Om Biden är tuff mot Ryssland kan han finna att ’Putins bett är mycket värre än Bidens eget skällande’

7
2075

 

Denna artikel av Scott Ritter har publicerats i RT och översatts av Rolf Nilsson i Skåne

Scott Ritter är en tidigare US Marine Corps underrättelseofficer och författare till ’SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump.’ Han tjänstgjorde i Sovjetunionen som inspektör för INF-fördraget, i general Schwarzkopfs personal under Gulfkriget och från 1991-1998 som FN: s vapeninspektör. Följ honom på Twitter @RealScottRitter

Jag har redan publicerat en artikel om påstådd hackning av Ryssland, och om Solarwind. Hemliga, osynliga bevis för ryska hacking-attacker är inte faktiska bevis. Trump säger att det kan vara Kina


Om Biden är tuff mot Ryssland kan han finna att ’Putins bett är mycket värre än hans eget skällande’.

SolarWinds-hacket, tillskrivet Ryssland, har lett till uttalanden om behovet av att den nyvalde president Biden svarar upp mot det som har liknats vid ”en krigshandling”. Han bör gå fram med försiktighet, så att retorik inte blir till verklighet.

I efterdyningarna till avslöjandena om den fantastiska cyberattacken mot SolarWind , vilken har drabbat datanätverken till flera amerikanska regeringsdepartement och avdelningar, tillsammans med dem som tillhör mer än 17 000 civila företagskunder, har den anti-ryska retoriken nått nya höjder i Washington DC. Medan formella anklagelser om skulden till hacket ännu inte har lagts fram, har National Security Agency lagt skulden på [Ryska statssponsrade skadliga cyberaktörer. Senator Richard Blumenthal twittrade:

Andra senatorer har tagit retoriken till en helt annan nivå. ”Detta [SolarWinds-hack] är praktiskt taget en krigsförklaring frå från Rysslands sida mot Förenta staterna,” [sa Dick Durbin], ”och vi borde ta det på allvar.” En annan senator, Chris Coons , påpekade att ”Det är ganska svårt att skilja detta från en aggression som ligger på en nivå som kan betecknas som en krigshandling.Marco Rubio]  förklarade att ”Amerika måste vedergälla och inte bara med sanktioner.

De känslor som dessa senatorer uttrycker, och som kommer från båda sidor om mittgången, hjälper till att vidmakthålla en berättelse om hotande konfrontation mellan den valda presidenten Joe Biden, som planeras att invigas den 20 januari, och Rysslands president Vladimir Putin.

Jag har mött Putin ansikte mot ansikte,förklarade Biden under den första debatten mellan honom och president Donald Trump, i september 2020, och jag gjorde klart för honom – vi kommer inte att ta något av det här .” Biden kallade sedan Trump för ”Putins valp”, vilket antydde att den sittande presidenten var mjuk mot Ryssland. En artikel som publicerades av NBC News gick så långt som till att deklarera att Biden skulle hålla Moskva ”i ett stramare koppel.

I sina första kommentarer efter avslöjandena från SolarWinds-hacket noterade Biden att han ”inte såg några tecken på att det här är under kontroll” och tillade att ”frågan om vilka skador som uppstått återstår att avgöra.” Biden uppgav att frågan om cybersäkerhet skulle vara en ”viktig fråga för min administration” att ta itu med och förklarade att hackarna ”kan vara säkra på att vi kommer att svara och förmodligen svara på motsvarande sätt.”

Samtidigt som de är tystlåtna med att avslöja detaljer om hans planer för vedergällning, säger källor nära Biden att den valda presidenten överväger nya ekonomiska sanktioner, liksom dolda cyberattacker riktade mot rysk infrastruktur. Detta överensstämmer med Bidens verktygslåda för vedergällning när det gäller Ryssland, först beskriven i juli 2020, när Biden varnade Putin för eventuella störningar av valet, och noterade att införandet av sanktioner, frysning av tillgångar och användning av cybervapen var alternativ som var tillgängliga för honom som president om sådan aktivitet skulle upptäckas.

