Dialog behövs mellan övriga Europa och Ryssland – inte konfrontation

18
1544

Några läsare har tipsat mig om denna artikel som publicerades i Hufvudstadsbladet 30 november. Den är skriven av Oleg Bodrov, fysiker, ekolog och ordförande i The Public Council of the South Coast of the Gulf of Finland. Han bor i St Petersburg. Dialog behövs mellan Europa och Ryssland – inte konfrontation

(Jag skriver ”övriga Europa” i stället för ”Europa”, i linje med bedömningen i artikeln nedan och av mig.)

Finns det någon särskild part/land som motsätter sig dialog?


Dialog behövs mellan Europa och Ryssland – inte konfrontation

En militär konflikt i Östersjöregionen skulle sannolikt leda till att 90 miljoner människors liv i nio länder (inklusive Ryssland) skulle kollapsa.

Hänvisande till HBL-artikeln (6.11) ”Rysk digitalisering är ingen riktig modernisering” instämmer jag som rysk medborgare i tidigare statsminister Esko Ahos uttalande att Ryssland är i behov av modernisering med fokus på Europa. Jag vill dock framhäva att detta inte kan uppnås utan starka institutioner och ett samhälle baserat på rättsstatsprincipen och rättssäkerhet.

Ryssland har varit en del av den europeiska civilisationen i mer än 300 år, ända sedan Peter den stores tid. Trots alla politiska omvälvningar har våra kulturer under denna tid påverkats ömsesidigt inom olika områden. I dag är vi tekniskt och resursmässigt mer beroende av varandra, och de stora frågor som världen står inför; klimat, miljö och fred kräver dialog och samarbete.

Emellertid leder de västerländska sanktionerna mot Ryssland inte bara till politiska och ekonomiska hinder, utan skapar även starka fiendebilder på båda sidor av barriären. Det stimulerar militariseringen i medborgarnas medvetenhet och stöder den eskalerande upprustningen. I stället för en nödvändig dialog ökar konfrontationen mellan Ryssland och Europa.

I september 2019 publicerade ryska forskare från Baltiska federala universitetet i Kaliningrad och S:t Petersburg State University rapporten ”Säkerhet i östra Östersjön” Rapporten.

I rapporten drogs slutsatsen att sannolikheten för konfrontation inom en snar framtid är 90 procent och sannolikheten för en lokal militär konflikt är fyra gånger högre än sannolikheten för ”svåra och långa, potentiellt effektiva förhandlingar om säkerhets- och förtroendeskapande åtgärder i regionen med kodnamnet ”Helsingfors”.

En militär konflikt i Östersjöregionen skulle sannolikt leda till att 90 miljoner människors liv i nio länder (inklusive Ryssland) skulle kollapsa.

Det är omöjligt att garantera att mer än 30 reaktorer vid kärnkraftverken i regionen, liksom lagringsanläggningar för använt kärnbränsle, inte kommer att bli mål för attacker med konventionella vapen, i värsta fall kärnvapen

Finland är för närvarande ordförande för Europeiska unionens råd. Detta ger en lysande möjlighet att visa politisk vilja och bli initiativtagare, såsom tidigare i historien, till en ny fredlig utveckling av förbindelserna mellan de nordiska länderna, EU och Ryssland. En utveckling baserad på dialog och ömsesidig förståelse.

Vad tycker medborgarna i Ryssland och EU-länderna om den aktuella situationen vid gränsen mellan EU och Ryssland? Jag är säker på att om man frågar invånare i S:t Petersburg, Helsingfors eller vilken stad som helst i Östersjöområdet vad det mest värdefulla i livet är skulle majoriteten svara ”min och mina nära och käras hälsa, anständigt arbete och ett fredligt liv i harmoni med omvärlden”.

I en undersökning (september 2019) utförd av tankesmedjan European Council on Foreign Relations ställdes bland annat frågan: ”Vilken sida skall ditt land välja i en konflikt mellan USA och Ryssland”. Över 60 000 personer från 14 EU-länder (bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien, Polen, Rumänien, Ungern Danmark och Sverige) tillfrågades. En överväldigande majoritet svarade, ”ingendera.”

Redaktörens kommentar: Viktiga resultat publicerade här. Majoritet i Sverige vill vara neutrala i konflikten mellan USA och Ryssland/Kina. Och i övriga EU?

Jag är övertygad om att ifall sanktionspolitiken ändras för att skapa förutsättningar i Europa och Ryssland för samarbete, kulturellt och vetenskapligt utbyte kan detta stimulera reformer i det ryska samhället och minska nivån på politisk konfrontation, militarisering och en upprustning som kräver enorma ekonomiska resurser som behövs för andra ändamål.

