Kuppmakaren John Bolton erkänner att han inte rådde på Venezuela, inte ens med Ann Lindes stöd till Juan Guaidó!

9
1737
Maduro och Guaidó

Detta är från en utmärkt artikel av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa Honduras. Hela artikeln finns att läsa på hans Facebookssite Gör det!

Mot slutet har jag länkattill artiklar här om Venezuela och statskupper.

Jag har tidigare fäst uppmärksamhet på några av USA:s statskupper.

Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
– 1953 Mossadeq, i Iran
– 1954 Arbenz, Guatemala
– 1960 Lumumba, Kongo
– 1964 Brasilien
– 1965 Dominikanska republiken.
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 i Haiti.
– 2009 Zelaya i Honduras
– 2013 Morsi i Egypten
– 2014 Ukraina
– 2019 Bolivia
– 2021 Belarus?

 

______________________________________________________________________

Kuppmakaren John Bolton erkänner att han inte rådde på Venezuela, inte ens med Ann Lindes stöd till Juan Guaidó!

USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, erkänner att han förberedde statskupper mot regeringar som inte föll USA i smaken. Bland dem Venezuela.

I en intervju med CNN erkände John Bolton, som innehade ämbetet under Donald Trumps republikanska regering, att han försökt störta regeringar i flera länder. När intervjuaren sa till honom att ”du behöver inte vara särskilt smart för att genomföra en kupp”, svarade Bolton att han inte höll med, och gav honom exemplet på en han förberedde, den mot Venezuela som ”krävde mycket arbete” men misslyckades.

DET ÄR I DET SÄLLSKAPET som skånskan Ann Linde trivs i och frenetiskt har arbetat för att gnida sig ännu närmare. …

Ty från Lindes UD hördes inte ett knyst när ett oerhört avancerat mordförsök på en statschef utfördes den 4 augusti 2018 [1]. Inte heller dagen efter [2] eller något protestuttalande eller uppkallande av den colombianske ambassadören i Stockholm eftersom de två drönarna [3] som trimmats in på ett träningsläger i Colombia, drönarna som skulle mörda, inte bara president Nicolas Maduro utan hela den venezuelanska politiska, militära och de mest framstående ministrarna som var på plats på Avenida Bolivar i Caracas den ödesdigra 4 augusti 2018.

Om Lindes tystnad var talande sa Colombias före detta president och mottagare av Nobels Fredspris (SIC!), Juan Manuel Santos desto mer. Santos uppgav sex dagar INNAN attentatet mot president Maduro, där en i planerna väl insatt Santos förutspådde störtandet av Maduro, om än med andra ord, att;

Hoppas att Maduros regering upphör redan i morgon”! [3]. Och till den regimen i Bogota vill Linde, Andersson och Wallenberg sälja den senares JAS-39 Gripen!

 

Tio militärer skadades när en dron avlossade sin raket mot den plats där hela den venezuelanska statsledningen stod uppställd. Hade inte de militära teknikerna upptäckt och lyckats ”störa” dronens konfiguration, hade Venezuela kunnat konstatera att landet stod utan politisk och militär ledning. Vilken ”privat” kraft har en motsvarande teknologisk kunskap och materiel? Den adra dronen slog ner i ett bostadshus.

 

LINDE VAR SOM EN MUSSLA den 22 maj i år när Trumps före detta försvarsminister Mark Esper presenterade sin bok [4] där han öppenhjärtligt och frankt berättar om hur Juan Guaidó och Donald Trump tillsammans diskuterade, sonderade och planerade ett mord på en statschef, Nicolas Maduro. Min fråga då var och är fortfarande i dag om Ann Linde ska fortsätta erkänna en marionettdocka som medansvarig i mordförsök på en folkvald statschef?

Dessa gringos saknar all slags moral och samvete som naturligtvis har sin bakgrund i Monroedoktrinen som hävdar att dessa jänkar ”Står Über Alles”. Därför anser de sig ha rätt att tillsätta och avsätta, allt efter USA-imperialismens intresse statschefer och regeringar i världen.

