Bra toppmöte mellan Biden och Putin? USA tar bort antiryska sanktioner.

37
2752
Biden och Putin. shutterstock_1876506697

 

Toppmötet mellan presidenterna Biden och Putin har tilldragit sig stort medialt intresse sedan flera dagar. Toppmötet tycks ha gått ganska bra, inte minst för Ryssland som beskriver mötet som öppenhjärtigt och affärsmässigt enligt morgonnyheterna på P1 kl 08.00. För detta talar bl.a. att USA tagit bort hot om vissa, planerade sanktioner mot Ryssland i samband med toppmötet RT: Anti-Russian measures stripped from Pentagon bill., och stora börsuppgångar i New York, Tokyo och i Kina och t. Dagens Industri

Återger ett kort utdrag från DN och en längre beskrivning på en rysk site som läsaren ”Ivan” översatt Lenta: Putin och Biden diskuterade invasionen av Ukraina. USA:s president hotade Ryssland med sanktioner, men gick med på en dialogoch skickat in som kommentar. DN skriver ”Om Ryssland går in i Ukraina kommer USA och dess allierade att svara med ekonomiska sanktioner. Det var USA:s president Joe Bidens budskap till Rysslands president Vladimir Putin vid ett flera timmar lågt samtal.” USA: Vi svarar med sanktioner om Ryssland invaderar Ukraina. Detta förefaller redaktören som ett lågt pris om Ryssland verkligen vill invadera Ukraina. De olagliga sanktionerna efter statskuppen mot folkvald president i Ukraina och annekteringen av Krim följdes av sanktioner, som sägs ha stimulerat Ryssland till att utveckla en mer oberoende ekonomi.

____________________________________________________________________

USA:s president hotade Ryssland med sanktioner, men gick med på en dialog

Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske motsvarighet Joe Biden höll tisdagen den 7 december förhandlingar via videolänk. Samtalet varade i två timmar. Det fanns flera frågor på dagordningen: spänningar kring Ukraina; Natos avancemang till Rysslands gränser; situationen i Afghanistan, Libyen och Syrien; det iranska kärnkraftsprogrammet och Putins initiativ för säkerhetsgaranti. Själva faktumet av förhandlingarna ingav förtroende hos investerarna – Mosbirzh-indexet steg med 1,66 procent efter telefonkonferensens start.

Parterna diskuterade förvärringen av situationen runt Ukraina och enades om att fortsätta dialogen. Enligt en rapport från Vita huset uttryckte Biden amerikanska och europeiska oro för Putin om en uppbyggnad av ryska militära styrkor nära Ukrainas gränser. Han gjorde klart att vid en militär upptrappning kommer de allierade att svara bland annat med ”avgörande ekonomiska sanktioner” och andra åtgärder.

Resultatet av denna del av samtalet var presidenternas överenskommelse om att fortsätta dialogen om lösningen av konflikten i Ukraina.
Jake Sullivan, rådgivare till USA:s president för nationell säkerhet, summerade resultatet av mötet. Han sa att USA inte tror att Ryssland kommer att attackera Ukraina.

Hans ord stod i strid med utrikesdepartementets ståndpunkt, som uttrycktes av vice utrikesminister Victoria Nuland. Enligt hennes version ska Ryssland vara redo att attackera Ukraina med hälften av alla markstyrkor. Toppmötet tog också upp frågor om strategisk stabilitet och cybersäkerhet. Ett annat samtalsområde, som noterats i Washington, var regionala ämnen, till exempel Iran.

Politikerna möttes mot bakgrund av publikationer i ett antal västerländska och ukrainska medier: enligt deras uppgifter förbereder Ryssland sig för att invadera Ukraina. Bloomberg var en av de första som skrev om detta, med hänvisning till källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt dessa uppgifter kommer Ryssland inleda en militär operation från tre sidor – från Krimhalvön, från sidan av den rysk-ukrainska gränsen och från territorium Vitryssland.

Den 22 november sa chefen för GRU (GUR) av försvarsministeriet i Ukraina Kirill Budanov också att Ryssland förbereder sig för att attackera Ukraina. Europeiska unionen påstås ha samma data, sa Peter Stano, den officiella representanten för EU:s utrikespolitiska tjänst , till Lenta.ru.

Det hävdades att de flesta av de ryska taktiska grupperna redan befann sig i sina positioner, och Ryssland påstods ha kallat in reservister för att genomföra operationen i ”en omfattning utan motstycke under den postsovjetiska perioden.”

Putin bad att man inte flyttar ansvaret för en förvärrad situation i Ukraina till Ryssland. Han påminde om Kievs destruktiva handlingar, som undergrävande av Minsk-avtalen och överenskommelserna i ”Normandie-formatet”.

Den ryske presidenten sa till Biden att Nato gjorde farliga försök att erövra ukrainskt territorium. Enligt honom är Moskva allvarligt intresserad av att få fasta garantier, exklusive Natos expansion till öst. Men enligt en rapporterat senare i Vita huset vägrade USA:s president att ge Putin ett åtagande att Ukraina skulle stå utanför alliansen. Han sa att ingen har rätt att diktera till Nato vem som inte ska bli antagen till ett militärblock. Biden försäkrade Putin att om situationen i Ukraina eskalerade skulle USA stärka Natos östra flank. Under telefonkonferensen föreslog Putin också att Biden skulle upphäva alla befintliga restriktioner för ambassadernas funktion. Som ett första steg talade Biden om ryska diplomaters tillträde till den konfiskerade diplomatiska egendomen för att bedöma dess tillstånd.

Moskva tror att den ukrainska sidan medvetet provocerar Ryssland. Moskva förnekar alla anklagelser om provokationer i Donbass och noterar att rapporter om utbildning av trupper är en lögn. Den ryska utrikesunderrättelsetjänsten anser att ”Washington-tjänstemän” medvetet skrämmer världssamfundet med Rysslands påstådda förberedelser för en attack mot Ukraina.
Den ryske presidentens pressekreterare Dmitrij Peskov föreslog också att den ukrainska sidan medvetet provocerar Ryssland med sådana uttalanden, eftersom de vill ”komma fram till en militär lösning på situationen.” Dessutom har ryska tjänstemän uttryckt oro över att Kiev i sig skulle kunna provocera fram en eskalering av konflikten. Enligt Peskov kan Ukraina genomföra en sådan strategi under sken av Natoövningar i Svarta havet, samt amerikanska och brittiska soldater, som enligt honom växer i regionen.