Jag minns den unika finsk-ryska konferensen ”Vår gemensamma miljö” i S:t Petersburg 1992. Den ordnades på finskt initiativ med nuvarande utrikesminister Pekka Haavisto i spetsen, samlade deltagare även från de andra nordiska länderna och blev en enastående inledning till ett outtröttligt samarbete för att bevara vårt gemensamma hem – Östersjöregionen.

Med tanke på dagens situation, som påminner om kalla krigets dagar, vore det dags att anordna en ny gemensam konferens med flera nivåer av deltagare – politiker, tjänstemän, frivilligorganisationer, kulturpersoner med mera. Ett passande motto vore ”Europa vårt gemensamma hem”.

Föregående artikelSverige deltar i Storbritanniens hemliga program för att svartmåla Ryssland.
Nästa artikelVilka ”alternativa fakta” ska gymnasister få lära sig? Varför inte kritisk granskning av etablerade media?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

  1. Ville Ryssland så skulle det ta två veckor för Ryska pansarfordon att rulla på Kievs gator. Som bekant sades detta av Vladimir Putin redan år 2014 till Emmanuel Barroso, EUs dåvarande högsta höns. Alla västledare vet att detta sade inte på skoj. Detta är en viktig anledning till den crescendo av lögner om Ryssland sedan 2014 -vetskapen om att väst inte kan underkuva Ryssland. Västs stameliter som ju är vana att få som de vill är fullständigt rabiata. De ser att Ryssland sätter exempel för andra (t ex Kina, Iran). USAs skrot vapenarsenal kan inte heller skydda EU om kriget kommer. Kontentan: bankirvampyr väldets dagar är räknade och det vet stammen som försöker stoppa historiens tåg som rullar österut. Föredettingar gör bäst i att gilla läget. Utgången för den som försöker hindra detta är givet – man bli ketchup. Så EU gör bäst i krypa fram till dialog med mossan i handen. Vem vet om 10 år finns inte ens ett EU (Brexit, därefter Italien och så till sist RIP). Ryssland har stakat ut sin framtid och den ligger inte västerut.

    https://www.globalresearch.ca/the-eurasian-century-is-now-unstoppable/5549715

  2. Skribentens vädjan är speciellt riktad till Finlnad som för närvarande är EU:s ordförandeland. Tyvärr kommer den femtio år för sent då det ännu fanns ryggrad hos finska ledare. Dagens Finland tar inga som helst kontroversiella initiativ, det är bara svammel och tomma ord som kommer från Helsingfors. Finland och Sverige låg senast i topp på Gallups russofobimätare, distanserande både Polen och Ukraina.

    Macron har börjat säga de rätta sakerna men tittar man närmare på hans argumentering innehåller den fortsatt helt orealistiska krav riktade mot Ryssland. Katastrofen för Europas vidkommande har ett namn, den heter Angela Merkel, ledare för Europas starkaste ekonomi. När Tyskland vänder vänder Europa. En opposition finns men den är fortsatt otillräcklig. Money talks, Tyskland behöver gas och NordStream gick inte att stoppa, ryska statsobligationer ger i dagsläget fyra procent extra, affärsmännen från väst fyller de ryska kongressalarna smockfulla när VVP talar och ansiktsuttrycken visar tydlig respekt: Sådant är vi inte vana vid hemma.

    • Sverige borde kanske stämma Finland för varumärkesintrång: ”Rysshatet, registrerat svenskt varumärke”, fast polackerna kanske vill hävda att de var först.

    • Om det är något påstående som håller genom åren vad gäller Ryssland, så är det att Ryssland består och des fiender tinar bort så som lilla-Britannien, upphör såsom Nai Tyskland, eller är på väga att upplösas såsom USA där inbördeskrig hägrar.

      Ryssland under ledarskap av Vladimir Putin har åter hittat till sin själ och vet vilka lömska fällor som västs eliter har försökt snärja Ryssland i. Från Kazaria till idag. Väst få se sig om sitt hus för risken för ett sammanbrott är mer sannolikhet i väst än i Ryssland.

      Vad framtiden bär i sitt sköte kan man få en glimt utav i https://www.newscientist.com/article/mg23731610-300-end-of-days-is-western-civilisation-on-the-brink-of-collapse/

    • Intressant läsning, ett tack till Thomas Åkerblad.

      Man kan notera flera trender med dagens Ryssland.