Men verkligheten är inte så enkel.Ryssland är mycket kraftfullare idag än för 20 år sedan, och det är mycket kraftfullare idag än för fyra år sedan”, konstaterade Michael McFaul, den tidigare USA-ambassadören i Ryssland under Obama-regeringen, som citerades av NBC News

Ekonomiska sanktioner, som införts av både EU och USA, har inte lyckats ändra den ryska politiken gentemot Ukraina och Krim.

Dessutom har sanktionerna i allmänhet nått sin effektivitetsgräns, utan att rikta sig mot Rysslands kritiska energisektor. Med tanke på den viktiga roll som Ryssland spelar när det gäller global energisäkerhet, skulle alla sanktioner som riktar sig mot rysk olje- och gasproduktion och export ha en skadlig inverkan på den globala ekonomin och kunna leda till ett ryskt svar som skulle kunna göra en militär konfrontation mer sannolik.

Det vore också bra om Biden ville minnas att ingenting inträffar i ett tomrum.

I juni 2019 rapporterade New York Times att USA hade inlett en exempellös cyberattack riktad mot Rysslands elnät, där skadlig programvara i lönndom installerades, vilken skulle möjliggöra för USA att stänga av strömmen efter behag vid en kris. Meddelandet om attacken var tänkt att vara en varning till president Putin. Sett mot bakgrund av den händelsen kan man hävda att SolarWinds-attacken, som skylldes på Ryssland, är Putins svar, en tydlig signal om att Ryssland kan tränga in i USA: s cyberförsvar efter eget behag. Ryssland kan ha uppmärksammat Biden-administrationen på att alla fortsatta cyberattacker från USA mot Ryssland kommer att mötas på motsvarande sätt. Oavsett om dessa anklagelser är sanna eller inte är en sak klar – varje försök att sätta koppel på Moskva kan mycket väl leda till att den amerikanska handen blir illa biten.

Föregående artikelHur man får framgång med propaganda?
Nästa artikelHur den hårda förföljelsen av Julian Assange av de brittiska myndigheterna har vilat på grymt samförstånd
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. https://www.rt.com/op-ed/510942-galloway-george-blake-fascism/

  George Galloway har som minnesskrift till George Blake tecknat en kort sammanfattning över hans bedrifter. För personer som avslöjar CIA och MI6 finns bara en säker tillflykt, Moskva. Det har Edward Snowden även fått erfara, numera stolt familjefar med ansökan om medborgarskap.

  Vilken Bidens politik kommer att bli återstår att se. Hoppas på det bästa, befarar det värsta. Biden omges av idel ideologiskt förblindade personer för vilka realiteter är en bisak och övertygelsen huvudsaken. Jag betvivlar att Trump 2016 ens hade några konstruktiva planer för en bättre relation. Hade han det, lyckades demokraterna åtminstone fullkomligt sabotera dessa avsikter. Alla Trumps handlingar gick Ryssland emot. Den ”permanenta staten”, som Peter Ford uttryckte det, är nu tillbaka vid makten. Ur europeisk synvinkel är det kanske lika bra, så slipper vi illusionerna om att alla bekymmer beror på Trump. Det är trots allt den permanenta staten som måste bekämpas om en fredlig samlevnad skall bli möjlig.

  Ryssland har under tiden passat på att slutföra det tyska segmentet av Nordstream 2, och i januari skall den återstående biten i danska vatten komma under konstruktion. Om det var tekniska eller taktiska skäl till att man passade på att arbeta i Tyskland medan kaoset pågick i Washington, nu kan man dra ut till havs. Val stundar senare 2021 i Tyskland men utsikterna för en politisk kursändring är svaga. De ryska skälmarna Lexus och Vovan har telefonerat den kanske starkaste kanslerkandidaten Röttgen och även om resultatet ur komisk synvinkel var en fullträff, bådar Röttgens inställning ingen förbättring. Vasallrelationen till USA består tillsvidare.

