SVT deltar i USA:s propagandakampanj mot Kina

42
2181

Ingress: Det är glädjande att kunna publicera denna välskrivna artikel om idrott och politik. Har tidigare publicerat några artiklar om Rysslands (och andra länders påstådda/verifierade doping) och dess följder. Svärtningar, länkar och bilder i artikeln är mina.
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Nyligen hade jag skäl att publicera denna. Bra med idrottslig bojkott av Ryssland?  Och nu får ryska idrottsmän inte delta i viktiga internationella tävlingar. På vilket sätt bidrar detta till att förbättra läget i Ukraina?


 

SVT deltar i USA:s propagandakampanj mot Kina

Söndagens sportspegel (7/3) innehöll ett längre inslag, som handlade om en möjlig bojkott i kommande vinter-OS 2022 i Peking. Man tillät en Jojje Olsson att fritt framföra anklagelser om folkmord i Kina och man hade med en intervju med idrottsminister Amanda Lind. På SVT:s hemsida står också följande att läsa:

”Nu har en koalition av över 160 olika människorättsorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter skrivit ett brev där de kräver att spelen ska flyttas till ett annat land. Bland annat med anledning av Kinas ockupation av Tibet och förtrycket av etniska minoriteter inför landets senaste OS, sommarspelen i Peking 2008.”

Det finns åtminstone fyra infallsvinklar till detta.

1  Ligger det någon sanning i dessa ständiga anklagelser mot Kina?

2  Sambandet mellan dessa anklagelser och USA:s pågående handels- och propagandakrig mot Kina.

3  Källkritik

4  Vad kan ligga till grund för bojkott av idrottsevenemang?

De olympiska ringarna. Bild: Wikipedia

SVT tillhandahåller ingen faktagranskning eller analys av någondera, utan vidarebefordrar bara glatt det som kommer från västlig mainstreammedia inkl. nyhetsbyråer och s.k. NGO:er (MR-organisationer).  Jag är ingen expert på någondera, bara normalt påläst och med ett kritiskt sinnelag. Mitt resonemang ser ut så här:

1  Tibet tillhör Kina, liksom Xinjiang, Hong Kong och Taiwan. De flesta länder har delar som har en växlande historia bakom sig (Skåne t.ex.), men världsordningen bygger på respekt för nuvarande gränser och FN-stadgan är det vi bör förhålla oss till. Det är att betrakta som ett brott mot denna stadga att USA ständigt försöker söndra och härska genom att försöka åstadkomma uppror och färgrevolutioner i dessa regioner, liksom på andra håll i världen (Jugoslavien, Mellanöstern med Irak, Libyen, Syrien som främsta exempel).

Beträffande påståenden om människorättsbrott vet vi att USA:s taktik är att först åberopa MR-brott för att sedan ta detta som intäkt för militär intervention (R2P). Mellanösterns nuvarande situation utgör ett sorgligt exempel på detta.
Xinjiang har en längre tid stått i centrum för destabiliserande propaganda, med tal om folkmord, koncentrationsläger, förtryck av Uighurer osv. Det finns i Global Politics arkiv åtskilliga artiklar om just Xinjiang och Uighurernas ställning där, vilka visar att anklagelserna är påhittade och ingår i ett mönster där syftet är att smutskasta KIna. Till anklagelserna bör man förhålla sig källkritiskt, mer om det nedan.
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Den absurda hatkampanjen mot Kina.
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?

2  Kina är på väg att gå om USA i alla avseenden, framför allt ekonomiskt. Detta kommer på sikt att innebära att USA:s roll som hegemon i världspolitiken kommer att ersättas av en förhoppningsvis multipolär värld, som bygger på handel och fredlig samexistens med respekt för FN och dess stadga, samt internationell lag som grund. Detta innebär att dollarn kommer att förlora sin ställning som världsvaluta och USA kommer inte längre att kunna utnyttja detta genom att ständigt leva över sina tillgångar utan konsekvenser. Man är således beredd att kämpa för sin existens som enda supermakt. Just nu handlar det om handels- och propagandakrig, men frågan är om detta kommer att övergå i fullskaligt krig.
Kina & Co bygger världens största frihandelsområde medan USA för handelskrig och lanserar en liten “Blå Punkt”???
3  SVT för fram Jojje Olsson som sanningsvittne med rätt att anklaga Kina för folkmord. Folkmord är en mycket allvarlig anklagelse. Vem är då Jojje Olsson och hur ser hans meritlista ut? Om detta får vi inget veta. Men det kräver inte lång efterforskning för att förstå att han är en rabiat kinakritiker som driver en webbsida, inbeijing.se, där han mycket hätskt angriper Kina.

Adrian Zenz

En person som ständigt figurerar bakom Xinjiang-propagandan är en viss Adrian Zenz, som presenteras som forskare och Kinaexpert. Sanningen är att han är en högerextrem fanatiskt religiös bluffexpert, som manipulerar statistik och räknar användning av preventivmedel som mord. Med den definitionen platsar också Sveriges abortlagstiftning som folkmord. Mer om denne Zenz här och under ”Relaterat” neddan.

