Tiotusentals protesterade i Prag mot krisen och kriget

8
1148

Källor:Reuters och https://steigan.no/2023/09/titusener-protesterte-mot-krisa-og-krigen-i-praha/?utm_source=substack&utm_medium=email

Tiotusentals tjecker samlades i huvudstaden på lördagen för att kräva regeringens avgång på grund av höga energi- och andra priser samt kriget i Ukraina. Det skriver Reuters .

Och det är inte första gången – se nedan under

________________

Protesten omfattade människor från höger, vänster och mitten och var den tredje sådana massdemonstrationen på Vaclavplatsen i Prag i år. Det organiserades av ett nytt politiskt parti som kallas PRO (Law, Respect, Expertise). Demonstranterna skrek upprepade gånger slagord om att fempartikoalitionen måste avgå. Ledaren för den populistiska gruppen, Jindrich Rajchl, anklagade regeringen för att ”följa order från Bryssel”, kritiserade landets stöd för Ukraina och dess nära band med USA. Hans grupp har inga platser i parlamentet. Vissa demonstranter krävde att landet skulle lämna Nato.

Kritiker av Rajchl ser honom som högerextremist.

Under den nuvarande regeringen har Tjeckien varit en nära allierad till Ukraina och skickat stridsvagnar, raketuppskjutare, helikoptrar, artillerigranater och annat material.

Sex av tio tjecker upplever den ekonomiska situationen i landet som dålig.

Den 14 september höjde Europeiska centralbanken sina räntor för tionde gången i rad . Detta kommer att slå tillbaka hårt i en europeisk ekonomi som redan befinner sig i eller på väg att vara i recession.

Europeisering av kriget

Europa har överträffat USA i den mängd bistånd som utlovats till Ukraina, och de totala europeiska biståndsåtagandena är nu dubbelt så stora. En tysk tankesmedja, Kiel Institute for the World Economy, granskade biståndsmeddelanden från 24 januari 2022 till 31 juli 2023. I en rapport som släpptes den 7 september 2023 säger tankesmedjan att EU:s medlemsländer och organisationer har utlovat totalt ca. 131,9 miljarder euro, eller cirka 141 miljarder dollar, medan USA har åtagit sig 69,4 miljarder euro, eller cirka 74 miljarder dollar i stöd till Kiev. Institutet säger att detta är första gången Europa har överträffat USA i utlovat bistånd till Ukraina sedan den ryska invasionen började.

Detta stämmer överens med vad vi tidigare har påpekat, nämligen att USA vill flytta över ansvaret för kriget i Ukraina till Europa, så både tjecker och andra kommer att ha goda skäl att organisera nya protester.

Relaterat

100 000 protesterade i Prag mot kriget, sanktionerna, elpriserna, Nato, EU! Protester i Stockholm idag!
Protester mot dyrtid och energipolitik runtom i Europa.
Londons borgmästare: – När det blir vinter kommer mass-svält till Storbritannien, och människor kommer att frysa ihjäl!
2/10 2022:Tiotusentals demonstrerade i Prag för fred, neutralitet och gasimport från Ryssland.
4/10 2022: Protester i Tyskland.
11/10 2022:Rapporter från det växande upproret i Europa.

Föregående artikelDelta i Sorgmarsch över klimatet onsdag 20/9 kl 16!
Nästa artikelSenator Black om Djupa staten och korruptionen i USA.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Det märks hur borgerlighetens vänster börjar rädas folkets tvivel och motstånd.
  Opposition kallas ”högerextremister” och Ryssland ”Putinismen”.
  Sedan finns också de falska profeterna som kanske har ett förflutet ur Tankesmedjan Timbro?

  Dessa bör proletären vara extra försiktig med. Alternativ i tysthet ta avstånd.
  Låt dem istället avslöja sig själva.

  Nedan, en film där en viss opinionsbildare och mycket aktiv samhällsdebattör som visar sina ideal i 1970-talet svenska högerparti med sin ledare Gösta Bohman.
  Precis som en lovsång till den liberala friheten, utan samhällsansvar, låga skatter och en makt förlagd till näringsliv och kapitalägare.
  Är det inte sådant som just Tankesmedjan Timbro står upp för?

  https://www.youtube.com/watch?v=xrbJwpNhgIs

 2. Kanske är det så att de tjeckiska protesterna inte är givet politiska och allt annat än ideologiska, utan mestadels raktigenom ekonomiska.

