Polisvåld mot fredliga demonstranter i Frankrike. Macron tävlar med Lukashenko?

7
1669
I folkmassan syns många olika krav och paroller. Bild Proletären

SvT RapporterarI Frankrike får polisen i Paris kraftig kritik efter ett ingripande mot flyktingdemonstranter på måndagskvällen, som urartade i våld. På den ena tv-bilden efter den andra syns poliser slå och sparka aktivister,
till synes utan anledning. På en annan ser man hur en polisman lägger krokben
för en förbispringande demonstrant, samtidigt som flera poliser hörs skrika: ”Försvinn!”.

Bilderna har idag upprört många fransmän. Polisens högste chef inrikesminister Gerald Darmanin skrev på Twitter att han upplevde bilderna chockerande
och begärde direkt att händelsen ska utredas.

Bakgrunden till våldet är en protestaktion mot fransk flyktingpolitik, på Place de la République i går eftermiddag.

Aktivister slog då upp ljusblå tält över hela torget och ett 100-tal migranter installerade sig i dem för att tillbringa natten där.
Aktionen var ett svar på att de franska myndigheterna nyligen avvecklat ett olagligt tältläger i Saint- Denis utanför Paris där över 3 000 personer bodde
utan att erbjuda alla någonstans att ta vägen.

Enligt aktivister irrar fortfarande omkring 500 migranter runt i Paris närområde. Syftet med aktionen var att synliggöra den här gruppen. Men aktionen var olaglig, mitt under pågående pandemi, och framåt kvällen kom polisen för att upplösa den, enligt kritiker ovanligt hänsynslöst. Då utbröt tumult som urartade i våld.”

Kommentar: I Belarus pågår sedan länge demonstrationer mot presidenten och regeringen. Uppenbarligen är det tillåtna, fast polis griper ett antal varje gång. Ungefär på samma sätt som polisen i Frankrike agerar. Svårt att säga var polisen agerar mest våldsamt. I etablerade media återkommer regelbundet rapporter om polisvåld i Frankrike och i Hongkong, medan det får betydligt mindre plats i rapporteringen från Frankrike – bortsett från den aktuella rapporteringen.

Är risken för smittspridning av coronavirus vid manifestationerna i Belarus än vid demonstrationen i Paris i måndags?

Inte beror väl mediarapporteringen om polisvåld på var den äger rum??

Relaterat:
Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras våldet i Frankrike respektive i Hongkong?

Föregående artikelSverige, Nato och EU vill inte kritisera resolution mot nazismen i FN!
Nästa artikelRätt eller fel linje i klimatkampen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Medierapportering hur mycket och hur ofta beror hela tiden på var våldet mot demonstranterna sker i vilket land, förutom våld mot migranter där gör SVT ofta ett undantag och både berättar om det och visar bilder från polisvåldet oavsett i vilket land som det sker.
  Däremot om demonstrationerna gäller invånarnas protest mot sin regering, då väljer man hur mycket och vilka länder man speciellt skall få oss att förstå att den här regeringen vill invånarna skall avsättas och vi skall också förstå vilket våld man använder mot demonstranterna, så det blir tydligt varför regeringen måste avsättas
  När demonstrationerna var i HongKong visades dagligen och flera gånger per dag stora demonstrationer och man talade om det brutala polisvåldet. Man lade samtidigt till information om vilka svårigheter landets invånare levde under, så man skulle förstå varför de demonstrerade
  Samma gäller Belarus, flera gånger per dag och flera dagar i rad, samtidigt som man talade om vilka usla förhållanden som människor tvingades att leva under och vilken korrupt regering.
  Så förståelsen för demonstrationerna blev naturligtvis större för tittarna, till skillnad för gula västarnas demonstrationer. Macron behövde aldrig bli namngiven som en person som man var missnöjd med. Man har heller aldrig visat de förfärliga skador som man kan se i filmen här i artikeln eller alla dessa bilder som finns på gula västarnas facebook sida om vittnesmål av det polisvåld de utsatts för.
  Macron är en populär politiker bland våra politiker, och det får absolut inte visas någon dålig bild av honom på SVT.
  Gula västarna vill avsätta Macron, vilket jag inte hört SVT säga utan enbart deras paroll rättvisa löner och levnadsvillkor, och för högt bensinpris
  De vill inte att vi skall känna till hur man lever i Macrons nyliberala samhälle, där gamla människor sitter på torgen och försöker sälja sina sista ägodelar för att överleva.
  Senaste 10 åren har priset på el höjts 50%, medan lönerna ökat 0,5% per år.
  Gula Västarna har strejkat med sjukvårdspersonal mot deras underbemanning och dåliga löner.
  De har demonstrerat mot Roundup ett glyfosatbaserat och hälsovådligt bekämpningsmedel som används inom jordbruket,
  Även mot Khazar Maffian, som en kommentator på Gula Västarnas facebook sida skrev att franska polisen är tränad av khazar maffians säkerhetsföretag i Israel och utbildats i närstrids systemet Krav Maga.
  Har jag aldrig hört talas om, men kommentatorn kanske vet, och SVT vill ju inte göra någon analys av franska polisen.
  Fransk polis är de enda poliser i Eu som använder vapen som används i krig mot demonstranter.
  Det är anmärkningsvärt och borde rapporterats av SVT, men inte ett ord om detta.

