Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

13
1355

Biden-administrationen är mycket glad över att veta att rörledningen är ”en metallbit på havets botten”, sade Victoria Nuland, vice utrikesminister.
Victoria Nuland har uttryckt glädje över att Rysslands gasledning Nord Stream 2 har förstörts. Hon hävdade också att även om USA hade sanktionerat infrastrukturen veckor innan Ukrainakonflikten bröt ut skulle detta inte ha förhindrat fientligheterna.

Under en utfrågning i senaten på torsdagen fick Nuland frågan av senator Ted Cruz (R-TX) om hans lagstiftning som syftade till att sanktionera gasledningen Nord Stream 2, som röstades ned i januari 2022, hade kunnat stoppa konflikten innan den började.

”Precis som du är jag, och jag tror att administrationen är mycket nöjd med att veta att Nord Stream 2 nu är, som du brukar säga, en metallklump på havets botten”, sade Nuland. Hon noterade att hon hade deltagit i förhandlingar med Ryssland före konflikten i ett försök att ”förhindra detta krig”.

Rörledningarna Nord Stream 1 och 2 skadades kraftigt av undervattensexplosioner i september, i vad som allmänt ansågs vara sabotageattacker. Moskva har konsekvent förnekat inblandning och fördömt händelsen som en ”terroristattack”.

Nuland insisterade på att Rysslands president Vladimir Putin var ”fast besluten att gå in i Ukraina” och att det inte skulle ha varit ”avgörande” för honom att stänga av Nord Stream 2 i januari.

Nord Stream 2 skulle vara en rutt för leverans av naturgas från Ryssland direkt till Tyskland. Berlin avbröt certifieringen av rörledningen efter Moskvas erkännande av folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i februari. Medan konflikten rasade i Ukraina i mars förra året hävdade Nuland att projektet var ”dött” och troligen inte skulle återupplivas.

Rysslands säkerhetsråds sekreterare Nikolaj Patrusjev hävdade i sin tur att Moskva hade erhållit ”visst material som pekar på ett västerländskt spår i organiseringen och utförandet” av sprängningarna som förstörde rörledningarna.

Lyckosten Blinken. Screenshot 210311

Ingen har tagit på sig ansvaret för Nord Stream-explosionerna, men USA:s utrikesminister Antony Blinken beskrev händelsen som ett ”enormt tillfälle” som skulle göra det möjligt för EU-länderna att bli mindre beroende av rysk energi.

Tjänstemän från Moskva har upprepade gånger sagt att USA var den främsta mottagaren av sprängningarna, och Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov hävdade förra månaden att EU, genom att avstå från rysk energi, lämpligen skulle bli ”beroende” av amerikansk energi i stället.

Källa: https://www.rt.com/news/570572-nuland-celebrates-nord-stream-blast/

Relaterat

Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.

Föregående artikelMardrömmen med Natos vapen till Ukraina 
Nästa artikelVi befinner oss vid ett farligt vägskäl. Relationen USA-Nato-Turkiet-Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Europas herrar i Washington förnekar sig aldrig: ty intresset ljuger aldrig.

  Däremot var och är dessa gasledningar inte enkom ”ryska” som ingressen antyder, utan faktiskt kombinerat ryska, tyska, holländska och med vissa andra europeiska länders investerare.

  Det som kommer att avgöra skuldfrågan i saken blir reaktionerna och besluten på dels reparationerna, rättsutredningarna, och dels försäkringsutbetalningar (eller om det faller under diverse force majeure-bedömningar som terrorism eller krig etc.).

  Man kan fråga sig vad och varför ett land på en annan kontinent på andra sidan oceanerna skall lägga sig i europeiska infrastrukturprojekt? Egentligen?

  Har Nigeria, Brasilien, Australien och Sydafrika också intressen på våra europeiska infrastrukturprojekt, rätt till att lägga in veton mot dem och varför?

  När skall europeiska länder egentligen bli herrar i eget hus?

 2. Så ser ondskan ut, personifierad och klar. Dvs om nu ondska existerar, eller kallas det idag exceptionellt allvarligt psykiskt sjuka individer. Rättspsykiatriska institutioner är fyllda av dom.

  • Varför skulle inte ondska existera?

   Man brukar tala om det goda och det onda som varandras motsatser eller antonymer.

   Himmel eller helvete, Gud eller Satan, mycket av Bibeln bygger på det förhållandet.

   Skillnaden är väl att sjukdom kan avhjälpas med vård men att vård inte fungerar mot ondska.
   I det perspektivet måste ”vänstermänniskor” förneka ondskans existens då empati inte tillåter något annat än omtanke.
   Ett synsätt hämtat ur Bibelns Nya Testamente där Jesus råder att ”vända andra kinden till” istället för att slå tillbaka.