 

ANN LINDE HADE EN LIKA ”låg profil” när Guaidó och hans partikamrat och radarpartner, Leopold Lopez uppmanade Venezuelas väpnade styrkor att resa sig mot ”tyrannen Maduro” den 30 april 2019.

Resultatet blev ett praktfiasko och bara fem av de tio militärerna&poliserna som dök upp framför armébasen i Caracas, stödde upproret medan de fem andra hade lurats till platsen. Det var förmodligen det mest pinsammaste fiaskot i den latinamerikanska statskuppshistorian.

Men Linde knep käft. Varför?

Däremot verkar Juan Guaidó ha gjort intryck på riksdagsmannen JENS HOLM (v) som den 24 januari 2019, det vill säga tre månader INNANA kuppförsöket och sex månader efter mordförsöket på Nicolas Maduro skrev:

”Hög tid att Maduro stiger åt sidan och lämnar plats för den demokratiska process som måste komma till stånd. Venezuelas folk förtjänar bättre” [5].

Sedan när har vänsterpartiets valda språkrör i riksdagen gjort och inlett en gemensam allians med den europeiska imperialismens nykoloniala representanter? Man tar sig för pannan och undrar om européer ska bestämma vad som är demokrati och om det är imperialismens dirigentpinne som ska vara avgörande för hur folken i dag bestämmer sin egen framtid.

Eller anser sig Holm vara bättre på det än de 4,5 miljonerna venezuelaner som anslutit sig till den väpnade Folkmilisen? För här handlar det inte om att släppa ut instängda hönor utan om en kamp på liv och död, vilket bekräftades samma år men i november 2019 i Bolivia då högern, generaler från polis och militär avsatte Evo Morales och massakrerade 40 protesterande bolivianer.

 

 

BBC Mundo gjorde den 12 juli 2022 en exklusiv intervju med USA:s statssekreterare för Venezuela och Kuba under Donald Trumps regering, CARRIE FILIPETTI. På frågan om hon och Trump underskattade Maduros popularitet och folkliga stöd säger hon:

– Det är en stor fråga. Det vi underskattade var graden av lojalitet från Maduros inre krets. Vi hade en känsla av att de ville göra det rätta, att de som venezuelansk militär såg sig själva som väktare av den venezuelanska konstitutionen och att vädjanden till deras moral i kombination med sanktioner skulle hjälpa dem att vända sig mot Maduro och be honom avgå. Och det hände inte, så vi kanske var för självsäkra på att Venezuelas militära chefer skulle göra något för att få ut Maduro [6].

Det hände alltså inte. Men Holm och Linde befinner sig på Trumps, Boltons och Juan Guaidós planhalva och inför den egna folkopinionen blir deras objektiva stöd till den venezuelanska högern också ett stöd till den som leder clownerna, självaste cirkusdirektören som heter USA.

ANN LINDE HAR NATURLIGTVIS ett långt större ansvar än min gamle vän Jens Holm. Politiska misstag i spända situationer, där medierna bedriver kallblodiga drev är mänskligt att begå om man inte har den politiska situationen klar för sig eller en politisk-ideologisk fast plattform att luta sig tillbaka på.

Linde å sin sida ägnar sig i stället åt att både telefonera och skicka skriftliga lyckönsknings-Twitter till sin ”käre vän Juan Guaidó”. Frågan vem som är mest misslyckad, Guaidó eller Sveriges utrikesminister Ann Linde?

ALL MEDAN FÖRE DETTA MINISTRAR och säkerhetspolitiska rådgivare till Vita Husets hyresgäst nu sitter en efter en i CNN eller Fox och bekänner brott mot all Internationell och Humanitär rätt utan att rodna. Det enda de är ledsna för, eller kanske riktigare är sura för och ångerfulla är att de inte lyckades störta en eller flera andra presidenter.

Och västvärldens regeringar, de som inlett ett politiskt Korståg mot Ryssland som under de senaste två decennierna har velat ha reella garantier för att slippa ha dessa vansinniga krigshökar från Vita Huset och Pentagon inpå knutarna men som möts av rasism och hat utan historisk jämförelse, inte heller dessa europeiska regeringar reagerar, naturligtvis för att de i dag enbart är en pinsam filial till den politik som bestäms i State Departement.

