Kinas utrikesminister vill ha bred multilateralism medan Biden hävdar att (hegemonen) ”Amerika är tillbaka”

3
1715

 

Biden. Bild: Carlos Latuffe

Ingress: Denna artikel 7 mars av Yang Sheng i Globaltimes har översatts av Rolf Nilsson. Den visar på mycket viktiga skillnader i Kinas och USA:s syn på multilateralism. Är vi på väg bort från USA:s krigiska hegemoni till en multilateral värld – via en bipolär värld av USA & Co mot Kina & Ryssland & Co?. Detta har diskuterats i artiklar under ”Relaterat” nedtill. Ulf Karlström och jag har diskuterat detta tidigare, bl.a. i boken ”USA som världspolis”

Vi skrev:
-”Men Kina och Ryssland intar nu i ett allt närmare samarbete med varandra och med andra stater i BRICS, SCO och BRI samt i kraft av en allt starkare position ekonomiskt, politiskt och militärt positionen (kapitel 10) som den andra polen i en bipolär värld enligt vår bedömning. En utvecklad bipolär världsordning kommer att balansera USA-NATO, och verka återhållande på deras tänkta krigsäventyr. Det måste dock klargöras att ökad konkurrens också kan leda till allvarliga konflikter och krig.”

-”Motsättningarna mellan å ena sidan USA, med fortsatt starkt men inte lika entydigt stöd från andra länder i Triaden och å andra sidan allt starkare Kina & Ryssland med allierade i ekonomiska och militära allianser har ökat. Vi ser en utveckling från en unipolär till en bipolär värld, möjligen som ett steg mot en multipolär värld.”


Kinas utrikesminister vill ha bred multilateralism medan Biden hävdar att (hegemonen) ”Amerika är tillbaka”

Kinas statsråd och utrikesminister Wang Yi håller en presskonferens söndag eftermiddag (7/3) vid sidan av den fjärde sessionen av den 13: e nationella folkkongressen. Wang besvarade frågor från journalister hemifrån och utomlands om Kinas utrikespolitik och utrikesförbindelser.

Kina utrikesminister Wang Yi. Foto: cnsphoto

Kinas statsråd och utrikesminister Wang Yi förklarade söndagen 7 mars vid en presskonferens Kinas aktuella ståndpunkter i många frågor och ämnen, inklusive Kinas band till stormakter som USA, Ryssland och EU, samt brännpunkts-frågor och globala utmaningar som situationen i Myanmar, Parisavtalet, COVID-19-vacciner och det iranska kärnkraftsavtalet (JCPOA).

Utrikesministerns presskonferens, som hålls vid sidan av Kinas årliga två sessioner, har alltid fått uppmärksamhet över hela världen, eftersom det ger världen en chans att lära sig mer om Kinas senaste ståndpunkter och framtidsplaner för utrikesfrågor, med Wang som ”slog rekord” i år genom att behandla 27 frågor på 1 timme och 40 minuter.

Experter sa, att Kina som alltid klargjorde sin röda linje beträffande kärnintressen, inklusive Taiwan, Xinjiang och Hong Kong, och framlade också några nya punkter, som att samarbeta med Ryssland för att hantera hot som härrör från ”färgrevolutioner” och desinformation på sociala medieplattformar, och att tillhandahålla COVID-19-vaccin för utomeuropeiska kineser och idrottare som kommer att delta i de kommande OS i Tokyo.

Verklig och falsk multilateralism

USA nämndes ofta under Wangs presskonferens, eftersom USA är en nyckelfaktor som kan påverka Kinas intressen och politik i många interna och externa frågor, och kinesiska experter har betonat att Kina har lagt fram sin definition av ”verklig multilateralism” sedan den nya administrationen av USA: s president Joe Biden slog fast att ”Amerika är tillbaka” och lovar att delta i multilateralism igen.

Multilateralism har alltid varit Kinas bestämda val. För att lösa världsproblem är nyckeln att alla länder insisterar på verklig multilateralism. ”Kina anser att verklig multilateralism innebär att man respekterar FN-stadgans principer, skyddar den internationella ordningen med FN i centrum och främjar demokratisering av internationella relationer”, påpekade Wang.

