Israels spionorganisation Mossad skaffade utrusning mot corona på tveksamt sätt

37
2838

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Israel har lyckats vaccinera en stor andel av sin befolkning, och har lyckats att målmedvet låta bli att vaccinera palestinier, även om några ändå vaccinerats. Framgångsrik apartheidpolitik, det är Israel mästare på.
Detta har föranlett protester i Sverige Vad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid? av Ship to Gaza Sverige, Palestinagrupperna i Sverige, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred i ett brev till utrikesminister Ann Linde.


Sveriges Radios Mellanöstern-reporter Johan-Mathias Söderström rapporteradeb 7/4 2020 kl 8.10 att underrättelsetjänsten Mossad varit involverat i operationer och har lyckat komma över en stor mängd material och andningsmasker enligt ett TV-program i Israel. Enligt en anonymiserad Mossad-chef har man kunnat koordinera och kunnat ordna flyg trots stängda flygplatser. Enligt Sommarström visste man (han) inte varifrån upprustningen kom Sveriges Radio: Rapport efter c:a 10 minuter.

Kan inte låta bli att associera till USA:s agerande.

Jag sökte fram uppgifter från media i Mellanöstern, Israel och från Washington Post.

Middle East Monitor skriver 20/3 att Jerusalem Post rapporterat att Mossad har skaffat 100 000 testsatser för det nya coronavirus från utlandet. Den första rapporten om detta från en israelisk nyhetskanal ”väckte frågan om Mossad hade tagit testsatserna utan tillstånd. Detta verkar vara en förskönande omskrivning då Mossad-agenterna faktiskt stal dem.” Jerusalem Post-reportrar ”bekräftade” att Mossad faktiskt hade fått sitt uppdrag ”med samtycke”. Även om det finns en teoretisk möjlighet att testsatserna köpts legitimt, verkar inblandningen av spionbyrån Mossad tyda på något annat.

Tidningens rapport antydde en annan förklaring. ”Vissa av de länder som är involverade” i att sälja kit ”har inte diplomatiska förbindelser med Israel.” Vilka länder har mycket vänliga kontakter med Israel, men inga formella diplomatiska förbindelser?

Kunde virustestsatserna ha sålts till Israel via Mossad av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten eller en annan av Gulfdiktaturerna? De är kända för att ha bra kontakter under bordet med Israel, som har blivit ganska öppna under de senaste åren. Om så är fallet kommer medborgarna i dessa länder att fråga varför testsatserna skickades till Israel och inte använts för dem i hemlandet.

Jerusalem Post skrev att ”ytterligare Mossad-operationer förväntas snart, vilket kan leda till att upp till fyra miljoner testsatser kommer till Israel.” Det har senare visat sig att Mossads agenter inte tog rätt saker, eftersom testerna för virus var ofullständiga eller oanvändbara, hävdade Jerusalem Post. Enligt Haaretz är detta helt fel.

Middleeastmonitor 20/3 Where did Israel’s Mossad get 100,000 coronavirus testing kits from?

Washington Post har också rapporterat om detta och skriver 2/4 att Israel har vänt sig till Mossad, dess högsta spionagentur, för att skaffa respiratorer och annan medicinsk utrustning från utlandet när landet tävlar för att hantera ett coronavirusutbrott som hotar att överväldiga dess sjukhus, enligt regeringstjänstemän och israeliska medier. Mossad har redan flygit in miljoner masker, testutrustning mm de senaste dagarna, liksom ett litet antal respiratorer. Medan Mossad-tjänstemän har bekräftat för lokala medier att utrustningen är säkrad, har byrån avböjt att säga vart den kommer ifrån.

Detta väcker spekulationer om att agenter kan ha handlat i arabländer eller andra länder som saknar diplomatiska förbindelser med Israel.