4  Den yttersta mänskliga rättigheten är att få leva i fred i sitt land, något som FN tillkommit för att säkra. Efter WW2 och Nürnbergrättegångarna var angreppskrig den främsta anklagelsen mot nazisternas toppar, vilket ledde till deras dödsdomar. Med den rättstillämpningen borde alla amerikanska presidenter efter WW2  ha fått en plats i galgen. Eller åtminstone borde det ligga till grund för bojkott i OS.

Av någon anledning är det alltså helt OK att angripa andra länder, orsaka miljoner döda och skadade och driva människor på flykt utan att det reses krav på bojkott eller uteslutning. Dubbelmoral och hyckleri tycker jag.

OS hade blivit en mycket liten tillställning om vi uteslutit alla länder som bryter mot FN-stadga och folkrätt. Inte ens Sverige, vårt eget världssamvete, hade platsat, efter vårt deltagande i krigen i Afghanistan, Irak, Libyen, vapenexport till Saudiarabien osv. Vi kan förstås direkt räkna bort USA, Storbritannien, Israel, Frankrike m.fl.
Kanske lugnast att skilja på idrott och politik, om man inte är beredd att tillämpa en och samma måttstock på alla.

Ett annat exempel: Manifestation i januari 2013

SVT borde hålla sig för goda för att kritiklöst vidarebefordra sådana anklagelser utan att granska källorna och göra en analys. Publicistiskt ansvar över kvällstidningsjournalistik borde kunna krävas.

Relaterat

Den absurda hatkampanjen mot Kina.
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
Hur fungerar egentligen “Världssamfundets regler”? – Retorik och verklighet.
Vi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kinas rapport om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i USA

Föregående artikel”Självutnämnde lögnhalsen” Pompeo lämnar sitt ämbete med knappt någon mediekritik riktad mot sig. Varför?
Nästa artikelKinas utrikesminister vill ha bred multilateralism medan Biden hävdar att (hegemonen) ”Amerika är tillbaka”

42 KOMMENTARER

 1. SvT sällat sig till de zenze-lösas skara anförd av en viss Adrian Zenz. Jojje Olsson är den svenska versionen av herr Adrian Zenze-lös. Måste jag betala för sådant jojje-moja?

 2. Smutskastning och förtal.

  Det är väl lättare än att tänka kritiskt.

  • Det världen vet är att USA har slaktat över 20 miljoner människor sedan 1945 för att inte tala om att den har nästa förintat helt ursprungsbefolkningen. Kapitalism är den största mördarregimen som historien skådat. Inte ens alla påhittade grymheter om Kina kan komma i närheten av USAs blod besudlade historia.

  • Adrian Zenz, kinesisk avatar: Zheng Guoen. Kan vara bra att minnas.

   09:41 GMT 09.03.2021 https://sptnkne.ws/F8x6
   A number of enterprises and individuals in Northwest China’s Xinjiang Uygur Autonomous Region have directed lawyers to sue German national Adrian Zenz (who calls himself Zheng Guoen in Chinese), Xinjiang local news outlet ts.cn reported.

 3. Regim-TV gör som husse säger till dem att göra…Inget annat! Det mest makabra är dock att vi tvingas betala för propagandan via skatten! Sverige blir alltmer totalitärt för varje dag som går och kritik av regimen kallas numera hat oavsett om kritiken är helt sanningsenlig eller inte! Sedan har man också dammat av de ”ryska trollen” som anses stå bakom allt ont som drabbar Sverigebilden!

 4. Jag är inget stort fan av varken Kinas eller Rysslands monopolkapitalism och ser heller ingen anledning att ha frihandel med vare sig dem eller med EU:s oligarker och monopolkapitalister, eftersom det vore dåligt för miljön i alla nationer, men SVT har sannolikt order av regeringen att marschera enligt EU:s (Grossdeutschlands) samlade utrikespolitik och de lyder tydligen sina order istället för att följa sitt offentliga uppdrag, vilket är att serva oss så objektivt de bara kan med kritiska frågor och fakta som leder oss att förstå vad som är evident sanning. Det betyder att det åtminstone måste framgå tydligt att det finns två olika versioner av sanningen och inte använda nedsättande kontrollord mot något av dem!

  Grossdeuschlands (EU:s) marionetter jobbar helt tydligt åt Usrael. Varför kan man fråga sig? Förmodligen en kombination av den vanliga gamla nazismen, nazi-sionismen som den israeliske generalen Ya’ir Golan har varnat israelerna för, samt mutor, snärjning och hot, samt för den statsminister eller statsministerkandidat som försöker vara anständig givetvis också drevning eller mord.

  Den i väst som tror att vi lever i en sann demokrati med medier som försöker vara sanna måste vakna upp ur sin slummer och inse att vi lever i en mycket utstuderad media-inducerad masshysteri, precis som tyskarna gjorde under nazismen och propagandaminister Goebbels.