  • MOSKVA, 1 januari. / TASS /. Den 1 januari började Gazprom leverera gas till Serbien, liksom till Bosnien och Hercegovina, via en ny rutt – genom Turkiet och Bulgarien.
   Gas från Ryssland transporteras genom den turkiska Stream-gasledningen till havs, sedan genom Turkiet, sedan genom Bulgariens nationella gastransportsystem, det går till Serbien, där det distribueras och levereras till konsumenter i Serbien och Bosnien och Hercegovina.
   Leveranser längs denna rutt blev möjliga tack vare utbyggnad och idrifttagning av ny gasöverföringskapacitet av Bulgartransgaz i Bulgarien och Gastrans doo Novi Sad i Serbien.

   På morgonen den 1 januari lanserade Serbiens president Aleksandar Vucic gasledningen Balkan Stream i Serbien. Avsnittet som går genom Serbien är en fortsättning på en av två grenar av den turkiska strömmen, som öppnades den 8 januari 2020, genom vilken gas från Ryssland ska strömma till Turkiet och sedan till Bulgarien, Serbien och Ungern. Avsnittets längd är 403 km och designkapaciteten är 13,9 miljarder kubikmeter. meter gas per år.
   Turkish Stream är en exportgasledning från Ryssland till Turkiet över Svarta havet. Designkapaciteten är 31,5 miljarder kubikmeter. meter gas per år. Rörledningen är avsedd för gastillförsel till Turkiet och till länderna i södra och sydöstra Europa i transit genom turkiskt territorium.
   https://tass.ru/ekonomika/10396317?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 2. Frågan är om senilen ens fattar att han är biten alternativt golvad av Vlad ”The Man” Putin 😉
  När det gäller bett så är kanske förutsättningarna gynsamma för Kamala, you know?

 3. USA går en dyster framtid till mötes menar världskände ekonomen Michael Hudson: ”what’s happening now, what’s in store for the economy. In just one more month [januari 2021] when the Biden administration comes over, the evictions begin, the foreclosures begin, and the medical deaths are going to be increasing”. Då börjar också Texas och Kalifor´nien att säga hejdå till USA och bilda egna nation-stater. Slussen öppnas och gler och fler bryter löss. USA rämnar …

  https://www.unz.com/mhudson/polarization-then-a-crash-michael-hudson-on-the-rentier-economy/

 4. Intressant intervju Aaron Mate intervjuar William Arkin f.d. amerikansk arme soldat och tidigare militäranalytiker för Los Angeles times, The Washington Post och The New York Times.
  Aaron är bra i intervjun, Arkin lite för självutnämnd herre på täppan och avbryter lite för ofta.
  Arkin säger att USA:s nationella säkerhetsstrategi fastslog år 2018, att det var Ryssland som var deras största motståndare och största fiende, vilket Biden även fastslagit. För att det skall bli stabilitet anser han att inget av länderna får känna sig mer hotad än den andra. Han anser att Ryssland de senast 4-5 åren flyttat sig fram väldigt aggressivt och blivit mer auktoritärt.
  Han menar att det som hindrar kärnvapen nationerna från att trycka på knappen är osäkerhet om vilken respons som drabbar det egna landet vid en sådan handling.
  Arkin säger att fördraget mot kärnvapen har ingen som helst betydelse, så länge man inte kan få Kina, UK, USA, Ryssland, Frankrike, Indien, Pakistan och Israel till förhandlingsbordet. Dessutom någon kontroll över Nord-Korea.
  Utan dessa länder så är fördraget mot kärnvapen helt betydelselöst och han ser mer strider i framtiden.
  https://www.youtube.com/watch?v=G_-7Fmmy5bk

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here