Grovt polisvåld även i Tyskland

7
1609
Corona Berlin demonstrationer. Bild: The Guardian

Ingress: Denna artikel baseras på en artikel hos Pål Steigan https://steigan.no/2021/08/fns-spesialrapportor-om-tortur-sjokkert-over-politivolden-i-berlin/ med utdrag ur Berliner Zeitung och en artikel i RT:https://www.rt.com/news/530843-berlin-lockdown-protests-scuffles-police/. Det är kort artiklar med viss överlappning.
Bilden kommer från en artikel i The Guardian Hundratals arresterade i Berling pga. corona-protester.

Polisvåld är inget som är unikt för Berlin. Det har under senare år rapporterats från Frankrike (Gula Västarna och stora demonstrationer mot coronalagstiftningen), i Hongkong, från USA (Black Lives Matter), i Belarus, Colombia och Chile.
Jag har i viss mån behandlat detta ämne Samma slags demonstranter i Hongkong och bland Gula Västarna i Frankrike?;
Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras det värre våldet i Frankrike respektive det mindre våldet i Hongkong? Juni 2019;
Solidaritet med de politiska fångarna i Chile;

FN:s rapportör om tortyr, juristen Nils Melzer ser likheter i utövandet av polisvåld som ett uttryck för nedsättande och odemokratisk relation till medborgarna. Han är också känd för sin bedömning att Julian Assange har varit och är utsatt för psykisk tortyr, bland annat av svenska myndigheter. Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.

Man kan kanske se ökad användning av polisvåld från myndigheter som en uttryck för minskad demokrati, vilket Nils Melzer uttrycker i ganska starka ordalag. Till saken hör att de vetenskapliga beläggen för olika slags restriktioner, som tillämpas olika i olika länder, har svagt stöd.


RT skriver ”Berlin bevittnade kaotiska scener och våldsamma bråk på söndagen när upploppspolisen försökte att kraftfullt skingra demonstrationer mot lockdown som hade förbjudits av myndigheter, sedan tusentals tagit sig till gatorna i den tyska huvudstaden.
Coronavirus-skeptiker samlades återigen centralt i den tyska huvudstaden trots att de tyska myndigheterna hade förbjudit upp till 16 protester från motståndare till Covid-19-restriktioner.”

I artikeln finns denna video som man faktiskt kan se:

Pål Steigan skriver Cirka 5 000 människor deltog på söndagen i flera ”spontana” demonstrationer i olika delar av staden, enligt polisens uppskattningar. Tidigare sa arrangörerna av en sådan demonstration, som så småningom förbjöds, att den kan ha samlat så många som 22 000 personer.

FN: s specialrapportör för tortyr, Nils Melzer, mottog mer än hundra rapporter om polisvåld vid coronademonstrationer i Berlin. Detta skriver Berliner Zeitung.

”Något mycket grundläggande är på väg att gå fel. I alla regioner i världen verkar det som om myndigheterna alltmer ser på sitt eget folk som fienden. ” säger Nils Meltzer.

Uttalandet från FN: s sändebud Nils Melzer grundas på mer än hundra rapporter om polisvåld efter coronademonstrationerna i Berlin. Flera av rapporterna handlar om samma tillfälle. FN: s kommissionär har nu i uppdrag att utreda eventuell statlig användning av överdrivet våld och polisattacker, informera den tyska regeringen om slutsatserna och kräva förtydligande, samt bestraffning och upprättelse för kränkningar.

På begäran berättade Melzer för Berliner Zeitung att hans team hade fått ett mycket stort antal rapporter om polisvåld mot demonstranter vid demonstrationen i söndags i Berlin:

”Vi kommer nu att gå igenom och utvärdera materialet. Varje meddelande och video måste verifieras noggrant, och jag vill också prata med ögonvittnen. Men mitt intryck är att det i flera fall finns tillräckligt med skäl för ett officiellt ingripande från min sida med den federala regeringen. «

FN: s kommissionär kommer att vända sig till den tyska utrikesministern genom den tyska representationen till FN i Genève.

Melzer är ”mycket bekymrad över utvecklingen av polisoperationer kring demonstrationer runt om i världen”. Detta påverkar inte bara länder som Hong Kong, Vitryssland, Colombia och USA med våld mot ”Black Lives Matter” -aktivister, men tyvärr också Corona -demonstrationerna i Europa.

Föregående artikelRyssland har lämnat in ett klagomål mot Ukraina till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter . Hur gick det?
Nästa artikelGlobaliseringens följder – med utgångspunkt i “Det individualiserade samhället” av Zygmunt Bauman
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Vi har flera EU-länder som står för grovt polisvåld, men vår media tiger om våldet som sker i EU-länder. Det gör däremot inte Nils Melzer
  Nils Melzer, FN:s speciella rapportör om tortyr skrev på sin twitter:
  * Det här är en av de mest vidriga scenerna jag sett av polisbrutalitet sedan George Floyd.
  * Dessa officerare och deras överordnade måste åtalas för brottet —Tortyr
  * Detta barbari måste stoppa här och nu!!!!
  * Jag kommer snarast skicka en officiell protest

  Vilket land är det som han talar om när han nämner det värsta polisbrutaliteten som han sett sedan George Floyd?
  Svårt för oss i EU, att veta då vi aldrig får se på nyheterna om det polisvåld som pågår i EU-länder.
  Så gissa vilket land och klicka sedan på länken och upptäck vilket land han talar om.

  https://twitter.com/NilsMelzer/status/1478135026193768449

  • Jag skulle ha gissat på Nederländerna eftersom jag såg en likartad scen förra söndagen i Amsterdam. Om jag uppfattade det rätt handlar länken om Haag från förra våren.