En anonym tjänsteman i Mossad beskrev en kaotisk internationell marknadsplats där regeringar från hela världen konkurrerar om respiratorer, andningsskydd N95 och andra skyddsutrustningar. Agenter tvekar inte bjuda över köpare från andra nationer, sa en journalist på ”Uvda”, ett utredande nyhetsprogram på Israels kanal 12.”Vi använder våra speciella anslutningar för att vinna loppet” sade han.

Påminner starkt om USA:s agerande. ”Lika barn leka bäst”.

DN och andra medier rapporterar “Amerikanska aktörer, inklusive Vita huset, har på senare tid anklagats från flera håll att spela fult i konkurrensen om viktig smittskyddsutrustning. Paris-regionen Île-de-Frances president Valérie Pécresse sade till BFMTV på fredagen att det liknar en internationell skattjakt.” DN: USA anklagas för att roffa åt sig coronaskydd.

DN skriver vidare “Berlins inrikesminister Andreas Geisel sällar sig till skaran som anklagar USA för att köra över andra i kampen mot det nya coronaviruset. Han hävdar att tysk polis blivit berövad 200.000 professionella skyddsmasker. – Vi betraktar detta som ett slags modern piratverksamhet. Så beter man sig inte mot transatlantiska partner. Vilda västern-metoder ska inte tas till ens under globala kriser, säger Geisel i ett uttalande enligt Der Spiegel”…”Berlinska myndigheter hade beställt 200.000 så kallade N95-masker som är till för professionellt bruk, men på en flygplats i Bangkok ska leveransen ha omdirigerats till ett fraktplan med adress USA. Maskerna tillverkas i Kina av en underleverantör till amerikanska industrikoncernen 3M”.
DN: USA anklagas för att roffa åt sig coronaskydd.
The Guardian rapporterar ungefär detsamma. US hijacking mask shipments in rush for coronavirus protection.
Tillägg: Geisel har två dagar senare ändrat sitt uttalande ”But Geisel clarified on Saturday that the order was placed with a German company and that they were reviewing supply chain issues, the Washington Post reported Sunday.” New York Post. Med ”Supply chain issues”, leveranskedjor riktas uppmärksamhet på företags beroende av varandra. Huruvida kritik mot amerikanskt företag kvarstår oklart av detta yttrande.

Motsatt policy?

I corona-pandemin är samarbete och hjälpsamhet honnörsord. Här föregår Kina, Ryssland Kuba som goda exempel.
Corona: Ryssland och Kina hjälper USA – trots USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina. Hur länge ska vi låta oss luras.
Har Kuba en hjälp mot Coronasmittan?

Föregående artikelLandsomfattande bondeuppror i Indien fortsätter
Nästa artikelVänsterpartiets ledning övergav antiimperialismen, spolar nu antikapitalism och socialism. Vad bör göras? Program för socialism!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

37 KOMMENTARER

 1. Det brittiska Labourpartiet har nu fått en israelvänlig partiledare efter antisionisten Jeremy Corbyn.
  Labourpartiets nya ledare heter Keir Starmer och bland de första åtgärder som vidtagits är att be judar i Storbritannien om ursäkt för partiets tidigare antisionistiska uppträdande.
  Starner har också lovat vända partiets vikande opinionssiffror.

  https://www.timesofisrael.com/keir-starmer-elected-uk-labour-chief-apologizes-to-jews-for-party-anti-semitism/

  • Corbyn var alls ingen antisionist. Starmer var den ansvarige för Labours usla Brexit-arbete om jag förstått rätt.