  Väst är idag i maskopi med imperialismens krigsförbrytare under skönmålningar som ”insatser” (Einsatzgruppen) och ”missioner” som om de vore fredliga Jesuslika missionärer, inte oljetjuvar och landtjuvar, fastän sanningen är i öppen dager för den som öppnar ögonen.

  https://www.youtube.com/watch?v=mBdO1Rc9ctU

  Den framtida folkdomstolen och SVT:s journalisters vittnesmål i en Nürnbergrättegång när ytterligare ett imperium faller samman vore, minst sagt, intressanta. ”Vi lydde bara order”… medan oskyldiga barn svalt ihjäl och slets i bitar och de utsatte oss för risken med totalt kärnvapenkrig. Hoppas de spelar in sina samtal med sina chefer och åtminstone läcker dem efter pensioneringen om de är för fega för att göra det innan dess!

  • Ryssland vet jag inte men Kina har knappast någon ”Monopolkapitalism”, vilket bland annat Jack Ma just fick känna på. Just nu skärper Kina ytterligare lagstiftningen mot monopolism. USA är rasande för deras metoder går ut på att skapa monopol med en liten ofarlig konkurrens som kan kontrolleras.

 5. ”Vem är då Jojje Olsson och hur ser hans meritlista ut?” Anders, glömmer du inte att denne Jojje har bott många år i fastlandskina, tagit sin journalistexamen i Hongkong, kan göra sig förstådd på något av de kinesiska språken? Kort sagt han bör ha rätt god information om vad som pågår i landet. Åtminstone är han en respekterad journalist och får sina artiklar publicerade på många ställen
  Att han är kritisk till Kina innebär inte per automatik att han har fel. Inte heller att han rätt. Att kalla honom ”rabiat kinakritiker” verkar vara mer ett personangrepp än faktabaserad kritik.

  • Han bor väl på Taiwan sedan några år. Du har rätt i ”Att han är kritisk till Kina innebär inte per automatik att han har fel.” Jag har inte möjlighet att gräva vidare i det nu.

   • Enligt uppgifter bor han inte på Taiwan, och han säger själv att är ”baserad” på Taiwan. Vad han uppenbarligen gör att att åka dit på besöksvisum, sedan lämna och komma tillbaka på nytt efter ett tag på nytt besöksvisum. Kallas ”border-runs” är rätt vanligt i Asien och metoden används av de som normalt inte skulle få ett visum.

  • Det är mycket lätt att förstår var J. O. står, det räcker med ett ord.
   Jfr.
   https://inbeijing.se/bulletin/2021/03/07/har-ar-svenska-ledarsidan-som-driver-den-kinesiska-regimens-linje
   Här är svenska ledarsidan som driver den kinesiska regimens linje
   7 mars, 2021 Jojje Olsson

   När man skriver ”regimens linje” i stället för ”regeringens linje” har man solklart placerat sig bland västtorpederna i stället för bland journalisterna.

   Resten av angreppet på DI är i samma anda.
   Ids någon skulle en analys av denna artikel, och av språkbruket i det som J O väljer att skriva om på sin blogg, få fram allt som man behöver veta om partiskheten på hans journalistik.

   Om sidenvägen och om lämpligheten av en ny storhamn på Västkusten kan man annars ha olika åsikter om, vilket DIs ställningstagande klart visar.

   Affärsfolk respektive ideologer brukar inte sällan vara oense.
   Räknar man kallt så är befolknings tungpunkten i (morgon)dagens värld i Asien, inte i Nordamerika. Det är alltså där som inte bara kunderna utan morgondagens ingenjörer finns (Ericsson etablerade sig i Kerala när etableringen i Polen inte längre räckte för att täcka personalbehövet; det var länge sen de svenska högskolorna utexaminerade tillräckligt mycket folk).

   2016 hade exempelvis affärsfolkets Le Figaro en betydlig kunnigare rapportering om Donald Trump än lynchmobben på andra redaktioner. Gissa vilka som gissade fel…

   Semantisk analys är ett bra verktyg.

   • Att stora delar av både den svenska befolkningen och den amerikanska befolkningen ser Kina som en fiende är väl inte så konstigt. Förra seklets sågs judarna i främst Tyskland som en fiende av samma anledning, propaganda. Kina har till exempel aldrig försökt påverka den rådande demokratiska världsordningen någonstans, men USAs invasioner, krig, sanktioner, hot och påtryckningar för att påtvinga andra deras system är väl ganska välkända, liksom dödandet. ”driver koncentrationsläger” är väl just ett typexempel på falska rykten. Det är ju bara att åka dit och hälsa på, vilket är precis vad vi gjort. Lite roande dessutom att Huawei här är ”Kinas militär och regim”. När det gäller hamnen försvann både jobben och handeln, men ett par agitatorer fick behålla utsikten. Bara att det sätter inte mat på bordet. Hela denna artikel faller väl mycket tydligt under begreppet hat-retorik. Den når knappas upp till i närheten av bottennivån av vad som förtjänar kallas journalism. För all del, någon annan tar tillfället medan Sverige sitter och hurrar vid sin böjda flaggstång. Dags att erbjuda Ericsson, Volvo och flera att flytta till Kina.

