USA, Sverige & Co laddar upp med jättestor krigsövning i Svarta havet, efter flygövningen i Norrbotten. Varför?

10
2806
Övningen Sea Breeze. Bild hos Pål Steigan. https://steigan.no/wp-content/uploads/2021/07/excercise-sea-breeze-696×396.png

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Kan ni tänka er att de många årliga stora krigsövningarna av Nato nära Ryssland kan ha påverkat Rysslands uppfattning av att rentav kanske vara hotat?

Vi har tidigare rapporterat om hur Sverige, USA och andra stater bedriver stora krigsövningar med fokus på flyg i Norrbotten, riktade mot Ryssland, som spenderar mindre än 10 % på det militära än Nato. USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige samt om protester mot detta. Protester på tre platser i Stockholmsområdet mot USA-Natos-Sveriges krigsövningar mot Ryssland i Norrbotten.

Sverige är med i övningen
, långt, långt bort från Sverige. Varför tror Du? Alliansfriheten.se

Kunnige´geopolitiske kommentatorn Pepe Escobar skriver i Asia Times: A sea painted Nato black. USA vill blåsa liv i imperialistiska projekt från 1930-talet – övning ”Sea Breeze” pågår

Även rapporterat av Pål Steigan.


USA och Ukraina bedriver stor krigsövning till havs

Sea Breeze började igår 1 juli och pågår till 23 juli. Medverkande är den amerikanska sjätte flottan och den ukrainska flottan. Huvudpersonen är Standing NATO Maritime Group 2 (en insatsstyrka hos NATO, ö.a.).

Showen, uttryckt i NATO-vokabulär, är bara en oskyldig uppvisning av ”stärkt avskräckning och försvar”. Natospin berättar att övningen ”växer i popularitet” och nu inkluderar mer än 30 nationer ”från sex kontinenter” som placerar ut 5000 trupper, 32 fartyg, 40 flygplan och ”18 specialoperationer och dykarlag”. Alla är engagerade i att implementera och förbättra det magiska Natokonceptet: ”interoperabilitet”.

Låt oss nu skingra dimmorna och komma till sakens kärna. NATO projicerar ett intryck av att de tar över utvalda sträckor av Svarta havet i ”fredens namn”. Natos främsta trosartiklar, upprepade vid deras senaste toppmöte, är ”Rysslands olagliga annektering av Krim” och ”stöd för Ukrainas suveränitet.”

Så för Nato är Ryssland en fiende till ”fred”. Allt annat är hybridkrigs-dimma.

Nato ”erkänner inte och kommer inte att erkänna Rysslands olagliga och illegitima annektering av Krim”, men fördömer också deras ”tillfälliga ockupation”. Detta manuskript, redigerat i Washington, har reciterats av Kiev och praktiskt taget hela EU (inkl. Sverige, ö.a.).

Nato är engagerat i ”transatlantisk enhet”. Geografin säger oss att Svarta havet inte är en del av Atlanten. Men det utgör inget hinder för Natos goda vilja – som fakta visar, gjorde de Libyen i Nordafrika till en ödemark, som numera styrs av miliser. Vad beträffar skärningspunkten mellan Central- och Sydasien avfärdades Natos kollektiv utan ceremonier av ett gäng trasiga Pashtuner med insmugglade Kalashnikovs.

Bilden i Pål Steigans artikel.

 

Möt Bukarest 9

Vita huset definierar sina NATO-allierade på den östra flanken som Bukarest 9.

I Bukarest 9 ingår medlemmarna i Visegrad Four (Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien); Baltikumtrion (Estland, Lettland och Litauen); och två grannar vid Svarta havet (Bulgarien och Rumänien). Inget Ukraina – åtminstone inte ännu.

När Vita huset hänvisar till att ”stärka de transatlantiska förbindelserna” betyder detta framför allt ”närmare samarbete med våra nio allierade i Centraleuropa och Östersjö- och Svarta havsregionerna om alla utmaningar.” Översättning: ”alla utmaningar” betyder Ryssland.

Så välkommen till återkomsten, i stilen, av Intermarium – som i ”mellan haven”, mestadels Östersjön och Svarta havet, med Adriatiska havet som sidospår (se här, ö.a.).

Efter första världskriget innefattade planen, för vad som möjligen skulle kunna bli en geopolitisk entente, de tre baltiska länderna, Jugoslavien, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Vitryssland och Ukraina. Brygden kokades ihop i Polen.