NOTER:

[1] VENEZUELA: President Maduro utsattes för fyra beväpnade drönar i terroristattack

https://dickema.blogspot.com/2018/08/venezuela-president-maduro-utsattes-for.html

[2] Motiven bakom kuppförsöket mot Venezuelas president

https://dickema.blogspot.com/2018/08/motiven-bakom-kuppforsoket-mot.html

[3] Venezuela: Drönarna som skulle döda president Maduro och männen bakom dem

https://dickema.blogspot.com/2018/08/venezuela-dronarna-som-skulle-doda.html

[4] I Vita Huset planerades mordet på Venezuelas president!https://dickema.blogspot.com/2022/05/i-vita-huset-planerades-mordet-pa.html

[5] Venezuela, Blackwater och Jens Holm (v)https://dickema.blogspot.com/2019/05/venezuela-blackwater-och-jens-holm-v.html

[6] Exsubsecretaria de EEUU: Fue un error subestimar lealtad de militares venezolanos hacia Madurohttps://venezuela-news.com/exsubsecretaria-de-eeuu-fue-un-error-subestimar-lealtad-de-militares-a-maduro/

___________________________________________________________________

Relaterat
I.Misslyckat statskuppsförsök i Venezuela?
II.Var syftet att statskuppsförsöket i Venezuela skulle misslyckas?
V.Hur besegrade Venezuela högerns statskuppsförsök?
IV.Venezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats i snabbgående yachter
III.Nytt försök till statskupp och presidentmord rapporteras från Venezuela.
Artiklar om Venezuela här

Föregående artikelMichael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del V.
Nästa artikelNATO-Sveriges verklighet sätter nu politikens och medias bedrägeri av svenskarna i relief

9 KOMMENTARER

 1. Fast är det någon som egentligen är det minsta förvånad?

  Allt det här är fullständigt känt genom rykten, händelser och många, långa avslöjanden.

  De amerikanska Förenta staterna är helt enkelt en demokratidödare -framför allt i den västra hemisfären.

  Vilka demokratier i Mellan- och Sydamerika har Washingtons våldsetablissemang upprättat?

  Chile 1973? Somozadiktaturen i Nicaragua? Militärdiktaturerna i Uruguay, Chile och den käre Amerikavännen Strössner i Paraguay?

  Washingtons nära kontakter med Francos fascistiska Spanien från 1940-talet, fascistiska diktaturen i Portugal som varade ända till 1974, understödjandet av de turkiska och grekiska juntorna på 1960-, 1970- och 1980-talen?

  Vad har Washington egentligen gjort för att UPPRÄTTA demokrati och civilsamhället i dessa regioner?

  Det generande svaret är: ingenting.

  Vi måste inse att Washingtons våldsetablissemang är en demokratins dödgrävare i de allra flesta fall. USA har mångfaldigt tagit död på fler demokratier och civiliserade rättvisa politiska utvecklingshändelser än man någonsin understött demokratiska revolutioner och processer.

  Har de skett i östra Europa har de tyvärr enkom skett för att dels försvaga Ryssland, till och med under Jeltsin, och för att försvaga Europeiska unionen inifrån.

  Det är därför det på lång sikt är så avgörande för att just vårt eget Europa återeuropeiseras och avamerikaniseras.

 2. Tory-partiet i lilla-Britannien har ingen ledare just nu – ledigt/tomt just nu. Imperielakejen Juan Guaido anmodas att utropa sig själv till Tory-partiests ledare.

  • Torypartiet har dock inte haft en fungerande ledarskap på flera decennier, i ett land de regerat sönder och som nu snart har ett frigjort självständigt Skottland på väg in i den europeiska unionens värme igen, liksom ett återförenat Irland där till och med en majoritet av protestanterna i norra Irland hellre vill ingå i ett enat Irland och som medlemmar i den europeiska familjen.

   De anglo-amerikanska politiska kulturerna har närapå lagt hela Mellanöstern och halva Europa i ruiner; men dessa samhällen, det dysfunktionella England och det närapå dysharmoniskt invördeskrigsnära Amerika faller nu istället själva sönder inifrån.

