Utrikespolitiska deklarationen, DN Debatt – fortsatt ensidig, livsfarlig marsch mot ökad risk för krig.

20
2384
Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Utrikesministern har läst upp Utrikesdeklarationen 2022, vilket följs av den sedvanliga utrikespolitiska debatten.

Jag gör här en första kommentar om synen på Ryssland, Ukraina, USA samt något om Jemen och Kina.

Ann Linde presenterade sin syn på Ryssland och konflikten med fokus på Ukraina i en artikel i DN Debatt. ”Sverige står upp för varje lands rätt att välja egen väg” Jag anser att Sverige bör samarbeta ÄVEN med Ryssland – skulle tydligt öka vår säkerhet och tydliggöra påstådd alliansfrihet. Oppositionens talespersoner gav väntade kommentarer.

Utrikesministern skriver bland annat:

”Rysslands militära upptrappning vid Ukrainas gräns och krav på en återgång till kalla krigets inflytelsesfärer är ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen. EU har svarat gemensamt på de ryska kraven. Vi är inte beredda att förändra den europeiska säkerhetsordningen. Vi står också redo att vidta kraftfulla åtgärder i händelse av ytterligare rysk aggression mot Ukraina. Vi agerar genom en nära transatlantisk länk.”

”Regeringen står upp för varje lands suveränitet, territoriella integritet och rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg. Rysslands olagliga annektering av Krim 2014 och aggressionen i östra Ukraina underminerar internationell rätt och den europeiska säkerhets­ordningen. EU:s sanktioner mot Ryssland måste förbli kvar.”

Jag kommenterade snabbt under maximiala 1500 tecken i ”Ifrågasätt” DN:

”Artikeln återspeglar huvudinnehållet i den utrikespolitiska deklarationen som Ann Linde just läst upp. Bedömningen är ensidig, och återspeglar helt USA:s syn. Jag tycker att det mycket förståeligt att Ryssland känner oro pga. Natos utvidgning österut med många stater trots löften om motsatsen från flera då ledande västpolitiker för omkring 30 år sedan. USA har placerat kärnvapen i Tyskland, Nederländerna, Italien och har nära Ryssland placerat potentiellt kärnvapenbaserade Aegisraketer i Rumänien, och kanske i Polen. USA har rustat upp i Europa och manar starkt andra Nato-stater att göra det. USA:s militärutgifter är mer än 10 gånger större än Rysslands, och Nato 15 gånger mer. Ryssland har gång betonat att man INTE avser att anfall Ukraina. Truppansamlingen många mil från Ukrainas gräns för militärövning motsvaras av en ungefär lika stor truppinsamling i Ukraina nära Donbass, där många även är ryssar. Kiev gör detta i ett inbördeskrig med över 13000 dödade i stället för att följa Minsk 2. Notera att Ukrainas självständighet minskat genom det starka beroendet av USA och att fattigdomen i Ukraina mångdubblats enligt dess regering samtidigt som nya statyer rests över nazister och en ny naziassocierad helgdag tillkommit. I artikeln saknas helt påminnelsen om den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president 22/2 2014 ’, som fick 69 % i presidentvalet, ”en uppvisning i demokrati” enligt OSSE. Därefter den fredliga folkstödda annekteringen av Krim.”

President Zelensky

Ukraina: Ann Linde nämnde  med tydlig stolthet att Sverige är det land som ger näst mest till Ukraina – 250 miljoner kronor – per år. Uppenbarligen bortser regeringen från att regeringen dödar sin egen befolkning i krig i stället för att följa fredsöverenskommelsen i Minsk 2, och den tydliga toleransen för nazism. Mycket oroande, men passar USA bra. Naturligtvis nämns inget om president Zelenskijs invändningar mot det USA-orkestrerade krigshotet. DN: Ukrainas president tar avstånd från krigshetsen av USA och Sverige. Hur länge blir han kvar? Och min kommentar i DN.

från kriget i Jemen.

Jemen: Ann Linde uttalade oro över kriget. Men nämner inget om Sveriges stora vapenexport till krigsanstiftarna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten efter dessa länders USA-stödda angrepp på Jemen i mars 2015. Läs gärna Sveriges Radio om kriget i Jemen: Svensk vapenexport till angriparen Saudiarabien, och stödet från USA, Israel och Storbritannien nämns inte.

