Putin vill röka fredspipa

2
873
Putin i maj 2018. Bild från Wikimedia.

Denna artikel av Jonny Tickle publicerades 30 december på RT: Putin sends personal letter to Biden, wishes him Happy New Year & appeals for closer cooperation between Moscow & Washington.
Inviten om fredligt samarbete är väl grundad. Rysslands har under senare år utsatts för mycket hård kritik och anklagelser, där det kritiskt tänkande finner brist på belägg. Till bilden hör att ”USA ensidigt sagt upp INF-avtalet för medeldistansrobotar trots protester från Ryssland som hade att följa efter. Vid en omröstning i FN:s generalförsamling i december 2018 röstade fyrtiotre stater, inklusive Kina och många länder i Sydamerika på Rysslands förslag att behålla avtalet. Fyrtiosex stater röstade emot resolutionen medan 78 stater la ned sina röster. USA:s allierade i Nato och EU röstade nej, trots att de tidigare var positiva till att behålla INF-fördraget intakt. Även Japan, Turkiet, Israel and Ukraina röstade mot Rysslands förslag.” Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig.

 


Putin vill röka fredspipa

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit till Joe Biden för att önska honom ett Gott Nytt År och uttryckt förtroende för att de snart kommer att arbeta tillsammans för att bygga förbättrade relationer ”i anda av jämlikhet.”
Putins gratulationer är en del av en serie personliga brev som han har skickat till andra ledande statschefer och politiker, inklusive Kinas president Xi Jinping, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, tidigare USA: s president George W. Bush och Storbritanniens drottning Elizabeth II.

Putin skrev i sitt meddelande till Biden att ”koronaviruspandemin och andra utmaningar som världen stod inför det senaste året har bekräftat kravet på ett brett internationellt samarbete.” Putin uppgav också att Ryssland och USA kunde göra mycket mer för att stärka stabilitet och säkerhet ”på regional och global nivå.”

Putin önskade okså avgående presidenten Donald Trump ”god hälsa, gott humör och välstånd”, liksom ”lycka och välstånd för alla amerikanska medborgare.”

Joe Biden kommer att sväras in som president den 20 januari och ersätta Trump i Vita huset. Under den sistnämnda fyraårsperioden har förhållandet mellan Washington och Moskva försämrats avsevärt, och Kreml är angelägen om att förbättra samarbetet mellan de två huvudstäderna. Framför allt hoppas Putin att parterna kommer att kun a ses öga mot öga och enas om vapen och vapenkontrollfrågor, orsaken till mycket oenighet de senaste åren.

Sedan han tillträdde 2017 har Trump dragit bort USA från internationella överenskommelser som kärnkraftsfördraget för mellanliggande räckvidd (INF) och Open Skies-fördraget. Den 5 februari, två veckor efter att Biden kommer att tillträda, upphör det nya START-fördraget om minskning av kärnvapen. Moskva har upprepade gånger bett Trump om en förlängning, vilket har nekats varje gång. Den valde president Biden i USA har uttryckt sitt stöd för avtalet efter att ha attackerat Trump för att ha dragit USA ut ur avtalet, men Kreml och Vita huset kommer att behöva tid för snabbt komma i arbete för att få förlängningen undertecknad i tid. Med mindre än sju veckor kvar innan det nya START-vapenfördraget löper ut uppmanar Ryssland återigen USA att underteckna en förlängning av avtalet.

Föregående artikelÖppet brev till Forum för Levande historia – Den israeliska ockupationen av palestinska områden
Nästa artikelHur man försöker ta död på Jimmy Dore och andra saningssägare
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Kommer relationerna mellan gamla motståndare USA och Ryssland att förbättras under Biden? Svar..Nej, de blir bara värre.
    Scott Ritter är en tidigare US Marine Corps underrättelseofficer och författare till ”SCORPION KING : America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump”.
    Han tjänstgjorde i Sovjetunionen som en inspektör som genomför INF-fördraget, i general Schwarzkopfs personal under Gulfkriget och från 1991-1998 som FN: s vapeninspektör.
    https://www.rt.com/op-ed/511225-biden-us-russia-relations/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here