Vad beror översvämningarna i Tyskland på?

41
2410
Översvämningen i Tyskland. Från Erftstadt, strax söder om Köln. Bild: Google Earth.

Denna artikel Vad beror översvämningarna i Tyskland på? publicerad av Nathaniel Flakin 21/7 och som har anlänt översatt av Catarina Östlund. Tack Catarina!

Nathaniel Flakin ser på sambandet mellan storföretag, klimatförändringar och de förödande översvämningarna i västra Tyskland. Han skriver avslutningsvis ”Vi behöver ett system som bygger på solidaritet, snarare än på ackumulering av kapital åt en liten minoritet av mänskligheten.” Ligger det något i detta?


Kapitalismen medförde dessa översvämningar

“ Och se, jag själv för med mig flodvatten på jorden, för att från under Himmelen förstöra allt kött i vilket är livets andedräkt, allt som finns på jorden skall dö” — Gud, Bibeln (Första Mosebok 6:17-22 )

Under de senaste åren har städer på jorden från San Francisco till Sydney täckts av rök. I Centraleuropa har det dock känts tryggt – i Berlin har klimatförändringarna bara inneburit något varmare somrar.

När översvämningar härjade i västra Tyskland i mitten av juli var till och med militanta ateister tvungna att tänka på Första Mosebok. Minst 122 människor dödades bara i grevskapet Ahrweiler. Det är svårt att ta till sig bilderna av förstörelse direkt ur en dystopisk film. För bara några år sedan trodde vi att klimatförändringarna skulle vara förödande för våra barnbarn. Men förödelsen är här nu.

Många faktorer bidrog till denna katastrof. Meteorologer informerade de tyska myndigheterna mer än en vecka i förväg. Hur är det möjligt att de misslyckades med att varna befolkningen tillräckligt mycket? Jag hörde en radiorapport från regionen som varnade för ”kraftiga regn” men man varnade inte för att ”ditt hus kommer att svepas bort av åtta meter vatten.”

Förnekare kommer att säga att sådant här alltid har hänt – det här var en ” hundraårsöversvämning”. Men Tysklands förra ”hundraårsöversvämning” var 2013. Och innan dess 2002. Detta århundrade har bara knappt börjat och vi har redan haft tre sådana översvämningar.

Detta är ett resultat av klimatförändringarna. De globala temperaturerna har stigit med omkring 1 grad sedan kapitalismens början. Det leder till 7 procent mer fukt i atmosfären – och allt vatten måste ta vägen någonstans. Detta är vad som inom några timmar förvandlade små strömmar till en Amazonflod.

Det är kontraintuitivt, men det förändrade klimatet leder till alla typer av extrema väderhändelser. Detta inkluderar värre översvämningar men också värre torka. Den globala uppvärmningen har orsakat värmeböljor på 50 grader i British Columbia, men också en köldknäpp på -20 grader i Texas.

Som Greta Thunberg sa, vi borde få panik. 2021 ser inte bara ut att vara bland de varmaste åren någonsin – det kommer sannolikt också att vara bland de kallaste.

Lågmälda svar från politikerna.

Ändå har svaren från tyska politiker nästan varit chockerande dämpade. De lovade nödhjälp för att återuppbygga förstörda hus – men hur är det med åtgärder för att hindra planeten från att ytterligare värmas upp? Armin Laschet från CDU är premiärminister i ett av de förbundsländer som hamnade under vatten och han har stora möjligheter att bli Tysklands nästa kansler. Han svarade på frågan, om det som hänt hade fått honom att tänka att det var bråttom att bekämpa klimatförändringarna, att man inte kan ändra politiken ”på grund av en sådan dag”.

Green partys Annalena Baerbock, som har chanser att bli förbundskansler, gav ett nästan lika tomt svar– vi måste ”verkligen öka klimatskyddsåtgärderna”.

Det är en nödsituation. Ändå är både CDU och The Green Party överens om att brytningen av brunkol (några av dagbrotten skadades faktiskt av översvämningarna) bör fortsätta fram till 2038. Det finns för närvarande inte ens planer på att stoppa inrikes flygningar i Tyskland.

Extra koldioxid i atmosfären kommer att leda till fler liknande katastrofer som de senaste översvämningarna. Borde vi inte ögonblickligen stoppa utvinningen av fossila bränslen? Vad sägs om att stoppa produktionen av alla bilar (inklusive de otroligt destruktiva elbilarna) och börja fokusera på kollektivtrafiken?