USA och EU har hotat Ryssland med nya hårda sanktioner på grund av den förvärrade situationen kring Ukraina.
Även om det inte finns några bevis för ryska trupprörelser längs gränsen, överväger USA och EU allvarligt att införa ”mycket aggressiva” sanktioner mot Moskva, vilket skulle begränsa valutaväxlingen om Ryssland attackerar Ukraina. Restriktioner kan påverka de största bankerna i Ryska federationen och den ryska direktinvesteringsfonden (RDIF). Förbud mot tillgång till SWIFT:s finansiella betalningssystem betraktas också som en restriktiv åtgärd. Dessutom utesluter inte västvärlden införandet av ett förbud mot köp av rysk skuld av investerare på andrahandsmarknaden. På den primära marknaden finns redan restriktioner.

Redaktören: Avstängning av Ryssland från SWIFT skulle drabba också ”Väst”. här.

I händelse av att ryska styrkor invaderar Ukraina överväger USA och dess allierade möjligheten att helt isolera Ryssland från det globala finansiella systemet, med konsekvenser för näringslivet och befolkningen. Washington förväntar sig också att Nord Stream 2 kommer att stoppas.

Efter mötet mellan Biden och Putin lade USA ner några av sanktionerna.
Omedelbart efter mötet blev det känt om uteslutningen av antiryska sanktioner från förslaget till försvarsbudget, som de två kamrarna i den amerikanska kongressen kommit överens om. I synnerhet innehöll dokumentet inga hänvisningar till sanktioner mot Nord Stream 2, åtgärder mot rysk statsskuld, samt sanktioner mot 35 ryssar från ”Putins följe”. Trots det behöll projektet en klausul om finansiering av en militär avskräckning av Ryssland till ett belopp av 4 miljarder dollar, samt militärt bistånd till Ukraina till ett belopp av 300 miljoner dollar.

 

 

Föregående artikelHur Polen försökte vinna, men förlorade spelet om gasen
Nästa artikelAtt respektera folkets demokratiska rättigheter: Vad anser Kina och Ryssland? Är de mer demokratiska än USA?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

37 KOMMENTARER

 1. Jag publicerade denna kommentar under ”Ifrågasätt” i DN ”Det finns inga belägg och ingen motivering för Ryssland att angripa Ukraina. Klart det finns kritik mot att nu starkt USA-beroende, nazitoleranta Ukraina (nya statyer över nazister har rests efter statskuppen mot folkvald president 2014 i Kiev) inte följer MInsk II och hetsar mot Ryssland med ett otrevligt språkbruk. I Ukraina har fattigdomen ökat från under 10 % till över 50 % enligt Världsbanken och ukrainska regeringskällor. Att avleda upmärksamhet från inhemska problem är en väl bekant taktik. Vidare tjänar den osakliga hotbilden till att öka möjlgheten för Ukraina att bli med i Nato. Glömt är kända löften från bla. president GW Bush att Nato ej skulle expandera österut. Media kablar lätt ut USA-anpassad retorik utan kritik.” USA: Vi svarar med sanktioner om Ryssland invaderar Ukraina

  • Det var Bush seniors utrikesminister som i utbyte mot Sovjetunionens godkännande om att de fyra tyska ockupationszonerna skulle slås samman i en stat år 1990.

   Från en början var det INTE meningen att det enade Tyskland skulle bli just Nato-medlem. En viss okänd Angela Merkel var på den tiden med i en politisk oppositionsgrupp som dels var emot Tysklands sammanslagning: de ville ha ett separat reformerat DDR, och hon var då emot Nato. Det skrevs en bok om denna hennes första politiska karriärår som heter ”Angela M.:s första liv” eller något åt det hållet som beskriver världens mäktigaste kvinnas politiska karriärstart -lite oväntad!

   Till slut gick Moskva med på kompromissen att det förenade Tyskland, då med Europas största ekonomi och befolkning (undantaget SSSR) – och det oroade grannarna Frankrike och Storbritannien som var emot(!) Tysklands enande: Europas största stat på egen hand? ”det har vi sett förr”; så fick Tyskland upptas i Nato men Natomateriel och manskap fick inte överskrida den tidigare BRD/DDR-gränsen vid Elbe österut. Det tog Baker och Sjevardnadze i hand på. Den versionen betvivlar heller ingen, vad jag vet.

   Det stora felet var väl att vi i det stora Europa åren 1990-1991-1992 borde ha fått en ny och genomtänkt post-kallakrigsstruktur med en all-europeisk försvarsallians som inte utestängde just Ryssland, vars isolation idag är lika korkad, farlig och ogenomtänkt som när man isolerade Tyskland efter första världskriget. Och den skulden lägger i princip alla duktiga analytiker och erfarna diplomater på just Washington.

   Europa behöver verkligen en inkluderande all-europeisk försvarsorganisation, det kan vi européer verkligen kosta på oss om vi vill leva i fred. Nato:s huvuduppgift (egentligen) numera är att förse den AMERIKANSKA vapenexportindustrin med ordrar, med påhittade orosmoln och militära hotscenarier, alla uppfunna och framprovocerade i de livsfarliga vapenfixerade tankesmedjorna i Washington som bokstavligt kapat Europas självständighet.

  • Biden sa till Putin i otvetydiga ordalag: ”Om du invaderar Ukraina, då kommer det att finnas sanktioner från helvetet”. (Visst USA är ett helvete och ryssarna verkar nöjda med det.)
   Biden var noga med att påpeka att USA inte skulle komma till Ukrainas räddning, eftersom Ukraina är inte en Nato-medlem och så USA är inte skyldigt att faktiskt ta några risker för dess räkning,
   Skulle Putin någonsin bli frestad att ”invadera Ukraina? Nej, absolut inte! Ukraina ser mest motbjudande ut. Ända sedan dess självständighet för tre decennier sedan har den successivt demonterats av en rovgirig oligarki, dess industri sålts för skrot och dess infrastruktur förfallit till verkligt farliga nivåer. Ukrainas största tillgångar är följande:
   • 15 kärnreaktorer från sovjettiden som håller på att köras ut men det råder strömavbrott ändå, och som kommer att stängas av för gott, utan att det finns några medel tillgängliga för att renovera dem
   • Ganska mycket bra jordbruksmark men stor brist på asfalterade vägar, lok eller rullande materiel för att ta skörden till hamnen
   • En åldrande och utblottad befolkning som har minskat med ungefär en tredjedel sedan självständigheten sedan de flesta arbetsföra människor har åkt för att arbeta utomlands, miljoner av dem flyttar till Ryssland.
   • Ett gasledningsnät som är tekniskt föråldrat, är fem gånger mindre energieffektivt än den nyaste Nord Stream 2, och som får sina överflödiga delar uppskurna och säljs för skrot trots att en del fortfarande är igång.

