Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell

8
2062
Bild i The Indicter.

 

Den här ledaren 29 oktober i Strategic Culture har översatts av Rolf Nilsson. En bra översikt, med svagheten att Sverige inte nämns.


Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell

Orättfärdigheten måste upphöra. Julian Assange måste släppas fri omedelbart.

Ju längre som parodin med Julian Assanges fängelsevistelse pågår, desto mer avslöjar hans svåra situation korruptionen hos USA:s regering och dess västerländska allierade.

Han har förföljts under tre amerikanska presidentskap: Obama, Trump och nu Biden. Det visar kontinuiteten i en systematisk kriminell politik, för att tillintetgöra yttrandefrihet och oberoende journalistik.

Den här veckan överklagade USA:s regering ett tidigare brittisk domstolsbeslut i januari, att avslå att Assange utlämnades till USA. Det var två dagars utfrågningar vid High Court i London den här veckan. Ett par domare kommer nu under de närmaste veckorna att överväga om huruvida de ska upprätthålla den tidigare domen från lägre domstol, eller bevilja USA:s utlämningsbegäran. Något datum för beslutet är inte satt. Om de två domarna upphäver domen till förmån för Assange, kan hans juridiska försvarsteam överklaga beslutet ytterligare i den brittiska högsta domstolen. Och så maler den makabra historien vidare.

Assange (50) har redan suttit i två och ett halvt år i isolering i ett fängelse med maximal säkerhet, den ökända Belmarsh-fängelsehålan, där endast de farligaste förövarna förvaras. Trots att han aldrig är dömd för något brott. Detta grova missbruk av rättsprocess visades upp igen denna veckan, när Assange dök upp i rätten via en videolänk. Han nekas tillträde till sitt juridiska team. Assanges hälsa har drabbats hårt under hans fängelsevistelse, med läkare som varnar för att ytterligare internering kan leda till döden.

Den australiensiskt födde journalisten och journalisten, som grundade Wikileaks visselblåsar-organisation, fick internationell berömmelse runt 2010, med sitt avslöjande av amerikanska krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Hans modiga tjänst i allmänhetens intresse gav honom flera utmärkelser. Under 2012 samarbetade USA, Storbritannien och Sverige för att fånga Assange med hjälp av en falsk anklagelse om sexövergrepp, som senare lades ner på grund av brist på bevis. När Assange uteblev från borgen under detta första fallet i London, flydde han till Ecuadors ambassad, där han fick politisk asyl. I en bisarr utveckling förblev han instängd på ambassaden i nästan sju år. I april 2019 tillät ett regeringsskifte i Ecuador den brittiska polisen att gripa Assange och kasta honom i Belmarsh-fängelset. Detta trots att hans förseelse att hoppa över borgen 2012 var ogiltigt, eftersom det svenska sexåtalet lades ner 2019.

Vad den skrämmande historien illustrerar är att Assange har utsatts för en obeveklig politisk förföljelse av USA, med hjälp av de brittiska myndigheterna.

Varje steg på vägen av den långa, slingriga förföljelsen har tjänat till att avslöja hämndlystnaden och korruptionen hos det amerikanska etablissemanget, såväl som deras brittiska och europeiska motsvarigheter. Från krigsförbrytelserna, tortyren, illegal global övervakning, kupper och antidemokratiska intriger, till den vidriga klimaxen med Julian Assanges personliga korsfästelse under den cyniska täckmanteln av laglig utlämning och anklagelser om spionage.

Fallet mot Assange borde från början aldrig ha inletts. Hans bidrag till allmänintresset var oerhört viktigt. Hans avslöjande av krigsförbrytelser av USA och dess allierade i Irak, Afghanistan och andra imperialistiska interventioner är i nivå med Daniel Ellsbergs, som avslöjade Vietnamkrigets brott genom sitt avslöjande av Pentagon Papers 1971. Ellsberg har anslutit sig till många andra internationella personer, som kräver att Assange ska släppas. Det som Assange avslöjade genom Wikileaks var utan tvekan av större betydelse än Ellsbergs, eftersom den förstnämnda väckte internationell uppmärksamhet till ett globalt system av Washingtons korruption.

Även när han var instängd på Ecuadors ambassad, lyckades Assanges organisation tillföra USA ytterligare vanära, genom att avslöja CIA:s Vault 7-filer. Det sensationella avslöjandet visade hur den amerikanska underrättelsetjänsten spionerade på medborgare och regeringar över hela världen. Den verkliga skandalen: Muellergate – inte påstådda Russiagate

Det var det avslöjandet som eskalerade USA:s beslutsamhet om hämnd. Som en undersökningsrapport från Yahoo! News avslöjade nyligen, var det då som chefen för CIA, Mike Pompeo, inledde försök att bortföra och till och med mörda Assange. Detta var under 2017, när Assange inte ens åtalats av USA för påstått spionage. Det betyder att USA var villigt att mörda en oskyldig journalist, helt enkelt på grundval av att han avslöjade dess massiva globala brott. De senare anklagelserna om spionage väcktes först 2019, när Assange hade gripits av brittisk polis.