Istället för konstruktiva förslag kommer politiker och företag med fina ord. Jag kan inte sluta att undra: är inte Laschet och Baerbock ens lite oroliga för att deras barn och barnbarn kommer att sitta fast på en planet som är så het att den inte kan uppehålla mänskligt liv, eller åtminstone mänsklig civilisation?

”Efter mig, översvämningen” är ledordet för varje kapitalist och för varje kapitalistisk nation.

Kapitalisterna och deras politiker förstår ju vad som händer. Det är uppenbart att de förväntar sig att de ska kunna använda sin rikedom för att undkomma de värsta effekterna av katastrofen – kanske flytta till Mars. Men problemet är djupare än så.

Kapitalismen kräver ständig ackumulering (dvs anhopning av kapital ö a ), där varje kvartal behöver generera större vinster än de förra. Om de engagerade sig för mycket i den förstörelse som orsakas av ändlös ackumulering, så att det påverkade deras slutresultat, skulle deras företag snart köpas upp av andra, mindre skrupulösa kapitalister, och själva skulle de tvingas att arbeta för sitt uppehälle.

Det är inte så att alla kapitalister är psykopater. Det är bara det att de tvingas bete sig som psykopater om de vill förbli kapitalister. Det innebär att ignorera konsekvenserna av sitt ekonomiska system. Som Karl Marx uttryckte det:”Après moi le déluge!” (“Efter mig syndafloden!”)* Efter mig är översvämningen ledordet för varje kapitalist och varje kapitalistisk nation.”

*Karl Marx skrev i Das Kapital “Après moi, le délugé! Det är ledordet för varje kapitalist och för varje kapitalistisk nation”…..Uttrycket sägs härstamma från Louis XV i Frankrike. Ur Wikipedia

Vi behöver ett alternativ

Men finns det något alternativ? Är inköp och försäljning på en marknad det enda sättet att organisera ett mänskligt samhälle? Jag skulle vilja säga: Se vad som händer i de översvämmade områdena. Människor från alla samhällsskikt hjälper sina grannar – människor kommer långt ifrån borta för att räcka en hjälpande hand. Ingen tänker på hur man ska kunna tjäna pengar på lidandet.

Vi får ständigt höra att det ligger i “människans natur” att vara självisk och girig. Men varför skulle denna ”natur” försvinna just när människor har som störst behov av hjälp?

Om människor kan samarbeta för att återhämta sig efter en katastrof, varför skulle inte ”människans natur” tillåta oss att arbeta tillsammans varje dag för att se till att alla får mat och skydd? Som Walter Benjamin** skrev fungerar kapitalismen som en religion. Vi indoktrineras så grundligt av denna dödskult att det är omöjligt att föreställa oss någon annan form av samhälle. Men i en kris har människor vaknat upp från detta tillstånd och börjat agera som riktiga människor, snarare än mervärdesskapande robotar.

** tysk marxistisk filosof, hans verk brändes på bokbålen i Nazityskland 1933 Ur Wikipedia

Under de kommande åren kommer vi att få se fler och fler katastrofer av bibliska proportioner. Dagens sekulära gudar, som Jeff Bezos och Elon Musk, tänker inte använda sina rikedomar för att rädda oss – de har gjort klart att de tänker fly från planeten som de förstör.

Vårt enda hopp ligger i den intensiva anda av solidaritet som ses bland översvämningsoffren. Vi måste göra denna solidaritet universell, global och permanent. Vi behöver ett system som bygger på solidaritet, snarare än på ackumulering av kapital åt en liten minoritet av mänskligheten.

Föregående artikelIPPC:s rapport – inga egentliga nyheter. Vad bör göras? Radikal reformism eller demokratisk ”revolution”?
Nästa artikelTal vid frihetsgudinnan på Hiroshimadagen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

41 KOMMENTARER

 1. Översvämningarna i Tyskland?

  Jag betraktar intresserat hur Global Politics just nu undviker den eskalerande konflikten Afghanistan och den fundamentala Talibanrörelsens förmodade övertagande av landet efter USA:s tillbakadragande som faktiskt ser ut att vara verklighet trots Global Politics tidigare påståenden om motsatsen.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Fundamentalism

  Jag upplever det som kommunister och islamister har något som förenar de båda i någon form av gemensam kamp.
  Jag vet så mycket i varje fall att båda dessa radikala rörelser gemensamt hatar USA såväl som Israel.