  • Jojje Olssons meritlista är minst sagt intressant. Han bodde 9 år i Peking. Kom dit som studerande vid omkring 25 års ålder. Började arbeta illegalt som journalist, först på studentvisum, sedan på besöksvisum, F-visum, som är för tillfälligt besökande erfarna experter. Källa, han själv. Hur han lyckades stanna i åratal på ett besöksvisum för experter vet vi, men det är olämpligt att nämna här. Journalister skall ha P1 eller P2 visum vilket han vet. Källa, han själv. Enligt dom som träffat honom talar han inte kinesiska, förutom några få ord. Han är inte respekterad som journalist. Numera är hans artiklar mycket sällsynta i media. Han säger sig ha masterexamen i journalistik från Hong Kong. Enligt universitetet är utbildningen sjuårig, först tre år till kandidatexamen och sedan fyra år till masters. Han påstår att det tog ett år. Vid förfrågningar har universitet rapporterats inte känna till honom. Jämför Gui Minhai som sa sig doktorerat vid Göteborgs Universitet, men det hade han inte. Han portades efter att blivit anmäld i Kina, sedan portades han från Hong Kong, och har inte fått arbetstillstånd i Taiwan enligt källor. Han har polisanmält flera gånger i Sverige, för förtal och bedrägeri. Jag vet inte hur det har gått.
   http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/P020200221044148933025.pdf Polisanmälning.
   Kina har upprepade gånger avslöjat honom och offentligt stämplat honom som bedragare och lögnare, och nämnt honom vid namn offentligt.
   http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1660497.htm
   http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1573515.htm
   http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1747666.htm
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wO2bG/skickade-kompis-till-mote–sumpade-sitt-dromjobb
   https://propagandanyheterna.wordpress.com/2016/09/19/gammelmedia-slar-till-igen/
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/26/brister-medias-bolder-av-logner-nu/
   http://www.dn.se/debatt/repliker/geely-gor-inte-kina-till-en-demokrati/
   Ingemar Ottosson, docent i Historia vid Lunds universitet har avfärdat honom som helt okunnig om Kina. Källa, Axcess. Kinakunniga har vägrat att ha med honom att göra. Källa Fokus Kina. Han är välkänd bland kinasvenskar för sina hätska, hatiska, vitrioliska, systematiska tirader, och personliga attacker och uthängningar, både på sin blogg och tidigare i MSM, främst Bonniers, och har drivit systematiska förtalskampanjer och utan grund anklagat flera personer för att bland annat ha falska identiteter. Han har drivit åtskilliga rasistiska smutskastningskampanjer mot Kina, med uppenbart förfalskad information. Jag har följt honom och har en hel del material på honom men håller avstånd. När han dök upp på min blogg blockade jag honom omedelbart utan förklaring.

   • Wikipedia skriver bl.a. ”Olsson är sedan 2016 bosatt i Taiwan efter att från 2007 varit bosatt i Peking i Kina.” ..”Under sommaren 2016 i samband med lanseringen av Olssons tredje bok blev Olsson nekad förnyat visum till Kina. Möjligen beroende på att han skrivit kritiskt om landet, eller för att han arbetade 9 år i Kina som journalist utan giltigt journalistvisum”

    • Det rör sig om betydligt allvarligare saker än bara fel visum. Visumöverträdelser bötfäller man normalt i Kina. En person som arbetat två år i Kina på turistvisum, det var hans eget misstag, fick böta 3,000, uppmanades att söka ett korrekt visum, vilket han fick. Att sprida falska rykten är till exempel olagligt i Kina. Dessutom, i Sverige är man inte tillåten att avslöja allvarliga saker om människor, det kan bli ärekränkning och förtal, även om det är sant. Ett exempel är Ebba Busch just nu som avslöjade ett domstolsbeslut, vilket naturligtvis är offentlig handling, i hustvisten, polisanmäldes, och åklagaren utreder grovt förtal. Det är alltså lämpligt att dra en gräns för avslöjanden även om dom är sanna och synnerligen graverande. Gui Minhai flydde ju till Kina, och J.O. har varit en av de mest aggressiva agitatorerna för att få ut honom.

   • Karl W, Att angripa JOs åsikter är helt i sin ordning men jag ställer mig undrande till att du angriper honom som person. Insinuationer typ ”Hur han lyckades stanna i åratal på ett besöksvisum för experter vet vi, men det är olämpligt att nämna här” gör det hela värre. Angrip gärna hans åsikter i stället.
    Att han jobbat som journalist utan rätt visum i Kina medger han själv. Reporters without borders anser att Kina är ett av världens svåraste länder att jobba i. Senaste placeringen är 177/180.
    Tydligen lyckades han wallraffa som journalist I Kina en längre tid utan att bli uppdtäckt. Vissa anser det nog vara en bedrift, andra fokuserar mer mot att det är ett brott mot landets lagar.
    Att Kina har en negativ uppfattning om honom och tydligen spenderar resurser på att misstänkliggöra honom visar att hans kritik noteras. Det säger ingenting om JO har rätt eller fel i sin kritik.
    För att vara tydlig – Jag är inte vare sig för eller emot hans åsikter. Jag anser det rätt att allas åsikter skall ifrågasättas men hans person har inget med saken att göra.

