Irak-möte i kväll och Irak gav USA, Sverige och andra stater order att genast lämna Irak. Vad händer?

13
4042

Idag! På engelska. Zoom möte:
Klicka på länken för programmet så ser du koderna att gå in i. Iraksolidaritets Facebookssida.

Programmet

Talare på eventet:
Salamaah Al-Zubaidi, lärare och människorättsaktivist, som deltog i protesterna i Bagdad och Basra under en månad vid årsskiftet 2019-2020.
Dirk Adriaensens, som har studerat korruption och dess konsekvenser i Irak.
Dr Mozhgan Savabieasfahani, toxikologist, forskare, fick Rachel Carsonpriset 2015 i Norge, om effekterna av USA: s användning av utarmat uran och andra vapen i Irak och varför uranvapen borde förbjudas
Sigyn Meder: Välkommen till talare och allmänhet
Christer Lundgren: moderator
Frågor från allmänheten
Arrangör: IrakSolidaritet (Svenska Irak Solidarity Association)


 

Något om aktuella läget.

I början av januari 2020 beslöt Iraks parlament att rekommenderar regeringen att alla utländska militärer skulle lämna landet. Detta beslöt regeringen senare. USA uppgav då att man tänker ha kvar sina styrkor i landet. Så även Sverige.

Men Iraks regering driver inte frågan, trots att majoriteten i parlamentet står fast vid kravet. Och Sverige är involverat. Även om det nu är mycket få svenska militärer i Irak.

Utgivarande på Alliansfriheten.se publicerade 13 mars artikeln Svensk trupp i Irak kan bli gisslan i USA:s krig ”USA:s bombangrepp mot shiitiska miliser i Syrien den 25 februari i år, som dödade 22 personer, har väckt skarp kritik från flera håll och fördömts av den syriska regeringen. Angreppet strider mot folkrätten. Insats av militärt våld mot en annan stat är laglig endast som svar på en väpnad attack. I det här fallet har Syrien dock inte attackerat USA. En talesperson för Pentagon upplyste efter det amerikanska angreppet att USA hade konsulterat sina partner i koalition Operation Inherent Resolve (OIR) där även Sverige deltar med trupp.” Och vidare ”Sverige har inga nationella intressen att försvara i Irak och vi skall inte stödja folkrättsbrott som attacker mot syriskt territorium.
Det är hög tid att Sverige avslutar sitt nu sju år långa deltagande i kriget i Irak.”

Läs resten av artikeln på Alliansfriheten.se!

Den 25 mars i år 2021 arrangerar föreningen Iraksolidaritet ett webbinarium om läget i Irak med titeln Irak – protesterna, repressionen, korruptionen, USA-Irankonflikt

Pål Steigans artikel från 15 mars förra året innehåller viktig och relevant information.


Pål Steigan uppdaterar 15/3 2020 Iraks militære forlanger umiddelbar tilbaketrekking av USAs tropper i landet.

Den irakiska militärledningen har krävt ett omedelbart tillbakadragande av alla amerikanska och utländska trupper från landet i enlighet med en parlamentarisk resolution som antogs tidigare i år, och nu mot bakgrund av en serie luftattacker som genomförts av USA mot flera av Folkets mobiliseringsenheter (PMU), bättre känd under det arabiska namnet Hashd al-Sha’abi.

Lördagen den 14 mars 2020 bad den irakiska militären alla USA-ledda styrkor att handla i enlighet med parlamentets resolution och dra sig ur Irak. Iraks parlamentet beslöt 5 januari 2020 att USA: s militär och alla andra länder skulle dras tillbaka från landet.
Norge har 70 soldater i Irak. Beslutet gäller också dem.

På webbplatsen för de norska styrkorna anges: :”Irak har bett världssamfundet om hjälp i kampen mot terroristgruppen. Tillsammans med 60 andra länder har Norge uttalat sin vilja att hindra IS från att växa. Norska soldater hjälper till att utbilda soldater i Irak för att bättre utrusta dem för att bekämpa terrorister.”

Med andra ord, Norge hade rätt att ha soldater i Irak. Från och med 5 januari 2020 har vi det inte längre. Nu är de 70 soldaterna där olagligt. USA:s bas Camp Taji har attackerats med raketer två gånger i veckan. Två amerikanska och en brittisk soldat har dödats. Fredagen den 13 mars svarade Förenta staterna på attacker mot depåer som de hävdar tillhör Kataeb Hezbollah, en iransk milis. Men ingen från den organisationen dödades. Men minst fem medlemmar av den irakiska säkerhetsstyrkan och en civil dödades, skriver al-Jazeera.Trots beslutet i Iraks parlament den 5 januari har USA och dess allierade, inklusive Norge, vägrat att böja sig. Efter att ha fått marschorder från parlamentet och regeringen i Irak planerar USA att skapa en USA-kontrollerad sunnitisk utbrytarstat i Anbar-provinsen.

Iraks delning.

Middle East Eye skriver: ”Inträngda i ett hörn och med snabbt minskande inflytande har USA under de senaste veckorna lagt fram en plan för att skapa en autonom sunni-region i västra Irak berättade tjänstemän från båda länderna. De amerikanska planerna kommer som svar på shia-irakiska partiers försök att utvisa amerikanska trupper från sitt land. Irak representerar en strategisk brygga mellan Iran och dess allierade i Syrien, Libanon och Palestina. Att inrätta en USA-kontrollerad sunni-dominerad buffertzon i västra Irak skulle beröva Iran möjligheten att använda landvägar till Syrien och förhindra att Iran når östra kusten av Medelhavet. ” Middle East Eye hänvisar till ett förslag som lagts fram av Joe Biden 2007 som redan var mycket impopulärt i landet. Irakierna vill inte ha sitt land uppdelat med sekteriska skiljelinjer i ”bantustans” som är lättare för USA och Israel att kontrollera. (Slut på Pål Steigans artikel).