  • Jag har publicerat flera artiklar om Afghanistan i år, bland annat denna. Kriget mot Afghanistan är förlorat, men USA försöker fortfarande hålla en fot i dörren

   Utvecklingen är ungefär som väntat. Dålig moral i Afghanistans armé, som strider även i USA:s intresse. Ja, talibanerna är kanske lika skoningslösa som USA/Nato varit sedan angreppet på landet för snart 20 år sedan. Att de ger sig på samarbetsmän med angriparna är inte så oväntat. Så har historiskt skett tidigare. Under och efter Andra världskriget tog motståndsrörelsen död på samarbetsmän.

   Svårt att bedöma om talibanerna går hårdare fram mot civila än USA & Co. Nattliga hårdföra raider av USA & Co är kända.
   Kom ihåg att det främst är USA:s syn på kriget vi läser och hör om.

   Välinformerade Nyhetsbanken skriver 8/8 ”
   USA fortsätter sina luftangrepp till stöd för den afghanska regeringen från baser i Persiska viken och på andra håll. Dessa luftangrepp ska dock avslutas 31 augusti i enlighet med president Bidens beslut att dra tillbaka alla trupper från Afghanistan. USA har redan dragit ut alla stridsstyrkor, förutom några hundra trupper som skyddar USA: s ambassad och andra amerikanska installationer i Kabul. Washington har också dragit tillbaka de entreprenörer som den afghanska militären förlitade sig på för att serva sina egna stridsplan och militära helikoptrar.

   Det har i huvudsak berövat Kabul möjligheten att tillhandahålla flygstöd till sina trupper som på grund av talibanernas kontroll över landsbygden vanligtvis inte kan levereras på landsväg. Från olika håll, främst Pentagon, pågår nu intensiva försök att dramatisera situationen och förmå president Biden att revidera sitt beslut om återkallande av alla trupper och stopp för USA:s luftkrig.” Talibanerna på väg att ta Kunduz.

 2. Bara USA?

  Även kommunisterna har väl varit i Afghanistan som erövrare?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aprilrevolutionen

  Och det ledde i sin tur till ett tio års långt krig där Sovjetunionen intervenerade landet.
  Men över 100.000 dödade enligt Wikipedia.
  Men den revolutionen dog med Sovjetunionen.
  Det enda som överlevde var kriget och våldet som aldrig tycks ta slut.

  Om nu Talibanerna (som jag tror är islamister) tar över ledningen av landet hur skulle du se på det?
  Du talar gärna varmt om FN och mänskliga rättigheter men vad jag uppfattat är det något som inte stämmer så väl överens med den sortens fundamentalism.

  Personligen ser jag det som en närmast omöjlig gåta.
  Går det att utplåna all världens förtryck och är den ens önskvärt?

  Ett annat land med revolutionärt styre du gärna tar parti för är Iran.
  Men bara för en stund sedan läste jag om tortyr och avrättning av politiska fångar samt en koppling av eländet till Sverige.

  https://www.friatider.se/unikt-folkrattsbrott-provas-mot-iranier-i-sverige

  Jag börjar bli orolig för att mitt välfärds Sverige håller på att gå under.
  Inte av egna problem, utan av all världens problem.
  För att vara lite personlig så vet du jag har kontakt med en form av hjälporganisation.
  Mycket där har jag upptäckt det finns människor med mycket stora behov att att hjälpa.
  Ofta kvinnor.
  Kanske så stora att det blir deras drivkraft.
  Det där är lite ogreppbart för mig. Det går liksom utanför mina ramar.
  Klart man ska hjälpa men några gränser måste finnas av olika själ.
  Inte minst mot självutplåningen.
  Men den kan också vara så att vi spelar olika roller i samhället.
  Där för Sveriges del det globala ansvarstagandet svällt ut till något nästan absurt.
  En vänstervridning tillsammans med en feminisering av hela samhällsapparaten tror jag är yttersta orsaken.
  Resultatet, ett helt ”nytt” Sverige som många, i synnerhet män och den äldre generationen känner sig främmande inför.
  Törs jag gå ut, eller ska jag stanna hemma för säkerhets skull?

  • Sedan länge har vi en ”högervridning” i Sverige enligt många iakttagare.

