Grovt polisvåld även i Tyskland

0
617
Corona Berlin demonstrationer. Bild: The Guardian

Ingress: Denna artikel baseras på en artikel hos Pål Steigan https://steigan.no/2021/08/fns-spesialrapportor-om-tortur-sjokkert-over-politivolden-i-berlin/ med utdrag ur Berliner Zeitung och en artikel i RT:https://www.rt.com/news/530843-berlin-lockdown-protests-scuffles-police/. Det är kort artiklar med viss överlappning.
Bilden kommer från en artikel i The Guardian Hundratals arresterade i Berling pga. corona-protester.

Polisvåld är inget som är unikt för Berlin. Det har under senare år rapporterats från Frankrike (Gula Västarna och stora demonstrationer mot coronalagstiftningen), i Hongkong, från USA (Black Lives Matter), i Belarus, Colombia och Chile.
Jag har i viss mån behandlat detta ämne Samma slags demonstranter i Hongkong och bland Gula Västarna i Frankrike?;
Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras det värre våldet i Frankrike respektive det mindre våldet i Hongkong? Juni 2019;
Solidaritet med de politiska fångarna i Chile;

FN:s rapportör om tortyr, juristen Nils Melzer ser likheter i utövandet av polisvåld som ett uttryck för nedsättande och odemokratisk relation till medborgarna. Han är också känd för sin bedömning att Julian Assange har varit och är utsatt för psykisk tortyr, bland annat av svenska myndigheter. Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.

Man kan kanske se ökad användning av polisvåld från myndigheter som en uttryck för minskad demokrati, vilket Nils Melzer uttrycker i ganska starka ordalag. Till saken hör att de vetenskapliga beläggen för olika slags restriktioner, som tillämpas olika i olika länder, har svagt stöd.


RT skriver “Berlin bevittnade kaotiska scener och våldsamma bråk på söndagen när upploppspolisen försökte att kraftfullt skingra demonstrationer mot lockdown som hade förbjudits av myndigheter, sedan tusentals tagit sig till gatorna i den tyska huvudstaden.
Coronavirus-skeptiker samlades återigen centralt i den tyska huvudstaden trots att de tyska myndigheterna hade förbjudit upp till 16 protester från motståndare till Covid-19-restriktioner.”

I artikeln finns denna video som man faktiskt kan se:

Pål Steigan skriver Cirka 5 000 människor deltog på söndagen i flera “spontana” demonstrationer i olika delar av staden, enligt polisens uppskattningar. Tidigare sa arrangörerna av en sådan demonstration, som så småningom förbjöds, att den kan ha samlat så många som 22 000 personer.

FN: s specialrapportör för tortyr, Nils Melzer, mottog mer än hundra rapporter om polisvåld vid coronademonstrationer i Berlin. Detta skriver Berliner Zeitung.

“Något mycket grundläggande är på väg att gå fel. I alla regioner i världen verkar det som om myndigheterna alltmer ser på sitt eget folk som fienden. “ säger Nils Meltzer.

Uttalandet från FN: s sändebud Nils Melzer grundas på mer än hundra rapporter om polisvåld efter coronademonstrationerna i Berlin. Flera av rapporterna handlar om samma tillfälle. FN: s kommissionär har nu i uppdrag att utreda eventuell statlig användning av överdrivet våld och polisattacker, informera den tyska regeringen om slutsatserna och kräva förtydligande, samt bestraffning och upprättelse för kränkningar.

På begäran berättade Melzer för Berliner Zeitung att hans team hade fått ett mycket stort antal rapporter om polisvåld mot demonstranter vid demonstrationen i söndags i Berlin:

”Vi kommer nu att gå igenom och utvärdera materialet. Varje meddelande och video måste verifieras noggrant, och jag vill också prata med ögonvittnen. Men mitt intryck är att det i flera fall finns tillräckligt med skäl för ett officiellt ingripande från min sida med den federala regeringen. «

FN: s kommissionär kommer att vända sig till den tyska utrikesministern genom den tyska representationen till FN i Genève.

Melzer är “mycket bekymrad över utvecklingen av polisoperationer kring demonstrationer runt om i världen”. Detta påverkar inte bara länder som Hong Kong, Vitryssland, Colombia och USA med våld mot “Black Lives Matter” -aktivister, men tyvärr också Corona -demonstrationerna i Europa.

Föregående artikelRyssland har lämnat in ett klagomål mot Ukraina till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter . Hur gick det?
Nästa artikelGlobaliseringens följder – med utgångspunkt i “Det individualiserade samhället” av Zygmunt Bauman
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here