USA-megakonsulten McKinseys hemliga roll i Europas flyktingkris

3
2159
Migration. shutterstock_331912505

Denna artikel har nyligen publicerats av Redaktören på Pål Steigans blogg. McKinseys hemliga roll i Europas flyktingkris

Vem tror att McKinsey och EU funderar över detta? USA:s politik skapar miljoner flyktingar i Mellanöstern, och flyktingar från Centralamerika hotas av militär.


McKinseys hemliga roll i Europas flyktingkris

Enligt hittills hemliga dokument som journalister på Balkan Insight har fått tillgång var det USA-baserade konsultföretaget McKinsey&Company centrala aktörer i tillrättaläggandet för och administrationen av flyktingkrisen i Europa under 2016 och 2017. Detta presenteras i artikeln Asylum Outsource:McKinsey’s Secret Role in Europe’s Refugee Crisis McKinsey’s hemliga roll i flyktingkrisen i Europa.

Balkan Insight är BIRN:s, Balkan Investigative Reporting Networks, webbplats, ett nätverk av undersökande journalister som har ett antal viktiga avslöjanden på sina troféhyllor. Inte minst har de varit centrala i avslöjandet av den olagliga vapentransporten till terroristerna i Syrien. Som här och här.här.

Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan använde flyktingarna i ett spel för att försäkra sig om stöd från EU. Affären hade ett slutbelopp som rörde sig om många miljarder euro så den var ”för stor för att misslyckas.”

In kom McKinsey, som redan hade varit rådgivare åt Tyskland när det gällde att öka tempot i asylmottagandet.
Redaktör Romelsjö: ”McKinsey & Company, är ett amerikanskt multinationellt konsultföretag inom strategi och management. Företaget grundades av James O. McKinsey i Chicago 1926 och har idag 83 kontor i 45 länder. Företaget dubblade sin omsättning mellan 2007 och 2017, från 5 miljarder USD till 10 miljarder USD. Man hade 27 000 anställda år 2018”. Wikipedia.

EU:s asylorgan, EASO (Europen Asylum Support Office) gav McKinsey i uppdrag att analysera situationen på de grekiska öarna och utarbeta en handlingsplan. Efter en kort tid levererade McKinsey en plan i oktober 2016 för hur EASO skulle kunna ”öka handläggningstakten” när det gällde asylsökande. Två månader senare hade de åstadkommit en ”handlingsplan”, som blev EU:s handlingsplan.

Men ingenstans stod det att planen hade utarbetats av McKinsey. BIRN har jämfört de två dokumenten och har funnit “skrämmande likheter” mellan dem, på vissa ställen är de nästan identiska. Mycket av detta mörkläggs i byråkratin. Europeiska kommissionen har nekat insyn på grund av ” den allmänna säkerheten “, och också för att det skulle ”underminera affärsintressen” med McKinsey.

BIRNs presentation av de centrala aktörerna i spelet om EUs asylpolitik.

När EU hade godkänt handlingsplanen uppmanades EASO av kommissionen att träffa en överenskommelse med – ingen mindre än McKinsey. Kontrakten hade ett värde av 992 000 euro. I en revisionsrapport från EU sades senare att överenskommelsen om avtalet inte hade följt de gängse juridiska procedurerna och därför var ”Felaktiga” En utredning genomfördes som riktade sig mot EASO:s chef José Carreira och det hela slutade med att han avgick. Men McKinsey kom undan.

Först när BIRN klagade för Europeiska ombudsmannen fick de tillgång till handlingar som gav en unik inblick i hur McKinsey hade arbetat för att ”maximera produktiviteten”, det vill säga behandla så många asylansökningar som möjligt, ”öka takten” och ”öka produktiviteten”. Den tid som skulle användas för utbildning av asylbehandlare och intervjuare skulle kortas…… också för att ”öka produktiviteten.”

En av de som deltog i dessa Mc Kinseys”ledarskaps- utbildningar” berättar för BIRN att ”det var så helt annorlunda än hur offentliga myndigheter arbetar med asylsökande.”

McKinsey skröt om hur mycket de hade lyckats minska antalet människor i lägren på grekiska öar, men verkliga siffror visar att det bara var skryt. Minskningen var betydligt mindre än vad McKinsey hävdade.

Det blev en politisk skandal i Tyskland när det visade sig att landets kontor för invandrare och flyktingar betalade McKinsey mer än 45 miljoner euro för att minska asylansökningar och förkorta processen.

Det måste tilläggas att den nuvarande ordföranden för Europeiska kommissionen, Ursula von der Leyen,har haft vissa förbindelser med McKinsey tidigare, och den tyska riksrevisorn har kritiserat att hon ingått avtal som inte omfattades av lagen. Hon har också erkänt ”oegentligheter”.

Avslöjandena för BIRN visar för femtioelfte gången att EU är ett korrupt system där det faktum att bocken satts till trädgårdsmästare är mer en norm än ett undantag. Beslutsfattande och planer är sådana att de gynnar mäktiga affärsintressen. Vad som inte har undersökts är vad McKinsey gjorde på PR-sidan för att främja ”ökad produktivitet” av asylbehandling. Det kan också vara värt en studie.


USA:s politik skapar miljoner flyktingar i Mellanöstern, och flyktingar från Centralamerika hotas av militär.
Italien och Frankrike slåss om flyktingar.

Föregående artikelNy kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?
Nästa artikelStorbritannien tar ställning mot demokrati och stödjer guld-kriminalitet mot Venezuela. Sverige protesterar inte.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. 3 Saker som måste hända för att det ska bli verkliga och varaktiga förändringar till det bättre:
  1) Människor måste helt konfrontera detta lands faktiska historia och dess roll i världen fram till idag och de fruktansvärda konsekvenserna av detta.
  2) Människor måste gräva allvarligt och vetenskapligt i hur detta system av kapitalism-imperialism faktiskt fungerar och vad det faktiskt orsakar i världen.
  3) Människor måste titta djupt in i lösningen på allt detta.
  Bob Avakian
  https://revcom.us/a/440/american-crime-series-en.html

  • Det är inte USA som ska konfronteras utan något helt annat. Det onämnbara men som alla vet namnet till …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here