Den amerikanska våren är här

29
2469
Protester i Miami. Shutterstock 1747464704.

Den här artikeln av Terje Alnes har publicerats på hans blogg.
Publiceras nu när man gläds åt de stora anti-rasistiska manifestationerna i centrala Stockholm igår. Som i riskggruppen 70+ år, och för övrigt sittandes i telefonmöte, var jag dock inte med.


Den amerikanska våren är här

Upproret i USA liknar tydligt den arabiska våren. Båda har sitt ursprung i en dödlig kombination av stigande fattigdom, arbetslöshet och politiskt förtryck. Liksom i Mellanöstern betecknas upproriska som ”terrorister”. Det som blev känt som ”den arabiska våren” började när den tunisiska grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi i december 2010 brände sig till döds, som en protest mot politisk impotens.

Handlingen hade en enorm symbolisk betydelse. Det skapade en våg av demonstrationer som spriddes över hela landet våren 2011. Protester i Tunesien spreds spreds snart över hela Mellanöstern, och knappast något land i regionen undgick att påverkas. Orsaken till upproret fann nyhetskanalen Al Jazeera i ”den dödliga kombinationen av stigande fattigdom, arbetslöshet och politiskt förtryck.”

Startskottet för den amerikanska våren kan enkelt sättas till måndag 25 maj 2020, då afroamerikan George Floyd dödades av en polis i Minneapolis. Under 8 minuter och 46 sekunder tryckte polisman Derek Chauvin på knäet mot offrets nacke, medan två andra officerare hjälpte till att hålla Floyd nere på marken. I dödsångest, ropade mannen ”Jag kan inte andas” upprepade gånger, till ingen nytta. En fjärde polis var en passiv åskådare.

Mordet har dokumenterats i flera videofilmer, och hela världen har sett de hemska scenerna. Under den ”arabiska våren” var användningen av sociala medier avgörande för att upproret skulle spridas. På samma sätt sprids nu de groteska bilderna av Floyd nu över hela världen.

Bilderna fungerar som bensin på elden för ett upplopp som USA inte har sett maken av.
Mer än rasism

Rasistiskt våld och mord av poliser är inget nytt i USA. Flera gånger har sådana kriminella handlingar utlöst demonstrationer och upplopp. Grovt våld mot Rodney King i Los Angeles 1991 ledde till upplopp. Dödandet av den 0beväpnade tonåringen Michael Brown i Ferguson 2014 är bara en av en lång rad polismord som resulterade i samma sak (protester).

Men den här gången är det mycket allvarligare. Upploppen har nu blivit så omfattande att al Jazeeras analys av orsakerna till den ”arabiska våren” är lämplig för situationen i USA; nämligen ”den dödliga kombinationen av stigande fattigdom, arbetslöshet och politiskt förtryck.”

Det är ett uppror mot extrem social orättvisa och rasism, det är helt enkelt ett uppror mot systemet – en kapitalism med ett omänskligt ansikte. Tiotals miljoner amerikaner utesluts effektivt från möjligheter till hälsovård och utbildning. Coronapandemin har nått botten av den amerikanska ekonomin och gjort över 40 miljoner arbetslösa. Matköerna är kilometerlånga. Det blir värre. I juli kommer miljoner arbetslösa att förlora arbetslöshetsersättningen, vilket i USA bara är en förmån som mottagaren drar nytta av under en kort period. Sommaren kan därför bli hård.

Vi står inför en situation där tiotals miljoner nästan är på bar backe, och fler och fler människor tappar förtroendet för framtiden. Människor kan uthärda svåra tider om utsikterna för förbättringar kan ses i horisonten, men det finns ingen anledning till optimism som situationen i USA ser ut. Därför kan den ”amerikanska våren” förlängas till sommaren.

Militära styrkor kan kan komma att sättas mot det egna folket.

Liksom i diktaturerna är myndigheterna rädda för att detta kommer att eskalera. Därför är man beredd att sätta in militär mot folket. Polisen, som är dåligt utbildad och extremt våldsam, klarar inte att göra jobbet själva. När demonstranter samlades framför Vita huset den 29 maj placerades Trump i en underjordisk bunker. Därifrån gick han som det verkar bärsärkagång på Twitter och skickade otvetydiga meddelanden om att Nationalgardet skulle kunna skjuta människor som plundrade butiker.