 2. Kina ett föredöme? Knappast! Dels har man skapat eländet och dels har man underlättat dess spridning.

  Ur tidningen journalisten:

  ”Erik Halkjaer på svenska Reportrar utan gränser.
  – Vi är klart oroade. … Att pandemin fått den spridning den fått beror till stor del på att Kina tidigt censurerade flera läkare, journalister och politiska kommentatorer som slog larm. I en öppen demokrati med pressfrihet hade spridningen kunnat bromsas tidigare.
  – Och nu när pandemin drar fram anammar flera stater samma metoder som Kina, trots att det bevisligen inte hjälper, utan snarare förvärrar spridningen.”

  https://www.journalisten.se/nyheter/pressfriheten-backar-fort-under-pandemin

  • Felbedömning i Journalisten. Oklart om Kina skulle rapporterat tidigare innan man visste tillräckligt i en ny farliga sjukdom. Hindrade inte arbete annorstädes. Kina har utförligt rapporterat om sitt arbete sedan.

   • Det är inte alls oklar. Viruset upptäcktes december 27, januari 3 var testerna klara och man började skicka information till WHO samma dag. Det är offentligt. Journalisterna har blivit samma sorts makt som 1933 i Tyskland, och missbrukar den makten idag på samma sätt, helt utan ansvar för följderna av deras desinformation och fejknyheter som bara flödar. Helt riktigt sätts dom alltmer under övervakning och tvingas ta ansvar för sina handlingar. Hade man gjort det 1933 hade åtskilliga miljoner fått leva.

   • Jag grävde igenom vad som hänt, allt är offentligt och kan kollas

    December 27 rapporterades första tre fallen.
    December 29 utreddes dessa fall med labbtester.
    december 30 Wuhan kommunala hälsokommission utfärdade en brådskande anmälan till medicinska institutioner under dess jurisdiktion och beställde ansträngningar att på lämpligt sätt behandla patienter med lunginflammation av okänd orsak
    December 31 skickade Nationella Hälsokommissionen i Peking brådskande experter till Wuhan för att utreda. (Mitt i natten faktiskt)
    december 31 Wuhan kommunala hälsokommission släppte en orientering på sin webbplats om lunginbrottet i staden, där han bekräftade 27 fall och berättade allmänheten att inte gå till slutna offentliga platser eller samlas. Det föreslog att ha ansiktsmasker när man gick ut.
    december 31 Wuhan kommunala hälsokommission publicerade information om lunginflödets utbrott i enlighet med lagen.
    januari 1 NHC inrättade en ledningsgrupp för att fastställa nödåtgärderna mot epidemin. Gruppen sammankallade möten dagligen sedan dess.
    januari 2 Chinas Center för sjukdomskontroll och förebyggande (China CDC) och den kinesiska akademin för medicinska vetenskaper (CAMS) fick den första omgången av prov från fyra patienter från Hubei-provinsen och började identifiera patogenen
    januari 2 NHC utfärdade en uppsättning riktlinjer för tidig upptäckt, tidig diagnos och tidig karantän för förebyggande och kontroll av viral lunginflammation av okänd orsak.
    Januari 3, 2020 började man skicka rapporter till WHO och andra länder.
    Januari 8 hade man preliminär identifierat viruset och
    januari 10 publicerade WHO ett paket med prakisk infomration
    januari 11 laddade man upp gen sekvenserna på webben för viruset och delade detta med WHO och hela världen.
    januari 14 Påpekade Dr. Maria Van Kerkhove på en presskonfrens att dt hade varit peron till peron smitta.
    januari 22 WHO publicerar på sin webbsajt att man konstaterat peron till person smittning i Wuhan
    Januari 23 sattes Wuhan i karantän. Missen var att detta inte rapporterades till den myndighet i Peking som hade i uppdrag och ansvar att sköta epidemier i tid.
    januari 30 WHO puplicerar att covid-19 är en global hälso kris

    Längre timeline finns här
    http://en.people.cn/n3/2020/0407/c90000-9676554.html

    • Tack Karl. Jag har kopierat och sänt som kommentar i Läkartidningen som brukar ha högt i tak (https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/02/visselblasande-lakare-dod-stor-ilska-i-kina/). Där finner jag även denna tänkvärda kommentar publicerad: ”Källa?
     Vad är källan till den den här nyheten egentligen? En ögonläkare upptäcker ett virus som han berättar för till några klasskompisar? En bild på en asiatisk man med andningsmask. Sedan olika “fakta från sociala medier” från ett land som själva verkar väldigt restriktiva med att lämna ut några uppgifter om någonting. Som Sante skriver ovan också. Om det är sant var detta en fullt frisk 34årig som dukar under för coronaviruset? Känns lite för sensationellt för att det inte borde granskas lite mer innan man domderar ut det för sanning. Bara min tanke.

