Expressen: Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml” . Varför?

15
3451

Patrik Oksanen gjorde en viktig fredsskapande insats då han fäste uppmärksamheten på Folk och Fred och konferensen i söndags-måndags,10-11/1 i samband med sitt angrepp. Tack Patrik Oksanen, fortsätt och ge möjlighet till debatt!

Nionde januari smutskastade Patrik Oksanen Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe, Fridays for Future, Sveriges Fredsråds tidigare mångåriga ordföranden Agneta Norberg, initiativtagaren till ”Folk och Fred” och ”Aktivister för Fred Tord Björk, Jordens vänner och mig Anders Romelsjö i en ledare i SvD: Patrik Oksanen: De som lånar ut sina namn till Kreml.

Jag svarade samma dag i artikeln SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer.

Dagen efter publicerade SvD en replik Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar och Janine O’Keefe.

Gudrun Schyman. Wikipeida.

Expressens Arne Lapidus publicerade dagen efter 11/1 artikeln Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml. som ganska väl återger synpunkter från Gudrun Schyman, KG Hammar och Sven Hirdman. Jag återger artikeln.

Kommentar: I artikeln står ”Enligt Patrik Oksanen finns talare på mötet som varit aktiva i ryska frontorganisationer. ” Jag känner inte till några som är aktiva i någon ”rysk frontorganisation”, vad det nu är.


Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml

En het debatt flammar upp när uppstickaren Folk och Fred ordnar en konferens för att konkurrera med väletablerade Folk och Försvar.
Deltagare i mötet som Gudrun Schyman, KG Hammar och Sven Hirdman kallas i en debattartikel i SvD ”nyttiga idioter” som går Rysslands ärenden.
– Det känns inte ovanligt, vi i fredsrörelsen brukar kallas Putinlakejer, säger tidigare ärkebiskopen KG Hammar.

Förbundet Folk och Försvars årliga rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen är en institution i svensk försvars- och säkerhetsdebatt. I år är mötet digitalt – och får för första gången konkurrens.

Det nya nätverket Folk och Fred ordnar samtidigt ett möte med fokus på nedrustning och motstånd mot västalliansen Nato. Försvarsdebattören Patrik Oksanen anklagar personer bakom den nya gruppen för att vara ”svenska Kremlvänner” och prominenta talare på mötet för att ”låna ut sina namn till Kreml”.

Svar på tal

”Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar och Janine O’Keeffe gör sig till nyttiga idioter för Kremls försök att störa Folk och Försvars rikskonferens”, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De fyra utpekade ger svar på tal i SvD och anklagar Oksanen för debattknepet ”guilt by association”, alltså för att inte bemöta sakargumenten utan misstänkliggöra personer för att de har samröre med andra man inte gillar. De skriver att deras drivkraft är ”folkrörelseperspektivet”.

KG Hammar. Bild i Kyrkans Tidning.

– Det känns inte ovanligt att bli kallade nyttiga idioter. Fredsrörelsen och folk som inte accepterar den otroliga svartmålningen av Ryssland och kampanjen för Nato brukar kallas Putinlakejer, till och med av försvarsministern, säger tidigare ärkebiskopen KG Hammar.

– Det pågår en glidning mot upprustning av det svenska försvaret och Natomedlemskap. Det anses vara självklart att man är Putinlakej om man parerar och säger att det är bättre för freden med vänskapliga relationer med Ryssland, säger han.

Upprörd över anklagelserna

Sven Hirdman, tidigare statssekreterare i försvarsdepartementet, krigsmaterielinspektör och ambassadör i Ryssland, är upprörd över anklagelserna i artikeln.

– Jag är ordentligt förbannad. Det är obehagligt och skamligt, man debatterar inte åsikter utan anklagar personer för att de varit på middag, konferens eller seminarium med personer man inte tycker om. Det är McCarthyism, det är metoder som Sovjet och Stasi använde, säger Sven Hirdman.

– Det är förfärligt med den polariserande debatten i Sverige. Det är en svartvit bild där Ryssland står för allt ont och USA för allt gott, säger han – och förklarar i sitt tal på konferensen att ”Ryssland och USA är lika medskyldiga” till den höga spänningen i Nordeuropa.