   Ukrainas skulder inkluderar en mycket hög utlandsskuld som sannolikt inte kommer att återbetalas med exportintäkter och en stor skörd av nynazistiska kötthuvuden med blod på händerna. Ryssland har redan fått nästan allt man ville ha från Ukraina, som är Krim och Donbass.
   Det enda Ryssland vill ha från USA angående Ukraina är en skriftlig säkerhetsgaranti att Ukraina aldrig kommer att bli en del av Nato, eller ha Nato-trupper eller vapensystem på sin mark, eller tillåtas ingå några andra anti-ryska allianser. som kan dyka upp om Nato torkar upp och blåser bort.
   Putin bad USA att underteckna bindande juridiska dokument som kommer att blockera alla ytterligare intrång i landområden som gränsar till ryskt territorium. Detta skulle minska risken för ett oavsiktligt krig och göra det möjligt för Ryssland att fokusera mindre militär styrka på sin västra gräns.
   Sådana säkerhetsgarantier är dock inte något som Biden kan tillhandahålla utan att drabbas av en massiv ansiktsförlust och förstöra någon känsla av syfte som Nato förgäves har kämpat för att odla ända sedan Sovjetunionen kollapsade för tre decennier sedan.
   Om USA misslyckas med att hjälpa Ryssland att uppfylla sina fullt rimliga säkerhetskrav, då löser det Rysslands händer för att göra det utan USA:s hjälp, vilket ger amerikanerna frihet att helt enkelt ignorera situationen (något de vet hur man gör ganska bra) för att undvika att skämma ut sig själva.
   Det inte råder någon brist på pinsamheter för Biden-administrationen som den är. USA:s finanser i ett tillstånd som snart kommer att kräva att kongressen antar ett lagförslag som förklarar att termen ”balanserad budget” är hatretorik. Med tanke på erfarenheterna i Afghanistan kommer det att bli lite av en dumhet att repatriera alla amerikanska trupper som är stationerade utomlands innan pengarna tar slut, för att undvika att stranda dem i avlägsna länder utan någon återförsörjning.
   Strunt i att Putin hänvisade till sin telefonkonferens med Biden som en ”protokollhändelse” och sa orden ”Mr. Biden” med en jämn blandning av förbittring och uppgivenhet. Det var allt i ett dagsverke för Putin, och därför borde vi förmodligen hitta något annat att oroa oss för eftersom tredje världskriget över Ukraina är borta från bordet. Det finns ingen stor final för Amerika att se fram emot; bara mycket smärta, och sedan, förstås… kollaps.
   https://patreon.com/orlov eller https://subscribestar.com/orlov .

 2. Noterbart är att det är Biden som bad om att träffa Putin tre gånger hittills. På det senaste mötet klargjorde Putin: ”korsa inte våra röda linjer, annars!” varpå Biden backade rejält. Så nu kommer vi att få höra andra toner även ifrån Sverige, med Hultqvist och Linde som anför den nya utrikespolitiska kören med den nya tidens arior med Martin Kragh som solosångare😏

  Noterbart är det också att Joe ”storfart” Biden lovat ringa ledarna för följande länder för att briefa de om förhandlingarna med Putin: Lilla-Britannien, Frankrike, Tyskland och Italien. Valparna Polen och Ukraina finns inte på listan över ledare värda att briefa😜. Noterbart är det också att Biden sade inget om att Ukraina ska med i NATO. Han gjorde en Afghanistan (som det numer heter på diplomatiska) och lämnade UkUkro-nazis till sitt öde – att frysa ihjäl under vintern.

  Varför backade Biden då, frågar säkert många. Vad det Putins ögon som stirrade på honom tills han kissade på sig? Nej, nej. Putin är anständig han utsätter inte gamlingar till sådant. I själva verket är det en rad händelser strax innan mötet: Indien ska köpa S-400 från Ryssland (USA försök att stoppa avtalet fall på döva örön. Vad USA säger är inte relevant längre). Vidare har Ryssland+Kina=Sant förstärkts avsevärt (t ex deras skarpa kommuniké om det sk Demokrati mötet som Biden anordnar 9-10, december. ”Vem fan tror du att du är Biden att ta på dig rollen den normativa rollen, du som inte kan gå uppför trappor utan att snubbla, eh” var det som sades på diplomatiska från de två stora länderna.Men om detta säger inget herr Pjotr Vooddodarski av Vinarsleski förstås). Den som vill verkligen veta vad, hur och varför få vända sig till t ex följande https://thesaker.is/did-a-major-shift-finally-happen-between-the-usa-and-russia/

  För det finns inget av substans att hämta från spinnerierna om ”Rysslands invasion” från DN (Dagens Nonsens). Vi vet redan att Svensk publik service är numera National Public Radio som talar svenska: https://proletaren.se/artikel/public-service-i-vita-husets-tjanst

  Det så omtalade och alltjämt stundande ”Rysslands invasion av Ukraina” börja likna frälsarens återkomst. Gemensamt för båda är att de blir inte av🥱🥱🥱

  • Samtalen som ägde rum mellan Rysslands och USA:s presidenter kommer att minska de geopolitiska spänningarna.
   Vid samtalen, som ägde rum den 7 december via videokonferens, upprepade den amerikanske presidenten en möjlig rysk invasion av grannlandet Ukraina.
   Den ryska federationens ledare anklagade Nato för ”farliga försök att utveckla ukrainskt territorium och bygga upp militär potential” nära våra gränser, och uppmanade också att inte flytta ansvaret på Rysslands axlar i denna fråga.
   Och även om cheferna för de två kärnvapenmakterna inte kom till konkreta överenskommelser, var deras samtal, som Kreml sa, uppriktigt och affärsmässigt. Presidenterna kom överens om att Ryssland och USA kommer att fortsätta dialogen och nödvändiga kontakter.

   Den spända situationen runt Ukraina har lett till att onlinetoppmötet mellan Vladimir Putin och Joe Biden utan att överdriva kan betraktas som en av de viktigaste händelserna under det utgående året, som väckte uppmärksamhet från hela världssamfundet. Och det faktum att mötet inte ägde rum i ett palats vid Genèvesjöns eller Finska vikens strand, utan via en speciell säker videolänk minskar inte på något sätt betydelsen av dessa förhandlingar.