  • Det är samma sak.
   Det är ju folket i Västvärlden som får betala för Västvärldens krig i Ukraina.
   Skattepengar från de arbetande som går till vapenleveranser och budgetstöd till den Västliberala ukronazistregimen i Kiev.
   Allt är en följd av den av USA iscensatta ”Majdanrevolutionen” 2014 som egentligen var ett långvarigt försök från USA och Västvärlden att utvigda NATO åt Öster för att närma sig och hota Ryssland.
   Men tack vare Specialoperationen kommer nu Ryssland att hålla dem penninggiriga hundarna från Väst på avstånd och ukronazismen två meter ned i jorden.
   Som jag fattat gör Ryssland alla rätt och det älskade Fosterlandet kommer försvaras.

   Jag vet vad demokrater är. Det är fosterlandsförrädare som vill äga hela världen.
   Men som ordspråket säger:
   Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.
   Vårt land Sverige har demokraterna förvandlat från Bullerbyn till Lilla Mogadishu.

   Själva kallar dem det ”Sveriges integrering med världen”.
   Men demokraters ”värld” är inte komplett.
   Det som fattas kommer dock i framtiden höra av sig.

 3. Bra är att läsa artikeln från Prague News om demonstrationen i Prag och varför människorna är oeniga med regeringens agerande. 
  ××××

  Tusentals människor deltog i en demonstration mot regeringen i Prag
  09/16/2023 17:41 Prague News, Tjeckien News4673

  På eftermiddagen lördagen den 16 september kom tusentals människor till Vaclavplatsen i centrala Prag för att uttrycka sin oenighet med regeringens agerande – både på den ekonomiska sfären och i frågan om stöd till Ukraina. Aktionen kallad ”Tjeckien mot regeringen” (Česko proti vládě) organiserades av det icke-parlamentariska partiet Právo Respekt Odbornost (PRO).

  Detta är det tredje stora rallyt som arrangeras av detta parti. De två första ägde rum under våren och präglades av flera allvarliga incidenter, bland annat ett försök att riva ner den ukrainska flaggan från Nationalmuseets byggnad.

  Dagens aktion startade kl 14:00. Människor fyllde två tredjedelar av torget (från monumentet till St. Wenceslas till Vodičkova-gatan). Polisen har ännu inte publicerat sina räkningar, men en ČTK-reporter uppskattade antalet deltagare till 10 tusen.

  De hade med sig tjeckiska flaggor, samt banderoller med inskriptionerna ”Fiala-regeringen avgår!”, ”Nu räcker det”, ”Ner med Nato!”, ”Nej till stigande priser och fattigdom!”, ”Ner med ljugande media”. ” och andra.

  Deltagarna krävde regeringens avgång, som enligt deras åsikt inte klarar av den nuvarande krisen, leder landet till ekonomisk katastrof och drar det in i ett världskrig.

  ”Herr Fiala, folket har gett dig en tydlig signal att de är trötta på dig. Vi behöver en regering som styr landet och inte bara följer order från Bryssel. Vi behöver inte en premiärminister som är en marionett från Washington och Kiev. Vi vill inte ha EU:s regering, vi vill inte ha den amerikanska regeringen, vi vill inte ha den ukrainska regeringen, vi behöver inte den ryska eller kinesiska regeringen, vi behöver Tjeckiens regering, tjeckiska medborgare, ” sa rallyarrangören och PRO-partiledaren Jindřich Reichl från talarstolen.

  Han kritiserade det nuvarande kabinettet för höga energipriser, såväl som för det faktum att Tjeckien var det enda landet i EU vars ekonomi inte har återgått till nivån före coronavirus-pandemin.

  ”Det sociala och ekonomiska systemet spricker i sömmarna på grund av tillströmningen av ekonomiska migranter från Ukraina. Låt oss investera pengar i vården, i vårt folk, och inte köpa vapen för att fortsätta kriget”, tillade Reichl och kritiserade det tjeckiska biståndet till Ukraina.

  PRO anser att västländer tillämpar dubbelmoral gentemot USA och Ryssland, och Tjeckien bör i denna situation stoppa militärt stöd till Kiev och ge en tydlig signal om att man ser en lösning på konflikten uteslutande i fredliga förhandlingar.

