Pressen och Väst firar attacken mot bron mellan Rysslands fastland och Krim, medan Kiev laddar för angrepp mot Donbass.

81
2217
Image
Etablerade media och kommentatorer i Väst är mycket glada över sprängningen av Kerchbron, vilket kan leda till upptrappning av kriget. Associerar till vad man läst om krigshetsen inför Första Världskriget.  RT skriver att Kiev samlat 40 000 man vid gränsen till Luhansk folkrepublik – en kraftig attack verkar oundviklig. Ukraina har ett kraftigt övertag i militär numerärt efter vad jag förstår. Dess framgångar under senare tid är förståeliga. Och en ny general blir ansvarig för Ryssland i kriget i Ukraina. här.
DN skriver ”Explosionen på den strategiskt och symboliskt viktiga Krimbron visar hur sårbart Ryssland är i alla ockuperade delar av Ukraina. Det är ytterligare en ukrainsk framgång, men också en kraftig upptrappning av kriget som Putin på något sätt måste besvara.”…
Sabotaget av bron är också ett förnedrande bakslag för Vladimir Putin personligen, och en ovälkommen present dagen efter han fyllde 70 år. Krimbron har varit hans särskilda skötebarn, som en livlina till den ukrainska halvö som Ryssland har ockuperat sedan 2014. Det var också ett prestigebygge. Med sina 19 kilometer är det den längsta bron i Europa.”
DN: ”Det mesta tyder på att det var den ukrainska säkerhetstjänsten SBU som som låg bakom explosionen och branden. Det är också något som tidningen Ukrainska Pravda uppgav, med stöd av anonyma underrättelsekällor.”…”All logik pekar på att det är Ukraina som utfört attentatet.”
Michael Winiarski: Putins livlina till Krim avskuren.
Och på lördagsmorgonen twittrade president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak :”Krim, bron, en början. Allting illegalt måste förstöras, allt stulet måste återlämnas till Ukraina, allt ockuperat av Ryssland måste förvisas”.

 

Skärmdump från video
Vad anser man i Ryssland?

RT skrev på lördag eftermiddag ”Tidigare på lördagen sade Rysslands undersökningskommitté att explosionen av en lastbil på bron orsakade att sju bränsletankar på ett tåg på väg mot Krim antändes. Tre personer tros ha dött till följd av händelsen. Det allryska försäkringsförbundet har uppskattat skadorna på bron till 200-500 miljoner rubel (3,2-8 miljoner dollar).

Trots att topptjänstemännen firade sprängningen, höll Kiev sig undan från att ta på sig ansvaret. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu gratulerade dock de ”ukrainska specialoperationsenheter som tros ligga bakom denna operation”.

Sedan Rysslands militära operation i Ukraina inleddes i slutet av februari har olika ukrainska tjänstemän lovat att attackera Krimbron. Kiev betraktar halvön som sitt eget territorium som olagligt ”annekterades”, trots att regionen med en överväldigande majoritet röstade för att återförenas med Ryssland efter Maidankuppen i Kiev 2014.” RT: https://www.rt.com/russia/564303-crimean-bridge-traffic-resumed/

DN skriver glatt att Ukraina ligger bakom broförstörelsen medan RT menar att det är en olycka. Vem har mest rätt? Vet inte

Från rysk sida kan detta uppfattas som ett riktat angrepp på civil infrastruktur och på Ryssland. Det är möjligt att Ryssland nu kommer att kunna slå mot civil ukrainsk infrastruktur som hittills har besparats.

En körbana öppnades igår eftermiddag och tågtrafiken återupptogs

Från rysk sida uppfattas detta som ett riktat angrepp på civil infrastruktur, och det är inte orimligt att anta att Ryssland nu kommer att kunna slå mot civil ukrainsk infrastruktur som hittills har besparats. Att det också uppfattas som ett angrepp på den ryska republiken.

Jag bifogar två tweets från en artikel om detta i Pål Steigans nättidning.

 

Föregående artikelTusentals bildar kedja för Julian Assange runt parlamentet i London! Kom till mötet på ABF idag kl 13!
Nästa artikelPensionerna – en viktig valfråga?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

81 KOMMENTARER

 1. ”det är inte orimligt att anta att Ryssland nu kommer att kunna slå mot civil ukrainsk infrastruktur som hittills har besparats.” För att låna en svensk stadsmans ord; Så talar diktaturens kreatur.

  Finns det någon person, vid sina sinnes fulla bruk som kan hävda att Ryssland inte redan har angripit ”civil ukrainsk infrastruktur”? Förutom de som endast läser den ryska propagandan.

  • @Anders. Du verkar ha missuppfattat allt. Har du inte förstått att anfallet på Ukraina är en amerikansk false flag operation i syfte att ge Ryssland och Putin dåligt rykte.

   • Jo Christian, det är nästan som att man tror att det är så som du skriver, om man läser alla inlägg och kommentarer här.

     • Vare sig mina eller Christians kommentarer kan påverka några av de inbitna USA-hatarna och putinisterna som flockas här, men om någon annan läsare skulle förirra sig in på bloggen är det ju trevligt att de kan läsa lite sakliga kommentarer.

     • Här finns kunniga och seriösa kommentatorer. Hittar ej USA-hatare. Har besökt USA många gånger, och har många släktingar och vänner där. Är den som skarpt kritiserar svensk politik en ”Sverige-hatare?

     • Kan vi skippa det här ociviliserade talet som liberala och konservativa medier i ”väst” kör med, att kritik mot amerikansk näsvis utrikespolitik, som ska lägga sig i precis alla andra länders problem, skulle vara något utslag av ”anti-amerikanism” och ”USA-hat”.

      Det ÄR FEL!

      I en politisk diskussion, analys och debatt måste man kunna kritisera varje land och definitivt varje stormakt, och det är faktiskt inte förblindat USA-hat och ”anti-amerikanism”.

      Samma sak skulle då stämma in på kritik mot hur katolska kyrkan behandlat barn i Irland och Kanada under långa decennier, och hur dessa staters administrationer blundat för det.

      Kritik mot denna politiska ”inaktivitet” är ju då inte ”anti-irländsk” propaganda eller ”anti-kanadensisk” kritik.

      Lika bedrövligt blir till exempel kritik mot det nazistiska Tysklands politik med mordprogrammen på handikappade barn: är det då ”anti-tyska troll” som är i farten?

      Finns det liksom inte fler än en ståndpunkt i Amerika? Kan inte amerikaner formulera egna politiska tankar som ofta går emot ”the government” och dess aggressiva militära filantropi utomlands?

      Jag skulle nog säga att alla dessa exempel ovan, liksom kritik mot tidigare amerikanska bombningar i Vietnam, Irak eller Afghanistan är utslag av ren och hårt kritisk HUMANISM och ANSTÄNDIGHET ”från vår sida” (jag kan självklart inte tala för alla på Global Politics!) ?

      Vår kritik, som oftast här, mot amerikansk näsvis utrikespolitik och Washingtons tävlan med sig självt att skapa så många militära baser i så många länder som möjligt och sälja lika mycket armé- och flottbeväpning till så många länder som möjligt i samma anda som alla amerikanska medborgare skall tydligen ha så mycket tunga skjutvapen hemma i hemmet, är ett klart utslag för att de som skriver denna USA-hatande ”anti-amerikanism” är det rakt motsatta: kärlek till amerikanskt lugnt och civiliserat liv i Amerika och avskaffande av det alltid förlorande amerikanska våldsinvasionerna utomlands.

      VI ÄR EMOT DEN AMERIKANSKA VÅLDSFETISCHISTISKA FANATISMEN OCH DESS OINSKRÄNKTA VAPENTILLÄMPNING ÖVERALLT!

