Fångtransportplan och fler poliser ökar oron för att Assange ska fraktas till USA

2
1341
Flygplan från USA som kan användas för att användas Assange.

Här har publicerats många artiklar om Julian Assange, och även om andra visselblåsare. Bloggens redaktör (jag) har också deltagit i aktivt solidaritetsarbete för stöd åt Julian Assange. Artikeln nedan av Elisabeth Vos har tidigare publicerats på Consortium News orienterar om det bekymmersamma läget. Consortium News. I denna artikel finns länkar till källor och yttranden.

* Denna artikel har översatts av Christine Vaple. Jag tackar varmt.

En mystisk flygning av ett fångtransportplan från USA till London och fler civilklädda brittiska poliser utanför Ecuadors ambassad har ökat oron för WikiLeaks grundare, rapporterar Elizabeth Vos.


Fångtransportplan och fler poliser ökar oron för Assange

Om fyra dagar är det ett helt år sedan Ecuadors regering stängde av Wikileaks Julian Assange från kontakt med omvärlden.

Oron för Assange ökade när årsdagen närmar sig då ett flygplan tillhörande USAs justitiedepartement (DoJ), som tidigare använts för överlämnandet (rendition) av en anklagad rysk hackare, landade i London på tisdagen och var kvar där i flera dagar, för att sedan återvända till USA på lördagen. Flygningen utgick enligt uppgift från Manassas, Virginia.

WikiLeaks sa via Twitter angående flygningen:

”Observera att justitiedepartements /fångtransportplan/ N977GA /för att hämta/ Edward Snowden också utgick från Manassas, Virginia.”

WikiLeaks twittrade om flygningen:

”Vad gör USAs justitiedepartement jet N996GA i London? Jetplanet anlände på tisdagen från Washington DC och sågs senast förra året för att föra den påstådda ryska hackaren Yevgeniy Nikulin till USA från Tjeckien och orsakade då en diplomatisk incident med Ryssland. ”

Assange’s Twitter-konto, som sköts av medlemmar av hans team, twittrade också:

”Observera att justitiedepartements N977GA /för att hämta/ Edward Snowden också utgick från Manassas, Virginia.”

Med anledning av nyheterna sa modern Christine Assange på sociala medier:

”Det här är brådskande och verkligen oroande! I skydd av medias nyhetsstorm om moskéskjutningen i Nya Zeeland, planerar USA att kidnappa min son Julian från Londons Ecuador-ambassad, som de har försökt tvinga bort honom från, och sätta honom på ett av CIAs fångtransportplan?”

Medan planet var kvar i London citerade WikiLeaks Assanges advokater, som beskriver en ökning av civilklädd brittisk polis i området kring Ecuadors London-ambassad:

”Julian Assanges advokater har lagt märke till en ökad närvaro av civilklädd polis med hörsnäckor i området kring Ecuadors ambassad i London de senaste två dagarna. De är normalt 2-4 civilklädda brittiska poliser. Anledningen till ökningen har inte offentliggjorts.”

Planet anlände till London den 19 mars – samma dag som Twitter införde en restriktion på Christine Assanges konto i över 24 timmar, och följdes kort därefter av en identisk restriktion på Twitter-kontot tillhörande Telesur English, som är känt för korrekt rapportering om Latinamerika. Restriktionen, som sedan togs bort, förklarades aldrig av Twitter.

Julian Assange våren 2017.

En efterföljande rapport från Consortium News sa:

”Christine Assange berättade för Consortium News per telefon att hon inte haft någon kontakt med Twitter och vet fortfarande inte varför hennes konto var utsatt för restriktioner eller varför det återställdes. Hon kunde inte lägga in nya tweets eller läsa någon annans medan restriktionen varade. På torsdagen utsattes Telesur English, den venezolanska statliga nyhetskanalens engelska sida, för samma restriktioner av Twitter som de som drabbat fru Assange, och hon twittrade sedanett klagomål om det: ”Telesur English har stöttat min son, den godtyckligt tystade & torterade journalisten Julian Assange. De har varit ett av få media som faktiskt informerar allmänheten om hans situation och det politiska sammanhanget bakom förföljelsen av honom.”

Att dessa oförklarliga restriktioner sammanföll med ankomsten i London av ett amerikanskt fångtransportplan skapade en växande känsla av brådska kring WikiLeaks och dess godtyckligt instängda grundare.

Val i Ecuador
Vid planets ankomst skulle val äga rum i Ecuador, val som Bloomberg kallade ”början på en comeback” för f.d. presidenten Rafael Correa. Under Correa gav Ecuador kraftfullt stöd till Assange. Under president Lenin Morenos ledarskap däremot, har Assanges asyl förvandlats till en plågsam och isoleringsliknande fångenskap.

I USA var allas ögon den här veckan fästa på det sista kapitlet i Mueller-undersökningen.
Samtidigt ökade Storbritanniens hotande Brexit-kris möjligheten att oppositionsledare Jeremy Corbyn skulle kunna bli premiärminister. Corbyns inställning till WikiLeaks och Assange har varit väsentligt mycket vänligare än premiärminister Theresa Mays.

Sedan 2010 har det globala etablissemanget inte gjort någon hemlighet av sin animositet gentemot Assange och WikiLeaks. Att Trumpadministrationen också vill fånga in och åtala Assange är välkänt. WikiLeaks visselblåsare Chelsea Manning sitter återigen i isoleringscell på grund av hennes vägran att samarbeta med en åtalsjury angående Assange.

Även om fångtransportplanet ifråga avgick från Storbritannien i lördags så har Londons Metropolitan polis fotograferats utanför den ecuadorianska ambassaden, utöver den civilklädda polisen såsom tidigare beskrivits av Assanges advokater.

Relaterat.
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

Föregående artikelNy levande rapport om uranvapen. Pentagons och krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak. Del 3.
Nästa artikelFlytta finalen i Eurovision!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. ”New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.”
    Jag antar att ni gissar att Wikileaks har ngt om Giuliani eller kanske Trump och därför tvingas försvara Assange?
    Annars har det sen lång tid tillbaka stått klart att Wikileaks från början var ett kognitivt infiltrationsprojekt understött av Cass Sunstein och Cia. Och att Assange roll var dels att hjälpa imperiet att störta av imperiet oönskade regimer och dels att servera en förevändning för hårdare reglering och övervakning av internet. Assange själv var en ung hacker när han som ’straff’ fick insyn i Usas militära kärnvapenlaboratorier. Han skulle ’hjälpa’ Usa med datasäkerhet….

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here