Nationalgardet har satts in i Minneapolis.

Detta är ledaren för ”den fria världen”! Var finns de internationella protesterna? Kommer utrikesministrarna att ta kontakterna med USA:s ambassadörer i denna fråga? De vanligtvis amerikanska lojala redaktörerna är nog förvirrade. Om detta hade hänt i Ryssland eller Kina, skulle ingen tvivla på att pressen skulle leverera den ena regimkritiska rapporten efter den andra.

USA har försökt lösa sina sociala problem med en primitiv kriminalpolitik. USA har 5% av världens befolkning, men 25% av världens fängelsebefolkning. USA:s kriminalpolitik och ofta drakoniska straffnivå är ett system för politiskt förtryck. 2,3 miljoner sitter i fängelse i USA, där svarta och latinos är kraftigt överrepresenterade. En miljon av dessa fångar arbetar under slavliknande förhållanden för näringslivet. Bland syr amerikanska fångar uniformer för McDonalds anställda.

Det finns fler människor i amerikanska fängelser än de någonsin gjorde i sovjetiska ”gulags”.

Man stämplar demonstranterna som terrorister

Liksom i Mellanöstern kallas demonstranter ”terrorister” av Trump-regimen. Försöket att klistra terroriststämpeln på upproret är mer än bara ett försök att diskreditera de som har dragit sig på gatorna.

Om Trump får stöd i att kriminalisera protesterna, kan en helt annan uppsättning lagar användas för att slå ner upproret.

Presidenten anklagar själv Antifa för ”vänsterextrism” och för att ligga bakom uppropet. På CNN sa Susan Rice, Obamas tidigare säkerhetsrådgivare att Ryssland stöder extremister ”på båda sidor” via sociala medier, och att hon inte kommer att bli förvånad om det visar sig att ryssarna finansierar det på något sätt. Samtidigt finns rapporter om att högergrupper infiltrerar fredliga demonstrationer och provocerar vandalism och plundring. Vissa tycker att det är bra att armén är utplacerad och att en legitim revolt skandaliseras.

Andra artiklar av Terje Alnes.
Det andra, kommande inbördeskriget i USA?
Det andra amerikanska inbördeskriget (del 2)
Det är det här de kallar för kapitalism. Del 1.
Det är det här de kallar för kapitalismen (del 2).

Föregående artikelNato: Frågor som bör tas på allvar
Nästa artikelMalaysia tror inte att Ryssland sköt ned MH17-planet

29 KOMMENTARER

 1. SVT Public Service har en förstasidesartikel om den här demonstrationen i Stockholm i dag.
  Jag tittade på bilden noga. Bilden från ”plattan” eller Sergels Torg Stockholm. Det fanns fler bilder men utan Flash Player i datorn får jag bara en. Eller ibland ingen.
  Bilden visade men mängd människor med plakat. Men även munskydd. Det jag noterade var att där fanns så gott som uteslutande endast kvinnor. En del manspersoner också men kanske män som tänker som kvinnor?
  Frågan blir då, var finns alla de manliga männen? Samt hur tänker dom?
  Varför fanns inte de på plats?

  Jag har i varje fall min förklaring.
  Någon ”klassernas kamp” i Marxistisk kommunistisk 1800-tals filosofisk anda existerar inte längre.
  I varje fall inte i verkligheten.
  ”Klasskampen” har med tid utveckling resulterat i genuskampen.
  Kampen om samhällets makt mellan könen.
  Det jag såg på SVT:s bild från ”plattan” var det kommande matriarkatets välde.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-slar-tillbaka-vi-kan-inte-neka-folk

  Sveriges huvudstad Stockholm måste också vara Sveriges mest progressivt politiska stad.
  I särklass och utan motsvarighet någon annanstans i landet.
  Frågan är om Stockholm egentligen kan vara representativt för övriga landet?
  På något sätt tycker jag Stockholm har blivit en propagandacentral likt hela Sovjetunionen ideologiskt styrdes från centralmakten i Kreml.
  Förvisso så fortfarande men inte genom socialism eller liberalism.
  Två ideologier som jag tycker väldigt tydligt utstrålar från centralmakten i Stockholm och dess skara av aktivism och aktivister.

