Storbritannien tar ställning mot demokrati och stödjer guld-kriminalitet mot Venezuela. Sverige protesterar inte.

14
1785

President Trumps stöd till själutnämnde, icke valde Guadió i Venezuela vacklar.här.

Venezuela har nyligen drabbats av hårda olagliga sanktioner av EU, utöver de hårda, olagliga och dödliga sanktioner som pågår sedan några år och som år 2019 dödat 40 000 människor enligt ekonomer i USA,

DN skrev 3/7 under rubriken ”I korthet” att ”Guadió får rätt till Venezuelas död”

Venezuelas oppositionsledare Juan Guadióp är landets legitima president, och får därmed kontroll över Venezuelas guldreserv i London. Det slog en domstol i Storbritannien fast på torsdagen. Beslutet är ett hårt slag motm president Nicolás Maduro, som försöker ta ut delar av guldreserven för att sälja av. Penharna som ha säger ska användas till at bekämpa coronakrisen.”

Maduro är Venezuelas president, senast vald i maj 2018, vilket var av god kvalitet enligt valobservatörer. Guadió har utnämnt sig själv till president utan val.
Beslutet innebär att storbritannien tar avstånd från basal demokrati.

Venezuela kritiseras också för brister i valen. Landet har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

”Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?
Val i Venezuela och USA.

Föregående artikelUSA-megakonsulten McKinseys hemliga roll i Europas flyktingkris
Nästa artikelTa ansvar för Palestina! Över 1000 parlamentsledamöter protesterar, men ej M, SD, KD. Varför?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

  1. Britannien har inte ens en egen konstitution! Slavägarnas nation Britannien är den sista som ska tala om för andra om ”friheter” ”rättigheter” och ”demokrati”.

    Charity begins at home. Så Britannien borde börja med att se om sitt eget hus i stället för att föra sin smutsiga svans infrö världen och blir en åtlöje.
    https://www.wsws.org/en/articles/2020/04/27/labo-a27.html

  2. Det är kommunistisk tradition att sälja andras guld för att reparera skador man själv åsamkat ekonomin.

  3. Anders, får inte ihop siffrorna, det fanns alltså en session där Parra blev vald med 150 av 167 parlamentariker närvarande. Så vitt jag vet vet inte ens Parra själv hur många röster han fick eftersom ingen rösträkning gjordes. Sedan efter att den första sessionen avslutats höll parlamentets majoritet en session i tidningen El Nacionals byggnad med 100 närvarande av de 167 parlamentarikerna. Dessa valde återigen Guaidó som talman. Så dessa 100 man från parlamentets majoritet skall först ha blivit insläppta (med undantag för den icke straffade förrädaren Guaidó) för att rösta i parlamentet och då röstat mot sina partier och valt Parra (som är utesluten från sitt parti pga korruption) och sedan har de 100 träffats efter den första sessionem och valt Guaidó? Kan du hjälpa mig att reda ut problemet Anders?

  4. Om man skall tro opinionsundersökningar (vilket är tveksamt) så verkar Venezuela vara moget för en tredje väg mellan nyliberal extremhöger och Maduros traditionella caudillo-höger.
    En opinionsundersökningen från förra året visade att endast 13,8% av Venezuelanerna definierar sig som Chavistas, medan 52,9% påstår sig vara oberoende och 31,8% är motståndare.
    En ny opinionsundersökning från maj i år slog fast att 88% av de venezuelaner som frågades sa att de inte tror att Guaidó kan regera Venezuela i händelse av att nå Miraflores-palatset. Dessutom sa 85% av folket att hanteringen av oppositionen och planerna för att ta bort Maduro har varit ”mycket dålig”.
    Å andra sidan försäkrade
    71,5% av de tillfrågade att de inte heller tror att Maduro-regeringen kan ge befolkningen välbefinnande, framsteg och livskvalitet.
    Så finns det någon som kan axla rollem som ledare för en tredje väg så verkar platsen ledig.
    https://www.google.se/amp/s/www.elespectador.com/noticias/el-mundo/el-88-de-los-venezolanos-cree-que-guaido-no-esta-capacitado-para-gobernar-segun-encuesta-articulo-920591/%3foutputType=amp

    https://diariodecuba.com/internacional/1572119672_2972.html

    • Tack för informationen. Sanktionerna och viss ekonomisk vanskötsel (delvis sedan decennier) har medfört en minst sagt bekymmersam situation i landet. Inte konstigt om en majoritet inte tror att Maduroregeringen kan ge välbefinnande. Utan sanktioner och nu vägran att låta landet få sitt guld hade situationen varit bättre. En satsning på mer mångfasseterat ”näringsliv” borde väl ha skett för många år sedan.

  5. Grattis Anders, för första gången på länge är vi nästan helt överens förutom ”viss ekonomisk vanskötsel” där jag vill ta bort ordet ”viss”. Jag märkte den redan 2005, men då tänkte jag att det vårdar väl åtminstone sin kassako oljeindustrin. Men det visade sig att jag hade fel och att den var lika misskött som resten men att de hastigt ökande oljepriserna dolde bristerna. Personligen så tror jag att Maduro skulle ha tagit ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt, dvs han skulle ha avgått när hans parti förlorade parlamentsvalet 2015. Sedan hade kanske en reformerad chavism kanske kunnat komma tillbaka när fortfarande folket hade positiva minnen av guldåren.Nu kan det dröja att få tillbaka förtroendet. Personligen blev jag överaskad av att opinionsundersökningen gav Maduro drygt 28% stöd. Kanske det har att göra med det klassiska fenomenet att den sittande ledaren får ökat stöd vid kris och krig. Covid19 är ju en kris som drabbat Venezuela ovanpå den vanliga krisen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here