   Sovjetunionen gick in i Afghanistan efter att först avböjt inbjudan om detta. Lämnade självmant i februari 1989, dvs. var där under ungefär halva den tid som USA varit inne (2001-2021?). Under denna tid, och redan innan, stödde CIA gerillaverksamhet mot Sovjet och regeringen. Bland annat bidrog man starkt till al-Qaidas frammarsch.

   Jag demonstrerade mot Sovjet intervention i Kungsträdgården i mitten av 1980-talet.

  • Arbetarklass skriver:
   ”Ett annat land med revolutionärt styre du gärna tar parti för är Iran.
   Men bara för en stund sedan läste jag om tortyr och avrättning av politiska fångar samt en koppling av eländet till Sverige.
   https://www.friatider.se/unikt-folkrattsbrott-provas-mot-iranier-i-sverige
   Moon of Alabama skrev för en tid sedan om bakgrunden till kritiken mot Irans nyvalde president och hans förflutna, som också berör rättegången i Sverige.
   https://www.moonofalabama.org/2021/07/leaving-out-context-to-vilify-irans-new-president.html
   Det är väl något som hänger samman med människans psyke, att hämnas. De som samarbetade med nazisterna i bl.a. Frankrike och Norge (Quisling t.ex.) fängslades och en del avrättades. De som samarbetat med en invasionsmakt som sedan besegrats – Vietnam, Iran, Afghanistan och säkert på fler håll i världen, löper den risken. En del lyckas fly, en del fängslas, en del avrättas. Det vore ju önskvärt med en försonande inställning från de som segrar, men hämndkänslor är tyvärr starka.

 3. Hej Anders
  På länken nedan kan du lära dig om översvämningar.
  Så gott som helt befriad av klimat- och vänsteraktivism.
  Det är ur en lärobok så jag tror inte källan är så värst mycket att ifrågasätta.

  http://www04.edu.fi/svenska/distansgymnasiet/ny_laroplan/geografi/geografi3/sidor/klimat/oversvamning.htm

  Översvämningarna beror på häftiga och djupa lågtryck som kan uppstå sommartid.
  Jag hade ett sådant över mig för bara några timmar sedan.
  När jag var mindre kallades det för spöregn.

  Till viss del kan människan både framkalla och förhindra de här översvämningarna.
  En klimatrelaterad temperaturförhöjning har också inverkan.
  Men det är på längre sikt och genom att havsnivån ökar genom smältande glaciärer.
  Den höjda havsnivån har inte kommit än så vitt jag förstår.
  Och i staden där jag bor håller de på att mycket centralt uppföra stora bostadskomplex bara någon meter över havsnivån, i det här fallet Östersjön.

  Det jag särskilt lägger märke till är att uppseendeväckande väder numera alltid kopplas till klimatförändringar.
  Det här är något helt nytt och något jag inte upplevt tidigare.
  Vet inte vad jag ska kalla det för men möjligen skrämsel eller någon form av ”miljöpopulism” avsedd att gruppera.

  Jag minns mycket väl stormen Gudrun. En stor del av taket på min verkstad rycktes bort. Men ingen talade om klimatförändringar. Bara naturens nycker och katastrofer.
  Det är inte särskilt länge sedan. Sexton år 2005.
  Men så förundras jag.
  Tänk vad effektiv propaganda kan förändra människors attityder och sätt att tänka och förhålla sig till skeenden.
  Många anammar och tar till sig och ibland omgående.
  Och är det som i det här fallet optimistiskt som med klimataktivismen så är det väldigt lätt att fånga optimister.
  Och det flesta är nog optimister tror jag.

  På något sätt känns de här apokalyptiska klimatförändringarna för mig som någon slags masspsykos.
  Säkert kan jag drabbas av den själv om jag skulle se och uppleva några kopplingar.

  • Tack. IPCC-rapporten framhäver människans stora och ökade ansvar för extremväder, till vilket en del översvämningar hör.

  • Arbetarklass du skriver ”Översvämningarna beror på häftiga och djupa lågtryck som kan uppstå sommartid.” Javisst men om extremt häftiga regn som har varit så sällsynta att de brukar kallas för ”hundra-årsregn” plötsligt dyker tre gånger inom en tjugoårsperidod då duger inte din förklaring.

