Madonna och andra sångare protesterar mot Israel under den alltid politiska Eurovisionsschlagerfestivalen

2
1539
Madonna i Stockholm 2015.

Många har protesterat mot att Eurovisionsschlagerfestivalen anordnades i Israel. Protesterna fokuserade främst på Israels brutala apartheidpolitik och dess olagliga bosättningar på palestinsk mark.

 

Hjälpte tyvärr inte –”opolitiska” Eurovision fattade det ”opolitiska” beslutet att legitimera brutal, odemokratisk apartheidpolitik. Tjusigt va?

Men åtminstone ett par musiker protesterade. En av dessa är den icke helt okända Madonna.

DN skriver ”Popikonen uppträdde som mellanakt och framförde både sin gamla klassiker ”Like a prayer” samt den nya låten ”Future”. Under en sekvens lade två av hennes dansare armarna om varandra och promenerade uppför en trappa. Den ena bar Israels flagga på sina kläder, den andra Palestinas.

Framträdandet innehöll även ett parti där flera dansare iklädda gasmasker föll till marken medan ”Wake up” syntes på skärmarna bakom dem.
Aktionen kritiserades av europeiska tv-unionen EBU: ”Eurovision song contest är ett opolitiskt evenemang och Madonna var informerad om det.”
DN

Även den isländska sånggruppen Hatari protesterade under Eurovisionsschlagerfestivalen.
”Medlemmarna av isländska Hatari-gruppen höll upp palestinska flaggor med ”Palestina” skrivna på dem när kamerorna var fixerade på dem under offentliggörandet av deras offentliga röster vid finalen på lördagskvällen. Protesten genererade burop och hurrarop från publiken vid Tel Aviv-evenemanget, och fick stöd online.Säkerhetstjänsten konfiskerade snabbt flaggor från bandet som satt i det gröna rummet vid den tiden. De israeliska programmet som sände Eurovision sa att Island skulle kunna straffas för att hålla upp palestinska flaggor på detta sätt.”
RT

Kolla videon!

Jag skrev följande kommentar i ”Ifrågasätt” i DN på nätet.
”Bra protest. Skamligt att anordna Eurovisionsschlagerfestivalen i brutala apartheidstaten Israel.

Den israeliska blockaden av Gaza har nu varat i 12 år och resulterat i en humanitär katastrof.
Vatten- och avloppssystemen fungerar inte, 95% av vattnet är odrickbart och elektricitet finns bara några få timmar per dag.
Det är brist på allting från matvaror till hygienartiklar och byggmateriel, människor bor fortfarande i ruiner av hem som bombats av den israeliska armén och barnen går i skift i delvis förstörda skolor.
Arbetslösheten är omkring 55%, den möjligen högsta i världen, och 70% av familjerna är beroende av livsmedelsbistånd.

Enligt den israeliska människorättsgruppen B´Tselem dödade den israeliska armén förra året 290 palestinier, varav 55 barn, i olika konfrontationer. De flesta, 254 personer, sköts ihjäl under de återkommande demonstrationerna i Gaza mot avspärrningen och för ett återvändande från flyktingtillvaron.

I en FN-rapport, omfattande bland annat intervjuer med 325 offer för våldet och genomgång av runt 8.000 dokument, konstateras att ingen av de dödade och skadade varit beväpnad med annat än stenar.

Den som inte protesterar mot detta struntar i FN-stadga, internationell rätt och rasism.

Som nästa hela ”musikeliten”. Och EU och Eurovision protesterar inte. DETTA INNEBÄR ETT TYDLIGT STÖD TILL ISRAELS APARTHEIDPOLITIK – ETT POLITISKT STÄLLNINGSTAGANDE!”

Hur har Ryssland behandlats?

I I lördags tittade miljontals människor i Europa på sändningen från finalen i Eurovision Song Contest 2014. Den manifestation sades stå för ”kärlek” och ”tolerans”, men blev en uppvisning i pöbelaktig utfrysning och mobbning av ”de andra”. Som en logisk följd av detta har även antisemitska slagord passerat obemärkt.

Det var tydligt att de ryska sångerskorna inte behandlades som två unga tjejer som deltar på ett musikevenemang, utan som politiska representanter för det land som USA och EU just nu befinner sig i konflikt med. Vulgära, kvinnofientliga kommentarer – som påminner om vissa anonyma näthatares retorik om ”MENA-folket” – hade fällts om de ryska tjejernas klädsel redan innan lördagssändningen i svensk mainstream press.

Segrade verkligen kärleken? ”Eurovision Song Contest” 2014

II. Lördagen 14 maj 2016, var dagen då Musiken dog och en sångtävling vars välmenande ursprungliga syfte var Nationell harmoni har blivit den senaste fronten i Västelitens tvångsmässiga och obevekliga nya Kalla Krig mot Ryssland.
En uppenbart politisk låt av Ukraina – som inte borde ha tillåtits i tävlingen eftersom låten tydligt bröt mot European Broadcasting Unions regler om ”ingen politik” förklarades som ”vinnaren” i Melodifestivalen, trots att Ryssland fick flest röster från allmänheten. Vad som hjälpte Ukraina att vinna de nationella jurypanelerna av så kallade musikbranschfolk som hade 50 procent av rösterna och som bara placerade Ryssland på femte plats, med 81 färre poäng än Ukraina.
Hur blir det Eurovisionsschlagerfestivalen?

