Elon Musks marionett vid kuppen, Áñez, arresterad när hon försöker undkomma rättvisan

4
2400

 

Denna artikel Elon Musks marionett vid kuppen, Áñez, arresterad när hon försöker undkomma den Bolivianska rättvisan har skrivits av Joaquin Flores och publicerats på Strategic Culture 18 november.

Flores är utbildad inom IR och IPE vid California State University i Los Angeles. Tdigare har han tjänstgjort som affärsagent och organisatör för SEIU: s fackförening; har publicerat internationellt om ämnen inom geopolitik, krig och diplomati; fungerar som direktör för Belgrad-baserade Center for Syncretic Studies, och är chefredaktör på Fort Russ News.

Joaquin Flores.

Artikeln har översatts av Rolf Nilsson som också gjort en sammanfattning.


Sammanfattning

I Bolivias val nu i oktober 2020 vann MAS en övertygande seger, vilket ledde till att Eva Morales kunde återvända från sin ofrivilliga exil i Argentina, dit han måst fly efter kuppen 2019, som förde Jeanine Añez till makten.

Kuppen kom efter att Morales och MAS vann valet 2019, men där OAS påstod att det var riggat. Detta ledde till en kupp från Bolivias högerkrafter, som med våld tvingade bort den lagliga regeringen. Senare erkände OAS att påståendet om valfusk inte stämde.

En anledning till kuppen var att Morales styre gav makt åt ursprungsbefolkningen, som tidigare varit förtryckt. Han lät också nationalisera naturtillgångarna, vilket regelmässigt brukar leda till kuppförsök (jfr. Kuba). Dessa naturtillgångar består bl.a. av Litium, en eftertraktad råvara för batteritillverkning, en förutsättning för elektrifieringen av våra bilar. En viktig företrädare för dessa intressen är Elon Musk, grundare av Tesla motors och SpaceX, två mycket framgångsrika företag. Musk har erkänt inblandning i det som Morales har kallat en ’Lithium Coup’.

“We will coup whoever we want! Deal with it” var Elon Musk’s svar på anklagelser på twitter om att USA:s regering låg bakom en kupp mot president Eva Morales så att Musk skulle kunna lägga beslag på Bolivias Litium.

Eftersom Bolivias har världens största tillgångar av litium (50-80 %) tros detta vara en av anledningarna till kuppen 2019.

I ett brev från kuppregimens utrikesminister, Karen Longaric, till Elon Musk, daterat 31 mars 2020, skriver hon att “any corporation that you or your company can provide to our country will be gratefully welcomed.”

(Läs artikeln om Musk på Global Research)

En mycket viktig händelse är att kupp-presidenten Jeanine Áñez den 24 november fängslades då hon försökte fly. Genom ett medborgar-gripande kunde hon fängslas när hon skulle gå ombord på ett flyg från Trinidad för att därifrån ta sig till Brasilien. Om hon utlämnas till Bolivia kommer hon att ställas inför rätta anklagad, förutom för statskuppen, för bl.a. mord på civila medborgare i Senkata och Sacaba.

Två andra företrädare för kupp-regimen, försvarsminister Fernando Lopez, som var tongivande i organiserandet av kuppen och som tros ha fått miljoner från Elon Musk, har flytt till Brasilien. Förra veckan lyckades den tidigare de facto regeringschefen Arturo Murillo fly landet och anlände till Panama. Båda har begärts utlämnade

Betydelsen för att denna rättsprocess verkligen kommer till stånd och att skyldiga till en militärkupp kan åtalas och dömas är enormt viktig i ett Latinamerika, där kuppmakarna i varken Chile eller Argentina någonsin dömdes för sina brott.


Hela artikeln.

Den 24 november blev Elon Musks agent och nu avsatta bolivianska kuppledaren Jeanine Áñez infångad när han försökte fly från rättvisan genom att ta sig till Brasilien, men hindrades att gå ombord på ett plan av en grupp medborgare som kunde identifiera henne i Trinidad.

Elon Musk Wikipedia.

Áñez blev förvånansvärt nog hindrad när hon skulle gå ombord på ett flygplan vid Jorge Henrich Arauz flygplats i staden Trinidad, när hon försökte åka till en gränsstad för att sedan fly till Brasilien. Det kommer sannolikt att komma fram mer i den här berättelsen, som involverar en liten affär med Trinidad & Tobagos underrättelsetjänst, som tycks ha informerat en vänstersinnad aktivistgrupp med anknytning till Bolivia och Venezuela, som då kunde göra en ”medborgar-arrestering”. Detta för att undvika att staten står bakom det faktiska gripandet. Trinidad är medlem i USA-ledda Caribbean Basin Security Initiative (CBSI), välkomnar betydande amerikanska investeringar och kommer sannolikt inte att vilja bli öppet inblandat.

Dessa spännande händelser pågår nu som ett resultat av vad som har blivit ett slutligen misslyckat kuppförsök i Bolivia, en tragisk årslång period där ett demokratiskt styre störtades.