   • Vad som hänt angående översvämningar de senaste tjugo åren borde jag minnas.
    Men jag har inget minne av tre sällsynta ”hundraårsregn” i Europa.
    Jag tror det är så de får extrem uppmärksamhet för stunden och i synnerhet med klimatalarmismen då det är utmärkta tillfällen att skapa propaganda.
    Däremot minns översvämningen av Mississippifloden 2011 som var av mycket allvarlig karaktär. Jag vill minnas det berodde på två större oväder som råkade komma samtidigt.
    Tusentals bostäder bara försvann då stora bostadsområden blev till sjöar och endast gick ta sig fram med båt. De som kunde flydde upp på taken och skorstenar blev till livbojar.
    Men USA har en stor militär som då fick bli till räddningstjänst.
    Det originella med USA är att ett sådant individuellt land så ställer ändå människor upp och hjälper varandra i krisande situationer.
    Så funkar det inte riktigt i vårt ”halvsocialistiska” land där alltid kraven riktas på samhället.
    Se bara den nyligen påkomna Coronakrisen.
    Vad hade politikerna mer att erbjuda än att gå under jorden och gömma sig och hoppas det inte skulle bli så allvarligt?

 4. Jag minns hur den afghanska kvinnorörelsen vädjade till USA/väst:”Vi vill inte att ni ska komma och kriga i Afghanistan för att flickor ska få gå i skola eller för att kvinnor ska slippa bära burkor, vi klarar dom problemen själva!” Typ. Lyssnade USA /väst, självklart inte, för det var inte det som var meningen med kriget. Minns också den unge man som varit i Afghanistan som kom fram till oss när vi samlade in namn mot NATO på Drottningtorget i Göteborg, han var glad för att vi gjorde det, hans sa ”Vi sköt inte talibaner, det var vanliga bönder vi dödade.” Jag tänker också på de fyra unga soldater som satt på spårvagnen i Göteborg, dom skulle iväg till Afghanistan, hur grundlurade var dom inte, tänk om dom hade vetat vad kriget egentligen handlade om. Tänker också på den kvinnliga afghanska läkaren och hennes man som jag växlade några ord med, hur förtvivlad hon var över att hennes land hade invaderats av USA.

  • Jag skulle gärna vilja veta hur mycket Sveriges samlade insatser för Afghanistan kostat skattebetalarna.
   Jag har en känsla av det är åtskilliga miljarder som disponerats om från den svenska välfärden till internationella solidariteten. Och det är bara Afghanistan.
   Senast var det massor miljarder över tid som skulle betalas av Sverige till södra Europa.

   För femton år sedan var jag socialist fast en mycket okunnig sådan.
   Hela engagemanget byggde på känsla kan man säga.

   Idag vet jag mera och faktiskt ofta tack vare den här sidan men resultatet har blivit att jag istället blivit en övertygad fosterlandsvän.
   Smaka på det ordet. Det ligger mycket i det och bland annat Ryssland genom tiderna historiska sammanhållning.
   Men i vårt land Sverige har ordet fosterlandsvän blivit till ett fult ord som på alla tänkbara sätt ska bekämpas.
   Inte minst av alla socialister och vänsterpolitik.
   Men jag är inte säker på de (NI) lyckas.
   Patriotismen, som i princip är synonym med Nationalismen är en bärkraftig samhällsidé.
   Fullt kapabel att skapa att skapa gemenskap och inre sammanhållning.
   Samt en effektiv sådan som gör att folk inte måste jobba två arbetsliv för att uppnå välståndet.
   Jag upptäckte senast idag att en sprillans ny fosterlands kanal fötts på Youtube.
   Perspektiv TV heter den.
   Ska bli spännande och följa hur den utvecklas.
   Jag lyssnade på avsnittet nedan som bl.a. handlade om hur stora kapitalägare i USA köper upp mängder av bostäder till överpriser bara i syfte att i framtiden hyra ut dem.
   Det kommer få till följd att arbetarklassen i USA i framtiden får det svårare att köpa sig en egen bostad/villa/hus och istället tvingas hyra dem där de inte får kontroll över kostnader/ombyggnader/renoveringar utan bara har att välja en högre hyra eller helt enkelt söka annan bostad.
   Situationen känns igen från Sverige där människor tvingas bort från lägenheter med billiga hyror bara för att fastighetsägaren, i många fall ”allmännyttiga”, driver igenom renoveringar som resulterar i avsevärt högre hyror.

   https://www.youtube.com/watch?v=CXIYs2YzFr0

   • Varför inte bli en kunnigare socialist.