    • Jag försöker inte angripa någon personligen, men ytterst är det en fråga om trovärdighet och hans metoder. Det är inte bara en fråga om ett visum, ytan betydlig allvarligare. Du framställer Reporters Without Borders (Reporters Utan Gränser, RUG) som en referens. Det är en privat organisation som främst kan jämföras med Chicago maffian, dom ser efter sina egna ”affärer” och anser sig själva stå över alla världens lagar. Arbetar du i Sverige skall du följa Sveriges lagar, arbetar du i Kina skall du följa Kinas lagar. Det är inte fråga om varken kritik eller åsikter, det är en fråga om mycket otäcka lögner, fabricerad förvrängd verklighet, fakta förfalskningar, och smutskastning av samma sort vi såg i Europa förra seklet. I Kina är journalist ett högt respekterat och trovärdigt yrke, journalister skall liksom läkare ha legitimation och är respekterade på samma sätt, dom är sina egna personligt ansvariga utgivare, och dom har världens högsta förtroende, källa USAs Trusbarometer. Kina tillåter inte att sprida falska rykten, drev, förföljelser (jämför packdrevet på Benny Fredriksson som drev still självmord), uthängningar, att förlöjliga, skända, ljuga, osv. Allt detta är fritt tillåtet utan ansvar i Sverige. SVT reportern sa i programmet, att man vill ”rapportera som vi vill”, men i Kina skall man följa lagen, vilken även gäller för utlänningar. Kina är utan tvekan världens mest framgångsrika nation någonsin, så varför reflekteras det inte i rapporteringen. Är det journalisternas ”Cosa Nostra”.

     • Om journalister skulle följa alla länders lagar skulle inte mycket komma fram i ljuset. Makten skall övervakas och kritiseras. När makten bestämmer sanningen och vad som är lögn innebär det diktatur. Kina är inget undantag. Du gillar att dra nazikortet. Det farligaste med Göbbels var inte hans propaganda utan hans ensamrätt på att bestämma vad som fick kommuniceras. Makten i Kina bestämmer vad som är lögn eller sanning och du jamsar med.
      Jag ger dig bara ett exempel på viktiga publikationer. Visserligen inte Assange en journalist men en del vad han publicerat är oerhört viktigt. Menar du att han skulle ha hållit sig till USAs lagar?
      Modiga journalister skall granska makthavare och jag anser det ibland rätt att dessa bryter mot odemokratiska lagar.

     • H2 Nu är det ändå så att alla, även besökare, skall följa landets lagar. Journalister står inte över lagen, även om dom gärna skulle vilja det. Skall Nordkoreas media övervaka svenska politiker, eller vad tycker du. Makten i Sverige skall övervakas och kritiseras, men knappast av utlänningar. Ingen kritik pågår numera. I Sverige bestämmer makten vad som är demokrati och diktatur, och media är köpta för ändamålet att driva statens propaganda, precis som en gång i Tyskland. Jag gillar att dra historiska paralleller, sant, för det är en del av historien då jag kom till världen och som jag kan ganska bra. Du skriver, ”Det farligaste med Göbbels var inte hans propaganda utan hans ensamrätt på att bestämma vad som fick kommuniceras.” och det är ju precis vad som pågår just nu i Sverige, alternativa media stängs på löpande band, deras bankkonton stängs, den svenska regimen har direktlinje till företag som Google och Facebook – stäng. En kartläggning av judarnas affärer i Sverige stängdes, en FOI kartläggning av Kinas affärer i Sverige hyllas. Båda lika olämpliga, men bara den ena stängs. I Kina bestämmer vi själva vad som publiceras på nätverken. Det går inte att censurera. Enligt USAs lagar hade Assange rätt att publicera, men Den Djupa Staten bestämmer och står över lagen. I Kina behövs inte media för att granska, för i Kina har vi ett fungerade folkstyre och kan styra maktens beslut.

    • Vad säger H2 om att en ungersk journalist angreps och hindrades från att filma protesterna i Stockholm mot nedstängningar och minskad frihet? Man ska som sagt sopa framför egen dörr INNAN man kritiserar andra! Jag skulle vilja att H2 började granska vad som sker i Sverige och EU som blir alltmer likt det gamla Sovjet där makten inte tålde granskning eftersom du påstår dig ha erfarenhet av den typen av övervakning! Men en globalistlakej som H2 bryr sig väl inte antar jag…Eller den massiva övervakningen från USA som fått Stasi gröna av avund! Din kritik skulle kännas långt mer trovärdig då! Kanske det inte spelar någon roll när ”rätt” sida är förtryckaren för H2?

