Twitter censurerar kubanska medier i massomfattning. Propagandakriget ingår i blockaden mot Kuba.

6
1294
Kuba Medier för kommunikation. Medier för manipulation.

Denna artikel har publicerats på hemsidan för Svensk-kubanska föreningen med titeln ”Twitter censurerar kubanska medier i massomfattning. Propagandakriget är en del av blockaden mot Kuba.” Twitter blockerar massor med konton i Kuba.


Twitter censurerar kubanska medier i massomfattning. Propagandakriget är en del av blockaden mot Kuba.

Det är populärt att framhålla västvärldens pressfrihet och fördöma misshagliga länder, typ Kuba, för brist på denna frihet. Faktum är att pressfriheten i Väst är kraftigt begränsad. Och inte bidrar de stora aktörerna på något positivt sätt till att utöka den. Tvärtom. Exempelvis censureras kubanska medier och journalister i massomfattning. Inte av Kuba, utan av Twitter.

Uttalande från Kubas journalistförbund:

I onsdags eftermiddag blockerade Twitter tiotals konton för kubanska journalister och medier. Detta skedde bara några minuter innan Kubas president Miguel Diaz Canel och andra kubanska regeringsföreträdare skulle framträda i TV.

Under en och en halv timme visade de noggrant de exceptionella ekonomiska åtgärder som behöver vidtas som svar på USA:s allt hårdare ekonomiska krigföring mot vårt land.

Knappt hade live-sändningen i TV-programmet ”Runda Bordet” börjat 18.30, ett program som miljontals kubaner såg fram emot, så började tiotals journalister via Facebook, Whatsapp och andra kanaler protestera mot att deras konton på Twitter plötsligt stängts ner. De kom åt sin ”timeline” men kunde inte kommentera, gilla eller retweeta.

Bland medierna som blockerades för att ”de bröt mot Twitters regler” finns nyhetssajten @Cubadebate med närmare 300 000 följare, digitala tidningen @Granma med cirka 167 000 följare. Vidare bland andra @MesaRedondaCuba, @RadioRebelde, @DominioCuba, @Cubaperiodistas, @CanalCaribe.

Också flera journalister uppmärksammade på Facebook att deras Twitterkonton suspenderats. Det gällde samtliga konton för journalister och chefer på Cubadebate, teamet i presidentens pressekretariat, vice ordföranden för Kubas Journalistförbund och journalister på dagstidningen Granma, bland flera andra. Dessutom blockerades Kommunikationsministeriets konto, liksom kontona för regeringstjänstemän. Bland dem chefen för utrikesministeriets presstjänst, chefen för CENESEX, Centro Nacional de Educación Sexual, Mariela Castro Espín.

”Det verkar vara en samordnad aktion med falska anklagelser om brott mot Twitters regler… När president Diaz Canel talar” så tystas han, skrev en journalist.

Det är inte första gången som kubanska användare av Twitter rapporterar problem med att komma åt sina konton. De får meddelanden om att de blockerats och bör följa proceduren för att komma åt kontot igen. Det nya denna gång är den massiva och samordnade blockeringen i denna cyberkrigföring. Den är uppenbarligen planerad för att inskränka yttrandefriheten för kubanska medborgare och institutioner, samt för att tysta landets politiska ledare.

”Insatsgrupp för Internet på Kuba”, en del av USA:s UD, utfärdade rekommendationer i juni och beskrev hur Internet är en motorväg för att effektivt kunna undergräva Kuba. Det har föreslagit ökade resurser för att öppna digitala platser med ”attraktivt innehåll”. Likaså arbetar det med att finansiera och ge stipendier för utbildning av ”cyberkrigförare” för att sprida lögner, politiskt krypskytte och mobbning. Dessa konton påverkas inte och stängs inte ner av Twitter.

Kubas Journalistförbund fördömer kraftfullt att utrymme för att uttrycka idéer stängs ner. Det sker i massomfattning mot journalister, redaktörer och medier. Vi kräver att de blockerade kontona omgående återupprättas, då de inte i något fall har brutit mot Twitters regler. Det är Twitter som flagrant trampar på journalisters rättigheter, hindrar dem från att utöva sitt arbete och försöker sätta munkavle på nyhetsförmedling om en händelse som är av största betydelse för vårt land.

Relaterat.

USA:s senaste projekt för att skada Kubas internationella hälsovårdsbistånd. Uttalande av Svensk-kubanska.
USA:s blockader mot Kuba och Venezuela dödar!
Trumpregeringen förbjuder Fredsbåten, nödhjälpsleveranser och kryssningar mm till Kuba.Politik

Föregående artikelHur gick klimatmatchen mellan ”Alarmisten” Per Holmgren, SMHI och ”Icke-alarmisten” professor Lennart Bengtsson
Nästa artikelKlimatstrejken blev en väldig framgång – Vad är nästa steg?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. ”Vilka äger västmedia?”
  Globalisterna äger västmedia. En mindre finanselit.
  Det är en av kapitalismens nackdelar att den koncentrerar ägandet.
  Det är konkurrensen som tvingar den till det.
  Inom branschen media får det tyvärr icke önskade demokratiska konsekvenser.

  • Och globalisterna sitter som en väl samlad grupp i främst USA och dominerar media, finanseliten, bankerna, storföretagen, krigs och rustningsindustrin, och politiken i väst. Deras fiender är länder som dom inte dominerar, som Kuba.

   • Det är verkligen inte annorlunda i Sverige, hela medieapparaten har konsoliderats i en enda stor samordnad propagandamaskin, alla alternativa media försöker man stänga ner, trakassera och diskreditera. Statliga media som SVT/SR/TT är bara ett språkrör för eliten och makten, de andra stora, Schibsteds och Bonniers kan kontrolleras genom sitt finansiella beroende av statliga bidrag. För de som har läst på historien är det ett mycket otäckt upprepande av den mall som nazisterna utvecklade och tillämpade i Tyskland för 100 år sedan. Den nuvarande svenska propagandamaskinen passar nästan exakt i den. Svensk propaganda styrs nu från USA.

    • Ja, det är synnerligen svårt att få publicera något som går utöver en snäv USA-vänlig PK. i etablerad press, hur väl belagd och bra artikeln än är. Hur många gånger har jag inte uppmärksammat journalister och press på ariklar här. Information om varje artikel här sänds till ett trettiotal stora tidningar, som inte hör av sig, än mindre publicerar något. Tag detta Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal? som jag i olika tappningar sänt till t.ex. DN:s Erik Ohlsson som skriver om Syrien.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here