Kina: Utrikesministern uttalade sig ett stöd för ”Ett-Kina-politiken” (vilket USA gjorde på 1970-talet och vilket är EU:s officiella position) och sa att Sverige inte skulle erkänna Taiwan.

För andra frågor
hänvisar jag till Ann Lindes utrikespolitiska deklaration 2021: Många fina ord, och mycket hyckleri. Här diskuteras bland annat Kärnvapenfrågan, Sveriges militära engagemang utomlands och Folkrätt och demokrati. I dagens deklaration noterades ingen ändring jämfört med fjolårets deklaration.

Föregående artikelAggression som inte stör: När vargar blir lamm
Nästa artikelKrigshysterin: USA vill helt klart dra in Ryssland i ett krig i Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. Utmärkta kommentarer, Anders! Den där skatan till utrikesminister måste vi hålla efter. Hon ljuger medvetet när hon säger att ”Sverige står upp för varje lands rätt att välja egna vägar”. Så ditt ”Sverige” stod upp för Palestina, Irak, Syrien, Libyen, Linde? Totalt hål i huvudet.. Vad du menade var väl att ”Sverige står upp för de länder som Hegemonen USA/NATO pekar ut för oss”, Linde? Men eftersom Riksdagen placerade Sverige i knät på USA genom det s k värdlandsavtalet så har svensk borgerlighet och (S)-ledningen redan valt väg, dvs följa John. Och propagandalögnerna står som spön i backen.

  SvD hade idag (16/2) en liten intressant notis:
  ”Läget runt Ukraina har skapat oro i Europa. Samtidigt är det svårt att tyda vart situationen är på väg. Då blir underrättelser från Försvarets radioanstalt, FRA, en viktig pusselbit både för svenska uppdragsgivare och internationella samarbetspartners, ”Det som händer just nu visar några saker, vikten av goda underrättelser och vikten av ett av FRA:s grunduppdrag, att vi är en larmklocka”, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA till SvD. ”

  Så, Sverige byter info med andra staters underrättelse organ, t ex CIA. Så då förstår man vilken skit som kablas ut från dominerande media och Regeringskansliet.

  Förresten, kommer läsaren ihåg att de ”stora militära analytikerna” meddelade att den 16 febr skulle Ryssland anfalla Ukraina? P1 Morgon berättade att morgontrafiken flöt på som vanligt i Kiev. Tänk om dessa ”analytiker” (läs: krigspropagandister) ha fel?

 2. DN rapar upp nya pekoral om detta varje dag. Nu kom det ännu ett https://www.dn.se/varlden/usas-nya-taktik-i-psyk-kriget-mot-ryssland-fungerar-den. Jag skrev en kommentar och lustigt nog försvann hela artikeln in bakom betalväggen direkt efteråt. Här är kommentaren.

  ”En fördel med den nya taktiken är att eventuella ryska lögner avslöjas innan de ens har uttalats. ” Eventuella amerikanska lögner då? Hur är det med dom Ingemar Nevéus? För det är väl ändå det som vi nu ser avslöjas mitt framför näsan på oss.

  Är det inte egentligen DN:s och andra stora medias relation till information från USA som växer fram som den stora frågan här? Var är den kritiskt granskande journalistiken när det gäller USA och ogrundade påståenden från Pentagon? Har vi som läsare verkligen någon som helst anledning att lita på era skriverier i sådana här frågor? Jag kan inte se någon sådan anledning.

  DN och andra stora media i väst har de facto förbrukat sitt förtroende i internationella frågor och gjort sig till simpla propagandaspridare för USA. Det arbete som skulle krävas för att återvinna det förlorade förtroendet är enormt och jag kan inte se att det ens har påbörjats.