      Varför kan Kanada, Brasilien, Mexiko och Argentina på västra halvklotet, men inte de amerikanska Förenta staterna, avstå från denna Washingtons tävlan att sprida våld i världsdelar de inte själv bor i? Amerikaner har utvandrat och lämnat Europa och bosatt sig där en gång för alla.

      Det ger dessa amerikaner inte minsta rätt att komma tillbaka till Europa och politiskt och militärt härja och härska i det gamla Europa!

      Det är ju den frågan vi måste besvara!

      Över 800 miljoner européer med en över 5000 år gammal politisk och filosofisk historia och tradition, kan tydligen inte ta hand om sig själva, utan måste ta hjälp av en drygt 200 år gammal ytterst våldsam och förtryckande cowboy-politik där allt bara skall bombas och skjutas?

      Det är Washingtons våldsetablissemang vi är emot.

      Må Europa av-amerikaniseras, återciviliseras och återeuropeiseras! Det är Europas väg till frihet och oberoende. Europa är idag den SISTA världsdelen som förvägras att utrikespolitiskt, diplomatiskt och försvarsmässigt förvägras att få sköta sig självt, återkoloniserat av vår värsta våldsgalna gamla koloni i Amerika.

      Vi kräver att Washingtons våldsetablissemang åker hem och tar med sig alla vapen, kärnvapen och militära baser från Europas heliga jord!

      Yankees i uniform – go home!

      Må Europa befrias från denna amerikanska militära och politiska ockupationsmakt!

      Men vi älskar amerikaner hemma hos sig, precis som att historiskt att också tyskar, svenskar och ryssar bör bo hemma hos sig!

    • Ja frågar man här på bloggen vad de ryska soldaterna gör i Ukraina så sysslar dem mest med att hjälpa gamla tanter över gatan

  • Vänta bara för snart blir du angripen av trollen som samlas som flugor här på Putins svenska favorit blogg.

    • Det hade varit intressant att se vad som hände om samma drakoniska lagar som Putin skriver ut på löpande band hade används i Sverige på dem som kritiserar Sverige och EU. 10 eller 15 år straffarbete?

     Tror att du skall vara glad att du lever i Sverige trots allt.

     • @Kent Svensson 9 oktober, 2022 At 18:42

      Det finns inga såna lagar i Ryssland som du har nämnt. Man får kritisera hur mycket man vill.
      Och det gör man på många program på alla möjliga kanaler på Rysslands TV varje dag i direkt sändningar.
      Däremot det man inte får göra är att sprida desinformation och lögn gällande t ex Rysslands Armen.
      Där kan det bli lagliga konsekvenser då man får chanser att bevisa sanningshalten i sina kontroversiella uttalanden under rättegången eller straffas enligt lagen.
      Så att du har en fel uppfattning av Rysslands lagstiftnigen.

     • @Kent Svensson
      Sverige har redan de lagar du inte vet finns. Det är så typiska att sådana som du och hela jävla etablissemanget inte har en aning om dem, eller i varje fall vägrar att diskutera dem.

      Gå nu inte och läs Brottsbalken Kapitel 19 till 22. Den kunskapen kan du behöva så du slipper sväva i lycklig ovisshet om ditt eget lands lagar och därav tro att det bara är ”totalitära stater” som är extrema.
      https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/brottsbalk-1962700_sfs-1962-700

  • Om du enbart läser propaganda från media i Sverige, så får du inte reda på de krigsbrott, som nynazisterna är skyldiga till.

   Denna video som jag länkar till, kommer förmodligen inte att visas i Sverige. Den lades ut på en Telegramkanal av en nynazist, med texten: Vi kommer fortsätta fler skall drabbas.
   Någon hade gjort en länk till twitter så jag kunde kopiera den.
   Man ser människor som kastas utför en brant till en stor grop.(massgrav)

   Eva Bartlett hade lagt ut en stillbild, tyckte videon var för otäck och ville inte lägga ut den.
   Detta skulle ha hänt i ett område där ryssar drog sig tillbaka, och lärarna som undervisade på ryska blev ett mål och offer.
   Många har lagt ut den på sina Telegramkanaler, en skriver:

   //Om videon skriver en vän från Moskva stads Universitet att dessa är lärare i Kupyansk.
   Jag tror att vi har tillräckligt med foton och videor för att identifiera de döda.
   Att döda civila är ett allvarligt brott. Skriv om någon känner igen den döda.//

   Dear
   @ZelenskyyUa
   , the mass graves that you’re keen to find are in Kupiansk, not Izyum, according to one of your own Azov War Criminals.

   https://twitter.com/iEarlGreyTV/status/1579081420131155968

  • @Anders 9 oktober, 2022 At 16:31
   Ryssland har hittills inte angripit någon civil infrastruktur, utan endast sådan som har använts för militära ändamål.

    • Hade Ryssland attackerat civil infrastruktur i Ukraina hade de varit utan el, vatten och mat för länge sedan så inte f-n har ryssarna kört med USA-stilen i alla fall. Fast sådant begriper nog inte H2.

    • @H2 10 oktober, 2022 At 08:59
     Ryssland publicera regelbundet i stor detalj vad dom gör, och hade dom angripit väsentlig civil infrastruktur skulle dett omedelbart ha publicerats av USA propagandan.

   • Karl W skriver att ”Ryssland har hittills inte angripit någon civil infrastruktur…”
    Till och med Putin har i dag bekräftat att Ryssland har angripit civila mål i flera städer.
    Efter att länge ha läst tidigare inlägg av Bert Felt och Leif Sandström är jag inte förvånad.

    • Amnesty har påvisat att Ukraina lägger militära mål i civil infrastruktur Varför avvisas Amnestys rapport om att Ukraina bryter mot folkrätt och utsätter civila för livsfara?

     Putin sa ”Russian troops carried out “massive strikes with long-range precision weapons on Ukrainian objects of energy, and military control and communications.” The response came two days after an explosion damaged the strategic Crimean Bridge, for which officials in Kiev claimed responsibility.”…”Putin stated that Russia was retaliating for a number of attempts to strike Russian infrastructure that have been attributed to Kiev.” https://www.rt.com/russia/564385-putin-promises-response-ukraine-terrorism/ Flera exempel på angrepp av Ukraina mot infrastruktur nämns i artikeln.

     • Anders Romelsjö hänvisar till utalande från Amnesty, en organisation som tidigare fått utstå hård kritik på den här bloggen, men nu verkar de vara ok.
      I alla fall, jag kunde idag läsa och se en filmsekvens på den svenska statsfinansierade propagandakanalen SVT där man visar en attack på den så kallade ”glasbron” i Kyiv som jag förstår är en gång- och cykelbro i centrum. Då Ryssland endast attackerar militära mål så måste bron ha använts av ukrainska trupper på cykel och då måste ju bron vara ett legitimt mål.

      Eller kan det vara en false flag? Under tiden som de fredsälskande ryska soldaterna hjälpe gamla damer över gatan och delade ut godis till barnen så passade de knarkande ukrainska nazisterna på att spränga sin egen bro? Kanske mindre troligt då bron inte verkade få några direkt större skador så det ser mer ut som ytterligare ett ryskt misslyckat anfall där de inte ens lyckades spränga en gångbro utan endast sprida terror bland civilbefolkningen.

      Såg också att någon sorts missil landat bredvid en lekplats i en park. Förmodligen misstog den ryska underrättelsetjänsten barn som lekte indianer och cowboys för ukrainska knarksoldater redo att mörda ryskspråkiga.

     • Eller Anders (skribenten, inte redaktören) – vi får väl använda Pentagons regelbundna vokabulär:

      collateral damage.

      Det lär väl få yttras många gånger framtida som mången förklaring i Sveriges Riksdag till vad landet Sverige gett sig in på, sedan Erdogan fått för sig att släppa in…eller inte släppa in…Sverige i det militära hönshuset.