 2. Regimen d v s Deep State blir de aldrig av med eftersom det är en kräftsvulst som är sammansatt av statsbyråkrater, militärindustrin, oligarker, media, CIA, NSA, korrupta politiker m.m. Det är en månghövdad hydra som agerar som det gangstervälde det blivit. Det verkar som Trump använder sig av Deep State när det passar hans agenda och bekämpar dem när det passar honom…Helt klart pågår en maktkamp mellan de som vill ha ett mer fritt USA bortkopplat från Washington och Federalisterna i Deep State som är beroende av att USA inte kollapsar!

 3. Demonstrationer i USA med bara några tusen deltagare (på sin höjd) lär inte driva fram någon ”vår”. Möjligen mer splittring i de styrande grupperna, som att grovt blodbesudlade generaler plötsligt tar ställning mot presidenten.

 4. De kilometerlånga matköerna får mig att minnas svensk fulmedia-rapportering om Sovjetunionens matköer. Jag frågade en ryska om det inte var väldigt jobbigt att jämt stå i kö och hur de hanterade saken?

  Hon svarade att det hände väldigt sällan och att hon då bara tog bilen till en närliggande stad för att handla. Inte direkt fulmedias rapport.

  På samma vis så skulle det faktiskt förvåna mig enormt om folk i USA inte kan få tag på mat. Det är inte amerikanarnas stora problem att de får för lite mat, men den amerikanska drömmen om att alla kan lyckas och allt hänger på individen, som om den inte lyckas, inte tar för sig, skall skuldbeläggas för det. Drömmen kallas ”den amerikanska drömmen” eftersom man måste sova djupt för att kunna tro på den.

  Rasism och raskravaller kommer av den ojämlikhet som denna dröm skapar, den otrygghet den skapar, samt segregering i bostadsområden baserat på ras, samt gruppolarisering. Klart att Trump gör sitt bästa för att polarisera ytterligare. Det är vägen till totalitär makt, en makt som varje narcissist drömmer vårta drömmar om, vilket brukar vara början på slutet för dem.

 5. Den enda likhet som finns med den sk arabiska våren och de pågående protesterna i USA är att folk är med rätta upprörda. Orsakerna är vitt skilda.
  Vare sig Rodney King eller Georg Floyd var guds bästa barn men det är INGET som försvarar det våld som dom utsattes för.
  Det som pågår just nu i USA beror enbart på rasism och polisvåld mot främst färgade. Det handlar inte allas om fattigdom, arbetslöshet eller politisk förtryck. Det finns inte ett enda plakat i dessa protester som klagar på annat än polisvåld och rasism.
  Tvärtom röstar många svart på republikerna, arbetslösheten var låg innan Covid 19 och vari skulle det politiska förtrycket består i?
  Vem som helst kan när som helst starta ett politiskt parti, starta en opinion och yttra sina åsikter. Att demonstrera eller protestera behöver inget tillstånd som i exempelvis Sverige eller Kina. Tom Trumpenissen försvarar alla som demonstrerar och protesterar fredligt.
  Rasismen är inte unikt inom polisen. Jag vill påstå att polisen speglar den allmänna befolkningen men att dom befinner sig i frontlinjen. I Sverige begår inflyttade mer brott än infödda svenskar liksom i USA där svarta och latinos är överrespresenterade. Det är inte polisens fel utan segregationen i samhället.

  Lite faktakoll:
  ”Matköer kilometerlånga” Var då?
  ”I juli kommer miljoner arbetslösa att förlora arbetslöshetsersättningen ” Sanningen är att antal veckor varierar från stat till stat. I de stare där längden är under 39 veckor finns speciellt stöd av Pandemic Unemployment Assistance program.
  ”Polisen, som är dåligt utbildad och extremt våldsam, klarar inte att göra jobbet själva.” Var finns fakta om att de är dåligt utbildade? Sant är att resurserna inte har räckt till på många ställen.
  ”Liksom i diktaturerna är myndigheterna rädda för att detta kommer att eskalera.” Det gäller i alla demokratiska länder.
  ”Det finns fler människor i amerikanska fängelser än de någonsin gjorde i sovjetiska “gulags”.” Det ntalet finns det många uppgifter om. Den viktiga är dock att de allra flesta i gulag hade gjort något brottsligt.