Också Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, tillbakavisar anklagelserna.

”Låg debattnivå”

– Det är beklagansvärt att vi inte kan ha en sakdebatt om de här frågorna. Att vi inte kan ifrågasätta militariseringen av den svenska säkerhetspolitiken utan att anklagas för att gå Putins ärenden. Det är en låg debattnivå, säger hon.

Enligt Patrik Oksanen finns talare på mötet som varit aktiva i ryska frontorganisationer. Han tycker att det är ”förvånande” att personer som Hammar, Hirdman, Schyman och klimataktivisten Janine O’Keeffe från Greta Thunbergs organisation Fridays for Future deltar i denna ”trollkonferens”.

Patrik Oksanen Fri värld

– Det är ett fritt land. Man bestämmer själv med vem man står på scen och deltar. Men handlingar får konsekvenser, de lämnar den respektabla delen av debatten om de deltar i det här, säger Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld och debattör i säkerhetsfrågor.

Sovjetkontrollerad fredsrörelse

– Den sovjetiska underrättelsetjänsten infiltrerade och påverkade fredsrörelsen under kalla kriget. Det är en sovjetisk/rysk tradition i informationskriget att skapa organisationer med namn som är snarlika andras, säger han.

Världsfredsrådet var en internationell organisation kontrollerad av Sovjetunionen som bland annat tog initiativ till Stockholmsappellen 1950 mot atomvapen och upprustning. Sven Hirdman nämner den appellen men säger att Folk och Freds konferens inte har något med Ryssland att göra.

– Bara för att Sovjetunionen för 50 år sedan höll på med sådant här betyder det inte att ryska säkerhetstjänsten står bakom dagens möte. Jag har ingen information om att den här konferensen på något sätt skulle vara inspirerad av ryska intressen. Jag står för vad jag säger och har länge drivit min linje, säger han och påpekar att han är för ett starkt svenskt försvar till skillnad från flera andra som deltar i konferensen.

Relaterat

Folk och Fred: Replik på debattartikel i SvD:
Folk och Fred utmanar Folk och försvar! Reservera tid idag!.

Föregående artikelÖverlevande från USA-stödda statskuppen i Bolivia skriker ut. En av USA:s många statskupper mot demokratier.
Nästa artikel”De som lånar ut sitt namn till Kreml” och travesti på ”Allt bakom oxar tio” (Evert Tabubes låt)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

  • Kinesiska hälsoexperter uppmanade Norge och andra länder att avbryta användningen av mRNA-baserade COVID-19-vacciner som produceras av företag som Pfizer, särskilt bland äldre, på grund av vaccinsäkerhetssäkerheten efter dödsfallet hos 23 äldre norska människor som fick vaccinet.
   Det nya mRNA-vaccinet utvecklades i hast och hade aldrig använts i stor skala för att förebygga smittsam sjukdom, och dess säkerhet hade inte bekräftats för storskalig användning hos människor, sa en kinesisk immunolog.
   Dödsincidenterna i Norge bevisade också att mRNA COVID-19-vaccinernas effekt inte var så bra som förväntat, sa experter.
   Från och med torsdagen har Norge rapporterat 23 dödsfall i samband med vaccination.
   https://www.globaltimes.cn/page/202101/1212915.shtml

  • Samma principiell varning nedan för oprövade teknik, med helt okända långtids effekter, som inte ens har testats färdigt innan den massanvänds.

   Man kan välja textning på engelska, franska eller spanska, annars mycket bra diktion och enkelt språk gör att det är lätt att hänga med även om man hör dåligt och inte kan ämnet. Sammantaget den bästa folkbildningsinsats om vacciner som jag har lyssnat.