Som Assanges bror Gabriel Shipton påpekade i veckan i en intervju, hittade den amerikanska regeringen en laglig grund för bortförandet av honom. Det är vad som händer just nu. Assange sitter i isoleringscell utan att vara dömd för något brott. Om han utlämnas till USA, riskerar han 175 års fängelse, anklagad för spionage.

Hans enda verkliga ”brott” är att hans principfasta journalistik avslöjade Washingtons brott. Det är det som står på spel. Inte bara rätten till frihet och liv för Julian Assange utan också de vidare rättigheterna för oss andra, för tillgång till allmän kunskap, oberoende journalistik, yttrandefrihet och rättvisa. Alla dessa rättigheter är tänkta att hållas för heliga av USA och dess västerländska allierade. Uppenbarligen är det en lögn och det utgör den chockerande sanningen.

Utanför High Court i London i veckan sa Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson till anhängare och media, att försenade amerikanska försäkringar om sjukvård för Assange och lättare fängelseförhållanden är ”värdelösa”. Innebörden är att USA desperat försöker dämpa allmänhetens ilska och ge de brittiska domarna lagligt utrymme för att bevilja utlämning. Det råder ingen tvekan om att Assange, om han utlämnas till USA, kommer att dö. Det är det outtalade målet.

Hrafnsson sa, att de två domarna bara har två val: stå fast vid det tidigare beslutet att inte utlämna Julian Assange, eller att de facto dela ut en dödsdom.

USA:s och dess västerländska allierades föregivna moraliska auktoritet avslöjas som en hög av stinkande lögner och bedrägerier. Den rättsliga processen mot Assange har varit en överlagd process av kidnappning av rättvisa och mord.

De trovärdiga rapporterna om en CIA-komplott för att döda Assange, orkestrerad på högsta nivåer av USA:s regering, borde ha räckt för att få utlämningsärendet avfört. Så var det också med  erkännandet av ett fabricerat vittnesmål av ett nyckelvittne för USA, den isländska bedragaren Sigurdur Ingi Thordarson. Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal.

Med några hedervärda undantag har västerländska företagsmedier varit tysta om denna parodi. Samma media har slagit upp otaliga rubriker om det tvivelaktiga fallet med den ryske bedragaren Alexei Navalnyj och det besynnerliga påståenden om att den ryska regeringen försökte förgifta honom. Tidigare denna månad tilldelade Europaparlamentet sitt ”prestigefyllda” Sacharovpris för frihet till Navalnyj, som avtjänar ett fängelsestraff i Ryssland för en fällande dom om förskingring. De europeiska regeringarna har inte gjort något för Assanges frihet. De använder utmärkelser och uttrycker ”oro”, som en politisk opportunism för att tjäna en agenda som i det tvivelaktiga fallet Navalnyj. Men i ett uppenbart fall av orättvisa, Assange, råder en skamlig tystnad och därmed medskyldighet.

Den australiensiska regeringen har inte gjort något för att hjälpa Assange. Gabriel Shipton säger att de australiska myndigheterna har behandlat hans bror som en backpacker som har tappat sitt pass, som en person som utgör en trivial olägenhet.

Canberra är för upptaget med att fjäska för Washington, med att driva en kriminell krigsagenda mot Kina.

Den grymma ironin är att Julian Assanges livsverk med att avslöja västerländska regeringsbrott och korruption, är som kraftfullast nu, även om han är inlåst i isoleringscell i ett brittiskt fängelse med maximal säkerhet.

Fallet mot honom ”föddes ruttet” som Stella Moris, hans fästmö och mor till hans två barn, passionerat uttalade denna vecka. Orättfärdigheten måste upphöra. Julian Assange måste släppas fri omedelbart.

Relaterat.
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelBlir Magdalena Andersson en bra partiledare för S?
Nästa artikelUSA varnar Kina och Ryssland för att låta krigsfartyg passera genom sund som ”borde”  vara japanskt territorium. Självutnämnd världspolis?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  • Jag håller på med Nils Melzers bok. Det roliga med den är att han, till skillnad mot de flesta andra, inte bryr sig om sitt anseende inom det politiskt korrekta etablissemanget, vilket han också påpekar i boken, utan benämner saker vid deras rätta namn.
   Han anser att Assange blivit utsatt för psykisk tortyr. I detta räknar han även den gigantiska smutskastning som förekommit av regeringar och media, inte minst i Sverige. Det senaste i den delen av tortyren anser jag personligen vara Carina Bergfeldt program med Anna Ardin, som jag med flera anmälde till den politiska domstolen Granskningsnämnden som till min överraskning avslog våra kritik som främst gällde att Assange inte fanns på plats, eller på annat sätt, kunde försvara sig mot förtalet. Detta brukar ju annars vara så viktigt att kritik mot offentliga och andra i praktiken många gånger blir omöjlig i public service. Men mot Assange är det nu klarlagt att det är fritt fram för smutskastning i public service.
   Nils Melzer skriver mycket om politisk korruption. Även sk ideella organisationer, så som Amnesty, kritiseras för att vara rädda för att mista sponsorer. Vad gäller mänskliga rättigheter skriver Melzer att dessa bara är till för att höja en nations anseende men inte betyder något när andra intressen anses viktigare.
   Ännu är jag bara på sidan 85 men vill verkligen rekommendera boken just pga, som jag skrev inledningsvis att Melzer, till skillnad mot de flesta andra, vågar sticka ut hakan och verkligen berätta hur det förhåller sig med den sk rättsäkerheten, den sk demokratin, de mänskliga rättigheter och respekten för FN när FN kommer med kritik. Allt tal om dessa påstått grundläggande värdena är bara, som Greta skulle ha uttryckt det, bla, bla, bla.