   Nyligen har västerländska medier, med hänvisning till källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten, upprepade gånger hävdat att Ryssland påstås planera en invasion av Ukraina i början av 2022.
   Moskva kallar sådana anklagelser långsökta och betonar att Kiev inte följer Minsk-avtalen och drar militär personal till gränsdragningslinjen i Donbass. ”Rysslands president, med konkreta exempel, illustrerade Kievs destruktiva linje, som syftade till att fullständigt avveckla Minsk-avtalen och överenskommelser som nåddes i Normandie-format, uttryckte allvarlig oro över Kievs provocerande handlingar mot Donbass”. sade Kremls presstjänst.
   Biden-administrationen har inte råd att ens antyda en kompromiss, med hänsyn till det interna politiska trycket från republikanerna, sa Dmitry Suslov, biträdande chef för Center for Comprehensive European and International Studies vid Higher School of Economics, i en intervju med Izvestia . Enligt honom jämförde framstående figurer av republikanerna möjliga avtal om Ukraina nästan med Münchenöverenskommelsen.

   Vladimir Putin betonade att ansvaret för vad som händer i Ukraina inte bör flyttas över på Rysslands axlar , ”eftersom det är Nato som gör farliga försök att erövra ukrainskt territorium och bygger upp sin militära potential vid våra gränser.”
   Mot denna bakgrund är Moskva allvarligt intresserade av att få tillförlitliga, lagligt fastställda garantier exklusive NATO-expansion österut och utplacering av offensiva slagvapensystem i stater som gränsar till Ryssland, sade Kremls presstjänst.
   https://iz.ru/1261110/dmitrii-laru-roza-almakunova-aleksei-zabrodin/tet-net-na-chem-soshlis-i-o-chem-posporili-putin-i-baiden

 3. Intressant att notera under samtalet: Putin var ensam, förutom tolk, medan Biden hade ett helt gäng rådgivare med sig.

  • Det kan man tolka på två sätt.
   1 – Som den diktaktorslika president Putin är, behöver han inga andra.

   2 – Putin är mån av att framstå som en stark ledare så därför syns inga rådgivare eller andra personer i bild.

   Välj vilken förklaring du tror mest på.

   • Putin har allt i huvudet och behöver ingen som stöd, han kommer ihåg allt själv, medan senile Biden inte ens kan gå ner för en trappa själv än mindre föra komplicerade samtal utan att komma bort sig! Detta har redan konstaterats tidigare att Putin inte behöver vare sig en massa papper eller medhjälpare för att komma ihåg siffror och händelser. Så dina påståenden Andersl faller platt till marken eftersom det finns fler alternativ.

    1 – Biden är alltför senil för att kunna föra samtal av detta slag själv och behöver stöd.

    2- Deep State och deras hantlangare litar inte riktigt på Biden utan måste ha kontrollanter med vid samtalen.

    Välj vilken förklaring du tror mest på!

   • Det är alltid lika glädjande att se hur lätt man kan trigga igång olika personer som kommenterar här på bloggen, som alla försöker vrida sig runt sin egen axel för att förklara Putin och Biden.
    Saken är den att ryska ledare måste uppträda som Putin, annars uppfattas de som svaga av folket. Putin är specialist på att framställa sig som den starke ledaren som ensam leder landet mot nya mål. Se filmen när Putin vandrar genom korridorer och salar i Kreml eller när han fiskar och rider med bar överkropp.

    Studera sedan amerikanska presidenter. Speciellt filmer och foto from Ovala Rummet där man nästan alltid ser presidenten tillsammans med sina förtrogna, samtalande och diskuterande om olika ärenden. Där är presidenten lagledare som lyssnar in för att sedan ta beslut.

    Två olika kulturer där ledaren ses på lite olika sätt. När man gjorde militärtjänst fick man inpräntat ”laget före jaget”. När det gäller Ryssland tror jag istället att ”jaget före laget” är det som gäller.

    • Det är alltid skrattretande då inbitna sionister tar varje tillfälle i akt frö att smutskasta Ryssland. Det är väl det Khazariska spöket som hägrar och sätter igång Russo-fobin för skribenter som Andersl.

     Det finns massvis med bilder av Putin med rådgivare, ministrar, generaler, affärs- och vetenskapsmän. Ett exempel är dent årliga Valdai Discussion Club mötet. Där ser vi Putin med statsmön och ledare (undantaget typer som clownen Boris Johnson eller teleprompter Biden som skyr mötet frö det s kulle innebära att deras inkompetens skulle bli för uppenbart).

     Två olika kulturer. Ett av självförakt, korruption och stamvälde. ”Rör inte stamväldet” är mottot som råder här.

     Det andra det totalt motsatta. ”Tjäna folket, inte stamväldet” är mottot som råder där. Normalt funtade människor skulle välja det senare alla dagar i veckan

    • Du triggar igång dig själv med ditt eviga hat mot Ryssland Andersl och den beror på att Ryssland är garanten för att Israel hålls i koppel så att de inte löper amok totalt i Mellanöstern. USA:s presidenter är de facto oftast inkompetenta och behöver en stab av övervakare från Deep State och partiet för att inte fumla till det. Jeltzin var ju en typisk president av USA-snitt så din teori om starka ryska ledare faller återigen platt. Och ett mer egotrippat land än USA får man leta efter så ditt svammel ”laget före jaget” är nog just bara svammel!

  • Det är en viktig iakttagelse du gör John A. Anledningen till varför Joe <"stor frat" Biden är omgärdat av en hel stab är för att han är fullständigt oduglig. Det måste till en hel stab/trupp av personliga assistenter. Dessa tar hand om allt ifrån rätta till tele promptern, påminna honom om att han ska svar nu (answer now by reading the prompter t ex), hålla honom överhuvudtaget vaken och vid behov även byta blöja.

   Putin är frisk, vältränad, smart, belevad, påläst och självständig samt trygg i sig själv. Exempelvis skulle Putin knäböja sig för några kriminella sionister så som Joe "stort fart" Biden gjorde då apartheid israels ex president med fru var på besök i Vita Huset.

   Alltså, är Putin ingen slav med andra ord.

   Putin är en statsman. Biden är ett vrak som försöker leka president.

  • Det finns en tredje tolkning. Biden klarar på inget vis av att matcha Putin. Så i stället för telepromter några som inte är lika förvirrade som han själv. För om jag minns rätt var den ursprungliga planen statsledare mot statsledare, inga fler (utom tolkar förstås).

  • En äldre känd rysk diplomat emeritus berättade igår på internationell tv varför:

   det utlovade mötet sades vara helt utformat som ett möte (odin na odin; d.v.s. ungefär: ”en mot en”, eller ”mellan fyra ögon” som vi säger bäst på svenska) med just enbart tolk.

   Därför kom Putin ensam. Men inte Biden som hade fyra extra medarbetare med sig. Men så hade man alltså inte överenskommit.

   Varför amerikanarna kom med egen delegation har inte förklarats, jag tror inte president Putin kände att det blev ett helt privat samtal, som utlovats, på tu man hand.

