Den rikaste 1% håvar in nästan dubbelt så mycket rikedom som resten av världen

4
1509

Lyxig superyacht förankrad i Saint-Tropezbukten, södra Frankrike. Med ett vackert, smäckert vitt skrov, bruna/orange färger på himlen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.Ja, ojämlikheten har ökat – se kommande artikel.


Källa:
https://steigan.no/2023/01/de-rikeste-1-soper-inn-nesten-dobbelt-sa-mye-rikdom-som-resten-av-verden-til-sammen/?utm_source=substack&utm_medium=email. Från rapporten Survival of the Richest från Oxfam som kan laddas ner här.

Det är den preliminära facit om de två senaste årens klasskrig, från miljardärernas sida, mot världens folk, enligt en rapport Oxfam har presenterat i samband med miljardärernas möte i Davos.

 • Miljardärers förmögenheter ökar med 2,7 miljarder dollar om dagen, medanminst 1,7 miljarder arbetare nu bor i länder där inflationen överstiger lönerna.
 •   En skatt på upp till 5 procent på världens mångmiljonärer och miljardärer skulle kunna inbringa 1,7 biljoner dollar per år, tillräckligt för att lyfta 2 miljarder människor ur fattigdom.

Den rikaste 1 procenten tog nästan två tredjedelar av all ny rikedom, värd 42 biljoner dollar, som skapats sedan 2020, nästan dubbelt så mycket pengar som de nedersta 99 procent av världens befolkning, avslöjar en ny Oxfam-rapport. Under det senaste decenniet hade den rikaste 1 procenten erövrat ungefär hälften av all ny rikedom.

» Survival of the Richest » publiceras på öppningsdagen för World Economic Forum i Davos, Schweiz. Eliter samlas i den schweiziska skidorten, samtidigt som extrem rikedom och extrem fattigdom har ökat samtidigt för första gången på 25 år.

Graf

”Medan vanliga människor offrar vardagliga saker som mat, har de superrika överträffat till och med sina vildaste drömmar. Efter bara två år ser det här decenniet ut att bli det bästa hittills för miljardärer – en rytande 20-talsboom för världens rikaste”, säger Gabriela Bucher, verkställande direktör för Oxfam International.

”Att beskatta de superrika och stora företagen är vägen ut ur dagens överlappande kriser. Det är på tiden att vi river ner den praktiska myten att skattesänkningar för de rikaste resulterar i att deras förmögenhet på något sätt ”sipprar ner” till alla andra. Fyrtio år av skattesänkningar för de superrika har visat att ett stigande tidvatten inte lyfter alla fartyg – bara superyachter.”

Miljardärer har sett extraordinära ökningar av sin förmögenhet. Under pandemin och levnadskostnadskrisåren sedan 2020 erövrades 26 biljoner dollar (63 procent) av all ny rikedom av den rikaste 1 procenten, medan 16 biljoner dollar (37 procent) gick till resten av världen tillsammans. En miljardär tjänade ungefär 1,7 miljoner dollar för varje 1 dollar av ny global förmögenhet som tjänats in av en person i de lägsta 90 procenten. Miljardärernas förmögenheter har ökat med 2,7 miljarder dollar om dagen. Detta kommer på toppen av ett decennium av historiska vinster – antalet av och rikedomen hos miljardärer har fördubblats under de senaste tio åren.

Graf

Notera den ökning miljardärers förmögenheter har gjort under ”pandemin”

Miljardärernas förmögenheter steg 2022 med snabbt ökande vinster på mat- och energi. Rapporten visar att 95 livsmedels- och energiföretag har mer än fördubblat sin vinst under 2022. De tjänade 306 miljarder dollar i oväntade vinster och betalade ut 257 miljarder dollar (84 procent) av det till rika aktieägare. Waltondynastin, som äger hälften av Walmart, fick 8,5 miljarder dollar förra året. Den indiske miljardären Gautam Adani, ägare till stora energibolag, har sett sin förmögenhet öka med 42 miljarder dollar (46 procent) bara under 2022. Företagens vinster har drivit på minst hälften av inflationen i Australien, USA och Storbritannien.

Samtidigt lever nu minst 1,7 miljarder arbetare i länder där inflationen är högre än lönerna, och över 820 miljoner människor – ungefär en av tio människor på jorden – svälter. Kvinnor och flickor äter ofta minst och sist, och utgör nästan 60 procent av världens hungriga befolkning. Världsbanken säger att vi sannolikt kommer att se den största ökningen av global ojämlikhet och fattigdom sedan andra världskriget. Hela länder står inför konkurs och de fattigaste länderna spenderar nu fyra gånger mer på att betala tillbaka skulder till rika fordringsägare än på sjukvård. Tre fjärdedelar av världens regeringar planerar att minska de offentliga utgifterna – inklusive hälsovård och utbildning – med 7,8 biljoner dollar under de kommande fem åren.

Vår notering: Detta beror på att de har ökat sin skuld enormt på grund av coronaåtgärder som lockdown och hårda restriktioner.

Oxfam efterlyser en systematisk och omfattande höjning av beskattningen av superrika för att vända krisvinster som drivs av offentliga pengar och profitjakt. Årtionden av skattesänkningar för de rikaste och företag har lett till ojämlikhet, där de fattigaste människorna i många länder betalar högre skattesatser än miljardärer.

”Att beskatta de superrika är den strategiska förutsättningen för att minska ojämlikheten och återuppliva demokratin. Vi måste göra detta för innovation. För starkare offentliga tjänster. För lyckligare och hälsosammare samhällen. Och att tackla klimatkrisen, genom att investera i lösningarna som motverkar de vanvettiga utsläppen från de allra rikaste, säger Gabriela Bucher, verkställande direktör för Oxfam International..

