Landsomfattande bondeuppror i Indien fortsätter

4
1778
Bild i Clarte från artikel om Indien.

Det är nog väl så sällan vi publicerar något om Indien, världens näst mest folkrika stat. Det går ungefär 125 indier på varje svensk. Här en artikel som Pål Steigan publicerat: Landsomfattande bondeuppror i Indien fortsätter.


Landsomfattande bondeuppror i Indien fortsätter

Under flera månader har indiska fackföreningar och jordbrukarorganisationer genomfört stora landsomfattande demonstrationer och blockader riktade mot Modi-regeringens politik. Den 26 mars 2021 genomförde 40 fackföreningar en nationell stängning av Indien, där järnvägar, motorvägar, marknader och köpcentra stängdes. Kampen är mot premiärminister Modis ”liberalisering” av jordbruket. Jordbrukarna tror att denna politik drabbar livet. Den danska tidningen Arbejderen skriver:

Den 26 mars genomförde Böndernas enhetsfront en ny nationell nedstängning av Indien och blockerade motorvägar, järnvägar, marknader och köpcentra. Strejken markerade den fjärde månaden av böndernas uppror mot Modi-regeringens nya lagar, vilka privatiserar jordbruket.

Böndernas enhetsfront, United Peasants Front, består av 40 bondefackföreningar, inklusive AIKS, ett kommunistiskt fackförbund, som är anslutet till CPI-partiet (Communist Party of India, marxistiskt). United Peasant Front bildades i december 2020 för att förena bönder i kampen mot de nya privatiseringslagarna.

Jordbrukarna tror att de nya lagarna gör det möjligt för företag att utnyttja dem genom att bland annat sänka priset på jordbruksvaror. Jordbruket plågas redan av fattigdom, vilket har lett till höga självmordsnivåer.

Bharat bandh

”Genom uppmaningen om nedstängning kommer bönderna bara att lämna ett meddelande, och det är att bönderna inte kommer att sluta förrän jordbrukslagarna dras tillbaka”, sade en demonstrant till den internationella medieorganisationen People’s Dispatch.

Över hela Indien blockerade bönder motorvägar med traktorer och ställde sig på järnvägsspår, medan butiker, marknader och köpcentra stängdes och demonstranter på skotrar körde genom gatorna med böndernas flagga. Således upplevde stater som Madhya Pradesh en nästan fullständig nedstängning, med bondeprotester som fick ett brett stöd från allmänheten.

Nedstängningar som dessa kallas i Indien ”Bharat bandh”, vilket betyder ”nedstängning av Indien”. Bharat-bandh påminner om en generalstrejk, där människor inte förväntas gå till jobbet, butikerna är stängda och bussar inte transporterar passagerare, medan demonstranter skapar blockeringar och till exempel stoppar trafiken. Bharat-bandh är olagligt i Indien, men har ändå genomförts flera gånger av båda politiska flyglarna.

Bild från strejken i Proletären.

Sedan Indien bevittnade den största strejken i världshistorien den 26 november, med 250 miljoner arbetare, inklusive bönder, som protesterade mot privatiseringen av ett antal sektorer, har tusentals jordbrukare blockerat vägar till huvudstaden New Delhi. Sedan dess har de upprätthållit blockader och krävt att Indiens högerradikala BJP-regering drar tillbaka lagarna om privatisering av jordbruket.

Som en del av upproret har bönder upprepade gånger genomfört nedstängningar i Indien, vilket har fått stort stöd i stater som Punjab, Haryana och Maharashtra, där majoriteten av befolkningen lever av jordbruk. På flera ställen har protester lett till våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

60 procent lever av jordbruket

 

Av Indiens befolkning på över 1,4 miljarder lever 60 procent av jordbruket. Privatiseringslagarna kommer att sätta dem under enormt tryck. Rajit Sengupta i DownToEarth skriver att 28 av dem som är beroende av jordbruk, varje dag tar sitt eget liv.

75 miljoner indier drivs ut i fattigdom genom lockdown

En analys av Pew Research visar att regeringens nedstängningspolitik i Indien har drivit ut 75 miljoner människor i fattigdom. Nästan 60 procent av de fattigaste i världen bor i Indien. I januari 2020 förväntade Världsbanken en tillväxt i Indien på 5,6%, men på grund av koronapolitiken har siffran nu reviderats till -9,6%.

