werner.

  Ecklesiastikminister högerns Gösta Bagge, ansvarade för tyska skolan, som var ren naziindoktrinering, och fick stängas efter kriget, och före kriget var Bagge med när Hitler fyllde 50, 30/4, 1939. 1941 ville högern
  förbjuda kommunistiska partiet, SKP.

  Christian Günther som utrikesminister, behöver ingen närmare presentation, men tillsatt med Erik Boheman, (senare fp i riksdagen), men de saknade partier bakom sig, och därmed ansvar. Jag tycker
  denna taktik går igen i sosseintrigerna av idag, i januari-ök., de kan mygla, finns i (s)-dna:t

  Men enligt SvD Gummesson biografi över Olof Palme som liksom inte togs på allvar, visar hur nära Palme stod L. Hagman, som var Nordisk Ungdom-nazist, blev misstänkt för attentatsplaner mot kommunister i Skövde, 1943, ca, Hagman var sedan i IB/fst, och bondekooperationen, och var sedan på 1970talet, påtänkt som riksdagskandidat, för centerpartiet. Hade detta varit känt hade nog inte Palme blivit s-ledare, men varför var det så dålig koll på detta ? Det kanske var tur för Palme, och oss, men han kunde visst uppvisa Putin-drag, mot FiB-Kulturfront, m.m.

  Dessa typer som handlagt odemokratiska åtgärder, får aldrig ta ansvar, gör det ej, däremot pådyvlas vänstern ansvar, för vad som helst. Det finns mycket som måste förändras i Sverige, som dessa oansvariga försvarar.

 14. Att byta kapten på skutan ändrar inte mycket, Samma skuta, samma last, samma rutt och samma rederi. Kanske en eller annan ny besättningsman… förlåt: skall vara -person. Att kapten upplever sig som livmoderbärare ändrar just inte mycket. Hela rederiet upplever sig som livmoderbäraristiskt.

  • Nå – ingen kan förutse folkopinionen i en politisk framtidsprocess. Magdalena Andersson kan bli en raket eller samma gamla Löfven-ideologi. Det är trots allt valår, hon har onekligen talets förmåga och har en aura av professionalism och styrka omkring sig.

   Jag misstänker att det ytterst spretande blåbruna blocket med gamla trötta och slitna partiledare liksom de gamla borgerliga pratministrarna på ledarsidorna inte har en klar strategi i detta nu.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here