Hur ser dessa kommunister på valet i USA?

4
2639
Trump och Biden i valdebatt.

 

Denna artikel av Marcus Jönsson har nyligen publicerats i Proletären.

Det torde finns olika uppfattningar bland vänsterfolk om vem som är minst dålig som president i USA. Jimmy Dore, som är en slags vänsterman, instämmer kanske inte i denna artikel.
Här en annan författare som tycker att en seger för Biden är mindre dålig.


Hur ser dessa kommunister på valet i USA?

På tisdag är det presidentval i USA. Proletären ringde upp Mick Kelly från marxist-leninistiska Freedom Road Socialist Organization för att höra hur kommunister i USA ser på valet.

En av otaliga protester mot rasism och dödligt polisvåld. Här i Eagan, Minnesota, där 23-årige Isak Aden sköts till döds av polisen i juli förra året. Mick Kelly infälld.
Brad Sigal

Mick Kelly bor i Minneapolis i Mellanvästern. Han arbetar i matbespisningen på University of Minnesota – ”som att jobba i en fabrik” – där han lagar mat till tusen studenter om dagen, är fackligt förtroendevald och sitter i ledningen för FRSO.

Även om FRSO inte explicit uppmuntrar till en röst på Joe Biden är deras tydliga uppmaning i valet att rösta bort den nuvarande presidenten.

– Det är väldigt viktigt att Trump besegras. Han representerar en rasistisk och reaktionär agenda. För möjligheten till sociala framsteg och för att föra den folkliga rörelsen framåt menar vi att han måste bort.

– Med det sagt förstår vi helt och fullt att båda partierna representerar monopolkapitalet, och att varken den enes eller andres valseger innebär en lösning på problemen och motsättningarna som de amerikanska arbetarna möter.

Mick Kelly arbetar som kock på University of Minnesota, är fackligt aktiv och sitter i ledningen för Freedom Road Socialist Organization.

Trump menar att han representerar arbetarklassen, vad säger du om det?

– Trump är dålig för arbetare rent objektivt. Fakta är att han konsekvent har attackerat fackföreningsrörelsen, och han lägger bördan av den växande ekonomiska krisen på arbetarklassens rygg. Och vad gäller coronapandemin kan man inte bara säga att den är skapad av naturen eller av Gud. Det är en människoskapad katastrof, som han har gjort så mycket värre. Trump har varit dålig för alla arbetare.

Hur har han låtit arbetarklassen betala krisen?

– På många sätt. Se på de subventionerade industrierna. Den överväldigande delen av pengarna från regeringen går till storföretag, dels som skattelättnader men också som direkta subventioner. Han har också genomfört förändringar i skattesystemet, åtgärder som tjänar borgarklassen på arbetarklassens bekostnad.

– Vi ser honom som ett betydande problem. Även om han på sätt och vis är en ideal politisk representant för en dödssjuk imperialism, för ett döende system.

Och han skyndar inte på dess död? En del skulle hävda att Biden och en återgång till status quo snarare håller systemet under armarna, men det håller ni inte med om.

– Nej. USA-imperialismen är i en utdragen period av strategisk tillbakagång. USA:s position i världen förändras och inget Biden kan göra kommer att ändra på det. Han kan försöka att återuppbygga en del av den imperialistiska arkitekturen, Världshandelsorganisationen till exempel, men vi pratar om ett system som är trasigt och på nergång.

– Trump representerar kapitalets mest reaktionära sektorer och hans sociala bas är också reaktionär. I motsats till vad en del säger är hans bas inte lika stark i arbetarklassen som den är i småborgerligheten, den så kallade medelklassen.

Vad betyder det för den amerikanska arbetarklassen om Biden blir president?

– Arbetarklassen kommer att möta många utmaningar också under Biden. Demokraterna kommer att regera som ett åtstramningsparti i krisen. Amerikanska storföretag har två politiska partier och ett av dem är det demokratiska partiet, så är det.

Det är ett polariserat USA som går till val. Men att FRSO vill bli av med Donald Trump som president betyder inte att de ser negativt på polariseringen, som ökat under hans tid i Vita huset.

– Polariseringen är inget dåligt. Vår organisation har deltagit i att leda hundratusentals människor de senaste tre-fyra månaderna. Något liknande har inte hänt sedan 1960-talet. Vi ser ett stort uppsving i kampen, framför allt bland afroamerikaner men också andra.

Ser ni en höjning av det allmänna politiska medvetandet eller handlar protesterna ”bara” om rasfrågan?

– Det finns en ökad politisk förståelse som utvecklas i USA, om än ojämnt. USA är ett multinationellt land, i själva verket ett fängelse för förtryckta nationaliteter. Jag tror att många fler amerikaner än tidigare till exempel ser sig själva som socialister, många fler menar att radikala lösningar är nödvändiga i den här situationen.

