Putin vill fortfarande röka fredspipa

7
2581
Putin i maj 2018. Bild från Wikimedia.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Eller hur?

Se exempelvis denna: Vad säger Putin egentligen om Ukraina och fredsavtal?
Vad säger egentligen förslaget till fördrag mellan Ryssland och USA, samt mellan Ryssland och Nato?
Vad kan hända om USA avvisar Rysslands förslag?
Vart är Ryssland på väg?

Denna artikel av Jonny Tickle publicerades 30 december 2020 på RT: Putin sends personal letter to Biden, wishes him Happy New Year & appeals for closer cooperation between Moscow & Washington.
Inviten om fredligt samarbete är väl grundad. Rysslands har under senare år utsatts för mycket hård kritik och anklagelser, där det kritiskt tänkande finner brist på belägg. Till bilden hör att ”USA ensidigt sagt upp INF-avtalet för medeldistansrobotar trots protester från Ryssland som hade att följa efter. Vid en omröstning i FN:s generalförsamling i december 2018 röstade fyrtiotre stater, inklusive Kina och många länder i Sydamerika på Rysslands förslag att behålla avtalet. Fyrtiosex stater röstade emot resolutionen medan 78 stater la ned sina röster. USA:s allierade i Nato och EU röstade nej, trots att de tidigare var positiva till att behålla INF-fördraget intakt. Även Japan, Turkiet, Israel and Ukraina röstade mot Rysslands förslag.” Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig.

 


Putin vill röka fredspipa

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit till Joe Biden för att önska honom ett Gott Nytt År och uttryckt förtroende för att de snart kommer att arbeta tillsammans för att bygga förbättrade relationer ”i anda av jämlikhet.”
Putins gratulationer är en del av en serie personliga brev som han har skickat till andra ledande statschefer och politiker, inklusive Kinas president Xi Jinping, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, tidigare USA: s president George W. Bush och Storbritanniens drottning Elizabeth II.

Putin skrev i sitt meddelande till Biden att ”koronaviruspandemin och andra utmaningar som världen stod inför det senaste året har bekräftat kravet på ett brett internationellt samarbete.” Putin uppgav också att Ryssland och USA kunde göra mycket mer för att stärka stabilitet och säkerhet ”på regional och global nivå.”

Putin önskade okså avgående presidenten Donald Trump ”god hälsa, gott humör och välstånd”, liksom ”lycka och välstånd för alla amerikanska medborgare.”

Joe Biden kommer att sväras in som president den 20 januari och ersätta Trump i Vita huset. Under den sistnämnda fyraårsperioden har förhållandet mellan Washington och Moskva försämrats avsevärt, och Kreml är angelägen om att förbättra samarbetet mellan de två huvudstäderna. Framför allt hoppas Putin att parterna kommer att kun a ses öga mot öga och enas om vapen och vapenkontrollfrågor, orsaken till mycket oenighet de senaste åren.

Sedan han tillträdde 2017 har Trump dragit bort USA från internationella överenskommelser som kärnkraftsfördraget för mellanliggande räckvidd (INF) och Open Skies-fördraget. Den 5 februari, två veckor efter att Biden kommer att tillträda, upphör det nya START-fördraget om minskning av kärnvapen. Moskva har upprepade gånger bett Trump om en förlängning, vilket har nekats varje gång. Den valde president Biden i USA har uttryckt sitt stöd för avtalet efter att ha attackerat Trump för att ha dragit USA ut ur avtalet, men Kreml och Vita huset kommer att behöva tid för snabbt komma i arbete för att få förlängningen undertecknad i tid. Med mindre än sju veckor kvar innan det nya START-vapenfördraget löper ut uppmanar Ryssland återigen USA att underteckna en förlängning av avtalet.

Föregående artikelVad säger Putin egentligen om Ukraina och fredsavtal?
Nästa artikelFN kräver slut på ockupationen (Israels) – men Sverige stödjer inte.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Kommer relationerna mellan gamla motståndare USA och Ryssland att förbättras under Biden? Svar..Nej, de blir bara värre.
  Scott Ritter är en tidigare US Marine Corps underrättelseofficer och författare till ”SCORPION KING : America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump”.
  Han tjänstgjorde i Sovjetunionen som en inspektör som genomför INF-fördraget, i general Schwarzkopfs personal under Gulfkriget och från 1991-1998 som FN: s vapeninspektör.
  https://www.rt.com/op-ed/511225-biden-us-russia-relations/