   I söndags rådde demonstrationsförbud men Amsterdamborna hade mött upp i så talrika mängder att polisen delvis var tvungen att retirera. De hade inte resurser för fullt angrepp. De försökte blockera en huvudgata med sina piketer och där gav de sig på en man med en polisschäfer utan munkorg som rev och slet i mannens arm. Såg otäckt ut.

   Och dessa scener från gatan var de enda som media rapporterade om. Själva demonstrationen var en imponerande samling av folk i alla åldrar. Speciellt glädjande med så många mellan 30 och 50 år, eftersom de utgör kärnan av de arbetande i landet. Det stora fältet bakom muséerna var packat, skulle uppskatta till bortåt hundra tusen personer, vilket översatt till mediaspråk heter ”ett tusental”.

   • Oj, vilken reaktion det blev på Nils Melzers tweet.
    Hillei Neuer, UN Watch skriver på sin tweet, att Nils Melzer är oansvarig och delar vilseledande information från rasistiska grupper och uppmanar honom att avgå.
    Nu försöker man lägga fokus på att det är en högerextrem grupp som lagt ut videon, istället för att fokusera på det man faktiskt ser.
    Det har väl aldrig hänt att journalister gjort en ordentlig utredning för att se om det våld som utövas var nödvändigt eller inte, då man lägger ut videor som vi får se i nyhetssändningarna.
    Finns ingenting som tyder på att våldet var nödvändigt, då mannen är ensam med flera poliser runt om och polishunden som hela tiden har tillåtelse att hugga honom.
    Har själv varit aktiv i Brukshundsklubben när jag var ung, och vet att dessa polishundar är supertränande och kan släppa direkt på ett kommando. De försöker inte ens kommendera hunden att släppa. På en annan bild kan man se hur mannen som blir biten i benet av hunden skriker av smärta, för det gör fruktansvärt ont.
    Nils Melzer vill fortsätta undersöka polisvåld i EU, och efterfrågar filmer och material som visar detta, och vill att man skickar det till honom.
    Kanske dags att skicka videor som gula västarna gjort i Frankrike.
    Som du skrev var videon som N. Melzer visade från i mars 2021, men denna video är nyligen tagen, så deras polisbrutalitet sträcker sig tydligen över tid och på samma sätt, polishundar utan munkorg, den är utlagd av Manaf Hassan. som är en tysk/syrisk journalist, knappast högerextrem..

    https://twitter.com/manaf12hassan/status/1477654432506683399

 2. Jag minns scenerna från Vitryssland, där SVT inte drog sig för att visa filmer med grovt polisvåld mot demonstranter. När det handlar om västländer däremot ålägger man sig censur och visar bara demonstranterna. Dubbelmoral.

 3. Minns också SVT:s program om Ryssland, där man visade upp ett väldigt grovt exempel på polisbrutalitet under regeringsfientliga demonstrationer. Minns inte om det var i Dokument utifrån eller något annat program.

  • När det gäller demonstrationerna i Ryssland, så såg jag olika videor av människor som flydde demonstranterna och klättrade uppför lyktstolpar för att skydda sig.
   Det var ju Navalnys team som uppmanat till demonstrationer med våldsamma inslag för att det skulle bemötas med kraftfullt våld.
   Det kom demonstranter från hela EU till Ryssland och demonstrerade,
   I de inslag du såg använde de hundar, för jag såg inte det?. Såg endast att de använde påkar att slå med förutom tårgas kanoner. Vilket är det vanligaste vid demonstrationer.
   En schäfer kan bita i en sådan kraft att det motsvarar 108 kg i ren käkstyrka.
   Vad jag kan se på videon som var för någon vecka sedan så använde man den belgiska Malinois hunden, vilket inte är en hund för nybörjare. .Den är slankare en schäfern, men har nog en enorm bitkraft ändå. Det var när hunden bet som man kunde se de smärtsamma skriken från de som blev bitna. Det är ren tortyr som Nils Melzer säger.
   Men det våld som polisen i Ryssland använder kommer vi alltid att få se och ingenting kommer döljas för oss, däremot kommer de dölja hur våldsamma demonstranterna var och inte nämna det heller.
   När polisvåld sker som här i Tyskland, Belgien och Holland kommer man mest att tala om de våldsamma demonstranterna för det är vad jag hört, så vi skall tro att det våld som använts är befogat.
   De mest fruktansvärda skador som polisen i Frankrike åsamkat demonstranter och personer som bara råkat vara i vägen och där, var mot de gula västarna och det finns på videon nedan.
   Jag tänkte se till att den kommer till Nils Melzer för han har efterfrågat bevis, från privatpersoner, vittnen och organisationer då han vill undersöka polisvåld i vissa EU-länder.

   https://www.youtube.com/watch?v=S-VwikRQNPo

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here