      Sverige – en hermelin bland katterna, eller om det nu blir tvärtom. Vi får väl se vad stolte herrn i Ankara beslutar: kalabalik eller inte.

    • @Anders 10 oktober, 2022 At 13:19
     Att Ryssland har angripit civila mål i flera städer är vad USA propaganda hävdar. Det visar sig att det var en mycket välplanerat och framgångsrikt angrepp på ukrainska militära ledningscentraler och andra mål väsentliga för krigföringen. Ryssland har klar redovisat alltihopa. Jag vet inte vilka de person är du nämner, men ett flertal Kina kunniga personer har utsatts för systematiskt förtal, förföljelser och personangrepp i avsikt att förtala och vilseleda, bara förvånande att det tillåts på denna blogg. Jag har alltid uppträtt under mitt eget namn, det som står på mitt körkort och ID kort, signaturen Karl W, och signaturen KWANG.

 2. Krim tillhör Ryssland. Den kommer ALDRIG återgå till Ukraina. Ukraina har under 8år kommit undan med deras vidriga krigsbrott mot egna befolkningen i Donbass. Slakteriet och morden,ihop med terroriseringen mot egna befolkningen var MYCKET vidrigt. Vi hade inte ens hamnat här om den korrupta regimen gjorde det rätta under alla årens gång och fullföljt Minsk avtalen. Då hade Donbass regionen med Luhansk och Donetsk fått utökat självbestämmande eller autonomi,MEN FULLT ut INOM Ukrainas gränser. Istället fick man bevittna (Bortsett från massmedias korsningståg mot Ryssland) ukrainska regimen göra de motsatta dvs terrorisera och mörda dessa som bodde där. Övriga EU såg ALLT och vet visste ALLT. Men propaganda medierna gick på stenhård högvarv dagligen utan paus,samtidigt som dom europeiska ledarna var korkade idioter. Med Tyskland och Frankrike i förarsätet,då dessa med övriga clownerna skulle se till att Minsk avtalen fullföljdes. Men nej så blev de inte. Nu är vi här. Sverige med flera förde ständigt anti-ryska politik,och betedde sej som riktiga klantskallar och befolkningen hjärntvättades ständigt så man blev ryssofobiska. Man tillät Usa styra och kontrollera där man ALDRIG hade för avsikt att tillåta Minsk avtalen följas, tvärtom var det bara. ALLA och framförallt ukrainska regimen hade vunnit massor på att implementera och fullfölja Minsk avtalen.Men så som dom svaga EU jämt agerade,svagt korkat och HELT idiotiska,så undrar man hur vi hamna här,med Ryssland som hade tålamod under 8år. Medans det enda viktiga för Usa, Nato lägret bara var att pumpa in vapen och pengar till korrupta regimen samtidigt som man tränade dess arme,till såkallad”Nato standard”trots att dessa genomförde mord efter mord på egna befolkningen i Donbass. Största misslyckandet av dessa korkade idioter till EU på ÅRATAL

  • @Lagerarbetaren 9 oktober, 2022 At 17:15
   ”Krim tillhör Ryssland ” Jag skulle vilja uttrycka det lite annorlunda. Krim är en del av Ryssland, folket som bör där är etniska ryssar, talar ryska och har rysk kultur, och så har det varit i hundratals år. Det var Nikita Khrushchev som ”flyttade” Krim till Ukraina 1954 för ett stort bevattningsprojekt. Det misstaget har aldrig blivit korrigerat, förrän nyligen. Liknade gäller för Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson.

 3. Du yttrade dig inte då Krim bron (med sin 18,1 km Europas längsta bro) attackerades av ukronazi terrorister.

  Jag är vid min fulla sinnes bruk och jag säger: Ryssland måste hoja insatserna nu med att ta ut nyckel beslutscentra – börja med kärnvapenkrig ivraren Ze🐽 kontor.

  • Det här var nog ett av de mer förvirrade kommentarerna jag läst på länge. Kan du förklara vad du vill ha sagt med ”Krim bron”?

   • Att du behöver förklaring till vad en normal femteklassare kan förstå kastar ljus på dina inlägg här och varför du är en inbiten ryssofob och inget mer.

    Diktaturens Europa svämmas nu av folkliga protester mot den EU eliternas dryga och dumma politik som offrar medborgarna på ukronazisternas altare.

    A massive crowd of protesters marched through the center of the Paris on Saturday demanding that France radically change its stance on NATO and the EU.”

    https://www.rt.com/news/564360-paris-protest-nato-eu-france/

    It is gonna be a hot winter. It ain’t Russia that will be burning! Capici?

 4. Att prata om röda linjer kommer inte att få Ukraina och västvärlden att ändra uppfattning. Beslutsamma och tuffa åtgärder från Rysslands sida kommer att vara mycket effektivare. Denna åsikt delas av statsvetaren Ernest Makarenko .

  Tidigare påminde chefen för den andra avdelningen av CIS vid det ryska utrikesministeriet, Alexei Polishchuk , att Ryska federationen redan hade angett sina röda linjer. Först och främst inkluderar dessa leveranser av ”långdistansvapen eller mer kraftfulla vapen” till Kiev.
  Samtidigt kommer reaktionen på västvärldens agerande att bestämmas ”baserat på resultaten av en grundlig analys av den nuvarande situationen.”

  Ändå, menar Makarenko, har ”USA och dess skyddslingar redan passerat alla acceptabla gränser, och att prata om dessa gränser är osannolikt att ha någon effekt. Ukraina, som ett instrument för USA och Storbritannien i kriget mot Ryssland, har länge bett om ett kraftfullt slag, men Moskva har hittills avstått från sådana åtgärder.
  Utan att ha all information är det omöjligt att dra slutsatsen när Moskva slutligen kommer att besluta om en allvarlig missil- och bombattack mot Ukraina. Men det är klart att vi ska sluta påminna om de röda linjerna”.
  Han noterade att sådana vapen säkert kommer att överföras till Kiev, men USA kommer att dölja dessa leveranser. På samma sätt försökte Washington ta avstånd från deltagandet i mordförsöket på Daria Dugina. Sedan, i Vita huset, överfördes alla pilar till Ukraina, för att inte bli medbrottslingar i terrordådet i den europeiska allmänhetens ögon.
  Makarenko är säker på att även västerländska underrättelsetjänster deltog direkt i det senaste sabotaget. I synnerhet är det osannolikt att Kievregimens trupper skulle ha kunnat underminera Nord Streams på egen hand. Därför är det helt meningslöst att prata om några gränser inom området för vapenleveranser till Ukraina, det är nödvändigt att vidta tuffa reaktionsåtgärder.
  ”Jag erkänner att det här antyder att vi lovade att slå till mot beslutsfattande centra. Naturligtvis finns de inte i Kiev, utan i London och Washington. Och jag tror att detta uttalande inte riktar sig till den ryska allmänheten, utan till de anglosaxiska ledarna. Det förefaller mig som om vi fortfarande biter ihop tänderna, i så fall är denna varning om vapentransporter den sista. Vi kommer då inte att slå till mot Ukraina, utan mot genuina beslutsfattande centra. Detta är det enda sättet jag kan förstå det sista uttalandet”, avslutade Makarenko.
  För närvarande är den mest kraftfulla typen av vapen som levereras från USA till Ukraina HIMARS flerskjutsraketsystem, som också är kapabelt att skjuta upp operativa taktiska missiler. Ändå har Washington ännu inte börjat överföra sådana typer av ammunition till Kiev, men ett antal experter antog att de amerikanska myndigheterna förr eller senare skulle försöka göra detta i hemlighet.
  https://riafan.ru/23687422-poslednee_preduprezhdenie_bloger_makarenko_ob_yasnil_namek_rf_o_krasnih_liniyah_dlya_nato

 5. Från din kommentar att döma läser du inte rysk propaganda, bara amerikansk/NATO dito.
  Jag kan rekommendera lite rysk propaganda. Till exempel RT.
  Sedan finns det är amerikansk propaganda som ger mer info om krigets orsaker tex. Duran, Scot Ritter, Redaktid med fler. ”Mainstream media” säger oftast alla samma sak. I
  En konfliktlösning måste man lyssna på båda sidor, det är det allra viktigast. Om EU och NATO/USA slutade stödja Ukraina och lyssnade på Rysslands argument skulle fredsförhandlingar bli möjliga.