III. Den 23 februari 2019 vann artisten Maruv den ukrainska uttagningen till Eurovision Song Contest med låten ”Siren Song”, men en tid efter segern framkom det att det var osäkert om hon skulle tillåtas representera landet i Eurovision Song Contest. Anledningen var att Maruv tidigare hade uppträtt i Ryssland….Maruvs deltagande i Eurovision Song Contest 2019 villkorades med att hon skulle skriva under ett avtal med Ukrainas nationella public service-bolag UA:PBC. På Instagram och Facebook berättade Maruv att avtalet bland annat innehöll ett ”förbud mot att kommunicera med journalister utan tillstånd från UA:PBC”. Enligt Maruv var hon även tvungen att ställa upp på alla uppträdanden som tv-bolaget ville att hon gjorde, och hon kommenterade detta med följande uttalande. ”I teorin kan jag tvingas dansa på någon politikers födelsedag, och säger jag nej får jag böta 2 miljoner hryvnia (knappt 700.000 svenska kronor).

Den 25 februari bekräftades att Maruv inte skulle representera Ukraina i tävlingen. Två dagar senare, den 27 februari, meddelade UA:PBC att Ukraina drog sig ur tävlingen 2019.” Wikipedia

IV. Ryssland meddelade i sista minuten att landet skulle delta i årets Eurovision Song Contest 2017. Ukrainas säkerhetstjänst, SBU, utredde dock om det fanns en möjlighet att förbjuda den ryska deltagaren Julia Samojlova att delta i tävlingen. Orsaken uppgavs vara Samojlovas konsert på halvön Krim sommaren 2015.

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) bekräftade den 22 mars 2017 att Samojlova har förbjudits från att komma till Ukraina under tre år efter att ha olagligt rest till Krim. EBU svarade med att säga att alla deltagare är välkomna till Kiev. Frants Klintsevitj, förste vice ordförande i ryska federationsrådet, hotade med att Ryssland skulle bojkotta ESC om inte dess organisatörer förklarade den ukrainska regeringens beslut vara ”oacceptabelt”. Han anklagade också dem för att vara ”helt politiserade och partiska”. Den 23 mars 2017 erbjöd EBU Samojlova möjlighet att utföra bidraget via satellit. Som ett resultat uppgav den vice premiärministern i Ukraina Vjatjeslav Kyrylenko att Ukrainas nationella TV-bolag inte kommer att sända Rysslands bidrag under direktsändningen. Rysslands största tv-kanal meddelade att man vägrar att ställa upp under de premisserna. Ett flertal länder hotade att bojkotta Eurovision Song Contest i Ukraina efter att Rysslands artist nekats inresetillstånd.

Den 13 april 2017 meddelade den ryska TV-kanalen sitt avhopp från tävlingen. Eurovision 2017

Relaterat
DN Åsikt: ”Bojkotta Eurovision Song Contest i Israel”
TILL: ARTISTER OCH SVERIGES TELEVISION BOJKOTTA EUROVISIONFINALEN I ISRAEL 2019
Rätt och viktigt att bojkotta Eurovision i Israel.
Flytta finalen i Eurovision!
Manifestation på Sergels Torg för Palestina och mot Eurovision i Israe

Föregående artikelEU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.
Nästa artikelEn majoritet i USA:s kongress vill fortsätta att förstöra Syrien, och i praktiken stödja terrorismen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Konstateras kan:

  1. Eurovison är en patetisk cirkus som också går i bräschen för apartheid, marktjuvarnas otaliga och hemska brott och förtryck av Palestinier.
  2. Madonna kan inte sjunga. Det vet alla. Svenska motsvarigheten är Carola. Båda stödjer marktjuvarnas otaliga och hemska brott och förtryck av Palestinier.
  3. Apartheid enheten israels bäst före datum var redan på 1800-talet.
  4. Sionisterna må tro marktjuveri lönar sig. Vänta och se …
  5. Den dagen sionist regimen hamna i historien soptipp blir det kalas och dans!

 2. Ingen europeisk regering vågar bojkotta Israel och Israel kan inte fortsätta sin ockupation och bosättnings politiken utan grönt ljus från Europa .
  Europeiska länderna har antaget det israeliska berättelse om dess rätt att försvara sig samtidigt tog de rätten från palestinierna att bekämpa ockupationen .
  Europas länder använder tystnad kulturen genomet Israel samtidigt ger de Israel mer vapen och politiskt stöd , De brukar alltid säga att palestinierna är ansvariga för eskaleringen och att Israel har rätt att besvara detta .
  Europas tal om tvåstatslösning och kritik mot bosättningarna är bara en slogan utan verklighet , Palestinierna har det mycket svårt , Om de kämpar mot ockupationen då är de terrorister i omvärldens ögon och om de sitter lugn och väntar på en fredlig lösning då kommer de att vänta i evigheten .
  Som palestinier får jag känsla av att vi i andras ögonen har blivit en stor börda och att får kamp för friheten är inte så viktig för resten av världen .

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here