Nu, under hegemonen och dess väpnade gren Nato, lanseras ett uppfräschat Intermarium mellan Östersjön och Svarta havet, som den nya järnridån under Kalla kriget 2.0 mot Ryssland. Därför är det slutgiltiga införlivandet av Ukraina i Nato så viktigt för Washington – eftersom det skulle stärka Intermariet för gott.

 

Agent 007 gör en Monty Python

Förspelet till Sea Breeze ägde rum förra veckan, via en farsartad ’Britannia rules the waves’- stunt, utförd som en Monty Python-sketch – men ändå med potentiellt explosiva övertoner. Föreställ dig att du väntar vid en busshållplats någonstans i Kent och hittar en fuktig klump – nästan 50 sidor – av hemliga dokument i en papperskorg, och som beskriver försvarsdepartementets detaljer om den uttryckligen provocerande utplaceringen av Defender-jagaren utanför Sebastopol på Krimkusten.

Till och med en BBC-journalist, inbäddad på jagaren, krossade det officiella London-spinnet att detta bara var en ”oskyldig passage”. Dessutom var Defender-vapnen laddade – då de avancerade två sjömil inne i ryska vatten. Moskva släppte en video som dokumenterar stuntet.

Dessutom. Den fuktiga klumpen, som hittades i Kent, avslöjade inte bara diskussioner om den möjliga ryska reaktionen på den ”oskyldiga passagen”, utan också en utvikning, där britterna, ”uppmuntrade” av amerikanerna, lämnar kvar kommandosoldater i Afghanistan, efter att trupperna dras bort nästa 9/11.

Det skulle betecknas som ett extra bevis för att den anglo-amerikanska-Nato-kombinationen inte riktigt kommer att ”lämna” Afghanistan.

En oklar ”person ur allmänheten, som önskar att vara anonym” kontaktade BBC, när han oskyldigt hittade de geopolitiskt radioaktiva materialen. Ingen vet om det här var en läcka, en fälla eller ett dumt misstag. Om ”allmänheten” var en riktig visselblåsare skulle han ha gått Wikileaks-vägen, inte till BBC.

Den ”oskyldiga passagen” hände bara timmar efter att London tecknat ett avtal med Kiev för ”förstärkning av den ukrainska marinkapaciteten”.

På fronten för den ryska reaktionen sammanfattade utrikesministeriets taleskvinna, Maria Zakharova, allt: ”London har demonstrerat ännu en provocerande åtgärd, följd av en massa lögner för att täcka över det. 007-agenter är inte vad de brukade vara. ”

Under tiden, vid Medelhavsfronten, som Nato anser vara Mare Nostrum (det romerska namnet på Medelhavet, vårt hav, ö.a.), omplacerades förra veckan två ryska Mig-31k-jaktplan – kapabla att bära Khinzal hypersoniska missiler – till Syrien. Khinzal-området omfattar hela Medelhavet, i väster såväl som i öster.

Över hela det globala syd kommer Nato som främjar ”global fred” i hamnen i Odessa, i Svarta havet, oundvikligen att framkalla minnen av Libyen som Afghanistan. Austin Powers, självutnämnd ’Agent Double Oh! Behave!’ passar perfekt i Kent papperskorgen ”hemliga dokument” kapris (Austin Powers är hjälten i en amerikansk action-komedi, som bl.a. parodierar agent 007, ö.a.). ”Oh! Behave!” gäller helt för Sea Breeze. Annars kan möjligheten uppstå att hälsa på Mr. Kinzhal.

Intermarium var den auktoritäre Pilsudskis imperialistiska dröm

Så långt Pepe Escobar.


Pål Steigan om Intermarium

I Polen finns det en reaktionär, nationalistisk dröm om att skapa en så kallad międzymorze, ”mellan haven” – det vill säga ett återupprättande av Polen-Litauen från den tid det sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Denna idé går tillbaka till den polska ledaren Józef Piłsudski, och den handlar om det så kallade ”intermarium” -konceptet.

Det polsk-litauiska samväldet efter Dywilinos fred 1618. Karta i Pål Steigans artikel.