  • MOSKVA, 16 februari /TASS/.
   Kremls talesman Dmitry Peskov har sagt att det skulle vara fantastiskt om USA:s president Joe Biden uppmanade folket i Ukraina att sluta skjuta på varandra.
   Peskov kommenterade Bidens uttalanden och noterade att ”det inte fanns något olämpligt i dem.” ”Kanske kan vi välkomna det faktum att USA:s president, som är ett av världens största och mäktigaste länder, tänker på det ryska folket. Vi borde förmodligen vara imponerade av detta”, sa Kremls talesman.
   ”Det här tilltalet skulle vara ännu mer imponerande om USA:s president uppmanade folket i Ukraina att sluta skjuta på varandra. Det här skulle vara fantastiskt”, sa Kremls talesman till TASS på onsdagen.
   Samtidigt påpekade Peskov att Bidens försäkringar om att USA inte såg ryssarna som fiender skulle vara mer imponerande utan ständiga hot. ”Vi skulle definitivt föredra att inte lyssna på olika hot, som vi börjar bli ganska trötta på. Utan dessa hot skulle det ryska folket förmodligen ha blivit mer imponerat”, sade presidentens talesman.
   USA:s statschef talade till folket i Ryssland och sa att han inte trodde att Moskva var villig att föra krig i Ukraina. Biden betonade också att USA inte uppfattade ryssarna som fiender.
   Västvärlden och Kiev har nyligen ekat anklagelser om Rysslands potentiella invasion av Ukraina nyligen. Kremls talesman Dmitrij Peskov kritiserade dessa uttalanden som en ”tom och grundlös” eskalering av spänningar, och betonade att Ryssland inte utgjorde något hot mot någon. Som sagt, han uteslöt inte möjligheten att provokationer piskas upp för att rättfärdiga sådana påståenden och varnade för att försök att lösa problemet i sydöstra Ukraina genom att använda våld skulle få de allvarligaste konsekvenserna.
   https://tass.com/politics/1404291

 3. Ann Lindes ordbajseri visar väl hur tomt det är där uppe i skallen! Inte en egen tanke utan allt är dikterat av ”husse” USA! Varför ska Sverige ha en utrikesminister när Sveriges utrikespolitik styrs från Bryssel och Washington? En helt onödig kostnad….

 4. 250 miljoner/år till Europas mest korrupta och fattigaste land – det man kan undra är: i vems fickor hamnar de miljonerna?

 5. Åh herregud alltså, snacka om korkade vilsna valpar hela bunten. Då är det klart, att hela detta året också kommer vara på detta samma katastrofala sätt utan som helst förändring någonstans. Värre dessutom. Varför har vi ens utrikesminister. Och kan man sluta att i helvete skicka iväg våra pengar på detta sättet,till den korrupta styret utan MINSTA nytta. År efter år betalar vi som idioter utan MINSTA koll eller nytta,och inga krav på att Minsk Avtalet GENAST denna månad ska fullföljas. Ytterst bedrövligt,sämre än sämst, katastrofalt dåligt och INGET annat

 6. Utrikesdeklaration idag. Ann Linde:
  ”Ukraina, precis som Sverige, har rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val. Det är inte upp till Ryssland att diktera dessa genom hot och våld. Folkrättens regler om staters suveränitet och politiska oberoende utgör en del av den europeiska säkerhetsordningen.”
  Bra, men om jag förstår det rätt så måste väl även Ryssland ha rätt till att göra sina ”säkerhetspolitiska val” t.ex mobilisera sina trupper på eget territorium utan att bli utsatta för hot och våld? Sverige har valt att stödja en regim i Ukraina som bl.a vilar på stöd från nazistiska paramilitära trupper som nu är officiellt integrerade i Ukrainas försvar (med deltagande av svenska nazister som verkar splittrade i frågan om man skall stödja Putin eller Ukrainas regim), en regim där Amnesty rapporterar tortyr, angrepp på romer och sexuella minoriteter bl.a.
  När man i Utrikesdeklarationen (säkert ofta med goda skäl) kritiserar övergrepp mot demokratiska rättigheter i Ryssland hade det inte varit anständigt att även kritisera Ukraina för samma sak? Vi tar ju onekligen vissa risker genom att backa upp en regim som är beroende av stöd från nazistiska väpnade grupper. Kan vi lita på att dessa grupper inte provocerar fram ett krig mot Ryssland?
  Ukrainas lagar mot den kanske största språkgruppen i Ukraina, den ryska är varken ett tecken på demokratisk utveckling eller ett tecken på att man önskar en fredlig lösning på sina interna konflikter. Human Right Watch oro är befogad.
  Gynnar vi freden genom ensidigt stöd åt Ukraina?
  https://www.hrw.org/news/2022/01/19/new-language-requirement-raises-concerns-ukraine?fbclid=IwAR1LdrCer6n5EMnLRXEcoE9NVHhG4kP_Joj4hu1_zb5d1uMoHfzEunW3C3M

  https://www.amnesty.org/en/location/europe-and-central-asia/ukraine/report-ukraine/
  https://sverigesradio.se/artikel/5925406