Kommentar:
USA verkar som väntat att bortse från Iraks krav Den 16 mars upprepade ”försvarsminister Pompeo att Iraks regering måste försvara koalitionspersonal som stödjer den irakiska regeringens ansträngningar att besegra ISIS,” sade försvarsdepartmentets talesman M Ortagus. Pompeo noterade att USA inte kommer att tolerera attacker och hot mot amerikanska liv och kommer att vidta åtgärder om så behövs.” Sputniknews.
Samtidigt kommer rapporter om att USA stänger flera små baser efter raketattacker, men ingen uppgift finns att de ska till USA. Troligen omgruppering. här.
Enligt en annan rapport utlovar USA hämnd sedan soldater skadats av raketbeskjutning.

USA skyller på Hizbollah, som hävdar att attackerna utförs av gruppen Ausbat al-Thaayirin (AT), som också tagit på sig ansvaret för attackerna Southfront.

Vidare, 70 svenska militärer deltar i den Irak-baserade USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve.Rapport från Iraksolidaritet. De är stationerade på USA-baser. De ska naturligtvis lämna Irak, liksom soldaterna från USA och Norge.
Den livsfarlige USA-vasallen försvarsminister Hultqvist kritiserar beskjutningen av USA-soldater förtås. Hultqvist fördömer dödlig raketattack i Irak, ekuriren.se. Medan Irak fördömer USA:s angrepp mot baser. TT Nyhetsbyrån Iraks president fördömer USA:s flygangrepp, msn.com

Relaterat.
USA vill bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Ingen grund för svensk trupp i Irak!
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.

Föregående artikelOm tortyr och krigsförbrytelser i Syrien.
Nästa artikelJemen-kriget 6 år – med svenska vapen!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Bra, se nu till att få fason på getvaktarna i kurdistan och deras övertro på sig själva. Getvaktaren är ett lätt offer för rent sionistiska ambitioner

  • Precis. USA självt är en torped åt sionisterna. Därför är talesättet ”israel will fight to the last American soldier” vida känt i MÖ. Syrien, Ryssland, Iran och Hizbollah grusade Oded Yinon planen som går ut på att stycka flera länder i MÖ och skapa bantustan. Kurderna fattar aldrig att de är pjäser i ett större sionistiskt spel

   Med sedvanlig kolonial arrogans kommer västländerna som ockuperar Irak att säga nej vi lämnar inte Irak. Även Sverige krigar för ”the greater glory of israel”.

   Återstår för Irakier att ge dessa ockupations arméer sömnlösa nätter med raket attacker. Ohyran ger sig inte lätt och Irak behöver befrias från ohyra på ett eller annat sätt!

   • USA lämnar som bekant inte ett land de ockuperar om de kan vinna något på det! Att USA är världens värsta skurkstat är ju ingen hemlighet, de t o m skryter om det!

     • Främsta anledningen till att Kina inte är medlem är att man är orolig för att USA, utan att vara medlem, kommer att kunna dominera och styra domstolen, precis som USA gjort med skiljetribunalen i fallet Sydkinesiska Havet, som man försökt med WHO, som man försökt med FN OHCHR för mänskliga rättigheter, UNESCO, osv. När USA inte lyckats få kontroll stryper man finansieringen och lämnar. Det är nog dags att börja flytta flera FN organisationer till Kina.

 2. För att travestera Säpo chefen Klas Fribergs presentation av SÄPO:s årsbok 2020.
  ”På en 5 gradig skala uppfyller Sverige rollen som kuvad vasall och erhåller därmed högsta betyg.”
  Jag kan undra vad som skiljer årsbok 2020 från de 5 föregående årsböckernas hotbilder? Pandemin kanske?

 3. På Schillerinstitutets onlinekonferens lördag-söndag 20-21.3 kl 15 svensk tid kommer krigspolitiken mot Syrien, Irak och Jemen vara central. Den kan besegras med en global mobilisering för utveckling av regionen kring Kinas stora Sidenvägsprojekt. Idag finns en folkrörelse i Irak för att genomföra avtalet mellan Kina och Irak att bygga stora infrastrukturprojekt med finansiering genom en del av Iraks oljeexport till Kina. Irakiske parlamentsledamoten Haidar Al-Fuadi Al-Atabe talar på konferensen. President Assads mediarådgivare Dr. Bouthaina Shaaban talar första dagen och andra dagen talar Jemens utrikesminister Hisham Sharaf och ekonomiprofessor Zaid Ayoub Arbache, från Damaskusuniversitetet.
  Konferensen är på engelska och sänds online. Simultantolkning till spanska, franska eller tyska för de som har registrerat sig här där man också kan se hela programmet: https://schillerinstitute.nationbuilder.com/20210320-conference

  • USA är alltmer desperat att stoppa resten av världens utveckling, främst Kina, som leder. Svenska media som Bonniers, men även Public Service, går alltmer till det extrema. I mina ögon rör det sig alltmer från att använda Tredje rikets propagandametoder till att driva ren raspolitik. Man förfalskar, sprider falska rykten och repeterar dom ändlöst. Läs senaste Expressen. Det intryck det ger på mig är detsamma som Der Stürmer från Tredje Riket. Yttrande- och pressfrihet brukas nu på samma sätt som 1933 i Tyskland för att indoktrinera och desinformera allmänheten. Historien håller på att upprepas framför våra ögon.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here