– Vi ser protester på nästan daglig basis, och jag tror att makten har svårt att återta kontrollen. Förra månaden kallades nationalgardet hit till Minnneapolis igen. Detta händer regelbundet i städer runt om i landet. Portland, Kenosha… Det är inget konstigt att se pansarfordon och militärtrupper på gatorna, det visar på de växande motsättningarna i USA.

Vittnesmål från Minneapolis: ”Ojämlikheten ger bränsle åt protesterna”

Vilka är kraven i protesterna?

– Först och främst rättvisa för dem som utsatts för polisterror och ojämlikhet. Många kräver en mer medborgerlig kontroll av polisen. Polisen agerar som en ockupationsarmé, och vi stödjer kraven på demokratiska mekanismer som skulle ge de boende i bostadsområdena mer att säga till om vad gäller hur polisen arbetar.

– Men det finns också många åsikter där ute som är mer radikala och pro-socialistiska. För vår organisation har detta varit en av de bästa perioderna av medlemstillströmning i vår historia. Jag känner verkligen att vi nått en punkt där det är möjligt att återuppbygga den kommunistiska rörelsen på ett substantiellt sätt, och ta verkliga steg framåt.

FRSO bildades 1985, som en reaktion på Communist Party USA:s högervandring, och i syfte att ena små och sönderfallande kommunistpartier som gått bort sig i sekterism.

FAKTA
– Vi har avdelningar i omkring 25 städer nu, det har växt snabbt på sistone. Historiskt har vi varit starkast i den industrialiserade Mellanvästern, och Minneapolis och Chicago är bland våra starkaste fästen, men vi blir starkare i södern också och ökar snabbt även i Los Angeles och New York. Vi är en landsomfattande organisation.

Hur ser ni på möjligheten att Trump förlorar ett jämnt val och vägrar lämna sin post? En del talar till och med om risk för inbördeskrig.

– Vi ser det som otroligt att han kommer att kunna hålla sig kvar vid makten om han besegras i valet. Vi kommer helt säkert att vara i täten av att organisera enorma demonstrationer om något sådant skulle hända.

– Vi har redan kallat till demonstrationer dagen efter valet, oavsett vem som vinner. Om Trump är besegrad kommer vi att ställa krav på en progressiv politik från den tillträdande administrationen, och om han inte är besegrad eller om det är oklart kommer vi att bygga kamp på stor skala. Till exempel här i Minneapolis, efter att Trump valdes 2016, hjälpte vi till att organisera en massiv demonstration med omkring 25.000 deltagare. Vi har kapaciteten att leda stora demonstrationer i många
städer.

Vad är ert svar till dem som säger att det inte spelar någon roll vem som är ansiktet utåt på USA-imperialismen?

– Vi menar att kapitalismen är ett system baserat på förtryck och exploatering och som måste förstöras och ersättas av socialism, av arbetarklassens styre. Vår syn på valen i borgarstaten är inte att de representerar en väg till politisk makt för arbetarklassen, men att vi behöver ha en hållning gentemot dem som hjälper till att stärka kommunisternas position.

– Vi håller definitivt med om att oavsett vem som vinner valet kommer det att vara en politisk representant för monopolkapitalet. Men vi menar att besegrandet av Trump och hans rasistiska och reaktionära agenda ger en mer gynnsam kontext för att avancera de amerikanska folkens intressen och att bygga den kommunistiska rörelsen här.

Vilka är de viktigaste frågorna för arbetarklassen i USA?

– Arbetarklassen möter många svåra attacker just nu. Men en av de största är den växande ekonomiska krisen, som inkluderar massarbetslöshet, ett socialt skyddsnät som allvarligt försvagats under åren av åtstramning och kraftiga nedskärningar. Och vi har en situation där krisen slår ojämnt på arbetarklassen, där afroamerikaner och andra förtryckta nationaliteter och kvinnor drabbas hårdast.

– Ett viktigt kännetecken på den här krisen är det stora antal kvinnor som har pressats bort från arbetsmarknaden. Så arbetarklassen och fackföreningsrörelsen har enorma utmaningar.

Föregående artikelÄr Joe Biden en bra ”antidot” (motgift) mot Donald Trump?
Nästa artikelFinns rasistiska presidentkandidater i USA?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. ”– Det är väldigt viktigt att Trump besegras. Han representerar en rasistisk och reaktionär agenda. För möjligheten till sociala framsteg och för att föra den folkliga rörelsen framåt menar vi att han måste bort.”

  Det är det ´utopiska´samhället i ett nötskal.
  ”Riv det gamla och bygg nytt!”
  Men jag vet inte om det ”gamla” alltid var så fasligt dåligt?
  Utopister kan ju inte ens bygga hus i klassisk stil.
  Trots det finns en allmän åsikt de är vackra.
  Jag tror de hos vänsterradikala och progressiva finns en ängslan och rädsla att de ska förlora det inflytande och den makt de genom demokratins institutioner tillförskansat sig om folk får de minsta tankar om en renässans.
  Därför ska jag tvingas njuta av graffitiklotter istället för vackra byggnader i klassisk stil.