     FB, ST-läkare allmänkirurgi”

     och även denna kommentar ”Obduktions fynd ?
     Som gammal patolog tar jag för givet att obduktion gjordes. Ibland har jag gjort helt oväntade med förklarande fynd vid ” liknande fall” !

     • Det finns inte ”en källa” utan många. Diskussionstråden mellan läkarna var helt öppen och jag har sparat en del. All på kinesiska. Vetenskapligt fungerade det rätt bra, man såg rätt snabbt att något inte var normalt, identifierade det, och spred kunskapen, men endast till andra läkare. Administrativt samhälleligt klickade systemet. Polisen utfärdade en skriftlig reprimand för obekräftad ryktesspridning, dom skulle ha get ett muntligt påpekande. Polisen begrep naturligtvis inte den medicinska sidan av problemet. Dom har nu dragit tillbaka reprimanden, bett om ursäkt, kompenserat familjen med 1 miljon kronor, och betalt alla kostnader för begravningen. Läkarna skulle ha rapporterat detta till en speciell avdelning i Peking som ansvarar för just epidemier där besluten fattas, som karantän. Det gjorde dom inte för dom tyckte det var för rigoröst och komplicerat och dom var inte helt övertygade själva. Ingen visste eller förutsåg på detta tidiga stadium effekterna vi ser idag. I Sverige är allt personligt offentligt, med få undantag, det finns inget privatliv. I Kina har individen och familjen rätt till full kontroll av all personlig information. Privatlagarna är de strängaste i världen, och brott mot dom kan betyda fängelse. En anledning till att lite publiceras. Sedan är folk vana vid att information som publiceras är korrekt. Media har världens högsta förtroende i Kina. Vad man även är oroliga för är vad som hände i USA när Orson Welles 30 oktober 1938 sände en dramatiserad edition av romanen Världarnas Krig på radio och orsakade panik då folk trodde det var på riktigt. Därför ser det restriktivt ut, det är så folk vill ha det, speciellt när det gäller utländska journalister som har det sämsta rykte möjligt i Kina. Allt som läggs ut på webben tidsstämplas av teknologin. På Firefox är det ctr-U och koden kommer upp, och på denna sida hittar man raden meta property=”article:published_time” content=”2020-04-08T11:45:38+00:00″ / Även om någon ändrar datumet på sidan finns denna tidsstämpel kvar, om inte någon med kunskap i kodning har ändrat den. Man vet alltså när något lades ut på webben och när det uppdaterades.