  • H2, så du menar på fullt allvar att det inte är fattiga och arbetslösa som passar på att plundra i protesternas fotspår? Självklart passar de på när polisen är upptagen med annat…Att inte kalla det för politiskt statement och protest mot systemet att 1/3 av befolkningen i praktiken är utblottade är ju verkligen skönmålning av det värsta slaget! Men som sagt, naiva debattörer har vi en del här på bloggen! Inte ens när det brakar loss vill en del inse att folk i USA är trötta på regimen i Washington..Det är ju hur tydligt som helst!

   • Benny, har jag någonstans uttryckt min åsikt om vilka som har varit involverat i plundringar? Jag tvivlar stark på att det är de med tjocka plånböcker som krossar skyltfönster och roffar åt sig vad de hittar.. Men det är inte liktydligt med att dessa protesterar mot något system. Visa mig gärna något plakat eller något videoclip där någon protesterar mot systemet. Då ska jag fundera en vända till. Det hedrar dig att du sympatiserar med mindre bemedlade amerikaner med det gör det svårt att begripa varför du yttrar rasistiska kommentarer om fattiga invandrare som har fått en fristad i Sverige. Är det någon skillnad på mörkhyade i Sverige och i USA?

    • De färgade kom ju inte till USA frivilligt! Och i USA så finns ju inte den välfärdsstat som i Sverige. Och rasism har inget att göra med mina observationer! Jag har några mörkhyade kollegor som uttrycker samma besvikelse över att en del av deras landsmän inte sköter sig utan bara är en belastning för samhället. Upploppen i USA är bara symptom på ett samhälle som slutat fungera ekonomiskt, politiskt, socialt m.m. fullt med utslagna människor utan riktiga bostäder och framförallt saknas hopp då den verkliga arbetslösheten är skyhög precis som i Sverige. Vi befinner oss i en värld där det helt enkelt inte finns jobb till alla och värre lär det bli med den nya AI-tekniken!

  • Ja, Saker skriver initierat om vad som pågår! Mina bekanta och andra kontakter i USA upplever inte att det är någon vår som kommit utan snarare en bister vinter! Otryggheten och kriminaliteten är värre än någonsin och polisen står i många fall utan resurser att göra något meningsfullt mot plundringen och stölderna.

 6. Nordkoreas diktator hotar stänga Twitter, FB, Instagram och andra sociala medier rapporterar de fria västmedier från Washington DC. Men vänta nu – det var inte Kim utan Donald ”my missile is bigger than yours” Trump som hotade stänga Twitter, FB, Instagram och andra sociala medier.

  Läs mer här https://www.strategic-culture.org/news/2020/06/02/many-us-journalists-arrested-after-new-york-times-falsely-claims-that-doesnt-happen-in-america/

 7. Hur stoppar man dem?
  Antifa, Black Lives Matter och Refuse Fascism är vänsterns paramilitära grupper.
  Vänstern har en orättvis fördel i denna kamp, av tre skäl. En av dem är att de har använt polisorganen (den djupa staten) – mot sina motståndare. Det andra är att de har en sådan dominans i media. Det tredje (och det är det nya), vänstern har utsett en paramilitär. De har bokstavligen en paramilitär styrka på gatan. Det är inte bara Antifa. Det är alla de andra grupperna: Vägrar fascism, Black Lives Matter. Det politiska stödet ges till Antifa och Black Lives Matter av personer i nyhetsmedier- och valda tjänstemän.