Att skapa små kretsar i multilateralismens namn är i själva verket ”grupppolitik”, multilateralism med egna intressen som företräde är fortfarande ensidigt tänkande, och ”selektiv multilateralism” är inte rätt sätt, sade Wang.

Även om Wang inte namngav USA i denna fråga, sa kinesiska analytiker att Wang indirekt påpekade problemen med Biden-administrationens utrikespolitik, eftersom USA har gått ihop med sina allierade för att bilda en gemensam strategi mot Kina. Biden kan bara fortsätta att genomföra Trumps unilateralism i multilateralismens namn, och Kina måste påpeka det för att låta resten av världen se det.

Jin Canrong, biträdande dekan för School of International Studies vid Renmin University of China, sa till Global Times på söndagen att, till skillnad från Kinas inställning till FN eller WTO, ”har USA alltid behandlat dessa internationella plattformar som ”verktyg” för att tjäna dess hegemoni, och när dessa plattformar kräver att USA tar ansvar, oavsett om det styrs av demokrater eller republikaner, har USA alltid agerat själviskt.”

Den ”multilateralism” som Biden säljer till världen är i grund och botten Five Eyes Alliance (USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zealand ö.a.), det transatlantiska förhållandet med Europa, samt Quad, som inkluderar Japan, Indien och Australien, och med en USA-ledd ordning, som mestadels bestått av västerländska utvecklade länder och nästan inga utvecklingsländer, säger analytiker.

Jin sa att Kinas multilateralism täcker in fler länder i den tredje världen och inte heller utesluter något utvecklat land. ”För närvarande dominerar USA-ledda grupper berättelserna i internationella medier, så att de fortfarande kan stigmatisera Kinas bidrag för att främja multilateralism, när Kina tillhandahåller COVID-19-vaccin till andra länder och främjar Belt and Road Initiative.”

Men i det långa loppet, så länge Kina fortsätter sina ansträngningar för att gynna fler länder och reformera den internationella ordningen, kommer det internationella samfundet att inse vem som är bäst på att skydda multilateralismen, konstaterade Jin.

Budskap till Washington

Analytiker sa att Wangs budskap till USA på söndagen är en sammanfattning av Kinas senaste krav, förhoppningar och varningar. Wang har bekräftat vilka Kinas röda linjer är, och som inte kan överträdas. Kina hoppas att den nya amerikanska regeringen kommer att ”tydligt lämna” sin föregångares ”farliga metoder” på Taiwan.

Lü Xiang, en expert i amerikanska studier vid Chinese Academy of Social Sciences i Peking, berättade på söndagen för Global Times att Biden är smartare än Donald Trump, eftersom Biden förstår att Taiwan är något han inte kan röra. Och nuförtiden, om USA gör ytterligare riskabla provokationer, skulle det bara uppstå en möjlighet för det kinesiska fastlandet att en gång för alla återförena ön.

När det gäller Xinjiang- och Hongkong-relaterade ärenden, vilka också är viktiga delar av Kinas kärnintressen, reagerade Wang också bestämt på stigmatisering och inblandning som lanserades av väst, särskilt USA, som med sina nära allierade nyligen har spelat upp den ”stora lögnena” diplomati genom att koka ihop anklagelserna om ”folkmord” i Kinas Xinjiang.

”När man talar om folkmord, skulle de flesta minnas grymheterna mot ”indianer” i Nordamerika på 1500-talet, mot afrikanska slavar på 1800-talet, mot judar på 1900-talet och mot dagens ursprungsbefolkning i Australien,” påpekade Wang.

Redaktör Romelsjö: Dett har behandlats på bloggen Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?

Att dra upp en röd linje är Kinas ansvar för att undvika konflikter med USA, men om USA inte tar varningen på allvar kan konflikter fortfarande äga rum, men att lansera en farlig geopolitisk offensiv är fortfarande osannolikt, eftersom Biden-administrationen kan vara mer aggressiv genom propaganda-krigföring och kan rikta sig mot Kinas vetenskap och teknik, sa Lü.

Kina hoppas att USA kommer att möta det halvvägs och avlägsna alla orimliga begränsningar av det bilaterala samarbetet så tidigt som möjligt och inte skapa nya hinder, säger Wang, som också listar frågor som kräver samarbete, inklusive kampen mot COVID-19, den ekonomiska återhämtningen och klimatförändringen. .

