Irak ger USA, Sverige och andra stater order att genast lämna Irak. Vad kommer att hända?

4
757

I början av januari beslöt Iraks parlament att rekommenderar regeringen att alla utländska militärer skulle lämna landet. Detta beslöt regeringen senare. USA uppgav då att man tänker ha kvar sina styrkor i landet. Så även Sverige.

Nu återkommer Irak med detta krav. Pål Steigan uppdaterar 15/3 Iraks militære forlanger umiddelbar tilbaketrekking av USAs tropper i landet.

Den irakiska militärledningen har krävt ett omedelbart tillbakadragande av alla amerikanska och utländska trupper från landet i enlighet med en parlamentarisk resolution som antogs tidigare i år, och nu mot bakgrund av en serie luftattacker som genomförts av USA mot flera av Folkets mobiliseringsenheter (PMU), bättre känd under det arabiska namnet Hashd al-Sha’abi.

Lördagen den 14 mars 2020 bad den irakiska militären alla USA-ledda styrkor att handla i enlighet med parlamentets resolution och dra sig ur Irak. Iraks parlamentet beslöt 5 januari 2020 att USA: s militär och alla andra länder skulle dras tillbaka från landet.
Norge har 70 soldater i Irak. Beslutet gäller också dem.

På webbplatsen för de norska styrkorna anges: :“Irak har bett världssamfundet om hjälp i kampen mot terroristgruppen. Tillsammans med 60 andra länder har Norge uttalat sin vilja att hindra IS från att växa. Norska soldater hjälper till att utbilda soldater i Irak för att bättre utrusta dem för att bekämpa terrorister.”

Med andra ord, Norge hade rätt att ha soldater i Irak. Från och med 5 januari 2020 har vi det inte längre. Nu är de 70 soldaterna där olagligt. USA:s bas Camp Taji har attackerats med raketer två gånger i veckan. Två amerikanska och en brittisk soldat har dödats. Fredagen den 13 mars svarade Förenta staterna på attacker mot depåer som de hävdar tillhör Kataeb Hezbollah, en iransk milis. Men ingen från den organisationen dödades. Men minst fem medlemmar av den irakiska säkerhetsstyrkan och en civil dödades, skriver al-Jazeera.Trots beslutet i Iraks parlament den 5 januari har USA och dess allierade, inklusive Norge, vägrat att böja sig. Efter att ha fått marschorder från parlamentet och regeringen i Irak planerar USA att skapa en USA-kontrollerad sunnitisk utbrytarstat i Anbar-provinsen.

Iraks delning.

Middle East Eye skriver: “Inträngda i ett hörn och med snabbt minskande inflytande har USA under de senaste veckorna lagt fram en plan för att skapa en autonom sunni-region i västra Irak berättade tjänstemän från båda länderna. De amerikanska planerna kommer som svar på shia-irakiska partiers försök att utvisa amerikanska trupper från sitt land. Irak representerar en strategisk brygga mellan Iran och dess allierade i Syrien, Libanon och Palestina. Att inrätta en USA-kontrollerad sunni-dominerad buffertzon i västra Irak skulle beröva Iran möjligheten att använda landvägar till Syrien och förhindra att Iran når östra kusten av Medelhavet. “ Middle East Eye hänvisar till ett förslag som lagts fram av Joe Biden 2007 som redan var mycket impopulärt i landet. Irakierna vill inte ha sitt land uppdelat med sekteriska skiljelinjer i “bantustans” som är lättare för USA och Israel att kontrollera. (Slut på Pål Steigans artikel).

Kommentar:
USA verkar som väntat att bortse från Iraks krav Den 16 mars upprepade “försvarsminister Pompeo att Iraks regering måste försvara koalitionspersonal som stödjer den irakiska regeringens ansträngningar att besegra ISIS,” sade försvarsdepartmentets talesman M Ortagus. Pompeo noterade att USA inte kommer att tolerera attacker och hot mot amerikanska liv och kommer att vidta åtgärder om så behövs.” Sputniknews.
Samtidigt kommer rapporter om att USA stänger flera små baser efter raketattacker, men ingen uppgift finns att de ska till USA. Troligen omgruppering. här.
Enligt en annan rapport utlovar USA hämnd sedan soldater skadats av raketbeskjutning.

USA skyller på Hizbollah, som hävdar att attackerna utförs av gruppen Ausbat al-Thaayirin (AT), som också tagit på sig ansvaret för attackerna Southfront.


Vidare, 70 svenska militärer deltar i den Irak-baserade USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve.Rapport från Iraksolidaritet. De är stationerade på USA-baser. De ska naturligtvis lämna Irak, liksom soldaterna från USA och Norge.
Den livsfarlige USA-vasallen försvarsminister Hultqvist kritiserar beskjutningen av USA-soldater förtås. Hultqvist fördömer dödlig raketattack i Irak, ekuriren.se. Medan Irak fördömer USA:s angrepp mot baser. TT Nyhetsbyrån Iraks president fördömer USA:s flygangrepp, msn.com

Relaterat.
USA vill bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Ingen grund för svensk trupp i Irak!
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.

4 COMMENTS

 1. Bra, se nu till att få fason på getvaktarna i kurdistan och deras övertro på sig själva. Getvaktaren är ett lätt offer för rent sionistiska ambitioner

  • Precis. USA självt är en torped åt sionisterna. Därför är talesättet “israel will fight to the last American soldier” vida känt i MÖ. Syrien, Ryssland, Iran och Hizbollah grusade Oded Yinon planen som går ut på att stycka flera länder i MÖ och skapa bantustan. Kurderna fattar aldrig att de är pjäser i ett större sionistiskt spel

   Med sedvanlig kolonial arrogans kommer västländerna som ockuperar Irak att säga nej vi lämnar inte Irak. Även Sverige krigar för “the greater glory of israel”.

   Återstår för Irakier att ge dessa ockupations arméer sömnlösa nätter med raket attacker. Ohyran ger sig inte lätt och Irak behöver befrias från ohyra på ett eller annat sätt!

   • USA lämnar som bekant inte ett land de ockuperar om de kan vinna något på det! Att USA är världens värsta skurkstat är ju ingen hemlighet, de t o m skryter om det!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here