 6. Det som skiljer Kina från andra samhällen idag tror jag inte kan förtklaras med begrepp som kapitalism monopolkapitalism statskapitalism kommunism etc
  Utan rationell planlösning och maktdistribution tror jag stämmer bättre.
  När det är effektivt att delegera inflytande i form av självskötande småföretag eller större företag gör man det utan att låta ideologi väga tyngre.
  Jag tror att det handlar om ett handlag som för tanken till ingenjörstänkande men där ledningen dessutom i likhet med många andra politiker även har psykologisk insikt och förmåga att sälja in budskapet.
  Monopolkapitalism i väst är oligarkism av det dåliga slaget som orsakat alla krig och allt förtryck.
  Om Kinas ekonomi uppfattas som nån sorts monopol är det av ett helt annat slag och man menar allvar med win-win och ömsesidig utveckling som sprids över världen.
  Henry Wallace som var presidentkandidat efter WW2 hade besläktade tankar och ville driva en amerikansk utrikespolitik av helt annat slag än den vi känner.

  • Jag instämmer till fullo vad du säger. Jag brukar säga att Kina är inte ett annat land, det är en annan värld. Kanske en annan planet. Kina har gått igenom en utveckling från kejsardöme, en del kejsare var hänsynslösa diktatorer, andra var rena demokratier, sedan provade man västs demokrati mellan 1912 och 1949, vilket urartade till ett antal diktaturer som slogs med varandra, sedan kom kommunismen vilket bäst kan beskrivas som en religiös rörelse med en överstepräst. Sedan experimenterade man, vilket fortfarande pågår, och det blev kallat socialism med kinesiska förtecken. Det är baserat på pragmatik, inte ideologi eller religion, där envar kan sköta sina egna affärer som dom vill så länge det inte inkräktar på andras. Att dela med sig. Det vi kallar kommunistpartiet grundades 1921 som en revolutionär folkrörelse, och så har det förblivit i grunden. Det borde heta Allemansrörelsen, för så skrivs det på kinesiska, och är den primära kanalen för att styra riksdagen, Nationalkongressen, och ledamöterna i Nationalkongressen tar även dom del i arbetet och bevakar intresset för dom de representerar. Flödet är alltså Mannen På Gatan – Centralkommittén – Nationalkongressen och det resulterar i en rulland femårsplan, som samordnar landets resurser mot gemensamma mål. Den rullande planen, femårsplanen, ersätter alltså svenska partiers ideologier, vilka är toppstyrda, fixerad och inflexibla. Så fungerar Kinas folkstyre.

 7. Tydligen har tråden ovan begränsningar i antal svar. Förhoppningsvis när denna ändå Karl W.
  I ett fritt land kan kritik och skall framföras av alla, inklusive journalister, oavsett nationalitet och vilket land det gäller. Tänk en vända till så inser du nog hur viktigt det är. Eller ska du avstå från att kritisera företeelser utanför Kina och Sverige?
  Om landets lagar skall gälla. Tycker du alla journalister skall följa Saudiarabiens lagar när det gäller mordet på journalisten i Turkiet? Var det inte fel när de flesta journalister undvek att kritisera Nazityskland?
  ”I Kina bestämmer vi själva vad som publiceras på nätverken. Det går inte att censurera.” Det påståendet säger det mesta om vilken värld du lever i. Prova med att sprida åsikten om att Hongkong bör befrias.
  USA anklagar Assange främst för illegal hackning av konfidentiell information, vilket är ett brott i de flesta länder. Är det sant, har han inte följt USAs lagar och enligt dig bör han alltså straffas. Har jag uppfattat dig rätt?

   • Detta är inget du behöver publicera men under Karl W 12 mars, 2021 At 03:46 ser jag inget ”reply” att klicka på. I alla fall inte i min browser

     • Det finns ingen begränsning i antalet svar, men det finns en begränsning av fyra nivåer. När man nått nivå fyra finns inte längre något ”Reply” utan då får man back upp på en högre nivå och klicka på ”Reply”. Detta är nivå fyra.

  • Mord och krigsbrott konfidentiell information som Assange avslöjade att USA höll på med! Ja, tacka f-n för att sådant ska avslöjas och att han sedan får skydd i andra länder! Kinas lagar gäller i Kina och USA:s i USA…Det är bara ett ”litet” problem, USA anser ju att deras lagar ska gälla över hela världen vilket tydligen inte H2 ser som något problem! Man får väl hoppas att Kina när de om några år blir störst på alla områden inte blir en självutnämnd ”världspolis” och gör samma sak som gangsterpacket som styr i USA.