 1. Amerikanerna inser det naturligtvis inte, men den amerikanska våldsfascismen i Washington har fått sin egen Antonio Gramsci, som skrev 1900-talets skarpaste politiska analyser i just den italienska fascismens fängelse.

  Som både fånge, och i värsta fall död, är Assange en moralisk fyrbåk som i evighet kommer att överleva även efter den amerikanska våldsimperialismens fall och redan existerande geopolitiska kollaps.

  Han är nämligen dess avslöjare. Den amerikanska makten är som vanligt för korkad för att inse detta.

  Varje seriös iakttagare vet naturligtvis att Assange har helt faktamässigt som moraliskt rätt.

 2. Jag ringde nyss till Kanelvals förlags förläggare och ägare Björn Eklund för att fråga hur många recensioner som publicerat om boken Fallet Julian Assange.
  Den enda recension som hittills publicerats var Stina Oskarssons i SvD. Men Dick Sundevall gör en positiv presentation i Magasinet Paragraf som avslutas med ”Jag kan verkligen rekommendera boken. Det är bland det absolut bästa jag läst vad gäller faktaböcker.” Sedan har Aftonbladet sagt att de ska komma med en recension, vilket ännu inte inträffat.
  Björn skickade ut recensionsexemplar runt den 20 oktober, något senare till landsortspressen. Han har även skickat till Journalistförbundets tidning Journalisten. Med tanke på att Assange är åtalad i USA för att ha publicerat hemligstämplade dokument så borde seriösa journalister kunna identifiera sig med Assange och skrämmas av hur han hanterats för sin journalistiska gärning.
  SVT och SR som så gärna uppmärksammar oss på rättsvidrighet, krigsförbrytelser, brott mot mänskliga rättigheter m.m. när länder utanför västvärlden anklagas tiger nu, när Sverige och USA är de som skiter i mänskliga rättigheter och internationella regelverk, som muren. Hyckleriet är enormt.
  Jag brukar tänka som så att: Vi lever i den sinnessjukaste tiden i det sinnessjukaste landet. Ständigt får jag belägg för mina teser.

  Karneval förlag https://www.karnevalforlag.se
  Dick Sundevalls presentation i Magasinet Paragraf https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/204757-en-historia-om-forfoljelse/

 3. Bra Magnus!
  Tack för genomgången av boken och recensioner!

  Det är ju aningen märkligt, precis som Magnus nämner, att detta tema torde ju vara mycket aktuellt och angeläget för journalister och den demokratiskt drivna politiken, att det är så tyst kring person och bok på temat Julian Assange. Man kan (öppen fråga) undra VARFÖR?

  Idag går det ju mer tv-dokumentärer om de nazistiska krigsbrotten och tribunalen i Nürnberg som inträffade för en hel mansålder sedan, det än det nämns något om personen Julian Assange och de krigsförbrytelser han avslöjat i modern tid.

  Är det någon som har någon jämförande statistik på hur många gånger man tagit upp fallet Navalnyj och fallet Assange under samma tidsperiod?

  Antalet torde ju halta betänkligt mellan de två, även om SVT:s Dokument Utifrån hedersamt haft flera dokumentärer för flera(många) år sedan kring de teman, uppgifter och bilder Assange avslöjat.

 4. Hur skall man skapa en åsnebrygga till dagens humornyhet ? Eftersom Obama var den som började jaga Assange så får han passera revy för att demonstrera hur obildade dagens politiker är, och bland dem särskilt de amerikanska.

  På klimat- eller skall vi säga celebritetsmötet i Glasgow sade Obama i sitt tal att ”då vi befinner oss på smaragdön…” Smaragdön, Emerald Island, är dock inte alls Skottland utan givetvis Irland. (Någon som minns var Obamas mors släkt kommer ifrån? ) Och för att vidare smickra värdarna övergick Obama till att citera barden William Shakespeare. Helt OK, förutom att vill man smickra skottarna är det Robert Burns som gäller. Och då anses Obama som en av de mer bildade i Washington.

  Efter dosen av humor kan man återgå till den dystra vardagen och försöka räkna ihop hur många kvalificerade krigsförbrytare som medverkade i Glasgow.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here