Pilsudskis önskan var att återupprätta Storhertigdömet Polen-Litauen från sin storhetstid, då det sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Det var efter undertecknandet av Krevounionen i augusti 1385 och stärktes efter freden i Dywilino 1618. Det inkluderade de östra delarna av dagens Polen, Ukraina (utan Donbass), Vitryssland, en del av Ryssland, vad som idag är Kaliningrad exklaven, liksom större delen av Estland-Lettland och Litauen. Den mest extrema varianten av Intermarium inkluderade också Italien plus Finland och Skandinavien.

Pilsudski var den första europeiska ledaren som skickade gratulationer till Adolf Hitler när han blev kansler 1933. När Pilsudski dog skickade Hitler utrikesminister Ribbentrop till Warszawa som Nazitysklands representant vid begravningen.

Den moderna varianten av Pilsudskis dröm är det som kallas ”Three Sea Initiative”. De tre haven är Östersjön, Svarta havet och Adriatiska havet, och tanken är att skapa en nord-syd-allians under polsk ledning nord-syd mellan Tyskland och Ryssland.

Den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council har applåderat denna plan och anser att den borde vara en strategisk prioritering för USA.

Föregående artikelPutins viktiga tal till västs ledare, som mörkas av SVT. Samarbetsfrågor…
Nästa artikelOch där släppte Stoltenberg katten ur säcken
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Intressant och skrämmande. Av flaggorna för Sea Breeze 2021 framgår att Sverige är med. Men precis hur och med vad deltar Sverige i denna övning?

 2. NATO (Nord Atlantisk Terror Organisationen) är bra på teater när det gäller jämnstarka länder. I själva verket darra NATO annars varför samla upp 30 länder. Operation Sea Breeze består i själva verket av de skrajas gäng, anförda av en senil gängledare. Alltså, NATO vågar inte ge sig på Ryssland. Men låtsas styrkeuppvisning kan stilla västelitens förvrängda tro på att de är bäst. Vill NATO få smisk? Kinzhal är redo och kan tillfredsställa. Så också Avangard. Föredrar NATO att få smisk med Kedr så finns den redo. Zircon skulle passa lakejen Stoltenbergs arsle bäst.

  Ryssland har utvecklat super elektromagnetiska vapen som kan omvandla hela NATO flottan på svarat havet till sittande ankor och fat targets.

  Så vad väntar ni på NATO. Come on, you shitty Nato forces. The world dares you and double dares you!

 3. En påhittad konflikt. Förenta staternas gamla raspiga militära vinylskiva körs igen. En stormakt som tror på sin egen propaganda är i långa loppet förlorad.

  Sanningen att säga är roten till konflikten att den nya (sedan 1990-talet) parasitära oligarkklass som härjat i Ukraina i över tre decennier (och gjort landet till det fattigaste i Europa -ukrainaren lever idag på en tredjedel av 1990 års ekonomiska nivå) är nu så pressad och hotad att man drar in precis vilka som helst medel och organisationer för att klara sin strukturella överlevnad.

  Men varför skulle Europeiska unionen och Nato vilja ha in dessa kriminella ekonomiska strukturer in i sina organisationer? EU och Nato kan inte ta in de ukrainska gangsterkapitslismens oligarkernas strukturer ännu vid full styrka in i just EU och Nato; överger man dem kollapsar oligarkin i Ukraina, och de går inte att reformera bort: det vill säga beslagta alla brottsligt stulna medel och företag och återföra medlen till ukrainska statskassan där de rätteligen hör hemma.

  Man kan ha hur många revolutioner som helst i Ukraina, men ändrar man inte de ekonomiska brottsliga ägarstrukturerna kan ingen som helst politisk revolution lyckas, det vet vi historiskt exakt.

  Det Ukraina som gjorts fattigt av en sjuklig och helt brottslig gangsterkapitalism, som inte är en sund marknadsekonomi, är idag fånge hos det orwellska transatlantiska språkbruket som inte heller kan lösa de ukrainska problemen. Vi ser helt enkelt en av Washington skapad failed state som nu måste ”försvaras” av en stor flottarmada från allierade som Senegal och Australien – när detta lagt sig efter en tid kommer det hamna på det fnissiga kontot över 2021 års märkliga händelser.

  Armadan kommer inte heller att kunna lösa den oligarkiska tumören på minsta vis i det Ukraina där trettio år av västerländska rådgivare och felaktig roffarpolitik kört landet och ett av Europas mest bildade och välutbildade folk i botten.