  Aktuellt inifrån Ryssland..
  https://www.rt.com/russia/490416-adults-encouraging-protest-russia-jail/
  Vuxna Ryssar som uppmuntrar minderåriga att delta i protester ska kunna straffas med upp till tio år i fängelse. Författaren till det nya lagförslaget, en parlamentsledamot med det regerande partiet Förenade Ryssland, anser att arrangörerna för olagliga, otillåtna demonstrationer utnyttjar barn och ungdomar.
  Enligt nu gällande lag kan arrangörerna av otillåtna gatudemonstrationer bötas med 50 000 rubel (718 $), men Yevgeny Marchenko vill skicka dem till en straffkoloni.
  Men för tillfället verkar intresset för sådana demonstrationer vara litet. På grund av coronavirus har vi inga – varken lagliga eller olagliga, men det kan uppstå när som helst.
  Arrangörer av obehöriga samlingar satsar på mindreåriga ungdomar, eftersom de är enklast att manipulera, säger Marchenko.
  Att involvera minderåriga i en obehörig protest ett administrativt brott. Marchenko’s nya lag skulle förändra detta till ett brott. Om de är skyldiga kan straffen vara upp till tio år i en straffkoloni.
  ”Vi har en artikel i strafflagen för att involvera minderåriga i antisocial verksamhet. Olika olagliga handlingar listas där, och jag vill komplettera den här artikeln med en annan olaglig handling”. Enligt Marchenko kommer räkningen att läggas fram till statsdumaen före slutet av vårsessionen.

 8. I Förenta staterna har de så kallade protesterna om svartas livs frågor tagits upp och organiserats noggrant både i USA och i Europa för att koncentrera sig på Donald Trump eftersom valet är ungefär fem månader borta.
  Allt de kan göra för att göra sänka hans möjligheter till omval, kommer de att göra. Vissa grupper är intresserade av protesterna för att främja sin politiska dagordning med uppror och drar ner statyer och försöker skriva om amerikansk historia. De vänsterstyrda mainstream-medierna gör sitt bästa för att släcka elden med bensin.
  Black Lives Matter:s antirasismprotester prioriterar afrikanska samhällets ambitioner och överskuggar den växande antikinesisk känsla i USA och Australien (och Sverige). Internationella observatörer har tittat på trenden och försöker förklara varför asiaterna blir glömda mitt i George Floyd-demonstrationerna.
  Rasdilemmat går långt bortom diskrimineringen av svarta i USA och över hela världen. Kinas utbildningsministerium varnar för en ökad diskriminering av asiater efter COVID-19-pandemin som först rapporterades av tjänstemän i Wuhan, Kina. Australien har haft incidenter av diskriminering under lång tid mot den inhemska ursprungsbefolkningen.
  Trots att Black Lives Matter-rörelsen nyligen har stulit showen i USA , har det funnits en lång journal av diskriminering av asiater, som ursprungligen fördes till USA på 1800-talet för att arbeta på transkontinentala järnvägar. Efter de första invandringsvågorna förbjöd kinesiska uteslutningslagen från 1882 kinesiska migrerande arbetare att komma in i landet i tio år och placerade vissa begränsningar för kineserna som redan hade anlänt till USA.
  Efter att lagen upphörde 1892 förlängdes den upprepade gånger av den amerikanska kongressen innan den upphävdes 1943. Ännu en diskriminerande lagstiftning, Naturalization Act från 1870, hindrade kineserna från att naturalisera medan de utökade medborgarskapet till afroamerikaner. Senare, under det kalla krigets era, blev den anti-kinesiska ståndpunkten i USA till stor del smittad av en geopolitisk rivalitet mellan kapitalistiska och kommunistiska block.

 9. Folk frågar, varifrån kommer alla pengar för att främja och hålla landsomfattande protester som främjar förstörelsen av Amerika?
  Företag öppnar upp sina skattkamrar för att ge pengar till Black Lives Matter i kölvattnet av landsomfattande protester och upplopp över George Floyds död. Många av de stora företagen driver sina anställda att göra detsamma.
  Vissa företag donerar till kontroversiella borgensfonder som Minnesota Freedom Fund som försöker rädda demonstranter och uppror.
  https://technocracy.news/454-million-the-corporate-technocrats-who-finance-social-justice-and-anarchy/

  • Det kan väl inte kosta så mycket att gå ut och protestera, men om företag i USA inser att rasismen skadar affärerna och därför stöder dom som verkar mot rasismen så är det ju alldeles utmärkt.
   Vad är du ute efter Ivan? Vill du att företagen skall stödja KKK istället?