   • Kina kommer aldrig att bli någon självutnämnd “världspolis” som USA. USA strävar efter att bli världen diktator. Det fungerar även nu inom Kina, för Kina är en federation av åtskilliga folk och nationer. Även inom Kina är det oacceptabelt att föröka styra andra genom ”kritik”, påhopp och hot. Man gör istället förslag. ”Varför gör ni inte så här”. Ni kan se det i Kinas media på engelska. Det kan stå så här. ”Xi uppmanar A och B att förbättra samarbetet”. Om vi skriver om det enligt svensk standard skulle det stå såhär. ”A och B har misslyckats i sitt samarbete. Xi varnar att en utredning skall påbörjas, och kraftfulla åtgärder kommer att vidtas mot båda parter om ingen förbättring sker. Huvuden kan komma att rulla.” Känner ni skillnaden. I ena fallet vänliga förslag, i det svenska hot om repressalier. Kina fungerar olika. Man arbetar alltid på att förbättra, inte få resultat genom hot och bestraffning.

  • H2. Brukar du även gå in till din granne och kritisera deras barn, fruns utseende och klädsel och hur rent det är, eller hur maten smakar. Det finns vissa saker som inte är öppna för påhopp utifrån, och speciellt inte rashat eller förföljelser. Skulle du själv vilja att Nordkorea eller Saudiarabien genom ”kritik” och falsk ryktesspridning arbetade på att förändra eller styra Sveriges politiska system. Det finns faktiskt mycket som är ”endast interna angelägenheter”. Sedan begränsas regelmässig kritik genom censur för att styra politiken i ett annat land i den riktning en främmande makt vill, vi såg ju nyligen det i USAs presidentval och hur Google och Facebook numera censureras flitigt med tydliga avsikter. Kina har inte kritiserat dagens ”Nazityskland”, nämligen Sverige. Idag är det mycket tydligt på Expressen. Varför skall en regim som den svenska tillåtas diktera ett annat folk med rykten och förtal och kalla det för ”kritik”. Att sprida uppmaningar att Sverige skall befrias av Nordkorea kallas i Sverige högförräderi. Samma sak gäller i Kina. Assange anklagas av USA för att hota andra att inte avslöja USAs krigsförbrytelser. Assange hackade ingenting, han tog emot läckta dokument från Manning, och publicerade dom. Att Sverige dikterar andra länder genom ”kritik” är samma sak som när en gång Nazityskland dikterade andra länder med ”kritik” förra seklet. I Kinas nätverk går ett meddelande direkt, utan någon central lagring, från en mobil till kanske tusentals andra. Man använder röstmeddelanden huvudsakligen. Meddelandet finns endast lagrat på mottagarnas mobiler. Den som vill censurera det måste alltså hitta det och radera det på tusentals mobiler, vilket inte går.

    • Jag hittar inga ”hövliga frågor”, bara påståenden. Det som gäller i fallet om ”åsikten om att Hongkong bör befrias” är detta.

     >>>Brottsbalken 18-1 ”Den som, med uppsåt att statsskicket ska med vapenmakt eller annars med våldsamma medel omstörtas eller att åtgärd eller beslut av statschefen, regeringen, riksdagen eller högsta domarmakten på så sätt ska framtvingas eller hindras, företar en handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, döms, om det inte är högförräderi, för uppror (​https:​/​​/​lagen.nu​/​begrepp​/​Uppror​) till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år….”

     >>>Högförräderi. ”- att riket eller del därav ska, med våldsamma eller annars lagstridiga medel eller
     med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende
     av sådan makt” – begår en handling som innebär en fara för uppsåtets förverkligande.”

     Detta är svensk lag, och Kinas säkerhetslag är identisk. Du säger alltså att om man bara kallar sig journalister så blir detta tillåtet att anstifta uppror och maktövertagande av utländsk makt. Att uppvigla till att ”Hongkong bör befrias” är just högförräderi och anstiftan till uppror. Kanske borde vi även befria Sverige och ansluta Sverige till Ryssland.

     Vad du tycks säga är att till exempel USA skall tillåtas etablera sig som makthavare i Hong Kong, Tibet, eller Xinjiang genom att uppvigla till kravaller och terrorism. Alltså genom uppror, och detta skulle vara tillåtet för journalister. Snarare skall vi intensivt övervara propagandamakten media och journalister. Vi har redan rena fanatiska rasister på media som arbetar på detta i Sverige. Hong Kong är en del av Kina lika mycket som Gotland är en del av Sverige.

     • Då får jag hjälpa dig och repetera frågorna 😊
      Läs igenom till inlägg se om du kan hitta någon kritik av hans åsikter. (Jos) Jag kan det inte. Alla ska ha rätt till en åsikt och att framföra den. Även en mördare har rätt till detta eller hur ser du på den saken?
      USA anklagar Assange främst för illegal hackning av konfidentiell information, vilket är ett brott i de flesta länder. Är det sant, har han inte följt USAs lagar och enligt dig bör han alltså straffas. Har jag uppfattat dig rätt?Förklaring – läs igen vad USAs justitiedepartement misstänker honom för så ser du att just hackningen är det viktigaste, inte publiceringen.
      Ska du avstå från att kritisera företeelser utanför Kina och Sverige?
      Tycker du alla journalister skall följa Saudiarabiens lagar när det gäller mordet på journalisten i Turkiet? Var det inte fel när de flesta journalister undvek att kritisera Nazityskland?
      Exemplet ”Prova med att sprida åsikten om att Hongkong bör befrias.” Gällde att bevisa om Kina har censur eller inte. Ingenting annat. Att kalla en sådan ÅSIKT för högförräderi visar hur du själv vill begränsa andras åsikter. Eller menar du att rörelsen Befria Skåne från Svea Rike land och dess anhängare bör åtalas i Sverige?
      Din åsikt ”Snarare skall vi intensivt övervara propagandamakten media och journalister” är uppenbarligen densamma som Kinas och de är mycket duktiga på att sprida sin egen propaganda och i synnerhet i att bevaka journalister som inte köper deras propaganda.

