DN Insändare: Bra alternativ finns till medlemskap i Nato och till DCA!

2
171

Detta sändes till DN Insändare 24 mars, men har inte publicerats. Tidigare i mars fick jag en insändare publicerad. DN Insändare: Artikel av mig och tre andra Nato-kritiker publicerade

”Karin Utas Carlsson och Britt Östlund har redan påvisat den avgörande betydelsen av diplomati och konflikthantering utan vapen i sina svar på Ingvar Ekströms artikel Substanslösa svar om ryska hotet från Natomotståndarna
Det förfärliga kriget i Ukraina hade med stor sannolikhet kunnat undvikas om USA och Nato hade behandlat Rysslands bestämda förslag om ömsesidig säkerhet under hänvisning till internationella avtal, och till Natos enormas utvidgning länge Rysslands gränser i strid med muntliga och även dokumentbaserade löften av många Västledare. Avvisandet är förståeligt då USA:s uttalade politik är att försvaga Ryssland. Även Nato:s generalsekreterare Stoltenberg tillstod att Nato:s utvidgning var en viktig krigsorsak. Natos-medlemskapet ökar risken för att Sverige dras in i ett storkrig på mer än ett sätt, särskilt som kärnvapen kan komma att finnas i Sverige. Antingen genom att Ryssland vid storkrig anfaller Sverige eller att USA anfaller från Sverige. Det nya avtalet DCA (Defense Cooperation Agreement) innebär att USA får ha sin militär med utrustning på 17 stora militäranläggningar i Sverige utan svensk kontroll. Detta senare avtal är en värre släkting till Nato-medlemskapet då Sverige uppger del av sin suveränitet till främmande makt. Till USA helt ledande i folkrättsstridiga krig, i statskupper eller stöd till statskupper i demokratier och till intervention i andre länders val enligt USA-forskare.

Nå vad bör göras? Jag menar att det för det första att riksdagen måste rösta Nej till DCA, alternativt att beslutet uppskjuts minst ett år, så att svenska folket hinner sätta sig in i vad förslaget innebär för vårt lands säkerhet. För det andra bör Sverige lämna Nato! Om Sverige är kvar kan man deklarera att man absolut vill ha kvar svensk militär i Sverige. Om svensk trupp stationeras i t.ex. baltiska stater och Arktis så försvagas det redan svaga territorialförsvaret av Sverige. Vidare bör Sverige sikta in sig på att förbättra, ja normalisera förhållandet till Ryssland. Då ökar Sveriges säkerhet.

Anders Romelsjö, läkare och fredsaktivist

Relaterat
Utkräv ett trovärdigt alternativ av Natomotståndarna. 12/3
DN Insändare: Artikel av mig och tre andra Nato-kritiker publicerade 15/3
Finns alternativ till Nato-medlemskap? Debatt i DN. 16/3

Föregående artikelSka EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyden dömas för medhjälp till krigsförbrytelser?
Nästa artikelVår artikel i DN Åsikt: ”Minska spänningen mellan öst och väst”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here