   • Som jag upplever det har vänstern på senare tider fått en omfattande spridning inom kapitalismen eller den fria marknaden.
    Anledningen är säkert flera, främst där vänstern blivit mer allmän i de olika samhällsskikten med sin särskilda appell till kvinnor, minoriteter etc.
    En direkt följd blir att den kommunistiska dogmatiken om ”klassamhället” och dess motsättningar tillintetgörs och de kommunistiska idéer som av traditionen finns kvar på sikt kommer att försvinna.
    Jag kan tycka att en blogg som den här, Pål Steigan m.fl. är det halmstrå som försöker hålla kommunismen vid liv in i det sista med hopp om USA:s undergång, asiatisk världsdominans och allt vad det nu kan vara.

  • Ja jag kan ju hoppas att jag bidragit lite till kampen för social rättvisa. Dina bidrag däremot verkar mest bestå i stöd till rasismen och den amerikanska överheten.

   Att USA krackelerar är självförvållat och protesterna är ett klart sundhetstecken. Ju mer problem massmördarnationen USA har på hemmaplan desto bättre för oss andra. Vad som kommer ut ur det hela kan dock ingen säga.

   • ”Vad som kommer ut ur det hela kan dock ingen säga.”

    Ingen vinst för Sverige vad jag kan se.
    Eller vad skulle det nu vara?
    Martin Gustavsson talar ibland om race to the bottom och det är väl lite så jag tycker det ser ut även om det går i sakta mak som den kokta grodan som inte märkte något förrän det var för sent.
    Jag är inte så särskilt orolig för Asien eller länder öster om oss. De gör hela tiden framsteg.
    Min oro riktar sig närmast till Europa och västerlandet där jag ser en tidigare så framgångsrik utveckling manipuleras och förtvina.
    Jag kan inte tycka framtiden för oss ser särskilt bra ut.

    Det där ordet rättvisa är inget motto eller honnörsord för mig.
    Rättvisa är snarare en känsloyttring.
    Rättvisa betyder heller inte bra eller bättre.
    Rättvisa är istället ett känsloladdat ord för lika.

    I Sverige har vi ett rättsväsende som bygger på statlig makt för den lagstadgade rättvisan.
    Men hur andel där bygger på lagstadgad rättvisa och hur stor andel bygger på aktuella politiska känsloyttringar?

    Ett exempel är ju förkvinnligandet av det svenska rättssystemet som i princip fullständigt reformerat domsluten in i grunden.
    Hårda domar statueras mot sexköparen medan våldtäktsmannen ofta går fri eller får en lindrig dom.

 10. Visst Åberg.. Hoppas ditt bidrag hjälper.
  Men folkmassor (oavsett hur våldsamma) lyckas sällan uppnå konkreta politiska resultat när de agerar mot något.. och inte för något.
  Detta är anledningen till att de verkliga (bakom kulisserna) härskande klasserna måste dirigera detta mobb-inducerade uppror till sin politiska fördel. Oavsett vem som dirigerar upploppen, är det vi ser idag en systemisk kollaps av det amerikanska samhället. Det betyder inte att USA kommer att försvinna, inte alls.
  Men precis som det tog Sovjetunionen ett decennium eller mer för att helt kollapsa (ungefär 1983-1993), kommer det att ta USA många år att krascha helt.
  Och precis som ett Nya Ryssland så småningom började ta form 1999 kommer det ett Nya USA att komma ut ur den nuvarande kollapsen.
  Total och slutlig kollaps är mycket sällsynt, oftast initierar de bara en lång och potentiellt mycket farlig transformationsprocess, vars resultat nästan är omöjligt att förutsäga.
  Men precis som det ryska folket var tvunget att sluta drömma om ”demokrati” och var tvungna att ta itu med de verkliga problemen i Ryssland, så kommer USA:s folk att behöva hantera sina verkliga problem.
  Om de inte lyckas med det, kommer landet troligtvis enkelt att sönderdelas i många och ömsesidigt fientliga enheter. Tiden får avgöra…