   • Anders R: ”EU har gjort det straffbart att återge från RT.”
    Nu tror jag att du pratar strunt. Sanktionen eller att stoppa sändningar, men vad jag vet är det inte straffbart att återge något från RT. I så fall skulle alla från SVT till du själv ligga illa till, för jag har sett referenser till uttalanden i RT både i SVT och på den här bloggen.

    • Om så väl vore

     ”Regeringen står bakom EU:s censurbeslut om RT
     Sedan förra veckan har ryska RT:s och Sputniks TV-sändningar stoppats i EU. Och nu förekommer blockering av kanalernas sajter i Sverige med hänvisning till EU-beslutet. Telia blockerar RT:s sajt sedan i onsdags, skriver Dagens Nyheter.

     Det här strider ju mot principen om nätneutralitet, men Post- och Telestyrelsen har sagt att EU-beslutet ger ett undantag och att myndigheter förväntar sig att internetleverantörer ska blockera RT.

     Kritiken mot EU:s censurlinje är samtidigt hård. Reportrar utan gränser kallar det vansinnigt. Och Journalistförbundet tycker EU går helt fel väg för att komma åt desinformation. Till DN säger internetleverantören Bahnhof att dom inte kommer följa direktivet att blocka de ryska sajterna i Sverige.

     – Det Telia gör är att man stoppar distributionen, det gör i sak att vi bryter inte mot våra yttrandefrihetsgrundlagar, säger kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter (S) till Medierna.

     Trots kritiken om censur och inskränkt medie- och yttrandefrihet står regeringen bakom EU-beslutet förklarar ministern.” Regeringen står bakom EU:s censurbeslut om RT.

     23 mars: Europeiskt journalistförbund: ”EU-censur ett brott med vår demokrati”.

     Tyvärr minns jag inte vilka konsekvenser det kan ha att bryta mot detta beslut för olika medier. Detta EU-beslut gäller över svensk lag. Frågan diskuterades vid det utmärkta mötet om Julian Assange och yttrandefriheten i fullsatt sal, där jag var.

     • Att stänga ned ett utländskt mediahus i ett land (Sverige) som inte ens är vare sig krigförande med det landet, eller inte bokstavligt vill ha krig.

      Det är ganska extremt! Det närmaste vi kommer något liknande är när Norrskensflammans redaktion brändes ned i en mordbrand under andra världskriget.

      Man kan undra: under det långt värre och mer brutala krig som förevar året 2003 med britter, amerikaner, polacker, litauer och ukrainare(!!) vars krig helt fördömts i förväg av Förenta nationernas säkerhetsråd;

      Vilka brittiska, amerikanska liksom polska och baltiska media bannades och stängdes runtom Europa och i Sverige våren 2003, när det ljögs som aldrig förr i den amerikanska doa-kören?

      Har dessa länders politiker och medier någonsin gjort minsta avbön?

      Jag tror (jag kan ha fel!) att åtminstone så gjorde DN:s ledarskribent Peter Wolodarski uttalandet att DN:s ledarsida ”hade tagit fel ståndpunkter” i det illegala anfallskriget mot Irak, efter att åtminstone 250 tusen irakier dödats.

      I Irak skulle ha varit jävligt glada för ett brinnande brospann på Krimbron, även om nyheten basunerades ut på RT!

      Jag har en del kollegor och vänner på Krim. Hur i all världen skall Krim ”återbördas” till Ukraina?

      Har det nu inte rått fullskaligt blodigt inbördeskrig i Ukraina ännu, så kommer det verkligen med en ukrainsk ”återerövring” av Krim. Det har inte mången politiker i västvärlden tänkt på alls.

      Låt Krimborna få bo i vilket land de önskar. Hade nu västvärlden och den evigt visa ledarskapsförmågan i Washington varit så förbaskat petnoga med internationell folkrätt, hade till exempel eviga ockupationer av dagens Palestina och de syriska Golanhöjderna för länge sedan rensats av amerikanskt bombflyg och brittiska armeterrängfordon från israelisk ockupation.

      Och när stängdes då BBC, CNN, Fox News och de högparanoida foliehattarna (ni behöver inte dela min åsikt om dessa media) på Newsmax någonsin ens teoretiskt av från oss europeiska internetkunder för att de spred krigspropaganda? Hände det?

      Skall då alla Dagens Nyheters upplagor nu i efterhand med ledarsidor som hyllar krafttagen i Irak eldas upp?

      Skall dessa nyttiga liberala idioter till närmast den politiska galenskapens självradikaliserade i självgodhet till svenska ledarskribenter som hyllade Bush juniors och Blairs våld och invasionskrig utvisas till Guantánamo-basen jämte Assange?

      Det borde de tänka noga på varje kväll de stoppar ned sina känsliga fötter i duntäckena från NK. Imorgon -inte i Jerusalem- utan i Guantánamo!

    • @Anders 9 oktober, 2022 At 19:42
     https://www.reuters.com/world/europe/eu-bans-rt-sputnik-banned-over-ukraine-disinformation-2022-03-02/
     —”Sanktionen innebär att EU-operatörer kommer att förbjudas att sända, underlätta eller på annat sätt bidra till spridningen av RT- och Sputnik-innehåll.”

     Det är alltså straffbart att sprida information från RT, men det gäller media och internet operatörer. Det har föreslagits att även individer skall straffas som sprider RT information, men det har mig veterligt aldrig genomförts. Däremot har ju journalister bestraffats genom att man dragit pengar från deras bankkonton. Alina Lipp ett exempel. Sanningen är propagandans värsta fiende.

     • Karl W citerar en text ”Sanktionen innebär att EU-operatörer kommer att förbjudas att sända…”
      Kort fråga till Karl W: Om Dagens Nyheter citerar en text från RT, är detta straffbart? Dagens Nyheter är ju ingen ”EU-operatör”.

     • @Anders 10 oktober, 2022 At 10:27
      Straffbarheten är ett EU beslut, men det slutligas beslutet vilar på de lokala regeringarna. Mig veterligt har Sveriges regim inte inte bannlyst RT, vilket fortfarande är tillgängligt via vissa internet operatörer i Sverige.

 6. Ivans citerande av Makarenko, om det är riktigt så tycks det ju innebära att anglosaxerna vill att det ska ske.
  Attacker mot anglosaxernas huvudstäder?
  Vad har anglosaxerna i så fall planerat för nästa steg är ju det man undrar över.
  En möjlighet är kanske att dom genomför en kontrollerad demolering av världsekonomin på ett sätt som är fördelaktigt för dom och som innebär den stora återställningen för de andra där vi ingenting äger. Men jag famlar i mörkret och brainstormar lite associativt.

 7. Ett gammalt minne kommer för mig, några decennier sen så störtade två hus i staden New York samman, egentligen tre, de liksom pulvriserades, som om det varit en förberedd kollaps med sprängämnen, men orsakades av att flygplan flög in i dem, ett i varje.