   *** https://www.youtube.com/watch?v=tYwCxe9gvQY&feature=emb_logo – 26 dec. 2020
   Covid-19 : Les Technologies Vaccinales à la loupe – SOUS-TITRÉE Français/Anglais/Espagnol [48:35]
   Dr Christian VÉLOT, généticien moléculaire à l’université Paris-Saclay et Président du Conseil Scientifique du CRIIGEN, https://criigen.org

 1. En skendebatt där inte ens de Oksanen (Lill-Qvist) smutskastar förmår se helheten. ”Båda är lika skyldiga”, Ryssland och USA” säger Hirdman och Schyman kommer med sitt vanliga flum. Lyssna i stället på vad tyska tungviktare säger och ta strid med pajasar som Oksanen och Hultqvist. Willy Wimmer som sannerligen inte är någon ytterlighetspolitiker utan Helmut Kohls närmaste rådgivare viker sig inte för trakasserier. De skyldiga till spänningen är USA och Tysklands nuvarande regering, och hör sen.

  Wimmer har sett det smutsiga spelet redan när Sovjetunionen fanns. ”Då lekte vi krigslek i dagarna sexton”, sade han. Åtta med konventionella vapen och resten med kärnvapen. När USA (Nato) beordrade tyskarna att bruka kärnvapen mot DDR blev det för mycket för Kohl. Han hoppade av leken. ”De som skapar dessa lekar hör hemma på sluten anstalt” (Wimmer). ”Lita inte på ett ord som kommer från Merkel-regeringen när det gäller frågor om krig och fred, inte ett ord”. När Wimmer å tjänstens vägnar undrade varför de inte fick inspektera USA:s kemiska vapenarsenal sade militärerna till honom att ett sådan överenskommelse tecknats mellan Willy Brandt och USA. ”Visa mig dokumentet” beordrade Wimmer. Tystnad följde. Det fanns inget avtal. Militärerna ljög landets ledning rakt upp i synen. Och så gör de denna dag, så länge Europa är ockuperat av USA:s trupper och deras baser med kärnvapen finns här.

  Mentaliteten är som på 1930-talet. Sovjetunionen kämpade från 1934 för att skapa gemensam front mot Tyskland vars hot var uppenbart och växande och synligt för alla som ville se. Men alla vände blicken bort. För enligt dem var Moskva ett större hot och med Berlin kunde man kompromissa. Och hur slutade den illusionen ?

  Schyman kunde ta exempel av Gabriele Krone-Schmalz, som försetts med epitetet ”Putin-Versteher”. ”Och vad är det som är så förkastligt med att förstå den andra”, sade hon i en debatt. Hon har varit Moskvakorrespondent och skrivit böcker om relationen till Ryssland. ”Jag skrev och uppmanade att gripa tag i den utsträckta handen från Putin ända sedan år 2000”. Det hände aldrig och nu är handen inte längre framme, och varför skulle den vara det.

 2. Jättebra att problematiken med förtäckt NATO-anslutning och orealisk och ogrundad Rysslandsfobi lyfts. Har inte så mycket att bidra med annat än ett ”Heja er!”.

 3. Visselblåsaren Udo Ulfkotte var för fem år sedan en prisad journalist och redaktör på en av Tysklands största dagstidningar ”Frankfurter Allgemeine Zeitung” där han arbetat i 17 år. Han dog plötsligt år 2017 (56 år gammal) i en ”hjärtattack”.
  År 2014 publicerade Ulfkotte boken  Gekaufte Journalisten (”Journalists for Hire,” How Intelligence Agencies Control the Mass Media). I boken avslöjar Ulfkotte hur CIA och andra västliga säkerhetsorgan betalar journalister för att lansera en lögnaktig antirysk propaganda. Ett stort antal anti Ryssland kampanjer finansieraras i väst av utomstående intressen och många chefredaktörer är antingen själva involverade eller har tvingats se mellan fingrarna på denna typ av köpt journalistik.
  Ulfkotte  drog i slutändan slutsatsen att det är inflytelserika amerikanska intressen som söker dra in Europa i en militär konfrontation med Ryssland. Det handlar om en rapportering som svenska medier i huvudsak mörkar.
  Frågan nu är
  om Patrik Oksanen på ett trovärdigt sätt kan övertyga sina läsare om att han som journalist helt kan frlskriva sig från ovanstående korrupta engagemang?