Faktum är att det förra månaden hände något otroligt. Globalisternas ’golpe de estado (statskupp)’ misslyckades, i det som har varit en serie otroliga misslyckanden över hela världen. Bland deras eftertraktade belöningar var Bolivias litiumförmögenhet, värderad i miljarder. Det är känt att Bolivia innehar någonstans mellan 50 och 80 procent av världens litiumtillgångar.

Morales till vänster och Anez till höger.

(https://www.strategic-culture.org/wp-content/uploads/2020/11/flores281101.jpg)

Goldman Sachs säger att den globala efterfrågan på litium faktiskt kan tredubblas till cirka 570 000 ton per år under de närmaste tio åren på grund av ökning av antaet elektriska fordon. Det är inte konstigt att spåren efter Elon Musks händer fanns överallt.

Men ändå kom Evo Morales tillbaka i slutet av oktober 2020 och kunde avbryta ett kuppförsök (genom juridiska knep) som den globalistiska ’djupa staten’ försökte lura på landet.

I en kort sammanfattning skrev Ramona Wadi såhär för SCF (Strategic Culture Foundation) förra månaden;

”Bolivia har lyckats vända den nyliberala agenda som USA försökte tvinga på nationen under kuppen 2019. Med denna kupp fördrevs tidigare president Evo Morales och istället installerades den högerextrema Jeanine Añez som president eller diktator. Medan Chile brottades med sitt statligt utövade våld, var de bolivianska kuppmakarna ute på gatorna och tog hämnd på landets inhemska befolkning. I månader protesterade bolivianerna mot statligt våld och polisförtryck. Det är nu den nya regeringens skyldighet att ställa gärningsmännen inför rätta, samtidigt som Bolivias återgår till sina revolutionära framsteg. ”

Förutom att vara inblandad i en kupp i strid mot konstitutionen, där de väpnade styrkorna och polisen konspirerade med amerikanska Deep-State-agenter för att störta Evo Morales, är Jeanine Áñez också särskilt efterlyst för att ha dödat civila i Senkata och Sacaba.

Och trots detta målade västerländska medier – som stod bakom kuppen – upp en bild av henne som en symbol för en kvinna som ”bryter glastaket”. Sedan försökte hon att förbättra sin image genom att utan bevis hävda att hon hade ” fått COVID19 ’’, i vad som utan tvekan var både ett knep för att väcka sympati och en signal till globalistiska eliter att hon fortfarande var deras man, eller snarare kvinna.

Naturligtvis står vi inför en konstig och nyligen uppkommen motsägelse i vår terminologi, där begreppet ”far-right (extremhöger)” i Latinamerika inte alls betyder detsamma som i USA. I Latinamerika beskrivs det som en agent för bankirer och utländska intressen som undergräver suveräniteten, och som använder sig av en taktik med dödsskvadroner och massförtryck.
I Latinamerika är det ”yttersta högern” som ser vanliga människor som de ”beklagansvärda (deplorables)” och tenderar att se sig själva som de som försöker upprätthålla en liten spillra av de privilegier de haft som ett arv efter den spanska kolonialismen på kontinenten.

Trots sina egna tydliga inhemska anletsdrag tillhör Jeanine Áñez en viss grupp på väg upp bland La Paz urbana småborgerskap och vars blonda hår kommer från en flaska och inte från modern. Även om detta kanske känns som en trivial sak för dem utanför Latinamerika, har detta hennes ”personliga kännetecken” blivit ett symboliskt fokus för ilska mot hennes kupp, eftersom det är typiskt för den katastrofala nyliberala politik som dess småborgarskap står för och som symboliserar förminskandet av varje tecken på inhemskt ursprung. Av dessa skäl och mer firades den stora nyheten om hennes fängslande den 24 november allmänt av Bolivias underklass.

Men andra från hennes administration har redan lyckats undkomma rättvisan. Försvarsminister Fernando Lopez, som var tongivande i organiserandet av kuppen och som tros ha fått miljoner från Elon Musk, har flytt till Brasilien. Förra veckan lyckades den tidigare de facto regeringschefen Arturo Murillo fly landet och anlände till Panama. Som ett följd av detta arresterades tre tjänstemän från det bolivianska migrationsdirektoratet för att ha låtit dessa eftersökta flyktingar undkomma. För närvarande för Bolivia både diplomatiska samtal och rättstvister för att förmå Panama och Brasilien att utlämna de ”asylsökande” för att ställas inför rätta i La Paz.

Efter invigningen av Morales’ allierade, den nyvalda bolivianska presidenten Luis Arce, har korruptionen som rådde under de facto-regeringen avslöjats ytterligare. För närvarande finns det cirka 24 ärenden öppna som granskas av domstolar.

I oktober förra året rekommenderade den lagstiftande församlingen dessutom åklagarmyndigheten (Fiscalía) att inleda en rättegång mot Añez för massakrerna i Cochabamba, Senkata, Sacaba och El Alto, vilka alla inträffade i november 2019. Hon anklagas för att vara skyldig till folkmord, tortyr och kidnappningar.