    ” En statlig utredning som lades fram 2017 räknade ut att den fram till och med 2014 kostade mellan 11,1 miljarder, och 20,9 miljarder kronor. Anslagen till den mindre styrka som varit där efter 2014 har varit sammanlagt 433 miljoner kronor. Fem svenskar har stupat, och ett okänt antal afghaner ha dött av svenska kulor.” Krigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?

    • Jag har precis cyklat hem från stan.
     Bara för att slippa folk, bilar, risker och allt jag tycker störande tar jag mindre vägar även om sträckan blir längre.
     Men det blir allt svårare med exploateringar och arkitekters krav på förtätningar samt politikers vurmade för ökad folkmängd och ekonomisk tillväxt som bl.a. resulterar i fler bilar och mer trafik överallt.
     Men på en skogsstig som än så länge finns kvar gick några tankar genom mitt huvud.

     Vad jag förstår med islamisternas framfart i Afghanistan och regering samt militär som alltmer verkar ändra inriktning till Talibanernas religiösa välde så framstår Sveriges ”investeringar” Afghanistan och dess folk totalt bortkastat.
     Jag hade ju önskat att de här resurserna i första hand hade tillgodosetts fosterlandet där jag förmodar de verkligen hade kommit till nytta.
     Som det är nu verkar ingen fått nytta av resurserna utom möjligen politikerna som fått sin vilja fram.

     Som jag uppfattat avser USA på allvar lämna Afghanistan.
     Och jag finner det troligt därför USA inte längre har råd och resurser till sin omfattande utrikespolitik eller ”världspolis” om du så vill uttrycka.

     En annan kommentator Johan Naucler nånting påpekade att USA upplåning skenar.
     Och det verkar stämma när jag kollade.
     I dollar är det häpnadsväckande men sett till USA totala ekonomi är upplåningen inte särskilt uppseendeväckande.
     Vad Johan Naucler inte väger in är att USA fortfarande är en mycket stor ekonomi även om den utmanas av Kina i öster.

     Men till saken så tänkte jag där på skogstigen att Sverige brukar följa vad USA gör.
     Så några ytterligare av svenskarnas skattemiljarder till militära insatser i Afghanistan kommer jag troligtvis slippa läsa om.
     Däremot ett antal svenska skattemiljarder till Afghanistan genom svenska SIDA tycks bli verklighet även med en fundamental regim som Talibanerna.
     Men det kommer vänstern och socialisterna hålla tyst om.
     Tack och lov har det tillkommit en konservativ och alternativ högermedia som förvisso tvingas leva sitt egna liv men dessbättre även berättar om sådant.

     • Kina har en ekonomi baserad på reala värden, USA har en som är baserad på lån, spekulation, krediter och konsumtion. Förstår du skillnaden arbetarklass? Kinas ekonomi är alltså stor på riktigt fast det bor ju många i Kina också så det är inte konstigt. Den dan Kinas ledning vrider på med frikostiga lån och krediter till folket så blir alla andra länders ekonomier rena dvärgar i jämförelse.

    • ”Varför inte bli en kunnigare socialist.”

     Politik är mycket en fråga om vägval, inriktning och framtid.
     Intressen står mot varandra, någon måste bestämma.
     Jag ber dig lyssna på filmen nedan.
     Vilket tilltalar dig mest?
     Vägen genom samarbeten och gemenskap?
     Eller vägen genom nationell frihet och oberoende?
     Jag förstår inte riktigt varför det alltid skulle bli bättre genom att fler får bestämma?
     Ju längre ifrån mig de är, desto mindre kommer de bry sig om mitt intresse.
     Det gemensamma intresset är hänsynslöst.

     https://www.youtube.com/watch?v=J6UMw2SnCdA

  • Catarina,
   Nu läste jag på SVT det är översvämningar i Turkiet.
   Det ser totalt puckat ut på bilderna.
   Gator blivit till floder och flytande bilar i stora högar.
   Men vi får tänka det är det mest känsloladdade som visas i nyheterna.
   Man visar gärna upp gråtande barn vid krigskonflikter, eller hur?