  Men det måste ju utkrävas hämnd av USA, och först ut var Afghanistan, 2001, som bombades till grus, och ockuperades i 20 år, även Sverige deltog med liv och lust, i 15 år, att ta hämnd på ett helt land för att en kriminell islamistiskt terrororganisation, baserat sig där, Al Quaida, ett polisärende, men den var betald och inspirerad av Saudiarabien, USAs allierade, med wahabismen, men det var inte Afghanistan som var skyldig.

  Nästa land att ta hämnd på, för USA, blev Irak, men som var helt oskyldig(!), men ansågs ha massförstörelsevapen, men det var en lögn, först bombade man all infrastruktur, elverk, reningsverk, verkligen massförstörelsemetoder, och 500.000 irakiska spädbarn dog, men det var helt okay enligt utrikesministern Albright, en hatisk östeuropeisk flykting, liksom deras idé att
  hata, särskilt Ryssland, det går aldrig över. Men miljoner blev flyktingar, 100,00tals till Sverige, som kanske låter höra sig i Södertälje, 100.000tals dödades av USAs bombningar, allt som skapade ISIS, som skrämde skiten ur väst, men som Al Quaida, utnyttjades av USA för att fortsätta att förstöra Syrien, men Ryssland var först med att ingripa mot ISIS, när Sverige lät unga killar resa dit, länge och väl, och Ryssland försvarare även Syriens suveränitet, som annars blivit ett Libyen, 2.0., som även Sverige, knähunden bombade sönder 2011. Borde inte Sverige få ett ”Fredspris” ? Kod för Krigaräventyr. Alltid främst på barrikaderna med USA-hussen, för att förstöra världen. Men Sverige kan ju inte försvara sin. egen nationella integritet mot kriminella gäng, hellre fajtas i Ukraina.

  Det ser mörkt ut, som om vi är dömda att gå under av all aggressivitet, och detta är bara början, i november/december, brukar smärtgränsen i korsfästningen, nås på våra breddgrader.

  Men om Ryssland skulle ta sån brutal hämnd som USA/Nato brukar göra, nu efter Nordstream &
  Kertjbron, då blir det svårt, för Europa och världen. Men vissa uppmuntrar och kräver detta.
  Orealistiska uppfattningar, att Ryssland är så starkt, eller förakt för att de påstås misslyckas,
  ett behov av att ryssarna skall hämnas, kräver västs tonåringsregimer, (som Sanna Marin), som om detta krig förs som underhållning för USA/Europa. Sen skall Ryssland straffas maximalt, för att man gör motstånd mot att bli inringad, och få en USA-klientstat på tröskeln, plötsligt ”står Ryssland på
  Natos tröskel”, så kan det gå.

  Ukraina tycks fungera på tonårsnivå, med sabotage- och dödspatruller, frikårsledare, skådisar, oligarker, finns inget civilsamhälle, inga vuxna i rummet, och attraherar en viss typ av personer, de som gärna blir bödlar. Perfekt för USA & Nato att fånga upp, som svenska gangsters i förorten rekryterar yngre, och barn, för skitjobben, lätta att imponera på, och grooma för sina intressen, till en katastrof, med värre och värre konsekvenser. Det går inte att förutse Europas framtid, vi leds av USA till vår undergång, vi kommer att bli den nya Mellan Östern-zonen, ”the failed continent” vi får tillbaka vad vi själva bidragit till. (Som gangsterismen i USA, den uppstod där och Hollywoods ständiga gangsterglorifiering…)

  Men varför ge Putin såna födelsedagspresenter, när han fyllde 70 i fredags… Socialdemokratiske
  statsministern, Tage Erlander, hyllade Josef Stalin med en lång hyllningsharang den 8 december 1948, då Stalin fyllde 70, kolla tidningsarkiven. Den 4 juni 1942, flög Adolf Hitler och Keitel, till Finland, St Mikkeli, med en Focke Wulf Condor, för att hylla marskalk Mannerheim på 70-årsdagen.
  Men hurrar tyskar ? Ryssar gör det, men inte finnar, de kallar oss rikssvenskar för ”hurrit”, ” hurrare”.

  Erlander och andra inom arbetarrörelsen , och socialdemokratin,var säkert tacksamma för att de
  slapp dela de norska socialdemokraternas öde, att hamna i nazis KZ/Nacht -und Nebelläger, som Gerhardsen och Bratteli,vissa blev arkebuserade av tyskarna, 1941, (Hansteen/LO) så det var nog djupt känt.

 8. Ukraina (nato/eu) hade möjligheten att behålla donbass inom ukrainska gränser. Enda som begärdes var att väst ukraina inte sköt mot den ryska befolkningen i östra ukraina, att man följde minsk 2 avtalen. Ryssland bryter inga internationella avtal. Ukraina/usa bryter dom flesta avtal.
  Vore intressant att höra: vad har nato/usa gjort för att påskynda fredsförhandlingar i ukraina. Kan nån berätta?

 9. Vad innebär folkomröstningen? Följande bland mycket annat

  ”Nearly 10,000,000 people, nearly one quarter of the population of the Crimea-less Ukraine (pre-War population) (more people than those in Estonia, Latvia, Lithuania and Georgia combined), some 20% of the landmass of the Crimea-less Ukraine, an area nearly the size of England, joined the Russian Federation.”

  Näst på tur att ansluta till Moder Ryssland är Kharkov, Dnipropetrovsk, Nikolaev and Odessa.

  Och det komemr att bli så. Och hur än en ryssofober (från 66% senilen Biden, till Dam(m) Truss och samling ryssofober vid Odenplan, Gamla Stan och där ikring) fortsätter med deras dumma sanktionerar, medan Bonniers och GoldmanSachs+Schibsted ägda medier ajar och ajar. Allt det kommer inte att hindra ellr ändra på något. Ukraina ska avnazifieras och demilitariseras. Punkt slut.

  Den egetliga segraren Rysslands folk firar för evigt så att säga 🤗🤗🤗

  • ”(från 66% senilen Biden”

   Joe Biden är en otäcking. Jag blir bara irriterad när jag ser den nunan.
   Det är nåt plastigt över det hela.
   Något icke naturligt. Konstgjort som syntetiska material.
   Som något falskt.
   Det vänder sig i magen när man ser svensk media och Public Service favoriserar allt som kommer i dess väg.
   Som om Sverige är Joe Bidens första lydrike.
   Min känsla är dystopisk och besvärande.
   Har mycket svårt att tro det kan komma något bra ur det här.
   Som tur är finns bloggen Global Politics som ständigt söker andra vägar.
   Om man bortser detaljer så i det stora hela bättre vägar skulle jag tro.

  • Föreslår att du hellre använder liten z framöver. Det går inte bra för Ryssland. Män som riskerar att bli inkallade rymmer landet. Jag befinner mig för tillfället i Turkiet, här är mängder av ryssar som stucket hemifrån.

   De ryska vapnen är på upphällning p.g.a. korruption. Putin köper nu ammunition från Iran och Nord Korea, Kina vägrar sälja till ett land med en ekonomi i storleksordning som Spanien. Nu när det sakta men säkert går åt skogen med Ryssland så kanske Nord Korea eller Iran är länder som attraherar dig? Speciellt som du antagligen inte är en tonårstjej. Av någon konstig grund så verkar upproret bland kvinnor i Iran inte få någon som helst uppmärksamhet på den bloggen. Har bloggen nu också blivit iransk prästkramare?

   • Hur vore det om en ”Kent” skulle försöka se verkligheten? Bara att hålla på med att jämföra Rysslands enorma reala ekonomi med spekulations-dvärgar som Spanien och Italien som är så populärt bland idiotkommentarerna är ju bara tröttsamt. Vad tror ”Kent” hade hänt med världsekonomin om man sanktionerat Spanien? Absolut ingen hade märkt något förutom att vissa grönsaker hade blivit marginellt dyrare.

