Netanyahu använder Bibeln för att försöka rättfärdiga folkmord

13
1462
U.S. Secretary of Energy Rick Perry meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, July 23, 2019…Photo Credit: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem

Läsaren Peter Grafström hittade den artikel Israeli PM tried to justify the Killing of Palestinians: Remember what our Bible says. Återger den nedan i huvuddrag. En mailkamrat har också informerat om detta.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åberopade på söndagen 29 oktober teorin om ’Amalek’, en nation i den hebreiska bibeln, för att rättfärdiga dödandet av Gazabor i ett krig mellan Israel och Hamas som har dödat mer än 1 400 israeler och 8 000 människor i Gaza.”Du måste komma ihåg vad Amalek gjorde mot dig, säger vår heliga bibel,” sa Netanyahu.Citatet Netanyahu hänvisar till är Samuels bok i kapitel 15 vers 3: ”Gå nu och slå Amalek, förgör allt vad de har och skona dem inte; men döda både man och kvinna, spädbarn, oxe och får, kamel och åsna”.Israels militär har inlett en andra fas i kriget mot Hamas genom att skicka in markstyrkor till Gaza och utöka attackerna från land, hav och luft, sade premiärministern.”Det finns tillfällen då en nation står inför två alternativ: göra eller dö. Nu står vi inför det testet och jag tvivlar inte på hur det kommer att sluta: vi kommer att vinna. Vi kommer att göra det och vi kommer att vinna”, sa Netanyahu.I den hebreiska bibeln beskrivs Amalek-nationen som en ursinnig fiende till israeliterna. Termen ”Amalek” kan syfta på Esaus sonson som grundade landet, hans ättlingar, amalekiterna eller de amalekitiska territorier som de bebodde.

Enligt Exodusboken attackerades Israels stam av amalekiterna när de flydde från Egypten. Amaleks ättlingar blev förbannade av Gud trots att Israel besegrade amalekiterna.”


I mail från en kollega och vän får jag bl.a., följande tillägg

…om detta må ni berätta… En bok som gratis spreds till 1½ miljon skolbarn i Sverige och påminde om det som aldrig får glömmas och aldrig upprepas. Hitler spred budskapet att utrotandet av judarna var nödvändigt och hans regim mördade 6 miljoner judar. … Inga ursäkter finns för att massakrera en civilbefolkning.
Statschefen i Israel sänder ett budskap om utrotning av palestinierna i ett tal till nationen och upprepar det nu i ett brev till alla soldater. Netanyahu hänvisar till vad som skulle göras med amalekiterna enligt Talmud och Gamla testamentet: En av världens starkaste militärmakter, med fullt stöd av världens mäktigaste militärmakt, sätter igång med just detta genom att i Gaza bomba sjukhus, skolor, FN:s flyktinghjälp, kyrkor, moskéer, bostadskvarter och fiskebåtar. När tillförsel av vatten, mat, mediciner och bränsle till instängda 2,3 miljoner människor hindras är det nödvändigt att upprepa budskapet i ”    om detta må ni berätta…”.

 

Andra källor: https://www.motherjones.com/politics/2023/11/benjamin-netanyahu-amalek-israel-palestine-gaza-saul-samuel-old-testament/

https://www.aa.com.tr/en/middle-east/premier-netanyahu-continues-to-use-scriptures-to-defend-israeli-war-on-gaza/3042801

https://jweekly.com/2023/11/02/comparing-hamas-to-amalek-our-biblical-nemesis-will-ultimately-hurt-israel/

 

Esau (hebreiska: עֵשָׂו, Esav) är i Bibeln son till Isak och Rebecka, tvillingbror till Jakob. Även profeten Jesaja i Gamla testamentet kallas ibland Esau.

Esau växte upp till jägare och Jakob till jordbrukare. Esau var luden och Jakob var slät. Esau var den förstfödde favoritsonen, men Jakob lyckades först köpa förstfödslorätten av sin bror och sedan lura sin far att välsigna honom i tron att han var Esau.

Föregående artikelIsrael står inför ökande diplomatisk isolering medan Ukraina tigger
Nästa artikelDet stora miljöbedrägeriet. Program för en bra klimatpolitik?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Man får nog anse att det är till en viss och särskilt mottaglig publik.

  Förtroendesiffrorna rasar kraftigt -till och med bland amerikanska demokratiska partisympatisörer- för presidenten Biden – det känns nog även i Amerika.

  De invalda 10 länderna (E-10-gruppen) i FN:s säkerhetsråd lade i kväll fram ett nytt eldupphörförslag, som väntat möttes av amerikanskt veto i Säkerhetsrådet. Det torde vara det närmare tionde de amerikanska Förenta staterna använder i denna Netanyahu-kris. Sammantaget har nu USA använt över 50 veton i rådet bara till försvar för Israel, den ledande amerikanska delstaten, tydligen…

  År 1950 fanns en FN-tradition att när Säkerhetsrådet var blockerat skulle man låta den stora generalförsamlingen besluta. Tydligen är även denna tradition satt ur spel av amerikanarna.