 4. Samtalen som ägde rum mellan Rysslands och USA:s presidenter kommer att minska de geopolitiska spänningarna.
  Vid samtalen, som ägde rum den 7 december via videokonferens, upprepade den amerikanske presidenten en möjlig rysk invasion av grannlandet Ukraina.
  Den ryska federationens ledare anklagade Nato för ”farliga försök att utveckla ukrainskt territorium och bygga upp militär potential” nära våra gränser, och uppmanade också att inte flytta ansvaret på Rysslands axlar i denna fråga. Och även om cheferna för de två kärnvapenmakterna inte kom till konkreta överenskommelser, var deras samtal, som Kreml sa, uppriktigt och affärsmässigt. Presidenterna kom överens om att Ryssland och USA kommer att fortsätta dialogen och nödvändiga kontakter.
  Den spända situationen runt Ukraina har lett till att onlinetoppmötet mellan Vladimir Putin och Joe Biden utan att överdriva kan betraktas som en av de viktigaste händelserna under det utgående året, som väckte uppmärksamhet från hela världssamfundet. Och det faktum att mötet inte ägde rum i ett palats vid Genèvesjöns eller Finska vikens strand, utan via en speciell säker videolänk minskar inte på något sätt betydelsen av dessa förhandlingar.
  Nyligen har västerländska medier, med hänvisning till källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten, upprepade gånger hävdat att Ryssland påstås planera en invasion av Ukraina i början av 2022.
  Moskva kallar sådana anklagelser långsökta och betonar att Kiev inte följer Minsk-avtalen och drar militär personal till gränsdragningslinjen i Donbass. ”Rysslands president, med konkreta exempel, illustrerade Kievs destruktiva linje, som syftade till att fullständigt avveckla Minsk-avtalen och överenskommelser som nåddes i Normandie-format, uttryckte allvarlig oro över Kievs provocerande handlingar mot Donbass”. sade Kremls presstjänst.
  Biden-administrationen har inte råd att ens antyda en kompromiss, med hänsyn till det interna politiska trycket från republikanerna, sa Dmitry Suslov, biträdande chef för Center for Comprehensive European and International Studies vid Higher School of Economics, i en intervju med Izvestia . Enligt honom jämförde framstående figurer av republikanerna möjliga avtal om Ukraina nästan med Münchenöverenskommelsen.

  Vladimir Putin betonade att ansvaret för vad som händer i Ukraina inte bör flyttas över på Rysslands axlar , ”eftersom det är Nato som gör farliga försök att erövra ukrainskt territorium och bygger upp sin militära potential vid våra gränser.”
  Mot denna bakgrund är Moskva allvarligt intresserade av att få tillförlitliga, lagligt fastställda garantier exklusive NATO-expansion österut och utplacering av offensiva slagvapensystem i stater som gränsar till Ryssland, sade Kremls presstjänst.
  https://iz.ru/1261110/dmitrii-laru-roza-almakunova-aleksei-zabrodin/tet-net-na-chem-soshlis-i-o-chem-posporili-putin-i-baiden

  • Vad vi ser egentligen i en analys i denna text: 30 års misslyckanden av europeisk säkerhetspolitik.

   Man borde redan åren 1990-1992 sett till att få in Ryssland under de sameuropeiska inkluderande försvarslösningarna.

   I mångt och mycket är det Washingtons misslyckanden som lett fram till att Georgien och Ukraina hamnat i en av Nato orsakad zon av misslyckade stater.

   Vi behöver ett gemensamt europeiskt försvars- och säkerhetsarbete och en organisation som inkluderar Ryssland i alla aspekter, som Merkel och Macron betonade tillsammans år 2019.

   Denna organisation bör styras av europeiska politiker och stå helt under europeiskt militärt kommando och rent europeisk militär organisation.

 5. Det är ytterst fel att kalla av usa och eu använda OLAGLIGA restriktiva medel för ”sanktioner”. Enligt internationell rätt ”en sanktion” (politisk, ekonomisk) innebär en laglig åtgärd/reaktion på brott mot internationella lagar. Användning av uttrycket av ”experter” och media understryker dess okunskap.

  • Men det är inte så USA tillämpar sanktioner mot ett stort antal länder. Har behandlat detta i olika artiklar. USA är väl den stat som mest bryter mot internationella lagar och är helt ledande att använda sanktioner ganska mycket efter behag mot andra stater och företag. Här utdrag ur en artikel om en bok av en specialist. Vem har gett USA och EU rätt att utfärda sanktioner då det passar?

   ”Även om användningen av väpnad makt som sådan är förbjuden i internationell rätt och FN-sanktioner är tillåtna enligt FN-stadgan, har lagenligheten av ensidiga sanktioner, utförda av en stat eller en grupp stater mot en annan stat utan tillstånd från FN:s säkerhetsråd, blivit en omtvistad fråga i internationell rätt. Boken visar att det finns ett positivt förbud i internationell sedvanerätt mot användning av ensidiga sanktioner om sådana åtgärder inte uppfyller vissa krav.”

   ”Trettioåtta stater och territorier har utsatts för en viss grad av ensidiga sanktioner under perioden 2000–2015.
   Så kallade smarta sanktioner vidtas inte bara mot regeringsföreträdare eller mot personer som är anknutna till regeringar vilka kränker mänskliga rättigheter, utan införs ofta även mot individer och affärsföretag
   Några av de mest omfattande sanktionerna med långtgående konsekvenser är de som har riktats mot Syrien av USA, EU och Arabförbundet.”

   ”Enligt en rapport uppgår den amerikanska sanktionslistan till 1 300 sidor, med en beskrivning av cirka 8 755 sanktioner, vilket överskrider antalet sanktioner som införts av EU, Storbritannien eller FN.”
   Är ensidiga sanktioner tillåtna?

 6. Jag tror jag avger en fjärde tolkning. President Putins berömde och flitige liksom alltid harmoniskt lugne talesman Peskov uttryckte att man mycket noga och intensivt under lång tid med utrikes-, försvars- och säkerhetsministerierna förberett detta möte.

  Vi vet ju också hur duktig Putin är på att tala utan manus i många olika frågor -en unik och stark egenskap mycket få politiker besitter. Säkerligen visade man inte heller de närvarande specialisterna i bild.

  En amerikansk statsvetare berättade i en rysk tv-intervju igår att amerikanarna har långt större behov av detta möte: man har en dysfunktionell inrikespolitisk situation hemmavid, en stigande inflation (med prisökningar) som man inte sett på decennier, man har även en covid- och vaccinationssituation där ledande republikanska politiker kallar kampanjerna för vaccinationerna för allt möjligt: till och med ”en ny förintelse”(som om inte de snart över 800 000 covid-döda i Amerika är statistik man behöver notera).