     • Jag delar upp detta för annars blir det så långt. Det är nog sant att det var ”en fullt frisk 34årig som dukar under för coronaviruset”. Ett enda virus gör dig inte sjuk, det fordras en dos av viss storlek. När du får en dos, känner normalt kroppen igen viruset, kroppen har tidigare ”tränat” att bekämpa just detta slag av virus, så försvaret drar igång och byggs snabbt, och när nästa dos kommer är den första dosen under kontroll och kroppen ännu mer beredd att bekämpa den nya dosen. Det är ju egentligen kroppens försvarssystem som gör att vi känner oss sjuka. När det gäller detta virus är det nytt, det finns ingen immunitet, alltså inget inlärt bekämpningssystem, och det finns ingen träning i att bygga försvaret och bekämpa det. Kommer det då stora dos efter dos av viruset med korta intervaller ackumuleras dom, utan att det tidigare doserna eliminerats, eller kroppen hunnit lära sig att bekämpa det, och kroppen blir överväldigat för den har dålig förmåga att bekämpa viruset. Ingen erfarenhet eller träning. Därför smittas vi inte av en kortvarig tillfällig dos, som på en buss, vilket ju har iakttagits, utan det fungerar snarare som en vaccinering, men den behöver tid att byggas. Problemet uppstår med stora upprepade doser av virus med korta intervaller, vilket är fallet med läkarna. Att få små doser av viruset med stora tidsmellanrum gör dig lite krasslig, vilket är fallet med 80% – 90% av fallen. Kroppen hinner med att bekämpa viruset. Stora upprepade doser med korta tidsintervall, som med läkarna, överväldigar kroppen som inte hinner med att ”städa” och inte har erfarenheten eller träningen. Dessutom, om kroppen är försvagad genom av andra orsaker hämmar det ytterligare krisbekämpningen. ”Underliggande sjukdomar”. Kanske lite förenklat och kort, men så verkar det hänga ihop. Traditional Chinese Medicine (TCM) är inget botemedel, men det hjälper, rätt tillämpat, kroppen att mobilisera försvaret på kortare tid och i större uträckning.

   • Ur historisk synvinkel är utvecklingen i Sverige mycket farlig. När Kina införde demokrati med oreglerad yttrandefrihet 1913 tog krigsherrarna omedelbar tillfället i akt ock började hetsa Kinas många folkgrupper mot varandra genom att betala journalister, bokförläggare, författare och konstnärer, precis som svenska staten idag betalar med mediastödet. Detta var identiskt precis som vi ser svenska och amerikanska media idag hetsa svenskarna mot ryssar, iranier och kineser. Källskyddet gör att journalisterna kan fritt fabricera och hitta på nyheter, och dölja det genom att hänvisa till källskyddet, och det är mycket vanligt. I Kina kostade detta omkring 100 miljoner människoliv mellan 1912 och 1978. Därför är media och journalismen i Kina reglerad idag, det ställs krav, och alla skriver under personligt ansvar. Journalister skall liksom läkare vara legitimerade, och förtroendet för media och journalister idag i Kina är det högsta i världen. Samtidigt är Kinas befolkning ett av de bäst och allsidigt informerade. Sverige är motsatsen.

  • Kina skapade inte ”eländet”. Det vet vi med 100% säkerhet idag. Virus har liksom människor ett ”DNA” men det kallas RNA, och det möjliggör spårning. Troligtvis skapades viruset vid ett bio-vapen labb i USA, USA hade första epidemin, en amerikansk militärdelegation spred det till Kina i oktober 2019. Det går just nu inte att varken bevisa eller motbevisa för USA har stängt labbet för det var så mycket problem med biosäkerheten. Sedan har man lagt locket på och mörkat all information. Kina censurerade ingen, men obekräftad ryktesspridning är inte accepterad i Kina. December 27 rapporterades första tre fallen. December 29 utreddes dessa fall med labbtester. December 31 skickade Nationella Hälsokommissionen i Peking experter till Wuhan för att utreda. Januari 3, 2020 började man skicka rapporter till WHO och andra länder. Januari 8 hade man preliminär identifierat viruset och januari 11 laddade man upp gen sekvenserna på webben för viruset och delade detta med WHO och hela världen. Januari 23 sattes Wuhan i karantän. Missen var att detta inte rapporterades till den myndighet i Peking som hade i uppdrag och ansvar att sköta epidemier i tid. Det var de 8 läkarnas ansvar, och dom underlät att skriva den rapporten för ”det var för krångligt”. Jag har deras diskussionstråd på min dator. Detaljer finns här.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/06/det-kom-ett-brev-med-fragor/
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/

   • Karl W
    Vi vet ingenting med 100% säkerhet om Covid 19, men sannolikheten för att Åkerblads påstående om att Kina både skapade viruset och underlättade dess spridning är ren lögn närmar sig säkert 100%. Denne man tar till vad som helst i sin iver att stödja massmördare och imperialister och vi kan lugnt betrakta allt han skriver som strunt, tills motsatsen är bevisad.