  Den aom drar svärd skall också dödas av svärd, som den goda boken torde lära även de israeliska fascisterna en läxa. Den enda logiska döden i regionen borde faktiskt vara mot Netanyahu själv. Ett regimskifte i Israel måste nog ses som även bibliskt nödvändigt.

  • Nauclér, regimskifte hjälper den härskande klassen att bestå, så fungerar politik, den västerländska Guden har så bestämt.

   Protester till stöd för den belägrade Palestinska befolkningen på Gazaremsan, har gradvis expanderat i europeiska länder och USA, men tro nu inte att EU och Washington kommer övertala Israel att gå med på en vapenvila. Varken EU eller USA kan förväntas överge sitt offentliga stöd för den judiska staten eller annan fascistisk stat.
   Maktutövare har sedan det Trojanska kriget 1200-talet f.Kr fram tills idag gett livskraft till krig och krigsindustrin, som så fint idag kallas -försvarsindustrin- och i alla tider försvarat den vita maktens intressen.
   Studera gärna kronologiska listan över krig, krig, krig….

   I krig används oavsett- när, var, och i sin tids anda- fruktansvärda vapen. Folken i atomåldern får uppleva härskarklassens värsta typ av förintelsevapen och den värsta typen kommer USA-imperiet, västerländska Guden i maskopi med skenheliga EU- änglar, att skänka världen.

   Enligt experter kommer Israels militära operation att utökas. 
   ”Israels politiska utveckling driver den mot att utöka sin markoperation.”

   Israel är trogen bibelns ord och tror på sin ”bibliska” retorik fullt ut, så har Guden bestämt.

 2. Nu börjar det talas öppet om PROBLEMET som förpestat amerikansk politik rätt länge – AIPCA packet

  “I don’t give a f*** about AIPAC – period. I think they’re a cancerous presence on our democracy and politics in general, and if I can be a surgeon, that’s great.”

  Kongressledamot från Wisconsin Mark Pocan (D)

  När det amerikanska folket reser sig mot packet, så är det ajöss med barnmördare- och terrorregimen apartheid israel också! Måtte det ske idag! Halleluja!!!!

 3. Det finns ändå ljuspunkter i denna mänsklighetens mörkaste stund och folkmordet av palestinier signerat cancerssvulsten apartheid israel

  1. “ the new Middle East is emerging, indeed, and it promises to be Washington’s worst nightmare because those who are solidifying behind Palestinians are no longer linked by race, color or creed.” Ramzi Baroud

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/11/05/714048/new-west-asia-regional-equations-emerging-gaza-war

  2. Benjamin Satanyahus + anhang (inklusive de i väst) dagar är räknade.

  3. Världen är fast besluten att lösa problemet med cancersvulsten apartheid israel än gång för alltid. Kirurgerna är mer eller mindre enade i sin diagnostik och hur operationen ska går till. Stay attuned!!!

 4. Turkiska AKP jämför bombningarna av Gaza med folkmord

  ”Talesmannen för Turkiets regeringsparti Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, anklagar Israel för folkmord, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

  Det är Omer Celik, talesman för Turkiets regeringsparti AKP som nu jämför Israels bombningar av Gaza med folkmord.

  Han menar att det är på samma nivå som Srebrenica.

  – Vi står inför ett folkmord liknande det i Srebrenica. Gaza har bombats obevekligt i 32 dagar, antalet offer har stigit till 10.000, varav mer än 4.000 barn. Israel begår krigsförbrytelser som inte kan kallas för annat än folkmord, sade Celik i en sändning i TRT Haber enligt Tass.

  Samtidigt anklagade han omvärlden för passivitet.”

  https://nyheter.swebbtv.se/turkiska-akp-jamfor-bombningarna-av-gaza-med-folkmord/

  • Det kommer på nyhetsbyråerna nu ikväll (onsdag) att Spaniens utrikesminister kräver att sanktioner införs mot Israel och att de diplomatiska kontakterna dras ned maximalt -om inte skall helt kapas. (Tidigare har man i Spaniens Cortes diskuterat om landet skall stödja att Israel skall åtalas för krigsbrott).

   I går hörde jag från franska Generalförsamlingen (Assemblé nationale) att det nu finns en majoritet bland de 577 att kräva ELDUPPHÖR (som även omfattar Macrons eget parti) på internationell basis.

   Belgiens vice premiärminister kräver också införande av sanktioner mot Israel.

   Det rör på sig i opinionen. Den tidigare enade ”västpositionen” gällande Israel bryts nu effektivt.

   I Sverige dröjerväl det till år 2098 innan vi blir modiga och träder fram med minsta kritik, hot om sanktioner och brottsåtal mot Netanyahu och hans medbrottslingar.

 5. […] ”Amaleks stam” citeras idag flitigt. (Kung Saul, i den första Samuelsboken, beordrar Samuel att döda alla amalekiter: ”Skona dem inte; döda män och kvinnor, barn och spädbarn, nötkreatur och får, kameler och åsnor”). Netanyahu använder Bibeln för att försöka rättfärdiga folkmord […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here