     • H2 nu har ju inte Assange ”hackat” något utan det är info han sammanställt från visselblåsare som uppmärksammar de krigsbrott och vidrigheter USA håller på med i de ockuperade områdena! USA saknar rätt att åtala eller förfölja någon i ett tredje land som inte lyder under USA…Sen att det finns ynkliga lakejer som Sverige och GB betyder inte det att de har rätt!

     • Alla har rätt till en åsikt, men när åsikterna blir uppmaning till brott, då gäller inte åsiktsfrihet. Assange hackade ingenting, det var Manning som läckte informationen. Att USAs justitiedepartement förfalskade är väl inget att förundra sig över. Precis som i Nazityskland sprider journalister idag förfalskad information som propaganda och kallar det kritik. Skulle någon allvarligt arbeta för att befria Skåne från Svea Rike land och dess anhängare kommer dom att åtalas. Kina bemöter propaganda, inte sprider den. Ingen censur finns i Kina, men en stark sådan i Sverige. I Kina ställs krav på ansvar, oavsett om du är kirurg, bilförare, pilot, eller journalist. ”Befria Hong Kong” är ingen åsikt, att starta kravaller, skada och döda för att åstadkomma det är ingen åsikt.

 8. Karl W, När det gäller Assange är detta vad USA anklagar honom för.
  https://www.justice.gov/opa/pr/wikileaks-founder-charged-superseding-indictment
  Så igen menar du verkligen att han skall straffas?
  Exempelvis videon där oskyldiga civila skjuts är väldigt viktigt att den visas även om det skulle vara ett brott att få tag i den. När det gäller övriga dokument är jag mer tveksam, jag har inte lästa alla.
  Så igen ibland är det nödvändigt att bryta en lag för att exempelvis visa hur vidrigt ett krig är och vad det kan få normalt fungerande människor att göra.
  Nu vet jag inte vad du har för kunskap om att USA har förfalskat något. Enligt din egen uppfattning bör du inte kritisera en intern angelägenhet.
  Journalister sprider falsk information? Makten är den som sprider sanningar? Isåfall varför tvivlar du USAs anklagelser mot Assange?
  Befria Hongkong är precis lika mycket en åsikt som att Befria Skåne. Åsikter och uppfattning skall vara fria i en fri värld.
  Nu har jag ingen illusion om att du skall ändra åsikt. I bästa fall kan vår diskussion ha lett till att några fler än jag funderar på dina åsikter (vilka jag anser du ha full rätt att ha) även om jag inte delar dessa

  • Att USAs anklagelser inte stämmer med verkligheten är väl inget att förundra sig över. Meng Wanzhou blev ju kidnappad på grunder som är uppdiktade. USA anser att allt som avslöjar deras krigsbrott är olagligt. De skall ju vara journalisters uppgift att avslöja sådant, men USA anser inte att Assange är journalist utan hackare. USA hotar ju även ICC upprepade gånger. Assange bröt inte mot någon lag, han gjorde en journalists jobb, möjligen gjorde Manning det, men USA har en egen syn på rättvisa, som alla diktaturer. När journalister granskar makten i USA gör dom sitt jobb, däremot har dom inget med Kina att göra, vi har våra egna system att granska och styra makten och hålla dom ansvariga, och det fungerar utmärkt. Snokande utlänningar undanbedes. Dom letar bara ”dirt” för att sälja sin tidning. ”Att USA har förfalskat något” det är ju bara att läsa tidningarna, förfalskningen just nu om att det pågår ett folkmord i Xinjiang. Det är lika lätt att åka från Uppsala till Gamla Stan i Stockholm och kontrollera om det pågår ett folkmord som att åka till Xinjiang. Det är hur lätt som helst att kontakta folk där på WeChat och få video och vittnesmål. När det gäller Hong Kong, anser du verkligen att den intensiva uppvigling till våld i form av drev av USAs ”åsikter”, som USA genomförde och finansierade, och som ledde till flera personers död och åtskilliga skadade, är en sådan i form av åsikter som verkligen är legitim.

  • H2 jag tror inte din desinformation fungerar speciellt bra här! Kanske något annat forum med mera lättlurade utan faktakoll skulle passa bättre? Du blir ju hela tiden avslöjad med att fara med osanning och kanske beror det på all desinformation som fulmedia lurat i dig eller kanske du har det som ”jobb” att hålla på med desinformation?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here