”Självutnämnde lögnhalsen” Pompeo lämnar sitt ämbete med knappt någon mediekritik riktad mot sig. Varför?

4
1926

Ingress: Den här artikeln 21/1 Psycho Pompeo lämnar sitt ämbete med knappt någon mediekritik riktad mot sig av Caitlin Johnstone har översatts av Rolf Nilsson. Personligen tycker jag att Pompeo är särskilt vidrig bland USA:s utrikesministrar fast han inte fick bedriva något eget stort krig.
Påminner om utrikesminister Mike Pompeos syn på USA:s insatser i Mellanöstern Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
Notera utrikesminister Ann Lindes positiva omdöme om kontakten med Pompeo i programmet ”Ekdal & Ekdal” nyligen. Och tidigare dåvarande utrikesministern Margot Wallström Utrikesministern: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen-)upprustning).


Psycho Pompeo lämnar sitt ämbete med knappt någon mediekritik riktad mot sig

Mitt omfattande nyhetsflöde ser konstigt ut när timmarna räknas ner till slutet av Trump-administrationen. Västerlänningar firar för det mesta Donald Trumps utträde, medan de jag följer, från områden som är utsatta för USA: s imperialism, är lyckligast över att se Mike Pompeo försvinna.

När denna del av vårt märkliga, kollektiva äventyr tar slut, ter det sig väldigt bisarrt, hur Pompeos tid, först som chef för CIA och sedan som utrikesminister, nästan helt undgår kritik från den politiska / medieklassen. Detta är trots allt en man vars ord och gärningar har blivit mer depraverade än Trumps, under denna djupt korrupta administration, men ändå har fotfolket bland både demokrater och republikaner hållits bara svagt medvetna om hans existens mitt i det oupphörliga chockerande larmet kring presidenten och hans andra galningar.

Det här är mannen som har lett denna regerings alla mest depraverade initiativ, som dess senaste Jemen-sanktioner, vilka chefen för FN: s livsmedelsprogram säger ”bokstavligen kommer att utgöra en dödsdom för hundratusentals, om inte miljoner oskyldiga människor ”, dess regimbytes-operationer i Venezuela, som har svält otaliga tiotusentals civila till döds, dess mördande våghalsighet med Iran, och dess världshotande eskaleringar i det kalla kriget mot Ryssland och Kina.

Mannen som öppet skröt med att ljuga, fuska och stjäla under sin tid i CIA. Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig?

Mannen som privat sagt att USA skulle ingripa för att hindra Jeremy Corbyn från att bli premiärminister i Storbritannien. Mannen som medgav att USA utsätter iranier f ör svältsanktioner för att tvinga dem att göra uppror mot sin regering. Mannen som utsåg WikiLeaks till en ”icke-statlig fientlig underrättelsetjänst” när Julian Assanges fängslande arrangerades.

Den här personen är frånstötande. Du kunde knappast hitta ett värre exemplar av människosläktet än Mike Pompeo. Men mitt i alla de vanliga nyhetsmediernas obevekliga upphetsning över Trump-administrationen har kritik av Trumps egen utrikesminister förblivit sällsynt där, och en skarp, hatfylld kritik, som den vi har blivit vana vid beträffande resten av Trumps inre krets, har aldrig förekommit mot honom. Efter hela denna tid och efter alla hans depraverade handlingar lämnar han ämbetet med knappt alls någon mediekritik mot sig.

Detta beror på att Mike Pompeos moraliska fördärvlighet utgör den ”normala” typen. Den typ som vi alla är vana vid. Den psykotiska, massmördande amerikanska exceptionella imperialism som miljardär-nyhetsmedierna finns till för att skydda och underlätta.

Du biter inte handen som matar dig, och du attackerar inte mannen som tjänar samma imperium som du. Måste behålla den åtkomst-journalistiken (’acessjournalism’, där du får tillgång till intervjutillfällen och värderar dessa mer än objektiv, rättvis och ifrågasättande journalistik ö.a.). Det kan trots allt handla om din nästa president.