  ”Så kom graffitin till Sverige – Från klotter till K-märkt”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/graffitin-sa-kom-den-till-sverige-genom-public-service

  Tidigare ikväll kollade jag lite löst om Amish folket i USA.
  Men som egentligen har tyskt ursprung och fortfarande talar gammaltyska med varandra.
  De lever på gammalt vis och motsätter sig modern teknik.
  Amish folket har inga bilar utan förflyttar och transporterar med häst och vagn.
  Det ser ut som 1700-tal.
  Amish folket måste vara de mest miljövänliga bland de folk som finns integrerat i västerlandets liberala demokrati.
  Långt mer än Kuba, för att inte tala om Venezuela med nästan gratis bensin.
  Med förbehåll för Kuba som inte alls är integrerat i västerlandets ekonomi.

 2. Nu får det vara nog med kommunist-tjafset.
  Sedan jul-bombningarna över Hanoi 1972, då hela persiennen öppnades för mig, och jag började så sakta forska i saken. Hur kunde en i stort sett kristen stats-union, USA, genomföra detta. På jul-helgen…. Senare skulle jag lära mig att de gjorde detsamma över Kambodja i fyra års hemlighet. Då jag fick nys om detta, hade medierna sedan länge påstått att det var PolPot som var ansvarig för den miljon kambodjaner som nu fattades. Enligt Jon Pilger så var Polpot anställd av USA som ”spotter” åt bombplanen. Han var försedd med stora kartor/bilder över östra Kambodja. Och gjorde tydligen ett bra jobb åt jänkarna…. Pilger var inbjuden till att träffa Polpot, och när han kördes dit med en Jeep, såg han dessa flygfoton.
  Polpot var ”kines-kommunist” och Vietnameserna var Sovjet-kommunister. I stort. Men de hade sin ledare Ho-Chi-Minh som var socialist. Och nu närmar sig sanningen.
  Ty vem skapade grunden för socialismen? Inte var det Marx, eller någon annangubbe på 1700-1800-talet, nej. Det var ingen annan än Jesus, som med sina idéer, och sin höga moral, sin anti-imperialism, sin smarthet, grundade denna ideologi. Jag säger detta och står för det, efter 48 års noggranna studier i ämnet ”Vad är det som gör människor så urbota korkade?”
  Ingen av de senaste århundradena lever upp till ens närheten till socialist, och den som idag kallar sig ”kommunist” har helt missat att kommunismen är ett stats-skick, där socialismen är en självklar, och en frivillig ideologi.
  Hur kan jag påstå detta?
  Jo, jag har även studerat tiden efter Jesus avrättning. Vad gjorde hans folk, alla som följde honom. Vad gjorde de nu, när han var borta? En som är religiös har ett alltför enkelt svar. Ett icke trovärdigt svar. ”Han åkte upp i himmelen och blev Gud.” Ja just det… Verkligen?
  Nej, 1945 hittade man ett femtiotal texter i en grotta, i den Egyptiska byn Nag Hammadi.
  https://www.bokus.com/bok/9789146173984/de-gnostiska-evangelierna/
  Denna bok avslöjar det viktigaste fakta om vad som där hände strax efter avrättningen.
  Texterna är skrivna på koptiska, och innehåller en hel del intressanta volymer.
  Vill man kolla och fördjupa sig, se: http://www.gnosis.org/naghamm/nhl.html
  Helt kort kan jag berätta, att snart växte det upp ett samhälle med en befolkning som man räknar med männen, ca 5000 män, med kvinnor och barn, icke räknade.
  Här skapades det första kommunistiska samhället, som ingen tidigare sett.
  Här bodde det folk som hade följt Jesus. Man hade en form av demokrati, där kvinnorna var fullt likvärdiga männen, de fick rösta, och de fick ställa upp och bli röstade på.
  Nu var det inte kommunal-politiker i första hand, man röstade på, utan kyrkornas ledare, präster, filosofer, annan personal m.m. Dessa var viktiga för det gemensamma samhällets soliditet. Här anammade man solidaritet mellan invånarna. Som Jesus lärt dem. Folk anslöt sig till detta folk, men fick då sälja sina egendomar, varpå pengarna gavs till dessa lärjungar, apostlar, som delade upp rikedomen till dem som bäst behövde den. ”Från var och en efter förmåga till var och en efter behov.” Känns det igen?

  Detta samhälle var dömt att gå under. Så skedde år 70, då Romarna skingrade folket och brände byarna. Sen rev dom judarnas Tempel, och DETTA har vi lärt oss i skolan! Inget annat…

  Jämför det ni kan läsa i NT om vad Jesus lära gick ut på, och jämför vad socialismens ideologi går ut på.

  Sedan kan ni lugnt luta er tillbaka och kanske skratta lite åt dessa fakta. För VAD skulle dagens kommunist-skräck säga?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here