      1) Ryssland har inte fått ordning på sina dopingproblem. År 2017, när jag
      i Moskva träffade ryska experter som kontaktat mig, trodde jag att
      saken var i hamn. Men jag hade fel. Ryssland riskerar att uteslutas
      från OS i Tokyo 2020, ett beslut väntas 9 december. Olika krafter
      verkar dra åt olika håll, den nya chefen för den ryska anti-dopingorganisationen
      Rusada har vädjat direkt till Putin, men läget verkar låst.
      OBS! Detta är ett rent internt ryskt problem, och har överhuvudtaget ingenting
      med utländsk inblandning att göra.

      2) Rysslands utveckling som vetenskapsnation. Satsning på avancerad
      forskningsinfrastruktur är avgörande för hur ett land ska hänga med i
      den teknologiska utvecklingen. Ryska forskare avvaktade Putins dekret
      under sommaren, och själv låg jag i slagläge för ett kick-off-möte
      i Ryssland. Men när dekretet kom var det så svårtolkat att mina ryska
      vänner fortfarande arbetar med att tolka det.

      3) Korruptionen. Ryssland ligger på plats 138 enligt Transparency International, sämst
      av de tre slaviska systrarna; det går dessutom åt fel håll. Ukraina har plats 120
      och Vitryssland (Belarus) plats 70. De båda senare länderna går åt rätt håll enligt TI.

      4) Nyhetsförmedlingen. Under det senaste året har Pervyj Kanal, Rysslands största
      TV-kanal, börjat förmedla mer inhemska nyheter. Man har insett att man inte bara
      kan mata befolkningen med ryska utrikespolitiska framgångar.

  3. 1)
    Ikväll hade Pervyj Kanal ett inslag om rysk doping, för att ryska folket
    ska förstå det beslut som väntas den 9 december. Som man kunde gissa
    så utsågs den gamle skurken Rodchenko som syndare. Han lämnade
    Ryssland för många år sedan, och har naturligtvis ingenting med dagens
    situation att göra, men är ett namn som ryssarna känner igen. Jag
    känner hans vetenskapliga artiklar i minsta detalj, och är mycket
    intresserad av synpunkter från bloggens Rysslands-experter,
    inkluderande SWEDHR, som ju rimligen borde ha all tänkbar
    medicinsk kunskap i ämnet.

    2) Intressant att Benny har insikter i de fotonkällor som planeras
    i Ryssland, och deras prestanda. Utveckla gärna. Brillians, emittans,
    etc.

    3) TI är det kriterium som Anders Romelsjö använder för
    att kritisera korruptionen i Ukraina. Om du (Benny) har synpunkter
    på TI, varför inte utveckla dessa i en gästblogg.

    4) Jag gjorde i min kommentar, ett konstaterande av vilka nyheter som ges prioritet
    i Pervyj (ska tilläggas Pervyj kl. 7.00 svensk tid; jag har inte
    tid att endast i vissa fall, som i kvällens dopinginslag, följa nyheterna).
    Om jag har missuppfattad dessa nyhetssändningar, så står givetvis
    Benny redo att korrigera mig.

  4. TI betyder Transparency International. Du brukar använda TI-index när du vill visa hur korrumperat Ukraina är. Doping är i allra högsta grad en medicisk fråga, och att en professor emeritus från Karolinska institutet inte har insikter i ämnet kan jag svårligen tänka mig.

    Till den anonyme DRIAU, som inte vill framträda med sitt fulla namn kan jag bara säga att vid förhandlingarna gällande
    tre dopingmisstänkta ryska kvinnliga idrottare i idrottens högsta domstol (CAS),
    var jag inkallad som expertvittne av den RYSKA sidan. Ryssarna är pragmatiska,
    de föredrar kunskap framför att slaviskt följa ryska media.

  5. Medan USA håller på att implodera bland annat pga opiat drog epidemin, så analyseras USAs militära makt på ett ypperligt sätt här. Slutsatsen är att USAs militär stoltserar med skrotvapen. Och det roliga i allt detta är att dess topp ”generaler” och annat fy förnäma militära ”experter” har ineg susning utan tror att de har världens bästa militär och vapen… Exceptionella idioter få man leta efter
    https://www.unz.com/tsaker/book-review-andrei-martyanovs-the-real-revolution-in-military-affairs/

  6. DEt är nåt problem med din blogg,
    på twitter ser jag att du skrivit flera inlägg efter detta men detta inlägg från 3e december är den sista jag kan se när jag skriver in globalpolitics.se, vet att andra har samma problem med.

    • Tack för informationen. Återkom gärna med mer detaljer. Shadow banning kallas det om man är utestängd för andra utan att veta det. Ibland märker man en rejäl dipp i antal besök på bloggen utan att kunna förklara det.

      Facebook har haft mig avstängd i tre perioder på en vecka.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here