  En huvudorsak till den psykologiska kampanj som förts i västlig media för att skapa hysteri, är nog att tiden börjar rinna ut för en annan sak: godkännandedatum närmar sig för att ta Nordstream-2 i bruk i Tyskland: ledningen är tekniskt helt redo. Då är den ukrainska och amerikanska kampanjen mot detta viktiga sameuropeiska infrastruktur-projekt totalt strandad.

  Jag har en stark känsla av att det var amerikanarna som blinkade först i denna rond av rysk roulette.

  Och kanske inte sista gången heller, eftersom Washington och Nato de facto har få, om ens några, militära alternativ till hands. Svarta havet är stängt för mer än tre utländska krigsfartyg samtidigt, med lägre tonnage; och att skicka trupp och stridsvagnar över Polen och Rumänien är svårt och kommer då sannolikt alltför sent.

  En tredje faktor: Ukraina uppfyller inte Minsk- och Normandiska formaten, avsiktligt. Opportunistiskt tror man på en våldsam lösning som skall ställa allt till ordning i ukrainsk favör.

  Den amerikanske utrikesministern Blinken har talat sig varm för lösning inom det normandiska formatet och Minsköverenskommelserna. Det innebär att Ukraina måste följa Steinmaier-formeln och Ukraina federaliseras i regioner: något som lätt kan leda till en högernationalistisk beväpning och kanske rentav en fascistisk statskupp.

  De inrikespolitiska förhållandena i sig kommer att avgöra den ukrainska krisen; dagens styre kan falla av den inrikesekonomiska krisen, militärt uppror(kanske med dolt stöd av USA), högerkupp eller till och med inbördesstrider och krig mellan den fascistiska högern och statsmakten. Tonläget bland den fascistiska uniformerade högern i landet (som självklart ABSOLUT inte får nämnas i västlig media) är högt och är den part som kan vilja ta ett steg framåt och på sitt vis ”lösa Ukrainas problem”.

  De amerikanska styrkorna och ”specialisterna” i landet hälsar på de ukrainska soldaterna i trupp med orden: ”Slava Ukrainu, gerojam slava”: ”Ära till Ukraina, ära till dess hjältar”. Detta är de ukrainska nazisternas och 1940-talets ukrainska quislingars hälsofras som används nu på nytt officiellt i landet sedan 2014. Fullständigt smaklöst, om inte annat.

  Man undrar just om de amerikanska ockupationstrupperna i Tyskland säger Sieg Heil när de hälsar på tysk trupp?

 7. Herregud titta bara på bidens alla presskonferens sedan han tog över för över 10mån sedan, det har ju inte gått 1mån utan att han totalt gör bort sej,babblar osammanhängande och fel med ord och meningar.Han är tragisk att lyssna på ärligt talat och skämmer ju ut sej jämt. Putin är ju raka motsatsen,verkligen smart,skarp och så korrekt oavsett hur länge han pratar,han har varit med länge också och kan så otroligt mycket utan o nånsin glömma, mycket intelligent och skarp är han. När gäller dessa vidriga sanktioner jämt,för det är vad dom är så otroligt vidriga,så fort man inte håller med krigsförbrytarna usa så skriker man och delar ut sanktioner till höger och vänster och mot alla helt olagligt, valparna i Europa följer direkt med,vare sej de Syrien, Venezuela, Cuba oavsett vem.Äh tycker det är vidrigt ärligt så som usa med sina europeiska valpar använt olagliga sanktioner dessa speciellt 10åren

  • Tänk på att nu vill Washington ha sanktioner också mot EUROPEISKA företag (tyska, holländska, franska m.fl.) med anledning av Nordstream-2. Så dessa sanktioner riktas OCKSÅ mot EU.

   Det är värt att notera.

   För egen del tycker jag att om ett land (som inte har det minsta att göra med ett företagsavtal som Nordstream-2) inför ”sanktioner” mot europeiska företag och länder ska automatiskt mötas av kontrasanktioner och straff mot amerikanska parter och företag från europeisk sida unisont.

   Vi får hoppas att det snart står på dagordningen: i strafftullarna sist från Washington hotade Europa med motstraff: Europa vann den kampen. Europas ekonomi är nämligen avsevärt större än den amerikanska.

 8. Bra skrivet av Johan håller helt med. Det är häpnadsväckande att det ens tillåts ske,men Europa värkar av nån skum anledning njuta av att tillåta sej att mobbas förnedras jämt och vara krigsförbrytarna förlängda pungkula.Det är ärligt tragiskt

  • Tack bäste Malek!
   Ja, Europa måste ta sig i kragen och bli herre i eget hus.

   Jag tror nämligen, efter Brexit och de hopplöst omöjliga Tories i England i europeiska sammanhang -alltid lojalare med Washington- så kan nämligen Kontinentaleuropa på sikt klara sina förehavanden, affärer, kontakter och en god dialog med Moskva: för den franska, tyska, spanska, italienska liksom nordiska exportindustrin BLÖDER av de amerikanska påhitten med sanktioner (som naturligtvis OCKSÅ är avsedda att indirekt försvaga Västeuropa från amerikansk sida).

   Det är nämligen så det ser ut om man kikar noga under ytan på sakernas tillstånd, och de står inte alls i någon europeisk favör, inte heller svensk eller nordisk för den delen heller.

   USA:s långsiktiga avsikt är att försvaga Europas handel och integration med Ryssland, Euroasien och Asien. Tro inget annat.

   För Washington kom ukrainska krisen som på beställning, en geopolitisk gudagåva. Innerst inne älskar de neokonservativa att Krim återgått till Ryssland och att Ukraina är i sönderfall.

   Tänk ett helt integrerat Europa och Asien med låt säga en enad handelsvaluta (inte US dollar): en komplett undergångskatastrof för Washington! Det vet och förstår Washington, men INTE alls de europeiska politikerna.

   Tyvärr.

 9. Vi får hoppas på det bästa även om den antiryska lobbyn i kongressen är både stor och partiöverskridande. Detta ledde till pinsamheter för John Kerry flera gånger. Han mottogs väl i Moskva och samförstånd uppnåddes. När Kerry klev av flyget hemma fick vi höra att nå’nting helt annat gällde. Det är med kongressen som med EU-parlamentet. De känner sig överflödiga och vanmäktiga och kompenserar för detta genom ständiga konfrontativa utspel mot alla som inte följer deras direktiv. Patentmedicinen heter sanktioner.