    • Det finns faktiskt en del vi vet med säkerhet. Till exempel att det inte uppstod på marknaden i Wuhan. Man har fastställd att största sannolikheten för ursprunget, 98%, är en fladdermus som endast lever i Indonesien. Det styrker teorin att viruset är ett bio-vapen som rymt och som inte är färdigutvecklat, men bevisar det inte. Lögnerna och falska rykten bara flödar. I veckan hade bloggen Samnytt en bild på en ”marknad i Kina” med en trave döda djur. Eftersom jag regelbundet går till dessa marknader i Kina visste jag att det inte var en bild från Kina. Med bildsökning hittar jag bildoriginalet. På bilden i Samnytt finns en motorcykel, men bilden är beskuren så man se inte nummerplåten. På originalbilden syns den tydligt. Motorcykeln är registrerad i Indonesien. Dessutom med en registreringsskylt som drogs in 2008, bilden som dessa lögnare påstår är en marknad i Kina idag är alltså från ett helt annat land och mer än 12 år gammal. MSM och statliga media är inte bättre. Jag har varnat DO om dessa rasförföljelser och DO svarade att man håller ett öga på händelserna.

 3. Livet fungerar ganska bra trots Coronavirus och de dagliga bekymren. De daglig glädjeämnen som kommer ger hopp om en bättre framtid. Plötsligt blev allt väldigt tufft.
  Jag fick en hövlig fråga av en när vän som utan tvekan ara är nyfiken. Hur brukade du fira påsk? Vilka traditioner?
  När jag började svar på detta blev det för mycket. Positiva minnen kommer i dagen och här sitter man isolerad (eget val) och vill helst glömma att det är påskvecka.
  I morgon är det en bättre dag. Hoppas jag
  Anders, ” Jag citerade uppgifter i etablerade media.” Ja du citerade ett organ som du ganska ofta kritiserar för att presentera felaktiga uppgifter. Denna uppgift var alldeles säkert korrekt när DN presenterade den. När nu personen tar tillbaka sitt påstående så blir den objektivt sett absolut felaktig. Detta ser du uppenbarligen inte som anledning att uppdatera ditt inlägg.
  Därmed blir sanningshalten i ditt inlägg tvivelaktig. Det är en karamell att suga på. Gäller detta flera av din inlägg?

  • Jag har sökt information om detta nu. Har gjort ett tillägg i artikeln ”Tillägg: Geisel har två dagar senare ändrat sitt uttalande ”But Geisel clarified on Saturday that the order was placed with a German company and that they were reviewing supply chain issues, the Washington Post reported Sunday.” New York Post. Med ”Supply chain issues”, leveranskedjor riktas uppmärksamhet på företags beroende av varandra. Huruvida kritik mot amerikanskt företag kvarstår oklart av detta yttrande.

  • Du nämner något intressant där ”här sitter man isolerad”. Här i Kina blev det ingen isolering. I Sverige ringer man samtal på mobilerna, precis som man gjorde 1870, då telefonen lär ha uppfunnits. I Kina umgås man. Kina använder detta WeChat som är så avancerat att det inte finns någon motsvarighet. Via WeChat hade man möten, debatter, undervisning, kafferep, vinprovning, lagade mat, till och med gympalektioner och gick på bio tillsammans, kanske inte så romantiskt, men bättre än att sitta och stirra in i väggen. I Kina är man vana att umgås och göra affärer så, i Sverige finns kunskapen inte. Sverige försöker stoppa alla sådana program med ryktesspridning för dom är ”kinesiska” därför att man vill behålla folk på de amerikanska apparna och systemen, annars stannar massövervakningen som Kina inte tillåter. Det är även därför USA bekämpar Huawei, då kan dom inte massövervaka, vilket ju Snowden berättat om.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here