   Det bådar gott för oss alla i Europa.

   Storbritanniens sönderfall och den amerikanska kulturens imploderande är bra för det 21:a århundradet!

 3. Javisst, under 1950/60talet var Nato ett skällsord, några såna mörkmän,
  i Europa, Spanien /Portugal/Grekland/ Västtyskland, ville ingen ha att göra med, men sen tillsattes en (ful) dansk gen.sek. och en norsk gen.sek. som skulle ”normalisera” dessa krigiska typer. Vem blir nästa gen.sek. ?

  En svensk/ finsk tror jag, som verkligen jobbat för detta, väst har ju alltid sedan 1920/30-talet värvat: fascister, tyskar, Al-Quaida, Mujahedin, att bekämpa Ryssland, och nu Ukraina, som ett ”anti-Ryssland”, klart att det inte fungerar, men risken är ju ett kärnvapenkrig, om ex.vis, Polen & Nato går in i Ukraina, enligt Mearsheimer, som lägger skulden på USA/ Nato, och (Sverige som alltid skall lägga näsan i blöt, som även har styrt Ukraina in i förödelsen, nu börjar man tröttna ”fatigue”, på kriget.)

  Sverige har fått en förfärlig lista på militära angrepp mot Afghanistan, Libyen, där man ledde in USA/Natoflyg, under 15 år i Afghanistan, med 8 JAS-plan som vägledde USA-bombflyget i Libyen, säkert var ju dessa skämt till nationer, som Danmark och Norge med, även mot Jugoslavien. Hur kan Sverige alltid tjäna reaktionära imperialistiska syften, ett skam-löst land.

  Tänk om Sverige blir bombat, kanske vore hälsosamt att även Sverige blir utsatt ? Inte bara som tjusig aktör och åskådare, utan offer ? Säkert signalspanar Sverige mot Ukraina, genom att flyga på spårvagnstabell, i östra Polen, och delger Ukraina måluppgifter, det är tyst om det, senast var man utanför Syriens kust och flög, har Sverige intressen där ? och i Svarta havet.? Åtagandena växer, för varje år, alltid för USA – mot Ryssland, det är ingen trovärdig politik, och snart är vi helt underordnade USAs krigspolitik. Det gäller även övervakningen av svenska medborgare, eller rättsfall,som Assange, alltid på den reaktionära sidan.

  I USA, New York, störtade två hus samman 2001, det blev ett jefla liv, och ett Global-War-On-Terror,(GWOT) som även Sverige givetvis drogs in i, med utlämning av politiska flyktingar genom CIA-flyget, till tortyrhålor, regeringen blev vettskrämd även då, början på förfallet. Men tidigare brukade Sverige stå pall, vid kriser i Europa.

  Särskilt Västtyskland var 1950-1989, ett stort Natoskämt, i Sverige, bland vanligt folk, i Nato, sedan 1955, det var illa sett som en nazistat, i jmf. med DDR: Alla västtyska industrimän undgick åtal, från 1945-1997, bara 1.878 personer dömdes för nazibrott. Mellan 1956 -1961,var 66% i inrikesministeriet, f.d. nazimedlemmar, 80 % behöll sina tjänster,, inom medicin, utbildning, polis och statsanställda, många diplomater i Aus-wärtige Amt, (AA), flera av dessa kom till Sverige som ambassadörer, blev avslöjade, och ny tysk kandidat kom, från Sydafrikas boerregim. En av dem hade varit i Budapest, under den stora deportationen våren, 1944, (450.000). T.o.m. FN:s gen.sek. Kurt Waldheim, var österrikisk SS-nazist, men godkänd,liksom SS-Hans Schleyer som blev offer för Baader-Meinhofgruppen, ett annat symptom på Västtysklands problem, med de-nazifieringen.

  Bara i DDR rensade man ut nazister, och det fanns inte ens inom Stasi, f.d Gestapo- nazis. DDRs BraunBuch av 1965, angav 1.800 ledande nazis , som höll nyckelpositioner. Holocaust var tabu, det fanns inte en enda Holocaust- rättegång i Västttyskland, utan först när Israel kidnappade Adolf Eichmann, 1960, blev det en rättegång i Västtyskland,1963-1965, mot 22 Auschwitz, KZ-vakter.