  Jag undrade över varför Ryssland så tvärsäkert deklarerade att någon invasion i Ukraina inte är förestående. För de har tidigare sagt, att de inte stillatigande tänker åse ett stort angrepp mot Donbass från Kievs sida. Det skulle tyda på att Kievs styrkor inte räcker till ens för en inledande attack, vilken västmedia gärna skulle se som följande drag. Artilleribeskjutningen av bostadsområden fortsätter och i väst är det tyst. Inga problem med värderingarna här inte.

  Nu är det ju inte bara Biden som inte riktigt kommer upp i samma viktklass som Putin. Alastair Crooke visste berätta att det var just därför som Obama inte kunde tåla Putin, och han tillgrep de mest löjliga knep för att sabba relationerna. Obama ville se sig som den smartaste i salongen. Men småningom gick det upp för honom att han hade några varv att ta igen om han ville komma ikapp. Sådant svider för vissa.

  • Dessa år har nog, precis som Jan säger, inte bara amerikansk utan också brittisk och anglo-saxisk-amerikansk hybris överhuvudtaget fått sig en rejäl verklighetstorpedering.

   ”Min käre vän Xi” som Biden hälsade den kinesiske ordföranden i videotoppmötet häromdagen. Några dagar senare offentliggör Washington komplett diplomatisk och politisk bojkott av OS i Beijing om några veckor. Hur vänligt är det egentligen? Diplomatiskt sett ett förrädiskt dubbelfel.

   Man har i Washington fått med sig sin lydiga anglosaxiska svans: Kanada, Storbritannien och Australien som också uteblir i Beijing 2022.

   Jag undrar om vi bl.a. med AUKUS och Five Eyes(amerikanskt, brittiskt, kanadensiskt, australiskt och nyzeeländskt underrättelsesamarbete där europeiska länder absolut inte släpps in alls) – vi FAKTISKT ser en helt oväntad ny uppdelning av världen, där just Kontinentaleuropa hamnar sakta men säkert just på den Euroasiatiska sidan. Trenderna tyder snarare långsiktigt på detta.

   För de största förlorarna på de långvariga sanktionerna mot Ryssland är inte alls den ryska stats- och nationalekonomin (som har STÄRKTS avsevärt sedan 2914): det är istället exportföretagen i Europeiska unionen, d.v.s. vi.

   Detta passar nämligen också Brexits hemland och Washington alldeles utmärkt: ett svagare ekonomisk och svagare konkurrenskraftigt Europa.

   Skulle Nordstream-2 ledningen mot förmodan fås ur bruk, skulle de europeiska partnerländerna Tyskland, Holland och Frankrike få betala så stora skadestånd (det rör sig om biljoner Euro) till Ryssland att enligt beräkningar skulle tysk ekonomi få negativ tillväxt under flera år framåt, man skulle således indirekt från Washington torpedera världens per capita kraftfullaste exportekonomi: Tyskland.

   Det är detta de anti-ryska sanktionerna egentligen OCKSÅ går ut på: att försvaga Europa.

 10. Ryssland behöver svar med samma mynt och genast sätta upp kärnvapen missilbaser i t ex Kuba, Venezuela och Nicaragua. När det är gjort så kan man förhandla om NATOs tillbakadragande från Rysslands gränser. Det skulle gå snabbt (med Nato-lakejen Stoltenberg som anför tillbakadragandet).

  • Problemet är att då skulle dessa latinamerikanska länder snabbt sättas under ny undergrävande ekonomisk och militär press, liksom undergrävande politiska kuppförsök, det är ju inte heller permanent stabila länder, eftersom de just ligger i amerikansk opålitlig skugga. Dessa potentiella baser i dessa länder skulle också kunna bli avskurna från havet: det är en amerikansk sjömakt vi har att göra med.

   Man bör nog satsa allt på att lösa den europeiska situationen och på sikt avskaffa Nato och ersätta det med en helt europeiskt styrd försvarsorganisation, och få ut de främst amerikanska kort- och medeldistanskärnvapnen ur Europa.

   Dessa tankar har dessutom brett europeiskt folkligt stöd där de flesta Kontinentaleuropeiska folk med stor marginal uppfattar de amerikanska Förenta staterna som det största fredshotet jämfört med andra länder.

   Men det står Ryssland helt fritt och lagligt att placera ut kärnvapen på t.ex. Kuba -det finns alltså ingen internationell lag mot det.

 11. Ryssland borde sälja S-400 till Iran helst omgående. På så sätt dödas alla krigsplaner mot Iran från apartheid israel och dess rottweiler. Varför är det viktig för Ryssland att hjälpa Iran? Det bästa sättet att övertyga USA att ändra sig är genom att se till att sätta tryck på apartheid israel. Varje gång detta händer är USA ”all ears” som man säger på jänkarnas tungomål. Även Kina borde lära sig av detta. Vill Kina bli kvitt USAs provokationer, så ska den se till att utrusta Iran (inte bara köpa olja).

  • Iran har redan omfattande militärt samarbete med Ryska federationen.

   Man köper de tysta avancerade ryska diesel-elektriska ubåtarna av Varsjavjanka-klass (projekt 877 och 636) som är så tysta att en amerikansk amiral kallade dem för ”det svarta hålet” -och de är baserade i Persiska viken, byggda på Admiralitetsvarven i Petersburg, grundat redan 1704!

   Häromåret var ju iranska flottan på besök i Östersjön tillsammans med kinesiska och indiska flottenheter i och med flottdagarna i Petersburg (alltid sista helgen i juli vart år). De stora fartygen går i Stora Bält, en del mindre passerar Öresund. Ubåtar går i dessa besökssammanhang alltid i Ö-läge.

 12. I och med det spända läget i Ukraina, så börjar fler intressera sig för vad som egentligen hände under Maidan, för fortfarande tror tongivande media att det var Yanokovych och hans militär som sköt demonstranter bakifrån. De som forskat och har otaliga bevis på att så är inte fallet får inte komma fram i media. Ivan Katchanovski skriver:
  . My new paper on revelations from #Maidan massacre trials & investigations in #Ukraine is now available on
  @ResearchGate
  . It was presented at 10 World Congress of International Council for Central & East European Studies. Almost nothing is reported by media.