  Tidigare krävde partiledningen:

  – förbjuda sociala nätverk att begränsa yttrandefriheten;

  – Lagligt ålägga medierna att tillhandahålla objektiv och balanserad information;

  – se till att staten äger 100 % av aktierna i energibolaget ČEZ (istället för nuvarande 70 %) för att sänka elpriserna för invånarna;

  – stoppa leveransen av vapen och militärt material till Ukraina, samt genomföra en revision av civilt/humanitärt bistånd, med hänsyn till Tjeckiens nuvarande ekonomiska kapacitet;

  – i internationell politik, insistera på en fredlig lösning av den militära konflikten i Ukraina, bland annat genom att hålla en fredskonferens i Prag.

  Demonstrationen på Vaclavplatsen avslutades runt 17:00, varefter några av demonstranterna begav sig till inrikesministeriets byggnad i Letna-området.

  Samtidigt var det på den övre delen av torget en samling ukrainska supportrar som kom för att uttrycka sin oenighet med dagens demonstration. Han samlade flera hundra personer.

  Cirka 200 poliser och 30 medlemmar i en särskild antikonfliktgrupp höll ordning på torget. Händelsen gick utan betydande incidenter, förutom frihetsberövandet av en man som bar en T-shirt med logotypen för Wagner PMC.

  • Sverige är i samma situation som Tjeckien men här är det inte en kotte som demonstrerar för i ett genomkontrollerat samhälle som Sverige där staten har en extrem kontroll på individen kan man snart stå utan bank, jobb och bostad! Ja, detta har redan hänt många och svensken vill inte gärna lämna sin bekvämlighetszon heller. Bättre att knyta näven i fickan…Snart kommer svensken att knyta båda händerna men det stannar troligtvis med det!

   • Snälla Benny vilka har blivit av med jobb och bostad för att dom demonstrerade? Det har ju redan hänt många enligt dig så namn tack.

 4. Jag gillar dessa protester från vanliga folket som varit pågående i många europeiska länder sedan Proxy krigets start. Från Tyskland, Tjeckien, Frankrike och Italien till Ungern, Slovakien och Moldavien med fler. Nej vad gäller Sverige, så har ju befolkningen här blivit inmatade med ryssofobi över ett decennium. Dag in dag ut på löpande band. Politiskt också har det sett ut HELT samma sak ju tvärs igenom under HELA förra regeringens 8år vid makten. Dvs före denna högst korkade regeringen tog över, och som ENDAST förlängt och förvärrat ALLT och kört ut landet utför klippkanten. Medierna behöver ju EJ ens nämnas, det har varit HELT häpnadsväckande ju senaste decenniet på löpande band. Sverige tillhör ett av Europas mest ryssofobiska länder pga korrupta massmedia och politikerna. Men gillar dessa stora protester och demonstrationer som varit sedan förra året. Jag håller HELT med dom. Tycker ibland det är så coola demonstrationer och manifestationer att jag önskar att jag kunde vara där med dom. Det är intelligenta folk dessa som genomskådar allt det korrupta EU vasallerna och dess medier håller på med. MASSOR av dessa folk som varit sedan förra året är freds älskande folk som vill få ett slut på denna vidriga Usa Nato Proxy kriget. Påhejad av dom korrupta massmedierna. Usa har försvagat dom korkade EU sedan förra året, SAMTIDIGT som Pentagon maffian även rånat oss(Vilket är fortsatt högst pågående) Som sagt förut. Jag kunde ALDRIG gissat eller tro att dom korrupta EU skulle vara såhär brutalt korkade. Det finns EJ ord för hur KORKAT EU agerat från början till slut det är HELT otroligt måste jag säga, och detta fortsätter. Jag förstår EJ hur dom 3 EU topparna kan sitta kvar. Ursula von lögnaren parasiten och största Usa nickedockan nr1. Den där otroligt tragiska fjollan Borell. Sedan den högst pinsamma korkskallen Michel. Ursula von lögnaren är en renodlad Usa nickedocka sedan starten av hennes tillträde, vilket ju EJ är någon hemlighet heller

 5. Dick Ericsson skrev i tidningen Kontra på 70-80 talet. En öppet högerextrem tidning som hyllade Pinochet och hatade Palme. Trycktes i ca 450 ex och skribenternas ansikten lämnade aldrig gråsuggestadiet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here