 11. Om den Amerikanska våren.
  Många i Ryssland ställer frågan om USA kan möta samma öde som Sovjetunionen. Om Amerika är dömt att falla isär, blir det på sitt eget unika sätt, snarare än att spela upp det sovjetiska scenariot.
  Statusen för den amerikanska dollarn som världens främsta reservvaluta krakelerar och nedgången av USA:s finansiella hållbarhet försvagas nu av ännu allvarligare problem som inhemsk politisk polarisering och den ökande konkurrensen från Kina vars förbindelser med USA nu är öppet motstridiga.
  Peking avslutar kontakten på amerikanska dollarn genom att dumpa tillgångarna i dollar och stoppa användningen av den amerikanska valutan, utlösa nedbrytningen av USA:s finansiellt system. (En kinesisk expert noterade redan 2019, medan den verkar otillgänglig kan dollarn vara mycket mer sårbar än många misstänker, dess slut kan komma förr än väntat).
  Ganska många ryssar (och inte bara ryssar) tittar glatt på kaoset som utvecklas i Amerika, några av dem väntar ivrigt på att det amerikanska imperiet kollapsar.
  Men det inte säkert att USA:s upplösning kommer att vara bra för Ryssland. Amerika står nu inför en geopolitisk rival som utan tvekan är mer formidabel än det tidigare Sovjetunionen.
  Ryssland, som i sig är ett multi-etniskt och multi-religiöst imperium, är inte immunt. Det är en ganska bräcklig enhet som under de senaste hundra åren åtminstone två gånger har gått igenom sönderfall orsakad av inhemsk oordning.
  För Ryssland skulle det bästa resultatet vara att Förenta staterna bevarar sin enhet, om än ödmjuk och mindre arrogant. Tyvärr kan en sådan avslutning vara den mest otroliga av alla möjligheter.

  • Ja, hoppet står väl till att USA faller samman som en pyspunka och blir s a s ett ”normalt” land som löser de enorma inrikespolitiska problemen i första hand och slutar leka ”världspolis”, blir en mer löst sammansatt federation och avvecklar sina vanvettiga storpolitiska ambitioner. Tyvärr saknar man i Washington insikten om politiska realiteter…USA har 320 miljoner invånare och har ingen större möjlighet att fortsätta att leka polis utan de måste anpassa sig till en ny verklighet där man söker samarbete på lika villkor med Europa för att stävja att Kina med 1.4 miljarder invånare blir alltför mäktigt. Att skramla med kärnvapen fungerar inte och ett konventionellt krig mot Kina framstår ju som närmast löjligt och fullständigt ogenomförbart rent praktiskt…Ju fortare dårarna i Washington kommer på detta desto bättre för resten av världen.

 12. ”Den amerikanska våren är här”
  Tänkte väl inte så mycket på den här rubriken men nu gör jag det.
  För något halvdussin år sedan talades om den arabiska våren.
  Jag följde den då på en blogg som kallade sig för Kildén Åsman.
  Vet inte om den finns längre.
  Men hur blev det då med den arabiska våren?
  Kom det något utmärkande bra ur den?
  Jag kan väl direkt inte peka på något, och vad skulle det i så fall vara?
  Jag minns den började i Tunisien och spred sig sedan öster ut.
  Inte är det Libyen i alla fall för där råder närmast kaos har jag förstått.
  Men där som i Irak, Syrien var det en regim som inte riktigt passade västvärlden.
  Men den arabiska våren var väl snarare en stjälp än en hjälp?

  Jag vill helst inte se något kaos eller sönderfall av USA.
  Risken är att det skulle göra hela västvärlden och kanske t.o.m. hela världen instabil om nya krafter börjar kämpa om världsherraväldet.
  Sådana planer kan gå åt helskotta och det har världen erfarit men tid och generationer gör tyvärr att saker och händelser alltför lätt glöms bort.
  Kärnvapnen har förvisso blivit färre men dessvärre mer effektiva.
  Det kan gott räcka med Coronakrisen som satt världen i ett sällan skådat strupgrepp.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here