   • Smaka på detta ”As per SMO, as was expected–the ”front” was stabilized and VSU are throwing last reserves at Russia and everyone who has the IQ above room temperature knows now what is coming. The only thing Kiev has left at its disposal are PR acts like sabotage of the Bridge or, which is fully expected, terrorist acts against civilians deep into Russia proper and infrastructure objects, such as metro, public transport, energy control centers among many other, are the targets for Washington and London who use their Kiev stooges to provide for plausible deniability. But, as it is a strategic truism–terrorism is the weapon of the weak. When considering psychopaths running modern West this is what you would expect.”

    Hör du hur det låter? ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

   • Ryssland är världens sjätte största ekonomi. Det är det Internationella Valuta Fonden som säger det. WOW.
    PPP mått alltså. Vet vad det är? Det är ett mått som inte passar ryssofober, d v s, svårt att använda till ljug statistik som t ex BNP. Därför används den av Internationella Valuta Fonden. Spanien? Den komemr först som nr 16, efter Sydkorea, Turkiet, Mexiko. Ay ay. Sniff sniff. Är du gråtfärdig nu. Så ja … ta ett blås som Ze🐽 gör alla dina PPP mardrömmar kommer att försvinna😜

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

    • I nivå med Indonesien…. visar bara att man har gas/olja men i övrigt är ett outvecklat land med låga löner/kostnader.

     • Det är svårt att jämföra rysk ekonomi med resten av världen eftersom strukturerna också ärvda av den sovjetiska planekonomin ännu tidvis fungerar och är effektiva i vissa ryska regioner och industrifält.

      Vi måste komma ihåg att Ryssland och tidigare hela SSSR var i princip det enda självförsörjande landet i världen, och den sovjetiska ekonomin var i reella tal den andra största i världen och i vissa industriella kapaciteter världens allra största.

      Landet tillverkar mycket för självkonsumtion.

      De rysktillverkade atomubåtarna i den nya femte generationen anses av många idag tillhöra de mest sofistikerade i hela världsflottan.

      Brittiska Royal Navy har till och med uppgivits förlorat all möjlighet och förmåga att finna och spåra de nyaste ryska ubåtsklasserna i världen. En hög amerikansk admiral kallade de nyaste diesel-elektriska ryska ubåtarna för oceanens ”svarta hål”, och dessa är till och med tystare än de normalt skramligare atomkraftsdrivna ”atomubåtarna”.

      Rysk industri är högst militärt centriserad och koncentrerad, och många fysiska och kemiska upptäckter som förr fått Nobelpris till västliga forskare har intressant nog vid vissa tillfällen upptäckts avsevärt tidigare av den sovjetiska forskningen, men då som strikt hemlig och aldrig publicerats internationellt.

      Länder med stora naturtillgångar brukar ibland bli innovativt och politiskt aningen mer primitiva; vi kan tänka på det hyperkapitalistiska Saudiarabien som får nästan alla inkomster från olja, och där i princip en stor majoritet av befolkningen jobbar för staten och avlönas direkt ur oljeinkomsterna.

      Ingen talar idag särskilt föraktfullt om den synnerligen pengastinna saudiska ekonomin (och den istort inhemska konsumtionsekonomin där man inte producerar mycket för egen del) och dess placering i världen, men att de därutöver inte exporterar mer än kanske kameler till grannländerna.

      Ryssland har idag världens främsta moderna kärnreaktor- och atomfartygsindustri och äger som enda land i världen både världens största (och enda) atomdrivna isbrytare och enda aktiva atomdrivna handelsfartyg i världen. Amerikanerna idag kan inte ens bygga framgångsrika egna dieseldrivna isbrytare och har inga isgående, ens militära, fartyg för det Arktis de numera planerar att besätta och naturligtvis ”kontrollera” med sitt oöverträffade och överlägsna ledarskap. Dess enda amerikanska isbrytare överlever genom att kannibalisera reservdelar från det äldre systerfartyget, som tagits ur bruk.

      När USA:s antarktiska fartygsexpedition fastnade för cirka 15 år sedan i Sydpolsisarna fick ryssarna skicka dit världens största diesel-elektriska isbrytare från Vladivostok och bogsera ut den förra amerikanska supermaktens illa rustade fartyg ur de antarktiska isarna.

      Länder som bygger kärnkraft i världen idag gör det till stor majoritet med ryska RosAtom.

      Så det är faktiskt inte bara olja och gas som exporteras från RF. Men landet är bortskämt av sina egna rika tillgångar, som sägs vara en tredjedel av världens alla naturtillgångar.

      Det är inte undra på att Washington inte vill att Europa, Kina och Indien skall finna en geografisk och geopolitisk gemensam faktor i Ryssland som håller Europa och Asien samlat ihop.

      Det kommer att hända naturligt förr eller senare, men Washingtons alltmer tilltagande grad geopolitiska panik kommer naturligtvis göra allt för att förhindra detta, men på lång sikt är detta helt förgäves.

      Europa och Asien kommer industriellt och ekonomiskt växa ihop, och den tidigare amerikanska supermakten kollapsa av detta Euroasiatiska tryck bestående av uppåt fyra miljarder invånare mot USA:s 330 miljoner.

      Good night and Good bye Washington!

   • Citat värda att minnas och användas för dina framtida inlägg Kentan son av Sven:
    ”Not only is Russia demilitarizing Ukraine, it is are demilitarizing NATO.”

    Gissa vem som sa det? Det var inte Vladimir Putin. Det var en västerlänning som kan sina militära saker. Gissar du rätt person/namn så får du en hemlig gåva

   • @Kent Svensson 10 oktober, 2022 At 16:25
    De personer som flytt militärtjänstgöringen är ett försvinnande litet antal av befolkningen, med det har blåst upp till fanatiska proportioner av propagandan. Rekryteringen kunde ha skötts bättre, det har även Putin själv sagt. Ta inte din information från propaganda, den har redan i månader hävdat att Ryssland redan har förlorat. Sanningen tycks vara att Ryssland fortfarande avancerar och är framgångsrik.

    • Flera 100.000 har flytt Ryssland sedan mobiliseringen och det är de som har råd som drar utomlands. Detta innebär en svår brain-drain i landet. Mobiliseringen är en katastrof för Ryssland på precis alla plan.

     Nej, Ryssland avancerar inte längre. De har tryckts tillbaka rejält på alla fronter de senaste månaderna förutom vid Bakhmut där Wagner skickar våg efter våg med köttmurar. Nu har de tryckts tillbaka något även där. Otäcka bilder med högar av slaktade ryssar överallt på den fronten, undrar hur de är funtade.

     Hittar inte länken just nu men läste igår att det har gått så långt att man i Kreml börjar fundera på folkets reaktion om/när man skulle förlora Krym.

     • @Lite förnuft tack! 12 oktober, 2022 At 08:58
      Förnuft, precis. För det första är det den amerikanska propaganda siffran, och propaganda tror jag inte alls på. Av en befolkning på omkring 150 miljoner är det heller inte mycket. Ryssland avancerar inte för man har satt uppgiften på paus för att kraftsamla och sedan på ett slutgiltigt sätt kasta ut de ukrainska inkräktarna. De byar som Ukraina/USA säger sig ha erövrat rör sig tydligt om att lätt beväpnad polis har fått order att dra sig tillbaka. De områden man tydligen verkligen strid för har Ukraina/USA skickat rena lämmeltåget av ukrainare i döden. Rena slakten, och det är vad bilderna visar. Det talas om förluster på 5,000 personer för att uppnå mycket små vinster.

  • Du har kanske inte märkt att kriget inte går speciellt bra för Ryssland? Kanske t.o.m. riktigt dåligt?

   Kanske t.o.m. är så att det börjar knaka i relationerna mellan makthavarna i Kreml nu när det börjar gå upp för dem hur detta kommer att sluta i verkligheten?