 

 

Pompeos exit ger ett mycket kort uppehåll mellan då han lämnar för oavsett vilka lukrativa uppdrag i neocon-tankesmedjor som han kommer att få och till att han återvänder från havet som Cthulhu (Cthulhu är ett gudalikt, gigantiskt monster i H. P. Lovecrafts skräcknovell ”Cthulhu”) för att än en gång försöka sluka världen. Han kommer under den mellanliggande tiden att ersättas som utrikesminister av Tony Blinken, som är en annan psykopat, eftersom det är ett krav för ämbetet.

USA: s försvarsdepartement brukade kallas krigsdepartementet, vilket skulle vara en mycket mer ärlig etikett idag för en militär, som praktiskt taget aldrig fungerar på något sätt som kan beskrivas som defensivt. Ett ännu mer lämpligt namn skulle vara departementet för evigt krig.

Utrikesdepartementet var tänkt att vara motsvarigheten till krigsdepartementet, men med fokus på diplomati och fred. Vad som hände när den amerikanska regeringen förvandlades till ett världsomspännande imperium, beroende av oändligt våld och aggression, var att utrikesdepartementet utvecklades till att mer och mer syssla med tillverkning av interventionistiska berättelser på världsscenen, för att åstadkomma internationellt stöd för svält-sanktioner, proxy-krig och krigskoalitioner.

Så i praktiken slutade det med att USA satt med två krigsdepartement: DoD och State Department. Därför har du sett landets utrikesministrar bli mer och mer jingoistiska (med en oresonlig tro på det egna landets överlägsenhet ö.a.) och psykopatiska, till den punkt där någon form av antisocial personlighetsstörning verkligen är ett jobbkrav för positionen. Därav Psycho Mike.

Jag önskar mänskligheten en behaglig suck av lättnad vid Pompeos exit. Snälla njut av det så mycket som möjligt tills Biden-administrationen gör vad helst skrämmande saker den ska utföra, och tills det underliga, skrämmande monstret åter stiger upp från havet.

Föregående artikelRäcker det med dumheter nu, Mp?
Nästa artikelSVT deltar i USA:s propagandakampanj mot Kina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Helt klart är Pompeo en obehaglig figur, långt sämre än sin föregångare Rex Tillerson som faktiskt hade vissa sympatiska sidor.
  Dock har vi haft än värre personer på utrikesministerposten än Pompeo.
  Kissinger, Albright, HRC och Kerry är fyra exempel på det.
  Finns gradskilnader även i helvetet så även här.

 2. Pompeo retar alla för att han säger i klar text vad alla andra hycklare ljuger tyst om.
  Han och Trump har tvingat många vämjeliga lakejer och fega vasaller att vakna till verkligheten. Det skall man vara tacksam för. Bättre propagandister mot NATO är svåra att hitta på den nivån i hierarkin.

  Skall man räkna lik vet jag inte vilken jänkare har flest barnliv på sitt samvete, men det torde inte vara vare sig Trump eller Pompeo.

  Jag är rädd för att Tony Blinken är betydligt farligare för världen.

 3. Vi som är John le Carre fans har lärt oss att ”to lie, to cheat, to steal” ingår i spion utbildningen. Före detta CIA-chefen Mike Pompeo var inte ensam om att säga som det är inom underrättelsetjänsten.
  Men till skillnad från den egotrippade Pompeo var, David Cornwell (Le Carre) en intellektuell gentleman liksom Julian Assange.

 4. Ett illaluktande pompöst köttberg har länsats. Fr o m 210121 blåser det mer friska vindar (ungefär Covid ”rensar” atmosfären från olika avgaser) genom de diplomatiska korridorerna i båda USA och ute i världen, enligt samstämmiga utgifter från opinionsundersökningar bland diplomater världen över. Köttberget lär har flyttat till Hell Aviv och enligt uppgifter från en anonym källa så trivs köttberget som bäst där bland sina gelikar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here