Extraval bra för socialdemokraterna!?

6
1195
Regeringen i januari 2019. Vem tror att avgående utrikesministern Margot Wallström skulle ha protesterat.

Hela oppositionen: M, KD, SD och V är beredda att rösta igenom en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Sannolikt kommer regeringen och C backa i frågan som gäller den idiotiska omorganiseringen/nedläggningen av arbetslöshetsförmedlingen – ett krav från C som har mindre än 10 % med sig i opinionen.

Frågan om extraval har aktualiserats, men bedöms som osannolikt av kommentatorer som Mats Knutsson i Rapport och av professor Tommy Möller vid intervju i morse i samband med morgonnyheterna.
Jag menade att extraval borde skett i stället för januariöverenskommelsen. Stefan Löfven skippar socialdemokratiska principer, Annie Lööf spräcker Alliansen. De genomför SD-vänlig politik. Nyligen kommenterade jag läget, dock utan att diskutera extraval: Löfvén bäddar för SD och högerpolitiken – dags för S att hoppa av, byta ledning och politik.

Denna har medfört en försvagning av stödet för S och en kraftig förstärkning av stödet för SD. Och den politiska kartan har ändrats genom inledande samarbete mellan SD och M.

Ett extraval skulle
* Ge S möjlighet att genomföra nödvändiga förändringar av sin politik i riktning mot Corbyns framgångar med en vänstervridning av Labour, vilket skulle kunna ge S framgångar.
* Möjligen blottlägga oenighet om synen på SD mellan M,KD,L och C
* Möjligen blir det sedan en borgerlig regering vid extraval. Korrekt i så fall inom ramen för vår begränsade demokrati. (”begränsade demokrati?”: Glöm inte att Demokratiutredningen visade att 85 % av befolkningen anser sig sakna inflytande mellan valen, och att Sverige inte tar avstånd från statskuppsförsök mot demokratier som fallen med Ukraina, Venezuela och Bolivia visar). Om det blir en majoritet för en regering utan S ger detta S än mer respit för att utforma en alternativ politik a la Reformisterna.

Vad bör göras?

Jag är inte socialdemokrat och bör yttra mig med viss försiktighet.

Men vad sägs om detta? Kräv att statens överskottsmål skrotas, pengar lånas upp internationellt, då Sverige har en låg statsskuld och relativt förmånliga villkor kan erhållas, kapitalskatten återinförs, jakten på skatteflyktigt kapital intensifieras, arvs- och gåvoskatt införs, fastighetsskatten återinförs, räntebidragen fasas ut med höjt barnbidrag m fl förslag. Totalt skall dessa reformer ge utrymme för investeringar i infrastruktur och annan jobbskapande verksamhet, som bostadsbyggande, höjda pensioner, en 6:e semestervecka, minskad arbetstid, samt allmän ”dela på kakan”.

Reformkraven är radikala och nödvändiga, men i sig knappast systemhotande. Tvärtom framhåller talespersonerna för Reformisterna att reformerna är självfinansierade. Naturligtvis kommer företrädare för överklassen att skrika om att kraven är ”orimliga”, och just i dagens svåra situation. Nu är det så att ”läget är alltid svårt” när profiten eller inkomsterna riskerar att marginellt beskäras.

Känns det igen? Ja, det är viktiga punkter i Reformisternas program. ”Vad vilja Reformisterna”?

Några egna punkter dessutom:

1. Revolt underifrån i S för att få igenom ändrad politik om så behövs. Extrakongress? Avsätt centrala syndabockar som Löfvén, Andersson och Hultqvist.
2. Arbeta för att upphäva den senaste lagen om inskränkt strejkrätt
3. Avskaffa privatiseringarna inom vård och skola. Bidrar till minskning av ojämlikhet och segregation och kanske gängvåld.
4. Inför värnskatten och kapitalskatten
5. Sätt Riksbanken under politisk kontroll. Nu kontrolleras den i praktiken av intressen hos en liten, liten grupp svenska och internationella storkapitalister.
6. Bryt Värdlandsavtalet, början samarbetaa ÄVEN med Ryssland, tag bort svenska trupper i USA-imperialismens intressen i Irak etc.
7. Ställ upp för demokratin i utrikespolitiken, skriv på kärnvapenkonventionen upphäv sanktionerna mot Syrien etc. Tag den hårda kommande stenhårda kritiken från USA & Co och ena folket bakom en verkligt alliansfri utrikespolitik, förenlig med internationell rätt.
8. Börja studera marxismen inom socialdemokratin!.