   • Ja, lite förnuft tack!
    Det gick heller inte alltid bra för Ryssland när landet invaderades från Väst 1941.
    Men hur det slutade i verkligheten vet vi.
    Det är endast dårar som tror Ryssland kan besegras med våld.
    Det är dårarna som är farligast för världen.
    Det är istället dårskap som måste besegras.
    Det farliga med USA är att de har ”cowboy” andan i sig.
    De skjuter först och tänker sedan.
    Du ser nu Ryssland skjuta men vet inte hur de tänkte.
    Du får leva i spekulationer och det ger Ryssland övertaget.
    För du vet ju inte alls deras nästa drag, eller hur?

 10. 10 oktober 2022, 09:17
  Tiden för Rysk vedergällning mot USA/ATO/EU/Ukraina har äntligen påbörjats.
  Vice för Ryska federationens statsduman Pjotr ​​Tolstoj uppmanade till att ”driva Ukraina in på 1700-talet” efter incidenten på Krimbron den 8 oktober.
  Statsdumans vice från Krim-regionen Mikhail Sheremet föreslog att ”släcka” Natos satellitkonstellation för att minska deras spaningsnoggrannhet vid koordinering av missilangrepp från ukrainska trupper mot regionerna DPR, LPR, Zaporozhye och Cherson, rapporterar RIA Novosti .
  ”Dessa satelliter förstör vårt folk i dag, så vi har all rätt att släcka dem och sätta dem ur spel, eftersom de bidrar till aggression mot Ryssland ”, sade ställföreträdaren.
  Han betonade att Ryssland har vapen som kan avväpna Nato-satelliter, i synnerhet Peresvets ryska laservapensystem. Utan satellitspårning kommer HIMARS MLRS, som slår nya ryska territorier, inte längre utgöra en betydande fara, sa Sheremet.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2022/10/10/18759181.shtml

 11. 10 oktober 2022, 10:16
  Kryminform: Missilangrepp mot mål i västra Ukraina.
  Attacker tillfogade mål i västra Ukraina, ström och internet förlorat.
  Ögonvittnen rapporterar anfall mot mål i västra Ukraina. Internet- och elavbrott rapporteras.
  Ögonvittnen rapporterade en attack mot Lvov, Vinnitsa, Zhytomyr, Ternopil, Khmelnytsky.
  Ljuset försvann i vissa områden i Khmelnitsky och Lvov, i Zhytomyr finns det ingen elektricitet i hela staden, rapporterar Kryminform .
  Dessutom rapporteras en andra våg av attacker mot Kiev och Dnepropetrovsk. Voenkor Oleksandr Kots rapporterade på sin Teleram-kanal om attacker mot järnvägsanläggningar längs Dnepr.
  Raketangrepp rapporterades också i Kiev-regionen.
  Tidigare rapporterade lokala medier att flera explosioner hördes i Ukrainas huvudstad, information om dem i stadens centrum bekräftades av borgmästaren i den ukrainska huvudstaden Vitaliy Klitschko, samt rådgivare till chefen för Ukrainas inrikesministerium Anton Gerashchenko.
  Dessutom meddelas tågstopp i stora delar av Ukraina. Flera elkraftverk är utslagna.

 12. 11:12, 10 oktober 2022
  Zelensky bekräftar attacker mot Ukrainas kritiska infrastruktur.
  Ukrainas president Zelensky bekräftade strejker mot kritisk infrastruktur över hela landet.
  Ukrainas president Volodymyr Zelensky har bekräftat missilangrepp mot kritisk infrastruktur över hela landet. Han uppgav detta i sitt videomeddelande på Telegram – kanalen.
  Enligt Zelensky utfördes attackerna med hjälp av iranska drönare.
  ”De har två mål. Kraftanläggningar – i hela landet. Kiev-regionen, Khmelnitsky, Lviv och Dnipro, Vinnitsa , Ivano-Frankivsk-regionen, Zaporozhye , Sumy-regionen, Charkiv, Zhytomyr, Kirovohrad, söder, sade presidenten.
  Statschefen kallade människor det andra målet. Han uppmanade också ukrainare att inte lämna skyddsrummen och följa säkerhetsreglerna.
  Tidigare blev det känt om attacker mot energiinfrastrukturanläggningar i Charkiv och Charkiv-regionen.
  Dessutom sa borgmästaren i Kiev , Vitali Klitschko , att strejkerna mot den ukrainska huvudstaden hade skadat stadens kritiska infrastruktur och att det fanns offer.

  • Kadyrov: Nu är jag 100 % nöjd med genomförandet av den särskilda operationen
   Efter en rad missilangrepp mot Ukrainas infrastruktur sa Tjetjeniens chef Ramzan Kadyrov att ”nu är han hundra procent nöjd” med genomförandet av den ryska specialoperationen.
   Han talade också till Ukrainas president Volodymyr Zelensky och påminde om att Kiev har bombat civila i Donbass i åtta år.
   Hur tänkte du, loch-Zelensky,: Du kan, men andra kan inte?
   Det vill säga, i åtta år var det möjligt att bomba civila, förstöra infrastrukturen i LDNR-städer, täcka ett kärnkraftverk med granater, spränga uppför broar, beskjuta viktiga föremål, men hur flög den till ditt huvud, så plötsligt blev det omöjligt för någon? – skrev Kadyrov i telegramkanalen.
   Han rådde den ukrainske ledaren att springa, utan att se tillbaka, mot väst, ”tills den anländer”.

 13. @Magnus Berg

  Föreslår att du läser igenom paragraferna du hänvisar till.

  En del av dem galler bara i krig. Som bekant så är ju inte Ryssland i krig, man håller på med en speciell operation, som är en försköning av slakt på oskyldiga män, kvinnor och barn.

  En annan viktig skillnad är att domare och åklagare inte är politisk tillsatta, bara nämndemän och kvinnor. I Ryssland är de politisk tillsatta. Samma sak som regeringen i Polen försöker sig på (En kollega till en domare jag känner i Oltzyn vann sig sak i Europeiska människorättsdomstolen i måndags).

  För att du kanske kan få en bättre förståelse hur rättsystemet fungerar föreslår jag att du prenumerera på Magasinet Paragraf, kostar bara 50kr i månaden.

  • Vi kan ju i rättvisans namn nämna att åklagare i de amerikanska Förenta staterna tillsätts politiskt i allmänna politiska val, och domare uppdelas, åtminstone på högre nivåer, i konservativa(reaktionära) eller liberala och att den ”opartiska” högsta domstolen har numera domarmajoritet av ”konservativa” domare och att de tillsätts av diverse amerikanska ledare på politiska ståndpunkter (”nu är en majoritet av domarna ’konservativa’ och ’abortmotståndare’ o.s.v. ) i ett gammalt romerskt rättsligt och statssammanhang är så vedervärdigt gräsligt då dessa domare på förväg redan klargjort personliga politiska och ”moraliska” ståndpunkter, som inte anstår en europeisk rätts- och domstolstradition som är över 2200 år gammal från den romerska rättens rötter som Europa tack och lov ännu bygger på.

   För en europé är detta amerikanska både helt genompolitiserade åklagar- och domartillstånd komplett och förfärligt verklighetsfrämmande!