 7. Trist att se en i grunden säkert välmenande person = Romelsjö = spåra ur så definitivt. ”Samarbeta med Ryssland . . .”? Ska Sverige hjälpa Putin med hans folkmord i Ukraina – är det så Romelsjö menar på fullt allvar? Arma stolle…

  • Ja, jag ansåg att det hade varit bra för Sverige och många andra länder att söka samarbete och avspänning med Ryssland. I stället satsar man helt på samarbete med USA, helt ledande i folrättsvidriga krig, som dödat minst 2 miljoner detta millenium och drivit fler på flykt. USA är också ledande i intreventioner i demokratier:
   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2000-talet Venezuela. Stöd till upprepade försök till statskupp mot presidenterna Chavez och Maduro.

   • Anders Romelsjö,

    vad gör du själv för att söka samarbete med Ryssland?

    Jag och min rysktalande hustru var inbjudna av flera ryska universitet under hösten 2021. Att resan inte blev av berodde enbart på pandemin, och inte från något beslut från vår sida. Vi var redo att åka, men de internationella enheterna vid de ryska universiteten kom fram till att vi skulle bli stoppade vid gränsen, även med giltig visering, på grund av pandemin.

  • Folkmord, det kan nog varken Putin säga att det är för den pro-ryska sidan eller som du säger att Ryssland gör på Ukrainare.
   Det var oerhört svårt för armenier att få folkmordet på armenier erkänt, det var osmanska riket som mördade en miljon armenier. Sverige erkände folkmord först 2020.
   Men den sida som har mördat mest är den ukrainska sidan som har mördat över 13000 proryska personer i Donbass och Donetsk.
   De har dessutom under 8 års tid terroriserat befolkningen och skjutit sönder deras bostäder, skolor m.m.

   Det är svårt för Ryssland att bedriva detta krig, då de är mer rädda om civilbefolkningen och även de ukrainska soldater som inte är nazister, skjuter exempelvis inte tillbaka när nazisterna skjuter från bostadshus då de är rädda att förstöra människors hem.
   Detta har aldrig nazisterna brytt sig om de har bombat sönder väldigt många hem i Donetsk och Donbass, de har våldtagit unga flickor till döden inträtt.

   Visst är det synd om de vanliga människorna i Ukraina, för USA utnyttjar bara dem för som Schiff säger för att bekämpa Ryssland. Det sa han för 2 år sedan, de har gjort allt under flera år för att provocera Ryssland så att de inte stillasittande skall se på hur den rysktalande befolkningen i Ukraina diskrimineras.

   Aaron Mate skriver: Jag önskar att det här klippet kunde spelas på loop tills det sjunker in i vad Schiff och hans media hejarklacksledare har hjälpt till. Detta sades under Trumps riksrätt när Schiffs strävan att säkerställa obehindrade amerikanska vapen för att ”bekämpa Ryssland” i Ukraina ansågs vara en ädel kamp för att rädda demokratin.
   Adam Schiff januari 2020 sa att USA använder bara Ukraina för att bekämpa Ryssland där borta/ eliten applåderar
   Två år senare när Ryssland slår tillbaka är samma krets upprörd-

   https://twitter.com/aaronjmate/status/1497593878295236609

  • Erik Olsson tycker alltså att Sveriges medhjälp till folkmord i Afghanistan, Libyen, Irak är helt okej? Jag tror att en del helt tappat sinne för proportioner och speciellt regimen i Stockholm! USA är och förblir de senaste 20 årens värsta folkmördare!

 8. ”Fredlig folkstödd annektering av Krim.”
  Ja Jisses. Att Romelsjö mycket väl vet att Putins annektering av Krim strider mot folkrätten, det glömmer han så gärna i upphetsningen av att få fjäska för husse i Kreml. Ynkedom sa Bull.

  • Jag har alltsedan annekteringen på Krim skrivit att detta är ett brott mot folkrätten, föregånget av en av USA och EU stödd statskupp i Kiev 2272 2014 mot folkvald president i av OSSE lovordade val 2010. Ett stort brott mot europeisk säkerhetsordning.

  • Erik Olsson vet mycket väl hur historien om Krim. Dina försök att åberopa ”folkrätten” är ur sitt sammanhang! Den dag Erik Olsson anklagar 2000-talets värsta mördarregim och deras brott mot folkrätten i Washington kan man kanske ta honom på allvar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here