  Först när Hollywood spelade in serien: The Holocaust, 1979, blev Holo-caust ett skolämne i BRD. Innan var det självömkan & Wirtschaftswunder, som gällde, och DDR-hat, från bl.a. de 15 miljoner interntyska flykting-arna, ett getingbo. Den som tror att Tyskland efter kriget hade ett gott rykte, i Sverige misstar sig, men de fick utlopp för sin tyska erövrings-lusta, när DDR upphörde, 1989. Holocaust, Förintelsen var inga begrepp, som skulle störa den tyska återupprustningen och Nato-anslutningen år 1955, det är en efterkonstruktion. När Nato senare sände västtyska Nato-trupper till Danmark/Norge tog det hus, 1950/60talet tog det hus i helsike, kanske samma tyska officerare som ockuperat dessa, 1940-1945.

  • Tack Lennart för att Du förser oss med lämplig och rik statistik!

   Det fanns en viss opinion, dock, i Västtyskland mot den svaga denazifieringen. Det välkända nazijägarparet Klarsfeld (Beate Klarsfelds pappa var en gång hög nazist) kämpade -tidvis helt själva och ”störde” i västtyska tystnaden- och tack vare Beate Klarsfeld fick man till slut bort förbundskansler Kiesinger.

   Hon sprayade på gatan utanför hans hus att han var förbrytare och tidigare NSDAP-medlem. ”Alla vägrade” -att han verkligen inte skulle behöva avgå.

   Inom ett halvår var han dock borta. Hans Kristdemokratiska parti var fullproppat med gamla nazister, men nu hade vinden vänt.

   Mycket av detta berodde på att alla nazi-arkiven fanns ursprungligen hos Röda arméns förvaltning och senare i huvudstaden Berlin, i DDR. De släppte ogärna uppgifter, av politisk-strategiska skäl, i tid och otid om gamla nazister till öppna västpressen. Dessa arkiv användes för helt andra uppgifter, som väl tyska underrättelsetjänsten HVA:s legendariske chef generalen Markus Wolf, som medlem i den välkända tyska författar- och filmfamiljen Wolf, berättat utförligt om, i sina många böcker.

   Så mycket av den västtyska tystnaden om nazister berodde de första decennierna delvis på att arkiven fanns i Berlin, väl inlåsta.

  • ”Vem blir nästa gen.sek. ?”
   En lågoddsare; Peter Hultqvist, dallasmasen, som verkar gå runt med en 10-gallonhat på skall’n och två sexskjutare lågt hängande vid höfterna. Det ryktas att han står och drar framför spegeln…

   • Nato är nu klar med Norden, och någon fler dansk eller norrman som lockbete finns det inte behov av.

    Logiskt vore en helt ny region på denna post: Central- eller östeuropeisk kan vara det självklara.

    En riktigt god ilsken balt, måhända…

     • Vi måste ju komma ihåg att de flesta Nato-länder idag var förlorarstater på den fascistiska sidan året 1945.

      Idag ser vi en kombinerad konservativ och borgerlig helt öppen bruntvättning av historien och historieskrivningen, där det är helt fritt att riva och förstöra historiska monument för fascismens offer eller krigets segrare, partisaner och demokratiska krafter, inte minst i Polen och de baltiska republikerna, liksom koka ihop på bästa Goebbels-vis sammansvärjningsteorier om segern i kriget.

      Det märkliga är att klassiska segrare från 1945, som England, Kanada och Amerika håller bokstavligt HELT TYST om denna bruntvättning.

      Jag vet inte när sist t.ex. västliga länder reagerade på fascistiska minnesmarscher i t.ex. baltiska huvudstäder; Sveriges ambassad i t.ex. Riga lär inte öppet ha reagerat och uttalat sig sedan 1990-talet, d.v.s. för ungefär 30(!) år sedan.

      Nu i dagarna rivs närmare 60 segermonument i Lettland, av arvtagarna till de lettiska konservativa förlorarna 1944/45.

      Det är en historiens varning, och är mycket allvarligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here