Kina välkomnar USA:s återkomst till Parisavtalet och förväntar sig att USA kommer att ta sitt ansvar och ge sitt vederbörliga bidrag, konstaterade Wang.

Lü sa att samarbete med Kina om klimatförändringar är ett ämne som USA är mest intresserat av, men eftersom Washington en gång dragit sig ur Parisavtalet måste Kina uppmana USA att komma med mer konkreta bidrag.

”Biden-administrationen måste övertyga Kina och EU genom att ta på sig finansieringsskyldigheten och genom att ge ett tydligt löfte om koldioxidutsläpp. Nästa regering kan dra sig tillbaka från avtalet igen”, så Biden måste göra sitt till för att övertyga andra länder om att de kan lita på USA igen, konstaterade Lü.

Bekämpa det ’politiska viruset’

USA är också ett nyckelelement som driver Kina och Ryssland närmare varandra, eftersom Washington skapar liknande hot mot både Moskva och Peking samtidigt.

Kina och Ryssland bekämpade tillsammans COVID-19 och det ”politiska viruset” 2020, sade Wang och noterade att de två länderna kommer att fortsätta att samarbeta för att bekämpa ”färgrevolutioner” och desinformation och för att skydda politisk säkerhet.

Yang Jin, en expert vid institutet för ryska, östeuropeiska och centralasiatiska studier vid den kinesiska akademin för samhällsvetenskap, berättade på söndagen för Global Times, att även om Wang inte specificerade vem som exakt skapade problemen med ”färgrevolutioner” och desinformation på sociala medier, kunde ”alla med sunt förnuft förstå att dessa problem mestadels skapades av USA och dess allierade.”

USA har använt lokala problem för att blåsa upp och anstifta många ”färgrevolutioner” i Rysslands viktigaste grannläder, som Vitryssland och Ukraina nyligen och i det förflutna försökte USA och dess allierade till och med att skapa en i hjärtat av Ryssland, sade Yang och noterade att Kina delar liknande erfarenheter, till exempel turbulensen i Hong Kong 2019.

Kina och Ryssland skulle kunna ha ett brett samarbete i den här frågan – öka utbytet mellan ungdomar och media i de två länderna, så att de kan stärka gemensamma värderingar, som patriotism; tala till världen med en likartad röst om samma frågor; immunitet mot desinformation på sociala medier; att öka underrättelsesamarbetet mellan brottsbekämpande myndigheter och nationella säkerhetsbyråer, så att båda sidor kan slå ner spioneri-aktiviteter i gemensamma operationer, sade Yang.

Brännpunkts (Hot spot)-problem

Bortsett från att ta upp banden till stormakterna, klargjorde Wang också Kinas inställning till de senaste brännpunkts-frågorna. Vissa västerländska medier och lokala icke-statliga organisationer i Myanmar, har ofta och grundlöst anklagat Kina för att blanda sig i landets interna stridigheter.

”Den omedelbara prioriteringen för Myanmar är att förhindra ytterligare blodsutgjutelse och konflikter, och underlätta och kyla ner situationen så snart som möjligt,” sade Wang. Konflikten mellan demonstranter och militären i Myanmar har orsakat dussintals dödsfall.

Kina hoppas att olika partier i Myanmar kommer att hålla sig lugna och återhållsamma, lösa konflikter inom den konstitutionella ramen och fortsätta att främja landets demokratiseringsprocess, noterade Wang.

”Myanmar är medlem i ASEAN-familjen (Association of SouthEast Asian Nations: dvs. Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand, Vietnam ö.a.) och Kina stöder principen om icke-inblandning, viken upprätthålls av ASEAN. Kina är också villigt att kommunicera med olika parter i Myanmar på grundval av respekt för Myanmars suveränitet och folkets vilja att bidra till de-eskalering av spänningar,” påpekade Wang.

Kina har bibehållit goda relationer med olika partier i Myanmar, inklusive National League for Democracy. Oavsett hur situationen förändras kommer Kinas beslutsamhet att främja banden Kina-Myanmar inte att rubbas, sade utrikesministern.