  • Det är inte ”bara” fråga om köpta journalister.
   Som U-båtsvalsen visade handlar det om landsförräderi på högsta nivå.
   Precis som när delar av den militära ledningen och det mesta av mediemakten samarbetade med NATO mot Olof Palmes säkerhetsstrategi i den fejkade U-båtsjakten, samarbetar nu ett koppel landsförrädare med världens mest kriminell stormakt för att äventyra Sveriges säkerhet genom att förvandla landet till ett prioriterat mål vid ett eventuellt anfallskrig mot Ryssland.

   Detta är dock inte ett dugg nytt, eftersom Sverige hade byggt en otrolig infrastruktur (landningsbanor här och var i varenda buske – nåja, det var bara att köra bil i Norrland för att se taskiga grusvägar övergå till breda fina asfalterade raka sträckor kantade av hangarer m.m., allt medan E4 fortfarande var blott en bättre ko-stig) och hade fler jaktplan än Frankrike (som hade en större yta att försvara, även om man bortser från imperiet bortom kusterna).

   En påminnelse om en tid när nazi-Sverige gömde sig bakom Stars & stripes – ”Democracy”, ni vet! –
   https://alethonews.com/2020/04/25/deception-submarines-against-olof-palme
   Deception – Submarines against Olof Palme [28:16]
   thersites | April 22, 2020 (Mest från ARTE), för oss som inte har sett Maj Ws film om U-båtsvalsen.

   • Dags igen att påminna om det fundamentala i propagandan. Direkt från dess mästare. ”Den bästa propagandan är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska initiativet.” – Josef Goebbels. Glöm heller inte vart propagandan syftar, det är maktens metod för att styra era åsikter och handlingar, som hur ni röstar.
    https://mychinaway.wordpress.com/2019/12/19/propaganda/
    propaganda levereras via media, falska ”vittnen”, läckta dokument, ändlös repetition, ”experter”, förfalskad information, och genom att hota, förtala, hänga ut, förfölja alla som inte samtycker, och om det fördras, avliva dom. Ubåtsjakten en typisk metod att skapa en falskt motivering. Smutskasta den förmente fienden med förfalskad information, här mest Ryssland, Iran och Kina. Ett verkligt propagandanummer finns här. Det är otäck lögn rakt igenom där all verklighet har förvrängts mycket grovt. .
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/samlar-in-data-for-att-bekampa-corona-kinesiskt-nyar-stundar

 4. Dax att slå till där det gör ont: ”follow the money”.

  Jag föreslår att någon som har tillgång till taxeringskalendern och som är bra på att spåra pengar – i synnerhet utomlands – samt arvoden i natura går igenom *Arne Lapidus, Martin Kraghs och Patrik Oksanens öppna och dolda inkomster under de senaste 40 åren.
  *Finns varken på Wikipedia eller på ratsit.se

  Detta låter förstås som ett tarvligt sätt att komma åt köpta megafoner men det har nyligen visat sig att den läkare som anonymt hotade Didier Raoult (som förordar en billig kur och trakasseras å det grövsta för det) från en av Nantes universitetssjukhus tjänstetelefoner är ingen mindre än den som har lyft mest pengar från läkemedelsindustrin (typ en halvmiljon euro, om jag minns rätt, under de senaste åren) och som promoverade den dyra drogen remdesivir, vilket har visat sig vara helt värdelös (i covid-sammanhang) och därför borttaget från WHOs lista av rekommenderade medel.

  Vidare
  SvD klarar sig inte utan subventioner och Oksanen, som därför lever på våra skattekronor, är att betrakta som lite av en statstjänsteman.
  Vi har alltså all rätt att kräva att han håller sig till sanningen, annars begår han tjänstefel och bör avskedas för trolöshet mot huvudman. Precis som de militärer som lurade statsministern (varav Olof Palme) på uppdrag av NATOs drägg borde ha ställts inför riksrätt.

  • Det är egentligen ganska otäckt hur lika det forna nationalsocialistiska Tyskland Sverige och väst har blivit. Man nöter in lögnerna för att dom skall bli en sanning, och man stänger alla störande element som SwebbTV. Det är en otäck utveckling. Alla bör snarast gardera sig, ladda ner Signal och WeChat, två säkra program, men registrerar dom inte med ert eget namn eller med ett spårbart telefonnummer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here