USA-senaten röstar mot stöd till kriget i Jemen Kraftigt avståndstagande till USA-Trumps imperialism nödvändig!

8
1076
Protester mot kriget i november 2016 i Stockholm.

DN rapporterar ”Den amerikanska senaten har med knapp majoritet röstat för en resolution som skulle stoppa USA:s roll i kriget i Jemen. Omröstningen ses som en protest mot Donald Trumps lojalitet mot den saudiska regimen efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Med 56 röster mot 41 röstade senaten i Washington för en resolution som ska stoppa USA:s finansiering av kriget i Jemen. Senaten röstade även för en resolution som befäster att den saudiska prinsen Mohammed bin Salman låg bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. DN

Pål Steigan skriver även ”Det är inte minst Bernie Sanders som tillsammans med konservative senatorn Mike Leehar ligger bakom förslaget till resolution. Hans kommentar till beslutet ”Idag förklarar vi att vi kommer inte längre delta i Saudi-ledda interventionen i Jemen som har orsakat den värsta humanitära krisen på jorden, med 85.000 barn som svälter ihjäl. Idag berättar vi för den despotiska regimen i Saudiarabien att vi inte kommer att ingå i deras militära äventyrsresa. ”

President Donald Trump skickade ett brev till kongressen den 7 december 2018, där det konstaterades att USA deltar i sju väpnade konflikter. Brevet visar att USA är i flera krig fastän den amerikanska ekonomin befinner sig i djup kris, industrin hemma förfaller och infrastrukturen och det sociala systemet är i många fall sammanbrottets rand.

MintPress pekar på att det inte finns någon väldigt stor anledning att jubla efter beslutet, eftersom det innehåller kryphål. Mintpress

DN skriver också ”Saudiarabien hyllar överenskommelsen som slöts mellan Huthirebellerna och Jemens regering under fredssamtalen på Johannesbergs slott norr om Stockholm, enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.” Saudiarabien hyllar Jemen-överenskommelse.

Kommentar: Det finns en del som tror att Trump bara är ett motvilligt byte för ”Den djupa statens” politik i USA. Ingenting talar för detta – han är den främste företrädaren för Saudiarabiens angreppskrig, som tidigare sankionerats av hans företrädare Barack Obama. Den som är för solidaritet med Jemens drabbade folk måste också kraftfullt ta avstånd från Trumps politik.

Basinformation om kriget finns Jemenkriget: Basinformation. Utdrag nedan:

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes i mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är sålunda ett brott mot FN-Stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4).

Den interna konflikten startade som ett landsomfattande uppror i början av 2011. Protesterna byggde på principer för civilt motstånd utan våld. Missnöje med president Salehs regims hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den ”jemenitiska revolutionen”. Upproren enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. (Bilden nedan föreställer Hadi).

Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Efter misslyckade försök på att undertrycka upproren med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.


Sveriges vapenexport till Saudiarabien och stödet till Förenade Arabemiraten i kriget mot Jemen.
En stor majoritet i EU-parlamentet vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på Khashoggi. (Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien). Men inte Sveriges regering, som vill avvakta en utredning säger statsminister Löfvén.

Föregående artikelDaily news: Venezuelas guld; Varför arresteras Huaweis VD?; Flera presidenter i Latinamerika får cancer; Clintons badar i pengar.
Nästa artikel10 skäl att ifrågasätta kapitalismen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. X skriver det, Y skriver si och Z menar så.

  Istället för att vidarebefordra vad andra tycker kan du väl försöka föra fram en egen åsikt. Gärna baserad på fakta.

 2. Samtidigt som Syriens armé förkunnar ”en flygplats för en flygplats” politik som svar för marktjuvens aggression. Om marktjuven bombar en flygplats i Syrien så ska marktjuven smaka på det med samma mynt. Det är ett språk som marktjuven fattar direkt. Att resonera med marktjuven går ej hem. Örfilar däremot får genast önskad effekt. Så hädanefter gäller det för marktjuven att hålla ISIS flygvapnet på marken (det tackar vi S-300 för)

  https://21stcenturywire.com/2018/12/18/report-syrian-armys-an-airport-for-an-airport-policy-to-counteract-israeli-aggression/

 3. USAs illegala ockupations armé ska dra sig tillbaka från nordöstra Syrien. USA är besegrad. Vilken magisk vapen S-300 är. Sedan man satt upp S-300 har ISUS flygvapen inte bombat Syrien en enda gång. Den mycket skrattretande detaljen i det hela är att USA hävdar att den har besegrat ISIS.

  https://www.rt.com/usa/446863-complete-military-withdrawal-syria/

  Kanske är en Rambo 15 film på gång? Annars vad världen vet är att Ryssland rensade terrorråttorna i Syrien och drog tillbaka sina styrkor redan år-2017.

 4. Skickade just detta mail till Katja Magnusson, Sveriges Radio:

  Du säger och skriver att ”Förutom kriget mellan regeringen och Huhtirebellerna..” (https://sverigesradio.se/artikel/7242339)

  Detta är fullständigt felaktigt och är inte i överensstämmelse med reglerna för SR/SvT. Det är mycket väl belagt att det är ett angreppskrig mot Jemen av Saudiarabien och allierade, som USA. Bör anmälas till Granskningsnämnden.

  Vidare finns sedan ett par år en regering i Saana bestående av flera grupper.

  Varför förmedlar du osanning till svenska folket?

  Kort basal information finns bl.a. här https://www.globalpolitics.se/usa-senaten-rostar-mot-stod-till-kriget-i-jemen-kraftigt-avstandstagande-till-usa-trumps-imperialism-nodvandig/

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus och redaktör för Globalpolitic.se

  • Katja Magnusson svarade snabbt: Om du lyssnar på det jag säger så säger jag ”Så till Jemen där det förutom det blodiga kriget pågår en maktkamp mellan terrorgrupperna al-Qaida och IS. De två terrorgrupperna attackerar varandra på marken men bedriver också ett propagandakrig på nätet.” Men jag har meddelat webben och de har ändrat.

   /Katja
   Katja Magnusson <>

   Jag svarade då: ”Bra med viktiga korrigeringen. Jo, det är bra att du nämner att de två terroristgrupperna agerar där – sedan länge.

   Det finns ju genom åren en hel del belägg från ledande politiker, militärer och press i USA, för att USA, Saudiarabien USA och Israel.
   stött dessa. Vilket svenska media väsentligen tiger om.

   Starka bevis från politiker och militärer i USA för att USA stödjer ISIS sedan åratal?

   SE bl.a. här: https://www.globalpolitics.se/usa-satsar-fortfarande-pa-sina-is-terrorister/

   https://www.globalpolitics.se/gasattacken-i-douma-i-syrien-varen-2018-var-arrangerad-sager-ledande-usa-expert/

   Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien

   Vänligen

   Anders Romelsjö”
   Min text handlade om just striderna mellan IS och al-Qaida.

   Jag ska tala med kollegorna på webben

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here