   Jag tror mycket av konsekvenserna beror på att man alltmer bygger i osäkra områden.
   Dels beroende på urbanisering och befolkningsexplosion och dels att människan har en dragning till vatten.
   Är det inte en debatt nu att luckra upp strandskyddet så fler hus och bostäder kan byggas strandnära?

   Men tänk på att översvämningskatastrofer inte alls är någon nyhet.
   Det finns beskrivet redan i Bibeln att floden Tigris, eller vad det Eufrat? översvämmades och en hel befolkning gick under i katastrofen.
   På den tiden skyllde man på Gud men i vår kultur idag finns inte Gud närvarande och då läggs skulden istället på människan som genom demokratins genomslag upphöjts till någon form av högsta väsen.

  • Jag tror faktiskt du gissar helt rätt där.
   Men på senare år har det blivit en politisk överkänslighet mot allt väder som på något sätt utmärker sig.
   En mild och snöfri vinter och jordens undergång är nära.
   En isande vinter med snö i höga drivor och jordens undergång är nära.
   En lagom kall och lite snö till sportlovet och jordens undergång är nära fast nu med hjälp av utlåtande från experter och professorer.
   En nödvändighet när naturen själv inte klarar klimatpropagandan.

  • Benny! Du skriver ”Översvämningarna beror nog på regn…Fast det är givetvis bara en vild gissning!”
   Hur vore det om du inte enbart skulle stirra på en enstaka väderhändelse, kolla på tendensen! ”Men Tysklands förra “hundraårsöversvämning” var 2013. Och innan dess 2002. Detta århundrade har bara knappt börjat och vi har redan haft tre sådana översvämningar.
   En fråga till dig, du som inte tror på vetenskaplig konsensus….hur tror du att människor har kunnat åka till månen eller placera sonder på mars om de inte litade på vetenskaplig konsensus!

   • Om NASA använt vetenskap i paritet med de datamodeller som IPCC hänvisar till och vill att vi planerar vår framtid efter, så hade man aldrig kommit till månen. Raketerna hade störtat redan i Säffle.

   • Hade man haft ”vetenskaplig konsensus” så hade vi aldrig kommit till månen! Alla var nämligen övertygade om att månen var gjord av ost förr i sann ”vetenskaplig konsensus”!
    Dessutom är det så att översvämmningar i Tyskland visst beror på regn och man har registrerat massor av sådana på husväggarna tidigare! Inget nytt…

    • Vägen till månen föregicks säkert av upprepad konsensus. Hade inte den relevanta forskarvärlden varit enig i viktiga frågor hade man knappast farit till månen.

 5. Det finns bilder på internet med vattenstånd långt över de som hände nyss. Det är alltså helt normalt med översvämningar längs floderna från alperna, de inträffar med ojämna mellanrum. ”Extremväder” är bara väder som avviker från medelvärdet,

  Kriget i Afghanistan startades av Sovjetunionen. Länder som förgiftats av islams människofientliga regemente kan inte räddas av väst.

  • Sovjetunionen gick in i Afghanistan efter att först avböjt inbjudan om detta. Lämnade självmant i februari 1989, dvs. var där under ungefär halva den tid som USA varit inne (2001-2021?). Under denna tid, och redan innan stödde CIA gerillaverksamhet mot Sovjet och regeringen. Bland annat bidrog man starkt till al-Qaidas frammarsch.

   Jag demonstrerade mot Sovjet intervention i Kungsträdgården i mitten av 1980-talet. Islam utvecklade fin kultur och vetenskap under århundraden efter Muhammes död. Kristendomen har histroriskt svarat för eller medverkat i fler krig (Korstågen, kolonialismen och alla krig i Guds namn)

   • ”Sovjetunionen gick in i Afghanistan efter att först avböjt inbjudan om detta. Lämnade självmant i februari 1989”

    Nja var nog snarare så att de jagades ut av islamisterna

  • Kina har väsentligen ett kapitalistiskt produktionssätt, under större statlig kontroll än i väst. Författaren – och historiken – visar att kapitalismens och dess nödvändiga krav på vinst och expansion visar att nödvändiga åtgärder inte vidtas trots allt tal om ”klimatkatastrofen”.