Relaterat.
Indien kastar ett öga på Kina och omfamnar USA.
Det viktigaste mötet i G20 var mellan Indien, Kina och Ryssland?
Får Indien betala ett alltför högt pris för Modis Kina-strategi?

Föregående artikelHur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig
Nästa artikelIsraels spionorganisation Mossad skaffade utrusning mot corona på tveksamt sätt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Någon som vet hur Communist Party of India (maoist) – partiet som Jan Myrdal besökte ute i djungeln för många år sedan – ställer sig till den här rörelsen? Den borde väl motsvara partiets syn på folkresningar, med reservationen att CPI(maoist) inte gillar CPM, det marxistiska kommunistpartiet som alltså verkar leda bönderna.

  • Jag kan bidra med en del men inte helt besvara din frågeställning. Men jag får ta det från början.
   Myrdal besökte nere i Andra Pradesh en fraktion av det sönderslagna (krossades ca 1968) CPIml som var kända som Janashakti -Folkmaktspartiet. Dom visade sig dessvärre vara ett heterogent konglomerat av kast och stamfolk som hade svårt med det mesta.
   Det var rent av dess huvudfraktion ”Reddy” (efter ledarkastet) som han besökte. Janashakti splittrades 1975-95 del för del och gick åt olika håll inkl passivitet. Den största fraktionen uppgick ca 2006 i det nybildade CPImao (2005 i mars). Där blev man den fjärde i ordningen av små ml-partier att uppgå i detta nya parti. De förutvarande var Peoples War, MCC och Peoples Unity.
   CPImao har alltid varit skeptiska till massorganiseringar som man betraktat som revisionism. Det är ett arv från Peoples Wargruppen. Naxalitorganisationer som New Democracy och Liberation är däremot av annan mening och har klara framgångar uppe i Gangesdalen.

   • Tack för detta. Ett historiskt schema som visar utvecklingen av ml-partier i Indien såg jag en gång, och det verkade jäkligt rörigt och komplicerat med splittringar hit och sammanslagningar dit under många år. Är något tveksam till att djungelkrigarna kan åstadkomma en landsomfattande revolution även om de lyckas bita sig fast i svårtillgängliga ställen. Nåja, det spelar ingen roll om katten kallar sig CPI(maoist), New Democracy eller Liberation, bara den fångar möss! (Fritt efter Deng Xiaoping.)

 2. Jag är ingen expert på Indien, man vad det ser ut som är igen att ”demokratier” naturligt konverterar sig till diktaturer, med lidande, kaos och katastrof som följd. Någon blir vald på falska löften och sedan diktatoriskt beslutar uppifrån och ned vad som är bäst för alla andra, utan att behöva lyssna på och följa folkviljan. En politiker i Australien en gång tyckte att mandattider borde förlängas så att en regering kunde ta impopulära beslut. Jag föreslog honom att istället följa nazisternas exempel, att avskaffa mandattider helt för det ger samma resultat. Modi tidigare beslutade att avlägsna 86% av alla sedlar (2016), för att bli av med de falska påstod han. 86% av alla kontanter försvann övernatt och handeln ströps på samma sätt. 0.02% visade sig vara falska sedlar. Det skadade hela ekonomin allvarligt. Han har dramatiskt höjt frakt och biljettpriser (2014), skärpt skatterna, och ökat levnadskostnaderna. Arbetslösheten är skyhög, böndernas inkomster har störtdykt, 28 bönder begår självmord var dag. Covid pandemin är en katastrof. Propagandan fungerar utmärkt och han blir omvald trots det. Det har blivit en kult, som i demokratin Tredje Riket. Kina övergav demokratin 1949, Kommunismen med ett enpartisystem följde och det blev betydligt bättre, men sedan har man gjort av med partisystemet helt och genomfört folkstyre, och det fungerar. Olika Indien är fattigdomen i Kina avskaffad, bönderna har slagit sig ihop i stordriftsbruk, satellit och datastyrda maskiner sköter jordbruket, ingen behöver arbeta som förr på risfälten eller bomullsfälten. Förändringarna skedde genom att innevånarna krävde förändringar, regeringen lyssnade och öppnade för förändringar, och innevånarna genomförde dom. Därför blev det inga protester som i Indien. Sedan frågar man sig vart Sverige är på väg. Vad kunde hända om massövervakningen, propagandan, och förtrycket lyfts. Vad Indien upplever är en folkrevolution. När kommer den i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here