När det gäller det iranska kärnkraftsavtalet sa Wang att Kina uppmanade USA att visa god vilja och att snarast återvända till avtalet.

Relaterat

Den absurda hatkampanjen mot Kina.
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Hur fungerar egentligen “Världssamfundets regler”? – Retorik och verklighet.
Vi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kinas rapport om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i USA
SVT deltar i USA:s propagandakampanj mot Kina.

Föregående artikelSVT deltar i USA:s propagandakampanj mot Kina
Nästa artikelDebatt i DN: ”Stoppa Peking från att arrangera vinter-OS 2022″- Kommentarer i DN från bloggare och bloggläsare
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. America is back at the back ska det vara. USA bär en föredetting som försöker leka herre på täppan – dessvärre är illussionen att vara det svår att bli av med. Världen frågar sig när ska USAs implodera? USAs verklighet frånvända eliter snackar om USAs ledarskap.

  Hur som helst, USAs framtid är : https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Orlov_(writer)

 2. USA, eller mer korrekt, Den Djupa Staten i USA, har inte övergett drömmen om att skapa en global militärdiktatur den kan härska över. Det som verkligen skrämmer är att USAs propaganda alltmer liknar den forna tyska som ledde fram till förintelsen, bara att nu är de de kinesiska folken som är måltavlan, inte det judiska folket. Förvånande är att den propagandan i Sverige leds och drivs av Bonniers, som själva härstammar från det folk som värst drabbades av förintelsen.

 3. https://noqreport.com/2021/03/19/state-dept-intentionally-blew-the-china-meeting-so-joe-biden-wouldnt-meet-with-xi-jinping-analysis/
  USA:s utrikesdepartement (State dept) blåste avsiktligt Kina-mötet så att Joe Biden inte skulle träffa Xi Jinping. Vi hade inte stora förhoppningar om Biden-administrationens förmåga att hantera Kina, men det vi såg kännetecknas av till och med vänliga vänster- och internationella nyheter som en katastrof. Detta verkar vara mer än bara dålig diplomati. Det verkar mycket sannolikt avsiktligt.
  Administrationens öppnande av diplomati med Kina var en internationell skandal som visade att vår värsta rädsla förverkligades.
  Istället för att öppna med ömsesidig respekt offentligt före rakad diplomati bakom stängda dörrar, gick USA: s utrikesminister Tony Blinken och National Security Advisor Jake Sullivan efter Kina svårt bara för att bli generad till slut. Det var ett stort misstag … eller var det?
  Toppmötet i Alaska skulle vara föregångaren för att avgöra om USA:s president Joe Biden och den kinesiska generalsekreteraren Xi Jinping skulle träffas direkt.
  Det första samtalet mellan Nya- Västern och Gamla- Östern gjorde det dock osannolikt att de två ledarna skulle att träffas. Team Biden hade sitt första stora utrikespolitiska test med Kina – och de misslyckades. Till och med de liberala medierna säger att hela mötet i Alaska övergick till anarki.
  Av hur saker och ting utvecklades, tror jag inte att USA ens borde överväga ett direkt möte mellan Biden och Xi Jinping.
  Varför skämma ut USA ännu mer? Statssekreterare Tony Blinken avslöjade bara hur svaga USA är att hantera Kina. De vet det. Vi blev förnedrade på vår egen mark (Alaska) och allt rullades på framför kamerorna. Blinken och hans team gjorde rookie misstag genom att gå hårt mot Kina i allmänhetens ögon. Det var en katastrofal misstag som oavsiktligt kan ha förstört alla förhoppningar om verklig diplomati mellan de två ledarna i deras respektive nationer.
  Var detta var avsiktligt? De visste exakt vad de gjorde när de utropade Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De visste exakt hur Kina skulle svara. De var fullt medvetna om att detta skulle spåra ansträngningarna för att föra de två mäktigaste världsledarna samman för ett monumentalt toppmöte som kunde bestämma riktningen för hela planeten.
  Allt gick enligt plan. Den kinesiska diplomaten Yang Jiechi tillrättavisade USA:s utrikesminister Tony Blinken och National Security Advisor Jake Sullivan under mötet i Anchorage, Alaska, på torsdag, med hänvisning till Black Lives Matter-rörelsen om amerikanska mänskliga rättighetsbrott.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here