     • När extrema väder drabbar många delar av världen försöker vissa kasta skulden på Kina
      Världen har bevittnat många fall av extremt väder 2021. Naturen har på sina egna sätt gång på gång varnat den mänskliga typen att människan och naturen samexisterar i samma ekosystem, och att mänskligheten måste respektera och skydda naturen och följa dess lagar.
      I september 2020 tog Kina initiativet att lova att man kommer att sträva efter att minska koldioxidutsläppen efter 2030 och uppnå koldioxidneutralitet före 2060, annars känt som ”3060” -målet. Efter Kinas tillkännagivande uppdaterade många andra länder sina mål för utsläppsminskning i syfte att bättre hantera klimatfrågan.
      De med dåliga avsikter hävdar dock fortfarande att Kinas ”3060” -mål inte är tillräckligt ambitiöst, sensationellt föreställningen att ”Kina är den största utsläpp av växthusgaser” i ett försök att negera Kinas utsläppsminskande insatser.
      https://www.globaltimes.cn/page/202108/1231099.shtml

    • 1. Kina hävdar utvecklingsländernas rätt att nå ett ”måttligt välmående samhälle” vilket kräver energi och relaterade utsläpp, där de utvecklade länderna historiskt står för den överlägset största delen av utsläpp.
     2. Räknar vi utsläpp per capita ligger inte Kina i topp.
     3. Om vi räknar utsläpp per capita där varorna konsumeras i stället för där de produceras ligger Sverige betydligt sämre till än Kina.
     4. Kina har den fördelen att de kan lägga ner lönsamma kraftverk om och när de vill, oavsett vad de drivs med. Man har ersatt gamla kolkraftverk med nya, som är väldigt mycket effektivare, det är sant. Man är också på gång med världens första fungerande tokamak-reaktor, man bygger ut alla slag.
     5. Kina har visat att man klarar att uppnå sina mål – att t.ex.utrota extrem fattigdom redan 2020, det gör deras utsläppsåtaganden inför 2030 och 2060 mer trovärdiga än andras.

 6. I Tyskland har man sedan Medeltiden byggt hus av sten och på dessa har man ritat nivåmärken för översvämningar. Årets nivåer ligger långt under rekorden från tidigare sekel.

  Angela Merkel var länge känd som kanslern som inte tog några beslut. På tyska skapades ett nytt verb ”merkeln”, att maska och inte uträtta någonting. Sedan kom Fukushima-smällen och av någon anledning trodde Merkel att även Tyskland hotades av en tsunami. Så hon slutade ”merkeln” och började ta beslut. Stänga fungerande kraftverk och satsa på möllor och solpaneler.

  Däri ligger upphovet till sommarens katastrof. Hon hade gjort klokare i att följa sin ursprungliga linje och låtit saker ha sin gilla gång – ingen dålig princip. Det skulle nämligen visa sig att den nya kapaciteten inte hängde med för att väga upp den nedlagda. I somras varnade meteorologerna fyra dygn före händelsen att kraftiga regn väntade med risk för svåra översvämningar. Men i stället för att öppna dammarna och förbereda sig för extremvädret tog man till merkeln-metoden och gjorde ingenting. Och anledningen härtill var att man befarade att kraftnätet skulle paja eftersom produktionen av vind- och solenergi inte nådde upp till erforderlig nivå. Någon har uppskattat prislappen till 30 miljarder euro.

   • Helt klart tillförlitlig! Och framförallt långt mer tillförlitlig än IPCC! Men vill man inget veta så kan man ju fortsätta sortera bort källor och lita på sådana ”pålitliga” källor som SVT, AB, Expressen som ju ”alltid” är sanningsenliga…(I alla fall när det gäller sportresultaten). Kan du svara vem plöjt igenom de ca 3900 sidor av mumbo-jumbo som IPCC producerat? Trots det så är fulmedia trosvissa i sin klimathysteri trots att de omöjligen kunnat sätta sig in i den luntan. Och bara påståendet att det numera är varmare än på hundra tusen år är ju ren lögn! Den Holocena epoken, Romerska och Medeltida värmeperioderna var ju bevisat varmare. (Det kan ju vara så att arkeologerna ljugit och vikingarna aldrig var på Grönland eller att resterna av bokskogar i Norrland bara är fejk men det får du i så fall reda ut med de ljugande arkeologerna som vilseleder folk). Jag litar dock på att de oberoende arkeologer som visat dessa rön är långt mer pålitliga än politiskt tillsatta samlingar som IPCC diskuterar påhittade klimatmodeller i åratal…Som Palme en gång sa ”strunt är strunt och snus är snus”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here