  Ett fritt självständigt Europa med äkta omtanke om varandras länder och säkerhet hade aldrig låtit detta inträffa. Den amerikanska militära tvångströjan på Europa visarkiv hur dåligt skick det politiska och militära tänkandet och situationen är på vår kontinent. Våra europeiska politiker kan och får inte göra något båt saken som ledare i våra europeiska men amerikanska pseudodelstater. Det är den bittra sanningen.

  Europa har förvandlats till en koloni av den gamla europeiska kolonin Amerika. Det är det som är den transatlantiska länken. Men ännu finns ingen dubbelspårig tågtunnel under Atlanten. Det bådar gott för ett framtida frigjort och fritt liksom oberoende Europa, medan de senegalska militära rådgivarna nu ger oligarkerna i Ukraina värdefulla råd, Senegal är trots allt en före detta koloni.

 4. Det är tydligt att dessa äventyrliga Nato-länder försöker sig på nålstick på det som numera är de facto Ryska federationens territorialvatten. Förgäves. Krim som ryskt territorium kommer att överleva alla oss som skriver på detta forum. Jag råkar känna många boende på Krim och de är alla fullt överlyckliga att slippa det nya högernationalistiska kaoset och det permanenta ekonomiska och sociala sönderfallet från Kiev.

  Jag tycker det är hög tid att vi som anständiga europeiska demokrater erkänner folket på Krims vilja att vägra tillhöra gangsteroligarkernas trettioåriga välde i Ukraina. Det är helt enkelt det anständiga!

  Oligarkiväldet finns inte i landet för att Ukraina är utarmat, utan landet är slaget i botten för att det styrts av kriminella och dysfunktionella strukturer; i mångt och mycket påminner de ukrainska tillkortakommandena av de historiska maffiastrukturernas makt på Sicilien och i fastlands-Kalabrien: man kraschar hela tiden på grund av övermäktiga ingrodda kriminella strukturer.

  Jag måste säga att jag sällan är politisk pessimist, men att se en politisk och ekonomisk ljusning för landet Ukraina med oligarkmaffian ännu vid makt i de ekonomiska strukturerna lämnar mig helt utan optimism för den ukrainske patientens hälsoförbättrande. Det är närmast nattsvart, dessvärre, oaktat holländska marinfartygs utsiktslösa försök att gå igenom Kertjsundet och de facto numera ryska territorialvatten. Det kan inte heller Natos spindoktorer ändra på överhuvudtaget.

 5. Allt handlar om naturresurser och militärt strategiska länder, oberoende om det handlar om Bolivia, Venezuela, Iran,Syrien,Irak, Libyen osv osv. Kan nån gissa vilket land är bakom allt,,,Är det Ryssland. Då behövs en förklaring.

 6. Har imperieanden intagit en nation med rätten att stå över andra länder och härja och härska över dem, alltid med goda föresatser om ”befrielse”, ”demokrati” och allt vad Pentagon-kinesiskan sprider i media jämte påhittade hotbilder.
  När skall de amerikanska Förenta staterna upphöra med detta politiskt-psykiskt störda beteende? Inget annat land håller på så här på andra kontinenter på andra sidan oceanen och röjer militärt och skapar missämja och konflikter, rentav krig (som man själv då skall klara av, vilket man misslyckas med som vanligt) runt om Euroasiens kuster?

  Vilka är de mental-politiska drivkrafterna: ett slags bondskt politiskt mindervärdeskomplex att man måste ha militär kontroll låt säga över det som var de antika athenska och romerska imperierna och den 6 000 år gamla europeiska civilisationen? Det måste ju ge en enorm samtida mental boost för dessa politiker och militärer i ett land där alla förfäder var fattiga immigranter eller blev vita slavägare.

  Vad visar en politisk obduktion av dagens amerikanska imperialism?

  • Det är värre. Glöm inte Tredje Riket och vad dom åstadkom. Nu står vi inför Fjärde Riket och ett upprepande. Vi måste finna en väg att avsluta dom innan historien upprepar sig. Ekonomin är deras svaga punkt. Det farligaste just nu är deras massiva och effektiva propagandamaskin där svenska MSM och Public Service ingår. Det enda motmedel vi har är att exponera deras lögner och hjärntvätt. Missa intet tillfälle att påpeka det för deras journalister.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here