   Personligen har jag en övertygelse att det inte fungerar på ondsinta människor.
   Därför man kommer då ofelbart få en örfil på den andra kinden också.
   Himmel är himmel och utopi är utopi.
   Inget av dem finns på jorden.

   • Vi bär alla med oss gott och mindre gott tänkande och beteende inom oss. Alla människor kastar både ljus och skugga. Det finns inte enkom människor som är ”onda”, utan de begår däremot onda handlingar, ofta kanske -som det heter- under inflytande av psykisk sjukdom eller en allvarlig psykisk störning (eller personlighetsstörning som det kallas i medicinen).

    Ibland sägs det i kriminologin och sociologin ”att friska människor begår inte ett överlagt mord: och att alla mord har en rimlig (rätts-)psykiatrisk diagnos bakom sig”. Förklaringsmodellen räcker mycket långt.

    Eller som jag själv föredrar: ”Tänk gott och gör rätt”. I stort sett klarar säkert 90-95% av alla vuxna det kontinuerligt genom livet.

    När unga män och pojkar havererar i dagens svenska avreglerade och socialt och ekonomiskt rent perversa skolsystem och inte får den gemensamma sociala fostran, och dessa grabbar börjar fostra sig själva och varandra så havererar både de och samhället; något vi det klart i Sverige idag -helt självförvållat av det politiska Sverige självt, och inga som helst nya bestraffningsformer och drakoniska långa straff kan i detta nu ”bota” och förvandla denna våldsamma och förlorade grabbgeneration i svår kriminalitet.

    • Jag tror det skulle göra gott om du tänkte rätt.
     Jag menar att det är dem som tänker fel som förstört Sverige.
     Det är inte bara människor som tänker ont som gör fel.
     Det blir fel även om människor, särskilt de med inflytande tänker bara gott eftersom det finns både gott och ont i andra människor.
     Jag är övertygad om att det måste finnas en auktoritet som visar vad gränserna går med vad man får göra och inte göra.
     Den auktoriteten blir omöjlig om alla fel bara ska mötas med hjälpsamhet och förståelse.
     Knäböjande poliser marinerade med vänsterpolitik blir inte särskilt framgångsrika vilket situationen i Sverige så tydligt visar.

     Regeringar i länder utanför den USA-kontrollerade kapitalistiska liberala demokratin skulle drabbas av samma hemska och tragiska öde om de gav upp auktoriteten och mötte alla sina oppositionella med vänsterns överdriva empati, förståelse och hjälpsamhet.
     Bästa farsan i hemmet är den som vågar slå näven i bordet och säga ifrån när olydiga ungar, oftast pojkar, mer eller mindre oförstående gör en massa dumheter.
     Flickor kan också göra det, men det förstår morsan och bättre om hon har kuraget att göra en tillrättavisning.

     Föräldrar har stor betydelse, liksom dito regeringar, myndigheter samt alla samhällets institutioner.

     Sedan måste inte allt vara ett materiellt överflöd, men alla måste kunna äta sig mätta och få de basala behoven tillgodosedda.

     Jag tror det tidiga kommunisterna i Sovjetunionen tänkte något i den stilen.

     Jag har hittat en ny kanal på Youtube där man frågar ryssar på gatan.
     Kanalen heter Ask Russians.
     Jag tittade på ett avsnitt där man rest till ett mindre samhälle eller liten stad där allt inte såg för fint eller exklusivt ut.
     Det var snarare tvärt om.
     Men människorna som möttes verkade inte missnöjda.
     Det såg hellre ut som de trivdes där och inte ville komma någon annanstans.
     Förvisso mest äldre som frågades men ändå.

     Det mest intressanta var en äldre kvinna som tillfrågades i slutet och som berättade hon varit i västra Ukraina i sin ungdom på 60-talet under Sovjettiden.
     Hon hade varit i Lviv som utbytesstudent för en sångkör.
     Kvinnan berättade om attityden och stämningen med OUN:s grupper där som hyllade den här Bandera och redan/även då kunde det bli väldigt spänt och fientligt i stämningen på samkväm, middagar m.m.
     Så att det blivit krig nu var inget som förvånade den här kvinnan.
     Hon hade mött konfliktens linda i verkligheten redan som ung och student.

     Det som höll ihop Ukraina måste varit den ekonomiska uppgången som skapades av Kremlin genom deras storsatsning på Ukraina.
     När sedan Ryssland och Kreml föll ifrån delvis beroende på USA:s imperialistiska intressen och aggressiva utrikespolitik,
     då blev katastrofen en faktum för Ukraina vilket vi ser idag.