  • @Kent Svensson
   Har du gått på den myten också, den att svenska domare inte är politiskt tillsatta. Du måste vara lycklig som är så okunnig.
   Då måste du läsa ”Lag (2010:1390) om utnämning av ordinarie domare” så du återkommer till verkligheten. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20101390-om-utnamning-av-ordinarie-domare_sfs-2010-1390

   I den lagen står klart och tydligt att den svenska regeringen, om inte direkt så indirekt, har full makt vid tillsättandet av domare med flera (1§). Förslag till tillsättande ska ske genom en nämnd (4§) dock är inte regeringen tvungen att följa nämndens rekommendationer utan kan besluta så som passar regeringen (11§)

   ”1 § Denna lag avser utnämning av ordinarie domare. Dessa är
   1. justitieråd tillika ordförande, justitieråd tillika avdelningsordförande och övriga justitieråd i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen,
   2. president, lagman samt råd tillika vice ordförande på avdelning och övriga råd i hovrätt och kammarrätt,
   3. lagman, chefsrådman och rådman i tingsrätt och förvaltningsrätt,
   4. tekniska råd,
   5. patentråd,
   6. ordförande tillika chef och övriga ordförande i Arbetsdomstolen,
   7. ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.
   Lag (2016:227).”

   ”4 § Nämnden består av nio ledamöter. Fem ledamöter ska vara, eller ha varit, ordinarie domare. Två ledamöter ska vara jurister verksamma utanför domstolsväsendet, varav en ska vara advokat. Två ledamöter ska representera allmänheten. För varje ledamot ska det finnas en personlig ersättare.
   Ledamöter och ersättare förordnas för en tid av högst fyra år.
   Ledamöter och ersättare som representerar allmänheten väljs av riksdagen. Övriga ledamöter och ersättare förordnas av regeringen.”

   ”11 § Regeringen är inte bunden av nämndens förslag. Innan regeringen utnämner någon som inte har föreslagits av nämnden, ska nämnden få tillfälle att yttra sig över honom eller henne.”

   Så på vilket sätt, i praktiken, skiljer sig svensk tillsättande av domare från det som etablissemanget anklagar Ungern och Polen för? Den svenska regeringen har ju full kontroll över tillsättandet. Sedan tillsätter den också riksåklagaren och rikspolischefen. Därmed är det väldigt svårt att se att vi har ett politiskt oberoende rättsväsende i Sverige. Enbart en samvetslös hycklare skulle påstå något sådant.

   Sedan är det klart att Ryssland kan använda sig av krigslagar vid protester och landsförrädiskt beteende även mot en så kallad militär specialoperation.

   • Angående Magnus och Kents inlägg angående domare, så måste vi komma ihåg i de polska och ungerska härvorna ville regeringsmakten i dessa då högernationalistiska länder tvångspensionera och avskeda ”olydiga” domare som inte föll den regerande makten i vare sig smak eller famn.

    Det är ett långt allvarligare intrång i domstolsväsendet, och som i det polska exemplet tillsätta domare, lämpligare för makten, som kom fram att de polska nationella lagarna alltid övertrumfar de all-europeiska rättsprinciperna som Republiken Polen skrivit under som stat på att strikt följa för att få alla unionens positiva saker som regionala utvecklingsbidrag.

    Dessa regionala utvecklingsfonder som gjort en av ungerske premiärministern Orbans närmsta vänner -som är murare- till miljardär; jädrans vad han tycks ha murat på sistone!, liksom handelsavtal och många positiva saker.

    Man kan inte som Ungern och Polen övergå till de hårdaste rugby-reglerna när alla andra europeiska länder överenskommet och gemensamt spelar med reglerna med schysst fotboll.

    Det är den omvända domaravsättningen dessa två högernationalistiska och konservativa makteliter struntar i hittills, och då skall de bli av med alla unionella medel vi andra skötsamma skattebetalare bidragit med till dessa politiska lurendrejare i de reaktionära och konservativa högereliterna i Polen och Ungern. De bör uteslutas ur det europeiska broderskapet tills de rättar sig efter de regler vi alla tillsammans kommit överens om, och som alla andra följer.

    Det är det som är straffande rättvisa och rättvisa straff mot renegaterna i de ungerska och polska högerkonservativa eliterna med sin anti-europeiska politik.

    • Det som sker i Polen och Ungern är förfärligt men det är heller inte kolmörkt. Min polska pilotvän som också är domare i Olsztyn skickade mig denna artikel för ett par dagar sen. Min pilotvän och domare blev också intervjuad för en artikel i Advokaten (har inte kvar artikeln).

     Rättegången visar att trots vad Putin fotsoldater skriver så finns det en viss rättssäkerhet i Europa, om än långsam…
     https://wyborcza.pl/7,173236,28998161,ecthr-finds-poland-violated-human-rights-convention-by-unlawfully.html#S.from_poland-K.P-B.1-L.2.zw

     • Nej då Kent, allt är verkligen inte vare sig kol- eller nattsvart i östra Europeiska unionen. Men det är starka mörka krafter i rörelse.

      Jag har hört vänsteroppositionella hos progressiva liberaler och socialister i Polen kalla det som försiggår för en slags ”brun bolsjevism”. D.v.s. den konservativa makten har och skall alltid ha RÄTT. Det ser vi hos både de reaktionära och många gånger rejält anti-demokratiska Kaczynski- och Orban-regimerna.

      De här gamla takterna att makten ska ha sista ordet och sista avgörandet sitter i från den gamla diktaturens (konservativa som stalinistiska) dagar – men inte främst hos dem som råkar ha jobbat i gamla Folkrepublikens tid, utan hos de nya amerikansk-radikaliserade mörka konservativa krafterna som idag verkar helt öppet.

      Även de gamla, då progressiva ”liberaler” som hos bl.a. Viktor Orban, är nu stockkonservativa högernationalister som skit*r högtidligt i europeiska rättssäkerhetsprinciper.

      Vad gäller rättssäkerheten i de vitryska, ryska och ukrainska ”rättsväsendena” betraktar jag som jurist den rättssäkerheten som i stort sett obefintlig för den enskilde medborgaren gentemot staten, även i ”politiska mål”.

      Ukrainska, vitryska och ryska mänskliga rättighetsorganisationer (som verkar främst mot det egna landets egna rättssystem”) fick därför årets Nobelpris i fred med stor rättvisa, som jag ser det som vänstermänniska.

      De högerkonservativa makter av olika kalibrar som idag finns i Ukraina, Vitryssland och Ryska federationen har verkligen lyckats utplåna all medborgerlig juridisk rättssäkerhet i dessa länder. Där är rättsläget så ofantligt mycket nattsvartare än på några andra håll i Europa, och kan nog bara jämföras med Turkiet av idag.

      Vitryska medborgare, som ännu som enda land i Europa i fredstid, kan dömas till dödsstraff, liksom dagens Ryska federation som nu också dragit sig ur Europarådet och Domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg svävar i dag alla i juridiskt nattmörker och i stor fara. Där är ofta medborgarnas orättvisa idag upphöjd till ultimat statlig rättvisa. Tyvärr.

      ”Glasnost-Filmen” med progressiva medborgarrättsförändringar från 1985 och framåt, har sedan 15 år tillbaka dessvärre spelats baklänges till Brezjnevepokens mörkaste dagar på 1970-talet vad gäller politiskt förtryck och repressiv råstyrka, i många fall ser jag dessvärre till och med en värre ren ”konservativ ny-stalinism”.

      Men det kommer inte att hålla i vare sig Ryssland eller Vitryssland, detta tillstånd kommer förr eller senare koka över som mjölk med krut i en tryckkokare på spisen.

 14. Av någon outgrundlig orsak så nämner inte Global Politics eller någon av Putins fotsoldater eller Lottor (Putin har ju också kvinnliga beundrere) vad som hände i 2003. I 2003 försökte ryska trupper ta ön Kerch men slogs tillbaka av Ukraina.

  • Lögnimperiets fotsoldat ger sig inte – hur mycket fakta och sakliga argument man lägger fram så har lögnimperiets fotsoldat väldig svårt att acceptera dessa. rkar som lögnimperiets fotsoldat har sanningsallergi och/eller stor fakta resistans.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here