  En länk till filmen, som kom 2021 om Ivan Katchanovskis fantastiska arbete, han är nog den som gjort mest forskning om vad som egentligen hände på Maidan och kommit fram till att det var ”snipers” och inte Yanokovych eller hans militär som sköt demonstranter bakifrån. Aaron Mate hade också samtal med professor Richard Sakwa som säger samma sak och att det finns massor med bevis för detta. Journalister som intervjuat Ivan Katchanovki har inte återberättat intervjuerna när de förstår vad han kommit fram till, de gillar helt enkelt inte resultatet.
  Filmen börjar med orden:
  It is forbidden to kill, therefore all murders are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets: it is the rule.
  Voltaire
  Trumpeter spelade under Maidan massacre.

  https://www.youtube.com/watch?v=flztD56UcYk

   • Din artikel är från 2018, och Ivan Katchanovski finns med. Sedan dess har han intervjuat ännu fler personer och samlat ännu mer material, vilket finns sammanställt i filmen ovan.
    Han har också publicerat en otrolig mängd forskningsrapporter, och ändå fortfarande så vägrar man att skriva om vad som verkligen hände vid Maidan. SVT:s experter påstår att det var Yanokovych och hans militär som sköt mot demonstranterna. Hur många år till skall det ta innan man erkänner vad som verkligen hände. Som Ivan K. säger själv att många har intervjuat honom bl.a. Bloomberg, men sedan inte publicerat vad han sagt.
    My summary of revelations from the #Maidan massacre trials and investigation in #Ukraine is published by the Jordan Center for the Advanced Study of #Russia blog at New York University. These revelations are not reported by media, with a few exceptions.

 13. 09.12.2021 11:23
  Läsare av den kinesiska upplagan av Guancha var roade av uttalanden från västerländska politiker efter samtalen mellan USA:s president Joe Biden och den ryske ledaren Vladimir Putin . Enligt deras åsikt är garantierna från representanterna för den nordatlantiska alliansen meningslösa. ”Är Nato-garantier på något sätt annorlunda än toalettpapper? Åtminstone finns det verklig nytta av det senare!” – skrev en av prenumeranterna på portalen ”Guancha” .
  Många läsare har konstaterat att alliansledningen har ”pervers logik”. Som en av användarna noterade, sätter Nato ut sina trupper under övningar ”hemma hos någon annan”, och sedan börjar amerikanerna hävda att Ryssland är ”ett verkligt hot”. Vissa kommentatorer var glada över att relationerna mellan Ryssland och Kina blir bättre och bättre den senaste tiden. ”Alliansen har blivit mycket stark, båda sidor är säkra på sig själva. Förenta staternas fall är inte långt borta”, tror folket i Kina.
  Den 7 december förde Putin och Biden samtal via videolänk. Den ryske presidenten krävde att Nordatlantiska alliansen skulle upphöra med sin framryckning österut och utplaceringen av vapen på ukrainskt territorium.
  https://www.pravda.ru/news/politics/1667419-nato_kitai_garantii/

 14. Tucker Carlson, programledare för konservativa Fox news, har på senare tid förvånat många med självständigt tänkande och journalistisk integritet. Han har regelbundet släppt fram vänsterjournalisten Glenn Greenwald och nu har Tucker presterat det utan konkurrens bästa hittills i västlig mainstream media om konflikten i Ukraina.
  Kolla på detta och ställ er frågan om SVT skulle våga sig på något liknande.
  https://www.youtube.com/watch?v=Pw0ypSr1SGY

  • Tucker har ofta haft gäster som Tulsi Gabbard som fått tala fritt och kritiserat USA:s krig för att byta ut ledningen i andra länder. Han hedrar Donald Trump med att säga att under hans fyra år vid makten så startade inte ett enda nytt krig i världen. Tucker menade att han blev utsatt för kraftiga påtryckningar, men höll emot dem.
   Vi kan se när Biden kom till makten ökade krigsinsatserna i Syrien och snart startar ett nytt krig i Ukraina som USA regisserar. Kan inte se att det kan gå åt något annat håll. Galningen senator Wicker som uttalat sig hårt om att USA måste gå ut hårt mot Ryssland och även använda kärnvapen om nödvändigt.
   I dag hade Tucker Tulsi Gabbard som sin gäst, och hon anser att vi är i en mycket farlig situation, därför att Wicker är inte ensam, det finns flera som honom i kongressen både demokrater och republikaner och dessutom media som alla går i samma riktning. Tulsi Gabbard ser att det är samma nyliberaler i kongressen som pushade för ett krig i Libyen, Irak och Syrien, som nu för USA i ett krig i Ukraina.

   https://www.youtube.com/watch?v=xITopRyqyYc

   • Till och med jag har hört den ”unge” Tucker Carlson: ja, han är befriande och slaktar gärna gamla heliga kor och ger sig på korkade amerikanska ställningstaganden.

    Igår utnämnde NewsMax på en helsida en viss president Putin på förstasidan: ”Vlad the Great – ruler of the World”…

    Vi ska komma ihåg att den republikanska kärnan i partiet har alltid varit mer isolationistisk och uttrycket ”America first” är inget vare sig nytt eller Trumpskt!

    Jag har ju alltid hävdat att det här militära våldsmissionerandet Washington ägnar sig åt i världen kommer att försvinna när den framför allt härskande vita vapenfetischistiska majoriteten övergår till att bli i minoritet, man tror det kommer att ske under 2030-talet: det amerikanska samhället är ju på att bli ett s.k. ”minoritets-majoritetssamhälle”: d.v.s. den vita konservativa befolkningen har mycket makt, men återspeglar inte på långa vägar folksammansättningen.

    Det amerikanska samhället kan på sikt utvecklas ungefär som Sydafrika: när det vita apartheid-styret föll, så föll också alla sydafrikanska våldsinsatser och krig man var aktiva i med princip alla grannar och länder i Afrika söder om Sahara (Khadaffis oljepengar och kubanska militära specialister gav hårt och ofta segrande motstånd mot Sydafrika på den tiden). När Sydafrika blev en demokrati försvann det sydafrikanska krigsvåldet utomlands -på några månader. Puts väck.

    När de amerikanska Förenta staterna ändras sociologiskt och befolkningsmässigt, tror jag att det amerikanska våldet, krigen och övergreppen kommer att försvinna, och Amerika blir ett stort land på andra sidan haven som Brasilien och Kanada. De kommer att se tillbaka på sina våldsdåd överallt ungefär som vi ser tillbaka på kung Leopold II av Belgien. Statyer kommer att tas bort, sanningskommissioner tillträda och utreda amerikanska våld och övergrepp. De kommer att konsultera personen eller böcker av specialister som Assange.

    Konstigare slut än så blir det inte. Supermaktsvåldet dör en sakta död av den egna amerikanska befolkningens civilisering, som i Sydafrika på 1990-talet. Till slut kan vi också ha amerikaner i de fina fredliga, filosofiska och diplomatiska rummen inom fyra väggar och känna oss trygga. Civilisationen kommer till Washington med tiden!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here