     Någon annan kommentator här brukar kalla Ukraina nu för landet 404.
     Det ligger något i det.
     Ukraina är ett tragiskt haveri som kanske aldrig eller svårligen går att reparera i dess nuvarande form.
     I varje fall inte inom överskådlig tid.

     Jag förstår inte varför USA krigar där när Ryssland aldrig ändå kommer ge upp Danbass som tillsammans med halvön Krim mer än annat territorium i Ukraina är tillhörigt Ryssland.
     Vad sedan internationella ”lagar” säger om den saken har samma betydelse som att ställa Ryssland inför domstol för krigsförbrytelser.
     Därför några rättegångar av ”Nürnbergmodellen” dikterade av USA kommer det ändå aldrig bli mot Ryssland.
     För skulle det gå så långt är allt redan borta.

     USA vill inte skicka några F-16 stridsflygplan till Ukraina.
     Kanske de blir alltför svårsålda sedan om Ryssland skulle skjuta ner dem på löpande band?

     • Frågan är vem som skapar det nutida samhället? Det är en stor fråga.

      I det antika Grekland sade man klassiskt: ”En ung man (d.v.s. verkligheten) kastade nyckeln i havet, och de hundra klokaste politikerna kunde inte fiska upp den”.

      Vi har tvåstegsdemokrati i Sverige: alla väljare väljer i de allmänna valen i de generella frågorna (i specifika fall: folkomröstning); detaljfrågorna avgörs av allmänheten inuti partiväsendet – dit bokstavligen alla vuxna kan hitta något parti att sköta detaljdebatten i.

      Direktdemokrati fungerar i ytterst få fall (t.ex. i Schweiz-modellen); rent partistyre med ett ledande avantgarde av entusiaster och specialister som efter oktoberrevolutionen 1917 eller revolutionen i Kina 1949 skapade på lång sikt ett ostyrbart partivälde som skötte sitt och ofta tappade folket efter sig. Anarki, religiös teokrati respektive enmansdiktatur; kanske heller inga höjdarsystem.

      Vi bör nog vara ganska nöjda med den nordiska modellen. Många länder i världen avundas trots allt att få byta bort sina politiska problem mot våra nordiska.

      Blir politik och den utförda politiken någonsin perfekt: nej.

      Demokrati handlar till slut om att hantera samhällets besvikelser och motgångar civiliserat och humanistiskt.

      Om man tittar in i ett samhälles häkten, fängelser, mentalsjukhus, hur senila och dementa bor och bårhus – så ser man ofta ett samhälles mest sanna ansikte.

 3. Måste säga att jag tror på att ondska existerar. Föds vi människor med ondska? Absolut inte. Men för att kortfatta de hela så tror jag helt klart på ondska. Detta terrorattentat är ondskan,men även så otroligt vidrigt, girigt och dåligt. Man hade självfallet kunnat gå till botten med detta direkt och pekat ut dom skyldiga. Men största problemet här har varit att gärningsmännen eller terroristerna kan EJ utreda sej själva. Usa,Nato och EU kan EJ Utreda ondskan dom begått själva. Det värsta här är att massmedia också HELT backar upp dessa terrorister på ALLA sätt. Detta terrorattentat var otroligt girigt, vidrigt och ondskan rakt igenom

 4. Смотреть! (Titta!)

  https://www.youtube.com/@askrus/videos

  Lär känna Ryssland!
  Se hur det är där.
  Och vad tycker och hur resonerar folket där?

  Många här borde göra det istället för att lamt och följsamt låta makthavarna fixera dem vid USA och EU som om det vore gudar vi aldrig får eller tillåtas lämna.
  Jag som gillar Ryssland döms att känna mig som en blasfemist när jag enligt dem istället borde vara en feminist.

 5. […] Lavrov syftade sannolikt på ett erkännande som gjordes av USA:s vice utrikesminister för politiska frågor Victoria Nuland under en utfrågning i senaten i slutet av januari. ”Jag är, och jag tror att administrationen är, mycket nöjd med att veta att Nord Stream 2 nu är … en metallbit på havets botten”, sade hon då. https://www.globalpolitics.se/ocksa-usas-vice-utrikesminister-hyllar-sprangningen-av-nord-stream-2/ […]

 6. […] Relaterat Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream. Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör? Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2? Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur? Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines. Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2 […]

 7. […] Relaterat New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream! Hur man spränger en rörledning (Nord Stream) Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan” USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream. Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör? Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2? Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur? Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines. Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2 […]

 8. […] Relaterat De vet att USA sprängde Nord Stream, men får inte prata om det… Nord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream! Hur man spränger en rörledning (Nord Stream) Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan” USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream. Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör? Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2? Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur? Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines. Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2 […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here