 2. Det stämmer där, svaret är nej. Det borde inte vara så,men det kommer bli så. Det är inte svårt att se hur,och vad alla politiker på båda partierna i Usa tycker och tänker. En sådan förändring inom närmaste tid är mycket svårt att se. Man har för lång tid nu sett Ryssland som den främsta utmanaren utan att kunna komma över det.Sen finns par större vinster som Ryssland rott hem globalt sistone,där för dom flesta politiker inom båda partierna tagit mycket illa upp vid sej och uttalar sej för dåligt. Det gäller då Syrien där dess regering och president mot alla odds sitter kvar,trots helt enad väst.Den andra är Venezuela kuppen där Ryssland gjorde exakt samma sak mot en helt enad väst,även om det i Venezuela såg ut på annat sätt och inget minsta människo-krig fanns. Detta har politikerna haft svårt att acceptera,då man själv inte haft någon vinst att visa,och alla såg hur Afghanistan också slutade i somras. Man stör sej rejält på Ryssland som har för stor respekt utanför västvärlden. Usa vet ju mycket väl att utanför västvärlden så är det Ryssland som är den mest omtyckta landet,där man av flesta även ses som rockstjärna. Man borde köra fredspipan,kunde inte hålla med mer,men tror inte heller någonstans att det kommer ske

  • Drömscenario? USA kan utesluta Lettland, Litauen och Estland från NATO.
   Författaren Oleg Artyukov är en politisk observatör. Född 5 juni 1974. Naberezhnye Chelny.
   Utexaminerad från fakulteten för historia vid Moskvas pedagogiska statsuniversitet. Kandidat för historiska vetenskaper. Han har samarbetat med Pravda.Ru sedan 2002.
   https://www.pravda.ru/author/artjukov_oleg/

   USA kan komma överens om att utesluta de tre baltiska staterna – Lettland, Litauen och Estland från den nordatlantiska alliansen – för strategiska avtal med Ryssland.
   Denna prognos gavs på sidorna av The National Interest av en före detta amerikansk arméofficer och militärexpert David Payne.
   Enligt hans åsikt ser Biden-administrationen Kina som det primära och långsiktiga hotet mot USA och dess allierade. Och för att stå emot Peking kan Washington erbjuda Moskva en sorts ”icke-aggressionspakt”, säger Payne..
   Enligt detta nya säkerhetsavtal mellan USA och Ryssland kommer Estlands, Lettlands och Litauens självständighet att garanteras av Moskva i utbyte mot deras utträde ur Nato.
   I utbyte mot skapandet av en landbro (väg- och järnvägskorridor, eventuellt överbyggd i dess litauiska del) som förbinder Ryssland med dess Kaliningrad-enklav via Vitryssland och Litauen, kommer Ryssland att dra tillbaka alla sina offensiva styrkor, inklusive kortdistans ballistiska missiler, från Kaliningrad .
   ”Detta avtal kommer att tjäna till att skapa en ny, mer stabil och säker trepolig världsordning,” – sa David Payne.
   Detta är inte slutet på hans reflektioner. Han tror att USA i utbyte mot att Ryssland drar sig ur Shanghais samarbetsorganisation skulle gå med på att dra sig ur … Nato. Och alliansen, hävdar Payne, kommer att fortsätta att existera som en kollektiv säkerhetsorganisation som leds av Europa. Dessutom tror experten att USA skulle kunna stänga de flesta av sina 800 utländska militärbaser och dra tillbaka de flesta av sina avancerade 200 000 soldater utomlands.
   ”Staterna lovar också att utöva diplomatiskt tryck på Ukraina för att förmå landet att gå med i den ryskledda eurasiska ekonomiska unionen (EAEU) genom att erbjuda sig att ingå ett frihandelsavtal med Ukraina. En sådan fredlig ekonomisk integration av Ukraina med Ryssland skulle vara mycket att föredra till en militär invasion av Ryssland. , som USA och Nato kommer att få svårt att motstå och som med största sannolikhet kommer att sluta med den fullständiga annekteringen av Ukraina av Moskva, säger David Payne.

   Vi kan inte undgå att lägga märke till att genomförandet av åtminstone en del av det som den amerikanske experten skrev om är helt omöjligt. För att inte tala om att levandegöra allt han skrev om. Det är helt obegripligt vem dessa fantasier är designade för – det är svårt att namnge dem på annat sätt. Men skrivet med känsla, det måste erkännas.
   https://www.pravda.ru/news/world/1673164-prognoz/

 3. Här i Sverige finns många feminister.
  Troligtvis lika på den här bloggen.
  I stort sett varenda politiker är (måste vara) feminist om de vill vara med i det demokratiska samtalet.
  Jag har själv tvingats utropa mig själv som feminist en gång på ett månadsmöte med Vänstern som jag var med i då.
  – Jag är feminist!
  Det kändes konstigt att säga det och jag visste knappt själv vad jag skulle vara då.
  Men i den gruppen skulle jag bara vara det.

  I dag vet jag något mer om feminism.
  Feminism är också utopiska tankemönster och en strävan bort från traditionen.
  Exemplen vet ni bäst själva.