9. Gängvåldet!! Läs exempelvis detta: Blåljussirener har blivit Malmös nya nationalsång.

Notera dock att detta radikalare program inte innebär socialism! Utvecklas här: Löfvén bäddar för SD och högerpolitiken – dags för S att hoppa av, byta ledning och politik.

Föregående artikelGula Västarna: De ursprungliga 42 kraven – och de nuvarande 25 kraven
Nästa artikelBlåljussirener har blivit Malmös nya nationalsång
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. ”9. Gängvåldet!!”

  Inget mer?
  På den punkten saknar jag dina förslag om lämpliga åtgärder.

  För övrigt delar jag helt och hållet din analys och förslag.
  Men av den anledningen att ju förr blir vi kvitt amöban som fördärvat det här landet.

   • Den artikeln vill jag inte missa.
    I ett socialistiskt sammanhang förmodar jag det handlar om förebyggande åtgärder?
    Med socialdemokratisk regering kan jag då undra varför ingenting åstadkommits mer än att försöka dölja och måla upp skönbilder.
    I sammanhanget kan påtalas att omvärlden, inte minst USA, betraktar Sverige med en förundrande blick.
    Jag beklagar mig inför kungaparet vars huvudsakliga uppgift är att representera Sverige inför omvärlden.
    De kanske inte har det så enkelt för sig just nu?

 2. Skatteparadisen kommer väl att omintetgöra en del av förslagen?
  Ni kan ju alltid hoppas på lite assistans från Corbyn men Craig Murray har klagat på att Corbyn inte sagt något om bankerna. Dom dammsugar bort era planer?

 3. Det är inte skatteflykten som är Sveriges problem, det är kompetens och kapitalflykten på grund av skatterna, direkta så väl som förtäckta. Det går bara inte att utveckla företag som producerar värde och välfärd under den ”svenska modellen”. Lånar man pengar går det bara till mer bidrag och allmosor för att köpa mer röster. Om man återinför kapitalskatten, intensifierar jakten på skatteflyktigt kapital, arvs- och gåvoskatt införs, fastighetsskatten återinförs, räntebidragen fasas ut, så kommer det bara att accelerera problemen, allt fler flyttar ut, eller flyttar ut kapitalet, eller låter kapitalet växa utomlands, kanske skapa en krasch. Jag lämnade själv Sverige just på grund av rov-skattesystemet. ”Vad f*n får jag för pengarna”. Med 98% marginalskatt var det inte värt det. Rätt metod är istället att sänka eller avskaffa rov-skattesystemet, den centralstyrda skattediktaturen, och implementera en delningsekonomi, men det kommer inte att hända i Sverige. Det finns en artikel om fenomenet här. http://www.kinarummet.v2hd.com/innovation.htm Det går utmärkt att helt lagligt undvika skatterna bara man planerar.

  ”85 % av befolkningen anser sig sakna inflytande mellan valen” Precis, det är ett av grundproblemen. Kina tog just i veckan ett stort steg mot ökat folkstyre. För några år sedan besökte jag Nya Zeeland. Vid passkontrollen stoppade de som hade ett Nya Nyzeeländskt pass in det i en läsare, tittade in i en kamera i 4 sekunder, och fick grönt ljus. I passet finns ett krypterat fotografi passinnehavare själv kan ta. Systemet jämför kamerabilden med den lagrade bilden. Ger ett OK, och övrig information läses in och personen är ut-checkad. Nu kan alla ta en selfie med mobilkameran, den bilden lagras krypterad i mobilen, och på samma sätt går det att fastställa att det är rätt person som håller i den. Nu börjar man med elektronisk röstning. Det går alltså att kolla att rätt person röstar, och varenda fråga går det att rösta om, inklusive att avsätta politiker och byråkrater som inte lyssnar och är följsamma, vilket en ordförande i Peking fick erfara. Han avsattes inom 24 timmar efter att folk blivit missnöjda ned honom. Tänk om det kunde gå i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here