 2. RT avslöjar mer förfärliga nyheter från Frankrike
  Tusentals demonstranter marscherar mot ny lagstiftning som kan användas för att skrämma människor som vill avslöja polisbrutalitet..
  Det ligger ett lagförslag som innebär att det kan bli förbjudet att filma (foton, videor) polis i tjänsteutövning, alltså polis som slår demonstranter. Vilket kan leda till dyra böter 45000 euro eller till och med 1 års fängelse.
  Lagförslaget har godkänts av parlamentets nedre kammare denna vecka.
  En svart musikproducent blir slagen av tre poliser och de använder även tårgas mot honom på hans eget kontor, för att han inte bar ansiktsmask
  TV4 nyheter visar detta, och beskriver det som att demonstranterna kastar saker mot polisen och då börjar polisen också attackera demonstranterna.
  Har de någonsin skrivit att demonstranter i Hong Kong började en våldsspiral, eller att demonstranter i Belarus även var våldsamma som det säkert var som de brukar vara vid demonstrationer.
  Så blandar de in Ryssland och säger att de filmar där och försöker sprida desinformation, om hur instabilt läget är även i Eu-länder

  • I väst måste sanningen döljas för folken och då tar fulmedia till alla knep för att skjuta budbäraren i detta fallet RT! Vi har ju exakt samma situation i Sverige där alternativa media som skriver sanningen om vad som händer misskrediteras av MSM-media och PS. Fulmedia är desinformation för globalisternas agenda och ju förr folk i allmänhet får upp ögonen för det här bedrägeriet desto bättre!

  • Macron är en demoNkratisk ledare. Han säkrar Rothschild bankirens intressen. Lukashenko därenot sa nej till IMFs mutor vilket gör honom till bankirens fiende nummer 1. Hur många Fransmän som blir blinda är alltså sekundärt. Därför görs det inte heller mycket väsen om de blinda i sionist media.

 3. Jag har inte hört att någon skulle ha mist sitt öga i Vitryssland, i Frankrike är de runt fyrtio unga personer som oprovocerat fått den tunga gummihöljda metallkulan skjuten rakt i ögat. Händer har skadats svårt av exploderande tårgasgranater. Flera i Frankrike har omkommit även om det är oklart om det är av utmattning eller direkt våld mot dem. Provokatörer har alltid tillhört den franska scenen, deras uppgift är inte att stödja demonstranterna utan tvärtom att flytta fokus bort från själva frågan det gäller. Dessa manipuleras förmodligen direkt av säkerhetstjänstens infiltratörer.

  Så där har vi det, Lukasjenko är en mysgubbe jämfört med Emmanuel den Förskräcklige.

 4. Redan 22 augusti skrev Natos tankesmedja Atlantic Council att oppositionen i Belarus var ”för mjuk för att vinna”.
  När den av oppositionen utlysta ”generalstrejken” nu gjort komplett fiasko och visat hur lite stöd oppositionen har i den belarusiska arbetarklassen och dessutom deltagandet i de förvisso stora demonstrationerna minskat har tendensen gått mot allt våldsammare sammanstötningar. Vapen, bland annat laser, har dykt upp.
  Detta är precis enligt USA:s manual för färgade revolutioner: Skapa våld och ge sedan ”regimen” skulden för det. Se exempelvis Libyen, Syrien, Ukraina. Har inte den belarusiska staten rätt att skydda liv och egendom mot utlandsfinansierade våldsverkare?
  Ulf Bjerén

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here