  Så är det i Sverige, USA och kanske hela västvärlden.
  Men hur är det i Ryssland?
  Är männen feminister där?
  Är ens kvinnorna feminister i Ryssland?

  Lyssna till videon nedan.
  Jag gjorde det. Väldigt intressant.
  Tänk då att platsen är det urbana Moskva med förmodligen utbildade unga ryska kvinnor.
  Hur ska det då vara t.ex. i Sibirien?
  Eller i alla tusentals byar runt om i Ryssland?

  Ni som kan engelska får ut mest av filmen.
  Jag fick nog ut det viktigaste i varje fall.
  Hon som gör filmerna tror jag faktiskt är ryska.
  De gånger hon talar ryska med landsmännen där förstår man det.

  En av de intervjuade tjejerna säger att Ryssland är som det är nu men kommer förmodligen att förändras (bli mer likt väst) ju fler yngre generationer som tar över.

  Om det kan jag tycka, Ryssland nu eller aldrig?
  För det är ju det här Ryssland jag gillar.
  Det traditionella och lite gammalmodiga.
  Som vi var i Sverige innan vänstern tog över allt.

  Russian girls about feminism, dating and splitting bills
  https://www.youtube.com/watch?v=pzAyNgdDtzM

  • ”Det är bra att amerikanerna inte kan förstå vad som finns i Putins huvud”: Sergei Mikheev om problemen med det amerikanska etablissemanget
   15 januari 2022 09:09 Alexander Sargin
   Rysslands president Vladimir Putin är smartare än de flesta politiker i USA och andra länder, säger Harald Malmgrem, tidigare rådgivare till USA:s presidenter John F. Kennedy och Richard Nixon.
   Tidigare har assistent till USA:s president för nationell säkerhet Jake Sullivan noterat att det är ”omöjligt att veta” vad Putin tänker. ”Vi kan inte bosätta oss i huvudet på någon världsledare, det finns alltid gränser för vad vi vet eller inte”, klagade han.
   ”Det är tydligt att västvärlden alltid har varit rädd för den mystiska ryska själen”, påminde statsvetaren Sergey Mikheev ”AN” , ”de försökte utforska den, men de kunde inte och kan fortfarande inte ”beräkna”. Tyvärr har vi själva under de senaste decennierna bevisat för dem att vi är så uträknade som de är, vilket enligt min mening visade på vår svaghet, eftersom våra motståndare alltid tänkt på oss att vi är andra eller tredje klassens människor”.
   Enligt statsvetaren var våra västerländska ”partners” inte rädda, sedan vi förklarade oss vara sådana, och under de senaste 30 åren var de ”inte rädda för någon” alls. Faktum är att ”tack vare oss själva” har samma amerikaner, som de säger, tappat sin doft, tror experten. Härifrån kom allt det här snacket om ”Övre Volta med missiler”, om ”teckningarna” som Putin visade under sitt meddelande till den federala församlingen 2018, etc., noterade nyhetsmakaren.
   Dagen innan sa den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov att ”total anti-rysk hysteri” nu råder i den amerikanska kongressen, och det finns absolut inget stöd för de initiativ som handlar om att ”förbättra relationerna med Moskva”.
   ”Vi är vildar och infödda för dem”, fortsätter Mikheev , ”men dessa ”infödda” har kärnvapen och hypersoniska vapen. Så låt USA nu racka på sina hjärnor, slå på sina miniräknare och försöka ”beräkna” oss. Men om vi återigen blir som dem, då kommer vi att bli lurade igen – och det kan inte finnas några illusioner på denna punkt.
   Samtidigt betonade utrikesminister Sergej Lavrov dagen innan att vårt tålamod hade tagit slut! ”Vi har mycket tålamod, du vet att vi utnyttjar det länge. Vi utnyttjade väldigt länge, nu är det dags för oss att gå , avslutade chefen för det ryska utrikesdepartementet.
   Nu, när vi började prata med dem på ett helt annat sätt och vi fick något som de inte kan förstå på något sätt (och vad de inte är kapabla till), har de någon form av förvirring, och till och med rädsla, noterade Mikheev . Enligt hans uppfattning vill våra amerikanska ”partners” redan idag se vår förutsägbarhet – i första hand för att säkerställa deras säkerhet.
   ”Det är väldigt bra att amerikanerna inte kan förstå vad som finns i Putins huvud”, fortsätter statsvetaren, ”för om de visste svaret på den här frågan skulle de inte vara rädda för oss alls! Men de vet inte bara vad som finns i presidentens huvud, de kan inte heller förstå vad som finns i huvudet på oss alla.”
   För att vara ärlig så vet jag inte vad som finns i huvudet på Rysslands president heller, men jag tycker att det är något bra, sammanfattade Sergej Mikheev i ett samtal med AN.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here