Oxfams forskning visar att de ultrarika är de största enskilda bidragsgivarna till klimatkrisen. De rikaste miljardärerna släpper, genom sina förorenande investeringar, ut en miljon gånger mer koldioxid än en genomsnittsperson. Den rikaste 1 procenten av mänskligheten står för dubbelt så många utsläpp som de fattigaste 50 procenten.

Samtidigt använder Davos-klubben ”klimat” som argument för att få mer makt

För att bekämpa ”klimatet” har WEF etablerat något de kallar First Movers Coalition, som liksom skall gå i spetsen för oss alla. Och vilka är så dessa?

Och mycket riktigt. Det är några av de allra rikaste företagen i världen, som Apple, Alphabet, Microsoft, Coca Cola…

Kort sagt, företagen ägda av de  miljardärer som har satt nya rekord i att öka sin förmögenhet under de senaste två åren. Hur länge kommer folk att låta sig bluffas av dessa människor?

Relaterat
Antalet miljardärer i Sverige ligger på rekordnivåer: Reformerna som gynnat de superrika.
Den rikaste 1 %-en i världen orsakar dubbelt så mycket koldioxid-utsläpp som de fattigaste 50 %-en.
Historiens största klasskrig – kamouflerat som en hälsokris
Dollarmiljardärernas vinster har ökat vansinnigt under coronakrisen

I Coronatider: Miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, men miljardärerna blir rikare än någonsin.

Föregående artikelRedaktör Romelsjö i TV i Australien. Pratar om DCA, Nato, Palme, yttrandefrihet, imperialism mm
Nästa artikelBiden har startat ännu ett nytt amerikanskt krig 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Globalisterna har ju redan talat om deras mål för 2030 som finns att läsa på nätet! Precis som Hitler på sin tid med Mein Kampf så beskriver man i agenda 2030 vad de globala oligarkerna har för mål. Det finns de som fortfarande tror att Agenda 2030 är en ”konspirationsteori” men de ska bli varse om verkligheten snart. Soros 30 år gamla plan att göra ukrainarna till kanonmat går t ex i uppfyllelse mitt framför våra ögon ivrigt påhejat av korrupta västpolitiker.

 2. Problemet har två sidor. De ena är rå-kapitalismen, med säte i Storbritannien och USA och rötter i Europas kolonisation, som inte är avslutad. Kapitalismen kontrollerar även politiken, USA typexemplet. Kapitalisterna, Den Djupa Staten, sätter reglerna och stiftar lagarna till sin egen förmån för att flytta kapitalet, och makten, till sig själva.

  Den andra sidan är sovjetkommunismen, som är en konfiskations system. Staten skall ta från alla som har lyckats och har, och dela ut som bidrag till alla andra. Sverige tillämpar den idag. Det betyder att inga företag byggs, dom blir ju ända bara konfiskerade. Det gör även att byråkratin växer lavinartat och den vill ha betalt. Utmärkt system, tills andras pengar tar slut (Thatcher), vilket håller på att hända nu i Sverige. Varför tror ni elräkningen är så hög, och staten inte gör något. Därför att 50% hamnar i politikernas fickor. En ny metod att ”beskatta”.

  Kina har lyckats rätt bra. Man resonerar att det spelar ingen roll vem som är ägaren, det är vem som bestämmer och vem som drar förmånerna som är viktigt. Ett exempel är Jack Ma. Tills nyligen hade han totalitär kontroll. Det var då han tillsammans med en del ljusskygga figurer skulle genomför denna IPO, i USA, viker regeringen stoppade. Det skulle gett honom och gruppen politisk kontroll.

 3. Ovan två kommentatorer jag faktiskt saknar.
  De bara försvann spårlöst. Ungefär samtidigt.
  Hoppas de kommer tillbaka.

 4. Davos är ett levande fossil av ett imperium i krig med sig själv och världen.

  World Economic Forum ger oss det exceptionella privilegiet av en studie som bara levande fossil kan ge. Representativa för en era som vi kan anta håller på att övervinnas, om inte materiellt, åtminstone i termer av den observerade trenden, i Davos finner vi allt som är avgörande för den nyliberala och västerländska supremacistiska ideologin, dess potential, dess begränsningar och själva orsakerna till dess förstörelse.

  Som ett levande fossil hittar vi i varje ord, varje uttryck, tema eller slutsats de grundläggande orsakerna till att arten inte vann och inte kunde vinna. Davos berättar framför allt om ett problem med att anpassa sig till den verkliga världen.
  I varje ögonblick avslöjade World Economic Forum den fulla omfattningen av förbittring, bitterhet och besvikelse mot en värld som har avslöjat, och insisterar på att avslöja, allt mer envist, att den inte accepterar de premisser som skulle göra nyliberalismen till en bestående och universell hegemonisk systemet. I denna mening är Davos Forum en moralisk läxa.

  En moralisk läxa från väst till den globala majoriteten, i ett slags beskyllande rop, för den senare att inte acceptera de lösningar som den hade så ”klokt och rationellt” att förmedla; men också en moralisk läxa från den globala majoriteten till väst, som utnyttjade varje tillfälle, i varje knappt ögonblick av uppmärksamhet, för att förmedla skälen till varför det föreslagna kontraktet aldrig skulle vara acceptabelt.

  https://strategic-culture.su/news/2024/01/29/davos-is-a-living-fossil-of-an-empire-at-war-with-itself-and-the-world/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here