Element inifrån de väpnade styrkorna och polisen var de främsta aktörerna ”på marken” i statskuppen den 10 november 2019. Under tiden i exil i Argentina, då han fruktade för sitt eget liv, krävde Evo Morales upprepade gånger att det skulle väckas åtal mot de ansvariga för massakern i El Alto. Morales har fördömt Bolivias höga militärkommandon för att dekorera och hedra de ”kuppledare”, som nu står anklagade för massakern av medborgarna.

Syftet med dessa mord, utförda på order av Áñez, var att skapa rädsla i ursprungsbefolkningens samhällen genom kuppens effekter. Många kupp-taktiker används under val, vilket ses just nu i USA mot Donald Trump. Det är en lämplig tidpunkt eftersom elektroniska röstanordningar, eller den mycket äldre metoden för att kontrollera det lokala politiska maskineriet, används för att styra rösterna till en annars impopulär ledare – som Biden.

Men i fallet med Bolivia, med Añez som fick stöd av den amerikanska plutokraten Elon Musk, måste kuppen ordnas efter valet, eftersom det var svårt att bestrida omvalet av den väldigt populäre Morales. Men i Bolivia, där ursprungsbefolkningar bor skyddade från många av modernitetens fördärv, är det svårt att i någon större omfattning använda elektronisk röstning. Och dessutom styrdes det lokala politiska maskineriet av infödda människor som betraktade Evo Morales som en av sina egna.

Och därför stödde kuppen sig på den fascistiska taktiken från mitten av århundradet med dödspatruller, tortyr och klassiskt förtryck.

Elon Musks förhoppningar var att det då beslutade valet i oktober 2020 skulle kunna förlänga Añez-juntans maktinnehav, om man lyckades ta livet av tillräckligt många bolivianska folkliga företrädare.

Men nu, med Morales partis ’Rörelsen mot socialism’ (MAS), framgångsrika återtagande av makten, med Morales förbundne Luis Arce, kommer löftena om att undersöka de olika brott som begåtts under det år som Áñez var i regeringen, att förverkligas.

Elon Musk, ständigt på jakt efter allt billigare tillgång till litium, stod bakom denna fräcka ’Gilded Age’-uppvisning (syftar på en period i amerikansk historia) av imperialistiskt våld. Han var angelägen om att motsätta sig miljontals bolivianska väljares vilja, en grund som allmänt stöds av dess inhemska befolkning med sin kultur från före Columbus.

Barack Obama och Elon Musk vid SpaceX’ anläggning 2010 (https://www.strategic-culture.org/wp-content/uploads/2020/11/flores281103.jpg).


Nu har Elon Musk’s natur och karaktär för många varit svårbedömd, men det som är tydligt är att han representerar en typ av ”entreprenörer” till namnet, som faktiskt förlitar sig på ”socialism för de rika”, på subventioner och statlig generositet.
Han har valt teman som enbart passar hans egna intressen. Ibland tycks de stämma överens med Trumps populistiska åsikter om rymdteknik eller mot ’lockdowns’, men han fick faktiskt sin start genom djupa förbindelser med Obama-administrationens mini ’Green New Deal’ och privatiseringen av NASA-resurser som möjliggjorde Tesla Motors och Space-X.

Det är beklagligt, eller åtminstone ett tecken på hyckleri, att han arbetade så hårt för att undergräva varje form av socialism för de fattiga, vilket var fallet när han så entusiastiskt stödde kuppen mot den bolivianska presidenten Evo Morales.

Det framgångsrika åtalet mot Áñez, som står anklagad för mord och kidnappning, kommer att bidra till att avsluta ett oroligt, om än kort, kapitel i Bolivias långa historia av kamp för självständighet, nationell befrielse och självbestämmande sin nation och dess 11 miljoner människor.

Relaterat
USAs förnedrande nederlag i Bolivia! Högergrupper talar om valfusk i högerregeringens val, medan nye presidenten vill utrota hungern.
Stor valseger för folkliga vänsterorienterade kandidaten i Bolivia! Har var det efter statskuppen förra hösten?
Fd president Evo Morales: Maktövertagandet i Bolivia var en litiumkupp.

Föregående artikelStorbritanniens globala militära närvaro i 42 länder. Inringning av Kina?
Nästa artikel”Nato, Nato överallt” – fritt webbinarium!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Misstänker att både ursprungsartikeln och översättningen blandar ihop staden Trinidad i Bolivia med önationen Trinidad/Tobago. Att göra en medborgararrestering på flygplatsen i Trinidad i Karibien verkar svårt om de ovan nämnda hade för avsikt att via Trinidad (Bolivia) ta sig till Brasilien. Det är ungefär som att medborgararrestera Ebba Thor Bush på Stockholm Airport (Papua Nya Guinea) när hon håller på att borda en flight på Arlanda.

  2. Ja det kan bli lite rörigt med geografi ibland. Å andra sidan hade hon aldrig systemet på sin sida. Hon fick till exempel inte använda Evos Morales jet för att forsla sej själv på sina resor. Det blev reguljärflyg. Har jobbat med bolivianer under många år och det är ett hårt arbetande folk som under lång tid kämpat för att komma ur slavprocessen. https://www.bolivia.com/actualidad/nacionales/presidenta-anez-viaja-a-santa-cruz-en-vuelo-comercial-254692

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here